Dobrý den,
mám tady takový smutný příběh. Rozhodla jsem se ponechat si nalezence německého ovčáka. Je stašně zavislý na lidech (hlavně teda na mě), všude by šel se mnou, pořád by byl u nohy, ale to nejd 24hod/denně... Kdykoliv někde zůstane sám začne vyvádět, konkrétně v kotci škrabe na dveře, bere je do zubů prvních a 10min kňučí. Je tak fixovaný, že nevydrží beze mě ani u žrádla. Není naučený ani na hračky. Do kotce jsem mu umístila "hovězí kopejtko" na okus, ale stejně se tím nezabaví když tam nestojím. Kdybych ho nechala na zahradě přelzl by za mnou plot, nebo kdybych byla doma tak rozškrábal dveře.. Vůbec nevím co čekat za radu aby se uklidnil, ale budu vděčná za cokoliv :/.
Ghaudi
napsal(a):
Dobrý den,
mám tady takový smutný příběh. Rozhodla jsem se ponechat si nalezence německého ovčáka. Je stašně zavislý na lidech (hlavně teda na mě), všude by šel se mnou, pořád by byl u nohy, ale to nejd 24hod/denně... Kdykoliv někde zůstane sám začne vyvádět, konkrétně v kotci škrabe na dveře, bere je do zubů prvních a 10min kňučí. Je tak fixovaný, že nevydrží beze mě ani u žrádla. Není naučený ani na hračky. Do kotce jsem mu umístila "hovězí kopejtko" na okus, ale stejně se tím nezabaví když tam nestojím. Kdybych ho nechala na zahradě přelzl by za mnou plot, nebo kdybych byla doma tak rozškrábal dveře.. Vůbec nevím co čekat za radu aby se uklidnil, ale budu vděčná za cokoliv :/.
Musíte ho začít učit postupně jako štěně - tj. postupně protahovat intervaly. Ideálně se začít vzdalovat a když zůstane v klidu, tak pochválit. A příště o kus dále a déle.
Dost vyhozených psů se fixuje až dost na nového páníka, protože mají pocit, že předtím udělali něco blbě a nechtějí o páníka znovu přijít. Takže trpělivost, mělo by to časem odeznít, když to budete pilovat.
A nebo někdo věděl, proč ho vyhodil. Neuměli ho vychovat a pak ho potrestali za jeho špatné chování. Teď to bude boj a především běh na dlouhou trať - toho psa převychovat. Jak píše lavacca - začít od začátku. Jenže nevím je-li to reálné, to by člověk musel být alespoň měsíc doma, aby začal třeba na 5 minutách o samotě a dostal se až k několika hodinám. Jestli je na to jen víkend, tak se to - podle mne - nemůže podařit.
Se svým prvním nalezencem jsem to měla podobně - každé chvilkové odložení kdekoliv považoval za tragédii a vyváděl, jako by tam měl zůstat navždy. Neřešila jsem to, protože do práce jsem prostě musela a nakoupit taky. Trvalo to několik týdnů ( a to byl jinak klidný pes, jestliže je ten váš ovčáček trošku labil, může se to protáhnout ), ale postupně se to zklidnilo, pochopil, že "čekej, za chvilku přijdu" skutečně znamená, že ho nikde nenechám. Takže za mě učit odložení do kotce, kde nic nevyvede, s určitým povelem, na vyvádění ani kňučení vůbec nereagovat, při návratu vždy pochvala. Je to na dýl, ale časem přijde na to, že se tolik neděje a bude schopný být v klidu i na té zahradě. Chce to čas a nastavení pravidel, aby to nestresovalo ani vás ani psa.
Tak vyzkoušejte naučit psa odložení, nejprve v klidném prostředí, třeba na dlouhé šňůře a postupně- odložím psa, udělám pár kroků, chvilku počkám - chválím -odměním. Po čase, když je psík klidný-(přece vidí a má zkušenost, že se k němu vracím)- tak to vyzkouším někde, kde se psovi schovám- za roh baráku, v lese zajdu za strom- a vracím se -odměním, až tohle zvládne -tak bych teprve začala se zavíráním v jiné místnosti a prodlužovat čas. Vím, je to na dlouho, ale vyplatí se to.
To odložení, jak radí framm, zrovna nevidím jako dobré řešení. Když je pes tak extrémně závislý a ještě zřejmě trpí úzkostí, že ho opustíte, tak naučit ho v tuto chvíli odložení nevidím jako reálné. Ale vidím to tak, že za daných okolností bych psovi prostě nasadila pravidelný režim, podobně jak radí míšák. Snažila bych se psovi hodně věnovat po práci, dlouhé procházky (aby se alespoň trochu unavil), odkládat do kotce ve chvílích, kdy se mu nemohu věnovat, přes noc apod. a ignorovat jeho nářky. Třeba sám časem pochopí, že to tak prostě musí být, že mu nikam neuteče, ale vždycky přijdete, a že mu nějaké štěkání, vytí apod. stejně nepomůže a třeba toho sám časem nechá - až si zvykne. Jde ale o to, jak máte hodně trpělivosti Vy a hlavně Vaši sousedi - může to trvat týdny.