Erdelteriéři a koupání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.187

Dobrý den, prošla jsem diskuze o erdelteriérech a nikdy jsem nenašla odpověď na otázku, která mě velice zajímá a ráda bych touto cestou poprosila majitele erdelů o zodpovězení - opravdu se erdelové nesmějí koupat? Nesmrdí potom? Omlouvám se, jestli zní moje otázka hloupě, ale erdel se dostal mezi kandidáty na rodinného psa, a měl by s námi žít v bytě (takže počítám i na gauči a v posteli ). Měli jsme menší plemeno, které opravdu nikdy nesmrdělo, ani po zmoknutí ne a celkem bych ráda, aby tak tomu bylo i u dalšího psa. A přijde mi, že erdel tedy cítit musí být, když se nekoupe. Děkuji všem za odpověď.

4.5.2015 21:30
Clayton

XXX.XXX.225.3

Nejsem majitelka erdelteriéra, ale tohle jsem objevila-Koupání se u erdelteriéra vůbec nedoporučuje. Možná to bude znít zvláštně, ale většina chovatelů erdela vůbec nekoupe. Opravdu pouze kartáčováním udržíte erdelteriéra v čistotě a bez typicky psího zápachu. Koupání totiž u něj paradoxně způsobuje rychlé špinění srsti a čím více se koupe, tím více se špiní. Tedy koupat jen tehdy, když se pes dostane do “havarijního stavu” (vyválí se v rybině apod).
Asi má jen samočisticí srst a častým česáním se srst dobře ''provětrá''.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.187

Clayton napsal(a):
Nejsem majitelka erdelteriéra, ale tohle jsem objevila-Koupání se u erdelteriéra vůbec nedoporučuje. Možná to bude znít zvláštně, ale většina chovatelů erdela vůbec nekoupe. Opravdu pouze kartáčováním udržíte erdelteriéra v čistotě a bez typicky psího zápachu. Koupání totiž u něj paradoxně způsobuje rychlé špinění srsti a čím více se koupe, tím více se špiní. Tedy koupat jen tehdy, když se pes dostane do “havarijního stavu” (vyválí se v rybině apod).

Moc děkuji za reakci, tohle jsem právě četla, že se nekoupe. Chápu, že vypadá špína, ale není mi jasné, jak je to s tím zápachem. Ten podle mě jen trimováním nebo vyčesáním nezmizí. Ale velice ráda se nechám přesvědčit o opaku

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Moc děkuji za reakci, tohle jsem právě četla, že se nekoupe. Chápu, že vypadá špína, ale není mi jasné, jak je to s tím zápachem. Ten podle mě jen trimováním nebo vyčesáním nezmizí. Ale velice ráda se nechám přesvědčit o opaku

Ale zdravý pes nesmrdí i když se nekoupe - pokud pes sám od sebe páchne, tak je za tím nějaký zdravotní problém.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.187

Možná jsem se se vyjádřila nesrozumitelně, myslím tím zápachem intenzivní psí "vůni". Třeba co mám konkrétní zkušenost u kokršpaněla, ta jeho klasická "psí vůně" se stupňovala, až začala být neúnosná a pak jsme ho vykoupali, což bylo zhruba jednou za tři měsíce. Tím myslím opravdu jenom jeho přirozený psí pach, ne odér po vyválení se v něčem smrdutém.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Možná jsem se se vyjádřila nesrozumitelně, myslím tím zápachem intenzivní psí "vůni". Třeba co mám konkrétní zkušenost u kokršpaněla, ta jeho klasická "psí vůně" se stupňovala, až začala být neúnosná a pak jsme ho vykoupali, což bylo zhruba jednou za tři měsíce. Tím myslím opravdu jenom jeho přirozený psí pach, ne odér po vyválení se v něčem smrdutém.

No, a to právě není normální, aby udržovaný bytový pes smrděl sám od sebe tak, aby se musel co 3 měsíce kvůli pachu koupat - mám/měla jsem hromadů psů od krátkosrstých po dlouhosrsté, a žádný pes nesmrděl i když šampon viděli max 1x ročně, nebo dlouhosrstí před výstavou (a to jsem na páchnoucí psy fakt háklivka).

4.5.2015 22:07
lev

XXX.XXX.253.186

Clayton napsal(a):

Jak staré je toto doporučení ? V dnešní době, kdy jsou šampony a kosmetiky pro hrubosrstá plemena, kam erdel patří, mi takové doporučení přijde zcestné. Kromě toho si nedovedu představit trimovat nevykoupaného a mastného psa ( přirozeně mastnou srst).

5.5.2015 06:32
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tak srst, která se má trimovat, se NEKOUPE. To je známý fakt. Vykoupaný pes se trimuje dost blbě. Chovám psy dlouho a mohu říct, že některý "smrdí" více, jiný méně. Ale prostě časem smrdí všichni, takže nesouhlasím v tomhle s inspektorem pišišvorem. Erdely sice nemám, ale s hrubosrstými - drsnosrstými psy zkušenosti mám a nevidím důvod, proč by se takový pes nemohl vykoupat - samozřejmě, že denně by to srsti neprospělo, ale třeba tak 3x ročně přece nemůže psovi ublížit. Vykoupala bych takového psa v dětském mýdle.

