No já bych štěně velkého plemene do schodů nenutila, klidně bych rok jezdila výtahem kvůli zátěži kloubů. Denně po schodech by určitě lítat nemělo, to jen co mě první napadlo.
Co se týče toho strachu, který určitě je vhodné odstranit mě napadá následující. Najděte schody, které štěně nemůže obejít a ustupne pár schodů dolů, vždycky když udělá krok vpřed řekněte radostě třeba "dobře" nebo použijte klikr, rychle štěně odměňte pamlskem, zase sejděte a počkejte až udělá krok směrem k vám a opakujte ihned pochvala a pamlsek a když už bude zvládat jeden krůček, tak přidejte další. Možná by nejdřív bylo vhodné trénovat schody spíš směrem nahoru, to by mu mohlo jít líp obzvlášť jestli vedou domů. A pamlsky zvolte nějaké super dobré, něco výjimečného, třeba sušené maso, vařená játra, sýr. Pokud štěně na vás nění moc fixované, takže za vámi nebude mít takovou chuť jít, tak to můžete udělat úplně stejně, ale se štěnětem vedle nohy na vodítku. Přiblížite se ke schodům (ne že ho tam dotáhnete, prostě kam až samo půjde) povzbudíte ho ještě k jednomu krůčku, jakmile ho udělá následuje pochvala odměna a odběhnutí od schodů (pokud se schodů bojí bude to pro ní velká odměna). Každopádně tohle je postup pro psa, co by se raději uškrtil na vodítku, než by vkročil na schod, to by byl ale pravděpodobně celkově bázlivější, ale to musíte vidět vy, jak vážný ten strach je. Někdy by pomohlo jen odnést psa doprostřed schodů, mít ho na vodítku, krmit pamlskama a chválit, aby zjistil, že to nic není, ale to by nemuselo fungovat naopak by to mohlo ublížit, ale to musíte vidět vy, jak na tom váš pes je a podle toho to řešit, nebo se poradit s výcvikářem na cvičáku, který by se s váma jel na ty schody podívat.
My jsme napred stene nosili, kvuli zatezi na klouby, ale prave se pak ze schodu bala, jak nebyla zvykla. Nahoru to jeste slo, dolu jsme ji ucili tak, ze jsme ji napred dali na posledni schod a na pamlsek nalakali, potom na dva posledni...na tri atd. Az nakonec sebehla vsechny v pohode. Proste nepostavit hned nahoru, ale ucit zespoda postupne. A chvalit a chvalit a chvalit.
Vim ze kvuli kloubum bych mela pockat.Ale bydlime ve 2 patre a neni tu vytach.A zlaticko uz ma 11 kg.A veterinarka rikala ze nevidi problem ji to zacit ucit.Zkousi to tak ze ji dam az v polovine na schody a ona to pomalinku vyjde pochvalim a dam pamlsek.ale ty dalsi uz ji musim vzit na ruce protoze se boji.Venku co jsou schody kousek od baraku sejde i vyjde bez problemu ale ty jsou hodne nizke.Jen sem chtela nejake rady jak na to nejlip.Kdyz nechce nenutim ji.
Chci se přidat s dotazem :) máme anglického buldoka a od mala ho nosíme do a ze schodů (jsme ve 2.patre). Jenže je hrozně divoký a když ho něco zaujmulo venku nebo naopak nahoře u sousedů vyšel pes, rozebehl se bez rozmyslu do a ze schodů bez uvážení :D no pointa je, že to rozhodně sám umí a dělá to moc rád, vždycky ho musíme chytit včas a nést ho.. Příští týden mu bude 6 měsíců a má už 15kg a mě už se ho fakt nosit nechce, začínají mne z toho bolet záda. Myslíte, že můžeme přestat?
Zhruba měsíc už to děláme tak, že ho necháváme jít shody nahoru 2-3x denně, dolů nikdy (pokud nezdrhne, to běží jak blesk sam) a zbytek nosíme...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Paprinka
napsal(a):
Chci se přidat s dotazem :) máme anglického buldoka a od mala ho nosíme do a ze schodů (jsme ve 2.patre). Jenže je hrozně divoký a když ho něco zaujmulo venku nebo naopak nahoře u sousedů vyšel pes, rozebehl se bez rozmyslu do a ze schodů bez uvážení :D no pointa je, že to rozhodně sám umí a dělá to moc rád, vždycky ho musíme chytit včas a nést ho.. Příští týden mu bude 6 měsíců a má už 15kg a mě už se ho fakt nosit nechce, začínají mne z toho bolet záda. Myslíte, že můžeme přestat?
Zhruba měsíc už to děláme tak, že ho necháváme jít shody nahoru 2-3x denně, dolů nikdy (pokud nezdrhne, to běží jak blesk sam) a zbytek nosíme...
Urcitě už můžete přestat Samozřejmě ho nenechat lítat ze schodů jak blázna.