Zdravím,
hledám řešení pro majitele dvou LR (pes a fena,5 a 6 let), kteří často utíkají ze zahrady a kvůli tomu jsou na úvazu. Jdou i přes nové ploty (pes utrhne laťku, která má 4cm a jde). Dříve se i podhrabávali pod pletivovým plotem, ale to se vyřešilo pevným pletivem zasazeným do země podél starého pletiva.
Zkoušel se i neviditelný plot, úspěch to mělo týden, pak se naučili, jak na to.
Napadá mě klasický ohradník. Ideálně ve třech výškách a různých šířkách od plotu. Máte s něčím takovým zkušenost? Jde mi hlavně o bezpečí psů.
Dodávám, že psi mají 2x denně krmení, neustále čistou vodu, vylítat se ven chodí pravidelně, lidi si s nimi hrají denně, hraček a věcí na okus mají dostatek. Co by jim tedy chybělo? Proč utíkají? Může jít o zlozvyk? Někdy jsou na zahradě celý den, jindy utečou dřív, než si majitel dojde pro kafe do domu...
Můžou vznikat situace nebezpečné pro psy i jejich okolí, i když jsou hodní, náhoda je blbec...
Díky za postřehy.
koňadra
napsal(a):
Hutní materiály, stavební materiály. Podle sily drátu stoji 1 síť cca 250-600 Kč. Levnější a účinné je natáhnout 1 drátek ohradniku na dobytek podél starého plotu.
Jeden drátek se taky zkoušel a nestačil, čuba šla i přes něj. Kvičela na drátu, ale stejně ho přelezla. Proto mě napadly ty tři drátky různě daleko od plotu, aby se k plotu ani nedostala blíže jak na 30-50cm.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Nějak si nedovedu představit, že by mi pes utíkal...
To já taky ne.
Kdepak asi soudruh majitel udělal chybu?
Dobrý deň prajem,
na Vašu otázku by som sa na začiatku zamýšľal na príčinu úteku..Môj názor je, že sa psi neuveriteľne nudia, začali si hľadať rozptýlenie a teraz sa snažíte ich počinu zabrániť neprekonateľným plotom.. taký neexistuje a aj keby náhodou áno, tak frustrácia psov sa prenesie na inú činnosť, ktorá môže byť problematická.. Takže by som začal od podstaty a následne to napravil tak aby psíci boli spokojný aj na neoplotenom pozemku a nemysleli na útek..
Prajem veľa úspechov.
Napsal jste nesmysl. Je spousta psů, kteří si z utíkání dělají zábavu, i kdyby se jim majitel věnoval sebevíce. Prostě si zpestří den. Krom toho běžně zaměstnaný člověk prostě nemá čas celý den skákat okolo psa, i když ho má rád. Třeba má taky rodinu, děti atd. Nepřekonatelný plot neexistuje? Kde jste to vyčetl? Přijeďte se podívat k nám, jaký máme plot kolem výběhu- podbetonování,2m kari síť 6mm a jak tady někdo výš píše, vršek ohnutý dovnitř. Pes není démon, zákony fyziky platí i pro něj. A dobré zabezpečení se vyplatí vždycky, zvláště, když pes už zná kouzlo útěků.
Ach jaj Míšak,
najprv si prosím prečítajte ešte raz príspevok a potom napíšte niečo, čo rieši situáciu.. To že urobíte z pozemku koncentrák, ešte neznamená, že je problém vyriešený.. A poznám prípady, keď zmena správania sa majiteľa ku psovi vyriešilo útek. Ešte raz, pes sa nudí a preto hľadá možnosti rozptýlenia.. Takže ak človek nemá dostatok času na psa, nemá si ho kupovať.. Ale vy to riešite plotom, tak je to Váš spôsob komunikácie so psom..proste ja som iný v tomto ohľade a ináč by som riešil daný problém..
pepy
napsal(a):
Ach jaj Míšak,
najprv si prosím prečítajte ešte raz príspevok a potom napíšte niečo, čo rieši situáciu.. To že urobíte z pozemku koncentrák, ešte neznamená, že je problém vyriešený.. A poznám prípady, keď zmena správania sa majiteľa ku psovi vyriešilo útek. Ešte raz, pes sa nudí a preto hľadá možnosti rozptýlenia.. Takže ak človek nemá dostatok času na psa, nemá si ho kupovať.. Ale vy to riešite plotom, tak je to Váš spôsob komunikácie so psom..proste ja som iný v tomto ohľade a ináč by som riešil daný problém..
Pokud by se to stalo jednou, dvakrát, tak by víc zaměstnání mohlo mít smysl. Ale tady už se jedná o naučený zlozvyk, který se těžko odbourá pouhým vytížením psů.
Je nutné udělat obě opatření současně. Neproniknutelný plot, nebo zastřešený kotec a přidat aktivity. Přesto bude trvat hodně dlouho, než se psi přestanou o útěk pokoušet a budou moci být na zahradě bez dozoru.
Jistě, problém můžu řešit jak chci, pořád ale je pes psem a jistota je jistota. Těch psů už jsem měla v životě hodně, také nalezence a zvířata ze záchranných projektů, a raději spoléhám na dobrý plot než na okamžitý účinek komunikace. Jsem v tomto zkrátka pragmatik a, nemůžu si pomoci, totéž doporučuji i zadavateli.
Plot psi určitě nevnímají jako "způsob komunikace" s majitelem, jen jako faktor, který buď lze překonat, když chtějí, a nebo ne. Pro mne je volba dost jasná.
pepy
napsal(a):
Ach jaj Míšak,
Ale mne slo hlavne o radu, cim zabezpecit pozemek, aby psi, kteri uz bohuzel utikaji, nezpusobili nebezpecne situace.
O tom, co je k tomu vede, zda-li nuda, ci nauceny zlozvyk... Muzeme polemizovat, debatovat, ale psum do hlavy neuvidime. Dle meho nazoru je o psy dobre postarano - nejen fyzicky, ale i psychicky. Nicmene by nebylo na skodu, aby majitel zvysil level unavovani fyzickeho i psychickeho - kdyz maji porad nutkani utikat. Jenze musi brat ohled na zdravotni stav (fena po urazu neni na velkou fyz.zatez), pes ma i tak pohyb navic. Dela jim ruzne hry - schovavani pamslku na zahrade atd.
Pro nej je prioritou znemoznit psum samovolne opustit zahradu, cemuz naprosto rozumim. Nereknu, kdyby slo o chudaky, kteri nejdou ven, jak je rok dlouhej, bez mentalniho vybiti. Ale myslim, ze se maji relativne dobre.
aritim
napsal(a):
Pokud by se to stalo jednou, dvakrát, tak by víc zaměstnání mohlo mít smysl. Ale tady už se jedná o naučený zlozvyk, který se těžko odbourá pouhým vytížením psů.
Je nutné udělat obě opatření současně. Neproniknutelný plot, nebo zastřešený kotec a přidat aktivity. Přesto bude trvat hodně dlouho, než se psi přestanou o útěk pokoušet a budou moci být na zahradě bez dozoru.
Obavam se, ze vzhledem k veku (resp. vzhledemk mnoha pozitivnim zkusenostem, kdy se utek zdaril) nikdy nebude 100% jistota, ze kdyz budou mit sanci, tak neutecou.
Však práve o to ide - že sa nikdy nerieši problém so psom - stavba plotu nie je vyriešený problém. Ale áno máte pravdu, táto diskusia sa bude uberať cestou stavebných príručiek a technických riešení - len niekde mi tu chýba tá psia duša.. proste my ľudia sme taký, riešime veci len z jedného uhľa pohľadu - poväčšine z nášho pohľadu.
Prajem Vám úspešné vyriešenie problému
colectiv
napsal(a):
Obavam se, ze vzhledem k veku (resp. vzhledemk mnoha pozitivnim zkusenostem, kdy se utek zdaril) nikdy nebude 100% jistota, ze kdyz budou mit sanci, tak neutecou.
Taky mám dva útěkáře z útulku. Je fakt že neutíkali od nás, když jsme byli doma, ale spíš za námi, když jsme odešli bez nich.
Podbetonovaný plot, tak vysoký, aby ho nepřeskočili + výcvik, že ven se chodí jen na povel + dva roky, kdy se jim žádný útěk nezdařil a dnes už nejdou sami ven ani když zůstane branka otevřená. Ale nepochybuji o tom, že se na to nemohu na 100% spolehnout jako u ostatních psů. Nedávám jim příležitost.
aritim
napsal(a):
Taky mám dva útěkáře z útulku. Je fakt že neutíkali od nás, když jsme byli doma, ale spíš za námi, když jsme odešli bez nich.
Podbetonovaný plot, tak vysoký, aby ho nepřeskočili + výcvik, že ven se chodí jen na povel + dva roky, kdy se jim žádný útěk nezdařil a dnes už nejdou sami ven ani když zůstane branka otevřená. Ale nepochybuji o tom, že se na to nemohu na 100% spolehnout jako u ostatních psů. Nedávám jim příležitost.
No, oni zprvu taky utikali za majitelem, ale jak zjistili, ze zabava je venku i bez neho, utikaji bez ohledu na to, kde pan je.
A taky je zajimave, ze maji nauceno, ze kdyz je branka otevrena, bez dovoleni nesmi vystrcit ani cumak - z branky. Takze se i stalo, ze pes vyrval late 5 metru od otevrene branky...
pepy
napsal(a):
Však práve o to ide - že sa nikdy nerieši problém so psom - stavba plotu nie je vyriešený problém. Ale áno máte pravdu, táto diskusia sa bude uberať cestou stavebných príručiek a technických riešení - len niekde mi tu chýba tá psia duša.. proste my ľudia sme taký, riešime veci len z jedného uhľa pohľadu - poväčšine z nášho pohľadu.
Ano, budu na nej apelovat, at s nimi pracuje o neco vic, bude dele svetlo, bude mit vic casoveho prostoru, ale ted sakra resim to, jak zabranit utekum zabezpecenim prostoru, kde pobyvaji, aby nemuseli byt v kotci ci na uvaze. Az bude tohle vyreseno, nastane cas na promluvy do duse, ale ted je potreba udelat lepsi plot. Nebo ho lip zabezpecit.

Mě by docela zajímalo, kam utíkají. T.j. co dělají na útěku ? Chodí lovit ?
Prudit kolem plotů jiných psů ? Jen tak obejdou a očůrají ves ? Nechodí někam vyžírat zbytky ? Nekrmí je někde někdo ? I když tady panuje názor, že pro psy je utíkání normální, já myslím, že pro psy je normální setrvání ve svém teritoriu.
Např. NO za metrovým ozdobným plůtkem na podezdívce, klasický městský plot - nikdy pozemek neopustil.
Také mám sousedku, která nutně musí kosti a zbytky masa dávat ke kůlně na neoploceném pozemku. Pro kočičky a pejsky. Kdykoliv jdeme okolo, psice má tendence chodit to tam kontrolovat.
napsal(a):
Prudit kolem plotů jiných psů ? Jen tak obejdou a očůrají ves ? Nechodí někam vyžírat zbytky ? Nekrmí je někde někdo ? I když tady panuje názor, že pro psy je utíkání normální, já myslím, že pro psy je normální setrvání ve svém teritoriu.
Např. NO za metrovým ozdobným plůtkem na podezdívce, klasický městský plot - nikdy pozemek neopustil.
Také mám sousedku, která nutně musí kosti a zbytky masa dávat ke kůlně na neoploceném pozemku. Pro kočičky a pejsky. Kdykoliv jdeme okolo, psice má tendence chodit to tam kontrolovat.
Sousedi, pres jejichz zahradu to obcas vezmou ven, je krmili (pres zakaz, samozrejme. Kosti z kurete od obeda? Sup pres plot psum. Vsak co. Atd. Az jsem se nastvala a jecela, tak prestali. Pozde.)
Jednou jsem psa nachytala u uzasne nahnile, smradlave kosti, vypadalo to, ze se tam vracel pravidelne. Vyhodila jsem ji a pak s nim sla na to misto, aby videl, ze tam uz neni. Coz mozna byla zbytecna blbost, ale co, pro ten pocit, ze by to mozna mohlo pomoct...
Cizich psu si nevsimaji. Lovit spise ne, vsechny psy zver na prochazkach nechava vcelku chladne.
Spis pochodi svoje trasy a, , hledaji´´ neco k snedku (protoze uz neco nekolikrat nasli, ze.). Hladem netrpi, ale proste LR maji velky apetit.
napsal(a):
Naši psi běhali po vesnici a okolí v místech, kam jsme chodili na procházky. Nikoho si nevšímali, ani psů ani lidí, jen nás hledali. Když nás nenašli, vrátili se k našemu domu a čekali až se vrátíme.
Pro psy je asi normální setrvání na svém teritoriu, otázka je, kam až podle nich sahá. Nemusí se nutně shodovat s tím, co je zaneseno v katastru nemovitostí. Zvlášť psi, kteří často chodí ven, považují za své celé okolí. U psů - chronických útěkářů v okolí je jasná tendence teritorium si postupně rozšiřovat. Nejdřív běhají v okolí domu, ale časem je potkávám i v okolních vesnicích.

Takže s největší pravděpodobností chodí vyžírat. Určitě jsem si nemyslela, že by trpěli hlady, moje psice taky hlady netrpí, ale co si najde to je teprv dobrota.
Co na tom, že léčení žaludku pak stojí víc než taška hovězího .
napsal(a):
Takže s největší pravděpodobností chodí vyžírat. Určitě jsem si nemyslela, že by trpěli hlady, moje psice taky hlady netrpí, ale co si najde to je teprv dobrota.
Co na tom, že léčení žaludku pak stojí víc než taška hovězího .
No, asi tak. A jak zabranit tomu, aby nemeli touhu chodit vyzirat? Zradlo po dobu nepritomnosti majitele ad libitum? To aby se objednaval kamion... A odtucnovaci kura.
Clovek se muze snazit davat jim extra pestry jidelnicek, ale co je lepsi, nez pekne ulezene zbytky z kuchyne, napriklad?
Nastesti je jejich zazivani natolik odolne, ze je jen tak neco nerozhazi. Ale jednou to muze nevyjit a vim, o cem mluvite, moj ecuba na zanety trpi a lecba je osemetna a draha.
pepy
napsal(a):
Taky vzdycháte na prasečími dušemi které jsou nacpané v železobetonovém koncentráku kde jen žerou a čekají na porážku?
Přečetl jste si zadání?
Dodávám, že psi mají 2x denně krmení, neustále čistou vodu, vylítat se ven chodí pravidelně, lidi si s nimi hrají denně, hraček a věcí na okus mají dostatek. Co by jim tedy chybělo? Proč utíkají? Může jít o zlozvyk? Někdy jsou na zahradě celý den, jindy utečou dřív, než si majitel dojde pro kafe do domu...
Můžou vznikat situace nebezpečné pro psy i jejich okolí, i když jsou hodní, náhoda je blbec...
IMHO je momentálně skutečně nejdůležitější technické řešení.
Na ně může navázat, zda by se měli psi vylítat více, nebo dostat více žrádla a hraček než doposud.
Podstatné ale je, aby je dřív nesrazilo auto nebo nepicnul myslivec.
Mrtvolu už nedonutíte sebezábavnější aktivtě.
Ja veľmi nerozumiem diskusii, napíšem svoj názor a zopár ľudí tu vypisuje svoje akčné príspevky. Diskusia nie je len slovo, jej význam je definovaný napr. touto formuláciou: výmena názorov medzi ľuďmi na nejakú tému, ktorá má obyčajne za cieľ vyjasniť alebo vyriešiť nejaký problém..
Tak teda, aký je cieľ ?
Krásny deň
pepy
napsal(a):
Ja veľmi nerozumiem diskusii, napíšem svoj názor a zopár ľudí tu vypisuje svoje akčné príspevky. Diskusia nie je len slovo, jej význam je definovaný napr. touto formuláciou: výmena názorov medzi ľuďmi na nejakú tému, ktorá má obyčajne za cieľ vyjasniť alebo vyriešiť nejaký problém..
Tak teda, aký je cieľ ?
Krásny deň
Cilu bylo vic, ovsem hlavnim byl ziskat informace a rady, jak nejlepe zabezpecit zahradu, aby psi nemohli utect a meli lepsi welfare. (Ne, ze by na uvaze trpeli - maji plne vyhovujici podminky - dostatecne dlouhy uvaz, moznost ukryt se v boude, vodu v dosahu, nejsou na nem cely den. Ale lepsi je, dle me i majitele, aby mohli byt volne.)
Ano, dale slo o to, jak jim ukazat, ze utikat nemaji, coz je problem na dlouhy beh s nejistym vysledkem, nicmene boj se predem nevzdava.
Jen je prioritni zajistit jim takove podminky, aby si neublizili - pri nekontrolovanem vyletu se uraz muze stat velmi snadno.

colectiv
napsal(a):
Cilu bylo vic, ovsem hlavnim byl ziskat informace a rady, jak nejlepe zabezpecit zahradu, aby psi nemohli utect a meli lepsi welfare. (Ne, ze by na uvaze trpeli - maji plne vyhovujici podminky - dostatecne dlouhy uvaz, moznost ukryt se v boude, vodu v dosahu, nejsou na nem cely den. Ale lepsi je, dle me i majitele, aby mohli byt volne.)
Ano, dale slo o to, jak jim ukazat, ze utikat nemaji, coz je problem na dlouhy beh s nejistym vysledkem, nicmene boj se predem nevzdava.
Jen je prioritni zajistit jim takove podminky, aby si neublizili - pri nekontrolovanem vyletu se uraz muze stat velmi snadno.
