Uživatel s deaktivovaným účtem

kykyna
napsal(a):
Prosím Vás, páni chovatelé co znamená, když jsou štěňátka a u nich se píše, že otec (nebo matka) je import (např. USA)? Znamená to, že byly s fenou v USA připouštět, nebo, že otec pochází z USA, ale žije v ČR?
Vždy jsem si myslela to druhé...
Import znamená, že pes je z dané země, odkud pochází, dovezen, importován. Tedy to druhé.
Import USA = pes byl dovezen (třeba jako štěně) z USA. Chovatel v USA ho exportoval do ČR. Proč se nepíše "import z USA", což by bylo češtinářsky správnější, netuším, asi pro stručnost.
Zahraniční krytí = chovatel kryl svoji fenu v zahraničí, zřejmě tedy psem, jehož rodokmen je nepříbuzný k většině fen v ČR (proto tam přece většinou jede).
koňadra
napsal(a):
Import USA = pes byl dovezen (třeba jako štěně) z USA. Chovatel v USA ho exportoval do ČR. Proč se nepíše "import z USA", což by bylo češtinářsky správnější, netuším, asi pro stručnost.
Zahraniční krytí = chovatel kryl svoji fenu v zahraničí, zřejmě tedy psem, jehož rodokmen je nepříbuzný k většině fen v ČR (proto tam přece většinou jede).
Ono podobně jako se u koní neskloňují jména rodičů - na příklad se řekne( napíše) že kůň je z Bledá po Lyon (takže nikoli z Bledé po Lyonovi), tak se v případě importů nepíše Z.
Prostě se napíše import a rovnou název země.
Ale je to tak po celém světě. V současnosti má kamarádka v KAlifornii štěňátka po fence z polska a také píše mother - Import Poland.
kykyna
napsal(a):
Takže je to tak...nebylo mi jasné spojení import USA - chápala bych import z! USA. A ještě jsme se s přítelem dohadovali, že je vývoz z USA je export...
Ale dobrá, děkuji.
Vývoz z USA je export pro Američany. Pro nás to je import.
Prostě země, která vyváží tak EXPORTUJE, země která zboží dovezla IMPORTUJE.
To jsou ale naprosto základní pojmy
kykyna
napsal(a):
No tuhle jsem se právě musela zasmát - jistá stanice očekává vrch štěňat, maminka šampion nevím čeho všeho (asi 2 řádky různých zkratek) a táta (pouze) import USA - přišlo mi vtipné, že maminka je takovej "nadupanej" pes a táta má asi oslnit jen tim, že je import
Táta asi oslní hlavně tím, že je to nepříbuzná krev. Přinese do chovu genetickou variabilitu, takže je pro chov zřejmě přínosnější, než fena s xxxx tituly, které ale o "nadupanosti" zvířete nevypovídají vůbec nic, jen o tom, že s ní chovatelé lítají po výstavách. Při dostatečném množství absolvovaných výstav nasbírá tituly i celkem průměrný pes.
Nastudujte si něco o genetice a chovu, pak se nebudete muset smát základním věcem, které s ním souvisí.
kykyna
napsal(a):
No tuhle jsem se právě musela zasmát - jistá stanice očekává vrch štěňat, maminka šampion nevím čeho všeho (asi 2 řádky různých zkratek) a táta (pouze) import USA - přišlo mi vtipné, že maminka je takovej "nadupanej" pes a táta má asi oslnit jen tim, že je import
Táta nemusí mít tiluly - může mít mimořádný rodokmen. Koneckonců - mně výstavy natolik otrávily, že svého amerického importa, s naprosto unikátním rodokmenem posílám ke kamarádce na Slovensko, aby s ním tituly vyběhala. Za to si s ním může nakrýt.
S tím prvním jsem to absolvovala, ale teď už je pro mně čas strávený na výstavě vážně utrpení a ztráta času.
Takže - také čekám štěňata po psovi z USA - který je zatím bez titulů.

A pak taky může být pes import a ve skutečnosti se narodil v HodníDolní.
Pardon, v Mladé Vožici.
napsal(a):
Pardon, v Mladé Vožici.
A jak by se to vykouzlilo? Nebo se chovatel spoléhá na to, že nikdo nebude chtít vidět rodokmen?
Příspěvek výše : u této fenky jde hodně o sportovní tituly, ne výstavy. Takže něco umět musí, nejen, že majitel běhal po výstavách

kykyna
napsal(a):
A jak by se to vykouzlilo? Nebo se chovatel spoléhá na to, že nikdo nebude chtít vidět rodokmen?
Příspěvek výše : u této fenky jde hodně o sportovní tituly, ne výstavy. Takže něco umět musí, nejen, že majitel běhal po výstavách
Jo, kdo "umí", ten "umí", zkuste se v Mladé Vožici přeptat.
kykyna
napsal(a):
Úplně jednoduše. Fena se papírově převede na chovatele v Rusku, ale fyzicky zůstane u člověka v ČR. Její potomstvo bude pak papírově původem z Ruska.

umpa.lumpa
napsal(a):
Úplně jednoduše. Fena se papírově převede na chovatele v Rusku, ale fyzicky zůstane u člověka v ČR. Její potomstvo bude pak papírově původem z Ruska.
Skoro trefa ! Jen se tam převede na ten jeden určitý vrh, aby se vešel mezi dva vrhy v české chovce.
napsal(a):
Pardon, v Mladé Vožici.
A nebo vím o vrhu "importů" z USA, kteří vznikli nedovoleným krytím dvou sourozenců v Bystřici u Benešova. U nás by to neprošlo, tak nechali zaregistrovat chov. stanici v Americe. Holt je to země neomezených možností a český člověk přijde na všechno - hlavně na to jak obejít zákony, nařízení apod.
koňadra
napsal(a):
A nebo vím o vrhu "importů" z USA, kteří vznikli nedovoleným krytím dvou sourozenců v Bystřici u Benešova. U nás by to neprošlo, tak nechali zaregistrovat chov. stanici v Americe. Holt je to země neomezených možností a český člověk přijde na všechno - hlavně na to jak obejít zákony, nařízení apod.
masakr...

napsal(a):
Skoro trefa ! Jen se tam převede na ten jeden určitý vrh, aby se vešel mezi dva vrhy v české chovce.
Jo, a pak přijde návrh, kdyby byl problém s uchovněním u nás, tak v Rusku uchovní ( koukám, že v USA je to podobné ). Z některých lidí mi není dobře.
napsal(a):
Jo, a pak přijde návrh, kdyby byl problém s uchovněním u nás, tak v Rusku uchovní ( koukám, že v USA je to podobné ). Z některých lidí mi není dobře.
V USA se neuchovňuje vůbec. Ostatně, v Itálii která je pod FCI také ne. Jako dostatečný je brán fakt, že oba rdiče mají platný PP.
Na druhou stranu je v USA zvykem, že po rodičích šampionech jsou štěňata dražší. Takže když je šampion jen jeden rodič, štěňata jsou třeba jen za 800 Usd, kdežto když jsou oba DC, tak i 2500 - 3000 Usd.