Umíněné štěně a problémové chování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2015 13:10
vanesa

XXX.XXX.113.229

Ahojte,

asi bude moje vlákno znít hloupě, ale chtěla bych se poradit, abych něco nezanedbala. Mám skoro 5měsíční štěně rus. boloňáka, doma ho máme dva měsíce. Je zvídavý, chytrý, čiperný, jen poslední dobou až moc přidrzlý, umíněný a až bych řekla rozmazlený. Nevím, čím to je. Zpočátku neuměl žádné povely a ačkoliv jsem doufala, že si jej vycvičím sama, protože mám teď spoustu volného času, nejspíš se mi to nepovede :) Pohrajem si, vyběháme se a zkoušíme nejdříve povel "sedni" s pamlskem v ruce, kdy naštěluju tak, aby si sedl (řídím se videi V.Steelwell.), sedne si, ale hned když má pamlsek tak vstane a odejde s ním nebo si stoupne a udělá krok vzad. Nevydrží v té poloze. Na jméno slyší a samozřejmě přiběhne jen v případě, že něco dostane, volám ho i když ho zrovna nechci připnout na vodítko a jakoby mu sáhnu na záda, ale stejně má tendence se mi spíš vzdálit. Nejhorší ale je, že doma neposlouchá a snaží se se mnou pořád diskutovat. Když okusuje nábytek a já řeknu důrazně "fuj", tak na mě začne štěkat a do nábytku si kousne a uteče občas kouše dál a když se zvednu, tak zdrhne. Nevím, jak jej trestat, když na fuj neslyší a když ho dám za dveře a za chvilku vpustím zpět do místnosti, dělá to zas, jakoby nic.
A nikde jsem nenašla, jak jej mám odnaučit kousat. Chápu, že nejspíš mění zuby, a tak ho to bolí. Ale kousacích hraček má snad milion, ale vždycky musí kousat do mě, i když hračku držím. Je to celkem nepříjemné a hlavně nechci, aby si zvykl, že může kousat do lidí. Když mu přestanu věnovat pozornost, nekouše, ale jakmile se sehnu, hned jde po mně. Občas zavrčí, tak se zas zvednu... Jenže kdybych si ho neměla všímat, když kouše, tak si ho nebudu všímat celej den, nepřijde mi to efektivní. Zkoušela jsem si ruce "namočit" do trošky pepře, prckovi to ale chutnalo, pepř vesele slízal a ještě na mě koukal "kde máš další?" Nevím, zda to mám přisuzovat ještě tomu, že je "malý", ale nerada bych měla agresivní zbraň na vodítku. Děkuji.

2.5.2015 13:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Vaneso, jestli tohle není provokace, což doufám, že je, tak děláte snad všechny chyby, které se udělat dají.
1. NIKDY! neřešte nic pepřem, kdyby se dostal štěněti do oka, může oslepnout a velmi by trpělo!

2. štěně je třeba učit, takže neštěkat zákazové povely typu FUJ (vy štěkáte, on se přidá, vidíte, že to nefunguje), ale odvést pozornost na jinou, žádoucí činnost, kterou mu uděláte zábavnější a zajímavější než činnost nedovolenou.
3. To, že držíte hračku neznamená, že je hračka pro psa zajímavá, tou se stává až společnou hrou.
4. štěně kouše, je to pro něj přirozené a normální chování. Když vám tato hra nevyhovuje, naučte ho jinou hru. Naučte, protože ono umí od přírody hru na honěnou a na kousanou, takže to chce vymyslet jinou hru a té ho naučit.
5. Nefixujte štěně na pamlsky, ale přímo na vás, používejte ruce, k setrvání v povelu ho uhlaďte rukama, pochvalte přiměřeně, pomáhejte a vysvětlujte.

2.5.2015 13:46
Šarina

XXX.XXX.231.146

Asi se vám dostane hodně rad, ostatně odpověď na vše by byla velmi dlouhá... takže jenom velmi stručně:

1/ Máte mimino! To si neustále opakujte. Je jasné, že zatím nevydrží dlouho v povelu, resp. že povel pro něj skončí v okamžiku, kdy dostane pamlsek. To je v tomhle věku a v této fázi zcela běžné. Je na vás, abyste ho učila tu dobu postupně prodlužovat- a bude to určitě trvat ještě velmi dlouho (a to nemluvím tom, že v pubertě všechno zapomene a budete ho to učit "znovu" ...
2/ Při výměně zubů je kousání do čehokoliv zcela běžné. Kousání do rukou je přirozené a dokonce velmi užitečné- při tomto kousání ho totiž můžete naučit, co je přípustné a co už ne. To by se v přírodě učil při hře se sourozenci nebo ostatními členy smečky. Já to vždy u štěněte řeším tak, že si hrajeme a nechávám se dokonce cíleně okusovat- pokud štěně neodhadne sílu, pak mu dám najevo, že to už je moc (pochopitelně ho netrestám, spíš tak jako divadelně kvílím). Výsledkem je to (momentálně u nás současný stav) 7mi měsíční štěně, už po výměně zubů, perfektně odhaduje sílu stisku při hře a je už velmi "jemné" nejen na mě, ale i na návštěvy... věřím, že kdybych ho v té inkriminované době jenom okřikovala a nedala mu tu příležitost "si kousnout", dnes bychom měli opravdový problém, protože to je štěně velkého plemene...

2.5.2015 13:49
hunter

XXX.XXX.22.6

Štěně vás chce vyburcovat k nějaké hře, vypadá to, že se jednoduše nudí- když se zvednete, má dojem, že už konečně ho budete honit a hrát si. Případně po povelu fuj, přišel větší trest, takže se mu zkouší vyhnout.
Výcvikové videa, které jste zmínila neznám, možná by stálo za to změnit postup a hlavně být důslednější při splňování povelů.
Nemám nic proti zákazovým povelům, což už se tu na ifauně několikrát řešilo, pokud vám vyhovují, tak je používejte, případně můžete použít radu od scylla- změna činnosti.
Pokud používáte pamlsky, klidně štěněti jich dejte více s kratším časovým rozestupem.

2.5.2015 13:49
vanesa

XXX.XXX.113.229

scylla napsal(a):
Vaneso, jestli tohle není provokace, což doufám, že je, tak děláte snad všechny chyby, které se udělat dají.
1. NIKDY! neřešte nic pepřem, kdyby se dostal štěněti do oka, může oslepnout a velmi by trpělo!

2. štěně je třeba učit, takže neštěkat zákazové povely typu FUJ (vy štěkáte, on se přidá, vidíte, že to nefunguje), ale odvést pozornost na jinou, žádoucí činnost, kterou mu uděláte zábavnější a zajímavější než činnost nedovolenou.
3. To, že držíte hračku neznamená, že je hračka pro psa zajímavá, tou se stává až společnou hrou.
4. štěně kouše, je to pro něj přirozené a normální chování. Když vám tato hra nevyhovuje, naučte ho jinou hru. Naučte, protože ono umí od přírody hru na honěnou a na kousanou, takže to chce vymyslet jinou hru a té ho naučit.
5. Nefixujte štěně na pamlsky, ale přímo na vás, používejte ruce, k setrvání v povelu ho uhlaďte rukama, pochvalte přiměřeně, pomáhejte a vysvětlujte.

Nejedná se o provokaci.

viz 1. pepře bylo malinko na prstu, hlídala jsem, aby se nic nestalo.
viz 2. neštěkám na něj, ale důrazně řeknu "fuj" jak jinak mu vysvětlit, že něco nesmí? Nemám celý den zase čas ho každé dvě minuty zabavovat jinou činností, kterou stejně ukončí, protože kousání nábytku je zajímavější.
viz 3. ne, já ji pouze nedržím, hraju si s ním, hážu mu ji, ale on má stejně nejradši, když ji držím a on kouše, ale přesto si nejradši kouše do mě a přesto, že mu podám jinou nebo ji odhodím, neřeší to.
viz 4. mohla byste mi poradit nějaké hry?
viz 5. problém je, že se nechá hladit pouze, když spí. V bdělém stavu pořád postkakuje a hladit se nenechá, když jsem se jej snažila podržet u zadečku, aby seděl, vysmekl se a utekl. Takže ho nemám hodně chválit? Když nemám pamlsek, tak nemá žádnou motivaci se mnou cokoliv dělat.

