Zdravím,
rád bych se zeptal, zda máte někdo zkušenosti s hnojením trávníku hnojivem NPK (popř. jiným) a hubením dvouděložných plevelů Bofixem ve vazbě na zahradního psího mazlíčka. Zajímá mne hlavně, pokud jeden den postříkám zahradu Bofixem popř. pohnojím NPK, tak jestli můžu už druhý den vypustit psa na zahradu, protože delší „ochranná lhůta“ by byla docela problematická. Moc děkuji za jakoukoliv radu a přeji ať se vašim mazlíkům daří.
Dobrý deň prajem,
ja pracujem ako záhradník a s hnojením obvykle nie sú problémy u psíkov. Hnojivo sa delí podľa času úplného absorbovania látok do pôdy. Vo forme granúl sa hnojivo rýchlo rozpúšťa po závlahe trávnika, takže pes nič neuvidí. Určite na druhý deň psa môžete vypustiť.. Ale po hnojení treba trávnik poriadne zliať vodou. Za 3 roky čo to robím, my nebol nahlásený úhyn alebo otrava psov od majiteľov, ináč by som asi stratil klientov..Pekný deň.
pepy
napsal(a):
Dobrý deň prajem,
ja pracujem ako záhradník a s hnojením obvykle nie sú problémy u psíkov. Hnojivo sa delí podľa času úplného absorbovania látok do pôdy. Vo forme granúl sa hnojivo rýchlo rozpúšťa po závlahe trávnika, takže pes nič neuvidí. Určite na druhý deň psa môžete vypustiť.. Ale po hnojení treba trávnik poriadne zliať vodou. Za 3 roky čo to robím, my nebol nahlásený úhyn alebo otrava psov od majiteľov, ináč by som asi stratil klientov..Pekný deň.
Dobrý den,
toto mne dost zajímá.
Minulý víkend jsem hnojila růže a jehličnany (granulovaná hnojiva s rohovinou) a můj nepříliš žravý dorostenec malého knírače mi pár "granulek" pod smrčkem zbaštil (ale byly již několik hodin řádně zalité vodou). Je to dost aromatické...
Měla jsem zkažený víkend a s hrůzou sledovala, kdy se psisko vyvrátí a bude jevit příznaky otravy. Psisko si mezitím vesele poskakovalo a nosilo balonek:)
Vet mi po telefonu a přečtení etikety řekl, že by musel zbaštit alespoň hrst, aby se to projevilo a ať ho sleduju. Já se ale fakt bála..nebylo a není mu samozřejmě nic.
Tak by mne taky zajímalo, jak to je.
Nicméně, riskovat nebudu a další hnojiva už budou jen tekutá
Je to tak ako povedal Vet, a granule sú lepšie ako tekuté hnojivo, lebo vsiaknu postupne ku koreňom.. ak to polejete naozaj dobre, tak sa rozpustia pomerne rýchlo..Druhá vec sú postreky proti škodcom a burine, ale ja tieto preparáty nepoužívam z etického hľadiska.. Takže buďte kľudná psíkovi nebude z toho zle..
pepy
napsal(a):
Je to tak ako povedal Vet, a granule sú lepšie ako tekuté hnojivo, lebo vsiaknu postupne ku koreňom.. ak to polejete naozaj dobre, tak sa rozpustia pomerne rýchlo..Druhá vec sú postreky proti škodcom a burine, ale ja tieto preparáty nepoužívam z etického hľadiska.. Takže buďte kľudná psíkovi nebude z toho zle..
DĚKUJU!
HANELE77
napsal(a):
Dobrý den,
toto mne dost zajímá.
Minulý víkend jsem hnojila růže a jehličnany (granulovaná hnojiva s rohovinou) a můj nepříliš žravý dorostenec malého knírače mi pár "granulek" pod smrčkem zbaštil (ale byly již několik hodin řádně zalité vodou). Je to dost aromatické...
Měla jsem zkažený víkend a s hrůzou sledovala, kdy se psisko vyvrátí a bude jevit příznaky otravy. Psisko si mezitím vesele poskakovalo a nosilo balonek:)
Vet mi po telefonu a přečtení etikety řekl, že by musel zbaštit alespoň hrst, aby se to projevilo a ať ho sleduju. Já se ale fakt bála..nebylo a není mu samozřejmě nic.
Tak by mne taky zajímalo, jak to je.
