Asi jsem se zbláznila ale já se zamilovala :) Máme v malém bytě dvě feny, Tosa inu a malorku obě spolu výborně vycházejí Bydlíme na kraji města a kolem nás jsou samé louky a lesy, z bytu stačí přejít silnici a jsme v přírodě, každodenní několika hodinové procházky jsou samozřejmostí. Kdo zná psi ten ví že velký pes v bytě nepřekáží a většinou ani neštěká, alespon naše holky jsou v pohodě.
Jenže mě jako by to nestačilo a já se zamilovala do další fenečky, je moc hodná, klidná, myslíte že je to už moc nebo se to dá zvládnout ? Napište kolik máte pejsků a jak to zvládáte prosím Děkuji mooc.
ailleyscha
napsal(a):
Asi jsem se zbláznila ale já se zamilovala :) Máme v malém bytě dvě feny, Tosa inu a malorku obě spolu výborně vycházejí Bydlíme na kraji města a kolem nás jsou samé louky a lesy, z bytu stačí přejít silnici a jsme v přírodě, každodenní několika hodinové procházky jsou samozřejmostí. Kdo zná psi ten ví že velký pes v bytě nepřekáží a většinou ani neštěká, alespon naše holky jsou v pohodě.
Jenže mě jako by to nestačilo a já se zamilovala do další fenečky, je moc hodná, klidná, myslíte že je to už moc nebo se to dá zvládnout ? Napište kolik máte pejsků a jak to zvládáte prosím Děkuji mooc.
Když jste se zamilovala, to vám asi není pomoci a vlastně tady akorát hledáte podporu svého úmyslu. Měla jsem před 30 lety v bytě boxera a 2 malé psy a už bych to nikdy neudělala! Mám jen 2 ruce a ten třetí pes byl stále jaksi navíc. Už jen mít v malém bytě tosu a malorku považuji za bláznovství. Ale to je čistě můj názor. Léta už žiji se psy v baráku a už bych nikdy do psů v bytě nešla! Dnes vidím jaká to byla oběť ode mne (žádné kino, kafíčko po práci s kamarádkou, nákupy, prostě nic - nejprve letět domů a jít ven se psy) a když vidím, jaký život žili moji psi v bytě (a to měli každý den nejméně 2 h procházku - kromě krátkých venčících) a jaký žijí dnes, tak je to také sakra rozdíl. Akorát, že pes si zvykne na všechno a nemůže mluvit, tak neprotestuje, když ho lidi nutí, aby byl zavřený 9 - 12 h v bytě. Zadavatelko, můžete mluvit o štěstí, že se vám dvě feny těchto kontroverzních plemen snesou. Přiveďte jim třetí a je možné, že ji zabijí, nebo alespoň tu jejich rovnováhu naruší a mohou nastávat rvačky. Pomyslela jste na to?
ailleyscha
napsal(a):
Nedoporučuji to. Je super, že vám vychází spolu tyhle 2 feny, ale tahat k nim ještě další čubu? Psa ještě, ale do čuby bych teda nešla ani omylem. Co byste dělala v případě, že by se vám rvaly? A u fen to je na život a na smrt, tam to neodstraníte... zažila jsem, že jsme oddělovali 2 feny 5,5 roku a můžu říct, že už bych to nikdy nechtěla zažít...a to jsme v RD s velkou zahradou. V bytě je to dle mého téměř neřešitelné... bych neustále trnula, aby se nedej bože neotevřely dveře a feny nebyly v sobě...navíc jak s venčením, ? budete každý den běhat s každou zvlášť? atd. Prostě zbytečné nervy a starosti navíc. Věřte, že byste si to zpětně vyčítala, že žijete ve zbytečném stresu.
Chápu vaši touhu mít těch psů více, sami máme doma celkem 7 kousků, ale nemít RD s velkou zahradou a možností oddělení, tak do toho nejdu.
Položila bych si základní otázku - jak to vyřešíte, když se budou rvát? V malém bytě. Co s tím budete dělat? Jak je budete oddělovat?
Ono totiž feny, co se chovají pěkně ke štěňátku je věc jedna. Dospělé háravé feny, kterým hrabe z hormonů je věc druhá.. A pokud nemáte vyřešena zadní vrátka - jak to budete dělat, když se po prvním druhém hárání začnou bít a nesnášet, tak bych do toho v žádném případě nešla..
koňadra
napsal(a):
Když jste se zamilovala, to vám asi není pomoci a vlastně tady akorát hledáte podporu svého úmyslu. Měla jsem před 30 lety v bytě boxera a 2 malé psy a už bych to nikdy neudělala! Mám jen 2 ruce a ten třetí pes byl stále jaksi navíc. Už jen mít v malém bytě tosu a malorku považuji za bláznovství. Ale to je čistě můj názor. Léta už žiji se psy v baráku a už bych nikdy do psů v bytě nešla! Dnes vidím jaká to byla oběť ode mne (žádné kino, kafíčko po práci s kamarádkou, nákupy, prostě nic - nejprve letět domů a jít ven se psy) a když vidím, jaký život žili moji psi v bytě (a to měli každý den nejméně 2 h procházku - kromě krátkých venčících) a jaký žijí dnes, tak je to také sakra rozdíl. Akorát, že pes si zvykne na všechno a nemůže mluvit, tak neprotestuje, když ho lidi nutí, aby byl zavřený 9 - 12 h v bytě. Zadavatelko, můžete mluvit o štěstí, že se vám dvě feny těchto kontroverzních plemen snesou. Přiveďte jim třetí a je možné, že ji zabijí, nebo alespoň tu jejich rovnováhu naruší a mohou nastávat rvačky. Pomyslela jste na to?
Nemám v úmyslu radit ani pro, ani proti. Tohle si každý musí rozhodnout sám, podle svých možností a také každý zná své psy nejlépe. Nikdo kdo s nimi nežije nemůže soudit, jestli by se 3 feny snesly. Jen mě zaujalo tohle:
Dnes vidím jaká to byla oběť ode mne (žádné kino, kafíčko po práci s kamarádkou, nákupy, prostě nic - nejprve letět domů a jít ven se psy)
Já se tedy vždycky na své psy těšila a dala jim přednost před čímkoliv jiným. Ani kino, ani kafíčko s kamarádkou pro mě nikdy nebyly natolik přitažlivé, abych se bez nich neobešla a brala jako oběť, že se toho vzdám. Kamarádky jsem měla také pejskařky a po práci jsme se maximálně scházely na dlouhou procházku, aby se psi vyblbli.
když vidím, jaký život žili moji psi v bytě (a to měli každý den nejméně 2 h procházku - kromě krátkých venčících) a jaký žijí dnes, tak je to také sakra rozdíl
Ten rozdíl vidím taky. Když byli v bytě, chodili jsme každý den minimálně na 4 procházky, z toho na dvě opravdu dlouhé, celé víkendy jsme trávili na výletech, nebo pejskařských akcích. Teď bydlíme v domku, tak jsme nějak ty procházky postupně omezili.1 až 2 dlouhé denně samozřejmě zůstaly, ale třeba za špatného počasí je klidně vynecháme, protože vyvenčit se můžou i na zahradě. Ty venčící půlhodinové jsme vypustili úplně. Takže výsledkem je, že se psi válí buď doma, nebo na zahradě, jak chtějí, ale to jim rozhodně nenahradí tu spoustu aktivit co měli dřív. A není to jen kvůli tomu, že by se nám nechtělo, ale také kolem domu, zahrady a spousty domácích zvířat už není na psy tolik času.
Ano, každý se rozhoduje sám. My máme 3větší psy, ale dva, by nám v našem věku a zdraví úplně stačili. Myslela jste i na to, kdybyste třeba dlouhodobě onemocněla, nebo musela na delší dobu odjet, máte hlídání ? a nejen hlídání v bytě, ale hlavně venčení pro 3 psy?
Já bych do toho - po " dnešních " zkušenostech nešel, zamilování je krásné, ale...
Pro ARITIM: napsala jsem, že dnes vidím, jaká to byla oběť, upalovat z práce hned domů. Samozřejmě to neznamená, že bych se na svoje psy netěšila! Ale mít neustále tu povinnost,365 dní v roce vše podřizovat jen psům, tak to oběť je. Nežijeme přece jen pro naše zvířata!
Je pravda, že život v baráku svádí k tomu, že se na procházky nechodí každý den na 2 h a více. Ale zase nejsou 9 a více hodin zavřeni v bytě, kde nemají žádné podněty, mohou tak akorát spát. A ještě se nemohou vyvenčit, kdy chtějí. I když jsou sami na zahradě, tak si alespoň pohrají spolu (a honit se po zahradě je asi větší zábava, než se jen okusovat doma na pelechu), ale hlavně pozorují, co se kde děje, takže nemají tak nudný život. A vyvenčí se kdy chtějí.
koňadra
napsal(a):
Pro ARITIM: napsala jsem, že dnes vidím, jaká to byla oběť, upalovat z práce hned domů. Samozřejmě to neznamená, že bych se na svoje psy netěšila! Ale mít neustále tu povinnost,365 dní v roce vše podřizovat jen psům, tak to oběť je. Nežijeme přece jen pro naše zvířata!
