Ahojte:)
Náš pejsek už má jen pár dnů, tak čekám jak ještě dlouho to zvládne. Ale ráda bych vaše zkušenosti, co s ní potom. Po dlouhém přemýšlení jsme se rozhodli, že bychom ji rádi pohřbili na zahradě. Jenže jsem vůbec netušila, že jsou na to nějaký regule. Můžete mi prosím poradit, jak to je? Fenka má 32 kilo a fakt ji nechci dávat někam jinak, nejdůstojněší místo bude právě tam, kde žila...
Díky za zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

loolucy
napsal(a):
Náš pejsek už má jen pár dnů, tak čekám jak ještě dlouho to zvládne. Ale ráda bych vaše zkušenosti, co s ní potom. Po dlouhém přemýšlení jsme se rozhodli, že bychom ji rádi pohřbili na zahradě. Jenže jsem vůbec netušila, že jsou na to nějaký regule. Můžete mi prosím poradit, jak to je? Fenka má 32 kilo a fakt ji nechci dávat někam jinak, nejdůstojněší místo bude právě tam, kde žila...
Díky za zkušenosti.
Veterinární zákon, paragraf 40
(4) Nerozhodl-li příslušný orgán veterinární správy z nákazových důvodů jinak, může chovatel sám na vlastním pozemku neškodně odstranit kadáver zvířete v zájmovém chovu, pokud tento kadáver nepochází ze zvířete náležejícího mezi přežvýkavce nebo prasata, anebo ze zvířete nemocného nebezpečnou nákazou nebo podezřelého z této nákazy. Neškodným odstraněním se v tomto případě rozumí zahrabání na místě vhodném z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat a ochrany životního prostředí, a to do hloubky nejméně 80 cm s použitím dezinfekčních prostředků. Kadáver koně v zájmovém chovu může chovatel neškodně odstranit sám na vlastním pozemku jen se souhlasem krajské veterinární správy a za podmínek jí stanovených.

Hlavně ho nikam nevozte, zavolejte si veterináře, ať vám ho uspí doma. Bude to pro něj daleko méně stresující - a pro vás nakonec taky.
( Také mám dva psy na zahradě pod hruškou, oba jsme uspávali doma, ani nevěděli, že to není jen očkování. ).

loolucy
napsal(a):
Díky za zkušenosti.
Loolucy, máme na zahradě už pochované čtyři psy. Považuju to za to nejlepší, co jsme pro ně mohli po smrti udělat. Každý pes má na svém hrobě velký kámen odlišné barvy a malý jehličnan - koniferu.
Přidávám se k příspěvkům přede mnou, nenechte pejska trápit a až nadejde čas, tak veta pozvěte domů. Váš pejsek bude odcházet ve svém domově ve vaší náruči...
loolucy
napsal(a):
Samozřejmě, že ji trápit nenechám, až bude v bolestech, tak na to příjde. A ano, uspána bude doma.
Moc všem díky, vymyslíme jí na zahradě nějaké pěkné místečko:).
Nemusí ji nic bolet, nevíte jak se cítí.Nečekejte dlouho, jakmile pejsek přestane žrát, zpozorujete něco neobvyklého, sledujte ho.Řešila jsem stejnou situaci u 18leté fenky, chodila, přemýšlela, pořád jsem si říkala, že jí to nemohu udělat a s odstupem času mám výčitky, jestli jsem ji svou "sobeckostí" zbytečně netrápila.Nedožrala misku (vyjímečně), pak chodila asi hodinu dokola, a to byl ten impuls něco udělat.
P.vet přišla k nám, fenka spala na svém pelíšku, takže vůbec nevěděla, že se něco děje a mám pocit, že už by možná usnula i sama, ale...i po 3 letech mě pocit, že jsem TO udělala vhání slzy do očí.Pochovaná je na zahradě, má to být asi 1m hluboko a ne v užitkové zahradě, nejspíš ani v okolí zdroje pitné vody.V každém případě tyto situace jsou
daajs
napsal(a):
Nemusí ji nic bolet, nevíte jak se cítí.Nečekejte dlouho, jakmile pejsek přestane žrát, zpozorujete něco neobvyklého, sledujte ho.Řešila jsem stejnou situaci u 18leté fenky, chodila, přemýšlela, pořád jsem si říkala, že jí to nemohu udělat a s odstupem času mám výčitky, jestli jsem ji svou "sobeckostí" zbytečně netrápila.Nedožrala misku (vyjímečně), pak chodila asi hodinu dokola, a to byl ten impuls něco udělat.
P.vet přišla k nám, fenka spala na svém pelíšku, takže vůbec nevěděla, že se něco děje a mám pocit, že už by možná usnula i sama, ale...i po 3 letech mě pocit, že jsem TO udělala vhání slzy do očí.Pochovaná je na zahradě, má to být asi 1m hluboko a ne v užitkové zahradě, nejspíš ani v okolí zdroje pitné vody.V každém případě tyto situace jsou
Podle veterinářů jsme velmi netypický případ, nechce se mi to tu vypisovat, ale žere jak zblázněná a pije normálně. Samozřejmě teda dostává prášky a navenek vypadá naprosto v pohodě. Upřímně, fakt se mi nechce uspávat psa, kterej běhá, štěká a hraje si, ikdyž vím, že jí k tomu dopomáhají prášky... A horší je to, že je jí jen 7 let.