Nicméně, riskovat nebudu a další hnojiva už budou jen tekutá
Dobrý den,
mě fenka zblajzla asi tyčku, max. dvě, hnojiva na orchidee. No umíte si představit, jak jsem plašila. Vet mi doporučil okamžité vypláchnutí žaludku. To zabralo parádně a fenka měla jen lehce červené okolí tlamy asi tři hodiny. Druhý den návštěva vet a vše bylo ok. I podle něj by toho fena musela sežrat bůh ví kolik, aby jí to nějak výrazně ublížilo. Tohle množství by ji prý spíš jen podráždilo žaludek. Každopádně od té doby jsou všechna hnojiva v horní skříňce, kam se nedostane a veškeré postřiky na zahradu, na hubení trávy, jsem doma zakázala. Není nad zlatou motyčku a kýbl.
pepy
napsal(a):
Vím, že jsou granulovaná lepší než tekutá, protože jsou dlouhodobá.
Nicméně, raději budu mít zdravého pejska, než suprový záhon růží a pod ním psí hrobeček
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když už jste u zahrady, mě nahání hrůzu chemické hubení slimáků. Lidi to sypou pod ploty a mě přijde riskantní i chodit kolem cizího plotu.
napsal(a):
Když už jste u zahrady, mě nahání hrůzu chemické hubení slimáků. Lidi to sypou pod ploty a mě přijde riskantní i chodit kolem cizího plotu.
Jo, jo slimáci už loni u nás na Vysočině byli děsně přemnožení. V létě jsem v noci byla schopna na zahradě nalovit i 250! těch hnusných slizounů ze Španělska.
Letos už mi přes noc sežrali narcisky...
Granule na trávení slim. nepoužívám a i kdybych letos nakrásně chtěla, tak nemohu, protože mám štěně a riskovat to nebudu...
Nemáte někdo zkušenost s parazitickými hlísticemi? To prý je úplně ekologické..nebo pak polít zahradu betonem a je klid...
HANELE77
napsal(a):
Jo, jo slimáci už loni u nás na Vysočině byli děsně přemnožení. V létě jsem v noci byla schopna na zahradě nalovit i 250! těch hnusných slizounů ze Španělska.
Letos už mi přes noc sežrali narcisky...
Granule na trávení slim. nepoužívám a i kdybych letos nakrásně chtěla, tak nemohu, protože mám štěně a riskovat to nebudu...
Nemáte někdo zkušenost s parazitickými hlísticemi? To prý je úplně ekologické..nebo pak polít zahradu betonem a je klid...
Co se týče slimáků, u nás jsme se domluvili se třemi sousedy, všichni je pravidelně po dešti sbíráme a solíme. Asi drastický způsob, ale vzhledem k tomu, že všichni máme psi, tak nejbezpečnější. Je to časově náročnější, ale každý měsíc je jich u nás méně a méně.
Dokonce jsme je i počítali. Rekord na zahradě je 2000 slimáků za víkend. Brr.

Na slimáky dejte talířky s pivem, ty potvory se na to slezou a pak je sesbíráme a je to mnohem bezpečnější než riskovat otravu psů.
S tím pivem to zkusím..
Akorát naše mladé psisko pivo po manželovi loudí, tak snad to nebude pít těm slimejšům :)
Loni jsem je po večerech sbírala s čelovkou - jak jsem psala výše i 250ks za večer...Protože jsem cíťa a někde jsem četla, že osolení je pro ně velmi drastická smrt (i když si ti prevíti nic jiného nezaslouží ), sbírala jsem je do kbelíku a manžel je pak polil vřelou vodou, smrt okamžitá, ale já je zabít prostě nedokázala
Když se Vám tu přiznám, že z počátku zahradničení jsem s nimi běhala 0,5 km k lesu, kde je "vypouštěla", budete se smát..časem ale, jak přibývali (sousedi z obou stran o své zahrady nepečují ) a žrali cokoliv i bylinky!, tak jsem sbírala a manžel vraždil
napsal(a):
Na slimáky dejte talířky s pivem, ty potvory se na to slezou a pak je sesbíráme a je to mnohem bezpečnější než riskovat otravu psů.
Talířek asi ne, z toho zase vylezou. Dávám pivo do vyšších nádob, třeba od kapslí Arielu, nevylezou zpět a utopí se.Je to docela nechutné kolik jich tam ráno je. Dávám více nádob po všech záhoncích.
koňadra
napsal(a):
Talířek asi ne, z toho zase vylezou. Dávám pivo do vyšších nádob, třeba od kapslí Arielu, nevylezou zpět a utopí se.Je to docela nechutné kolik jich tam ráno je. Dávám více nádob po všech záhoncích.
Pivo mě tedy nikdy nenapadlo, no asi koupím nějaké levné a rozmístím po zahradě, už mi ti hajzlové ožírají jahody a pažitku. :(
Snad čubině pivo taky nezachutná.