Je pravda, že život v baráku svádí k tomu, že se na procházky nechodí každý den na 2 h a více. Ale zase nejsou 9 a více hodin zavřeni v bytě, kde nemají žádné podněty, mohou tak akorát spát. A ještě se nemohou vyvenčit, kdy chtějí. I když jsou sami na zahradě, tak si alespoň pohrají spolu (a honit se po zahradě je asi větší zábava, než se jen okusovat doma na pelechu), ale hlavně pozorují, co se kde děje, takže nemají tak nudný život. A vyvenčí se kdy chtějí.
No jo no, každý je jiný. Mě to prostě jako oběť nikdy nepřipadalo. Já totiž pro svá zvířata žiju.
I v tom domě mám psy zavřené v bytě, když nejsem doma. Člověk nikdy neví, co by se jim mohlo na zahradě stát. Někdo jim něco může hodit, nebo je bude dráždit apod. Když jsem doma, tak většinou jsou tam, kde já. Se mnou doma, nebo na zahradě. V létě mají otevřeno a to většinou leží u dveří, aby viděli i na mě, i ven. Málokdy si sami vyběhnou ven. Sami na zahradě dlouho nevydrží a už vůbec si spolu nehrají. Jen pozorují okolí a nudí se.
Dobře dnes mám dva psi a podle Vás se jim musím obětovat, ( teď je jedno jestli jsou dva nebo tři) ale stejně to dělám ráda a jako obět jsem to nikdy nebrala. Můj život je spojen s psisky už od mládí, nevadí mi že nemohu na dovolenou, dá se udělat dovolená i s nimi, nemocná jsem už párkrát byla a vždycky to nějak šlo, myslím si že o tom to není.
ailleyscha
napsal(a):
Asi vím
Už jsem tady třetího psa měla, štěně asi 10 dnů na hlídání a bylo to v pohodě, holkám nevadilo a chránili jej tak jsem si myslela
Štěně - to je úplně něco jiného! Moje kamarádka měla 2 boxery a 3 jezevčíky (vše feny) volně na dvoře 2 nebo 3 roky. Jednoho dne přišla z práce a 3 jezevčice byly mrtvé! Do té doby mezi nimi k žádným konfliktům nedocházelo. Nikdy nepřišla na to, proč se to stalo. Další kamarád a jeho soused si vzali 2 feny - sestry. Neměli mezi sebou plot, feny si spolu hrály. To trvalo snad 3 roky. Jednoho dne se porvaly o hračku, asi by se zabily už tehdy - kdyby náhodou kamarád nebyl poblíž. Od té doby se k sobě nemohly přiblížit a kamarád se sousedem honem stavěli mezi sebou plot. A takových příkladů je víc. Takže - jak píše ARITIM -... každý zná svého psa nejlépe, tak já tvrdím, že NEZNÁ. Pořád je to "jen" zvíře a nikdy nevíte, co se jim zrodí v hlavě. A pro zadavatelku: znovu opakuji, že máte obrovské štěstí, že se vaše feny (a takových plemen) vůbec snesou a nevážíte si toho, když to chcete pokoušet další fenou.
koňadra
napsal(a):
Štěně - to je úplně něco jiného! Moje kamarádka měla 2 boxery a 3 jezevčíky (vše feny) volně na dvoře 2 nebo 3 roky. Jednoho dne přišla z práce a 3 jezevčice byly mrtvé! Do té doby mezi nimi k žádným konfliktům nedocházelo. Nikdy nepřišla na to, proč se to stalo. Další kamarád a jeho soused si vzali 2 feny - sestry. Neměli mezi sebou plot, feny si spolu hrály. To trvalo snad 3 roky. Jednoho dne se porvaly o hračku, asi by se zabily už tehdy - kdyby náhodou kamarád nebyl poblíž. Od té doby se k sobě nemohly přiblížit a kamarád se sousedem honem stavěli mezi sebou plot. A takových příkladů je víc. Takže - jak píše ARITIM -... každý zná svého psa nejlépe, tak já tvrdím, že NEZNÁ. Pořád je to "jen" zvíře a nikdy nevíte, co se jim zrodí v hlavě. A pro zadavatelku: znovu opakuji, že máte obrovské štěstí, že se vaše feny (a takových plemen) vůbec snesou a nevážíte si toho, když to chcete pokoušet další fenou.
To, že se psi roky snášeli dobře neznamená, že nedocházelo ke konfliktům. Jen je lidi ani nemuseli zpozorovat. Ale to je riziko každého, kdo chová zvířata ve skupinách. Ke konfliktu může dojít vždy. To by každé zvíře muselo být drženo jednotlivě.
ailleyscha
napsal(a):
Dobře dnes mám dva psi a podle Vás se jim musím obětovat, ( teď je jedno jestli jsou dva nebo tři) ale stejně to dělám ráda a jako obět jsem to nikdy nebrala. Můj život je spojen s psisky už od mládí, nevadí mi že nemohu na dovolenou, dá se udělat dovolená i s nimi, nemocná jsem už párkrát byla a vždycky to nějak šlo, myslím si že o tom to není.
Víte, co je na tom nejhorší? Že na ten Váš sluníčkový přístup nejspíš doplatí právě některá fena.. Jak říkám - pokud máte jak potom feny oddělovat, máte vymyšleno, jak je budete sólo věnčit, jděte klidně do toho..
Jinak si myslím, že si moc neumíte představit, jak to vypadá, když se feny v domácnosti nesnesou.. Pár takových skupinek jsem už viděla a věřte nebo ne, je to docela fuška. A v drtivé většině případů to končí tím, že jedna fena domácnost musí opustit. Za předpokladu, že není čas, místo a prostor se jí věnovat individuálně.. A až tohle nastane, pak teprve pochopíte význam slovního spojení - obětovat se psům..
ailleyscha
napsal(a):
Už jsem napsala, že vy už jste stejně rozhodnutá. Můžete nám alespoň prozradit, jakého plemene bude ta třetí fena?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ailleyscho, feny ve vaší domácnosti žijí zatím v jakési rovnováze. Já bych řekla že křehké, i když vám se to tak jistě nejeví. Příchodem další feny bude tato rovnováha narušena. Může se to projevit hned tím, že další fenu - předpokládám, že štěně - nepřijmou, stačí jedna z nich. Nebo to bude pomaličku "kvasit pod povrchem" a jednou, nejpozději až třetí fena dospěje, to vybublá. A pak to může být moc zlé, přímo fatální. Vzájemná nenávist u fen končí až smrtí jedné z nich. A vy nemáte zrovna snášenlivá plemena. Mimochodem - kolik let mají vaše feny?
Být vámi, jsem ráda, že se feny snášejí a nepokouším se to narušit.
Do puntiku souhlas s umpa lumpa...
Sva psiska s manzelkou milujeme a delame pro ne prvni posledni, ale uz jen kdyz jeden z nas musi k lekari, tak je to i nekdy velky problem, ale kdo chce kam...
Treba zrovna Vy budete ta vyjimka...ale moc tomu neverim, vzdycky muzou nastat problemy, ktere budete muset resit a vyresit.
ailleyscha
napsal(a):
A o cem to tedy je, je to o vasi zodpovednosti za ty fenky, vzdyt vam to tu vsichni v tom dobrem vysvetluji, co by mohlo nastat. Kdyby vam nikdo tady neradil, cizi nebo primo sve zkusenosti s nekolika fenami, tak se muzete treba spatne rozhodnout a pak uz bude treba pozde, zvazte to nekolikrat, ne jen jednou! Zajdete za nejakym majitelem, ktery ma 3 feny, treba ani zadneho nenajdete a ptejte se na jeho zkusenosti, ale zkusenosti jsou stejne neprenositelne, no uvidite sama, uz jste se asi stejne rozhodla.
Je mnoho případů, kdy se feny dlouho snášely a hrály si spolu. NO a jezevčice- vydržely tři roky a pak se jednou majitelé vrátili domů a už měli jen ovčačku, další soužití dvou loveckých partnerek- irská teriérka a jezevčice- dopadlo ti stejně zbyla jen teriérka. Dvouletá malorka ještě není dospělá, co když přijme novou fenku relativně v pohodě. stará tosa už bude chtít mít klid a ne snášet blbinky mládeže- a mladší se pak "domluvěj" a tosa to odskáče.Ale kdo chce kam...
ailleyscha
napsal(a):
Starší fena je kastrovaná Tosa inu 7 let, malorka 2 roky.
