Mám dohromady 5 psů-malých, z toho jedna kastrovaná fena 12 let a ostatní psi 10měsíců,3 roky a 12 let a nejstaršímu je 14.Ten je hluchý, špatně vidí, ale jinak veselý, žere dobře a rád.Problém je ten, že dědouš je nevrlej na ostatní a i když oni se ho nevšímají, tak on to vidí jinak a vyjíždí po nich a je dost dominantní, vrčí i když už u něj nikdo není a je schopen na jakýhokoliv vyběhnout a kousnout-má jen 4 zuby, ale i to by bylo nepříjemné, jsou to naháči.Dva nejmladší ho po ránu přivítají a vesměs si ho nevšímaj, jsou k tomu vedeni, vím, že dědouš potřebuje klid, ale když jsme všichni pohromadě, tak chtějí v mé blízkosti ležet všichni a tím pádem se potkávají na sedačce, kde sedíme a občas vznikaj konflikty.Začínám mít obavy je nechávat pohromadě samotný, myslíte, že by bylo lepší dědouše izolovat od ostatních, když nejsem doma? je to tak na 5 hodin.Bojím se, aby mi ho nezakousli-mohlo by se to stát?Za každou radu díky.Týna
V přírodě platí jedno - přežívají nejsilnější. Měla jsem do nedávna fenu, dožila se více jak 15 let, byla už hluchá, měla artrózu a nakonec i rakovinu. Byla taky nevrlá, což nechtěly respektovat hlavně štěňata, ti starší ji ignorovali, ale když se ohnala po štěněti (po právu, otravovalo ji), pro ostatní to byl signál, aby vystartovali po stařence. Prostě nedělá to dobrotu, pro klid starých psů i lidí kolem radím - oddělovat! Mohlo by se stát, že ti mladší toho starého nakonec zlikvidují, nikdy nevíte, co se mezi nimi stane, když s nimi nejste.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"tak on to vidí jinak a vyjíždí po nich a je dost dominantní, vrčí i když už u něj nikdo není a je schopen na jakýhokoliv vyběhnout a kousnout "
to není dominance ale prevence a sebeobrana, nejistota...
napsal(a):
"tak on to vidí jinak a vyjíždí po nich a je dost dominantní, vrčí i když už u něj nikdo není a je schopen na jakýhokoliv vyběhnout a kousnout "
to není dominance ale prevence a sebeobrana, nejistota...
Přesně tak, selhávají mu smysly, nevíte jak je na tom s čichem, ví, že je takto velice slabý, tak se brání...zkuste zavřít oči, zacpat si uši a co uděláte, když se k Vám takto někdo byž známý přiblíží a dotkne se Vás - třeba- neleknete se ?

Řekla bych oddělovat, ale ne izolovat. Třeba do jiné místnosti a do otevřených dveří zábranu.