Každopádně díky (všem) za tip.
koňadra
napsal(a):
Díky za bezva nápad.
Od Arielu má těch plastových spoustu a je mi to líto vyhodit...tak alespoň najdou uplatnění...
a zakopáváte je nějak do země, nebo to jen necháte stát na záhonku a oni si tam vlezou?
HANELE77
napsal(a):
Díky za bezva nápad.
Od Arielu má těch plastových spoustu a je mi to líto vyhodit...tak alespoň najdou uplatnění...
a zakopáváte je nějak do země, nebo to jen necháte stát na záhonku a oni si tam vlezou?
Nádoby nezakopávám, ale dávám ze dvou stran cihlu, aby se to nepřevrátilo, dávám piva jen malo, tak 3 cm, takže je to lehké. Kupuji to nejlevnější pivo, většinou v plastu, nebo nějaké v akci.
HANELE77
napsal(a):
Koňadro a dáváš jen večer? Nebo máš po celý den..?
aby tam zase nepadaly včelky a já nevím, co ještě :)
Díky moc
Popřípadě soused alkoholik, toho bych se tak trochu bála, slimáky máme podél plotu (převážně) a soused je... no, řekněme, že kdyby mě vidět tam něco dávat a zjistil, že je to pivo, hned by to do sebe kopl.
Myslíte, že by se dal použít i jiný alkohol? Některých flašek mám doma dost a nikdo to nikdy nevypije. (takové tu lepkavé bžundy typu Amundsen apod.).
HANELE77
napsal(a):
Koňadro a dáváš jen večer? Nebo máš po celý den..?
aby tam zase nepadaly včelky a já nevím, co ještě :)
Díky moc
Mám to v podstatě na záhonu celé dny. Ráno sliji slimáky, zasypu je solí - já vím, saďárna, ale co s nimi? Já se pěstuji se zeleninou, piplám sazeničky a ty sv..ě to za chvíli sežerou. Doliji čerstvé pivo, někdy se chytí slimák i přes den, ale nejvíc v noci. Nemám zkušenost, že by se v pivu utopily včely, možná občas nějaká moucha. Od té doby, co "léčbu pivem" praktikuji, tak se dost radikálně snížily počty slimáků na naší zahradě.
mishule
napsal(a):
Popřípadě soused alkoholik, toho bych se tak trochu bála, slimáky máme podél plotu (převážně) a soused je... no, řekněme, že kdyby mě vidět tam něco dávat a zjistil, že je to pivo, hned by to do sebe kopl.
Myslíte, že by se dal použít i jiný alkohol? Některých flašek mám doma dost a nikdo to nikdy nevypije. (takové tu lepkavé bžundy typu Amundsen apod.).
No, myslím, že soused, byť je alkoholik, by to pivo nepil, protože ti slimáci to taky zanesou slizem (i nádobu a její okolí) a vypadá to dost nechutně. Kdysi jsem pátrala na netu, co platí na slimáky a na to pivo jsem narazila, ale že by někdo napájel slimáky Amundsenem, to jsem nikde nenašla. Nevím, jestli je to proto, že na to slimáci nejdou, ale možná spíš proto, že to ani nikdo nezkoušel, je to přece jen dražší "léčba". Takže asi nejjednodušší je, když to vyzkoušíte sama (a dejte vědět!). Dejte do jedné nádobky pivo, do druhé něco jiného a uvidíte, kam nejvíc půjdou. Osobně si myslím, že pivo jim voní a přitahuje je, zatímco jiný chlast je bude spíše odpuzovat.
mishule
napsal(a):
OT: Nedomnívám se, že Amundsen je "lepkavá bžunda", navíc je 6x "destilere"!
nerege

XXX.XXX.6.41
Dobrý den, prosím, má někdo zkušenost s vápněním zahrady? Budeme sypat dolomitickým vápencem a nevím, jestli pejsek může na zahradu. Doma tvrdí, že až třetí den, ale já se díval, že se to přidává i do krmných směsí zvířatům, tak by to snad nemuselo vadit. Nevím, poradíte mi prosím?
Co se týče plošného hnojení- zejména trávníků, tak tam je na hnojivech vyloženě uvedené, že do absorbce, cca týden, by se po trávníku neměli pohybovat domácí mazlíčci. Ani ne z důvodu, že by to přímo sežrali - kuličky hnojiva nejsou tak nápadné k pozření jako třeba různé druhy koncentrovaně sypaných návnad, ale je zde velké riziko kontaminace tlapek, či srsti. Ty pak začnou svědit a mohou poškodit kůži, či způsobit reakci, pokud si iritující místo zasažení začne zvíře olizovat.může být i zasaženo vnitřně. Co si budeme pvídat, je to chemie a dle návodu ani člověk by jí neměl rozhazovat bez rukavic a jiných ochranných prostředků. U hubičů plevelů a herbicidním účinkem to platí dvojnásob. Já, když hnojím trávník(obvykle hnojivem s postupným dlouhodobějším účinkem) tak po pohnojení trávník pořádně proleju vodou a i přesto psy pouštím na trávu zhruba až nejdříve tak pátý den, pouze pokud nastane d顚ť vytrvalejšího charakteru, který kuličky hnojiva rozpustí dříve a tkzv. omyje trávu, že není kontaminovaná, tak dříve.
Zdravím vás a moc prosím o radu.
Náš německý ovčák od včera nadměrně sliní (skutečně tak, že jsou pod ním kaluže), normálně neslintá vůbec. Jinak je plně akční, krmivo přijímá, v tlamě jsem si ničeho zvláštního nevšimla. Hnojili jsme o víkendu plošně trávník, může to mít souvislost, nebo by jste spíše poukázali na jiný problém.
Předem děkuji.

Čím jste hnojili? Příbalovou informaci to snad nějakou má, ne?

Tak jsem vygůglila: u hnojiv s obsahem dusičnanu nebo fosforečnanu, což NPK je, se nedá mluvit o tom, že by to byly nějaké vysoce toxické látky. Jsou to spíše látky, které dráždí zažívací aparát, můžou vyvolat zvracení, průjem. Pomůže klid, tekutiny, podání antioxidantu (např. med, káva).
Hnojíme pravidelně a tento problém jsme nikdy neměli. Naše psy by tedy nenapadlo kuličky z trávníku přímo žrát, snad by se mohlo stát, že se mu to nalepilo(rozpustilo) na tlapku a olízal si to? V tak malém množství by to neměl být problém, nejtíž se pozvrací. Ještě popřemýšlejte, jestli to nemůže být něco jiného(granule pro slimáky?!?).
lesnížínka
napsal(a):
Hnojíme pravidelně a tento problém jsme nikdy neměli. Naše psy by tedy nenapadlo kuličky z trávníku přímo žrát, snad by se mohlo stát, že se mu to nalepilo(rozpustilo) na tlapku a olízal si to? V tak malém množství by to neměl být problém, nejtíž se pozvrací. Ještě popřemýšlejte, jestli to nemůže být něco jiného(granule pro slimáky?!?).
Právě, že se nám to také ještě nestalo. On nosí stále tenisák, má je po celé zahradě, takže nás napadlo, že došlo k přenosu takto. Je mi to záhadou. Zuby to nebudou, teď dostal tvrdou kostičku a nemá problém. Ale co tedy
Nic jiného chemického nepoužíváme.
Fel
napsal(a):
Právě, že se nám to také ještě nestalo. On nosí stále tenisák, má je po celé zahradě, takže nás napadlo, že došlo k přenosu takto. Je mi to záhadou. Zuby to nebudou, teď dostal tvrdou kostičku a nemá problém. Ale co tedy
Nic jiného chemického nepoužíváme.
Snad ten ušpiněný míček to může být. Po hnojení se má vydatně zalít(aby se hnojivo rozpustilo) či hnojit před předpokládaným deštěm. Nepršelo dnes u vás? U nás tedy tolik, že to ani za řeč nestojí, ale když kouknu na meteoradar, tak skoro všude a moc.
lesnížínka
napsal(a):
Snad ten ušpiněný míček to může být. Po hnojení se má vydatně zalít(aby se hnojivo rozpustilo) či hnojit před předpokládaným deštěm. Nepršelo dnes u vás? U nás tedy tolik, že to ani za řeč nestojí, ale když kouknu na meteoradar, tak skoro všude a moc.
Máme závlahy v zemi, takže se zalévá několikrát denně. Ale jinak dnes u nás na Jižní Moravě spadlo pár kapek.
No nevím, teď jsme byli na delší prochajdě, úplně v pohodě, přijde mi, že snad ani tolik neslinil, ale když je v klidu a leží, je pod ním kaluž.
Projela jsem internet, může to být prý ze stresu, ale to se mi zase nějak nezdá. Má panický strach z bouřky a včera byl při bouřce cca 5 minut v kotci, než jsme přijeli domů a vzali ho do domu, ale že by byl zase takový citlivka.
Máme ještě jednoho NO (9 měsíců) a ten je ťuk, ťuk, v pohodě.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!