Přesně o tom to je. Malorka vám ještě nedospěla (to přijde až kolem 3.roku) + je tam naštěstí dostatečný věkový rozdíl, že by se i tak snad měly i po dospění malorky dohodnout. Ale i tak to nemáte jisté až mladá začne vystrkovat růžky...a do toho si pořídit další fenu ? holá sebevražda!
Nám se feny snášely v klidu 5 let a pak bud a byly v sobě. A od té doby spolu prostě být nemohly - jinak si šly po krku. A následovalo těch 5,5 roku oddělování. A nervů, aby nedej bože člověk blbě nezavřel kotec a nedostaly se k sobě, atd.
Nyní máme 4 feny - skoro 13 let,2x 8 let (jorkšírka se ale nijak neprojevuje) a 4 letou. A převzetí alfa pozice z nejstarší na tu 8 letou byl klidný, člověk by ho téměř nepoznal. Žádné bitky, atd...ale za to ta 4 letá teď začíná vystrkovat růžky a nejradši by té 8 leté už pozici ukradla. Většinou to bývá jen o tom, že se mladá naježí a chvíli na sebe vrčí, ale už se spolu 1x chytly a uvidíme, co bude dále. A představím-li si, že bych jim domů pořídila další fenu, tak to by bylo vyslovené zadělávání na pozdější komplikace. Takže ne, díky.

ailleyscha
napsal(a):
Starší fena je kastrovaná Tosa inu 7 let, malorka 2 roky.
Zatím u vás zřejmě šéfuje tosa. Ale už je na prahu stáří a ještě k tomu je kastrovaná. Malorka co nevidět psychicky dospěje a jak bude stárnout tosa, bude aspirovat na roli vůdkyně. Tady může nastat problém, když se tosa nebude chtít svého vůdcovství dobrovolně vzdát. A to asi nebude. Do toho začne dospívat vaše třetí plánovaná fena. Přidá se k malorce a je možné, že společně tosu zlikvidují. Opravdu vám ta nová fenka stojí za možnou předčasnou a krutou smrt tosy? V malém bytě asi těžko feny oddělíte tak, aby byla každá z nich v jiné místnosti po dobu vaší nepřítomnosti.
1) pokud nemate 1+kk da se nejak delit skoro vzdy, ja mam 1+kk, ale predelanej z 1+1 takze do "otvoru" mezi pokojem a kuchynskym koutem mohu kdzytak pridelat dvere, nebo ted provizorne jak mi feny haraly a starsi obtezovala mladsi tak jsem to zahradila kleci, aby kazda byla na sve pulce...
Jsem zastance toho, ze clovek am mit tolik psu kolik ma rukou k dispozici. Takze jeden clovek tak ty dva max. Ale jde taky o velikost. Ono je rozdil vest na voditku treba 3*6kg nebo 3*30 kg..
Je dulezite znat sva zvirata. Vim, ze mohu nechat po pokoji psi hracky, protoze starsi o ne nestoji, takze i kdyby si je mlada zacla hlidat tak Grace proste nezajem a rvacka kvuli tomu nevznikne. Za to musim zkontrolovbat zda si nekam nejaka nezasila nakou kosticku a tak. Protoze sice spolo vychazi a zatim rvacka nevznikla, ale obe jsou na zradlo dost haklive, takze h proste nemaji mimo moji pritomnost k dispozici...
Zas kdyby tu byla fena me matky tak u Grace ji mohu nechat jak s zradlem tak s hrackama, protoze se bezmezne miluji. Ammy si hlida hracky, Grace zradlo, ael Ammy by ho nechala, kdyby ta o nej stala, jako ze nestoji vetsinou :D
S moji mladou bych Ammy o samote nenechala ani bez hracek a bez jidla. SIce si hraji, ale obcas je videt, ze je to dost na hrane a uz na sebe hnusne zuby cenily, Kdyz je u toho clovek houknem na ne a je klid, protoze respektuji cloveka. Ale kdyby tam nebyl nikdo kdo nezarve "Nechte toho!" jak by to mohlo dopadnout?
Nedovoluji si radit zda dalsiho psa poridit nebo ne - to musi vedet kadzy clovek, zda se jeho psi snesou ci ne.
Ale k tomu poctu psu v byte si neco podotknout dovolim. Uz leta mame doma stabilni smecku 4 psu. Jsou cca 2,5-3 roky od sebe a vzdy kdyz nejstarsi odejde, prijde na jeho misto stene. Puvodne jsme bydleli ve 3+1, ale rizenim osudu jsme byli nuceni se prestehovat do 1+1. Take v tomto case prisly deti (2). Vhledem k tomu, ze psiska byla drive nez decka a stehovani, ani me nenapadlo ze bych je dala pryc. A vzhledem k tomu, ze se v pohode vejdem, ani v dobe kdy nejstarsi dva odesli jsem neuvazovala o snizeni poctu. Zjistila jsem, ze v byte stejne vicemene jen prespavame, jinak jsme defakto porad nekde venku, a na to nam nas pidibytecek staci. Dokonce jsem nekolikrat hlidala psy kamaradum nebo mamince, takze se tu obcas slezlo psu i 6. Mam ovsem vyhodu ze moji psi jsou naprosto tolerantni a snesou se s kazdym a venku poslouchaji na slovo. Navic mame stejne jako zadavatelka les hned za barakem, takze i venceni je v pohode a nemusime trajdat nekde po sidlisti.
Moji rodice ziji na vsi, v domku s relativne velkou zahradou. Musim priznat, ze kdyz jsme tam dele nez vikend, psiska (i ja) znacne zlenivime. On ma vazne clovek tendenci je pustit jen vycurat na zahradu a z nasich 5-6 mestskych prochazek jsou razem jen 2. Takze byt tam maji k dispozici zahradu velkou jak krava, maji pohybu mene nez v byte o velikosti 40m.
Ano, je pravda ze mam vyhodu v partnerovi ktery take psy miluje a v praci ktera mi umoznuje pracovat od 6 do 14 hodin. Takze ja vstanu brzo, vyvencim intenzivne, nakrmim a partner se pak postara o deti a vypusti jeste psy vycurat. A ja se pak vracim brzo domu, takze psiska jsou doma sami max.6 hodin. A asi je vyhodu ze me kaficka s koleginema nikdy nijak zvlast nebrali a do kina si zajdu spis vecer, kdyz uz deti i psi chrapou :).

Arosku, i děti jsou spokojené? Nemají svůj pokoj, ba asi ani svůj koutek... Když si představím, že žijete dva dospělí, zřejmě dvě děti a čtyři psi (pravda, nevíme, jak velcí jsou psi ani jak velké jsou děti) ve dvou místnostech... dělala bych všechno pro to, abychom mohli žít jinak.
Arosku,
tak je to správně, je to skoro ideální. Taky si myslím, že mít psy v RD na zahradě,
je horší než je mít v 1+1.
Myslím, že ailleyscha by do toho rozhodně měla jít a nenechat se odradit .
Zamilovala se, tak ať za tu lásku bojuje.
Ona ví, ona umí, ona to zvládne .
Arosku a co vy, nezkusíte výměnu manželek ?
napsal(a):
Arosku, i děti jsou spokojené? Nemají svůj pokoj, ba asi ani svůj koutek... Když si představím, že žijete dva dospělí, zřejmě dvě děti a čtyři psi (pravda, nevíme, jak velcí jsou psi ani jak velké jsou děti) ve dvou místnostech... dělala bych všechno pro to, abychom mohli žít jinak.
Tak se dojedte podivat a uvidite :) Decka jsou spokojena, jsou cely den s nami, se zviraty ktere miluji, chodime ven na ruzne akce a neustale neco podnikame... i kdyz pravda, z dnesniho hlediska jsou to vlastne tyrani chudacci, protoze nesedi cely den u televize nebo u pocitace :)
A svuj koutek maji... a vlastne i svuj pokoj :) Nejak nemam pocit ze by male deti potrebovaly vylozene kazde svuj pokoj, ja jsme treba zila v jednom pokoji s bratrem az do svych 16 (pak se bracha odstehoval). Protoze proste na vetsi byt nasi nemeli. Stejne tak my mame byt velikosti takove, na jaky nam stacila hypoteka.
A imho - ano, v planu je vetsi byt. Presne o ten jeden pokoj pro deti. Ale ono po sesti letech na MD ma clovek nejprve jine starosti co z nove nabiteho prijmu platit.
Ale tak nejak mi prijde ze je to dobou - driv bydleli na malem prostoru rodiny s daleko vetsim poctem lidi, to jen dnes jsou lide zhyckani a neumi to. My treba mame naopak problem kdyz prijedem k nasim - mame pocit ze jsme tam ztraceni, ze si mene povidame...a i deti se snazi byt neustale s nami, byt maji k dispozici cely barak. Proste jsme zvykli byt neustale spolu, povidat si, hrat si, sdilet sve zazitky a kdyz jsme "dal" od sebe, nejak nam to uplne nefunguje :).

"Nedovoluji si radit zda dalsiho psa poridit nebo ne - to musi vedet kadzy clovek, zda se jeho psi snesou ci ne. "
Nikdo nemůže vědět, když si pořizuje štěně do smečky, co to se smečkou udělá...Ale každý majitel více psů by si měl být vědom, že může nastat průser a že ho bude muset řešit...
rapotacka11
napsal(a):
Arosku,
tak je to správně, je to skoro ideální. Taky si myslím, že mít psy v RD na zahradě,
Hmm, vymena manzelek... zaprve nejsme manzele (nejak jsme to nestihli) a za druhe nemam uplne touhu poustet si do bytu cely narod. Mam rada sve soukromi a moje rodina je moje. A nejakejch padesat tacu by to nevytrhlo, to by museli jit s cenou asi radove nekam jinam :D Ale je fakt ze by protipani asi kleplo mezi dverma, on nas pejsek vita skokem vysokym :D
Pokud si Aileyscha mysli, ze se ji psi nebudou rvat a ze je zvladne venku, myslim si ze velikost "boudy" je v tomhle pripade to posledni na co by se mela ohlizet :).

arosek
napsal(a):
Hmm, vymena manzelek... zaprve nejsme manzele (nejak jsme to nestihli) a za druhe nemam uplne touhu poustet si do bytu cely narod. Mam rada sve soukromi a moje rodina je moje. A nejakejch padesat tacu by to nevytrhlo, to by museli jit s cenou asi radove nekam jinam :D Ale je fakt ze by protipani asi kleplo mezi dverma, on nas pejsek vita skokem vysokym :D
Pokud si Aileyscha mysli, ze se ji psi nebudou rvat a ze je zvladne venku, myslim si ze velikost "boudy" je v tomhle pripade to posledni na co by se mela ohlizet :).
Ohlížet se musí na to, jak od sebe v malém bytě oddělí tři feny, z nichž dvě jsou velkého plemene. To je dost zásadní, protože jakmile se začnou nesnášet, je konec. Bude je muset mít oddělené. A taky venčit odděleně.
Co se týká spokojenosti vaší rodiny v pidibytě, chápu, děti jsou ještě malé a vyhovuje jim, že jsou stále s vámi. Ale nejpozději jakmile dospějí do puberty, jim to vyhovovat přestane.
Dřív se opravdu bydlívalo takto nahuštěně, mnohdy ještě s kozou. Ale od té doby je standard bydlení přece jen někde jinde...

Také se neodvažuji radit...mám dva velké psy...kluka a holku, bydlíme sice v RD, ale pesani tráví čas nejraději s námi, takže radši celé dopoledne leží v kuchyni, když vařím...nebo se mnou na gauči, když koukám na film, než aby byli sami na zahradě...takže otázku jestli dalšího psa do bytu bych neřešila opravdu z vlastní zkušenosti velký pes (alespoň tedy ten co má dostatek pohybu) doma opravdu nepřekáží. Co se týče snášenlivosti asi bych se také další feny do smečky bála, já mám dominantní fenu, submisivního psa, který jí poslechne na slovo, přesto se tak jednou za kvartál rafnou takovým způsobem, že sousedům zatrne...vždy kvůli blbosti...a startuje fena...např.ukořistěný obal od nanuku a pod., přestože to vypadá strašidelně nezkřiví si ani chlup, fena psovi vysvětlí kdo je kápo...a "tentroubapes" uzná, že je kápo fena a je klid, ale co kdyby druhý pes ustoupit nechtěl,
v případě fen by to mohlo mít fatální následky.
Musím říct, že já osobně bych tedy šla spíše do psího kluka.
Navíc oba psi chtějí nejlépe sedět vedle mě a hladit a drbat...a já mám jenom dvě ruce... .
Jestli se pro další psí slečnu rozhodnete, tak držím palečky, aby vám pohoda ve vaší smečce vydržela...myslím, že to není nemožné spíš to vnímám jako sázku do loterie
napsal(a):
Ohlížet se musí na to, jak od sebe v malém bytě oddělí tři feny, z nichž dvě jsou velkého plemene. To je dost zásadní, protože jakmile se začnou nesnášet, je konec. Bude je muset mít oddělené. A taky venčit odděleně.
Co se týká spokojenosti vaší rodiny v pidibytě, chápu, děti jsou ještě malé a vyhovuje jim, že jsou stále s vámi. Ale nejpozději jakmile dospějí do puberty, jim to vyhovovat přestane.
Dřív se opravdu bydlívalo takto nahuštěně, mnohdy ještě s kozou. Ale od té doby je standard bydlení přece jen někde jinde...
Vemu to odzadu - kdo urcuje standard? Existuje na to nejake narizeni, nebo je to vec osobniho pohledu? Nechci byt hnusna, a le dnes a denne se setkavam se situacemi, kdy by jednoduchym resenim byla tolerance. Ale to uz dnes asi taky neni standardni.
Co se tyce deti v pidibyte v budoucnu - netusim, kristalovou kouli nemam :) Ale mam kamaradku, kdy bydli v byte podobne velikosti 2 dospeli,3 deti,1 pes,3 morcata, krecek a papousek. Deti jsou ve veku 14,12 a 10. Maji tu jednu mistnost prepazenou, takze decka maji "vlastni pokoj", ale o soukromi se mluvit neda. A presto znam malo podobne pohodovych rodin a tolerantnich deti, kor pubertaku. Ono mozna to omezeni zivotniho prostoru a nutnost delit se a prizpusobit se da detem vcelku slusny nadhled a schopnost resit vyhrocene situace jinak nez flaknutim dverma :)
A jako posledni - ja jsme nikdy nikde nepsala ze si zadavatelka ma treti fenu poridit. Jen jsme si dovolila poukazat na to, ze neni problem mit i vice nez tri psy v malem byte. Ano, podminkou je, ze se psi spolu snesou, protoze jinak je to peko. Mam to tez za sebou, kdyz jsme do fungujici smecky privedla dospelou tyranou fenu a mladsi cuba to nevydychala. Chvili jsme si ujasnovali kdo komu veli a bydleli pod dozorem a s kosem na hube, ale nakonec jsme se ustalili na faktu, ze sef jsme doma ja a pokud ja chci, bude doma tech psu treba padesat. A komu se to nelibi, muze bydlet sam na chodbe :) A je klid a pohoda a muzu domu privest kohokoliv, moji psi ho budou tolerovat.
Cimz opet nebanalizuji situaci zadavatelky - moje plemeno je rozhodne mene nakloneno konfliktum nez jeji, ale maji take kolem 30 kg, takze kdyby se rozhodli ze se nemaji radi, litalo by vse kolem. Ovsem to, zda ma feny tolerantni nebo ne, zda je schopna jim pripadne zabranit v konfliktech, zda dokaze jednat v krizove situaci tak aby to bylo ku prospechu vsech... to je neco, co nikdo z nas nema sanci od pocitace vyvestit. To musi ona sama.
Nějak si nedovedu představit zvládat 3 velké psy těchto plemen v každé situaci. Třeba venku potká majitel smečky ne zrovna přátelského psa.2 se na vodítku udržet a zvládnout dají, ale 3 už bývá problém, vzhledem k jejich síle.
Pak vidím problém s cestováním. Možná necestujete nebo pouze autem, ale co když se auto porouchá? 2 psy vám většinou do autobusu vezmou,3 už ale ne.
Máte na další desetiletí životní plán? Děti, rodinu, práci.
Co hlídání? Nebudete příštích minimálně 10 let nemocná? Nezlomíte si nohu?
Nechci vás odrazovat, hodně lidí má velké smečky a zvládají to, ale tyto otázky si musí položit každý zodpovědný člověk.
Co na to říká vaše rodina? Malé psy může venčit i dítě, ale vaše obříky těžko.
davidka
napsal(a):
Nějak si nedovedu představit zvládat 3 velké psy těchto plemen v každé situaci. Třeba venku potká majitel smečky ne zrovna přátelského psa.2 se na vodítku udržet a zvládnout dají, ale 3 už bývá problém, vzhledem k jejich síle.
Pak vidím problém s cestováním. Možná necestujete nebo pouze autem, ale co když se auto porouchá? 2 psy vám většinou do autobusu vezmou,3 už ale ne.
Máte na další desetiletí životní plán? Děti, rodinu, práci.
Co hlídání? Nebudete příštích minimálně 10 let nemocná? Nezlomíte si nohu?
Nechci vás odrazovat, hodně lidí má velké smečky a zvládají to, ale tyto otázky si musí položit každý zodpovědný člověk.
Co na to říká vaše rodina? Malé psy může venčit i dítě, ale vaše obříky těžko.
Přesně tak. Máme sice psů 7, ale na procházku chodíme vždy 2 psy na člověka. Mít 3 na 1 člověka je tzv. " o hubu", protože takhle psa můžete chytit za obojek (ale jak chytnete 3, kdy máte jen 2 ruce?!?), či je necháte sednout za vás a provokatéra odeženete, apod. Ale 3 psi jsou už smečka a ta myslí a chová se jinak než 2 poslušní psi.
A natožpak si pořídit ke 2 fenám v tomto věku další fenu. To fakt nebude fungovat. Ano, pokud by ta mladší měla 4 roky a víc, ok. Ale rozestup 2 roky je jakoby tam žádný nebyl.. a fakt si koledujete o malér, který skončí rvačkou klidně na život a smrt, kdy nebudete vědět, kterou potrhanou fenu ošetřovat dříve... a fakt si myslím, že to za to nestojí.
Dobrý den, zaujala mě Vaše odpověď ( arošek dnes 13,23h. ).Už jsem četla podobný návod na řešení problému dvou fenek.Zajímalo by mě, jak dlouho trvalo vyjasňování a koš na hubě.Máme doma něco podobného (dvě fenky), řízený pohyb, občas koš.K tématu "kolik psů" bych dodala, že je to na odvaze a schopnostech zadavatele, ale...Doma jsme v mládí měli matku a dvě dcery jezevčice, žádný vůdce, žádný problém.Známá měla bulteriéry, teriery i celkem 4 feny, žádný větší problém, ale po tom, co čtu podobná témata Vám nikdo nazaručí klid a pohodu, neporadí, jsou to zvířata a...Já si nedovedu představit, že bych se jedné fenky vzdala, což mi radili, tak zkuste si představit tuhle krajní situaci, nemožnost dělení, složité venčení apod.
daajs
napsal(a):
Dobrý den, zaujala mě Vaše odpověď ( arošek dnes 13,23h. ).Už jsem četla podobný návod na řešení problému dvou fenek.Zajímalo by mě, jak dlouho trvalo vyjasňování a koš na hubě.Máme doma něco podobného (dvě fenky), řízený pohyb, občas koš.K tématu "kolik psů" bych dodala, že je to na odvaze a schopnostech zadavatele, ale...Doma jsme v mládí měli matku a dvě dcery jezevčice, žádný vůdce, žádný problém.Známá měla bulteriéry, teriery i celkem 4 feny, žádný větší problém, ale po tom, co čtu podobná témata Vám nikdo nazaručí klid a pohodu, neporadí, jsou to zvířata a...Já si nedovedu představit, že bych se jedné fenky vzdala, což mi radili, tak zkuste si představit tuhle krajní situaci, nemožnost dělení, složité venčení apod.
Dobry vecer.
U nas to trvalo asi pul roku (fenam) a dalsiho pul roku me, nez jsem se naucila starsi holce verit. Pritel to mel vyrazne kratsi, veril ji i sobe ze dokaze ucinne zasahnout, takze defakto hned jak byly feny vyjasnene, mohl je mit bez kose. Ja jsem je kosem jeste chvili jistila, prave ma neduvera a nejistota vytvarela napeti a mohla probouzet pripadne konflikty.
Ovsem jak jsme psala drive - mam plemeno ktere je primarne nekonfliktni. U nas to byla kombinace rozmazlene mladsi feny a nesocializovane starsi :).
Děkuji moc, režim máme asi 3 měsíce, jsou to holky z utulku,1.kříženka 20měs., pak jezevčice po štěnatech asi 3-4 roky.6týdnů v pohodě, pak hotel s výcvikem-vráceny v kleci, do 24h se nesnesly, doporučena kastrace, po měsíci dle porady z veteriny a Dr.Žertové holky spolu v úplné pohodě, bez jakéhokoliv omezení.Po 3 měsících jezevčice měla nepříjemný průjem,14dní léčení, za dalších 14 dní začaly drobné konflikty, nakonec jsme museli kříženku na žrádlo dát do vedlejší místnosti.Za měsíc po dovolené(hlídala kamarádka u nás), začala jezevčice najíždět na kříženku, až to bylo 5x denně, tak jsem po čtení podobných stránek zavedla řízený pohyb + náhubek a postupně opatrně uvolňujeme.Není to ideální, ale zradit psa z útulku a dát ho jinam nedokáži.Odbočila jsem od základního dotazu, ale neznám, jak to tu chodí, když se chcete někoho konkretního něco zeptat.Bydlíme na jižní Moravě a zkušenost s hotelem s výcvikem mě dost rozhodila.Ještě jednou moc děkuji za odpověď, snad to holky zvládnou a hlavně já s "velením".
rapotacka11
napsal(a):
Arosku,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
koňadra
napsal(a):
Taky jsem se nasmála. Rapotacka má často vtipné, stručné a ironické poznámky, ale Arosek to zjevně nepochopil.
Já hlavně nechápu důvod tohohle všeho - proč mají někteří lidi potřebu naskladňovat množství psů, který na nic nepotřebují, ničemu tím nepomůžou, a ani pro ně nemají odpovídající podmínky... ?!
Jako společníka v bytě dokážu pochopit jednoho až dva psy, ale tohle už je podle mě jenom hloupost a sobectví, nic jinýho za tím nevidím .
arosek
napsal(a):
On by ten Váš pejsek takto vítal i zcela cizí ženštinu?
ailleyscha
napsal(a):
Co je vlastně za plemeno ta Vaše nová láska?
daajs
napsal(a):
Děkuji moc, režim máme asi 3 měsíce, jsou to holky z utulku,1.kříženka 20měs., pak jezevčice po štěnatech asi 3-4 roky.6týdnů v pohodě, pak hotel s výcvikem-vráceny v kleci, do 24h se nesnesly, doporučena kastrace, po měsíci dle porady z veteriny a Dr.Žertové holky spolu v úplné pohodě, bez jakéhokoliv omezení.Po 3 měsících jezevčice měla nepříjemný průjem,14dní léčení, za dalších 14 dní začaly drobné konflikty, nakonec jsme museli kříženku na žrádlo dát do vedlejší místnosti.Za měsíc po dovolené(hlídala kamarádka u nás), začala jezevčice najíždět na kříženku, až to bylo 5x denně, tak jsem po čtení podobných stránek zavedla řízený pohyb + náhubek a postupně opatrně uvolňujeme.Není to ideální, ale zradit psa z útulku a dát ho jinam nedokáži.Odbočila jsem od základního dotazu, ale neznám, jak to tu chodí, když se chcete někoho konkretního něco zeptat.Bydlíme na jižní Moravě a zkušenost s hotelem s výcvikem mě dost rozhodila.Ještě jednou moc děkuji za odpověď, snad to holky zvládnou a hlavně já s "velením".
A když byly na začátku fenky v pohodě, tak proč jste je dávali do jakéhosi hotelu s výcvikem?
ailleyscha
napsal(a):
Vždycky jsme měli dvě feny, k labradorce jsme pořídily Tosa inu a když labradorka odešla šlo to s tosinkou z kopce, proto jsme pořídily malorku,.
Nemůžu a nechci Vám radit, protože nemám zdaleka tolik zkušeností jako ostatní zde. Ale možná pohled z jiného úhlu: mám takový pocit, jako byste tady chtěla slyšet schválení Vašeho nápadu, pro který jste vlastně už byla (nebo jste?) rozhodnutá. Schválení se nekoná a Vy reagujete spíše tak, že zavíráte oči před rozumnými argumenty zde, resp. na všechny ty relevantní dotazy typu jak s venčením, jak s oddělením, jak se snášenlivostí, atd.atd. jsem od Vás nečetla ani jediný rozumný protiargument. Nemyslím si, že Vás za ten Váš nápad zde někdo poplácá po ramenou a cítím, že je to tak dobře.
fikovnice
napsal(a):
Co je vlastně za plemeno ta Vaše nová láska?
To už jsem se ptala taky a žádná odezva. Asi zadavatelka tuší, že plemeno, které si vybrala, zvedne další vlnu kritiky a to ona poslouchat nechce, protože stejně je už dávno rozhodnutá si svoji lásku pořídit (to jsem jí psala hned na začátku). Jen jestli i ta "láska" bude nadšená z pidi boudy plné lidí a dalších dvou psů, kteří se nebudou rozpakovat ji třeba i zabít. Ale kdo chce kam... jen těch psů je mi líto, že doplatí na sobectví paničky, která prostě tohle chce, protože je jako malé dítě. To taky chce a nedá pokoj, dokud to nedostane. Ale následky nedomýšlí.
koňadra
napsal(a):
To už jsem se ptala taky a žádná odezva. Asi zadavatelka tuší, že plemeno, které si vybrala, zvedne další vlnu kritiky a to ona poslouchat nechce, protože stejně je už dávno rozhodnutá si svoji lásku pořídit (to jsem jí psala hned na začátku). Jen jestli i ta "láska" bude nadšená z pidi boudy plné lidí a dalších dvou psů, kteří se nebudou rozpakovat ji třeba i zabít. Ale kdo chce kam... jen těch psů je mi líto, že doplatí na sobectví paničky, která prostě tohle chce, protože je jako malé dítě. To taky chce a nedá pokoj, dokud to nedostane. Ale následky nedomýšlí.
