Prvně očkované štěně a neočkovaný pes. Jaké je riziko a co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2015 10:36
Iliena

XXX.XXX.13.254

Zdravím,
7 týdenní štěně jde dnes poprvé na očkování(zatím je u chovatelů). V pátek si ho přivezeme domů. Bude sdílet zahradu (spát bude doma) ještě s jedním psem, který není můj. Zjistila jsem, že není očkovaný. Jak moc velký je to problém? Vím, že nemocný nijak není. Pomohlo by, kdybych ho hned dnes vzala na veterinu a nechala naočkovat?

11.5.2015 10:44
lev

XXX.XXX.253.186

Pokud vaše štěně jde dnes na první očkování, tak v pátek nebude mít bohužel ještě žádnou imunitu. Proto se mají očkovat štěňata na 6. týdnu a jít z domu na osmém. Druhého psa bych na psinkový komplex naočkovat nechala, pokud nebyl nikdy očkován.

11.5.2015 10:56
Iliena

XXX.XXX.13.254

lev napsal(a):
Pokud vaše štěně jde dnes na první očkování, tak v pátek nebude mít bohužel ještě žádnou imunitu. Proto se mají očkovat štěňata na 6. týdnu a jít z domu na osmém. Druhého psa bych na psinkový komplex naočkovat nechala, pokud nebyl nikdy očkován.

Co se týče štětene veterinář jim říkal, že až v 7. týdnu, tak nevím. Co se týče druhého psa nevím jestli někdy byl nebo kdy naposledy. Páníček mu umřel. Na vet ho hned po práci vezmu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2015 10:56

Iliena napsal(a):
Zdravím,
7 týdenní štěně jde dnes poprvé na očkování(zatím je u chovatelů). V pátek si ho přivezeme domů. Bude sdílet zahradu (spát bude doma) ještě s jedním psem, který není můj. Zjistila jsem, že není očkovaný. Jak moc velký je to problém? Vím, že nemocný nijak není. Pomohlo by, kdybych ho hned dnes vzala na veterinu a nechala naočkovat?

Problém to není pokud je druhý pes zdravý, ale pokud ho vezmete také naočkovat uděláte jen dobře. zatím než si štěně vytvoří imunitu vyvarovala bych se u obou psů kontaktu z cizími psy. jinak ted je příznivé roční období a riziko nákazy je dost nízké.

11.5.2015 11:10
Iliena

XXX.XXX.29.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Problém to není pokud je druhý pes zdravý, ale pokud ho vezmete také naočkovat uděláte jen dobře. zatím než si štěně vytvoří imunitu vyvarovala bych se u obou psů kontaktu z cizími psy. jinak ted je příznivé roční období a riziko nákazy je dost nízké.

Vezmu, kvůli obema. Ten druhý se se psy moc nestýká, max přes plot. Pro štěně máme pár setkání připravených, ale se známými, takže nikdo nemocný. Někdo říká do posledního očkování kontakt se psy vůbec, ale co socializace?

11.5.2015 12:00
awake

XXX.XXX.115.136

lev napsal(a):

Několik veterinářů mě přesvědčovalo, že v 6tém týdnu je na očkování moc brzy. Proto vždy očkuji minimálně v 7mém týdnu a zatím žádný problém.

11.5.2015 12:32

Iliena napsal(a):
Vezmu, kvůli obema. Ten druhý se se psy moc nestýká, max přes plot. Pro štěně máme pár setkání připravených, ale se známými, takže nikdo nemocný. Někdo říká do posledního očkování kontakt se psy vůbec, ale co socializace?

Na socializaci je času dost, můj pes začal chodit mezi psy na cvičák až ve třech měsících s plným očkováním a problematický není, vůbec o nic nepřišel, nejdůležitější je zdraví.

11.5.2015 12:41
Iliena

XXX.XXX.29.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na socializaci je času dost, můj pes začal chodit mezi psy na cvičák až ve třech měsících s plným očkováním a problematický není, vůbec o nic nepřišel, nejdůležitější je zdraví.

Takže neseznamovat ani se známými psy?

11.5.2015 12:44
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Iliena napsal(a):

Zavolejte si na veterinu v místě bydliště a zeptejte se, jaká je aktuální nákazová situace. Mně u čsv přišlo jako větší riziko zanedbání socializace (v Praze je většina psů očkovaná), takže jsme chodili normálně ven a stýkali se se zdravě vypadajícími psy. Pokud máte dost prověřených psích přátel, myslím, že zas třeba první týden štěněti neublíží, když se budete potkávat jen s nimi buď na zahradě nebo někde, kde se tolik psů nepohybuje (les, louky.., ne místní venčící park).

11.5.2015 13:07

Iliena napsal(a):
Takže neseznamovat ani se známými psy?

Se známými psy o kterých stoprocentně víte že jsou zdraví a neagresivní bych seznamovala tak týden po tom prvním očkování na vhodném čistém místě, tedy na zahradě vaší nebo známých. Mezi cizí psy bych štěně zatím nebrala. Máte zahradu to mu zatím postačí.Až bude mít komplet očkování vzala bych ho do nějaké školky kde jsou jiná štěňata a nebo opět k hodným a prověřeným psům, ale opravdu není nutné ani dobré aby se štěně kontaktovalo s každým agresivním nebo nemocným psem kterého potkáte na ulici.

11.5.2015 18:37
anonymx

XXX.XXX.143.140

Prosim vas nesilte, stene ma imunitu jiz od feny, bez ockovani by fakt neumrelo.protoze pravdepodobnost ze prijde do.kontaktu s vakcinovanymi chorobami je tak malo pravdepodobna.... Zvlast pokud ho nevencite u veterinarni ordinace apod. Kazdy den izolace je znat a prace se stenetem venku v prvnich dnech je to nejdulezitejsi.

11.5.2015 22:46

anonymx napsal(a):
Prosim vas nesilte, stene ma imunitu jiz od feny, bez ockovani by fakt neumrelo.protoze pravdepodobnost ze prijde do.kontaktu s vakcinovanymi chorobami je tak malo pravdepodobna.... Zvlast pokud ho nevencite u veterinarni ordinace apod. Kazdy den izolace je znat a prace se stenetem venku v prvnich dnech je to nejdulezitejsi.

Je to blbost. měla sem už dost psů a nikdy sem nepřikládala žádný význam nějaké přehnané socializaci, ono se dřív ani nevědělo co to je, vždycky jsme se štěňaty chodili nejdřív jen na zahradu, tam si zvykali na jméno, přivolání a později jsme začali chodit ven, nejprve na odlehlá místa bez cizích psů, teprve později mezi ně. Ze všech vyrostli naprosto normální psi. Ale naopak setkala sem se s psinkou, parvou a opravdu není pěkný pohled na nemocné umírající ale socializované štěně.JInak pozor venku na neznámé psy, většina majitelů tvrdí že je jejich pes v pohodě, zdravý a hodný, jaké je překvapení když pak z toho zdravého psa při hře vylítne zelená srajda a další týden se svým psem strávíte na veterině a nebo když vám ten údajně hodný pejsek potrhá štěně. já sem toho názoru, hry psů ano, ale jen se známými psy zodpovědných majitelů.

12.5.2015 07:16
anonymx

XXX.XXX.236.8

Ja zase naopak beru i odchovy od 5-6 tydnu ven, nechci aby si zvykli jen na zahradu. Samozrejmne ne mezi psy. Mam tu moznost a zvykaji si.na jine prostredi i lidi. Na cvicak chodi od 7 tydne. A psinku.nebo parvo jsem nevidela hodne let. Asi je to tim, ze kolem mne jsou psi proockovani a hlavne odpovednych majitelu. Fakt je, ze vesnice nebo sidlistni vencici placky jsou asi rizikove.

12.5.2015 07:38

anonymx napsal(a):
Ja zase naopak beru i odchovy od 5-6 tydnu ven, nechci aby si zvykli jen na zahradu. Samozrejmne ne mezi psy. Mam tu moznost a zvykaji si.na jine prostredi i lidi. Na cvicak chodi od 7 tydne. A psinku.nebo parvo jsem nevidela hodne let. Asi je to tim, ze kolem mne jsou psi proockovani a hlavne odpovednych majitelu. Fakt je, ze vesnice nebo sidlistni vencici placky jsou asi rizikove.

Nevím na jaký chodíte cvičák, ale na náš cvičák je podmínkou k přijetí kompletní očkování. Nákaza parvy u nás byla tuhle zimu. ted v létě je sice riziko menší, ale nepodceňovala bych ho.Jinak opravdu jak píšete i vy, města jsou promořena nemocemi, nejde jenom o ty proti kterým se vakcinuje, ale pro tak malé štěně je ohrožující i běžné průjmové onemocnění.Jinak te mám psa něco přes rok, takže zkušenosti se štěnětem jsou čerstvé. Stalo se mě několikrát že sem ho nechala na psím plácku běhat se zdánlivě dobře vypadajícím přátelským a zdravým psem, načež se pes za chvíli kompletně zesral a z majitele vylezlo že nežere a průjem už má týden, s jiným pěkně vypadajícím štěnětem se tahal o klacíček, načež se cizí štěně divně rozfrkalo a za pár dní jsme měli psincový kašel.prošli jsme si nákazu giardií, kokcidií. prostě u nás je 70000 obyvatel a pes skoro v každé rodině.nemluvím už o tom že hodně majitelů vám tvrdí že jejich fifinka prostě nic nedělá a za pár minut odtrháváte fifinku zakouslou do vašeho štěněte. na vesnici je to asi o dost lepší.

12.5.2015 10:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

Já mám kliku, že bydlíme sice v Praze, ale na okraji. Na cvičák chodí jen známí a moji psi mají kontakt jen s pár vybranými jedinci. U nás naopak na cvičák ihned, jakmile má štěně alespoň jedno očkování (což má u nás každé).A to i na okolních cvičácích, ale fakt je, že to kontrolujeme u nových lidí. Ti "staří" mají všechno v pořádku a nenapadlo by je ani omylem jít mezi psy, pokud je podezření na třeba i banální průjem. Parvo jsem neviděla 15 let a kromě kašle se jiné choroby široko daleko nevyskytují. Asi mám kliku, ale vzhledem k účelům pro které psy mám je pro mě důležitější neizolovat je.

12.5.2015 10:39

anonymx napsal(a):
Já mám kliku, že bydlíme sice v Praze, ale na okraji. Na cvičák chodí jen známí a moji psi mají kontakt jen s pár vybranými jedinci. U nás naopak na cvičák ihned, jakmile má štěně alespoň jedno očkování (což má u nás každé).A to i na okolních cvičácích, ale fakt je, že to kontrolujeme u nových lidí. Ti "staří" mají všechno v pořádku a nenapadlo by je ani omylem jít mezi psy, pokud je podezření na třeba i banální průjem. Parvo jsem neviděla 15 let a kromě kašle se jiné choroby široko daleko nevyskytují. Asi mám kliku, ale vzhledem k účelům pro které psy mám je pro mě důležitější neizolovat je.

Samozřejmě, psy neizolovat ale jak píšete pouštět pouze z prověřenými jedinci. Já už sem se z toho fakt vyléčila, naposledy před pár týdny sem svému již dospělému psovi léčila hnisavou ránu na krku, když po něm na psí loučce vyletěl nevychovaný čokl, týden před zkouškama kdy pes musí do vody, fakt super.od té doby už tam nechodíme a nikdy nepůjdeme, pohraje si s naším druhým psem a s vychovanými známými psy na cvičáku.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2015 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Štěndo jsem brala ven od druhého dne, co jsme si ho přivezli. Už se mnou cupitalo k babičce se ukázat. Byl tam mamčin pejsa, který byl očkovaný. Ale cestou jsme mohli potkat jakéhokoliv psa, pravděpodobně neočkovaného, což tu na vesnici je běžné. Kdy a jestli jsme nějaké takové potkali, si už nepamatuju. Neřešila jsem to. Stejně si myslím, že nejvíc nemocí se chytne na veterině, stejně tak jako u doktora...

12.5.2015 13:39
anonymx

XXX.XXX.135.166

Neockovani psi nevadi, ale nemocni.

12.5.2015 15:11
Iliena

XXX.XXX.29.233

Tak staršího pejska jsme vzali na veterinu, je v pořádku, dostal očkování a žádný problém s přivezením stěňátka by být neměl . Děkuji za příspěvky do diskuze. Zvolím střední cestu, do plného naočkování kontakt jen se známými pejsky a v klidném prostředí .

14.5.2015 12:29
petr33

XXX.XXX.168.4

awake napsal(a):
Několik veterinářů mě přesvědčovalo, že v 6tém týdnu je na očkování moc brzy. Proto vždy očkuji minimálně v 7mém týdnu a zatím žádný problém.

Také očkuji až v sedmi týdnech, štěňata odcházejí v osmi týdnech a nikdy žádný problém nebyl. Také si myslím, že očkovat v 6 ti týdnech je zbytečně brzo.

Neregistrovaný uživatel

19.5.2015 23:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.203.164

Dobrý den,
jistě, že štěně má imunitu od matky z mleziva (nikoliv z mléka, jak se někdy tvrdí), ta je ale různá, hlavně podle toho, jak dlouho byla fena očkovaná před krytím. Největší imunitu mají s nasátím mleziva, ale ta postupně klesá a většinou tak kolem sedmého týdne už tato pasivní imunizace od matky štěně neochrání. Psinka zatím u nás nehrozí, ale parvy je už zase docela dost. A ještě jedna častá mýlka - i naprosto zdravý pes muže být přenašečem tohoto takřka nezničiteného viru. On jím neonemocní, ale může ho vylučovat. Takže štěně, které nemá dostatečnou imunitu může onemocnět i když čuchne k hovínku, které nechal někde zdravý pes třeba před několika měsíci. Viru parvy se nevyhnete, je tu latentně všude kolem nás a číhá až nebude populace psů tak proočkovaná jak naštěstí je. Takže u štěněte je vždy několik rizikových dní - imunitní okno - kdy už nemá protilátky od matky, ale ještě si nestačilo vytvořit protilátky svoje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík