Zdravím vás pejskaři
Potřebuji se zeptat chovatelů, jestli se zajímáte o to do jakých podmínek štěně do nového domovu jde.
Moje babička chová rotvíky. Fenu nakryla jen 2x a do budoucna již neplánuje. První štěňátka prodala dá se říct do známých rodin. Narodili se jen tři, takže zůstala v blízkosti. Letos se narodilo 5 štěňat, z toho dvě zůstávají v rodině, třetí jde do CHS do Rakouska a dva pejsci zůstanou v ČR. Zájemců bylo hodně, ale jsou zamluveni pro aktivní lidi, kteří jim vše potřebné zajistí. Jeden pes jde k pánu který již rotvíka má, takže cvičák, výcvik.. závody ho neminou. Druhého babičky zamluvila rodině, která má zkušenosti s prac. plemeny. Doma mají teď Hovavarta (důchodkyni) a pán chce rotvíka. S psi má také zkušenosti, závodí, vystavuje, prostě ideální zájemce. Jenže s babičkou jsme úplnou náhodou jela přes půl republiky za kamarádkou a ve městě na pána narazili a on nás pozval domů na kávu. Babča z nich samozřejmě nadšená..ale nelíbil se jí jejich dvůr - neoplocený. Mě to nepřišlo nějak strašné nebo tak..prostě ho spravují postupně a hovík má kotec. Teď přes teplé období je s ním rodina s dítětem venku a v zimě ho mají doma..Nevidím na tom nic špatného, že psi budou v kotci, když budou mít zajištěný pohyb a mají milující páničky, ale babči se to nezdá. Mají uklizený dvůr, žádné nebezpečné předměty, jen hold není oplocený a kvůli sousedům jen tak oplocovat nemůžou. Také vás zajímá prostředí nebo dbáte a máte priotiru na jiných důležitých věcech?
Samozřejmě mě zajímá kam jdou moje štěňata. Jsou "profláknutí" chovatelé, kterým bych štěně nedala nikdy (nechovají se ke psům dobře), ale zase se v tom nimrat do detailů, to nemá cenu. Každý má měřítka na ideální podmínky nových majitelů jiná. Jedni moji známí měli 2 feny, od jedné odchovali štěňata, lustrovali každého zájemce, z pěti štěňat prodali 4. Potom je objížděli a usoudili, že další 2 majitelé štěňat jich jaksi nejsou hodni (i přes jejich lustraci), tak si je vzali zpátky. Měli najednou 5 psů (psy i feny) v malém bytě a to teprve nastal šrumec. Než postupně uhynuli, měli 15 let co dělat. Samozřejmě, že další štěňata už nikdy neměli, protože nebyli schopni dát ta štěňata pryč. Neoplocený dvůr, to je ještě tak to nejmenší, co by mě u nových zájemců vadilo. Navíc to nemusí být stav neměnný. Kdybych měla zájemce posuzovat do všech detailů jako babička zadavatelky, tak by mě asi z každého vrhu zůstalo pár štěňat doma a prostě bych s chovatelstvím brzy skončila. Důležité je, že se noví majitelé ke psu dobře chovají, poskytnou mu slušné ubytování (záleží na plemeni, ale např. kotec je lepší než řetěz na zabláceném dvoře s polorozpadlou boudou, každý nechce psa v posteli, ale jsou plemena, pro která ani kotec není dobrý) a nabídnou mu dostatek vyžití. Když je ten pes od malička zvyklý na určité podmínky a režim, tak je spokojený. To jen my lidé některé věci posuzujeme příliš útlocitně z našeho lidského pohledu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"S psi má také zkušenosti, závodí, vystavuje, prostě ideální zájemce"
Proč je to z těchto důvodů ideální zájemce? To že závodí (s HW důchodkyní?), vystavuje znamená, že se pes má dobře? Co to zahrnuje "má se dobře"?
"hovík má kotec" + oplocovat nemůžou = kotcový pes...kotcový pes se má dobře? Proč? HW se svou silnou vazbou na rodinu jako kotcový pes...? Fakt je na zimu doma (a nejde mi o teplotu) ?
"Mají uklizený dvůr"...to je známka, že se pes bude mít dobře? Taky to může být známka, že se tam ten pes nepodívá, aby jim ho náhodou neoduklidil, psí představy se většinou trošku liší...
Bych řekla, že babča má dobrý nos...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
"S psi má také zkušenosti, závodí, vystavuje, prostě ideální zájemce"
Proč je to z těchto důvodů ideální zájemce? To že závodí (s HW důchodkyní?), vystavuje znamená, že se pes má dobře? Co to zahrnuje "má se dobře"?
"hovík má kotec" + oplocovat nemůžou = kotcový pes...kotcový pes se má dobře? Proč? HW se svou silnou vazbou na rodinu jako kotcový pes...? Fakt je na zimu doma (a nejde mi o teplotu) ?
"Mají uklizený dvůr"...to je známka, že se pes bude mít dobře? Taky to může být známka, že se tam ten pes nepodívá, aby jim ho náhodou neoduklidil, psí představy se většinou trošku liší...
Bych řekla, že babča má dobrý nos...
Ano pán má bohaté zkušenosti Stačilo mi vidět nespočet pohárů, diplomů, stužek jak moc se jim věnuje. Nepište prosím, že tací psi jen dirigují, cvičí a nemazlí se s nimi.. Naopak šlo vidět, jak ji mají rádi, fenka se vydržela mazlit do alelůja i k nám přišla a pořád si pánečky hlídala.S chodkyní samozřejmě už nic nedělají, ale mě přišla na 11 let docela čilá a hlavně spokojená! Právě proto chce už mladého psa. Bude mít 45 let a za ty roky měl i jiné plemena, ale říkal, že rotvík je prostě srdcovka. Hovíka si koupili k dětem, které jsou již velké. Seděli jsme na dvoře a chodila si v klidu do domu, nikdo ji nevyhazoval a nemyslím si že se takhle chovali jen před námi. Paní navíc pracuje doma, takže se psi vždy přes teplé období je venku a dělá si věci na zahradě.
Ano hovík má kotec i boudu. Tu bude mít i rotvík. Nevidím na tom vůbec nic špatného. Každý pes je společenský tvor a ne každý je může mít zavřené v bytě či domě. To už je na lidech co komu a jak vyhovuje. Kotec je naprosto běžná věc.
''uklizený dvůr'' Neberte to opět za slovo Popsala jsem co jsem mínila uklizeným dvorem - žádné nebezpečné předměty.
Přišlo mi to jen od babičky nesprávné takto odsuzovat, když ona sama neví kam posílá do rakouska jedno štěně a tady bude dělat mecheche kvůli plotu, který tak nebude napořád.
Chtěla jsem znát jen názor chovatelů na co kladou důraz a co by naopak vypustili, když prodávají štěňata