Já mám stejné tušení jako Vy. Dokonce se možná zadavatelka už ani neozve. Asi ani nečekala tolik kritiky, resp. názorů od zkušenějších. A přesně jako Vy se domnívám, že na to opět doplatí ten nejnevinnější, tj. zvíře - a je jedno, které z její smečky.
koňadra
napsal(a):
Taky jsem se nasmála. Rapotacka má často vtipné, stručné a ironické poznámky, ale Arosek to zjevně nepochopil.
Jj, já už to psala vícekrát. "Rapotacce11" se musí přijít na kloub a na chuť (věřím, že ne každému její příspěvky sednou), já ji četla hlavně na "Kočkách" a v mé celkem svízelné životní situaci mě už x-krát pořádně rozesmála.
Mimochodem, "rapotacka11" používá jednu ze zajímavých psychologických metod (nevím ale, zda záměrně) - a to tu, že zjednodušeně řečeno - zareaguje paradoxem, reakcí, která zní až absurdně. Cílem je zamyslet se pořádně nad svým vlastním názorem, co vím, tak tuto metodu používají rádi třeba psychoanalytici .
No, Arosek to pochopila, jen nema potrebu reagovat dle hesla na hruby pytel... porad tak nejak jeste naivne verim na ldiskou slusnost. Asi bych ve svem veku a se svymi zkusenostmi uz mela prestat byt naivni. Ale holt se stale ridim zasadami "nehas co te nepali" a "zij a nez zit".
K otazce naskladnovani psu... zaprve si myslim ze je kdekomu kulove kolik kdo ma psu, pokud se o ne dokaze o vsechny radne postarat, da jim kvalitni zradlo, odpovidajici veterinarni peci, vyziti a zamestnani. Ale pokud neci dusicka nebdue mit klid, pak vezte, ze mam psy nejen pro radost, ale i pro praci. Pracuji intenzivne a jeden jediny by to fyzicky nezvladl, rozhodne ne celou sezonu, kazdy den a nekolik let po sobe. Proto je stridam. A taky jsem takovy hloupy sobec, ze ty stare, ketri uz "nejsou k nicemu" nevyhodim a nechavam je v klidu a pohode dozit u nas. Zla jsem, sobecka a evidentne uplne pitoma, ze to nevidim.
Co s etyce odpovidajicich podminek, tak by me zajimalo, jake to jsou? Jsou na to normy? Znam psy, kteri maji k dospozici obrovskou zahradu a tim to hasne, cely zivot z nevystrci nos. Ale maji zahradu, tudiz jsou taaak stastni, ne? Znam psy, kteri sice pracuji stejne jako nasi, ale cas mimo praci travi v kotci 2x2 metry a panicka vidi jen kdyz jim nese zradlo... ale jsou taaak stastni, protoze nejsou v byte. Je mi lito, ale konkterne plenemo ktere chvam ja je na cloveka docela dost fixovane a rotzhodne nebude spokojene v kotci, a zahrade a bez cloveka. Troufam si tvrdit, ze psovi je sumak kde bydli, pokud tam bydli s clovekem ktereho miluje a pokud ma moznost se vybehat a vyradit do sytosti, pokud ma ono odpovidajici zamestani hlavy i tela. A stejne tak si troufam tvrdit, ze moji psi to maji. Muzete si myslet opak, ale vite o tom kulove - pokud ale po tom tak touzite, neni problem, udelejte si vylet. My mame navstevy radi, pokud maji psiska co se neperou :)
A k tomu vitani... ano, muj mlady magurek ma tendence takhle vitat vsechny lidi ktere zna a kteri k nam prijdou. Mam plemeno pratelske (obcas az moc) a vitaci, nastesti na cizi to nedela a k necizim staci "nesmis" a neskoci :).
arosek
napsal(a):
No, Arosek to pochopila, jen nema potrebu reagovat dle hesla na hruby pytel... porad tak nejak jeste naivne verim na ldiskou slusnost. Asi bych ve svem veku a se svymi zkusenostmi uz mela prestat byt naivni. Ale holt se stale ridim zasadami "nehas co te nepali" a "zij a nez zit".
K otazce naskladnovani psu... zaprve si myslim ze je kdekomu kulove kolik kdo ma psu, pokud se o ne dokaze o vsechny radne postarat, da jim kvalitni zradlo, odpovidajici veterinarni peci, vyziti a zamestnani. Ale pokud neci dusicka nebdue mit klid, pak vezte, ze mam psy nejen pro radost, ale i pro praci. Pracuji intenzivne a jeden jediny by to fyzicky nezvladl, rozhodne ne celou sezonu, kazdy den a nekolik let po sobe. Proto je stridam. A taky jsem takovy hloupy sobec, ze ty stare, ketri uz "nejsou k nicemu" nevyhodim a nechavam je v klidu a pohode dozit u nas. Zla jsem, sobecka a evidentne uplne pitoma, ze to nevidim.
Co s etyce odpovidajicich podminek, tak by me zajimalo, jake to jsou? Jsou na to normy? Znam psy, kteri maji k dospozici obrovskou zahradu a tim to hasne, cely zivot z nevystrci nos. Ale maji zahradu, tudiz jsou taaak stastni, ne? Znam psy, kteri sice pracuji stejne jako nasi, ale cas mimo praci travi v kotci 2x2 metry a panicka vidi jen kdyz jim nese zradlo... ale jsou taaak stastni, protoze nejsou v byte. Je mi lito, ale konkterne plenemo ktere chvam ja je na cloveka docela dost fixovane a rotzhodne nebude spokojene v kotci, a zahrade a bez cloveka. Troufam si tvrdit, ze psovi je sumak kde bydli, pokud tam bydli s clovekem ktereho miluje a pokud ma moznost se vybehat a vyradit do sytosti, pokud ma ono odpovidajici zamestani hlavy i tela. A stejne tak si troufam tvrdit, ze moji psi to maji. Muzete si myslet opak, ale vite o tom kulove - pokud ale po tom tak touzite, neni problem, udelejte si vylet. My mame navstevy radi, pokud maji psiska co se neperou :)
A k tomu vitani... ano, muj mlady magurek ma tendence takhle vitat vsechny lidi ktere zna a kteri k nam prijdou. Mam plemeno pratelske (obcas az moc) a vitaci, nastesti na cizi to nedela a k necizim staci "nesmis" a neskoci :).
Souhlasím s Vámi, že mít psa na zahradě a chodit mu dávat jen žrát, občas vzít na procházku, je i pro mě nepochopitelné. Snad je na tom trochu lépe než v útulku.Kdyby si pes mohl vybrat, určitě by bral malý byt se"smečkou" než velkou zahradu se zajištěným stravováním a převažující samotou.Vždy jsem si myslela, že kočce to žrádlo stačí, ale ani to není pravda.Žijeme s kočkama asi 2Olet(co si nás "našly") a i ta kočka je závislá na přítomnosti páníčků a po návratu dovede pěkně trucovat.
K těmto stránkám jsem se dostala v době, kdy jsme s fenkama začali mít problémy a hledala jsem rady zkušenějších.Často mě překvapují rýpavé a ironické odpovědi.Pokud nechcete poradit nebo sdělit svůj názor, nemáte nic lepšího na práci? třeba procházku se psem?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
arosek
napsal(a):
Ta poznámka k naskladňování psů, co člověk na nic nepotřebuje, když ani nemá podmínky, byla mířená na ty co člověk NEPOTŘEBUJE - tzn. že těch co psa mají jako pomocníka při práci se to netýká. To ale asi nebude případ zadavatelky, protože s tosou a malorkou + nějakým štěnětem, co se do něj zrovna zamilovala moc práce nepodělá...
Ale upřímně si neumím představit, jak to u Vás v 1+1 při 4 psech a 2 dětech vypadá, protože já mám v RD "jen" 3 střední krátkosrsté psy, bydlíme tu 2 dospělí, a skoro nedělám nic jinýho než uklízím (a to máme všude dlažbu, psy pouštím do baráku jen suché a vykartáčované - když jsou špinaví, tak schnou v kotcích). Ale jak už tu někdo psal - každý jsme zvyklí na jný standard bydlení.
arosek
napsal(a):
Můžu se zeptat, jak se psy pracujete? Teď to prosím nemyslím, jako nějaké "rejpání", opravdu mě to zajímá. Pořád tady na ifauně čtu o práci psů ( obecně), my máme jen jednoho malého, s kterým chodíme jen na výlety a přiznám se, že si -z neznalosti- ty práce neumím vůbec představit. Pracujete s nimi jako v rámci svého zaměstnání nebo po své práci? Pořád tady čtu, že borderky pasou, to je fakt tolik majitelů ovčích stád? Jak se pracuje s pracovními plemeny psů?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já hlavně nechápu důvod tohohle všeho - proč mají někteří lidi potřebu naskladňovat množství psů, který na nic nepotřebují, ničemu tím nepomůžou, a ani pro ně nemají odpovídající podmínky... ?!
Jako společníka v bytě dokážu pochopit jednoho až dva psy, ale tohle už je podle mě jenom hloupost a sobectví, nic jinýho za tím nevidím .
Láska je láska...

tiffany
napsal(a):
Můžu se zeptat, jak se psy pracujete? Teď to prosím nemyslím, jako nějaké "rejpání", opravdu mě to zajímá. Pořád tady na ifauně čtu o práci psů ( obecně), my máme jen jednoho malého, s kterým chodíme jen na výlety a přiznám se, že si -z neznalosti- ty práce neumím vůbec představit. Pracujete s nimi jako v rámci svého zaměstnání nebo po své práci? Pořád tady čtu, že borderky pasou, to je fakt tolik majitelů ovčích stád? Jak se pracuje s pracovními plemeny psů?
Tohle jste mi vzala z "klávesnice". Taky jsem zvědavá na plemeno a druh práce. Také bez rýpání. Měla jsem dlouho 2 psy v paneláku a pro ně to bylo lepší než život leckterého psa na zahradě. A to ani nemusí být v kotci.
( Vrátil se k nám11ti letý brácha, toho našeho bytového, který žil na zahradě. Překvapilo mě, jak nesrovnatelně lepší fyzickou kondici měl ten bytový ).
tiffany
napsal(a):
Tak moji psi maji zrovna tu praci, pro ktere bylo plemeno puvodne vyslechteno. Mam lovecaky. Od zacatku zari az do konce unora makaji na honech na kachny a bazanty. Pak maji tak cca mesic klid a "jen" prochazky a pak zaciname cvicit na zkousky a jezdime po vystavach a vycvikovych taborech a chodime na vylety a ruzna setkani s kamarady spojena s cvicenim a prochajdami.
Jinak si ale nemyslim, ze by se psi konkretnich plemen nedali vyzit i jinak, nez bylo puvodni urceni... nejak si treba nedokazi predstavit Ridgebacka, jak tady lovi lvi :) A presto jich spousta beha coursing a jsou maximalne vytizeni a spokojeni. U nas pan v baraku mel pitbulku, borderaka a fouskovou, se vsemi delal profesionalne zachranarinu. Tusim byl i ve vyjezdovce (bohuzel uz se odstehoval). Tak zmaknuty, vymakany a nadseny psy jsem dlouho nevidela a presto ani jeden nedelal to, k cemu byl puvodne urcen. Dnes muzou bordery misto paseni klidne honit micek na Falyballu nebo disk pri Dogfrisbee, mohou behat Agility nebo tancovat - a hlavu i telo jim to zamestna vice nez dostatecne, pokud neni panicek lenoch a nechodi cvicit jen jednou tydne :).
tiffany
napsal(a):
To by mě taky zajímalo, z příspěvků jsem nabyla dojem, že se někteří pisatelé věnují psům snad 20h denně.Podle mě to při normálním způsobu života nejde-děti, zaměstnání, domácí práce.I když děti odrostou, tak třeba práce na zahradě(ta se psama celkem jde-při určitých opatřeních
Za celý rok máme 3týdny dovolené, hlídání psům zajistím co nejkvalitněji to jde ( i tak jsem se spálila), ale to snad není takový prohřešek.Až se mi podaří je srovnat "do latě", rádi si je vezmeme s sebou.
Zajímalo by mě, jak dlouho a jak často během dne, by se mělo se psy pracovat(předpokládám vycházky, výcvik, hra a..).
Daajs - omyl - 24 hodin.
Ano, někteří z nás nejsou normální a nemají "normální" způsob života. Pokud nás psi neživí, tak bohužel zaměstnání ano, ale mnozí z nás ho přizpůsobují psům a mají psy sebou nebo pracují doma nebo se tím živí. Domácí práce se řeší během chvilek volna nebo v noci, když je nutnost největší, malé děti jsou na cvičáku, větší už je problém, ale i to jde, když pejskaří s rodiči nebo jspou babičky, zahrada a psi dohromady moc nejdou, já se sice snažím, ale golfový trávník nevypěstuji a zbytek je ohrazen ploty, občas pracuji na zahradě i potmě nebo prostě jeden den mají psiska smůlu a já se strhám. Dovolené buď se psy nebo když není domácí hlídání tak dovolená není (např. moře v Chorvatsku se jim moc líbilo a užili jsme si to všichni). Prostě my žijeme se psy a vlastně my pro ně a oni pro nás.
arosek
napsal(a):
Tak moji psi maji zrovna tu praci, pro ktere bylo plemeno puvodne vyslechteno. Mam lovecaky. Od zacatku zari az do konce unora makaji na honech na kachny a bazanty. Pak maji tak cca mesic klid a "jen" prochazky a pak zaciname cvicit na zkousky a jezdime po vystavach a vycvikovych taborech a chodime na vylety a ruzna setkani s kamarady spojena s cvicenim a prochajdami.
Jinak si ale nemyslim, ze by se psi konkretnich plemen nedali vyzit i jinak, nez bylo puvodni urceni... nejak si treba nedokazi predstavit Ridgebacka, jak tady lovi lvi :) A presto jich spousta beha coursing a jsou maximalne vytizeni a spokojeni. U nas pan v baraku mel pitbulku, borderaka a fouskovou, se vsemi delal profesionalne zachranarinu. Tusim byl i ve vyjezdovce (bohuzel uz se odstehoval). Tak zmaknuty, vymakany a nadseny psy jsem dlouho nevidela a presto ani jeden nedelal to, k cemu byl puvodne urcen. Dnes muzou bordery misto paseni klidne honit micek na Falyballu nebo disk pri Dogfrisbee, mohou behat Agility nebo tancovat - a hlavu i telo jim to zamestna vice nez dostatecne, pokud neni panicek lenoch a nechodi cvicit jen jednou tydne :).
Teda upřímně, klobouk dolů, jak to všechno stihnete.Je fakt, že když člověka něco baví, stihne spoustu věcí.Jenže my máme hafany jako domácí mazlíčky a spoustu práce na zahradě.Tím nechci říct, že se jim nevěnujeme.Spíš nevím kolik a jak efektivně, hlavně, aby byly spolu v poho.Výcvik v psí školce byl časovaná bomba, na cvičáky tu kde kdo nadává.Lovím vědomosti na netu, ale...zvl pro pejsky z útulku a už dospělých jsou návody velmi orientační a tápám.
anonymx
napsal(a):
Daajs - omyl - 24 hodin.
Ano, někteří z nás nejsou normální a nemají "normální" způsob života. Pokud nás psi neživí, tak bohužel zaměstnání ano, ale mnozí z nás ho přizpůsobují psům a mají psy sebou nebo pracují doma nebo se tím živí. Domácí práce se řeší během chvilek volna nebo v noci, když je nutnost největší, malé děti jsou na cvičáku, větší už je problém, ale i to jde, když pejskaří s rodiči nebo jspou babičky, zahrada a psi dohromady moc nejdou, já se sice snažím, ale golfový trávník nevypěstuji a zbytek je ohrazen ploty, občas pracuji na zahradě i potmě nebo prostě jeden den mají psiska smůlu a já se strhám. Dovolené buď se psy nebo když není domácí hlídání tak dovolená není (např. moře v Chorvatsku se jim moc líbilo a užili jsme si to všichni). Prostě my žijeme se psy a vlastně my pro ně a oni pro nás.
Tak nějak to vidím, užitková zahrada má plot, trávník nemusí být anglický, ale spokojená zvířata.Jenže práci se psy jsme neměli, hlídací babičky taky ne, tak až teď, když máme více času a hlavně chceme pomoci pejskům a kočkám v nouzi, se občas problém vyskytne.Je třeba řešit, nechat si poradit, když nevím, protože vrácení psa nebo kočky do útulku fakt není naše "parketa".Jinak jsme měli 18let jezevčíka, který s námi a dětmi trávil dovolené u moře i v horách, ale měli jsme ho od štěněte.Teď je to trochu běh na delší trať, ale věřte, že budu na vrcholu blaha, když holky budou natolik v poho, abychom je mohli vzít na dovolenou s sebou.
Já bych si ujasnila před rozhodnutím pár věcí
- když se mi rozhodí vztahy mezi fenami (a že se to opravdu stát může) - dokážu to pořešit?
- můžu následně zajistit oddělení ?
- když venku dojde ke konfliktní situace - jak to budu řešit, když budu mít venku všechny tři? Je to v mých silách?
- utáhnu to finančně? /nemyslím běžný provoz, ale veterinu, dost často se stane takový ten zákon schválnosti, že co se může pokazit, to se pokazí, takže se může fakt sejít to, že prachy za veterinu poletí )
-mám zajištěno to, že se o psy někdo postará, když se se mnou něco nenadálého stane? Operace slepáku? Budu muset na služebku... atd.Najde se někdo, kdo mi smečku ošéfuje?
Když u těchto otázek najdu zodpovědnou odpověď a hlavně řešení, tak pak můžu přemýšlet dál.

arosek
napsal(a):
Aha, na mě ( a asi nejen na mě ) udělal váš předchozí příspěvek dojem, že se prací se psy živíte, že je to vaše zaměstnání. Proto můj dotaz. Z téhle vaší odpovědi vyplývá, že jsou pro vás koníčkem, tak jako pro hafo jiných pejskařů.
napsal(a):
Aha, na mě ( a asi nejen na mě ) udělal váš předchozí příspěvek dojem, že se prací se psy živíte, že je to vaše zaměstnání. Proto můj dotaz. Z téhle vaší odpovědi vyplývá, že jsou pro vás koníčkem, tak jako pro hafo jiných pejskařů.
Ja jsem si taky tu praci predstavovala jako zachranarinu, ostrahu nejakeho majetku, canisterapie nebo vyhledavani zasypanych osob- proste praci. Ty ostatni aktivity ( hony u loveckych psu, coursing, dogdancing atd) mam zarazene spis jako konicek, co bavi psa i majitele. Ale stejne si porad neumim predstavit tuto praci, kterou by jak psala arosek: "jeden jediny pes fyzicky nezvladl, rozhodne ne celou sezonu, kazdy den a nekolik let po sobe. Proto je stridam. "
Hony taky nejsou kazdy den, ne? Co je tam pro psy tak vycerpavajici? Me to opravdu zajima, protoze to neznam.
tiffany
napsal(a):
Ja jsem si taky tu praci predstavovala jako zachranarinu, ostrahu nejakeho majetku, canisterapie nebo vyhledavani zasypanych osob- proste praci. Ty ostatni aktivity ( hony u loveckych psu, coursing, dogdancing atd) mam zarazene spis jako konicek, co bavi psa i majitele. Ale stejne si porad neumim predstavit tuto praci, kterou by jak psala arosek: "jeden jediny pes fyzicky nezvladl, rozhodne ne celou sezonu, kazdy den a nekolik let po sobe. Proto je stridam. "
Hony taky nejsou kazdy den, ne? Co je tam pro psy tak vycerpavajici? Me to opravdu zajima, protoze to neznam.
Jediná práce, která mě napadá, že se musí střídat psi je mushing.Ale to by musel/a dennodenně jezdit velké vzdálenosti.Pasení, hlídání, stopy, lovečina, záchranařina, canisterapie..., to všechno se dá teoreticky dělat každý den.Taky by mě to zajímalo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Clayton
napsal(a):
Jediná práce, která mě napadá, že se musí střídat psi je mushing.Ale to by musel/a dennodenně jezdit velké vzdálenosti.Pasení, hlídání, stopy, lovečina, záchranařina, canisterapie..., to všechno se dá teoreticky dělat každý den.Taky by mě to zajímalo.
Přesně - u nás je normální, že jeden pes pracuje celoročně, den co den na farmě u ovcí a dobytka, zároveň hlídá dům, při tom se ještě dokáže věnovat sportovní kynologii, mít vrcholové zkoušky, a účastnit se závodů. To vše zvládá bez problémů pes do vysokého věku.
Samozřejmě mám vycvičenýho i náhradního psa, kdyby se starej zranil, a abych měla jeho nástupce, protože tady to není, že když můj pes nemůže, tak to udělá někdo jinej, jako třeba na honech.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně - u nás je normální, že jeden pes pracuje celoročně, den co den na farmě u ovcí a dobytka, zároveň hlídá dům, při tom se ještě dokáže věnovat sportovní kynologii, mít vrcholové zkoušky, a účastnit se závodů. To vše zvládá bez problémů pes do vysokého věku.
Samozřejmě mám vycvičenýho i náhradního psa, kdyby se starej zranil, a abych měla jeho nástupce, protože tady to není, že když můj pes nemůže, tak to udělá někdo jinej, jako třeba na honech.

Kdysi jsme jezdívali na Slovensko a tam pásli se psy krávy. Opravdu ti psi lítali kolem krav každý den, ráno na pastvu, v poledne do kravína na dojení, odpoledne na pastvu, večer zpátky. Docela kus, honili je dobrých pět kiláků. Měli poměrně menší, lehké vořechoidní psy, měli jich u stáda víc a vždycky se tam zaučoval mladý. Ti psi byli poměrně rychle oddělaní.
napsal(a):
Kdysi jsme jezdívali na Slovensko a tam pásli se psy krávy. Opravdu ti psi lítali kolem krav každý den, ráno na pastvu, v poledne do kravína na dojení, odpoledne na pastvu, večer zpátky. Docela kus, honili je dobrých pět kiláků. Měli poměrně menší, lehké vořechoidní psy, měli jich u stáda víc a vždycky se tam zaučoval mladý. Ti psi byli poměrně rychle oddělaní.
Nebylo to spíš než aktivitou třeba i stravou? (Možná, že jsme viděli to samé ;-) Ty psy krmili starým pečivem rozmočeným v mlíce, občas nějaký zbytky z jídelny, ale to brali spíš svým psům a prasatům domů.
tiffany
napsal(a):
Hony jsou od zari do konce rijna (kachny) a od listopadu do konce unora (bazanti). Defakto kazdy den. Obcas je jeden den v tydnu volno. Nejsou to hony na OMS, jsou to velke poplatkove hony na kachnarnach nebo v bazantnici, kde je denni vyrad neco mezi 500 - 2500 kusy zvere. Pes pracuje v jakemkoliv pocasi, v rakosi, hluboke vode, bahne, krovi, lese, kamenech, kopcich a klidne i ve snehu od osmi od rana do peti az sesti do vecera. S cca hodinkovou pauzou v poledne. Na kachny se bere 20 psu, na bazanty 15. Cca polovinu z vyradu posbiraji honci, protoze zver napada na pole nebo na louku. Zbytek dohledavaji a nosi psi.
Zatez je to pro ne neskutecna. I mlady, trilety pes toho ma treti den plne zuby a je unaveny. Sice to da i dal (moji psi tu praci miluji, strhali by se), ale ja nemam srdce jim to dovolit. To by mi vic jak tri az ctyri sezony nevydrzeli :)
A jinak jak psal nekdo nade mnou - dovolena jen se psy (i k mori), decka chodi s nami na cviceni a moc je to bavi, psi obcas se mnou do prace, s pritelem mame praci tak, aby sme se v peci o celou domacnost pokryli, dokonce mam to stesti ze ma draha polovice pomaha s domacimi pracemi takze to neni vse na me :) No a bezne spim tak 4-5 hodin, obcas mene :).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ta poznámka k naskladňování psů, co člověk na nic nepotřebuje, když ani nemá podmínky, byla mířená na ty co člověk NEPOTŘEBUJE - tzn. že těch co psa mají jako pomocníka při práci se to netýká. To ale asi nebude případ zadavatelky, protože s tosou a malorkou + nějakým štěnětem, co se do něj zrovna zamilovala moc práce nepodělá...
Ale upřímně si neumím představit, jak to u Vás v 1+1 při 4 psech a 2 dětech vypadá, protože já mám v RD "jen" 3 střední krátkosrsté psy, bydlíme tu 2 dospělí, a skoro nedělám nic jinýho než uklízím (a to máme všude dlažbu, psy pouštím do baráku jen suché a vykartáčované - když jsou špinaví, tak schnou v kotcích). Ale jak už tu někdo psal - každý jsme zvyklí na jný standard bydlení.
Ono mimochodem je plno úklidu i po tak čistotných zvířatech jako jsou kočky. Dokud jsem si je nepořídila do bytu, tak bych si to nikdy nemyslela...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mám 2 berňáky a šarplanince, všichni 3 psi.
Zvládám je v pohodě... Ale co, mám je u baráku, pokud nemakám, jsem s nimi v lese, když makám, jsou v kotci. a večer až dorazim domů, tak se jdem projít. V bytě mít 3 psy, nevím, zda je úplně dobrý nápad a další věc se musí brát v úvahu, jestli se holky snesou...
Já jsem měla tři psy v bytě 2+1 a ne malé (RR).A šlo to, když je prostě milujete, tak ani jinak nemůžete jsou to zlatíčka.Musí jim člověk všechno přizpůsobit, ale stojí to za to.Teď jsme koupili domeček, tak je to zase snadnější, mají svojí zahrádku.Dokonce jsem začínala v bytě 2 +1 s chovatelskou stanicí a měli jsme tam 11 štěňátek, takže s mamčou 12 psů
a taky to šlo.Asi tak 10 krát za den jsem myla podlahu, ale taková krásná miminka vám to všechno mnohokrát vrátí, jak říkám musí je člověk milovat, bez toho to nejde.
Jestli vás někoho zajímá víc tady jsou knihy zdarma ke stažení http://ilonaklarika.cz/zdarma-ebook/.