2.5.2015 13:50
aritim

XXX.XXX.19.70

Zapomeňte na Victorii, sama vidíte, že to nefunguje. Pokud umíte aspoň trochu anglicky, podívejte se na tahle videa:

//www.youtube.com/channel/UC-qnqaajTk6bfs3UZuue6IQ

Co se týká trestů za nežádoucí chování - okusování nábytku, netrestejte vy. Trest musí přijít jakoby shůry a štěně musí mít pocit, že vy s tím nemáte nic společného. Například bude okusovat nábytek, vedle něj přistane plechovka s pár šroubky, štěně se lekne a odskočí a od vás dostane pochvalu. Ta zákeřná skříň ho potrestala, ale vy jen chválíte a odměňujete.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 14:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Vaneso, tohle bych vypíchnula: Nemám celý den zase čas ho každé dvě minuty zabavovat jinou činností, kterou stejně ukončí, protože kousání nábytku je zajímavější. Nemáte? Až budete mít dítě, budete si muset ten čas taky udělat, protože s ním je to mnohem horší, to si bez vás neporadí několik let. Pořídila jste si pejska a měla jste počítat i s tím, že to nějakou dobu bude mimino, kterému se budete muset věnovat hodně a vychovávat, aby z něho jednou nebyl problémový zkažený pejsek, ale spolehlivý parťák. Vím, snažíte se a ptáte se. Ale opravdu to není až tak jednoduché, jak si lidi představují, každý vidí jen toho vychovaného psa a myslí si, že si koupí štěndo a k němu dostane i nějaký program, na který bude perfektně fungovat. Jenže tak to není a rok-dva to chce, se psu opravdu hodně věnovat. Jak už psali ostatní, štěně není umíněné, ale chová se normálně a typicky jako štěně. Nejlepší hračka je dle mého starý dětský froté ručníček, se kterým se dá se štěndem bezvadně přetahovat. Vaše štěndo už je větší, tak běhejte a ručníček za sebou tahejte ať vás, loví" - to je pro psa zábava největší. Naši psi se s ním zahráli na přetahovanou i sami. Ostatní, hlavně takové ty tvrdší hračky, je absolutně nezajímali, ani ty tahací uzly.

2.5.2015 14:34
scylla

XXX.XXX.150.32

vanesa napsal(a):
Nejedná se o provokaci.

viz 1. pepře bylo malinko na prstu, hlídala jsem, aby se nic nestalo.
viz 2. neštěkám na něj, ale důrazně řeknu "fuj" jak jinak mu vysvětlit, že něco nesmí? Nemám celý den zase čas ho každé dvě minuty zabavovat jinou činností, kterou stejně ukončí, protože kousání nábytku je zajímavější.
viz 3. ne, já ji pouze nedržím, hraju si s ním, hážu mu ji, ale on má stejně nejradši, když ji držím a on kouše, ale přesto si nejradši kouše do mě a přesto, že mu podám jinou nebo ji odhodím, neřeší to.
viz 4. mohla byste mi poradit nějaké hry?
viz 5. problém je, že se nechá hladit pouze, když spí. V bdělém stavu pořád postkakuje a hladit se nenechá, když jsem se jej snažila podržet u zadečku, aby seděl, vysmekl se a utekl. Takže ho nemám hodně chválit? Když nemám pamlsek, tak nemá žádnou motivaci se mnou cokoliv dělat.

Dejte si na nosní sliznici nebo do oka, stačí jen malinko na prstu....

Zákazové povely se vyslovuní důrazně, jak sama píšete, takže vy zaštěkáte, on zaštěká. K tomu dalšímu - štěně se učí, štěněti se nezakazuje, štěněti se ukazuje.

Hračku by si měl lovit a mělo by ho to bavit. Štěně kouše, je to normální, i když pro vás nepříjemné. Štěněti je třeba se věnovat a postupně vysvětlovat a to se zákazy a tresty opravdu nedá. Vám asi také nedali facku nebo nezařvali FUJ, když jste popotáhla, ale podali vám kapesník a řekli, k čemu slouží, nebo snad ne?

Hry - hrajte si vy chvíli s nějakou hračkou, udělejte mu jí vzácnou a dělejte mu s ní chvíli drahoty. Pak si sedněte na zem a nechte štěně po vás lézt a tu hračku lovit. Při tom se ho dotýkejte na packách, ocásku, bříšku, hrudníku tak, aby mu to bylo příjemné. Pokládáte tím základ pro naučení manipulace. Tělesný kontakt je pro štěně hodně důležitý. Nechte štěně vyhrát a pochvalte ho, když si ponese hračku s patřičnou hrdostí. Vezměte něco voňavého a schovejte to v bytě, ale tak, aby štěně nemuselo překonávat nějaké překážky a neučilo se ničit a nechte ho, aby si pamlsky našel. Nechte se "lovit" a dovolte mu kousnout si do hračky, kterou mu nabídnete místo svých rukou a nohou, trošku se potahejte. Pomůže vám to při přivolání. Kdykoli se na vás štěně podívá, usmějte se a oceňte to. Kdykoli k vám přijde, pomazlete ho.
Odpočinek a hlazení - dopřejte mu, až bude unavené, společný odpočinek, pak se nechá uhladit do klidu a naučí se odpočívat.
Když vás hryže, neječte a neškubejte sebou, děláte tím ze sebe pískací hračku.

2.5.2015 14:51
vanesa

XXX.XXX.113.229

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vaneso, tohle bych vypíchnula: Nemám celý den zase čas ho každé dvě minuty zabavovat jinou činností, kterou stejně ukončí, protože kousání nábytku je zajímavější. Nemáte? Až budete mít dítě, budete si muset ten čas taky udělat, protože s ním je to mnohem horší, to si bez vás neporadí několik let. Pořídila jste si pejska a měla jste počítat i s tím, že to nějakou dobu bude mimino, kterému se budete muset věnovat hodně a vychovávat, aby z něho jednou nebyl problémový zkažený pejsek, ale spolehlivý parťák. Vím, snažíte se a ptáte se. Ale opravdu to není až tak jednoduché, jak si lidi představují, každý vidí jen toho vychovaného psa a myslí si, že si koupí štěndo a k němu dostane i nějaký program, na který bude perfektně fungovat. Jenže tak to není a rok-dva to chce, se psu opravdu hodně věnovat. Jak už psali ostatní, štěně není umíněné, ale chová se normálně a typicky jako štěně. Nejlepší hračka je dle mého starý dětský froté ručníček, se kterým se dá se štěndem bezvadně přetahovat. Vaše štěndo už je větší, tak běhejte a ručníček za sebou tahejte ať vás, loví" - to je pro psa zábava největší. Naši psi se s ním zahráli na přetahovanou i sami. Ostatní, hlavně takové ty tvrdší hračky, je absolutně nezajímali, ani ty tahací uzly.

Az bude dite, budu doma na materske.

2.5.2015 15:23
vanesa

XXX.XXX.113.229

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Jinak dekuji za typ.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 16:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

No ano, na mateřské sice budete, ale dítě(třeba 1.5leté) prakticky nemůžete spustit z očí ani minutu a samo si taky nehraje(vidím to u neteře) A taky právě proto nevím, co vede lidi k tomu si myslet, že zvládnout a vychovat psa, když člověk je v práci či škole a k tomu má ještě i další zájmy...je brnkačka.

2.5.2015 16:57
mandelinkabramborova

XXX.XXX.94.113

Nevím jestli vás tím nějak povzbudím, ale když jsme měli my štěně (husky), tak mělo úplně stejné období. Také jsme udělali spoustu výchovných chyb, přeci jen to byl náš první pes. Navíc to byl z celého vrhu prý už od malinka největší drsoň a hyperaktivec, takže jsem asi měsíc chodila s rukama rozkousanýma do krve (také se nenechal pohladit), protože na divadelní pištění nebo pokusy o odvedení pozornosti reagoval ještě větší náruživostí. Stejně tak hrozně rád dělal naschvály (protože to byla přeci hrozná legrace, když jsem se začala vztekat, žejo) a já už jsem skoro brečela zoufalostí, protože nad tím si nevěděli rady ani na cvičáku. Jenže pak se to asi okolo 1. roku začalo významně zlepšovat - doteď nevím proč, výchova byla pořád stejná, tak asi prostě dostal rozum. Každopádně z ničeho nic prcka přestalo kousání bavit, začal poslouchat, úplně se sklidnil a teď je to nejlepší pes, kterého bych si mohla přát (dokonce i spousta lidí říká, že na huskouna je to fakt poklad) :) tak vám přeji pevné nervy, občas je to vážně jen o tom přežít to štěněcí období.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2015 17:03

Očividně si zas pořídil psa někdo kdo o nich vůbec nic neví. Proč si alespoň nepřečtete nějakou knížku jak se psem zacházet než si ho koupíte. Žádný pes se nevychová sám a prostě když ho chcete mít musíte mu věnovat čas a ne si máčet ruce do pepře, takovou kravinu sem ještě nikdy neslyšela. Pes se chová naprosto normálně. Každé štěně kouše, jasně bolí to, ale už od nějakých 3 let vím že štěňata prostě koušou a je to normální.Urychleně si najděte nějaký cvičák nebo školku pro štěňata kde vás naučí jak se psem zacházet, jinak s vaším přístupem budete mít doma neurotického nevychovaného psa který vám bude jen pro zlost. Kdo chce psa musí počítat s tím že je s ním zpočátku hodně práce a stojí hodně času aby z něj něco bylo.

10.5.2015 20:32
vanesa

XXX.XXX.113.229

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Očividně si zas pořídil psa někdo kdo o nich vůbec nic neví. Proč si alespoň nepřečtete nějakou knížku jak se psem zacházet než si ho koupíte. Žádný pes se nevychová sám a prostě když ho chcete mít musíte mu věnovat čas a ne si máčet ruce do pepře, takovou kravinu sem ještě nikdy neslyšela. Pes se chová naprosto normálně. Každé štěně kouše, jasně bolí to, ale už od nějakých 3 let vím že štěňata prostě koušou a je to normální.Urychleně si najděte nějaký cvičák nebo školku pro štěňata kde vás naučí jak se psem zacházet, jinak s vaším přístupem budete mít doma neurotického nevychovaného psa který vám bude jen pro zlost. Kdo chce psa musí počítat s tím že je s ním zpočátku hodně práce a stojí hodně času aby z něj něco bylo.

Knihy jsem četla a jednoho psa už odchovala. Rovnou akitu. Vím, že mu mám věnovat čas, ale také by se měl učit samotě, právě proto, že z něj nechci mít neurotika. A ano, vím, že štěňata koušou, jen jsem četla a to zrovna tady na ifauně, že se nemá dovolit štěňatům, aby kousala do lidských rukou, takže jsem byla zmatena, jestli ano, nebo ne.

11.5.2015 06:16

vanesa napsal(a):
Knihy jsem četla a jednoho psa už odchovala. Rovnou akitu. Vím, že mu mám věnovat čas, ale také by se měl učit samotě, právě proto, že z něj nechci mít neurotika. A ano, vím, že štěňata koušou, jen jsem četla a to zrovna tady na ifauně, že se nemá dovolit štěňatům, aby kousala do lidských rukou, takže jsem byla zmatena, jestli ano, nebo ne.

Za můj život mě provázelo nejmíň dvacet psů a to nepočítám psy příbuzných se kterými jsme také trávila dost času, nikdy jsme žádnému štěněti nezabrańovali kousat ruce, protože je to prostě normální, Pokud kouše moc strčte mu do tlamy hračku, polínko, hadr na přetahování nebo cokoliv co si může kousat, a odvedte jeho pozornost jiným směrem, ale v žádném případě ho za to netrestejte. Každý pes to dělá a každý pes to dělat přestane, trestat ho za to je stejné jako kdyby matka trestala miminko za to že jí ručičkou tahá za vlasy.K tomu učení o samotě, samozřejmě každý pes se musí naučit být někdy o samotě, unavte ho hrou nebo výcvikem a pak ho prostě zavřete tak kde má být, zvykne si. ovšem to že něco o samotě zničí je taky úplně normální, dělá to každý mladý pes.Jinak při cvičení psa bych se vykašlala na nějaké videa a metody a řídila se vlastním citem, naučit psa povel sedni je záležitostí několika minut, nač při tom používat videa.

11.5.2015 19:42
vanesa

XXX.XXX.113.229

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za můj život mě provázelo nejmíň dvacet psů a to nepočítám psy příbuzných se kterými jsme také trávila dost času, nikdy jsme žádnému štěněti nezabrańovali kousat ruce, protože je to prostě normální, Pokud kouše moc strčte mu do tlamy hračku, polínko, hadr na přetahování nebo cokoliv co si může kousat, a odvedte jeho pozornost jiným směrem, ale v žádném případě ho za to netrestejte. Každý pes to dělá a každý pes to dělat přestane, trestat ho za to je stejné jako kdyby matka trestala miminko za to že jí ručičkou tahá za vlasy.K tomu učení o samotě, samozřejmě každý pes se musí naučit být někdy o samotě, unavte ho hrou nebo výcvikem a pak ho prostě zavřete tak kde má být, zvykne si. ovšem to že něco o samotě zničí je taky úplně normální, dělá to každý mladý pes.Jinak při cvičení psa bych se vykašlala na nějaké videa a metody a řídila se vlastním citem, naučit psa povel sedni je záležitostí několika minut, nač při tom používat videa.

Děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík