Omlouvám se, nechci být rýpal, ale všimla jsem si tu takové jedné věci. Totiž, že když sem někdo napíše nějaký problém, tak většina reakcí je typu "tak to náš pes by teda neudělal", "no jo, to je nevychovaný pes a neschopný páníček", nebo dokonce "jestli nevíte co s tím, tak to jste si toho psa vážně radši pořizovat neměl/a". Případně spousta kritiky a otázek, které se podstaty problému ani zvlášť netýkají, ale nějakých nápadů jak problém vyřešit za dané situace pramálo. Například někomu uteče ze zahrady pes a zoufalý majitel píše sem o radu, místo které se dozví, že si měl psa lépe vychovat, měl ho více venčit, zabezpečit plot, že něčí pes by si teda rozhodně utéct nedovolil a že jestli dotyčný nemá pořádný plot (což on třeba v příspěvku ani nezmiňuje), tak si neměl pořizovat psa. Načež se zoufalý majitel začne bránit, že měl ale plot v pořádku, přičemž se strhne diskuze o tom, který plot je nejlepší, ale žádná rada pro majitele z toho nevzjede.
A také tu všichni všechno ví, mají bezproblémové a dokonale poslušné psy, kteří nikdy nic nevyvedli a jakmile to má někdo jinak, tak je to nevychovaný pes a neschopný páníček, kterému málem ani nepatří pes do ruky. Možná to vidím špatně, nebo jsem četla špatná diskuzní vlákna, ale takhle to na mě působí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mandelinkabramborova
napsal(a):
Omlouvám se, nechci být rýpal, ale všimla jsem si tu takové jedné věci. Totiž, že když sem někdo napíše nějaký problém, tak většina reakcí je typu "tak to náš pes by teda neudělal", "no jo, to je nevychovaný pes a neschopný páníček", nebo dokonce "jestli nevíte co s tím, tak to jste si toho psa vážně radši pořizovat neměl/a". Případně spousta kritiky a otázek, které se podstaty problému ani zvlášť netýkají, ale nějakých nápadů jak problém vyřešit za dané situace pramálo. Například někomu uteče ze zahrady pes a zoufalý majitel píše sem o radu, místo které se dozví, že si měl psa lépe vychovat, měl ho více venčit, zabezpečit plot, že něčí pes by si teda rozhodně utéct nedovolil a že jestli dotyčný nemá pořádný plot (což on třeba v příspěvku ani nezmiňuje), tak si neměl pořizovat psa. Načež se zoufalý majitel začne bránit, že měl ale plot v pořádku, přičemž se strhne diskuze o tom, který plot je nejlepší, ale žádná rada pro majitele z toho nevzjede.
A také tu všichni všechno ví, mají bezproblémové a dokonale poslušné psy, kteří nikdy nic nevyvedli a jakmile to má někdo jinak, tak je to nevychovaný pes a neschopný páníček, kterému málem ani nepatří pes do ruky. Možná to vidím špatně, nebo jsem četla špatná diskuzní vlákna, ale takhle to na mě působí.
No nevím ale když někomu uteče pes ze zahrady tak má asi opravdu špatný plot a špatně zajištěného psa, z dobře oplocené zahrady pes utéct nemůže, lítat neumí. co by jste v tomhle případě dala jiného za radu ? sednout si se psem na skleničku a domluvit mu aby to nedělal ?
mandelinkabramborova
napsal(a):
Dosť dobre ste trafili úroveň diskusie či skôr niektorých diskutujúcich. A zároveň ste dosť presne popísali dôvody, pre ktoré tu viacerí ľudia prestali prispievať.
No myslím, že to tomu člověku asi dojde, že když mu pes udělá v plotě díru asi bude muset plot předělat. K tomu nepotřebuje psát na ifaunu. A když sem píše zoufalý z toho, že mu utekl pes a neví co dělat, tak bych řekla, že by mu to moc nepomohlo.No myslím, že to tomu člověku asi dojde, že když mu pes udělá v plotě díru asi bude muset plot předělat. K tomu nepotřebuje psát na ifaunu. A když sem píše zoufalý z toho, že mu utekl pes a neví co dělat, tak bych řekla, že by mu to moc nepomohlo.
Já bych mu třeba poradila nejdřív obvolat útulky a policii a hned potom projít místa, která se psovi nějakým způsobem líbí (louku, kam si se psem chodím hrát, zahrady kde bydlí psův kamarád, častou procházkovou trasu, ...) a pak se třeba poptat sousedů a v nejhorším vyrobit plakáty a rozvěsit po okolí :).
Ešte sa ale vrátim - z dôvodu objektivity. Väčšina problémov (či pseudoproblémov), s ktorými sa tu ľudia obracajú a hľadajú radu sa cez internet jednoducho NEDÁ vyriešiť. Aj sebalepší znalec psov by ku kvalifikovanej rade potreboval osobne vidieť daného psa, čosi si o ňom zistiť, spoznať ho, spoznať majiteľa... a až potom radiť. A pokiaľ by mal byť problém ozaj vyriešený, žiadalo by si to následnú kontrolu, prípadne korekciu pôvodnej rady, usmernenie majiteľa atď. Teda jediná ozaj funkčná rada na internete môže byť iba typu "nájdite si odborníka vo svojom okolí a konzultujte osobne".
Na druhou stranu spousta lidí neumí/nechtějí poslouchat rady, resp číst. Hned se cítí uraženě, protože je nikdo nepoplácal po zádech a neřekl jim, že to co dělá je správné, jen zrovna pejsek neměl den.
Vím to, také jsem se cítil uraženě, když mi někdo ze starších kynologů něco vytkl, postupně jsem zjistil, že to myslí dobře, i když to neřeknou zrovna diplomaticky.
Také spousta dotazů je tak obecných- jinak psa hledáte pokud bydlíte na samotě u hranic, jinak uprostřed Prahy, jinak když se vám vyběhne za zvěří někde na výletě, jinak pokud vám to udělá 20m za domem.
Pokud se někdo zeptá na blbou otázku, dostane blbou odpověď, skvělý příklad je ten plot.
Když dostanu odpověď- "si hloupý, já to dělám jinak", je to pro mě impuls se nad tím zamyslet a být nasměrovaný jiným směrem, pak už sháním info na netu, případně v literatuře.
Nejde nikoho na dálku vodit za ručičku a říkat dělej to tak a tak, tohle není oprava auta, kde šroubky a jiné díly jsou vždy na stejném místě. U výcviku psů to takto nejde.
mandelinkabramborova
napsal(a):
Přesně tak, bohužel máte pravdu.Viz.vlákno ''Klepavost jorkšíra'', kde paní řeší problém s jorkem a lidé se do ní pustí, že pes nemá PP, neměla si ho vůbec pořizovat atd...než aby poradili, proč se klepe. Nedávno jsem si tady četla diskuse z roku asi 2002 a tak markantní rozdíl v úrovni odpovědí mě až zamrzel. Přestali sem chodit různí odborníci, protože se do nich lidé začali navážet.Co na to říci, je to ostuda.
Clayton
napsal(a):
Přesně tak, bohužel máte pravdu.Viz.vlákno ''Klepavost jorkšíra'', kde paní řeší problém s jorkem a lidé se do ní pustí, že pes nemá PP, neměla si ho vůbec pořizovat atd...než aby poradili, proč se klepe. Nedávno jsem si tady četla diskuse z roku asi 2002 a tak markantní rozdíl v úrovni odpovědí mě až zamrzel. Přestali sem chodit různí odborníci, protože se do nich lidé začali navážet.Co na to říci, je to ostuda.
A to si myslíte, že se taková klepavost u jorkšíra opravdu dá rozpoznat a vyřešit přes internet.
To, kam se daná debata zvrhla, možná dovede někoho dalšího k tomu, aby přemýšlel trochu víc, než si pořídí rozklepaného labilního bezpapíráka.
mandelinkabramborova
napsal(a):
Nezdá se Vám, že se věta "pes utekl ze zahrady" a "plot je v pořádku" poněkud vylučuje?
Plot je v pořádku v momentě, kdy není možnost úniku.

..."Já bych mu třeba poradila nejdřív obvolat útulky a policii a hned potom projít místa, která se psovi nějakým způsobem líbí (louku, kam si se psem chodím hrát, zahrady kde bydlí psův kamarád, častou procházkovou trasu, ...) a pak se třeba poptat sousedů a v nejhorším vyrobit plakáty a rozvěsit po okolí :)"...
Jestli se na toto ptá dospělý jedinec - tak pak mu opravdu není pomoci.
Jestli dítě - poradila bych mu jediné - zavolej rodičům.
Umpa.lupma: achjo, a už jsme zase u toho. Člověk tu něco napíše, vymyslí příklad, na kterým se pokouší demonstrovat svou myšlenku a hned někdo přijde a řeší úplně nepodstatné detaily. Ale jestli je to pro vás tak důležité, tak sousedův pes kvůli háravce udělal díru v nepoškozeném pletivovém plotě. Doteď nikdo neví jak se mu to povedlo, sám vyvázl naštěstí jen se škrábanci. A souseda by asi fakt nenapadlo, že ho jednou něco takového napadne, aby ten plot udělal betonový a ještě vysoký jak dům samotný, protože existují i případi co po tom plotě umí šplhat, žejo.
umpa.lumpa
napsal(a):
Nezdá se Vám, že se věta "pes utekl ze zahrady" a "plot je v pořádku" poněkud vylučuje?
Plot je v pořádku v momentě, kdy není možnost úniku.
Umpa lumpa, nevím, jak to děláte, ale vy dokážete být vtipná skoro v každé situaci a to se mi fakt líbí , přijdu se k vám někdy trochu přiučit, mohla bych ?

mandelinkabramborova
napsal(a):
Tohle je diskuze, ne poradna. Pokud se někomu dostane seriozní rady, je to spíš bonus. Kolikrát se zde ale dočkají takových rad, že pokud se podle nich zařídí, mohou být nepříjemně překvapení a nebo rovnou nešťastní. Takže je třeba brát rady s rezervou a přemýšlet.
Clayton
napsal(a):
Ale to není tak úplně pravda... paní (slečna) radu dostala, někdo psal, že u nich začaly klepavostí záchvaty epilepsie, někdo další, že to musí posoudit vet. Co jiného se dá přes internet poradit?
Další diskuze se pak odpíchla od toho, že pejsek nemá PP, takže paní (slečna) se pravděpodobně nedozví, zda mají podobné problémy i ostatní sourozenci z vrhu a že jí ti lidi, odkud pejsek pochází, pravděpodobně budou tvrdit, že on jediný má problémy, a že všichni ostatní jsou zdraví... a ona nebude mít šanci se dozvědět, zda to tak je doopravdy (to je totiž to kouzlo "chovu" bez PP- že není nic dohledatelné, ani rodiče, ani sourozenci).
Přitom zrovna v tomto případě jsou tyto informace zcela zásadní- proti tomu jsou anonymní rady na IFauně zcela nedůležité.
Tato další diskuze je sice dané paní (slečně) asi k ničemu, ovšem může to varovat další potencionální zájemce o pejska bez PP.
Proto určitě smysl ta diskuze má.
Clayton
napsal(a):
V roce 2002 neměl připojení na netu skoro Každý, dnes už mají připojení i na mobilu, takže... Nezaměstnanost stoupá, více lidí se nudí, tak se není čemu divit.. Taky jsem se ráno divila, že někdo v půl 3.ráno diskutuje.
mandelinkabramborova
napsal(a):
Umpa.lupma: achjo, a už jsme zase u toho. Člověk tu něco napíše, vymyslí příklad, na kterým se pokouší demonstrovat svou myšlenku a hned někdo přijde a řeší úplně nepodstatné detaily. Ale jestli je to pro vás tak důležité, tak sousedův pes kvůli háravce udělal díru v nepoškozeném pletivovém plotě. Doteď nikdo neví jak se mu to povedlo, sám vyvázl naštěstí jen se škrábanci. A souseda by asi fakt nenapadlo, že ho jednou něco takového napadne, aby ten plot udělal betonový a ještě vysoký jak dům samotný, protože existují i případi co po tom plotě umí šplhat, žejo.
Tak u nás jsem viděla i nový plot s dírou od psa. Pokud pletivo není řádně přiháknuto, pes to prostě nějak protlačuje a pomalu rozplete i když je betonová podezdívka.
Já vidím hlavní důvod přihlouplých odpovědí v přihlouplých otázkách. Ani se nedivím, že odtud mnoho přispěvatelů odešlo. Už se skoro nenajde opravdu zajímavé téma k diskuzi.
Lidé si bez diskuze neumějí vybrat plemeno psa, nevědí, jak ho nakrmit, nevědí, že když je nemocný, mají navštívit veterináře. Přijde mi to jako velmi smutné. A to je doba snadného přístupu k informacím.
Průměrně inteligentní člověk by si měl najít odpovědi z opravdu seriózních zdrojů, ne na diskuzi, kde neví, jestli je za přezdívkou zkušený kynolog, veterinář, nebo nudící se třináctiletá puberťačka.
Navíc lidé neumějí přijmout objektivní kritiku, nezamyslí se, jestli opravdu někde nedělají sami chybu. Nepřijmou, že cizí člověk může mít jiný názor. A že 10 lidí má 10 různých názorů a přesto to nemusí být zrovna blbečci, co se nudí a o psech nic nevědí.

daajs
napsal(a):
V roce 2002 neměl připojení na netu skoro Každý, dnes už mají připojení i na mobilu, takže... Nezaměstnanost stoupá, více lidí se nudí, tak se není čemu divit.. Taky jsem se ráno divila, že někdo v půl 3.ráno diskutuje.
Diskutovat může klidně z práce, při noční službě když je klid... Snad někdo nehodlá určovat, kdy se může a kdy nemůže diskutovat na ifauně.
daajs
napsal(a):
Vy máte hodě odvážná tvrzení. Co má společného vysedávání u internetu do ranních hodin s nezaměstnaností ? To se rád nechám poučit.
daajs
napsal(a):
Třeba nemůže spát.
Třeba marodí, má trápení.
Člověk může mít 1.000 důvodů a je "divné", neomalené, to řešit.
99% chce poradit a to je nesmysl. Muzu nahodit tema k diskuzi, muzeme se i hadat, prispivajici napisi svuj nazor; svoji zkusenost. Zadavatel v zadnem pripade nemuze cekat ze tady nekdo jeho problem vyresi. To.nejde, ale.muze se aspon zamyslet a treba.mu to pomuze. Ale.nelze prispevky brat jako navod k vyreseni.problemu. A je.pravda, ze spousta dotazu je pro pejskare tak trivialni a nesmyslna a spousta.zas takovych, ze.se.na ne.de facto ani odpovedet neda a clovek se jen divi proc vubec si dotycny psa porizoval.

rapotacka11
napsal(a):
Třeba nemůže spát.
Nebo diskutuje z druhého konce zeměkoule, kde je zrovna pravé poledne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.194
Písmenkování je fajn, ale vždy se musí brát v úvahu, že jsou to jen a jen písmenka!
Člověk napíše nějaký problém, který se svým psem má... A proč se nejde zeptat někoho, kdo to může posoudit naživo, kdo to uvidí a nebude hádat ?
Např:
Pes utíká... - proč se proboha nesebere a nejde na cvičák, aby se cvičitel koukl na práci člověka s tim psem a našel vhodné řešení pro daný problém...
Fena krvácí 2 týdny po porodu - proč to řešim na fóru? Snad, když mám nějaký takovýhle problém, tak žhavim drát k veterináři nebo rovnou psa naložim a odvezu...
Copak po písmenkách lze něco posuzovat.. No, NELZE, my tu všichni můžem leda hádat, protože neznáme fakta, neznáme dotyčného, neznáme daného psa, neznáme nic... Proto opravdu rady z fóra nelze brát vážně, protože tu člověk fakt jen hádá a "vaří z vody"!
Zdravím,
rád bych přispěl do diskuse naším pohledem. Naším cílem je na iFauně vytvářet prostor pro slušnou diskusi všech chovatelů. Do diskusí zasahujeme, pokud se čtenáři vzájemně napadají nebo hrubě osočují. Výjimečně i v jiných případech - kdy uživatelé záměrně manipulují diskuse nebo dlouhodobě nedodržují jiné z pravidel (https://www.ifauna.cz/diskuse/pravidla/).
I začátečníkům nebo nováčkům na pro zkušené chovatele hloupě znějící otázky lze odpovědět slušně a bez emocí. Samozřejmě, že pokud pak takoví uživatelé reagují podrážděně a agresivně napadají ostatní čtenáře, tak zasáhneme.
To, jak z informacemi z diskusí čtenáři pracují nedokážeme ovlivnit. Přesto, že se občas objeví nevhodné rady, tak je podle nás diskuse na iFauně zdrojem mnoha užitečných informací a má smysl.
Hlavně bych rád upozornil, že u každého příspěvku je možnost kliknout na odkaz "Nahlásit" a upozornit nás tak na příspěvek, který je dle vašeho názoru nevhodný nebo porušuje pravidla diskuse. Přednostně pak takto nahlášené příspěvky řešíme.
daajs
napsal(a):
O půl třetí ráno diskutuji já, máte v tom problém? Přilezu ve dvě z práce, vyvenčím psy, hodím si kopyta nahoru a než jdu spát, tak si prostě počtu.
A jen pro Vaši informaci, mám zaměstnání na HPP, potom vedlejšák na DPP a ještě k tomu vlastní živnost. A ještě k tomu můžu o půl třetí ráno diskutovat. To jsou věci na tom světě, viď?
panda H
napsal(a):
No, ja si myslim, ze tady nikdo nechce urcovat, kdo a kdy by mel moznost a pravo diskutovat, to je kazdeho vec, kdy ma cas, pani se jen divila, ze ten nekdo, treba nespi
Nespí, protože ten někdo dolezl ze šichty, hodil si kopyta nahoru, nalil si sklénku vína a šel se bavit na iFaunu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Písmenkování je fajn, ale vždy se musí brát v úvahu, že jsou to jen a jen písmenka!
Člověk napíše nějaký problém, který se svým psem má... A proč se nejde zeptat někoho, kdo to může posoudit naživo, kdo to uvidí a nebude hádat ?
Např:
Pes utíká... - proč se proboha nesebere a nejde na cvičák, aby se cvičitel koukl na práci člověka s tim psem a našel vhodné řešení pro daný problém...
Fena krvácí 2 týdny po porodu - proč to řešim na fóru? Snad, když mám nějaký takovýhle problém, tak žhavim drát k veterináři nebo rovnou psa naložim a odvezu...
Copak po písmenkách lze něco posuzovat.. No, NELZE, my tu všichni můžem leda hádat, protože neznáme fakta, neznáme dotyčného, neznáme daného psa, neznáme nic... Proto opravdu rady z fóra nelze brát vážně, protože tu člověk fakt jen hádá a "vaří z vody"!
Ale, ten dotycny uz muze, nebo davno, treba pred 2hodinama, uz ten telefon k vetovi zhavil, ale treba se chce zeptat jeste na zkusenosti jinych... a zajimalo by mne, proc by nemohl ? Ja kdyz je nejaky problem, tak hledam informace a znalosti, kde se da i kde se neda...
Normalni pejskar se znazi, aby nic nepodcenil a pokud se to jevi opravdu vazne, divne a nenormalni, tak maze k vetovi, aspon, ja to tak delam..
rapotacka11
napsal(a):
Třeba nemůže spát.
Velmi pravdivé...
Špatné by to bylo jen v případě, že by dotyčný/dotyčná budil druhé (chtěl si např. s někým psát smsky), což jaksi internetová diskuse prakticky vylučuje.
Já tedy souhlasím se zakladatelkou...(A nebudu řešit plot o který tu, očividně nejde ). Nechci se zastávat zakladatelů, kteří se ptají na banality, které vypadají spíš jako trolling než vážně míněný dotaz, ale také mne mrzí, že tu člověk najde spíš jen ironické poznámky než aby se buď něco dozvěděl, nebo si poklábosil, klidně o obecné banalitě (kolikrát mi v životě pomohlo, že jsem znala spoustu nepodstatných historek od známých a pak, jednou jedinkrát mi to třeba pomohlo vyřešit nějakou situaci, protože jsem s inspirovala cizí zkušeností.)
No a pak člověk sebere veškerou svou odvahu, založí diskuzi, protože ho zajímá zkušenost nebo příhody ostatních a dostane se mu: 1."neměl sis toho psa pořizovat",2."ironická poznámka" 3."běž na cvičák" a 4."náš pes tohle nikdy neudělal" a (mé oblíbené) 5."sprav si plot!"