Jaké jsou vaše poznatky, názory na tento jev u psů? Mám na mysli to, když pes značkuje (očurává) třeba strom a hned poté hrabe zadními nohami (někdy i všemi čtyřmi). Ne všichni psi toto při značkování dělají a příp. ti, co to dělají, tak ne úplně od začátku značkování (cca puberta), ale až v pozdějším věku.
Že je to zanechávání pachu, je známá věc, ale zajímavé je to, že ne všichni, ne vždy apod. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Máme doma jednu paní Hraběnku...hrabe si naprosto důkladně, ve svém v pomalém tempu - je nenapodobitelná .
Hrabe i náš pes, ale má taky svůj osobitý styl .
Nehrabou vždy, a netuším, zda hrabali i ve svém mládí - oba jsou to pejsci, které jejich původní majitelé poslali napospas bezdomovectví , aniž by si to zasloužili.
Teď se mají báječně...takže určitě hrabou i štěstím, které je potkalo (myšleno samozřejmě s nadsázkou) .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hrabou skoro všichni psi, nehrabou psi kteří jsou ještě mladí a nejistí a psi staří a nemocní a nebo ti kterým se nechce
Habe, zdravím, mám skoro roční fenku a ta hrabe po vyčůrání, kajdění všemi 4 - hlavně těmi zadními - už od 4-5 měsíců a dělá to pořád. Někde jsem slyšela - četla, že je to snad náznak nějaké dominance, ale netvrdím to, protože to nevím a nejsem si jistá, třeba to někdo na 100% ví a napíše.
Taky přeznačkovává, ale u toho tedy nehrabe, jen přečůrá původní...
Myslim, ze to muze byt i vec naucena, protoze nase predchozi fenka se to naucila od jezevcika od znamych, ktery u nas na zahrade hodil bobka a zacal hrabat. No a tak to taky zacla delat, ale taky jen kdyz hodila bobka, po curani ne. Prestala s tim az zacla mit problemy s klouby.
edit: Jo a to ji bylo cca 5let kdy to zacla delat, takze zadne stene a byla spise dominantni, takze cert vi jak to s tim hrabanim je.