Zdravím Vás všechny,
dovolila bych si následující dotaz.
Mám 7-mi měsíčního malého knírače s PP.
Je zdravý, veselý, temperamentní a už byl i na výstavě, kde všichni chválili jeho pěknou stavbu těla.
Je to můj první pejsek a chci pro něj logicky jen to nejlepší.
Po pár "pokusech a omylech" jsme se s psiskem "usnesli" na tomto složení krmné dávky.
Ráno dostává vařené maso (syrové či lehce ovařené striktně odmítá). Vařím vždy pár dní dopředu - kuřecí čtvrtky, vepřová srdce, dostává i hovězí kližku nebo krk, kuřecí srdce či žaludky, krůtí krky...) vždy mu na misku dám od různých druhů kousek (nevařím samozřejmě vše naráz, ale třeba kuře a vepřové, hovězí a kuřecí vnitřnosti...), když mu to obírám, dávám mu z kuřat veškeré křupky a kloubky.
Večer granulky Platinum Puppy a Platinum Iberico (teď už nesní plnou dávku, jen třeba 5-10dkg, plná dávka je cca 15 dkg., ale to mu asi stačí, když má ráno to maso)
1x týdně má syrový BIO žloutek od slepiček sousedů.
Dostává sem tam i za odměnu tvrdý sýr (Gouda...), občas trochu jogurtu Danone, psí piškotky, pamlsky Brit...
Má rád křížaly z jablek, hrušky, ananas..., rajče, vařené brambory...
Sem tam mu dám i trošku Calopet pasty a tak 1x týdne Probican pro lepší trávení...
Můj dotaz je následující. Mám trochu strach z nepoměru Calcia a fosforu, jak jsem zde na Ifauně načetla.
Jenže nevím, jak do něj dostanu kosti, když odmítá syrové i ovařené. A uvařit je asi nemá cenu (myslím třeba kuřecí krk). Nebo má, když bych to pomlela?
Budu moc ráda za jakoukoliv radu.
Ještě se zeptám, jakou zeleninu a bylinky (krom mrkve, tu nemůže kvůli své barvě kožíšku - je pepřák - aby nehnědnul) přidávate svým pejskům k vařenému masu?
Co to znamená "striktně odmítá"... Jak dlouho?
Pokud maso vaříte, zkracujte postupně dobu varu, klidně pozvolna. Posléze bude stačit přelít jen vroucí vodou, maso se zatáhne a časem se syrové naučí.
Bez kostí zdravého růstu nedosáhnete.
Pokud ovařené maso nesní, vzít po deseti minutách misku, schovat do lednice a nabídnout v další dávce. Pevné nervy, dobrovolně hladem pes ještě nepošel, až tak maličké štěně, aby neustál hladovku i pár dní to není. Mezitím pochopitelně nepamlskovat, nenabízet nic jiného.
Taky bych nemíchala do jedné krmné dávky tolik druhů masa. Vyváženost musí být, to ano, ale ne v jednom dni, řádově klidně měsíc.
Mnohem hůř se v takovém mišmaši dá vysledovat nežádoucí reakce na některý z druhů masa.
Sýr bych nedávala vůbec, je to příliš slané. Místo kupovaných pamlsků (beztak taky slaných) si nasušte nějaké vnitřnosti nebo masíčko - za pár hodin máte výborný a zdravý pamlsek. my sušíme játra, plíce, maso - kuřecí i hovězí, srdíčka...
Vařené kosti psovi v žádném případě nedávejte.
Zeleninu dávám co dům dá, co na zahradě vyroste. Saláty všeho druhu, milujou cuketu, květák, špenát, mladé kopřivy, pampelišky, petržel, celer, řepa, okurky, ...
Chápu, že chcete to nejlepší pro svého psa, ale méně je někdy více. Doporučuju nastudovat knížky od K.Novosádové, eventuálně www.manwe.eu záložku Barf.
On prostě syrové (ani ovařené) nechce. Klidně je 2 dny hladem, pak už jsem to nevydržela já, je to přece jen pořád štěně a nechci ho trápit hladem, když nechce syrové. Já taky všechno nejím, proto mu vařím...
Jsem ráda, že baští alespoň vařené maso a granulky. A to děleně. Ráno mu vařím, večer granulky.
Když si náhodou vezme kousek syrového, tak ho jen tak "požmoulá" a vyplivne. Když zbaštil kousek syrového hovězího (záviděl kočkám, ale to jen jednou), tak to za chvíli vyzvracel...
Když k nám přišel, nechtěl maso vůbec, byl od chovatele zvyklý pouze na granule, sem tam přelité vývarem, ale většinou suché.
Proto řeším, jak do něj dostat kosti, když je nesmí vařené a syrové nerad...začala jsem přemýšlet, že koupím masokostní moučku a párkrát do týdne mu to přidám k masu...
Co se týká vaření, tak vnitřnosti vařím od bodu varu cca hodinu, ostatní od bodu varu cca 1/2 hodiny. Zkoušela jsem zkracovat bod varu, ale jak to není uvařené, tak to prostě nechce...