Já mám svoji nejlepší ovčandu( taky 35 kg), pochovanou doma na zahradě, pod ořešákem, je to místo, kde nejraději pobývala, je zabalená pěkně v dece, má tam všechny svoje hračky, aportíky, házecí talíř, má udělaný náhrobní kámen s vyrytým svým jménem. Vet.100%, ať přijde k vám domů a vy buďte s ním -s pejskem v jeho poslední chvilce, je to těžké, ale neodcházejte od něho. Pardon, už to nedám, tečou mi slzy, jak hrachy.

Mojí bylo 5 let, umřela mi pod rukama, týden na vet. kapačkách, nejedla, nepila nechci o tom psát, pokud vaše ještě může, žere, pije, nechte ji žít, až přijde její čas, tak to poznáte.
My máme našeho pejsana (obdobné váhy) také na zahradě. Pochovali jsme ho mezi dvě lísky, kde rád štěkával na sousedovic ovčáky. Udělala jsem mu křížek s ručně tvořenou deskou se jménem a daty. Do dneška mám tendence dávat tam polní kytky, které mu s podivem vždy chutnaly.
Jinak je mi líto, čím si procházíte, je to vždycky těžké, když odchází člen rodiny. :(.
Http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zurnalservis/_zprava/zesnuleho-psa-nebo-kocku-na-zahrade-nezakopavejte-porusite-predpisy-1457294
Od poloviny roku 2014 platí nová vyhláška, která pohřbívání prakticky znemožňuje. Ale kde není žalobce...
loolucy
napsal(a):
Podle veterinářů jsme velmi netypický případ, nechce se mi to tu vypisovat, ale žere jak zblázněná a pije normálně. Samozřejmě teda dostává prášky a navenek vypadá naprosto v pohodě. Upřímně, fakt se mi nechce uspávat psa, kterej běhá, štěká a hraje si, ikdyž vím, že jí k tomu dopomáhají prášky... A horší je to, že je jí jen 7 let.
To je jasné, že pokud je v poho, jen sledovat, poznáte každou změnu neobvyklou.Naše holka už pospávala, nechtěla chodit ven, a jak jsem psala nedožrala misku!(samo mimo jiné signály).Jje tam velký věkový rozdíl, nevěděla jsem, že se jedná o výrazně mladšího psa.Užijte si jí, pokud to jde, i zázraky se dějí a nestresujte se, co bude bude, i pejsci mají "své" svíčky, i když lidé jim do toho hodně fušují.

gigi
napsal(a):
Http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zurnalservis/_zprava/zesnuleho-psa-nebo-kocku-na-zahrade-nezakopavejte-porusite-predpisy-1457294
Od poloviny roku 2014 platí nová vyhláška, která pohřbívání prakticky znemožňuje. Ale kde není žalobce...
Gigi, nějak tam nic není - hlásí ony stránky. Můžete stručně napsat co tam bylo? Bohužel se nám to taky blíží...

Jo, s pomlčkou to jde - takže fakt pro většinu nesplnitelné...

Že si děláte starosti! Kdo to asi bude kontrolovat?

Tam jen nahlásíte, že pes už nežije a hotovo.

loolucy
napsal(a):
Nebo pomstichtiví sousedé?
Já ji na zahradě pohřbít chci, a taky se tak stane, ale zákon tím opravdu poruším...
Máte pomstychtivé sousedy? Většina lidí vůlbec neví, že existuje takový předpis...

Ad vyhláška.
To je pěkná blbost. Zákon je nadřazený vyhlášce a ve veterinárním zákoně je jasně psáno:
(4) Nerozhodl-li příslušný orgán veterinární správy z nákazových důvodů jinak, může chovatel sám na vlastním pozemku neškodně odstranit kadáver zvířete v zájmovém chovu, pokud tento kadáver nepochází ze zvířete náležejícího mezi přežvýkavce nebo prasata, anebo ze zvířete nemocného nebezpečnou nákazou nebo podezřelého z této nákazy. Neškodným odstraněním se v tomto případě rozumí zahrabání na místě vhodném z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat a ochrany životního prostředí, a to do hloubky nejméně 80 cm s použitím dezinfekčních prostředků. Kadáver koně v zájmovém chovu může chovatel neškodně odstranit sám na vlastním pozemku jen se souhlasem krajské veterinární správy a za podmínek jí stanovených.
Vyhláška č.82/2014 Sb., o kadáverech zvířat v zájmovém chovu se, jak je v ní psáno, týká tohoto odstavce - ale v něm není žádná zmínka o jeho modifikaci vyhláškou, a pak paragrafu 41, odstavec 5), kde je výslovně psáno: Prováděcí právní předpis může stanovit, vyžadují-li to právní akty Evropských společenství,
a) podrobnější veterinární a hygienické požadavky na shromažďování (sběr), přepravu (svoz), neškodné odstraňování a další zpracovávání vedlejších živočišných produktů, na uspořádání a vybavení podniku, závodu, popřípadě jiného zařízení určeného pro neškodné odstraňování a další zpracovávání vedlejších živočišných produktů, na zahraboviště a na zařízení (místa) určená pro ukládání nebo spalování kadáverů zvířat v zájmovém chovu, pokud tyto požadavky nejsou stanoveny předpisy Evropských společenství
Tzn. vyhláška se týká zařízeních pro ukládání kadáverů, tzn. psích hřbitovů.
Takže klídek.
Taky jsem řešila velmi těžké zdravotní problémy psa.Jednoho dne si fena (ohařka) prostě lehla na postel a začala se z doposud neznámých důvodů klepat.Vypadalo to jako jasná otrava-teplota, třes, apatie, nežrala, nepila, jen ležela a klepala se.Bleskurychle jsem jela na veterinu (samozřejmě v osm večer ).Tam jí vyšetřili krev, udělali sono..., už si to všechno nepamatuju.Dali jí nějakou injekci s tím, že to vypadá na nastydnutí a poslali nás domů.Další den byly hotové výsledky a ještě jí vyšetřili moč.Zjistili, že jí selhávají orgány a čůrala krev.Dali ji na kapačky a nechali si ji tam.Pořád dělali nejrůznější vyšetření a nebyli si jistí, co jí přesně je.Jednou nám řekli, že má rakovinu krve a potřebuje transfuzi.Pak zase, že má autoimunitní onemocnění.Obvolali jsme největší kapacity vetů v republice, ale nikdo nevěděl, co s ní a jen říkali, že máme čekat na další a další výsledky.Asi po třech dnech už to s ní vypadalo hodně špatně a muselo se jednat, netvořila se jí krev a prakticky pomalu umírala.Utracení u mě nepřipadalo v úvahu (měla jeden rok a nikdy bych si to neodpustila), takže jsem chtěla zkusit poslední šanci-transfuzi.Transfuze nijak zvlášť nezabrala a jediná možná ''léčba'' byla, že by začala žrát, což nehrozilo.Fenu jsem si tedy z hospitalizace odvezla domů s tím, že v jejích posledních chvílích budu u ní a že umře se mnou doma, nikoli v nemocnici.Dali nám s sebou nějaké léky a popřáli hodně sil.Doma jsem feně nabízela ty nejneodolatelnější pochoutky, ale nic.