AlenaN
napsal(a):
Jak ji máme naučit chodit na dečku.. Pořád čůrá někde jinde.. Je nějaký způsob jak ji to naučit?
Fenka yorkšíra..
Kolik jí je? my když si jí brali skoro v 9 týdnech tak na podložku fakt byla naučená, téměř 100%, chovatelka říkala že fenky chodí ale pejskovi to prý bylo fuk kam to pustí. od první vycházky chápala ale nehody i tak byly no. V noci mě vždy budila kolem 4h a prostě jsme musela. ted už mam budík na 6:30 a už vydrží přes den nějaká ta nehoda je no a to stále chodíme často ale je ještě malá,1.5. jí budou 4m ale je vidět že už vyčůrá najednou o dost víc a vydrží i delší dobu bez čůrání Ale nevim jestli bych cíleně učila na podložku, ted spotřebuji podložky co mam a už další nekoupim at si moc nezvyká Určitě enchci aby si na podložku chodila celý život, je to pes i když malej tak se chodí ven v každém počasí, ted v dešti je vyvenčená teda extra rychle
AlenaN
napsal(a):
Je narozena dne 6.2.2015
Ale myslím to tak, že když dojdu domů jsou všude loužičky a bobky..
To je ještě mimino, tohle moc neovlivníš jestli je doma sama víc hodin a pokud nebyla na podložky učená tak bych jí neučila a prostě to potrvá než štěně vydrží nečůrat x hodin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

AlenaN
napsal(a):
Je narozena dne 6.2.2015
Ale myslím to tak, že když dojdu domů jsou všude loužičky a bobky..
Vždyť je to úplně malé štěně! To je jako byste chtěla po půlročním dítěti, aby chodilo na nočník a zlobila se, že se počurá a pokaká do plinky.
Musíte si uvědomit, že jak to dítě, tak pes, musí k čistotnosti psychicky dospět. Pes není robot, kterého naprogramujete. Ale to jste si měla ujasnit před pořízením štěněte. Nějakou dobu to teď budete muset vydržet a štěně čistotnosti učit. Nejlepší je štěně po vyspání, po jídle a vždycky, když začne být nervózní, vynést ven, a jakmile udělá venku potřebu, pořádně chválit a chválit. Pokud chodíte do práce, tak to učení bude delší. Já bych ho na nějakou savou podložku neučila, může se stát, že se nenaučí čistotnosti nikdy, protože bude utvrzeno v tom, že se v bytě venčit může. A pokud mu seberete podložku, může se začít venčit na koberec, či jinou textilii.
Na podložku bych vůbec neučila. Až bude starší tak i tak se může stát, že bude čurat kdekoliv doma kde chce, protože nepochopí, že na podložku může ale na koberec o půl metru dál ne. Prostě dokud ví, že doma se může - byť jen na podložku, tak loužičky budou doma dost často a i ve starším věku. Mám s tím vlastní zkušenost. :) - taky jsem měla podložku, fenka se v pohodĕ vyvenčila venku a za hodinu byla doma loužička. Plenu jsem jí jednoho dne vzala, do týdne pochopila, že čurat doma nesmí a zvládala vše už jen venku. V té době jí bylo 6 měsíců- tzn. že už mohla vydržet déle než hodinu, ale ona se ani nesnažila, protože věděla, že doma čurat může.
Je to štěně, nezbývá Vám nic jiného, než tohle období kdy ještě moc nevydrží vydržet, co nejvíce pořádně venčit a samo to odezní :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Ale když ono se teďka majitelům pidi psů radí, aby učili pejska na podložku...aby s ním nemuseli pořád běhat ven Ono byly doby, kdy když někdo neměl pro psa podmínky(málo místa, moc práce atd...) tak si ho prostě nepořídil! Teď se koupí pidi pes, k němu dostanete rovnou podložky a hotovo...můžete být klidně 10h v práci a pak s ním ležet na kanapi, protože pidi psu přeci stačí proběhnout se po bytě, ne? Trošku si tu vylévám zlost, protože to mám v rodině přes to, že jsem to v žádném případě nedoporučovala. Pes, pro dva studující partnery. A postupně se dozvídám věci jako: ona chodí na podložku, protože ji přeci nebudem trápit, když jsme někdy celý den ve škole...A vzhledem k budoucím povolání obou...ani nemluvím:(.
Já jsem pejska učila na podložku hned od začátku. Brala jsem si ho v 8 týdnech a zhruba tak za 14 dní se to pejsek naučil. Dělala jsem to tak, že když jsem viděla, že se chystá na čůrání, přenesla jsem ho na podložku a čekala jsem až se vyčůrá. Pak jsem pejska pochválila a dostal nějaký pamlsek. A když už jsem to nestihla, tak jsem ho tam odnesla, po tom co se vyčůral někde jinde. Aby věděl, že doma smí jenom na podložku. Učila jsem ho to hlavně z toho důvodu, že s přítelem oba chodíme do práce a bylo jednodušší vyhodit počůranou podložku než uklízet celý byt. Když jsem byla doma samozřejmě jsme chodili ven. Podložku jsme odbourali asi někdy ve 4 nebo 5 měsících, když už vydržel doma bez čůrání. Teď je mu 8 měsíců a žádné problémy s tím, že by čůral doma nemáme.