Samo sebou nevařím všechny výše popsané druhy masa naráz, ale jak jsem psala, třeba kuře s vepřovým srdcem. Nebo pak zase kousek hovězí kližky nebo krku s kuřecími srdíčky a žaludky. Alergii neřeším, má perfektní hustou a kvalitní srst, na svůj věk je i krásně propepřený a srst je drátovitá. Zuby má už vyměněné, jsem překvapená, jak může mít tak malý pes veliké a silné zuby...
Zkusím mu po dlouhé době zase koupit ty krky a pomlet třeba jeden, uvidíme... Pokud odmítne, koupím masokostní moučku a bude
Stredacku jsem taky mela hodne na granulich, protoze ji syrove taky moc nejelo, ale co jsem malou zacla krmit masem, aby zmohutnela a zlepsila se nam srst (tu dratovitovitos vam zavidim, ja mam problem ji vytrimovat, jak to ma jemne) tak zacla zarlit a uz basti i zaludky asrdicka co mi nikdy driv nechtela...
Mozna kdyby jste sehnala pejskla co by tomu vasmeu ukazal co se s krky da delat :D
Ale jinak bych si fakt nedelala nasili, kdyz to nechce opravdu tak moc. A proste koupila kvalitni granule, zas malej knirac nema takovou davku, ze by to clovek neutahl. a maso resila max jako pamlsky.
Mně vůbec nezatěžuje mu to maso vařit. Dám toho více do většího hrnce a tak vařím týdně max.2x. Ráno vstanu dřív, jdeme se proběhnout a než se vrátíme, maso se ohřeje :)
Večer dostává Platinum Puppy, kam mu už míchám bezobilné Platinum Iberico.
Nechci, aby baštil jen granule, je to přece jen masožravec. Na výstavě jsem viděla jeho sourozence, kteří jsou "jen" na granulích. Náš pes mezi nimi už vypadal jako dospělý, hotový pes, všichni koukali na jeho pěkné osvalení, je to "čtvereček" a má nádhernou, velikou, už samčí hlavu. Je celý takový "pevný"
I když jsem hodně v práci, snažím se mu co nejvíc věnovat. Dlouhé procházky na volno (má velmi dobré přivolání), házení míčku, o víkendu psí školka s agility, kde se spolu všechno učíme :)
Jen mám strach, aby měl dost vápníku, ale zase má ty granule, dostává křupky...
Možná to moc řeším, ale jak jsem psala, je to můj první pejsek...
To víte, že bych ráda ještě jednoho, ale tento je ještě mlaďoch, teď jde do puberty, počkám, až zmoudří alespoň do 2-3 let, abych se mu mohla plně věnovat..a pak teprve (možná) pořídím druhého kamaráda
Máte prosím zkušenosti s masokostní moučkou?
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Závidím" vám krásného kníráčka a jemu může každý pes závidět vaši péči!
Když jsme měli prvního psa ( střeďačku pepřačku ), žádné granule nebyly, maso dostávala jen vařené, k tomu přílohy, jak píšete. V krásné kondici se dožila 15. let. Nikdy neměla problém ani s kostrou, ani s klouby...Tenkrát jsme přidávali ke krmení jednou za čas Roboran. Kuřecí krky bych klidně vařené dávala, ani bych je nemlela, jen potloukla paličkou na maso. Zkoušela jste syrovou vepřovou nebo hovězí nohu, na okusování z dlouhé chvle? ( Nemyslím vepřovou nožku s prsty, ale kost od kolena). Nebo i ovařenou, ohlodá klouby, bude mít krásné silné zuby a prostředek kosti nechá. Nenechte si vemluvit, že jenom granule jsou lepší !
Děkuji všem moc za rady, ten Roboran si pamatuju, ještě jako malá holka, kdy se přidával :)
Zkusím to...
Vepřovou kost bych mohla zkusit taky, rád si hraje se sušenýma hovězíma ušima...tak třeba i toto si dá :)
Navíc je to malý pejsek, ani nepotřebuje asi tolik vápníku jako veliký pes..
Mám ještě 2 kočky (jen doma :) a taky jim nedávám jen granule, ale i syrové hovězí a kuřecí (vše min.3 dny řádně přemražené), psisko syrové nechce, tak tomu vařím...
Hold jsem si je pořídila, tak se snažím, aby měli všechno, co potřebují, já si taky ráda dopřeju :) Já si mohu vybrat co chci, oni jsou odkázáni na mne..
Granulky dávám jen večer, chci aby je taky jedl, na jaře a v létě rádi cestujeme a všude se vařit nedá... a na konzervy ho zvykat nechci.
Ale jinak budu vařit a hotovo. Já taky tatarák nerada :)
Ještě jednou děkuji všem!
Ještě přikládám fotku, jsou už ale 2 měsíce staré, mezitím je už vytrimovaný a upravený, tady neměl ještě 5 měsíců :)

HANELE77
napsal(a):
Děkuji všem moc za rady, ten Roboran si pamatuju, ještě jako malá holka, kdy se přidával :)
Zkusím to...
Vepřovou kost bych mohla zkusit taky, rád si hraje se sušenýma hovězíma ušima...tak třeba i toto si dá :)
Navíc je to malý pejsek, ani nepotřebuje asi tolik vápníku jako veliký pes..
Mám ještě 2 kočky (jen doma :) a taky jim nedávám jen granule, ale i syrové hovězí a kuřecí (vše min.3 dny řádně přemražené), psisko syrové nechce, tak tomu vařím...
Hold jsem si je pořídila, tak se snažím, aby měli všechno, co potřebují, já si taky ráda dopřeju :) Já si mohu vybrat co chci, oni jsou odkázáni na mne..
Granulky dávám jen večer, chci aby je taky jedl, na jaře a v létě rádi cestujeme a všude se vařit nedá... a na konzervy ho zvykat nechci.
Ale jinak budu vařit a hotovo. Já taky tatarák nerada :)
Ještě jednou děkuji všem!
Ještě přikládám fotku, jsou už ale 2 měsíce staré, mezitím je už vytrimovaný a upravený, tady neměl ještě 5 měsíců :)
Pepřáček je krásný v každé podobě . Je krásně pravidelně propepřený a i na ta ušiska už jsem si zvykla.
Také jsem z něj nadšená. Je to velice milý, něžný a mazlivý pejsek. Současně je to sportovec a natěšený na cokoliv, co může dělat s námi.
Současně je "skladný", takže s námi může v pohodě cestovat.
Krom cvičáku (psí školky) vůbec neštěká a to ani na zvonek. K cizím se moc nemá, ale miluje děti a velmi pozorně pozoruje, jak se s dotyčným bavíme. Pokud přátelským tonem, tak hned vrtí ocáskem a nechá se pohladit (ale jen trošku, přece jen je cizí :)
Dobře se snáší i s mými dvěma kočkami. Jsem v práci 9 hodin, doma je sám, nic neničí a udělá max 1-2 loužičky vzorně na podložku s novinami, je velice čistotný.
Ouška ani ocásek mi nevadí, alespoň nemusel trpět tím, že se člověku něco líbí :)
Já se přiznám, že jsem chtěla původně mopsíka nebo grifonka, ale přítel mne umluvil na fousáčka a já rozhodně nelituju!
Docela mne zaujalo toto :
http://www.zoohit.cz/shop/psi/doplnkove_specialni_krmivo/klouby_kosti/ebi_vet/281339
nemáte s tím někdo zkušenosti?
pro Knigu - jsme z Vysočiny

Nám kosti nedělaj dobře...krmím pouze vařenou stravou...vápník dodávám buď ve formě korálů nebo vaječné skořápky...ty většinou máme to raději a přidávám také pivovarské kvasnice (vše se dá koupit jako doplněk k BARFU.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Někdo mne tu sežere, že to radím ale: všichni naši psi, co jsme v rodině měli a máme(cca 15ks) celý život žrali vařené i pečené kosti a žádný z nich nikdy neměl sebemenší problém. Já mám psy jako jediná papírové, takže také vyrůstali na granulích (už je jim 7let) ale po neustálém průjmování jsme přešli na maso. Bohužel stejně jako váš pes, mi syrové nevzali do huby, úplně se štítili. Začala jsem ovařovat, čím dál míň, teď už cca 5minut. Některé druhy, jako třeba vepřovou nožku či žebra sní syrová, drůbež syrovou nechtějí vůbec. Nebála bych se vašemu pejskovi klidně ten povařený skelet naservírovat celý(mne by ani nenapadlo ho obírat tedy ) a nebo třeba 2 kuřecí křidélka, smíchnuté ještě s trochou jen masa(vzhledem k velikosti psa, bych začínala s kostičkama po troškách) Můj názor je ten, že když už chcete psa krmit normálně, tedy masem(BARFem) tak je blbost přidávat milion různých doplňků, když tato strava obsahuje v tom správném poměru vše potřebné

HANELE77
napsal(a):
Sardullah děkuju!
Máme doma velikou spotřebu vajec, takže i dost skořápek...
Jak to psovi dáváte? Namelete na jemno? A předtím nějak vyžíháte v troubě, nebo jak?
A kolik (naše psisko má cca necelých 6 kilo).
Já nechám usušit...následně melu na kafemlejnku... , držím se návodu na dávkování...které mají vaječné skořápky prodávané k BARFU...mám 50kilové psy takže těžko odhadnu takhle z hlavy.
HANELE77
napsal(a):
Docela mne zaujalo toto :
http://www.zoohit.cz/shop/psi/doplnkove_specialni_krmivo/klouby_kosti/ebi_vet/281339
nemáte s tím někdo zkušenosti?
pro Knigu - jsme z Vysočiny
Ja mela psy na granulich dost dlouho. Ted jim davam maso, vnitrnosti, ryzi, skvele jsou ryzove vlocky se zeleninou a bylinkami-jen se zaliji vodou, a pridavam syrove kuřeci krky pomlacene palickou na maso.kosti rozhodne nevarit, varem meni strukturu a stavaji se nebezpecnymi. Nez jsem zacala davat kureci krky, pridavala jsem od Zoohitu kostni moucku. Ten vapnik ne, nema se to s nim prehanet.