(jinak je to horší žravec než labrador a žije proto, aby jedla)Známá, která má farmu mi přinesla beraní játra.Fena doma ležela v pokoji, kam se sama z posledních sil mermomocí dobelhala.Já jsem v kuchyni krájela a vařila ta játra.Když jsem přišla do pokoje s tím hnusem v ruce, zvedla hlavu.Ulomila jsem jí maličký kousíček a ten SEŽRALA!Dala jsem jí jen trochu, aby se nepozvracela a za chvíli znovu.Následující dny už začala jíst i jiné maso atd.a nabírala sílu.Za tři dny už začala i chodit a dožadovala se venčení venku (jinak si jen stoupla vedle postele a čůrala na podlahu).Velmi rychle se začalo tělo regenerovat, každý den byla lepší a lepší.Za 14 dní dobrala léky a my jsme jeli na kontrolu na veterinu.Veterináři nevěřili vlastním očím.Cca za měsíc byla úplně fit a nebylo na ní nic poznat.Teď je jí 20 měsíců a v životě byste neřekli, že si něčím takovým prošla.A já si mnohem více vážím zdraví svého psa.Dodnes nikdo neví, co jí vlastně bylo a co jí to způsobilo a pro veterináře jsme vzácný exemplář.Tímto jsem jen chtěla říct, že i těžce nemocný pes se má šanci uzdravit a že není dobré poslouchat ostatní, kteří Vás přemlouvají k utracení.Držím palce.
napsal(a):
Že si děláte starosti! Kdo to asi bude kontrolovat?
Přesně toto jsem chtěla napsat. Nás se vetka zeptala po uspání kocourka doma, jestli jej má odvézt, anebo jestli si jej my sami zakopeme někde na vlastním pozemku. To stejné se psem, s dodatkem, že si nedovede představit, že by někdo na někoho bonzoval takovouto věc a už vůbec ne, že by se tím úřady nějak zabývaly.
Psa si na zahradě klidně pohřbít můžete.
K tomu uspání doma- snad máte spolehlivého veterináře. My jsme ho taky volali domů. Den předem řekli, že to nebude problém přes poledne, kdy se jim služba kryje. Druhý den to problém byl. Druhý veterinář přijel pozdě, pak museli něco řešit, pak první odešel. Druhý veterinář přišel asi ve 21 hodin, protože byl konec měsíce a "musel dělat papíry". Přitom ordinace je o dva bloky dál.
Tak si říkám, jestli nebylo lepší ji tam odnést, než půl dne čekat (a že čekat na tohle je fakt děs). Předtím tam ale chodila na různé procedury často, tak už jsme ji tam nechtěli brát, neměla to ráda. Myslím, že nakonec stejně poznala, že se něco děje, protože kdo by vydržel tak dlouho v klidu. Zklamali mě, i když jinak se o ni starali moc dobře.
loolucy
napsal(a):
Díky za zkušenosti.
Chtěla bych se zeptat: ještě máte pesana nebo už odešel za Duhový most?
canis lupus
napsal(a):
Psa si na zahradě klidně pohřbít můžete.
K tomu uspání doma- snad máte spolehlivého veterináře. My jsme ho taky volali domů. Den předem řekli, že to nebude problém přes poledne, kdy se jim služba kryje. Druhý den to problém byl. Druhý veterinář přijel pozdě, pak museli něco řešit, pak první odešel. Druhý veterinář přišel asi ve 21 hodin, protože byl konec měsíce a "musel dělat papíry". Přitom ordinace je o dva bloky dál.
Tak si říkám, jestli nebylo lepší ji tam odnést, než půl dne čekat (a že čekat na tohle je fakt děs). Předtím tam ale chodila na různé procedury často, tak už jsme ji tam nechtěli brát, neměla to ráda. Myslím, že nakonec stejně poznala, že se něco děje, protože kdo by vydržel tak dlouho v klidu. Zklamali mě, i když jinak se o ni starali moc dobře.
V životě už jsem několikrát musela udělat to nejhorší rozhodnutí v životě a nechat utratit starého nemocného psa. Jednou mě vetka řekla, ať přijedu do ordinace. Přijela jsem do čekárny plné relativně zdravých, někdy i mladých, psů a já s tou chuděrou na klíně jsem věděla, že čekáme na smrt. Bylo to prostě hrozné! Navíc jsem čekala asi přes hodinu. Když konečně na nás přišla řada, prosila jsem svoji vetku (tykáme si a přesto mě nechala čekat!), aby tohle už nikdy nedělala, aby člověk (nejen já!), co se konečně odhodlá ukončit to trápení, ještě musel čekat v čekárně plné zdravých psů (aby mě někdo nechytal za slovo, co dělá zdravý pes u veterináře - šli na očkování, nebo měli banální problémy). A to jsem ještě měla štěstí, že se mě tam nikdo z pejskařů nezeptal "co chybí tomu vašemu peskovi?" No, když jsem tohle měla absolvovat později, tak už si po této zkušenosti raděii zvu doktora domů. I když třeba nepřijede hned, tak to čekání je lepší doma pro mne i pro toho psa. Psy pochovávám na našich pozemcích, nikoho se na nic neptám (kdo se moc ptá, moc se dozví). Jednu z oblíbených fen jsem ale pohřbila na jistém místě v lese, a na tom místě - doufám - jednou někdo vysype a zakope i můj popel.
koňadra
napsal(a):
V životě už jsem několikrát musela udělat to nejhorší rozhodnutí v životě a nechat utratit starého nemocného psa. Jednou mě vetka řekla, ať přijedu do ordinace. Přijela jsem do čekárny plné relativně zdravých, někdy i mladých, psů a já s tou chuděrou na klíně jsem věděla, že čekáme na smrt. Bylo to prostě hrozné! Navíc jsem čekala asi přes hodinu. Když konečně na nás přišla řada, prosila jsem svoji vetku (tykáme si a přesto mě nechala čekat!), aby tohle už nikdy nedělala, aby člověk (nejen já!), co se konečně odhodlá ukončit to trápení, ještě musel čekat v čekárně plné zdravých psů (aby mě někdo nechytal za slovo, co dělá zdravý pes u veterináře - šli na očkování, nebo měli banální problémy). A to jsem ještě měla štěstí, že se mě tam nikdo z pejskařů nezeptal "co chybí tomu vašemu peskovi?" No, když jsem tohle měla absolvovat později, tak už si po této zkušenosti raděii zvu doktora domů. I když třeba nepřijede hned, tak to čekání je lepší doma pro mne i pro toho psa. Psy pochovávám na našich pozemcích, nikoho se na nic neptám (kdo se moc ptá, moc se dozví). Jednu z oblíbených fen jsem ale pohřbila na jistém místě v lese, a na tom místě - doufám - jednou někdo vysype a zakope i můj popel.
Mně naše vetka zklamala - při uspávání kocoura. Přes víkend nějak nebyla ochotná. Přijela tedy v pondělí večer, a nastalo martýrium - nebyla schopná trefit žílu...a dál to už nějak nemám sílu psát. Byl to hodně zlý zážitek. Věřím ale, že je to výjimka. Na druhou stranu od té doby moje důvěra k ní výrazně klesla a teď jezdíme jinam...
loolucy
napsal(a):
Moc děkujeme! :)
Teď na zahradě štekala na kočku, takže to vypadá, že pár dnů tu s námi ještě bude:)
Ale dopřáváme jí samé mňamky, takže pěkně tloustne
Také bych to tak dělala. Kdybych věděla, že prognóza je zlá, že zvíře nemá naději, podstrojovala bych mu a kašlala na jakékoli diety. Prostě by dostával vše, na co by měl chuť a snažila bych se mu být maximálně stále nablízku.
loolucy
napsal(a):
Moc děkujeme! :)
Teď na zahradě štekala na kočku, takže to vypadá, že pár dnů tu s námi ještě bude:)
Ale dopřáváme jí samé mňamky, takže pěkně tloustne
Pokud ji zajímá kočka, má apetit, tak to určitě bude ještě hezkých pár dní.Jak už jsem psala, i tady někdo výše, zázraky se dějí, i když diagnozu neznám.
AND

XXX.XXX.134.96
My jsme dnes rozhodli o zítřejším uspání, je to šílené . Nejhorší je na tom to, že jde o našeho mladšího pejska, který je neskutečný mazel
loolucy
napsal(a):
Díky za zkušenosti.
Manžel tvrdí, že regule jsou prý! do třiceti kilo. /asi bych neřešila/. Pro našeho ohaře - právě těch cca 30 kg jsme kopali jámu hlubokou o něco víc jak metr do hloubky. Musíte vzít v úvahu také, kde je zdroj pitné vody.

Zrzavci
napsal(a):
Manžel tvrdí, že regule jsou prý! do třiceti kilo. /asi bych neřešila/. Pro našeho ohaře - právě těch cca 30 kg jsme kopali jámu hlubokou o něco víc jak metr do hloubky. Musíte vzít v úvahu také, kde je zdroj pitné vody.
O žádných regulích podle kg nic nevím, a i kdyby byly, tak se na ně vykašlu. A pohřbím si svého psa tam, kde chci. Máme na zahradě pohbené už čtyři psy, moje a maminčiny, a tři vážili víc jak 35 kilo. Psy jsme vždy zasypali vápnem.
napsal(a):
O žádných regulích podle kg nic nevím, a i kdyby byly, tak se na ně vykašlu. A pohřbím si svého psa tam, kde chci. Máme na zahradě pohbené už čtyři psy, moje a maminčiny, a tři vážili víc jak 35 kilo. Psy jsme vždy zasypali vápnem.
Něco opravdu je. Koně si taky nesmíte pohřbít. A je důležité brát v potaz, kde ukládám - kvůli spodní vodě.
edit- např. tady
http://vetweb.cz/pravidla-pro-pohrbivani-zvirat/.

Zrzavci
napsal(a):
Něco opravdu je. Koně si taky nesmíte pohřbít. A je důležité brát v potaz, kde ukládám - kvůli spodní vodě.
edit- např. tady
http://vetweb.cz/pravidla-pro-pohrbivani-zvirat/.
No tak zrovna o tom, že nesmíte pohřbít koně tam není nic. A jsou tam pokyny pro pohřbívání zvířat těžších než 100 kg...
Ale jinak jsou ty podmínky šílené, ty dodržet nelze. A tak nezbývá než je porušovat...
Anarki

XXX.XXX.153.170
loolucy
napsal(a):
Moc děkuji všem!
A vy co doma máte pejska, važte si, že ho máte. Je to fakt strašný, čekat, kdy bude uspán.
Prvě tohle ted prožíváme nepřeju nikomu, když odchází váš psí přítel a nemůžete mu nijak pomoct ta bezmoc je strašná:(.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!