Bytový pes je po dobu, kdy je majitel v zaměstnání, sám doma, v klidu na pelechu. Někteří tu dokonce doporučují bytovou klec, ať se pes učí odpočívat a nemůže nic zničit. Vámi zmiňovaní psi mají skvělý život a klidně můžou po dobu nepřítomnosti majitele být v kotci a po dobu, kdy je majitel na zahradě a nemůže se jim věnovat, na úvaze. Nevím v jakém prostředí zahrada je, ale ono zvyšování plotu kari sítěmi zas není moc velká paráda.
Spíš bych dala přednost elektrickému ohradníku před stávající plot.
Divím se, že EO překonávají. Náš pes si omylem čuchnul, dostal pecku a hledal se dva dny - úplně v šoku. Což zvýšit razanci výkonu EO.
pepy
napsal(a):
Tak teda, aký je cieľ ?
Krásny deň
No ale přece to, co Vy nazýváte "akčními příspěvky" ostatních není nic jiného než to, co říká ta Vaše definice: výměna názorů atd... Prostě v diskusi má každý právo na svůj názor a Vy s ním buď souhlasit můžete nebo nemusíte. Co jsem si přečetla zdejší příspěvky, tak jde o "klasickou diskusi", kde cílem je pomoci zadavatelce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Pokud jsou psi jen škubači plotu a ne přelézači tak si myslím, že obruba plotu ze zapuštěné 60cm vysoké kari sítě by mohla stačit. Tcháni mají zlaťáka, který stejně jako tihle labrouši utíká, rozplétá plot. Musí být, na zdí ohrazeném předním dvorku, jakmile ho pustí do zahrady a chvíli si ho nikdo nevšímá, zdrhne. Naštěstí utíká výhradně přes potok k nám - už 7let. Utíká za zábavou, o tom není pochyb, doma žádnou nemá. Tam, kde dali kari síť, už to nezkouší. Bohužel za maliny nedali a už tu předevčírem byl zase. Problém je v tom, že aby se k nám dostal, rozerve nám plot taky Tu díru tam máme třeba měsíc, než se někdo rozhoupá a půjde ji zadrátovat a naše psy ani nenapadne vylézt ven. Co se týče teritoria, to je pravda větší, než většina zahrad. Výchovou jde asi psu ukázat, že jeho je jen ta jeho zahrada. Rodičů malý pejsa celý život, obcházel" svůj rajón. Naši pracovali v zahradě, otevřeli mu zadní branku a on si kolem potoka mašíroval, překontrolovat" vlevo-vpravo, cca 200m na každou stranu, prakticky od mostu k mostu. Za barákem ještě přeskákal potok na druhý břeh a tam čmuchal jen za třema zahradama...dál nešel. Nikdo ho nemusel kontrolovat, nikdy to neporušil a nezdrhnul. Až si to obchodil, docupital domů, lehnul si v zahradě a pozoroval rodiče jak pracují.

Jen reakce k úvodnímu příspěvku (díky vývoji debaty) :
"Dodávám, že psi mají 2x denně krmení, neustále čistou vodu, vylítat se ven chodí pravidelně, lidi si s nimi hrají denně, hraček a věcí na okus mají dostatek. Co by jim tedy chybělo? "
Patrně jim chybí to základní - práce, zaměstnání (byť ne v původní podobě ale náhradu ve formě výcviku). Hra (hrají denně - jak?), hračky, věci na okus - to není práce, zaměstnání, to psa neunaví...
Vylítat se ven pravidelně - to jakože je někdo pustí z úvazu na zahradě nebo si s nimi dá x km pochod...?
napsal(a):
Bytový pes je po dobu, kdy je majitel v zaměstnání, sám doma, v klidu na pelechu. Někteří tu dokonce doporučují bytovou klec, ať se pes učí odpočívat a nemůže nic zničit. Vámi zmiňovaní psi mají skvělý život a klidně můžou po dobu nepřítomnosti majitele být v kotci a po dobu, kdy je majitel na zahradě a nemůže se jim věnovat, na úvaze. Nevím v jakém prostředí zahrada je, ale ono zvyšování plotu kari sítěmi zas není moc velká paráda.
Spíš bych dala přednost elektrickému ohradníku před stávající plot.
Divím se, že EO překonávají. Náš pes si omylem čuchnul, dostal pecku a hledal se dva dny - úplně v šoku. Což zvýšit razanci výkonu EO.
Oni většinou psi nejsou blbci. Když zjistí že je EO jen štípne, ale zato je pak čeká vytoužená svoboda, tak to štípnutí obětují.
A kariny sice nejsou paráda, ale jsou spolehlivé.