U nás jsme učili na podložku, protože jsme byli v práci a nechtěli mít celý byt pokaděný a počůran, ovšem zároveň jsme učili že lepší je to ven, když je možnost. Vypadalo to tak, že jsme koupili podložky a třeba dvě rozmístili v bytě, když jsem viděla že se na ni vyčural, dostal pamlsek, když se vyčural mimo nedostal nic, když začal kadit mimo rychle jsem ho přesunula na podložku a pak dostal pamlsek, když se vykadil jinam a já ho nestihla přenést tk pamlsek nedostal. Zároveň dostával chutnější pamlsky a větší venku když vykonával potřebu - pokaždé., doma dostával menší pamlsky a třeba místo kousku krůtího dostal osminku piškotu ( který mu moc nejel, ale bral to jako něco lepšího než granule Samozřejmě když jsme byli doma tk jsme jej sledovali a chodili včas ven aby neměl možnost to nevydržet, takže postupně zjišťoval že vydržet to a vykonat všechny potřeby až se jde ven se mu vyplatí, že za to to krůtí stojí. Ted je mu jeden rok a i když to je malé plemeno, tak když se mu chce na záchod a vidí že má naši pozornost, tak si sedne a tak "blbě čučí", to víme že se mu chce. Když nemá naši pozornost ( nejsme doma, dělá se nějaká činnost od které se nemůžeme vzdálit..), tak si lehne a spí a čeká až bude někdo " volný" aby s ním zašel. Když jsme na šichtě, tak spí a zybtečně nepjje příliš moc, protože ví že se orpavdu vrátíme až za dlouho. Jinak dodám, asi od 6. měsíce nedáváme pamlsky. Jinak od majitelky nebyl učený čistotnosti a měli jsme jej od 2. měsíce jeho života doma. Teď může říci že pokud na ranní venčení nejdu až po 10 hodině ( i to se jednou bohužel stalo) tak to vydrží. Ta podložka je dobrá když si nemůžete nechat dovolenou jak si pořídíte štěně a nechcet mít byt zašpiněný. štěně to sice vydržet může ale pro jeho komfort a méně stresu tam tu podložku má, "co kdyby". Náš pesan ji pak v jednom okamžiku používat přestal a tak jsme konečně zůstali jen u "venkovního venčení"
Ještě dodám - hlavně pejska netrestejte, když vykoná potřebu mimo v bytě a ani si jej nevšímejte v té chvíli. Prostě to utřete a jděte si dál dělat svoji práci. Kamrádka svou fenku trestala za močení a kálení v domě. Tak fenka začala hovínka a loužičky " schovávt" ( nemohla to samozřejmě vydržet ale nechtěla být potrestaná) na schodišti pod půdou, kde se příliš nechodí. Pak tam jednou kamarádka šla a našla opravdové " hnojiště " . Pak nasadila opačný postup - netrestala ji ale tak nějak ji utěšovala " že se nic neděje " a hladila ji, no fenka to vzala tak, že když si ji nikdo nevšímá tk bude nejlepší se vyčurat nejlépe na gauč nebo koberec a někdo hned přijde a bude ji hladit.
Takže pouze uklidit a nevšímat si pejska v tu chvíli, když vykoná potřebu někam, kam nechcete
cillien
napsal(a):
U nás jsme učili na podložku, protože jsme byli v práci a nechtěli mít celý byt pokaděný a počůran, ovšem zároveň jsme učili že lepší je to ven, když je možnost. Vypadalo to tak, že jsme koupili podložky a třeba dvě rozmístili v bytě, když jsem viděla že se na ni vyčural, dostal pamlsek, když se vyčural mimo nedostal nic, když začal kadit mimo rychle jsem ho přesunula na podložku a pak dostal pamlsek, když se vykadil jinam a já ho nestihla přenést tk pamlsek nedostal. Zároveň dostával chutnější pamlsky a větší venku když vykonával potřebu - pokaždé., doma dostával menší pamlsky a třeba místo kousku krůtího dostal osminku piškotu ( který mu moc nejel, ale bral to jako něco lepšího než granule Samozřejmě když jsme byli doma tk jsme jej sledovali a chodili včas ven aby neměl možnost to nevydržet, takže postupně zjišťoval že vydržet to a vykonat všechny potřeby až se jde ven se mu vyplatí, že za to to krůtí stojí. Ted je mu jeden rok a i když to je malé plemeno, tak když se mu chce na záchod a vidí že má naši pozornost, tak si sedne a tak "blbě čučí", to víme že se mu chce. Když nemá naši pozornost ( nejsme doma, dělá se nějaká činnost od které se nemůžeme vzdálit..), tak si lehne a spí a čeká až bude někdo " volný" aby s ním zašel. Když jsme na šichtě, tak spí a zybtečně nepjje příliš moc, protože ví že se orpavdu vrátíme až za dlouho. Jinak dodám, asi od 6. měsíce nedáváme pamlsky. Jinak od majitelky nebyl učený čistotnosti a měli jsme jej od 2. měsíce jeho života doma. Teď může říci že pokud na ranní venčení nejdu až po 10 hodině ( i to se jednou bohužel stalo) tak to vydrží. Ta podložka je dobrá když si nemůžete nechat dovolenou jak si pořídíte štěně a nechcet mít byt zašpiněný. štěně to sice vydržet může ale pro jeho komfort a méně stresu tam tu podložku má, "co kdyby". Náš pesan ji pak v jednom okamžiku používat přestal a tak jsme konečně zůstali jen u "venkovního venčení"
Omlouvám se, tahle věta mě odrovnala
Když jsme na šichtě, tak spí a zybtečně nepjje příliš moc, protože ví že se orpavdu vrátíme až za dlouho
To jako myslíte vážně?
Opravdu je lepší štěně v bytě neučit na podložku, ale pokud je to takhle malé štěňátko, a není možnost ho pravidelně venčit, umístila bych mu podložku někam "ven". Na balkon, chodbu apod. Ne v blízkosti pelíšku a misek.
Ale stejně takhle malé štěňátko udělá potřebu tam, kde zrovna je, je ještě malé na to, aby to pochopilo.
aritim
napsal(a):
Omlouvám se, tahle věta mě odrovnala
Když jsme na šichtě, tak spí a zybtečně nepjje příliš moc, protože ví že se orpavdu vrátíme až za dlouho
To jako myslíte vážně?
Opravdu je lepší štěně v bytě neučit na podložku, ale pokud je to takhle malé štěňátko, a není možnost ho pravidelně venčit, umístila bych mu podložku někam "ven". Na balkon, chodbu apod. Ne v blízkosti pelíšku a misek.
Ale stejně takhle malé štěňátko udělá potřebu tam, kde zrovna je, je ještě malé na to, aby to pochopilo.
Nevím co se vám nezdá. On strašně miluje vodu a je schopen vypít celou misku na posezení když chce. Jen se naučil, že když jsme v práci, tak pije postupně a ne že těsně před naším odchodem po venčení slupne celou misku.
My neměli jinou možnost. V zimě jsme balkon nemohli mít otevřený ani ven na chodbu, vzhledem k tomu že jsme v paneláku. Podložku měl prostě někde v bytě. Myslím že náš postup dobře pochopil, vzhledem k tomu přiblině v tom 6-7 měsíci jsme mohli jít do práci s klidem v duši že to v klidu vydrží. Ne každý bohužel má čas se štěnětem být týden dva v kuse a nechodit do práce anebo nechat otevřeno na zahradu. Jen jsem napsala postup který se nám osvědčil.
Doufám, že to zadavatelka taky vymaká, a bude mít brzo čistotného pejska
cillien
napsal(a):
Nevím co se vám nezdá. On strašně miluje vodu a je schopen vypít celou misku na posezení když chce. Jen se naučil, že když jsme v práci, tak pije postupně a ne že těsně před naším odchodem po venčení slupne celou misku.
My neměli jinou možnost. V zimě jsme balkon nemohli mít otevřený ani ven na chodbu, vzhledem k tomu že jsme v paneláku. Podložku měl prostě někde v bytě. Myslím že náš postup dobře pochopil, vzhledem k tomu přiblině v tom 6-7 měsíci jsme mohli jít do práci s klidem v duši že to v klidu vydrží. Ne každý bohužel má čas se štěnětem být týden dva v kuse a nechodit do práce anebo nechat otevřeno na zahradu. Jen jsem napsala postup který se nám osvědčil.
Co se mi nezdá? To se snad raději ani neptejte. Pes si prostě nedokáže spojit, že musí méně pít, protože bude doma déle než obvykle. Když vy si myslíte, že ano, co k tomu dodat?
Jak jste si jistě všimli, tak to "ven" je v úvozovkách. Pro vás je to část bytu, pro psa už to může znamenat ven, když ho to naučíte. Tedy chodba, předsíň, co nejdále od běžně obývaných prostor. Když štěněti dáte podložku na čůrání (nebo ještě lépe tác s nějakým přírodním materiálem) ke dveřím, je to pro něj srozumitelnější, než v obýváku na koberci, nebo v kuchyni vedle misek.

cillien
napsal(a):
Tak to máte opravdu psího génia, když se naučil dávkovat si vodu tak, aby mu vystačila po celou dobu vaší nepřítomnosti.
To nezvládnou ani některé děti. Na začátku výletu ( např.) vyzunknou celou láhev a pak prudí, že mají žízeň.

napsal(a):
Tak to máte opravdu psího génia, když se naučil dávkovat si vodu tak, aby mu vystačila po celou dobu vaší nepřítomnosti.
To nezvládnou ani některé děti. Na začátku výletu ( např.) vyzunknou celou láhev a pak prudí, že mají žízeň.
Znám více psů, kteří to dělají.

Aktuálně - po příchodu z práce jsem si (už po x-té) poděkovala, že jsem psy na ty plíny naučila...z koberce by se to dostávalo těžko přetěžko...
napsal(a):
Asi ano, asi to je génius. A jsem za to ráda. Protože absolutně nemáme problém s tím, že by vykonával potřebu doma.Pes si umí sám rozmyslet jak stráví "volný čas" když pán není doma, pokud má určitý zažitý rytmus. Myslím, že když se začal vpravovat do našeho pracovního rytmu hned od začátku tak si rychle zvykl jak to bude a přizpůsobil se tomu.
Nemusíte být hned zakyslá, když se vám něco nezdá. Může to u nás být i tím, že je prostě zvyklý spát když nejsme domaa tím pádem nepije moc. Tím se to taky snadno vysvětlí.

"Může to u nás být i tím, že je prostě zvyklý spát když nejsme domaa tím pádem nepije moc. "
no, to bude patrně tím - pes spí, nepije, střeva se nehýbou = není potřeba. Ono totiž přirozený denní režim psa je takový, že v době cca 8:00 až 16:00 mají hluboký spánek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
"Může to u nás být i tím, že je prostě zvyklý spát když nejsme domaa tím pádem nepije moc. "
no, to bude patrně tím - pes spí, nepije, střeva se nehýbou = není potřeba. Ono totiž přirozený denní režim psa je takový, že v době cca 8:00 až 16:00 mají hluboký spánek.
To asi ne. Naši psi dopoledne usínají cca mezi 10-11h. To tedy asi proto, že máme po půl deváté prochajdu, pak teprve posnídají a než kdesi cosi...zalehnou. Vstávají už po 13h a pobíhají kolem baráku a vyhlížejí, jestli někdo nejde ven. Pokud ne, většinou se jdou vykadit a zase polehávají, ale už to nelze nazvat tvrdým spánkem, spíš vyhlíží, co se kde šustne. K něčemu jsou donuceni okolnostma(režimem paničky) ale třeba vstávání po 13h si určujou sami. Já už třeba dávno makám v zahradě, kdežto oni chrní, jindy musím pracovat něco doma a to leží a vyhlížejí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale když ono se teďka majitelům pidi psů radí, aby učili pejska na podložku...aby s ním nemuseli pořád běhat ven Ono byly doby, kdy když někdo neměl pro psa podmínky(málo místa, moc práce atd...) tak si ho prostě nepořídil! Teď se koupí pidi pes, k němu dostanete rovnou podložky a hotovo...můžete být klidně 10h v práci a pak s ním ležet na kanapi, protože pidi psu přeci stačí proběhnout se po bytě, ne? Trošku si tu vylévám zlost, protože to mám v rodině přes to, že jsem to v žádném případě nedoporučovala. Pes, pro dva studující partnery. A postupně se dozvídám věci jako: ona chodí na podložku, protože ji přeci nebudem trápit, když jsme někdy celý den ve škole...A vzhledem k budoucím povolání obou...ani nemluvím:(.
No, pokud by si pořizovali psy jen lidé, kteří nejsou těch klasických 8-10 hodin mimo domov, asi by psy měli jen důchodci, ženy na MD, nezaměstnaní...
Já jsem pořízení svého prvního psa dost zvažovala - bydlíme na vesnici, máme domek i zahradu, ale jezdím do práce každý den skoro 40 km (u nás prostě v okolí nic není :(
Jsem z domu 10 hodin.8,5 hodiny jsem v práci, zbytek cesta tam a zpět.
Nakonec, mám od Vánoc malého knírače. Z počátku jsem měla dost výčitky svědomí, že je doma tak dlouho sám (no, má tam teda ještě kastrovanou kočku s kocourem, ale ti s ním moc "nepečou"), teď je to už v pohodě a nestresuji se tím..
Ráno psisko pořádně vyvenčím, pak přijedu domů, jdeme ven alespoň na 2 hodiny a pak ještě večer. O víkendech se mu snažím věnovat ještě víc, výlety do přírody, ale i třeba vlakem do města, do psí školky, aby všechno znal a uměl..
Dneska už vím, že na mne v klidu počká, spí, hraje si...
Má 7 měsíců a už 14 dní se 100% venčí jen venku. Dřív většinou doma čekala 1-2 loužičky, občas šiška. Nikdy jsem ho netrestala, ani nekárala, brala jsem to tak, že je to psí "mimino" a svěrače ještě nefungují tak, jak by měly.
Mám ale asi štěstí na čistotného pejska. Od chovatelky byl zvyklý na takové ty savé podložky pod miminka (ne pleny). Mají normálně v Teta drogerii za pár korun a na tom noviny. Podložka "vydrží" několik loužiček a je stále suchá, takže spotřeba minimální...
Měl po bytě 3, každé v jedné místnosti. Když nemohl vydržet, šel tam. Tedy žádné loužičky po celém bytě...striktně na novinách a podložce.
No a teď už 14 dní, není nikde nic. Prostě najednou úplně vydrží až do procházky
Včera jsem byla mimo domov 12 hodin (bohužel porada po půl roce), musela jsem tam. Domů jsem jela se strašnými výčitkami a s tím, že určo bude louže a šiška.
Nebylo nic
Myslím, že každý pes se čistotnosti naučí dříve, či později, jako děti.
Takže nezoufejte, Vaše je fakt ještě hodně malinká...
A s tím, že budou po bytě loužičky a šišky jste musela počítat..to jste si pak neměla pořizovat pejska, ale spíš kočku, ta chodí do záchodku od mala (pokud je teda naučená).
A hold, co vím, tak někteří na podložky chodí vzorně, jiní ne..záleží na nátuře
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
HANELE77, píšete, že máte domek se zahradou...proč jste tedy neučili pejska, aby byl v zahradě, kdy nejste doma? Vím, že teď už se tohle hodně praktikuje, sousedé nedaleko mají nějakou skoromaltézačku z útulku a proto, že obytné místnosti mají ze zadu jako-by v patře, chodí se v létě, větrat" jen na terasu, respektive je to stříška od pergoly, na kterou chodí jen ona. Do zahrady chodí minimálně. Připadne mi to hrozné, mít k dispozici zahradu a psa mít půl dne zavřeného doma. Ale to beru jen podle sebe, naši psi by doma nevyrželi(velcí, chlupatí) a je to doma ani moc nebaví. Venku se pořád něco děje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
LenkaS
napsal(a):
Apbtbreeder.. koukám že vaše názory jsou neinteligentní všude. Je normální štěně učit na dečku. My ho to učili tak, že když se vyčůral jinde dali jsme mu k tomu čumák a pak čumák na dečku. Po čase se to naučil :) Ted už samozřejmě stojí u dveří když chce jít ven:).
Není to na mne, ale: štěňátka se vždycky učila na noviny, teď se holt učí na dečku...to bych ještě pochopila. Nepochopím ale, že si majitelé dospělých psů zjednodušují venčení tím, že pes se chodí venčit na dečku celý život, viz jorkšír jedné sousedky Není to z mé strany závist, je mi to jedno, mám zahradní psy ale těžko by tohle vymysleli majitelé např. bytového berňáka. To by jim taky mohl vytopit sousedy
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
HANELE77, píšete, že máte domek se zahradou...proč jste tedy neučili pejska, aby byl v zahradě, kdy nejste doma? Vím, že teď už se tohle hodně praktikuje, sousedé nedaleko mají nějakou skoromaltézačku z útulku a proto, že obytné místnosti mají ze zadu jako-by v patře, chodí se v létě, větrat" jen na terasu, respektive je to stříška od pergoly, na kterou chodí jen ona. Do zahrady chodí minimálně. Připadne mi to hrozné, mít k dispozici zahradu a psa mít půl dne zavřeného doma. Ale to beru jen podle sebe, naši psi by doma nevyrželi(velcí, chlupatí) a je to doma ani moc nebaví. Venku se pořád něco děje
Proč?
Protože bych měla strach, co se mu v mé 10-ti hodinové nepřítomnosti může stát!
Je to štěně, tedy zvídavé (teď jej hodně zajímají včely a ostatní bzučáci )
Nehledě k tomu, že by ho ze zahrady mohl někdo i ukrást či otrávit (jsme na konci vesnice).
Brala jsem si ho v prosinci, to bych ho jako maličké štěně tedy nechala venku zmrznout? Jsme na konci vesnice a mám doma ještě 2 kastrované kočky, nemohu ho nechat courat ven, jak si zamane.
Navíc jsem si ho nepořídila proto, aby se celý den vyvaloval na zahradě (a venčil se tam...), ale naopak k tomu, abychom spolu chodili na procházky. Baví mne to.
Mám zahradu z valné části jako okrasnou, nechci aby všude čural a kytky mi tak ničil ( i když je to těžké:) Prostě na zahradě je jen s námi, nebo když jsem doma a jinak chodíme hodně ven..
Divoženko, Vy máte velké, chlupaté psy. Já mám malého knírače, tedy pejska, který není uzpůsobený v trvalému žití venku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Teď mi tedy spadla brada Celkem bych pochopila, že proto, že byla zima, či proto, že se bojíte, že vám pejska někdo ukradne...ale argument o okrasné zahradě a, nenechám tam pejska se venčit, aby mi ji ničil" - tak to je pro mne celkem silná káva. A nevyvaloval se na zahradě? A proboha doma půl dne, co jste v práci dělá tak asi co? My máme kolem domu málo frekventovanou cyklotrasu, bývalou polňačku do vedlejší obce. Sem tam projede auto, chodí tu lidi s pejskama na procházky, ti cyklisté, lidi pracovat na pole...pořád se něco děje a tak mají alespoň nějaké vzrůšo, když s nima zrovna nejsem. Já jsem si pořizovala velké psy do ještě ani nedovysazené zahrady a už jsem předem počítala s tím, že s něčím se budu muset rozloučit, třeba s tím, že to bude zahrada na okrasu. My máme zahradu na žití pro nás, naše dvě katrované britské kočky a dva velké psy. Popravdě, se jdeme ráno také venčit ven, do přírody", ale není to určitě záměrem, často jsou psi už dávno vyvenčení. Chodíme prostě na procházky přesto, že jsou celý den na zahradě...s tím to nemá nic společného. Tohle, co jste napsala mi připadne jako, nebude mi přechcávat zahradu, ať přechcává sousedům".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teď mi tedy spadla brada Celkem bych pochopila, že proto, že byla zima, či proto, že se bojíte, že vám pejska někdo ukradne...ale argument o okrasné zahradě a, nenechám tam pejska se venčit, aby mi ji ničil" - tak to je pro mne celkem silná káva. A nevyvaloval se na zahradě? A proboha doma půl dne, co jste v práci dělá tak asi co? My máme kolem domu málo frekventovanou cyklotrasu, bývalou polňačku do vedlejší obce. Sem tam projede auto, chodí tu lidi s pejskama na procházky, ti cyklisté, lidi pracovat na pole...pořád se něco děje a tak mají alespoň nějaké vzrůšo, když s nima zrovna nejsem. Já jsem si pořizovala velké psy do ještě ani nedovysazené zahrady a už jsem předem počítala s tím, že s něčím se budu muset rozloučit, třeba s tím, že to bude zahrada na okrasu. My máme zahradu na žití pro nás, naše dvě katrované britské kočky a dva velké psy. Popravdě, se jdeme ráno také venčit ven, do přírody", ale není to určitě záměrem, často jsou psi už dávno vyvenčení. Chodíme prostě na procházky přesto, že jsou celý den na zahradě...s tím to nemá nic společného. Tohle, co jste napsala mi připadne jako, nebude mi přechcávat zahradu, ať přechcává sousedům".
"Popravdě, se jdeme ráno také venčit ven, do přírody", ale není to určitě záměrem, často jsou psi už dávno vyvenčení"
Vidíte a tomu já se snažím předcházet a to nejen ve všední dny, ale i o víkendech nebo, když mám dovolenou a nejdu do práce. Vstávám tak úplně každý den před 6 ranní a jdeme na cca hodinku ven.
Pes se tedy vyvenčí venku a ne na zahradě. Sousedům nic "nepřechcává", abych použila Vaši terminologii, ale venčí se v polích, či v přilehlé oboře... nechápu, co je na tom k nepochopení. Beru v potaz, že je rozhodně pohodlnější ráno psovi jen otevřít dveře na zahradu a vrátit se do postele. Já naopak vstanu a jdeme se proběhnout.
Naše procházky jsou několika hodinové, o víkendech i celodenní, nemá pak potřebu se venčit na zahradě
Na zahradě jsem se dost nadřela, s pořízením pejska si samozřejmě nedělám iluze, že vše bude tak pěkné, jako doposud, ale mně se prostě močem spálená tráva, keře, rostliny, nelíbí..stejně jako kdybych měla v trávníku psí trus...mám náročnou práci a zahrada je pro mne oaza klidu a odpočinku, ne místo venčení psa...
Mám krásnou bylinkovou zahradu, stinné zátiší, skalku...spoustu květin, keřů...
Samozřejmě se sem tam vyčurá, má svá místa a už je to poznat Ale beru to jako daň za to, že mám psisko...
O to víc se snažím, aby se venčil venku a ne na zahradě. Opravdu nechápu, čemu nerozumíte..
Život je otázkou priorit, Vy své psy necháváte primárně venčit na zahradě, pokud Vám to vyhovuje, ok. Já jsem naopak proto, aby se pes venčil venku.
Někde výše jste ještě napsala : "Psi vstávají už po 13h a pobíhají kolem baráku a vyhlížejí, jestli někdo nejde ven. Pokud ne, většinou se jdou vykadit a zase polehávají"...
Máte velké psy, to tedy musí být hromady všude
Vidíte a můj pes "trousí" venku. Není mi prostě zatěžko se projít..
A to je ještě tak čistotný, že z cesty běží kus do pole, kde potřebu vykoná...na cestě nebo v zahradě nikdy.,
HANELE77
napsal(a):
"Popravdě, se jdeme ráno také venčit ven, do přírody", ale není to určitě záměrem, často jsou psi už dávno vyvenčení"
Vidíte a tomu já se snažím předcházet a to nejen ve všední dny, ale i o víkendech nebo, když mám dovolenou a nejdu do práce. Vstávám tak úplně každý den před 6 ranní a jdeme na cca hodinku ven.
Pes se tedy vyvenčí venku a ne na zahradě. Sousedům nic "nepřechcává", abych použila Vaši terminologii, ale venčí se v polích, či v přilehlé oboře... nechápu, co je na tom k nepochopení. Beru v potaz, že je rozhodně pohodlnější ráno psovi jen otevřít dveře na zahradu a vrátit se do postele. Já naopak vstanu a jdeme se proběhnout.
Naše procházky jsou několika hodinové, o víkendech i celodenní, nemá pak potřebu se venčit na zahradě
Na zahradě jsem se dost nadřela, s pořízením pejska si samozřejmě nedělám iluze, že vše bude tak pěkné, jako doposud, ale mně se prostě močem spálená tráva, keře, rostliny, nelíbí..stejně jako kdybych měla v trávníku psí trus...mám náročnou práci a zahrada je pro mne oaza klidu a odpočinku, ne místo venčení psa...
Mám krásnou bylinkovou zahradu, stinné zátiší, skalku...spoustu květin, keřů...
Samozřejmě se sem tam vyčurá, má svá místa a už je to poznat Ale beru to jako daň za to, že mám psisko...
O to víc se snažím, aby se venčil venku a ne na zahradě. Opravdu nechápu, čemu nerozumíte..
Život je otázkou priorit, Vy své psy necháváte primárně venčit na zahradě, pokud Vám to vyhovuje, ok. Já jsem naopak proto, aby se pes venčil venku.
Někde výše jste ještě napsala : "Psi vstávají už po 13h a pobíhají kolem baráku a vyhlížejí, jestli někdo nejde ven. Pokud ne, většinou se jdou vykadit a zase polehávají"...
Máte velké psy, to tedy musí být hromady všude
Vidíte a můj pes "trousí" venku. Není mi prostě zatěžko se projít..
A to je ještě tak čistotný, že z cesty běží kus do pole, kde potřebu vykoná...na cestě nebo v zahradě nikdy.,
Většina psů, kteří jsou pravidelně venčení si potřebu schovává na ven. Já venčím jednou nebo 2x denně, ale aspoň 2 hodiny a psi se taky vyvenčí raději až venku. Ve vesnici samozřejmě sbírám, v polích už ne, takže taky nemám pocit, že bych tím obtěžovala sousedy. Myslím, že když budete pokračovat v častém venčení, bude si to schovávat na ven stejně jako bytoví psi. Nevidím na tom nic podivného.
aritim
napsal(a):
Většina psů, kteří jsou pravidelně venčení si potřebu schovává na ven. Já venčím jednou nebo 2x denně, ale aspoň 2 hodiny a psi se taky vyvenčí raději až venku. Ve vesnici samozřejmě sbírám, v polích už ne, takže taky nemám pocit, že bych tím obtěžovala sousedy. Myslím, že když budete pokračovat v častém venčení, bude si to schovávat na ven stejně jako bytoví psi. Nevidím na tom nic podivného.
Přesně tak
Když jdeme vesnicí, sbírám také (jako jediná tady) , na poli nebo v lese samozřejmě ne..
Naopak majitelé velikých psů, kterých je tu valná většina a občas jdou s nimi ven, nerespektují absolutně, že mám venku (před plotem) zasazené zakrslé jehličnany, ale klidně je nechají se "vykadit" přímo na stromky a ještě se mi smějí, no bóže, to se rozloží
Ovšem pohled na zakrslou borovici v jejíž koruně "trůní" boban jako od koně, mně fakt rozzuří..

