"Záchvat" u psa malého plemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2015 07:46
taccatacca

XXX.XXX.231.182

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda nemá někdo obdobné problémy a případně zkušenosti s jejich řešením.

Máme doma 5 psů malých plemen (krysaříky a jorky). Všechno feny, nekastrované, s PP. Věk. rozmezí od 6 měsíců - 10 let. A teď problém:

Ve čtvrtek po cca 1,5 h v autě se jedna 5 letá (do 2 kg) dostala do "záchvatu". Vypustila jsem ji z přepravní tašky a chvíli běhala. Než jsem vynosila věci z auta, hrala si s ostatními, pak jsem přišla, přišla mě přivítat a za chvíli byla slyšet tupá rána - spadla na zem a v jedné pacce měla křeč, zbytek jak hadrová panenka. Celá apatická, nevnímala, nereagovala. Rychle jsem s ní bežěla do auta, ještě venku jsem ji pokusila postavit - začala se motat dokola a sedat. Jeli jsme na veterinu, tu nejbližší, kterou máme - verdikt byl, že to byla náhlá slabost z velkého "nadšení". Veterinářka ji poslouchala srdce - vše ok, zkoušela reflexy - vše ok, do cca 30 min od upadnutí byla v rámci možností ok. Ještě jí tedy změřila cukr v krvi - v tu chvíli měla cca 11,6. Ten den moc nežrala, do dvou dnů, resp. třetí den byla už ok. Po poradě s naší veterinářkou jsme se domluvili, že ji budeme sledovat, v pondělí půjdeme na krev (pro jistotu) a uvidíme. Předtím se nic takového nikdy nestalo.

Jenže dnes ráno, pro změnu asi 1 roční (opět do 2kg) taktéž upadla. Zůstala ležet na boku, v packách křeč. Silně dezorientovaná, ale do "bezvědomí" neupadla. Jen nereagovala, byla mimo. Do cca 15 min byla z nejhoršího venku, pak jen jakoby "v šoku". Taktéž do té doby nebyly nejmenší problémy.

Chtěla jsem se zeptat, zda někoho nenapadá, co by to mohlo být. Přijde mi to až moc velká souhra náhod. Psy máme přes 20 let a nikdy se nám tyto "ataky" neděly. Teď u těch (z pohledu váhy) nejmenších v rozmezí 4 dnů. Jediné, co se u nás změnilo, je krmivo. Z Artemis jsme postupně přecházeli na Marp - ale stále ještě není přechod 100 %, mají to stále smíchané.

S vet. to samozřejmě řešíme, ale z jejích slov jsem pochopila, že pokud se to opět nezopakuje, nějak není co a jak řešit. Proto jsem se chtěla zeptat, zda s tím nemáte někdo zkušenosti, popř. nenapadá, co by to mohlo být.

Předem děkuji všem za odpověď.

4.5.2015 10:14
colectiv

XXX.XXX.146.86

Nemohla to být nějaká lehčí otrava?

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

I když to vypadá na první pohled jako epilepsie, už se i ve vedlejším(uzamčeném) tématu řešilo, že by to mohla být hypoglykémie. Sama zmiňujete změnu granulí a tam bych asi tu příčinu opravdu hledala. Z pohledu složení budou možná granule, dietnější"a psům to nestačí. Zkušenosti s pidi psy nemám, ale možná vzhledem k těm častým problémům s hypo u těchto plemen, bych se přikláněla k tomu, aby měli misku s granulema k dispozici neustále, stejně jako mají mít kočky.
P.S. tyhle postižené fenky nejsou příbuzné?

4.5.2015 11:35
taccatacca

XXX.XXX.128.40

Děkuji moc všem za odpovědi.

Otrava nás také napadla - ale nezvracely, u první vet. otravu vyloučila. Tak nevím.

Jinak příbuzné nejsou - starší je jork., mladší krysařík. Jsou velice drobounké. Jinak misky mají neustále přístupné (po celou dobu, ne jen teď), mohou se nažrat kdykoliv chtějí + každé ráno dostanou menší dávku "masa" z konzervy. Opět vždy hledíme na složení, neměly by to být nějaké šunty.

Zarážející je to, že skutečně celou dobu byli všichni psi zcela v pořádku a teď v průběhu 4 dní se toto stane. Granule máme asi měsíc, resp. postupně je přimícháváme už cca měsíc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2015 11:41

Nedostaly bravecto?

4.5.2015 12:10
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Nemely kliste nekdy pred touto epizodou?

4.5.2015 13:13
lev

XXX.XXX.253.186

Může na to mít i vliv neustále se střídající počasí, mometální přehřátí. Ale zřejmě i krmení.Pidi pesani jsou nároční na energii, takže vzhledem ke své malosti potřebují značný příjem energie. Rozhodně konzerva není to pravé, raději bych dávala maso a rozhodně doplňovala vitamíny, minerálly.

4.5.2015 13:51
sufle

XXX.XXX.49.81

Možná to bude úplně mimo a nechci strašit, ale kdysi se něco podobného přihodilo mým psům. Byli to 4 měsíční VK a 10ti měsíční kokršpaněl, nakonec to byla psinka. Tehdy se říkalo, že to byla špatná vakcína a také mi vet říkal, že i když očkovaný pes přijde do styku s akutně nemocným psem, tak je docela vysoká pravděpodobnost, že to chytne. Ale teď už je snad jiná doba a jiné vakcíny.

Jinak, nedopadlo to dobře. VK zemřel brzy a kokr asi za 3 měsíce .

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 14:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

sufle napsal(a):
Možná to bude úplně mimo a nechci strašit, ale kdysi se něco podobného přihodilo mým psům. Byli to 4 měsíční VK a 10ti měsíční kokršpaněl, nakonec to byla psinka. Tehdy se říkalo, že to byla špatná vakcína a také mi vet říkal, že i když očkovaný pes přijde do styku s akutně nemocným psem, tak je docela vysoká pravděpodobnost, že to chytne. Ale teď už je snad jiná doba a jiné vakcíny.

Jinak, nedopadlo to dobře. VK zemřel brzy a kokr asi za 3 měsíce .

Psinka Proboha kdy to bylo? Posledního žijícího psa, co přechodil psinku, jsem zažila ve svém raném dětství, někdy před 40lety. Byl to pes ze sousedství. Od té doby jsem o tom, že by měl něčí pes psinku neslyšela a to si o proočkovanosti psů tady na vesnici iluze nedělám...

4.5.2015 17:02

Na psinku mě zemřela fena cca před 20 lety, příznaky byly dost podobné, fenu neposlouchaly tlapy, otáčela je jakoby v křeči a našlapovala obráceně, pak měla příznaky podobné epileptickým záchvatům.

4.5.2015 19:34
elííík

XXX.XXX.30.5

Moje malá fenka to má občas také (záchvat) a veterinář to vysvětlil tím že pokud je pes křížený může se to stávat ale ničemu to nevadí když pejsek záchvat má chvíli počkat a on přejde.

4.5.2015 21:00
kashttan

XXX.XXX.221.114

elííík napsal(a):
Moje malá fenka to má občas také (záchvat) a veterinář to vysvětlil tím že pokud je pes křížený může se to stávat ale ničemu to nevadí když pejsek záchvat má chvíli počkat a on přejde.

To je tedy vysvětlení

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

elííík napsal(a):

Ha, ha, ha...vždyť jsme to vedle na foru slečně všichni tvrdili a ona se urazila

4.5.2015 21:12
sufle

XXX.XXX.49.81

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Psinka Proboha kdy to bylo? Posledního žijícího psa, co přechodil psinku, jsem zažila ve svém raném dětství, někdy před 40lety. Byl to pes ze sousedství. Od té doby jsem o tom, že by měl něčí pes psinku neslyšela a to si o proočkovanosti psů tady na vesnici iluze nedělám...

No bylo to asi před 20ti lety, nemyslím si, že je to případ zadavatelky, jen ty příznaky jsou dost podobné.
Štěňátko mi zemřelo rychle.

U kokříka to bylo dost ošklivé. Byl tety, jednou v neděli přijeli na návštěvu a asi tak hodinu byl v kontaktu s mým štěnětem. V pondělí jsem musela štěně nechat utratit, protože dostal silný epileptický záchvat a hned jsem to volala tetě. Ta okamžitě valila na veterinu a nahlásila, že se její fenka setkala s psinkovým psem.
Ti pro jistotu nasadili nějakou léčbu, ovšem asi po 14ti dnech se vyskytly první příznaky a přes všechnu snahu fenka stejně asi za 3 měsíce umřela. Fakt mrcha nemoc.

4.5.2015 21:34
taccatacca

XXX.XXX.128.40

Děkuji za odpověď.

Pokud vím, jedna (mladší) klíště neměla vůbec, druhá před rokem. Snažím se je probírat, ale nevylučuji, že jork jej neměl (s největší pravděpodobností, ale ne).

Jinak očkujeme řádně, s akutně nemocným psem se dle mého nestřetly - bývají na zahradě (krysařík na 100 % nikam jinam nechodí), ostatní venčíme na "veřejném" místě, ale ve styku se psem nebyly a ani není ten typ, co by něco sežrala.

Křížené nejsou, resp "neměly by být", jsou obě dvě, resp. všichni papíroví, pod pravidelným pohledem veterináře, tzn. nikdo by sem neměl nic zavléct. Všichni by měli být zdraví.

Teď co mě napadá, obě dvě měly před několika měsící čištění zubů a vytrhávání zoubků.

Aktuálně je situace taková, že není známky po "kolapsu". Obě dvě jsou v pohodě, hravé, žravé. Ale když jsem se na všechny podívala pořádně, mám dojem, že všech 5 zhublo. Možná je to skutečně tím, že to žrádlo není tolik výživné (nicméně že by měly extra výdej energie, to zas ne).

Děkuji všem ještě jednou za odpovědi :).

4.5.2015 22:12
lev

XXX.XXX.253.186

taccatacca napsal(a):
Děkuji za odpověď.

Pokud vím, jedna (mladší) klíště neměla vůbec, druhá před rokem. Snažím se je probírat, ale nevylučuji, že jork jej neměl (s největší pravděpodobností, ale ne).

Jinak očkujeme řádně, s akutně nemocným psem se dle mého nestřetly - bývají na zahradě (krysařík na 100 % nikam jinam nechodí), ostatní venčíme na "veřejném" místě, ale ve styku se psem nebyly a ani není ten typ, co by něco sežrala.

Křížené nejsou, resp "neměly by být", jsou obě dvě, resp. všichni papíroví, pod pravidelným pohledem veterináře, tzn. nikdo by sem neměl nic zavléct. Všichni by měli být zdraví.

Teď co mě napadá, obě dvě měly před několika měsící čištění zubů a vytrhávání zoubků.

Aktuálně je situace taková, že není známky po "kolapsu". Obě dvě jsou v pohodě, hravé, žravé. Ale když jsem se na všechny podívala pořádně, mám dojem, že všech 5 zhublo. Možná je to skutečně tím, že to žrádlo není tolik výživné (nicméně že by měly extra výdej energie, to zas ne).

Děkuji všem ještě jednou za odpovědi :).

Pidi pes potřebuje hlavně energii pro vytvoření svého tělesného tepla, a to je v porovnání s velkým psem několikánásobně větší. Kromě toho také běhá, žije...A nechci vás strašit, ale každá narkoza je riziko a může spustit epileptické záchvaty.

5.5.2015 20:40
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Napadá mě nedostatek kalcia, magnezia, například.Krevní rozbor.Dodala bych multivitamin multimineral. Určirě bych přidávala i pivovarské kvasnice. Vitamin B je velmi vhodny u neurologických potíží.

5.5.2015 21:59
taccatacca

XXX.XXX.128.40

Lexaurin napsal(a):
Napadá mě nedostatek kalcia, magnezia, například.Krevní rozbor.Dodala bych multivitamin multimineral. Určirě bych přidávala i pivovarské kvasnice. Vitamin B je velmi vhodny u neurologických potíží.

Děkuji, vyzkouším. Tento týden jdeme na krev, tak uvidime.

6.5.2015 09:35
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

taccatacca napsal(a):
Děkuji, vyzkouším. Tento týden jdeme na krev, tak uvidime.

Možná je v Marpu špatný poměr, co se vrátit k původnímu krmivu- dělalo problém ?

7.5.2015 04:31
fikovnice

XXX.XXX.99.69

elííík napsal(a):

Bombastická diagnóza od veta ! A zcela nová, ta ještě není ve stávající nomenklatuře nemocí ani uvedena.

7.5.2015 04:37
fikovnice

XXX.XXX.99.69

elííík napsal(a):

A to jsem si při prvním čtení nevšimla dokonce i toho inovátorství v léčbě: vet je tedy nejen skvělý diagnostik, ale též terapeut-inovátor - chvíli počká a nemoc (záchvat) přejde...

14.8.2016 15:46
nelimar1

XXX.XXX.148.132

Lexaurin napsal(a):
Možná je v Marpu špatný poměr, co se vrátit k původnímu krmivu- dělalo problém ?

Dobrý den, tak máme stejný problém - přešly jsme na Marp a asi za 3 týdny nato skoro 6ti letá fenka začala mít epileptické záchvaty, několikrát za den... Zničeho nic, nikdy předtím nic takového ani v náznaku. Hned jsme samozřejmě jeli na veterinu. Veterinářka se nás (mimo jiné) ptala, zda jsme nezměnily krmení. Dostaly jsme tabletky a Marp už nedostala - do 24hod. se zdá, že je fenka v pohodě. Záchvat se zatím (ťukám) neobjevil, takže je možné, že spouštěč epky je v tom Marpu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík