Majdalenka
napsal(a):
Dobrý den mám půl roční borderku a přítel si chce teď pořídit štěně středoasiata taky fenku. Mám strach jak se snesou. Mě sao připadají nebezpečný aspoň podle toho co jsem si o nich přečetla.Děkuju Lenka.
Jako štěňata určitě, co bude v pubertě nebo dospělosti, je nyní těžké předvídat. Záleži na mnoha okolnostech ( žárlivost), socializaci, výchově, zaměstnání.
Majdalenka
napsal(a):
Dobrý den mám půl roční borderku a přítel si chce teď pořídit štěně středoasiata taky fenku. Mám strach jak se snesou. Mě sao připadají nebezpečný aspoň podle toho co jsem si o nich přečetla.Děkuju Lenka.
Kde bydlíte? RD? Jaké mají/budou mít psi vyžití? Co děláte s borderkou? To není výslech , ale může to myslím si napovědět i k odpovědi na Váš dotaz.
Já osobně si to neumím moc představit. Myslím si, že vám notně zkomplikuje život to, že se budete muset oběma věnovat ve zcela odlišném duchu. Borderky jsou většinou akční a potřebují fest zaměstnání hlavy a většinou i zvýšenou pohybovou aktivitu (jasně, že ne všechny, ale velká část). K SAO mi to vůbec nepasuje, a neumím si představit, jak to skloubíte dohromady.
Nevím, jaké máte zkušenosti se psy, ale jestli ne opravdu velké (a tím zdaleka nemyslím, kolikátého máte psa), tak bych do toho nešla.
Bydlíme v rd s větší zahradou.S borderkou začínáme pást + učení různých blbinek a jezdíme na cvičák kde jsme max.4 a tam cvičíme poslušnost. A procházky. Ta je v pohodě a když tady čtu, jak pasou auta a vše co se pohne tak si říkám, jaké mám štěstí, je opravdu zlatá. No a přítel ten o asiata před 5ti lety přišel a chtěl by ho zase. On chodí s detektorem takže by ho bral s sebou a že by ho nezvládl to se nebojím.Borderka ho poslouchá pomalu na myšlenku.Asi zbytečně panikařím, ale splnila jsem si sen a konečně mám ve 40ti psa kterého jsem si léta přála.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Majdalenka
napsal(a):
Bydlíme v rd s větší zahradou.S borderkou začínáme pást + učení různých blbinek a jezdíme na cvičák kde jsme max.4 a tam cvičíme poslušnost. A procházky. Ta je v pohodě a když tady čtu, jak pasou auta a vše co se pohne tak si říkám, jaké mám štěstí, je opravdu zlatá. No a přítel ten o asiata před 5ti lety přišel a chtěl by ho zase. On chodí s detektorem takže by ho bral s sebou a že by ho nezvládl to se nebojím.Borderka ho poslouchá pomalu na myšlenku.Asi zbytečně panikařím, ale splnila jsem si sen a konečně mám ve 40ti psa kterého jsem si léta přála.
K feně bordery bych raději volila psa aziata.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
K feně bordery bych raději volila psa aziata.
Ano, já taky. Tak, jak to popisujete, by to mohlo fungovat: že by přítel bral asiata s sebou a vy cvičíte s borderkou. Jinak je ale neoddělovat, myslím to, ať jsou od štěnda spolu. Naučí se spolu fungovat, vycházet. Jinak...bordera je ještě štěně, ještě bych nejásala

"Jinak je ale neoddělovat, myslím to, ať jsou od štěnda spolu."
Tohle bych chtěla vypíchnout jako důležité, optimálně i (dokud to půjde) společné aktivity. Pastevec si musí upevnit smečku, jsou to konzervy konzervativní. Samozřejmě to nevyloučí možné konflikty do budoucna, ale určitě to sníží jejich pravděpodobnost, respektive usnadní jejich řešení. A samec by byl rovněž z tohoto hlediska jistější, A samozřejmě volba konkrétního štěněte - nějakého klídkaře.

Určitě pokud máte vy fenu volila bych asiata psa.kamarád měl kombinaci starší labrador pes, mladší středoasijat pes, zpočátku v pohodě, pak začal asijat labradora napadat, a museli být odděleně.
conaf
napsal(a):
To záleží jen na tom jak máte psa vychovaného a jak je dále budete vychovávat. To je z 99% jen na Vaší výchově.
Genetický výbava určitě netvoří 1% povahy psa... a dále se do té rovnice (která i tak zdaleka není tak jednoduchá, jak tvrdíte) musí dopsat koeficient zkušenosti toho daného majitele.
-
Pokud mohu shrnout, zadavatelka určitě riskuje podstatné zhoršení komfortu svého života (i života fenky, co má doma). Risk může dopadnout dobře, anebo se po čase bude rozhodovat, zda jednoho psa udá jinde, anebo zda s oběma bude žít "na etapy".
Majdalenka
napsal(a):
Bohužel mezi fenkama někdy stačí pouhý fakt, že "ta druhá" je taky fena a je zaděláno na celoživotní průšvih. Možná vám budou rok-dva fungovat jako kamarádky-pak se to ze dne na den zlomí a pokud u toho nebudete, tak se může stát, že na dvorku vás přivítá jen jedna... Když tak by bylo lepší zvolit psa, ale to zas budete řešit hárání a zvládat "napruženýho" asiata to taky není legrace.