Úplně s vámi souhlasím. Také bych malého psíka nenechávala venku, zvlášť takového fešáka. Ale možná by pro něj ( až bude dospělý ) byla řešením průlezná dvířka. Známí mají taková pro kočky na chalupě. Kočky mají na obojku elektronický klíč a žádné jiné zvíře neprojde. ( Ten klíč řešili kvůli ostatním vesnickým polodivokým kočkám, které chalupu obsazovaly v jejich nepřítomnosti normální kočičí průlezkou ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
HANELE77
napsal(a):
Přesně tak
Když jdeme vesnicí, sbírám také (jako jediná tady) , na poli nebo v lese samozřejmě ne..
Naopak majitelé velikých psů, kterých je tu valná většina a občas jdou s nimi ven, nerespektují absolutně, že mám venku (před plotem) zasazené zakrslé jehličnany, ale klidně je nechají se "vykadit" přímo na stromky a ještě se mi smějí, no bóže, to se rozloží
Ovšem pohled na zakrslou borovici v jejíž koruně "trůní" boban jako od koně, mně fakt rozzuří..
Mám opravdu velkou zahradu, takže nějaký bobek v trávě neřeším, ostatně psi byli učení venčit se v zadní, , přírodní" části zahrady a vesměs to dodržují. Ale třeba jsou místa, která značkují pravidelně a to, že, je to už poznat" Vám nějak nevěřím, protože po mých velkých psech to poznat není. Ráno chodíme na hodinovou procházku, ale ne tedy v 6h, ale po půl deváté. To se většinou vykadí a pokud to neudělali doma...i kolikrát 2x za trasu. Po obědě, když se probudí kadí zase a při večerní, dvouhodinové kadí zase(mám asi posery ) Mí psi mají pohybu opravdu dost a proto prý i tolikrát kadí. To, sousedům" byla nadsázka vím, že jste psala, že bydlíte na konci vesnice(my také, na samotě) Myslela jsem to tak, že mi to přijde divné, chodit se psy ze zahrady ven za účelem vyprázdnění, když mám vlastní zahradu a můžu to sebrat a dát na svůj kompost, či to nechat rozložit přímo na zahradě. Ono totiž, hnojivo jak hnojivo".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
Úplně s vámi souhlasím. Také bych malého psíka nenechávala venku, zvlášť takového fešáka. Ale možná by pro něj ( až bude dospělý ) byla řešením průlezná dvířka. Známí mají taková pro kočky na chalupě. Kočky mají na obojku elektronický klíč a žádné jiné zvíře neprojde. ( Ten klíč řešili kvůli ostatním vesnickým polodivokým kočkám, které chalupu obsazovaly v jejich nepřítomnosti normální kočičí průlezkou ).
Ale vždyť je to knírač, není to žádná, ponožka" typu mini jork, je to normální pes a přijde mi normální, že za slušného počasí bude venku na zahradě. Neříkám, aby tam byl pořád, ale zrovna, když je panička v práci, by mi to připadlo pro pejsu lepší. Až přijde domů, klidně ať je zase doma s ní. Myslím, že zrovna Vy Orionko, jste někde psala, , chovat se ke psu, jako ke psu (ale možná se mýlím) a mít psa zavřeného doma, mi na to prostě nesedí...
napsal(a):
O tom jsem Orionko taky přemýšlela, ale vzhledem k tomu, že máme vstupní bezpečnostní dveře bezmála za 30 tisíc, tak mi nějaké řezání do nich doma neprojde
Ale jak jsem již psala, já bych psa samotného tolik hodin prostě na zahradě nenechala. Doma je přece jen v bezpečí.
Je to můj názor, jiný to může vidět jinak, to nikomu neberu. Být to veliký pes (ale té otravy bych se bála také), řeším to asi jinak, ale u takhle malého v žádném případě.
Nemám pocit, že by byl málo venku nebo měl málo pohybu. Jen prostě těch x hodin doma vydržet musí, až vyhraju ve Sportce a nebudu muset do "hokny" bude to jiné
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám opravdu velkou zahradu, takže nějaký bobek v trávě neřeším, ostatně psi byli učení venčit se v zadní, , přírodní" části zahrady a vesměs to dodržují. Ale třeba jsou místa, která značkují pravidelně a to, že, je to už poznat" Vám nějak nevěřím, protože po mých velkých psech to poznat není. Ráno chodíme na hodinovou procházku, ale ne tedy v 6h, ale po půl deváté. To se většinou vykadí a pokud to neudělali doma...i kolikrát 2x za trasu. Po obědě, když se probudí kadí zase a při večerní, dvouhodinové kadí zase(mám asi posery ) Mí psi mají pohybu opravdu dost a proto prý i tolikrát kadí. To, sousedům" byla nadsázka vím, že jste psala, že bydlíte na konci vesnice(my také, na samotě) Myslela jsem to tak, že mi to přijde divné, chodit se psy ze zahrady ven za účelem vyprázdnění, když mám vlastní zahradu a můžu to sebrat a dát na svůj kompost, či to nechat rozložit přímo na zahradě. Ono totiž, hnojivo jak hnojivo".
Tak já Vám to Divoženko vyfotím, když mi nevěříte - nemám důvod si vymýšlet
Když byl ještě hodně malý a já jej na zahradu pouštěla ráno, než jsem se oblékla, aby nebylo "nadělení" doma, čůral ještě na "čubičku". V trávníku jsou na těch místech úplně holá místa - je to spálené. Nic tam neroste, nepomohla ani "trávníková oprava"
Stejně tak mi po cestě ven téměř vždy počurá buxusy (malé zelené keříky). Na těch místech jsou už úplně žluté. A pod ořechem má nasázené barvínky (celkem nezničitelná pnoucí se rostlinka), tam, kam chodil, jsou rostliny úplně černé - spálené, nové nerostou.
Pokusím se vyfotit ještě dneska večer...
A ráno, po půl deváté? To už sedím v práci za PC
Mám také větší zahradu, a naopak vůbec mi nepřijde divné, že nechci, aby se mi venčil tam, kde si ráda lehnu, nebo kde se rýpu v zemi..ony úplně stačí výkaly polovolně chovaných koček mých sousedů
A do kompostu bych to teda já osobně nedávala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Hanele77
A do kompostu bych to teda já osobně nedávala - ježíši proč? Co toho psa krmíte amarounama? Vždyť na urychlení kompostů se běžně davá močůvka, či hnůj jakýchkoliv chovaných zvířat! Neuražte se, píšete, že jste z vesnice, ale asi nejste, že ne? Jste takříkajíc, náplava"?Člověk co vyrostl na vesnici, není tak, háklivý" Říká se, že čubičky trávník vypálí, ale já fenky nemám, tak nemám ani zkušenost. Ale teď mi tu týden, bačuje" sousedovic háravka, tak jsem sama zvědavá, jestli se v trávníku opravdu objeví kolečka. O tom buxusu(vím, co je buxus
jsem zahradnice ) jsem si to myslela zprvu také. Jenže pak jsem si všimnula, že buxus má hnědá místa i tam, kam psi opravdu nikdy nechodí. Je to houbové onemocnění, které napadá buxusy vysazené v nevhodných podmínkách, třeba na místech, kde se o ně opírají jiné rostliny apod. Kouknu taky na barvínky v místech kde s jistotou vím, že zvedají nohu, ničeho jsem si doteď nevšimnula(za 7let ...mám toho holt moc ) ale jsem sama zvědavá.
Divoženka
Prostě nedávala, vadilo by mi to. Že to děláte Vy, neznamená, že to tak má být..
Aby se zničily všechny "nežádoucí" zárodky musel by to být fakt echt komposter (možná takový máte) - je na to potřeba takových 65-70°C tepla, aby se to zničilo.
Dobře píšete močůvka, hnůj - tedy vše od BÝLOŽRAVCŮ! nikoliv masožravců (pokud je teda nekrmíte jen granulama).
Já do kompostu dávám vše, co pochází z rostlin, skořápky z vajec, kávovou sedlinu...kompost je to krásný, uleželý, voní po lese, (taková ta příjemná tlející vůně) je plný žížal, tedy pracující a živý organismus..
Ukazovala jsem jej sousedovi, co sedlačí už více jak 60 let. Chválil mi ho, že to je super kvalita..
Nějak si nedovedu představit, že tam hážu psí lejna (ještě od velkých psů). Chci mít příjemnou voňavou zahradu a ne páchnoucí kompost s nálety much..
Jak říkám, každá to děláme jinak. A abych Vás upokojila, ano, jsem "naplavenina", domek jsme koupili teprve před pár lety, ale i tak se snažím..
Háklivá jsem v čem? Že nechci nechávat psa malého plemene (notabene ještě 8-mi měsíční štěně) samotného 10 hodin na zahradě? Nebo v tom, že odmítám házet lejna do kompostu?
Z "ničeho" jsem si vlastními silami vydupala krásnou zahradu, na kterou se chodí dívat i starousedlíci. Baví mne to a dělám si věci podle svého, i když si samozřejmě ráda nechám poradit (jako každý).
Vy jste "zahradnice" jak píšete, ale ani si nevšimnete, že Vám "někde něco žloutne". Buxusy jsou solitery, mezi nimi cestička (žlutý je přesně na té straně, kde naše psisko čurá, jinak nikde)
Myslím, že tato naše diskuze je již trošku mimo téma a ostatní nemusí zajímat.
Večer sem ještě vložím ty fotky a více se k tomu již nemíním vyjadřovat.
Vy máte názor takový, já makový

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale vždyť je to knírač, není to žádná, ponožka" typu mini jork, je to normální pes a přijde mi normální, že za slušného počasí bude venku na zahradě. Neříkám, aby tam byl pořád, ale zrovna, když je panička v práci, by mi to připadlo pro pejsu lepší. Až přijde domů, klidně ať je zase doma s ní. Myslím, že zrovna Vy Orionko, jste někde psala, , chovat se ke psu, jako ke psu (ale možná se mýlím) a mít psa zavřeného doma, mi na to prostě nesedí...
Jo, někde jsem psala chovat se ke psu jako ke psu. Ale to neznamená, že bych nechala malého osmiměsíčního knírače na zahradě, kde nevím, kdo půjde okolo a co ho napadne.
Mám podstatně většího psa, ale když odcházím na delší dobu z domu, je také uvnitř. Už proto, že mám souseda magora, který je schopný jít domů i v poledne podnapilý a psa dráždit. Jednak to psu kazí chování a druhak by ho mohl jednou rafnout. Nevím jaká je vaše zkušenost s pokousaným člověkem. Podle mě je vždycky na vině pes - v našich podmínkách. To je- nikdo se nebude zajímat o to, že pokousaný psa úmyslně dráždil.

kashttan
napsal(a):
Já pořád nechápu, jak někomu může dospělý pes kadit na zahradě, když dotyčný tvrdí, že psa venčí. Při normálním venčení 4-5x za den to prostě není možné, pokud teda nemáte místo psa poníka.
Může, fakt může...normální to není, ale když se nedaří vyladit metabolismus...
"chovat se ke psu, jako ke psu (ale možná se mýlím) a mít psa zavřeného doma, mi na to prostě nesedí..."
vono pes jako zvíře smečkové určitě ocení mít možnost odpočinku v "doupěti" smečky se všemi jejími pachy než být nuceně "vyhoštěn" na zahradě, zejména když se jedná o štěně...pes je pes
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Proč by se nemohl pes venčit na zahradě? Já je nijak cíleně neučila, že na zahradě se venčit nesmí, ale jsem je chválila, že to vzadu na louce udělají. Já psy ven nechodím, venčit", ale jdeme prostě na prochajdu. Proč bych je proboha chodila 4-5denně venčit, když jsou na zahradě a venčí se kontinuálně? Nebo ta poznámka nebyla na mne? Pokud se na prochajdě vyvenčí fajn, ale není to nutné. Pro mne je lepší, když se vyvenčí doma na louce, než aby to udělali některým sousedům před zadní branku(a psiska ty tendence mají, je to taková superznačka ) a já to pak musím sebrat. Pro moje psy je to, doupě" a jejich domov zahrada. Na dům si nikdy nezvyknuli, ani se tam nějak necpou. Přijdou, poleží a za chvíli jdou radši ven, kde je pro něj s jejich kožichy příjemněji. Tose týká hlavně zimních měsíců. Jejich smečka není doma, ale v zahradě. Já celý den, muž jak stíhá. Domů se chodíme jen najíst a vyspat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč by se nemohl pes venčit na zahradě? Já je nijak cíleně neučila, že na zahradě se venčit nesmí, ale jsem je chválila, že to vzadu na louce udělají. Já psy ven nechodím, venčit", ale jdeme prostě na prochajdu. Proč bych je proboha chodila 4-5denně venčit, když jsou na zahradě a venčí se kontinuálně? Nebo ta poznámka nebyla na mne? Pokud se na prochajdě vyvenčí fajn, ale není to nutné. Pro mne je lepší, když se vyvenčí doma na louce, než aby to udělali některým sousedům před zadní branku(a psiska ty tendence mají, je to taková superznačka ) a já to pak musím sebrat. Pro moje psy je to, doupě" a jejich domov zahrada. Na dům si nikdy nezvyknuli, ani se tam nějak necpou. Přijdou, poleží a za chvíli jdou radši ven, kde je pro něj s jejich kožichy příjemněji. Tose týká hlavně zimních měsíců. Jejich smečka není doma, ale v zahradě. Já celý den, muž jak stíhá. Domů se chodíme jen najíst a vyspat.
"Jejich smečka není doma, je v zahradě" - pokud jste se psy celý den na zahradě, není co řešit. Já jsem 10 hodin mimo domov
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
HANELE77
napsal(a):
"Jejich smečka není doma, je v zahradě" - pokud jste se psy celý den na zahradě, není co řešit. Já jsem 10 hodin mimo domov
Já vím, do práce se musí Ale to je právě to, co mi přijde hrozné: mít psa 10hodin zavřeného doma, když má(mohl by mít) k dispozici zahradu, o čemž se byťákům může jen zdát...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já vím, do práce se musí Ale to je právě to, co mi přijde hrozné: mít psa 10hodin zavřeného doma, když má(mohl by mít) k dispozici zahradu, o čemž se byťákům může jen zdát...
Já fakt nevím, co furt nechápete.
Mám malého psa, knírače - 8-mi měsíční štěně a na zahradě bez dozoru ho prostě celý den nenechám.
Vy jste evidentně většinu dne doma a psy máte veliké, navíc Vám nevadí jejich venčení na zahradě, tudíž jste úplně jiný případ než já.
Prostě ať si každý dělá, co chce, ne?

Taky psa když nejsme doma na zahradě nenechávám a je to velký pes. Ploty máme chatrné a nikdy nevím co psa za devět hodin napadne. nevidím na tom že někdo má psa doma i když má zahradu nic špatného. Jinak všechny psy co jsem kdy měla sem učila jako štěnata chodit na hadr, používali si hadr v koupelně když sem byla v práci a odpadl nám tím prochcaný byt. Naučí se to velmi snadno, stačí tím hadrem jednou čůránky vytřít, nechat mu ho na viditelném místě a po použití ho pochválit, zatímco když to udělá jinde pokárat.Není pravda že se tím pes naučí nečistotnosti, je to totální kravina, každý pes se raději vyprazdnuje venku a když dospěje do věku že má schopnost to vydržet tak to prostě vydrží.. ale zas na druhou stranu to má i výhody, když jsme nebyly doma a psa překvapil průjem, tak jsme hromádku našli na místě kde kdysi býval hadr.Jinak nechápu co je špatného na tom mít psa v době nepřítomnosti doma, má spít u dveří u baráku a nebo doma na sedačce, jemu je to celkem jedno, podstatné je to jak se mu majitel věnuje po příchodu domů.
napsal(a):
Taky psa když nejsme doma na zahradě nenechávám a je to velký pes. Ploty máme chatrné a nikdy nevím co psa za devět hodin napadne. nevidím na tom že někdo má psa doma i když má zahradu nic špatného. Jinak všechny psy co jsem kdy měla sem učila jako štěnata chodit na hadr, používali si hadr v koupelně když sem byla v práci a odpadl nám tím prochcaný byt. Naučí se to velmi snadno, stačí tím hadrem jednou čůránky vytřít, nechat mu ho na viditelném místě a po použití ho pochválit, zatímco když to udělá jinde pokárat.Není pravda že se tím pes naučí nečistotnosti, je to totální kravina, každý pes se raději vyprazdnuje venku a když dospěje do věku že má schopnost to vydržet tak to prostě vydrží.. ale zas na druhou stranu to má i výhody, když jsme nebyly doma a psa překvapil průjem, tak jsme hromádku našli na místě kde kdysi býval hadr.Jinak nechápu co je špatného na tom mít psa v době nepřítomnosti doma, má spít u dveří u baráku a nebo doma na sedačce, jemu je to celkem jedno, podstatné je to jak se mu majitel věnuje po příchodu domů.
Já také nevím, jestli je pro štěně lepší a lépe se tak učí čistotnosti , když si doma v nepřítomnosti pánečka, v podstatě koná potřebu tam, kde zrovna stojí, nebo když má k tomu vyhraněné místo, které se s vývojem prostě odstraní. Na plenu jsem učila všechny své tři psy od miminka a žádný se nevenčí doma.
Lexaurin
napsal(a):
Já také nevím, jestli je pro štěně lepší a lépe se tak učí čistotnosti , když si doma v nepřítomnosti pánečka, v podstatě koná potřebu tam, kde zrovna stojí, nebo když má k tomu vyhraněné místo, které se s vývojem prostě odstraní. Na plenu jsem učila všechny své tři psy od miminka a žádný se nevenčí doma.
Je to přesně tak.
Naše štěně bylo již od chovatele naučeno na podložku pro miminka, na které ještě byly noviny.
Psisko chodilo striktně tam.
Teď má 8 měsíců a měsíc už doma neudělá nic, prostě to těch 10 hodin vydrží, i když podložku má pro jistotu doma na zemi ještě pořád...je to ještě pořád štěně.
Je už perfektně čistotný. Minulý týden jsme trávili v penzionu v Orlických horách. Spal poprvé mimo domov - byl 100% čistotný i tam a venčil se pouze venku.
Zajímavé bylo, ač oplocený pozemek, stejně čekal až půjdeme ven, je už naučený se venčit venku a ne na pozemku..
Já prostě nemám problém jít ráno s ním ven na delší procházku, odpo po návratu z práce ještě na delší několikahodinovou a pak ještě večer před spaním.
Jak se vrátíme z odpolední procházky je se mnou ještě na zahradě třeba do tmy. Už jsem "Divožence" psala, že já si koupila psa na vycházky a ne venčení na zahradě, kde chci pěstovat kytky a ne mít hromádky
Pes to pochopil rychle, Divoženka evidentně ne...

Stejně žije asi "milion" psů v panelácích a nikdo nemá námitky - dokonce tu zní názory, že se tam pes má leckdy lépe než ten na zahradě ( leckdy je to i pravda ), dokonce tu sem tam zazní návrh dát psa v bytě do klece.
V domě se zahradou má výhodu hlavně majitel, když se nedá jít na procházku ( z jakéhokoliv důvodu ), stačí otevřít dveře.