O psech, kteří se venčí sami

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2015 09:34
mandelinkabramborova

XXX.XXX.93.246

Zdravím, nevím jestli to tu už někdy bylo a pokud jo, tak se omlouvám. O víkendu jsme byli na Šumavě, kde jsem na ranní procházce s huskounem potkala bezprizorního karelského medvědího psa - pobíhal tam po louce, pak se k nám na chvíli připojil, přivítal mě, blbnul s huskounem a po chvilce se zas odpojil, podlezl ohradník, chvíli běhal mezi kravami, přešel silnici a utekl do lesa. Nejprve jsem myslela, že je to asi nějaký uprchlík, protože neměl ani žádný obojek a neustále se domáhal pamlsků. Pak jsem ale zjistila, že bydlí v kotci u jednoho z domů a že má i sourozence. Takže to probíhalo tak, že je ráno majitel vypustil, oni celý den někde lítali a pak se zas vrátili domů. Přitom to bylo zrovna hodně turisticky rušné místo. Každopádně mi to přišlo docela sympatické - psi se dokonale vylítali a taky mi přišli v porovnání s huskounem dost šikovní - třeba je nenapadlo sednout si doprostřed silnice když jelo auto, podlézali ohradník s úžasnou opatrností, měli respekt z krav, ..
Prostě mi přišlo skvělé, že tak získali spoustu vlastností, které "pes pod kontrolou" nezíská. Majitel pak ví, že se na ně může spolehnout, že se jim nic nestane - to naše tele by bylo v jejich situaci hned přejeté, rozdupané od krav a taky by s kýmkoliv odešlo za pamlsek. A navíc bych neustále trnula hrůzou, že bude někoho obtěžovat, že něco uloví, že ho zastřelí myslivec, že se mu něco stane, že nepřijde...
Co si o tom myslíte vy?

4.5.2015 10:11
colectiv

XXX.XXX.146.86

Že je to riskantní a tudíž trochu blbost.

4.5.2015 10:29
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Nepřijde mi to jako dobrý nápad...

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.152

Je to nezodpovědné, bezohledné a zhovadělé a trestuhodné...
Jako co uděláš, když ti samovenčící pes skočí po ruce nedej bože po krku? Nebo po psovi?

Opravdu si nemyslím, že samovenčící psi jsou jen hodní pejsci... Tady ve vsi se samovenčil Holandský ovčák, majitelé odjeli do práce a psa nechali, ať se venčí po vsi. Ten pes napadal vše živé - porval se tu s několika psama, a pro něj poslední hřebíček "do rakve" bylo, když skočil po holčičce, co jela na odstrkávadle - ta holka má za sebou několik plastik, a těžko říct, jestli se ještě někdy bude chtít podívat do zrcadla...
jako co bys dělal, kdyby takový samovenčící pes z ničeho nic ti skočil po psovi a dost ho potrhal? Budeš strašně ráda, že si potkala samovenčícího psa, až budeš v autě, zakrvácená od vlastního psa, kterému ubývají minuty života? No.. asi těžko, co?...
Každý samovenčící pes je teoretická hrozba (je to vždy jen pes a člověk fakt neví, co se mu zrovna teď honí v hlavě), pro člověka i pro jeho psa a i jiná zvířata...

4.5.2015 10:42
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Mandelinka
Jo, je to skvělý nápad !
Ještě lepší bude až sourozenci dospějí a vyrazí si spolu....
Není nad to mít tak spolehlivé psy.
Pak bude radost je potkat. Třeba s jezevčíkem...

4.5.2015 11:01
saty

XXX.XXX.10.1

Potkala jsem dvakrát cizího samovenčícího se psa, jednou na šumavě kdy jsem skončila v nemocnici a následně na plastice, podruhé u nás jezevčíka který skočil po zadní noze mojí ovčandy.
Na druhou stranu znám psa který se venčí pravidelně v přilehlých ulicích když chodím venčit kamarádovi psi a ten se připojí projde se s námi u vrat když vracím psi se zase odpojí a je vše ok, pohladit se nenechá pro pamlsek si nepřijde jen nás provází.
Jsou to tři příklady z čehož dva jsou problém.
Za mě je to tedy špatně, pes má majitele a ten sním má chodit ven nebo mít dostatečný oplocený pozemek.
Pes na volno bez dozoru je jen velké riziko pro psa i okolí.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 11:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Pro zadavatelku: tak já s váma naopak souhlasím Mám stejné zkušenosti. Je rozdíl pes, kterému se povede jednou za čas zdrhnout ze zahrady, pak poškube sousedům slepice, porve se s prvním psem co potká, nebo jde lovit do lesa. Naopak tenhle typ, samovenčících" psů bývá nekonfliktní, umí vycházet se psy i ostatnímy zvířaty, neloví ani sousedům slepice, umí se pohybovat na silnici, jak píšete. Přesně, moji psi jsou sice celkem vychovaní, ale jinak jsou to telata, co by vlezla pod první auto S ohradníkem už jsou naštěstí, vyškolení"
Ještě dodám, že sama bych se také vylekala, protože zpočátku člověk nemá šanci poznat, který typ právě potkal, jestli zdrhací, či samovenčící...

4.5.2015 11:18
aritim

XXX.XXX.19.70

Jak takovýhle způsob venčení může někomu připadat sympatický? Je to bezohledné počínání hodné pouze idiota.

4.5.2015 11:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Před mnoha lety bylo normální, že vesnická psina a omladina lítala spolu po vesnici a přilehlém okolí. Psi nebyli agresivní vůči sobě ani vůči dětem a dalším lidem. jen ti, kteří se občas doslova "utrhli ze řetězu", s těmi byl problém. Nedělali se komedie kolem psů a dětí a co se pamatuji, k úrazům nedocházelo. V dnešní době bych psa ven takto nikdy nepustila, i když souhlasím s tím, že pes, kterému je umožněno samostatně myslet, se to naučí lépe než pes, který je neustále "trénován" a povelován. Dnes raději psa pod dozorem, pro jeho vlastní bezpečí.

4.5.2015 11:37
inusanka

XXX.XXX.98.58

Je super potkat velkého samovenčícího se psa s hárající fenou - jednou mne musel osvobodit soused, protože jsem se nemohla dostat do baráku. O tom, jak probíhalo naše venčení raději ani nechci mluvit, byla jsem od něj špinavá jako prase a to mohu být ráda, že nebyl konfliktní.

4.5.2015 11:42
Barbora2

XXX.XXX.11.166

My jsme meli samovencici krizenku jezevcik/pinc, mrcha se protahla kde cim. Spravovali jsme plot, menili za pevnejsi a mensima okama, tak se podhrabala, takze jsme tam dali betonove zaklady a je konecne po letech klid. Labradorka ji sice doted obcas pomuze a nekde ten plot "vytaha" takze vytvori diru a jezevcice zase muze na vylet, ale vetsinou zustava doma. Nastesti nikdy nikde nic nevyvedla, nikomu nelezla na soukrome zahrady ani na nikoho nezautocila. Je nekonfliktni, radeji by utekla, nez se s lidma kamaradila. Jsme na vesnici znami jako "ti s tim legracnim pejskem". Je sice strasne chytra a obcas jsem se tomu proste musela zasmat, ze se sla sama vyvencit, ale neni to dobre a hodne jsme se poucili, nez jsme ji v tom zabranili :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2015 12:44

Samovenčící psi nejsou v dnešním přelidněném světě normální. Ať už ho potká psovod s hárající fenou, nebo o totální nepejskař. Známá si vyrazila na výlet. Po kousku cesty se vrátila na nádraží a čekala na spoj zpátky. Na cestě v lukách narazila na samovenčícího se berňáka se štěnětem. Široko daleko nikde nikdo.
Dřív, když běhali po vesnicích voříšci velikosti kokršpaněla ( první co mě napadlo ) a když se člověk sehnul, aby si zavázal botu, tak zmizeli, tak nedocházelo k úrazům.
Pak je také potřeba zdůraznit tu věc, že když se pes projevil agresivně, nastoupil myslivec a pes se sehnal jiný.

4.5.2015 13:06

Otevřít dveře a vypustit psa s vědomím že se pes zase vrátí až se proběhne a dostatečně vyvenčí je nezodpovědné (napsal bych to nejraději vulgárně ale nejde to :) ) ted o víkendu za mnou přišel soused z ulice se svím buldočkem kterej měl potrhaný ucho a půlku těla od krve že jestli mu ho můj pes nepokousal! nechal psa přes noc venku a pes ráno potrhanej před dveřma čekal až ho pustěj dom. Pardon ale tohle je... pokud je tu někdo komu takové VENČENÍ příde jako fajn nápad tak ste IDIOT a OMEZENEC! PS: můj pes s tím neměl nic společnýho jen je to VLČÁK a soused zkoušel jestli nenajde troubu kterej mu ted zaplatí veterinární ošetření.

4.5.2015 13:11
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pro zadavatelku: tak já s váma naopak souhlasím Mám stejné zkušenosti. Je rozdíl pes, kterému se povede jednou za čas zdrhnout ze zahrady, pak poškube sousedům slepice, porve se s prvním psem co potká, nebo jde lovit do lesa. Naopak tenhle typ, samovenčících" psů bývá nekonfliktní, umí vycházet se psy i ostatnímy zvířaty, neloví ani sousedům slepice, umí se pohybovat na silnici, jak píšete. Přesně, moji psi jsou sice celkem vychovaní, ale jinak jsou to telata, co by vlezla pod první auto S ohradníkem už jsou naštěstí, vyškolení"
Ještě dodám, že sama bych se také vylekala, protože zpočátku člověk nemá šanci poznat, který typ právě potkal, jestli zdrhací, či samovenčící...

Bodejť byste nesouhlasila.
Vy jste vůbec svobodomyslná
Divíte se, že štěně nenechám samotné 10 hodin na zahradě, když jsem v práci (viz. "Štěně – jak naučit chodit na dečku?"), nemůžete pochopit, že ho chodím venčit a nenechám ho zbytečně čurat a kálet na své okrasné zahradě a taky, že nehážu psí lejna do kompostu
Pak se nemohu divit, že schvalujete "samovenčení psů". Jsem asi přecitlivělá "naplavenina na venkov", ale vadí mi to.
Mám malé plemeno a pokud občas potkám "místního" tuláka, jediným řešením je naše zablácené psisko vzít do náruče, protože ten "Casanova" by ho napadl Naštěstí na mne si už netroufne, poté, co dostal zásah pepřákem, kdy po mně skákal dost nechutným způsobem.
Takže přijdu domů jako prase a mohu se znovu celá převlíknout, že jsem vyděšená, co by, kdyby mu hráblo...je to dost přerostlý ovčák...ani nemluvím
Onehdy jsem pozorovala ze zahrady nešťastnou starší dámu - turistku, která měla fenu kolie a ten místní tulák je dost nechutně obtěžoval (fena nehárala, byla kastrovaná).
Poskytla jsem jí azyl u nás za plotem a psisko odehnala..

Majitele to nezajímá, je také "svobodomyslný"...

Zajímal by mne názor Divoženky, kdyby takové psisko potkala venku se svými velkými psy. Co by jako dělala, kdyby jí tento pes potkal a začal se rvát s jejími? Majitel v nedohlednu... To by pak ta inteligence a "opráskanost" samovenčícího psa, byla spíše na škodu, nemyslíte?

Pak tu na vsi máme ještě jednoho psa, také chodí "ven sám". Ten je střední velikosti, delších chlupů, hřeben v životě neviděl (zase budu za citlivou náplavu ), je zplstnatělej a samý dred..
Nelíbí se mi, aby očichával mého psa, nedělám si iluze, očkování a odčervení, stejně jako odblešení pes v životě nepoznal.
A proč by to mělo všechno nalézt na mého psa ?
Páneček kouká za plotem...já - zavolejte si ho. (můj pes na řemínku). Odpověď, proč, vždyť nic nedělá
Slova, že si nepřeju, aby čichal k mému psovi, neobstojí..takže psa zase do náruče a psisko s vrtcím ocáskem nás doprovodí až domů

Nesnáším myslivce, ale i díky takovým "majitelům", pak střílejí i psy, kteří mají pána někde kousek od sebe...

4.5.2015 13:13

A pak je ještě jeden aspekt. Pravidelně se chodil venčit sám pes ( lajka ) z okrajové části města do sídliště. Ze začátku to byl normální mírumilovný pes. Jenže od lidí v sídlišti se mu nedostalo dobrého slova, naopak byl pořád zaháněn. Celkem pochopitelně, obtěžoval feny, dovoloval si na malé psy, tak se po něm kde kdo ohnal. Stala se z něj zlá, vrčící "bestije", i když ze začátku se chtěl kamarádit a hrát si. Pes byl zkažený.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Hanele77
Jak jsem už psala jsem z vesnice. Opravdové vesnice. Nejsme satelit ani rekreační místo pro měšťáky. Jsme lopaty. I tady se už najdou ovšem lidi, co se přistěhovali a připadají mi, jako spadlí s Marsu Když chci někde bydlet, měla bych se přizpůsobit většině(alespoň po hnědoobčanech, muslimech... to chceme, že jo?) Když se přestěhuju do města, asi tam nebudu jezdit traktorem. Když se přistěhuju do vesnice(do přírody) nevymítím ji všude kolem, což je častý jev, ale naučím se v ní žít a respektovat právo na život v ní, od posledního mravence, po samovenčícího psa sousedů. A to má také dva aspekty: pokud se ten pes neumí chovat a neumí se přizpůsobit lidem a zvířatům venku, je konfliktní a ohrožuje, nemá tam co dělat. Ale to nebývají samovenčící psi. Stejně tak to nejsou ti, co dvakrát do roka zdrhnou ze dvorku za háravkou. A jestli jsem takové psy potkala? Potkávám je denně, tady jich několik je. Nevadí mě, nevadí mým psům. Moji psi byli napadení minimálně 5x, vždy to byl velký pes, který z nějakého důvodu utekl ze zahrady, pes, který se normálně s jinými psy nestýká a neumí komunikovat. Lekla jsem se, měla jsem doslova šok, psi ale neutrpěli kromě nějakého toho šrámu žádné větší zranění...tak se holt nezblázním. Mám pořád psy ráda, i když některé agresory co znám ne, ale nevadí mi, když mne na prochajdě poskáče známých pejsa a celou mne ušpiní. Ano, jsem velmi svobodomyslná, je to můj životní styl.

4.5.2015 14:19

Divoženko ( máte patřičný nick ) i já jsem naplavenina, stejně jako soused naproti na statku. Ale je zajímavé, že my dva jediní máme zvířata a necháváme pro ně trávu růst. Rodilí vesničané ze všech stran vytvářejí na svých zahradách - pozemcích tak zvaný zelený beton. Sotva slezl sníh, vytáhli sekačky a jedou - včera celou neděli - nejdřív bubnovou, pak to strunou doladí, ze všeho nejdřív vzali medvědí česnek kolem potoka. No a nakonec vezmou sekačku umýt do potoka.
Ale vrátím se ke psům : Jeden má NO - částečně samovenčícího.To samovenčení mu nevadilo do té doby, než ho můj pes vyprovodil z n a š í zahrady kousancem. To si šel stěžovat na obec. Holt on je domácí, já naplavenina.
Jinak jsme taky vesnice vesnicovatá, i když už se tu také staví. Já jsem ve stoleté chalupě.

4.5.2015 14:26
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Divoženko
jen pro upřesnění, nebydlím v satelitu ani v rekreačním místě pro měšťáky. Bydlím v opravdové vesnici.40 km od velkého města, kam dojíždím do práce.365 dní v roce (pokud nejsem na služebce nebo dovolené samozřejmě)
Je to echt (konec světa) - nejbližší doktor a obchod je 2,5 km, nemocnice 25 km. Máme tu z "vymožeností" jen hospodu (tedy pominu li proud, splachovací záchod, internet). Dokonce tu není ani plyn, vařím na elektrice a vodu mám z vlastní studny.

Přírodu jsem nikde nevymýtila, nezalila chodníčky betonem. Jen jsem lehce a myslím citlivě opravila tu buš, která tam byla, aby se tam dalo žít.
Naopak já jsem ta, která tu zkrmí za zimu i 50kg slunečnice pro ptáčky (ostatní nemají ani krmítka), nekácím stromy a nechávám vše pěkné pro nás lidi i zvířata. Nepoužívám na rozdíl od kovaných "místních" pesticidy.. Proto mám každoročně asi milion slimáků, která lezou z "lesního zákoutí" - nemám jen "rodící plantáže" na rozdíl od jiných, kde se slimejš hold nemá kde schovat. Proto od nich po dešti radostně lezou k nám..
Otázka - Proč máte přes 1/4 zahrady rhododendrony, však z toho není žádný užitek?! mne dnes již jen pobaví.

A přizpůsobit se podle Vás znamená co? Nechat se poskákat obrovským psem, nebo nechat očichávat svého opečovávaného psa místním zablešencem?
Příp. se přizpůsobit tím, že ho nechám taky všude volně lítat, skákat po lidech, psech. Nebudu se o něj starat, ať si ho ti paraziti sežerou.

Vy máte velké psy, budiž, když Vám nevadí jejich napadení, Vaše věc. Já mám psa malého, proti velkému nemá žádnou šanci.
Jestli přizpůsobit se, znamená raději nechodit ven, nebo si pořídit na obranu střelnou zbraň, tak to pěkně děkuju!

Každý den jezdím 40 km tam a zpět. Těch přejetých psů a koček (svobodomyslných) majitelů bych Vám nepřála vidět. Jen mne nad nimi bolí srdce - krutá daň za svobodu

4.5.2015 14:31
saty

XXX.XXX.10.1

Aby jste si nemyslely já taky nejsem měšťák. Celý život žiju na vesnici na statku z okolních zahrad jsme jediní kdo má všechny i malé psi s řádnou výchovou což oceňují z přilehlých statků když se v polích potkáme s cizím psem, koňmi atd.
Ano taky tu máme problém že přecitlivělé individua z města (když to tak řeknu) si stěžují že v zimě topíme a znečišťujeme ovzduší - topíme dřevem a že když je špatný tlak tak kouř padá do údolíčka jo to je prostě normální, dřív tu také byli samovenčící se psi normální ale to se u psů i dětí praktikovala výchova.

4.5.2015 14:34

mandelinkabramborova napsal(a):
Zdravím, nevím jestli to tu už někdy bylo a pokud jo, tak se omlouvám. O víkendu jsme byli na Šumavě, kde jsem na ranní procházce s huskounem potkala bezprizorního karelského medvědího psa - pobíhal tam po louce, pak se k nám na chvíli připojil, přivítal mě, blbnul s huskounem a po chvilce se zas odpojil, podlezl ohradník, chvíli běhal mezi kravami, přešel silnici a utekl do lesa. Nejprve jsem myslela, že je to asi nějaký uprchlík, protože neměl ani žádný obojek a neustále se domáhal pamlsků. Pak jsem ale zjistila, že bydlí v kotci u jednoho z domů a že má i sourozence. Takže to probíhalo tak, že je ráno majitel vypustil, oni celý den někde lítali a pak se zas vrátili domů. Přitom to bylo zrovna hodně turisticky rušné místo. Každopádně mi to přišlo docela sympatické - psi se dokonale vylítali a taky mi přišli v porovnání s huskounem dost šikovní - třeba je nenapadlo sednout si doprostřed silnice když jelo auto, podlézali ohradník s úžasnou opatrností, měli respekt z krav, ..
Prostě mi přišlo skvělé, že tak získali spoustu vlastností, které "pes pod kontrolou" nezíská. Majitel pak ví, že se na ně může spolehnout, že se jim nic nestane - to naše tele by bylo v jejich situaci hned přejeté, rozdupané od krav a taky by s kýmkoliv odešlo za pamlsek. A navíc bych neustále trnula hrůzou, že bude někoho obtěžovat, že něco uloví, že ho zastřelí myslivec, že se mu něco stane, že nepřijde...
Co si o tom myslíte vy?

Ono už ale nevidíte, kolik mrtvých psů připadá na toho jednoho strašně šikovného. Kolik skončí přejetých v pangejtu, udupaných od krav, kolik zastřelil myslivec při lovu zvěře, kolik jich bylo zastřeleno myslivcem na přání pro agresivitu, kolik jich sousedé umlátili násadou, když některý šel po slepicích či králících...

Lidé, co mají samovenčící psy, se od vás liší v tom, že hrůzou netrnou. Když se pes nevrátí, nebo je z nějakého důvodu zlikvidován, v hospodě se za tři piva vymění nové štěně.

4.5.2015 14:41
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Divoženko ( máte patřičný nick ) i já jsem naplavenina, stejně jako soused naproti na statku. Ale je zajímavé, že my dva jediní máme zvířata a necháváme pro ně trávu růst. Rodilí vesničané ze všech stran vytvářejí na svých zahradách - pozemcích tak zvaný zelený beton. Sotva slezl sníh, vytáhli sekačky a jedou - včera celou neděli - nejdřív bubnovou, pak to strunou doladí, ze všeho nejdřív vzali medvědí česnek kolem potoka. No a nakonec vezmou sekačku umýt do potoka.
Ale vrátím se ke psům : Jeden má NO - částečně samovenčícího.To samovenčení mu nevadilo do té doby, než ho můj pes vyprovodil z n a š í zahrady kousancem. To si šel stěžovat na obec. Holt on je domácí, já naplavenina.
Jinak jsme taky vesnice vesnicovatá, i když už se tu také staví. Já jsem ve stoleté chalupě.

Tak tak, Orionko.
Náš domek na Vysočině už má taky kolem sta let. Bydlet na vesnici byl vždy můj sen, jsem rodilá měšťanka (z velkého města, z paneláku - ne z Prahy ). Nikdy bych nebydlela v satelitu, to bych si s tím panelákem moc nepolepšila.. Miluju zvířata, přírodu..
Když vidím kolikrát bezcitné sousedy (nejsou takoví všichni) jak mlátí své psy, čím je krmí..kočky stále dokola rodící a pak jejich miminka topená všude možně...
Když jsem viděla slepici sousedů, jak nám s napůl useknutou hlavou přeletěla přes plot, omdlela jsem...k veliké radosti místních, dodneška se to tu traduje
Já bych zvíře zabít nedokázala. Možná, kdyby hodně trpělo.
Jsem tu za blázna, všude spousta kytek, keřů, nepěstuju brambory ani řepu, nemám slepice..do práce jezdím v kostýmku a lodičkách. Na rozdíl od většiny nepobírám všechny možné příspěvky od státu.
Mám psa s PP (jen jednoho), nebydlí v boudě na zahradě, ale doma a ještě s ním jezdím na výstavy a chodím do psí školky..
Nechodím po vsi v zablácených holínkách, slušně zdravím a nemluvím sprostě - typická naplavenina

4.5.2015 15:34

Já ještě přidám jednu typicky vesnickou historku ( omlouvám se, zas to není o psech, ale o rodilých obyvatelích vesnice - naposled ) :
Potřeboval vědět jeden naplavený pán, jak prořezat staré stromy. Inu zeptak se na to rodilého sedláka. Odpověď ho tedy neuspokojila :
Já prořezávám jabloně motorovkou u země. Jabka si koupím italská v supáči, kdo se tu s tím má v podhůří otravovat !

4.5.2015 16:23
aritim

XXX.XXX.19.70

saty napsal(a):
Aby jste si nemyslely já taky nejsem měšťák. Celý život žiju na vesnici na statku z okolních zahrad jsme jediní kdo má všechny i malé psi s řádnou výchovou což oceňují z přilehlých statků když se v polích potkáme s cizím psem, koňmi atd.
Ano taky tu máme problém že přecitlivělé individua z města (když to tak řeknu) si stěžují že v zimě topíme a znečišťujeme ovzduší - topíme dřevem a že když je špatný tlak tak kouř padá do údolíčka jo to je prostě normální, dřív tu také byli samovenčící se psi normální ale to se u psů i dětí praktikovala výchova.

No tak my, přecitlivělá individua přistěhovaná z města topíme zčásti dřevem, zčásti elektřinou, ale asi bych se také měla přizpůsobit a spalovat petky, pražce, starý nábytek (i plastový) apod.
No a když jsem si pořídila nějaké to domácí zvířectvo, nebyly to náplavy, co si stěžovaly na hluk, ale starousedlíci.
Náplavy mají psy očkované, odčervené, zbavené parazitů, chodí s nimi na procházky a pečují o jejich vzhled i zdraví. Starousedlíci je mají v malém kotci nebo na řetěze, očkují maximálně proti vzteklině, kartáč nebo odčervování se k nim ještě nedoneslo a vypouštějí je ven samotné. Tak tomuhle se fakt nikdy nepřizpůsobím a raději zůstanu ta strašná přecitlivělá náplava.
Běžně mi samovenčící psi nevadí, pokud nejsou agresívní, jen je mi jich líto. Nemívají dlouhý život. Ale teď mi hárá čubina. Chodit s ní ven je fakt příjemné.

4.5.2015 20:19
HANELE77

XXX.XXX.0.78

aritim napsal(a):
No tak my, přecitlivělá individua přistěhovaná z města topíme zčásti dřevem, zčásti elektřinou, ale asi bych se také měla přizpůsobit a spalovat petky, pražce, starý nábytek (i plastový) apod.
No a když jsem si pořídila nějaké to domácí zvířectvo, nebyly to náplavy, co si stěžovaly na hluk, ale starousedlíci.
Náplavy mají psy očkované, odčervené, zbavené parazitů, chodí s nimi na procházky a pečují o jejich vzhled i zdraví. Starousedlíci je mají v malém kotci nebo na řetěze, očkují maximálně proti vzteklině, kartáč nebo odčervování se k nim ještě nedoneslo a vypouštějí je ven samotné. Tak tomuhle se fakt nikdy nepřizpůsobím a raději zůstanu ta strašná přecitlivělá náplava.
Běžně mi samovenčící psi nevadí, pokud nejsou agresívní, jen je mi jich líto. Nemívají dlouhý život. Ale teď mi hárá čubina. Chodit s ní ven je fakt příjemné.

Tak tak.
Taky topíme hlavně dřevem, přitápíme elektrikou.
Nepálíme petky, nevykuřujeme sousedy táborákem když víme, že je dřevo vlhké a děsně kouří.
Neválíme se celý pracovní týden u televize, abychom o víkendu mohli řezat nejlépe v poledne na cirkuli či motorovce...
Nezabíjíme krtky a koťata lopatou..Nepořváváme na děcka, nechodíme opilí pod obraz z místní hospody a nezvracíme tak sousedům na dveře nebo před ně.
Po svých upravených a veterinárně ošetřených psech na procházkách uklízíme.. Všichni jsou strašně velká rodina (ovšem navzájem se pomlouvající)

Pro někoho slušní lidé, pro jiné exoti a naplaveniny. Ne, takto se přizpůsobovat fakt nebudu. Raději se zavřu na svém pozemku a vychutnávám zpěv ptáků (než do nich začne soused pálit vzduchovkou, protože kdo ten "řev" má furt poslouchat, že? Lepší rádio s nějakým metalem a hodně nahlas)
Raději budu mít pověst Misantropa a víte co, je mi to jedno

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 20:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.13

No jo, to je fakt, že s tou bezpečností je to riziko. Sice dobře vím, že třeba náš pesán je absolutně nekonfliktní vůči ostatním psům i lidem (ikdyž je fakt, že rupnout mu v bedně může kdykoliv), ale je jasné že potkat ho bezprizorního nějaký zbloudilý houbař se strachem ze psů, asi mít radost rozhodně nebude.
Jinak, u nás ve vsi je to zase tak, že starousedlíci mají hlídací psy na zahradě, které venčí jednou za čas (ale většinou jsou to staří lidé, takže je to celkem pochopitelné). A u nás naplavenin je to všelijaké. Jedni starší lidé tu mají labradora, se kterým oba chodí přesně v 8 ráno a v 8 večer (a ani o minutu dřív nebo později) na hodinovou procházku. Ta procházka probíhá tak, že s nim dojdou na louku, tam cvičí povely a jdou zpátky a nikdy pesána nepustí z vodítka. A když vidí nějakého cizího psa, tak se po něm nesmí ani otočit. A pak jsou naplaveniny typu já, kteří lítaj s pesánem všude možně celý den, nechají ho běhat v lese a na louce volně a tahaj ho na výlety a všude s sebou, včetně vesnických akcí (třeba čarodejnice), na což koukaj starousedlíci s vyvalenýma očima a kroutí při tom hlavou.

4.5.2015 20:58
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

scylla napsal(a):
Před mnoha lety bylo normální, že vesnická psina a omladina lítala spolu po vesnici a přilehlém okolí. Psi nebyli agresivní vůči sobě ani vůči dětem a dalším lidem. jen ti, kteří se občas doslova "utrhli ze řetězu", s těmi byl problém. Nedělali se komedie kolem psů a dětí a co se pamatuji, k úrazům nedocházelo. V dnešní době bych psa ven takto nikdy nepustila, i když souhlasím s tím, že pes, kterému je umožněno samostatně myslet, se to naučí lépe než pes, který je neustále "trénován" a povelován. Dnes raději psa pod dozorem, pro jeho vlastní bezpečí.

Jo jo, nedělaly se komedie kolem psů a dětí a když náhodou došlo k nějakému úrazu, tak se povolal myslivec a psa rovnou bez zbytečných komedií zastřelil.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Koukám, jak jste se té naplaveniny všichni chytli a cítíte se dotčení. A jak by jste se tedy nazvali: zdá se vám hezčí přistěhovalci z města? Je přeci jedno, jak se to nazve, nic to nemění na faktu, že to tak prostě je. Já jsem byla nějaký ten rok, moravská náplava v Praze. Každý to pozná, tak ze sebe nebudu dělat měšťandu, když ta ze mne nikdy nebude, stejně jako jsem po pár větách poznala, že Hanele77 není z vesnice. Vůbec netvrdím, že lidi z vesnice jsou na všechno mnohem lepší(většinou to bývá spíše naopak) mne jen děsně zarazil fakt, že si někdo postaví dům, zbuduje zahradu a jeho pes, tam chodí na, návštěvu" a pod dozorem, aby nedejbože někam necvrknul. Pochopila bych (no já spíš ne ) ale vím, že je plno lidí, co se může zbláznit z toho, že jim po zahradě chodí sousedovic kočky...ale vlastní pes? Píšete, že jste z vesnice a přitom se bojíte, že vám psa někdo otráví, ukradne a proto ho raděj necháte zavřeného v baráku, jako byťáka, který ale jinou možnost opravdu nemá To ty lidi kolem vás vidíte všechny tak černě? Pak nechápu, proč jste se na vesnice přistěhovali, když ti lidi jsou tam šílená havěť? Máme tu taky různá individua neříkám, že je něco takového úplně vyloučené, ale proto přeci nebudu zavírat doma psy, děcka...Jestli to nebude spíše tím, že tady si toho všichni víc všímáme, známe sousedy...kdežto ve městě jsou všichni anonymní, nikdo nikoho nezajímá, soused leží v bytě pod peřinou rok a přijde se na to, až smrdí celý barák...to je zase můj pohled. A mimochodem přesto, že jsem se tu narodila, jsem tu taky za exota, protože jsem moc, zelená", protože jako jedna z mála psy venčím, protože nepijem alkohol a nesedíme po hospodách, v životě bych nezabila ani myš...Nemám potřebu se tím vychvalovat, kdo mne zná ví, že mi na mínění jiných pramálo záleží, ale koukám, že se tady kdeco předhazuje jen proto, aby jsme všichni viděli, jak je ten či onen lepší člověk...a ono se to pozná podle toho jestli venčí a co si myslí o samovenčících psech

4.5.2015 21:25
sufle

XXX.XXX.49.81

Chtěla bych se zeptat jak se přesně odlišuje naplavenina od skalních občanů.
Jestli, abych byla místní, musím se tam narodit nebo přistěhovat třeba ve dvou letech nebo jak se to obecně bere?

Naši se narodili ve vesnici, žili tam až do vysoké školy, pak šli studovat do města, kde zůstali asi 40 let a teď se vrátili do rodné vísky. Jsou naplavenina nebo ne? Přes několik diskuzí tady to stejně nechápu.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

sufle napsal(a):
Chtěla bych se zeptat jak se přesně odlišuje naplavenina od skalních občanů.
Jestli, abych byla místní, musím se tam narodit nebo přistěhovat třeba ve dvou letech nebo jak se to obecně bere?

Naši se narodili ve vesnici, žili tam až do vysoké školy, pak šli studovat do města, kde zůstali asi 40 let a teď se vrátili do rodné vísky. Jsou naplavenina nebo ne? Přes několik diskuzí tady to stejně nechápu.

Mají ve vesnici kamarády, spolužáky...tedy s mnohými společné vzpomínky, které ale vnímají spíše ti starousedlíci. To vím od své tety, která je podobný případ. Na většinu lidí už si ani nevzpomíná, vzpomínky vyblednuly a přebily je jiné zážitky U nás, alespoň co tak poslouchám, je lidi pořád berou za své Ale ti dotyční, prožili kus života jinde a jinak a doma už se tady prostě necítí...

4.5.2015 22:22
HANELE77

XXX.XXX.0.78

Koukám, jak jste se té naplaveniny všichni chytli a cítíte se dotčení. A jak by jste se tedy nazvali: zdá se vám hezčí přistěhovalci z města? Je přeci jedno, jak se to nazve, nic to nemění na faktu, že to tak prostě je. Já jsem byla nějaký ten rok, moravská náplava v Praze. Každý to pozná, tak ze sebe nebudu dělat měšťandu, když ta ze mne nikdy nebude, stejně jako jsem po pár větách poznala, že Hanele77 není z vesnice. Vůbec netvrdím, že lidi z vesnice jsou na všechno mnohem lepší(většinou to bývá spíše naopak) mne jen děsně zarazil fakt, že si někdo postaví dům, zbuduje zahradu a jeho pes, tam chodí na, návštěvu" a pod dozorem, aby nedejbože někam necvrknul. Pochopila bych (no já spíš ne ) ale vím, že je plno lidí, co se může zbláznit z toho, že jim po zahradě chodí sousedovic kočky...ale vlastní pes? Píšete, že jste z vesnice a přitom se bojíte, že vám psa někdo otráví, ukradne a proto ho raděj necháte zavřeného v baráku, jako byťáka, který ale jinou možnost opravdu nemá To ty lidi kolem vás vidíte všechny tak černě? Pak nechápu, proč jste se na vesnice přistěhovali, když ti lidi jsou tam šílená havěť? Máme tu taky různá individua neříkám, že je něco takového úplně vyloučené, ale proto přeci nebudu zavírat doma psy, děcka...Jestli to nebude spíše tím, že tady si toho všichni víc všímáme, známe sousedy...kdežto ve městě jsou všichni anonymní, nikdo nikoho nezajímá, soused leží v bytě pod peřinou rok a přijde se na to, až smrdí celý barák...to je zase můj pohled. A mimochodem přesto, že jsem se tu narodila, jsem tu taky za exota, protože jsem moc, zelená", protože jako jedna z mála psy venčím, protože nepijem alkohol a nesedíme po hospodách, v životě bych nezabila ani myš...Nemám potřebu se tím vychvalovat, kdo mne zná ví, že mi na mínění jiných pramálo záleží, ale koukám, že se tady kdeco předhazuje jen proto, aby jsme všichni viděli, jak je ten či onen lepší člověk...a ono se to pozná podle toho jestli venčí a co si myslí o samovenčících psech

Divoženko,
nikdy jsem neřekla, že si pes "nesmí ucvrknout" jen prostě se ho snažím co nejvíc venčit venku, protože nechci, aby se venčil na zahradě. Vám to přijde nepochopitelné, mně ne. Nikde jsem nepsala, že jsem z vesnice, ale že bydlím na vesnici..
Domek uvnitř je pro 8-mi měsíčního malého knírače bezpečnější, než celodenní pobyt na zahradě, když není nikdo doma, to mi nevymluvíte.
Na zahradu chodí, když jsme doma...má tam volný pohyb a taky jsem psala, že si sem tam cvrkne..ale snažím se tomu předcházet. Že si značkuje teritorium, samozřejmě neovlivním.

Ale to by si člověk mohl plíce vymluvit. Divoženko, víte co, mějte své psy kde chcete a vůbec si dělejte co chcete, stejně jako to budu dělat já, naplavenina z Brna na Vysočinu

Jsem jediná, kdo u nás platí poplatky ze psů a moc nás není, co tu platíme poplatky za svoz odpadů..
A předhazovat a napadat jste začala Vy v okamžiku, kdy jsem si dovolila napsat, že nechci, aby se mi pes venčil na zahradě. Proto s ním chodím co nejvíce ven. Proto jsem si ho pořídila, ne, aby ležel na zahradě a já s ním šla, až se mi bude třeba chtít, bez ohledu, zda už je, či není vyvenčený..
Pak jste mne nazvala "naplaveninou", protože venkovan prostě nechá (dle Vás) dělat své psy běžně potřebu na zahradě...bodejť ne, když první Vaše procházka je v 9:3O, kdežto my jdeme už v 6 ráno.. Mně není za těžko vstát a jít se projít. Otevřít dveře na zahradu je jistě mnohem pohodlnější...

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 22:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Hanele77, kdybych Vás chtěla napadat, použila bych jinou terminologii, já jsem napsala, že je to pro mne nepochopitelné. Je to jen můj názor a Vám se líbit vůbec nemusí, vlastně nikomu. Mám ho, napsala jsem ho, Vy s ním nesouhlasíte, ale to je tak jediné, co s tím můžete udělat stejně jako já s tím Vaším. Od toho ale tyhle internetové diskuse jsou.

5.5.2015 01:25
milannn

XXX.XXX.90.222

HANELE77 napsal(a):
Bodejť byste nesouhlasila.
Vy jste vůbec svobodomyslná
Divíte se, že štěně nenechám samotné 10 hodin na zahradě, když jsem v práci (viz. "Štěně – jak naučit chodit na dečku?"), nemůžete pochopit, že ho chodím venčit a nenechám ho zbytečně čurat a kálet na své okrasné zahradě a taky, že nehážu psí lejna do kompostu
Pak se nemohu divit, že schvalujete "samovenčení psů". Jsem asi přecitlivělá "naplavenina na venkov", ale vadí mi to.
Mám malé plemeno a pokud občas potkám "místního" tuláka, jediným řešením je naše zablácené psisko vzít do náruče, protože ten "Casanova" by ho napadl Naštěstí na mne si už netroufne, poté, co dostal zásah pepřákem, kdy po mně skákal dost nechutným způsobem.
Takže přijdu domů jako prase a mohu se znovu celá převlíknout, že jsem vyděšená, co by, kdyby mu hráblo...je to dost přerostlý ovčák...ani nemluvím
Onehdy jsem pozorovala ze zahrady nešťastnou starší dámu - turistku, která měla fenu kolie a ten místní tulák je dost nechutně obtěžoval (fena nehárala, byla kastrovaná).
Poskytla jsem jí azyl u nás za plotem a psisko odehnala..

Majitele to nezajímá, je také "svobodomyslný"...

Zajímal by mne názor Divoženky, kdyby takové psisko potkala venku se svými velkými psy. Co by jako dělala, kdyby jí tento pes potkal a začal se rvát s jejími? Majitel v nedohlednu... To by pak ta inteligence a "opráskanost" samovenčícího psa, byla spíše na škodu, nemyslíte?

Pak tu na vsi máme ještě jednoho psa, také chodí "ven sám". Ten je střední velikosti, delších chlupů, hřeben v životě neviděl (zase budu za citlivou náplavu ), je zplstnatělej a samý dred..
Nelíbí se mi, aby očichával mého psa, nedělám si iluze, očkování a odčervení, stejně jako odblešení pes v životě nepoznal.
A proč by to mělo všechno nalézt na mého psa ?
Páneček kouká za plotem...já - zavolejte si ho. (můj pes na řemínku). Odpověď, proč, vždyť nic nedělá
Slova, že si nepřeju, aby čichal k mému psovi, neobstojí..takže psa zase do náruče a psisko s vrtcím ocáskem nás doprovodí až domů

Nesnáším myslivce, ale i díky takovým "majitelům", pak střílejí i psy, kteří mají pána někde kousek od sebe...

HANELE77: "Jsem asi přecitlivělá naplavenina na venkov"

Jste.

5.5.2015 06:40

milannn napsal(a):
HANELE77: "Jsem asi přecitlivělá naplavenina na venkov"

Jste.

Proč?

Hanele, mám dva velké psy a drtivá většina samovenčičů, tedy alespoň těch velkých, má dost rozumu, aby nás obloukem obešla (zatím ten rozum měli všichni). Problém je s prcky, kteří mým psům ječí za zadkem a doráží, pak hrozí, že to ten větší a zároveň labilnější neustojí...S malým psem budete mít jiné zkušenosti, to věřím.

5.5.2015 10:35
hunter

XXX.XXX.22.6

Je to naprostá sobeckost daného člověka, sobeckost je to i od pejskařů, kteří s tímto souhlasí..Nikdy nevíte, co se může stát. Pak slýcháme nářky majitelů, když se po nich vymáhá škoda, protože jejich pes způsobil autonehodu, pokousal člověka, nebo jiného psa, případně pytlačil a byl zastřelen. Existují i lidi, co se bojí psů. A proč by měli být omezováni, protože někdo jiný je nezodpovědné sobecké individuum ?

Divné, bydlím na malé vesnici (jsem starousedlík), světe div se, všichni tu platí poplatky za odvoz odpadu, protože jinak vám popeláři jednoduše váš odpad nebudou vyvážet. Platí se i poplatky za psy. Nikdo s tím nemá problém. Všichni, i když s různou intenzitou, tu své psy venčí. Také je rozdíl pokud někdo má zahradu 9x5m, kdežto já mám pozemek 300x80m. Někdo na zahradě pěstuje okrasné květiny a je to jeho vášeň (resp. v tomto případu její- sousedky) a pes ji také nesmí do této části zahrady- ale nechápu, proč by to někoho mělo zarážet. Je mi jedno, jestli je někdo naplavenina, nebo starousedlík- blbec může být ten i onen.
Moji psi likvidují každou kočku, která se dostane na náš pozemek. Pokud někdo pustí kočku, ať si chodí kam chce, musí počítat i s tímhle. Mě je osobně jedno, že ta kočka nepřežila, já k ní nemám citový vztah, tohle by si měli majitelé koček uvědomit (totožná situace jako u samovenčících psů).

5.5.2015 10:45
milannn

XXX.XXX.90.222

Protože pokud se pohybuji v přírodě, se psem, navíc na té vesnci žiju, nejde mít úplně stejná měřítka a standardní přístup jako ve městě. Nejsem z vesnice, ale hodně se tam vyskytuji a pokud bych se chtěl neustále vyhýbat každému blátíčku, kaluži, rose a psí tlapce od bláta, tak bych se musel zbláznit. A to nijak nemiluju tyhle věci. A to, že na vesnici občas potkáte nějakého psa navolno, je taky docela běžná věc. Chápu, že pro majitele menšího psa to je problém, ale tak, jak to tady už někdo popisoval - tak to prostě na vesnici bylo a zatím ještě i někde je. Co s tím dělat? Psy střílet na potkání? Ty lidi nepředěláte, že nemají Punťu pouštět ze dvora se proběhnout.

5.5.2015 11:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Proč střílet.
Stačí obecní vyhláška a postihy.

5.5.2015 11:46
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Proč?

Hanele, mám dva velké psy a drtivá většina samovenčičů, tedy alespoň těch velkých, má dost rozumu, aby nás obloukem obešla (zatím ten rozum měli všichni). Problém je s prcky, kteří mým psům ječí za zadkem a doráží, pak hrozí, že to ten větší a zároveň labilnější neustojí...S malým psem budete mít jiné zkušenosti, to věřím.

Můj (ač malý) pes, na nikoho nedoráží, je dobře vychovaný. Ovšem, když jdeme procházkou a na polní cestě, kam fakt není kam uhnout, proti Vám běží a posléze se plíží obrovský ovčák bez pána a Vy instinktivně vezmete svého pejska do náruče a ten ovčák zuří a skáče po Vás, není to fakt příjemné.
Svého psa máte v rukách nad hlavou (váží přes 7 kg) a tak, tak držíte balanc... fakt bych takový zážitek nepřála. Proto se samostatným venčením psů nesouhlasím a přijde mi to opravdu bezohledné..

Neregistrovaný uživatel

5.5.2015 12:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Byli jsme se psy na výletě někde na kraji Beskyd, na Kopanicích, kde vím, že je ve vesničkách běžný folklor (a s tím nesouhlasím) že jsou psi na dvorcích a ještě na řetězech...málo který je tam na volno. Pokud ovšem jdete kolem samot, tak tam bývají psi na volno a stane se vám, že od domku na vás pes různé velikosti vyrazí, ale oni bývají také zvyklí a ví, že vetřelce mají jen, zkontrolovat". Mám psy velké, takže se nijak zvlášť nebojím, ale mamka má malou feňuli. Najednou se z kopce od chalupy řítí kavkazák a já jen čekala, co bude. Nevidíte tomu podvozek, je to chlupatá koule, takže jsem hned nevěděla, jestli pes či fena. Psy jsem stáhnula k sobě, jenže jeden na flexině, mamky Mandy na flexině, pes začal těsně kolem nás obíhat, očichávat psiska, ani jsem nestihnula psa odepnout a motali jsme se. Pochopila jsem, že je to asi fena, protože psi nějak negativně nereagovali. To už jsem se jen bála, aby nevyjela po Mandy. My se snažili od sebe dostat 3 velké a jednoho malého psa, byl křik a zpoza chalupy 150m nad náma, vyjde pán s hráběma, že dělá sena. Písknul na psa, ten se sebral a odešel, zůstal sedět tak 30m na svahu a už jen sledoval. Prostě je to život. Kdybych měla pořád řešit a dělat si hlavu s tím, že se mi někde něco nelíbí, skončím u Chocholouška. Buď to budu brát jak to je, nebo se budu muset odstěhovat asi na pustý ostrov. A protože už jsem dost stará na to, abych pochopila, že se svět netočí a nebude točit kolem mne, prostě se s tím smířím a užívám si života a krásy kolem sebe(dokud tu ještě nějaká je) Ano, kdyby se dodržovala pravidla, bude všechno jednodušší..jenže jde taky o to, kdo a jaková nastavuje...takže zase to není jednoznačné...
P.S. Hanele77 - každý normální pejskař Vám řekne, že je blbost brát psy do náruče, protože to nevyprovokuje nic jiného, než že na vás onen příchozí pes bude skákat. A bude skákat dokonce i pes, který to normálně běžně nedělá(vidím to na svých, že tendenci mají) Protože i ten nejhodnější pes, bude chtít toho vašeho očichat a zjistit, co je zač. Naprosto chápu, že se bojíte a asi by mi to cukalo taky, jenže tím, že své psy stejně neuzvednu:) musím jen čekat a usměrňovat.

5.5.2015 12:51
Bílávlčice

XXX.XXX.89.52

"P.S. Hanele77 - každý normální pejskař Vám řekne, že je blbost brát psy do náruče, protože to nevyprovokuje nic jiného, než že na vás onen příchozí pes bude skákat. A bude skákat dokonce i pes, který to normálně běžně nedělá(vidím to na svých, že tendenci mají) Protože i ten nejhodnější pes, bude chtít toho vašeho očichat a zjistit, co je zač. Naprosto chápu, že se bojíte a asi by mi to cukalo taky, jenže tím, že své psy stejně neuzvednu:) musím jen čekat a usměrňovat. "

5.5.2015 16:35
aritim

XXX.XXX.19.70

Bílávlčice napsal(a):
"P.S. Hanele77 - každý normální pejskař Vám řekne, že je blbost brát psy do náruče, protože to nevyprovokuje nic jiného, než že na vás onen příchozí pes bude skákat. A bude skákat dokonce i pes, který to normálně běžně nedělá(vidím to na svých, že tendenci mají) Protože i ten nejhodnější pes, bude chtít toho vašeho očichat a zjistit, co je zač. Naprosto chápu, že se bojíte a asi by mi to cukalo taky, jenže tím, že své psy stejně neuzvednu:) musím jen čekat a usměrňovat. "

Blbost to možná je, ale pokud se do sebe psi náhodou pustí a člověk je na to sám, tak potom nemá nejmenší šanci je od sebe dostat. Pokud je lidí víc a nebojí se cizího psa, tak je oddělí, ale riskovat zranění malého psa někde dál od domova, kde není šance dostat ho rychle k veterináři taky není to nejlepší. Já málokdy chodím ven s jedním psem, takže ani nemám šanci je zvednout, ale stoupám si mezi ně a cizího psa. Pokud jde o velkého psa, tak mám připravený pepřák.

5.5.2015 19:33

Protože jsem měla přes den dost času na přemýšlení a vzpomínání ( v zaměstnání ) přidám ještě jednu málo úsměvnou historku, pravda není ze včera, je to už pár let.
Dvě kamarádky, slečny 19 let, si v létě v kraťasech vyšly po veřejné cestě do polí na okraji Prahy. Nikde nikdo a objevili se tam dva psi. NO a mrňavý uňafaný podvraťák. Zatímco mrňavý podvraťák ňafal a lítal okolo, NO jim chňapal po nohách a kousal ( až do dospělosti měly trvalé následky - jizvy )
Jak byly vyděšené, ani snad nemusím psát. Zachránil je zootechnik, který jel do blízkého kravína na kontrolu. Také to byli samovenčící psi, NO, který je pokousal na nohách dlouho hledali kvůli vzteklinové nákaze. Objezdili všechny přilehlé vesnice, pes nakonec byl z vilové čtvrti v Praze, odkud se samovenčil často, našli ho náhodou. Pes byl utracen.

5.5.2015 19:43

Proč?

Když máte dva velké psy, to vám samovenčiči nemusí vadit. Já mám jen střední fenu ( s tou v mém loňském zážitku nebyl problém ), ale měla jsem na louce 3 vysokobřezí kozy, když nás napadl samovenčící pes. Vypadal jako šarpej, ale byl žíhaný, to snad šarpejopvé nebývají. Naštěstí jsem kozy udržela u sebe, kdyby se rozeběhly, byl by je potrhal. Byl hodně odhodlaný, od koz už měl rozbitou mordu, ale to mu vůbec nevadilo v tom, aby útočil znovu a znovu. Fena zakrvácená, kozy zakrvácené ( naštěstí většina krve byla jeho a spíš ji o ně otíral, jak po nich chňapal ), já na mrtvici. Když jsem se dostala na kraj lesa a tam popadla pořádnou větev, teprve potom to pes vzdal. I když kozy nebyly potrhané, utrpěly jen sem tam šrám, ještě dlouho stály se skloněnýma hlavama, klepaly se a rozdýchávaly to. Naštěstí všechny porodily v pořádku. Takže za mě - nesnáším samovenčící se psy.

6.5.2015 14:51
joripage

XXX.XXX.41.2

HANELE77 napsal(a):
Můj (ač malý) pes, na nikoho nedoráží, je dobře vychovaný. Ovšem, když jdeme procházkou a na polní cestě, kam fakt není kam uhnout, proti Vám běží a posléze se plíží obrovský ovčák bez pána a Vy instinktivně vezmete svého pejska do náruče a ten ovčák zuří a skáče po Vás, není to fakt příjemné.
Svého psa máte v rukách nad hlavou (váží přes 7 kg) a tak, tak držíte balanc... fakt bych takový zážitek nepřála. Proto se samostatným venčením psů nesouhlasím a přijde mi to opravdu bezohledné..

...a teď si představte velkého psa, kterého chcete před takovým agresorem ochránit...do ruky ho nevezmete Lidi, co pouští svoje psy bez dozoru, patří za mříže, nebo ještě lépe-řádný výprask! Já se svým psem potkávám bohužel jen ty agresivní jedince (zadavatelka měla holt štěstí, že potkala dobráka-kdyby to byl opak, asi by měla jiný názor), takže už mám slušně pocuchané nervy z toho věčného bránění, řvaní a odhánění...

6.5.2015 15:03
joripage

XXX.XXX.41.2

No tak pokud víte (asi vědma), že ten příchozí pes vašemu psovi neublíží, tak potom asi ano, ale to prostě nepoznáte dopředu! Včerejší situace, které jsem byla svědkem: na louce si pán venčil jorka, či co to bylo, a najednou se z křoví vynořili dva vzrostlí ridgebackové a jen co malého zbystřili letěli k němu tryskem, samozřejmě ho hned povalili (už tak mu mohli zlomit vaz) a dle jejich si hráli, ale tomu malýmu prďolovi šlo o život...konec tomu učinil až majitel, který ho vzal do náruče. Majitel těch dvou si v klidu kráčel x metrů za nimi, celé to viděl a neměl žádnou snahu si psy odvolat ani se omluvit, prostě nic! Ani v takovém případě byste nedoporučila psa zvednout?

6.5.2015 15:25
Šarina

XXX.XXX.231.146

Je to prosté, milý Watsone:

1/ Člověk se má chovat tak, aby neobtěžoval okolí.
2/ I jeho pes se tak má chovat.
3/ Člověk za svého psa plně odpovídá.

Každý, kdo má mozek v hlavě, musí uznat, že pes bez dozoru prostě okolí obtěžovat může. Respektive, že okolí obtěžovat pravděpodobně bude- může nejen napadnout/obtěžovat jiného psa, ale může porazit dítě, či třeba seniora s holí... může lovit (či v době hnízdění třeba jen plašit) zvěř... ba co víc, může způsobit dopravní nehodu!

Možností, jak může pes bez dozoru způsobit trable, je tolik, že mi to připadá jak u blbých na dvorku tady vypisovat všechny možné varianty. Jak můžou vůbec u tohoto témtu vzniknout pochybnosti o tom, že pes se prostě nemá co venčit sám?

6.5.2015 16:06
Pepan.

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):
Blbost to možná je, ale pokud se do sebe psi náhodou pustí a člověk je na to sám, tak potom nemá nejmenší šanci je od sebe dostat. Pokud je lidí víc a nebojí se cizího psa, tak je oddělí, ale riskovat zranění malého psa někde dál od domova, kde není šance dostat ho rychle k veterináři taky není to nejlepší. Já málokdy chodím ven s jedním psem, takže ani nemám šanci je zvednout, ale stoupám si mezi ně a cizího psa. Pokud jde o velkého psa, tak mám připravený pepřák.

Můj pes se volně nevenčí, jen se mnou. Když vidí jiného psa, má radost že potkal kamaráda, běží k němu a už z dálky přátelsky mává ocasem. Chce se jenom očichat. Když ale paninka zvedne psa nad hlavu, je malér, bude skákat aby si čuchnout mohl.
Nechápu vás lidi, snad byste měli poznat který pes běží s naježenou srstí a který přátelsky hejbasí.

6.5.2015 16:50
aritim

XXX.XXX.19.70

Pepan. napsal(a):
Můj pes se volně nevenčí, jen se mnou. Když vidí jiného psa, má radost že potkal kamaráda, běží k němu a už z dálky přátelsky mává ocasem. Chce se jenom očichat. Když ale paninka zvedne psa nad hlavu, je malér, bude skákat aby si čuchnout mohl.
Nechápu vás lidi, snad byste měli poznat který pes běží s naježenou srstí a který přátelsky hejbasí.

Popravdě mě osobně je naprosto ukradené, že váš pejsánek se chce kamarádit. Svého psa si můžu zvedat nad hlavu jak je mi libo, to snad uznáte. Váš pes má být vychovaný a neskákat na kohokoliv, byť by měl nad hlavou velblouda. Pokud si ho vychovat nedokážete, laskavě si ho voďte na vodítku.
Já jsem psala, že své psy nezvedám protože vždy chodím minimálně se dvěma, ale spíš se třemi. Přátelského psa poznám a nehysterčím, leč přesto stoprocentně platí odstavec výše.
Také vás nechápu. Máte psa, no a co? To se jako máme pos... Je snad nějaká vyhláška, která nám ukládá kamarádit se s každým psem co si chce čuchnout? Mí psi o to nestojí a já taky ne. Na to máme psí kámoše.

6.5.2015 18:52
Pepan.

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):
Popravdě mě osobně je naprosto ukradené, že váš pejsánek se chce kamarádit. Svého psa si můžu zvedat nad hlavu jak je mi libo, to snad uznáte. Váš pes má být vychovaný a neskákat na kohokoliv, byť by měl nad hlavou velblouda. Pokud si ho vychovat nedokážete, laskavě si ho voďte na vodítku.
Já jsem psala, že své psy nezvedám protože vždy chodím minimálně se dvěma, ale spíš se třemi. Přátelského psa poznám a nehysterčím, leč přesto stoprocentně platí odstavec výše.
Také vás nechápu. Máte psa, no a co? To se jako máme pos... Je snad nějaká vyhláška, která nám ukládá kamarádit se s každým psem co si chce čuchnout? Mí psi o to nestojí a já taky ne. Na to máme psí kámoše.

Wow, Vaše zdvořilost mě posadila na zadek. Dámo, musím konstatovat, že o seznámení s Vámi opravdu nestojím

6.5.2015 19:00
aritim

XXX.XXX.19.70

Pepan. napsal(a):
Wow, Vaše zdvořilost mě posadila na zadek. Dámo, musím konstatovat, že o seznámení s Vámi opravdu nestojím

Ani byste neměl příležitost, bezohledným, sebestředným takypejskařům se obloukem vyhýbám.

6.5.2015 19:02
Pepan.

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):
Ani byste neměl příležitost, bezohledným, sebestředným takypejskařům se obloukem vyhýbám.

?...

6.5.2015 19:10
Pepan.

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):

A máte psy, nebo čivavy? To druhé považuji za kočku.

6.5.2015 20:02
aritim

XXX.XXX.19.70

Pepan. napsal(a):

Vzdělání a inteligence rozhodně také nepatří k vašim kladům že? Rozdíl mezi kočkou a psem se děti učí v první třídě v prvouce. Nejspíš byste si měl oprášit základní vědomosti.

6.5.2015 20:06
Kettu

XXX.XXX.188.232

Pepan. napsal(a):

Vy jste asi hodně chytrý člověk, co? Aritim má pravdu a vy jste taky bezohledný jako lidi co mají samovenčící psy.. Takový lidi, jako jste vy fakt miluju!

6.5.2015 21:36
Anthony

XXX.XXX.0.0

Pepan. napsal(a):

A co když majitel toho jiného psa absolutně nemá zájem, aby jeho psa ten Váš očuchával? Co když má psa bojácného, po úraze, nepřátelského, či cokoliv jiného? Paninka si se psem může dělat suchý vrby, ale Vy, pokud máte psa na volno, jej máte mít natolik ovladatelného, že na nikoho skákat nebude... Ohleduplnost by neškodila, každej prostě na Vašeho psa (i když s přátelskými úmysly) zvědavý není a to je třeba vzít na vědomí... Ale dnes se ohleduplnost nenosí, každý má dojem, že on a jeho pes je střed vesmíru.:(.

7.5.2015 08:29
joripage

XXX.XXX.41.2

Pepan. napsal(a):

Kde máte jistotu, že každý pes, ke kterému doběhne ten Váš bude přátelský také? Pak se budete přít před soudem, když Vám milého pejska jiný pes zakousne...Zkuste brát tu svojí svobodu taky z jiné strany, Vy máte dojem, že váš pes se může očuchávat s každým a jsou zase lidé, kteří chtějí mít tu svobodu, že je na procházce nebude obtěžovat jiný pes. Dokážete si to představit a pochopit to? Přece není tak těžké zeptat se majitele druhého psa, jestli se můžou očuchat, pohrát si...Ne ono je lepší nechat psa dobíhat ke všem a čekat, až jednou ten Váš narazí na psa, který se fakt kamarádit nechce

7.5.2015 08:58
Pepan.

XXX.XXX.89.52

Kettu napsal(a):
Vy jste asi hodně chytrý člověk, co? Aritim má pravdu a vy jste taky bezohledný jako lidi co mají samovenčící psy.. Takový lidi, jako jste vy fakt miluju!

Děkuji za lichotku, taky Vás mám rád.

7.5.2015 08:59
Pepan.

XXX.XXX.89.52

Anthony napsal(a):
A co když majitel toho jiného psa absolutně nemá zájem, aby jeho psa ten Váš očuchával? Co když má psa bojácného, po úraze, nepřátelského, či cokoliv jiného? Paninka si se psem může dělat suchý vrby, ale Vy, pokud máte psa na volno, jej máte mít natolik ovladatelného, že na nikoho skákat nebude... Ohleduplnost by neškodila, každej prostě na Vašeho psa (i když s přátelskými úmysly) zvědavý není a to je třeba vzít na vědomí... Ale dnes se ohleduplnost nenosí, každý má dojem, že on a jeho pes je střed vesmíru.:(.

Konečně slušný člověk co to napíše bez urážek.
Samozřejmě svému psovi nedovolím na nikoho skákat a chodí mi u nohy. Ale jsou mi k smíchu vyděšené paninky co v dálce vidí psa a už svého zvedají do náruče.
Tím opravdu dávají jiným psům popud skákat.

7.5.2015 09:47

Prosím všechny diskutující, aby udržovali meze slušného chování a respektu k ostatním. Debatujte, argumentujte, ale pokud se budou stupňovat osobní narážky či vulgarismy, bude vlákno promazáno, případně uzamčeno.
Děkuji.
Admin.

7.5.2015 10:05

No, nejen tím dávají popud jiným psům skákat, ale svého vlastního psa tak dostávají do zcela bezbranné situace a tím vytváří, respektive prohlubují jeho strach (samozřejmě při jasném a jednoznačném útoku je to o něčem jiném).

"A co když majitel toho jiného psa absolutně nemá zájem, aby jeho psa ten Váš očuchával? Co když má psa bojácného, po úraze, nepřátelského, či cokoliv jiného?"
Mnoho majitelů nemá zájem o kontakt svého psa s cizím "bo se bojím bojím a svého psa neovládám"...bohužel, když psům přirozená komunikace nebude umožněna, tak se komunikovat nenaučí a jenom bude narůstat množství psích "sociopatů". A to píšu jako čerstvá držitelka krvavých kolen a lokte, neb můj vlastní reaktivní pes poněkud bouřlivě reagoval na volně se pohybujícího zvědavého nekonfliktního pejska, který se přišel očuchat (můj druhý pes se seznamuje v klidu a míru)...a upřímně mi je až líto, že takových psů nepotkávám víc, aby se ten můj mohl učit a učit a učit!

7.5.2015 13:28
Anthony

XXX.XXX.143.37

No, nejen tím dávají popud jiným psům skákat, ale svého vlastního psa tak dostávají do zcela bezbranné situace a tím vytváří, respektive prohlubují jeho strach (samozřejmě při jasném a jednoznačném útoku je to o něčem jiném).

"A co když majitel toho jiného psa absolutně nemá zájem, aby jeho psa ten Váš očuchával? Co když má psa bojácného, po úraze, nepřátelského, či cokoliv jiného?"
Mnoho majitelů nemá zájem o kontakt svého psa s cizím "bo se bojím bojím a svého psa neovládám"...bohužel, když psům přirozená komunikace nebude umožněna, tak se komunikovat nenaučí a jenom bude narůstat množství psích "sociopatů". A to píšu jako čerstvá držitelka krvavých kolen a lokte, neb můj vlastní reaktivní pes poněkud bouřlivě reagoval na volně se pohybujícího zvědavého nekonfliktního pejska, který se přišel očuchat (můj druhý pes se seznamuje v klidu a míru)...a upřímně mi je až líto, že takových psů nepotkávám víc, aby se ten můj mohl učit a učit a učit!

Jasně, učit se je super, ale po DOMLUVĚ... Víte, například můj pes byl několikrát napaden těmi, hodnými psy, co si jdou jen čuchnout" a prostě já už na to zvědavá například nejsem. Po domluvě ano, zvlášť tam, kde se psi můžou v klidu proběhnout a pohrát si. Ale čím dál častěji se setkávám, že i přes mou žádost o odvolání psa se doslechnu pouze to, že nic neudělá a chce si čuchnout... Prostě slušnost mizí a když není ani mezi pejskaři, tak se člověk nemůže divit, že nepejskaři už jsou kolikrát fakt zlí, protože tihle psi si jdou často, čuchnout" i k dítěti, starému člověku, atd. a lidi prostě o cizýho psa nestojí, kolikrát...

A pro PEPAN - máte pravdu, že chytáním psa nad hlavu to člověk kolikrát zhorší, stejně jako, když jím začnou točit na flexině. Ale zase - kdyby se jich ten druhý člověk třeba zeptal, psa zbytečně nepouštěl k nim, nemuselo by se to dít a ty lidi by zjistili, že se třeba bát nemusí. Dnes má psa každá, kačena" a bohužel na volno nechodí jen ti milí a nekonfliktní a s nabývajícími zkušenostmi jsou lidi už vyděšení z toho, co, zase bude"...

Prostě, lidi, buďte ohleduplní a uvidíte, že to pak jde i s úsměvem aa ke spokojenosti všech.;).

11.5.2015 10:24
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Anthony napsal(a):
Jasně, učit se je super, ale po DOMLUVĚ... Víte, například můj pes byl několikrát napaden těmi, hodnými psy, co si jdou jen čuchnout" a prostě já už na to zvědavá například nejsem. Po domluvě ano, zvlášť tam, kde se psi můžou v klidu proběhnout a pohrát si. Ale čím dál častěji se setkávám, že i přes mou žádost o odvolání psa se doslechnu pouze to, že nic neudělá a chce si čuchnout... Prostě slušnost mizí a když není ani mezi pejskaři, tak se člověk nemůže divit, že nepejskaři už jsou kolikrát fakt zlí, protože tihle psi si jdou často, čuchnout" i k dítěti, starému člověku, atd. a lidi prostě o cizýho psa nestojí, kolikrát...

A pro PEPAN - máte pravdu, že chytáním psa nad hlavu to člověk kolikrát zhorší, stejně jako, když jím začnou točit na flexině. Ale zase - kdyby se jich ten druhý člověk třeba zeptal, psa zbytečně nepouštěl k nim, nemuselo by se to dít a ty lidi by zjistili, že se třeba bát nemusí. Dnes má psa každá, kačena" a bohužel na volno nechodí jen ti milí a nekonfliktní a s nabývajícími zkušenostmi jsou lidi už vyděšení z toho, co, zase bude"...

Prostě, lidi, buďte ohleduplní a uvidíte, že to pak jde i s úsměvem aa ke spokojenosti všech.;).

Přesně tak...
Rady, typu nezvedejte ho..jsou fakt na polňačce, kde je nejbližší vet 15 km (a ještě ten pro velká zvířata) fakt nad zlato..
Navíc nevím, jestli není nějak nemocný, nemá parazity...

Vlčák se k nám plíží a já budu čekat, zda se bude chtít kamarádit? To nemyslíte vážně! Můj malý knírač má 7 kilo, proti takovému "hovadu" nemá žádnou šanci a já se budu dívat, jak ho ten obr trhá, nebo co?
Je fakt, že co dostal pořádnou dávku pepřákem, už na nás neskáče.

Normálně ho samozřejmě nezvedám, ale když je velký pes sám, nebo majitel daleko, tak ano a nestydím se za to. Rozhodně je mi jedno, že pak třeba bude blbě socializovaný...radši blbě socializovaný, než porvaný

Jako velmi mladá jsem hodně venčila perfetkně vycvičenou fenu VK mých rodičů. Vždy chodila s náhubkem a pokud jsme potkaly malého psa, vždy jsem ji přivolala - pro jistotu.

11.5.2015 10:32
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Pepan. napsal(a):

Skočil by jednou.
Dostal by pořádnou dávku pepřákem a Vy byste platil čistírnu!

Váš pes je nevychovaný, protože skákat prostě nesmí a na cizí už vůbec ne!
Co kdyby to byl starší člověk o hůlce, nebo malé dítě, které by chránilo svého malého psa zvednutím do náruče?

Pepane, zamyslete se prosím nad sebou a zkuste to psa odnaučit, nebo jej voďte na vodítku, protože 100x se nic nestane a jednou to může být echt průser!

Přidejte reakci

Přidat smajlík