5.5.2015 08:53
joanne.s

XXX.XXX.41.2

A opravdu každý pes přirozeně páchne? Přece kočky se taky nekoupou, a přesto zdravá kočka spíše voní..

Neregistrovaný uživatel

5.5.2015 20:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.231

joanne.s napsal(a):
A opravdu každý pes přirozeně páchne? Přece kočky se taky nekoupou, a přesto zdravá kočka spíše voní..

Co já vím, tak každý pes nepáchne, "očuchaná" mám malá plemena a ta nesmrděla, kokr byl hraniční a časem prostě jeho odér příjemný nebyl.
a děkuji všem za reakce, vlili jste mi naději do žil, že se dá erdel udržovat trimováním a občasným koupáním ve voňavém stavu :).

5.5.2015 23:45
milannn

XXX.XXX.90.222

Se psí srstí a odérem je to docela zvláštní. Měl jsem různé psy a jak srst, tak pach měl opravdu každý jiný. Troufnu si říct, že bych ty psy po čichu poznal. Např. stafordka voněla snad i jako mokrá po dešti, tomu bych dřív nevěřil. Naopak dobrman docela smrděl (psem) a ani se nemusel v ničem vyválet, samozřejmě jsme ho koupali, ale dlouho mu to nevydrželo. I srst, přestože je krátká byla zvláštní v tom, že pokud se zašpinil, musel jsem ho utřít/umýt, nebyl samočistící. Teď mám SAO, má cca rok, ještě jsem ho nekoupal a žádný zápach není, spíš bych řekl, že voní. Pokud se zašpiní (bláto apod.), za hodinu za dvě je čistý. Občas ho otřu vlhkým ručníkem + česání. Myslím, že kdybych ho začal intenzivně koupat, tak mu srst zničím.

6.5.2015 08:14
colectiv

XXX.XXX.146.86

Tak psi se obecne nemaji koupat casto... Moji psi (6.5 a 3 roky) sampon videli dohromady tak trikrat v zivote a vubec nesmrdi.

6.5.2015 08:46
manbea

XXX.XXX.70.116

U nás v parku má jeden pán erdela, je to bytový pes a včera jsem se zeptala, jak to s ním je. Koupou ho pravidelně, cca 1x za 2 měsíce, používají kvalitní značkovou kosmetiku pro hrubosrstá plemena a pokud je třeba s odstupem několika týdnů po vykoupání trimují. Psovi je deset let, v tomto režimu funguje celý život a majitel řekl, že by si ho v bytě bez vykoupání moc nedovedl představit. Ne že by byl nějak výrazně cítit psinou, ale při každém koupání je z něj prý voda jak ze špinavého hadru (koneckonců žije v centru Prahy v prašném prostředí). Koupáním mu srst trochu změkla a zjemněla, ale pořád se dá trimovat. Denně mu omývají tlapky, intimní partie a hlavně vousy.

Můj strýc má českého fouska, pes je koupán jen přírodně v rybníku, nikdy neviděl šampon, údajně má být také samočistící a strýci čistý také připadá, ovšem když si na něj sáhnete, hned víte, že čistý rozhodně není. Ale každý máme představu o čistém psovi jinde.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2015 14:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.13

Moc děkuji všem za rady a postřehy!

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2015 22:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psy šamponem zásadně nekoupu, občas si zaplavou v přírodě a to je všechno.Každý pes má nějaký svůj pach, což někomu nemusí být příjemné, ovšem spíš bych se zamyslela nad tím jestli by si takový člověk měl psa pořizovat. pes je prostě cítit jako pes, je to normální.

13.5.2015 08:54
lev

XXX.XXX.253.186

Promiňte, ale vy žijete někde v minulém století. Dnes je kosmetika na příslušnou srst někde jinde a charakter srsti se nemění. Hrubosrstého psa, stejně tak dlouhosrstého, vykoupu večer před výstavou. Samozřejmě v příslušném šamponu, atd, nikoliv v šamponu koupeném v drogerii, nebo vedle v běžném zveráku. Tam opravdu málokdy vedou solidní psí kosmetiku.

Neregistrovaný uživatel

13.5.2015 12:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.164

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Psy šamponem zásadně nekoupu, občas si zaplavou v přírodě a to je všechno.Každý pes má nějaký svůj pach, což někomu nemusí být příjemné, ovšem spíš bych se zamyslela nad tím jestli by si takový člověk měl psa pořizovat. pes je prostě cítit jako pes, je to normální.

Je to normální, ale není to nutné - každý pes právě "psinou" cítit není, měla jsem takového. Chci psa do bytu a netoužím po tom, aby každý ihned po překročení prahu cítil, že s námi bydlí čtyřnohý přítel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík