Ahoj,
Nedávno jsem si pořídila rok a půl starou fenku KAO. Předním neuměla ani základní povely, ale povahou je dobra. Nyní je umí. Chtěla bych ji začít brát mezi lidi, ale vcelku se toho bojím, protože minuly týden nám zakousla tři slepice. Bohužel jsem ji u toho neviděla a jenom našla ty slepice u ni ve výběhu kam si je odnesla. Myslím, ze mě respektuje, ale pokud by se někde rozhodla na něco zaútočit ja bych ji se svými 45 kg těžko přetáhla. Proto se ptám mám ještě počkat nebo to risknout? Zkousela jsem s ni chodit okolo rybníku na zahradě vedle nohy a to neměla problém. ( ven bych ji brala samozřejmě na vodítku a pro jistoto i s nahubkem.) dříve na lidi nebyla vůbec zvykla.
Děkuji za radu
Niki
Neznamená, že pes, který zakousl několik slepic, je agresivní na lidi.
Zpočátku určitě brát na málo frekventovaná místa, případně se domluvit s někým známým, kterého však fena nezná, a uvidíte, jak bude reagovat. Samozřejmě na vodítku a s náhubkem. Až uvidíte její reakce, je možné postupovat po menších krocích dál ve výcviku/ zvykání si na různá prostředí.
Spíše nechodit do zazvěřených míst s fenou na volno, aby tu pak nebylo vlákno o ztraceném, nebo zastřeleném psu.
Nebude na škodu najít v okolí nějakého výcvikáře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

S výcvikářem pozor. Málokdo z výcvikářů rozumí povaze kavkaze.
Jak už psali přede mnou - zakousnuté slepice vůbec neznamenají, že se fena bude vrhat na každého člověka s cílem ho napadnout. Čekat není na co. Fena by se měla socializovat - čím dřív, tím líp. Choďte s ní na vodítku a s náhubkem, nejprve tam, kde moc lidí není, postupně do více zalidněných míst až třeba do velkého města na rušné křižovatky. Uvidíte sama jak se bude chovat a jak rychle postupovat.

"Myslím, ze mě respektuje, ale pokud by se někde rozhodla na něco zaútočit ja bych ji se svými 45 kg těžko přetáhla. Proto se ptám mám ještě počkat nebo to risknout?"
I KAO respektující svého pána pokud se rozhodne zaútočit, tak zaútočí...toť samostatnost pastevců. A čekat není na co (podstatná věc - co dělala fena toho 1,5 roku?), už teď je skoro pozdě, pastevcům s věkem prudce klesá ochota přijímat do svého života novoty. A pozor na jednu věc - bude třeba v pohodě, když bude člověk (lidi) ve vzdálenosti 50m,20m, třeba i 10m, ale to neznamená, že hranice 5m už nebude pro psa ta kritická, za kterou už může útočit. A jeden člověk projde v pohodě, ale druhý s jiným ksichtem a pachem už ne. A může mít dobrou náladu (pes), tak blahovolně všechno strpí. Ale jindy už ji naštve třeba nějaký čoklík, málo se vyspí, a ve stejné situaci, kterou minule zvládla v klídku, bude reagovat třeba "podrážděně" (stresy se budou sčítat)...A pozor - útok nemusí probíhat tak, že pes vrčí, řve a pak jde "do toho". On se může v klidu přišourat k dotyčnému, očuchat a pak se rozhodnout, že tenhle člověk NEE - a skočit... Pastevce je nutné dobře číst a je fakt, že by ho měl člověk fyzicky zvládnout.
ale třeba ne, třeba máte vyrovnanou pohoďačku, která bude velmi dobře rozlišovat své teritorium a mimo a nebude zbytečně reagovat...ale myslím, že je dobré být připraven...
S pastevcem jehož rekace neznáte ven zásadně za plného denního světla. Se soumrakem nabývá jeho chuť hlídat na intenzitě. A pozor pastevec má neuvěřitelnou pamě´t. Např. popelář, který se bude vyskytovat pravidelně u vašeho domu a náhodou ho potkáte na ulici, samozřejmě jinak oblečeného, může být terčem velmi rychlého útoku. To stejné poš´ták, prostě všichni ti, co je pastevec vyhodnotí, že ho svým chováním pravidelně štvou a za plotem na ně nemůže. Ale pokud se naučíte pastevce "číst", zjistíte, že má v nose nějakou lumpárnu, takže máte pár vteřin na přípravu, nebo odvedení pozornosti psa.

No nevím, ale pokud někdo není schopen psa fyzicky zvládnout tak by s ním ven chodit neměl. ono je sice hezké že jí dáte košík, ale jak k tomu přijde ten jiný člověk že ho povalchuje pes pomlátí ho košem, nebo mu zvalchuje psa. Když mám psa musím si být jistá že ho zvládnu vždy a za každé okolnosti, jinak se na mě zlobte nebo ne, ale nechte si ho na dvoře, tam si s ním experimentujte a nechodte s ním mezi lidi. jinak jestli zakousla slepice nemá s agresivitou nic společného,.
napsal(a):
No nevím, ale pokud někdo není schopen psa fyzicky zvládnout tak by s ním ven chodit neměl. ono je sice hezké že jí dáte košík, ale jak k tomu přijde ten jiný člověk že ho povalchuje pes pomlátí ho košem, nebo mu zvalchuje psa. Když mám psa musím si být jistá že ho zvládnu vždy a za každé okolnosti, jinak se na mě zlobte nebo ne, ale nechte si ho na dvoře, tam si s ním experimentujte a nechodte s ním mezi lidi. jinak jestli zakousla slepice nemá s agresivitou nic společného,.
No habe neviem, ale s tou prvou vetou by som nesúhlasil. Existujú plemená resp. psy, ktorých len fyzicky zvládnuť je nemožné aj pre silného chlapa. Tam práve nastupuje potreba zvládnutia psychického. Ale na tom sa musí pracovať od šteňaťa, kedy je pes ešte zvládnuteľný aj fyzicky (ak je to potrebné). Viem, že to môže vyzerať neprimerane, ale aj veľký pes môže byť zvládnuteľný malým deckom či slabou ženou - len tam "opticky" chýba niečo ako istota.

Velmi souhlasím s V. Dostálem, který v článku "Psí obříci" píše, že ono zvládnutí je 90%věc psychická, ale pořád tam je těch 10% nutnost zvládnout psa fyzicky.

kopek
napsal(a):
No habe neviem, ale s tou prvou vetou by som nesúhlasil. Existujú plemená resp. psy, ktorých len fyzicky zvládnuť je nemožné aj pre silného chlapa. Tam práve nastupuje potreba zvládnutia psychického. Ale na tom sa musí pracovať od šteňaťa, kedy je pes ešte zvládnuteľný aj fyzicky (ak je to potrebné). Viem, že to môže vyzerať neprimerane, ale aj veľký pes môže byť zvládnuteľný malým deckom či slabou ženou - len tam "opticky" chýba niečo ako istota.
S tím souhlasím, asi sem to špatně napsala. je jasné že existují silná plemena se kterými má problémy i chlap, když by ti psi chtěla je jasné že je musí zvládnout psychicky. ovšem to není případ zadavatelky, ona psa zvládnutého psychicky nemá a ještě ani nemá sílu aby ho udržela a kdyby se něco dělo aby zakročila. Sama mám skoro osmdesát kilo a vím jakou sílu dovede vyvinout čtyřicetikilový pes, mám takové dva. Jsou poslušní a síla na ně není třeba, ale když s nimi lezu ven musím mít jistotu že vím jak na ně kdyby se něco dělo a jsem schopná jim zabránit v čemkoliv. Ale pokud zadavatelka ví že fenu na vodítku neudrží a že jí fena neposlouchá připadá mě hrozně riskantní aby s ní chodila venku byt s náhubkem. Můžu brát ven nezvládnutého dvacetikilového psíka na řemínku, ovšem ne nezvládnutého stokilového.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.22
Holka, ušila sis na sebe bič a pokud o pastevcích nic nevíš, vrať jí...
První průšvih je, že jí fyzicky nezvládneš, teď je to ještě štěně - je s ní prakticky všechno prča (může mít kolem 50kg), pastevci dospívají kolem 3 roka, co budeš dělat, až fena bude mít 80kg a bude v plné psychické a fyzické síle? V roce a půl teď budeš dohánět všechno, co bylo zanedbáno, především socializaci, ale taky komunikaci mezi člověkem a psem - právě, abys jí psychicky zmákla, což už teď budeš mít sakra těžké - teď se ti to zdá v pohodě, ale počkej na první konflikt, kdy se v ní pastevec probudí a půjde problém řešit po svém... Jestli fena pozná, že jí nezvládáš, tak se pak připrav na to, že "tady velím já!"
A to, že zakousla 3 slepice, nesouvisí vůbec s ničím, pouze s jejím loveckým pudem, pokud si myslíš, že lov slepice souvisí s lovem lidí, tak jí opravdu vrať, protože to značí, že nemáš páru o tom, do jaké "vody" lezeš... to samé, když píšeš že si myslíš, že tě "respektuje" jestli si to jen myslíš, tak nejsi pevná v kramflekách a opět je to problém! Další věc, čím dýl budeš otálet se socializací - poznávání lidí a vůbec světa, opět to jen přispívá k problému...
Pokud pastevci nedokážeš, že si přirozenou autoritou, že máš vše pevně v rukách, opravdu si říkáš o malér!

Pokud jen někdo zapochybuje a napíše že se bojí jít se psem ven, znamená to že si nevěří a ten pes to moc dobře pozná. Pokud si někdo plete lovecký pud s agresivitou o něčem to svědčí. takoví lidé by si nejdřív měli pořídit třeba bišonka a naučit se se psem zacházet a poznat vůbec psa jako takového.Kavkazan je v takových rukou neřízená střela a zadavatelka si koleduje o pořádný malér na který bohužel doplatí i někdo jiný.
Já jsem dříve chovala 2 rotvajlery. Jeden byl agresivní taky na slepice a tak taky na lidi. Ten druhý přesně naopak.(S ním jsem mezi lidi chodila, ale když jsem byla s druhým, tak byl na vše agresivní, sice jsem zpacifikovala, ale nechtěla jsem riskovat... Proto jsem se bála, že by mohla být také agresivní... Dnes jsem s ní byla ještě jednou a reagovala dobře jak na lidi, kola, auta (Vrátit ji nemůžu, protože bývalý majitel se ji chtěl zbavit a zpět by ji určitě nevzal. A já ani nechci). Už si hlídá plot před sousedovic psy
Dobrý večer,
netýká se to přímo vycházek, ale Kavkazáků ano.
Nedávno nám odešla čubička Šarplanince, i když všude bylo psáno, že je to pes jednoho pána, tak nás poslouchala všechny, co jsme bydleli na baráku (rodina).Zahradu hlídala, nikoho nepustila dovnitř, venku chodila na volno s náhubkem, ale lidi a zvířata jí nezajímali.Dost jsme s ní, já a přítel, výletovali.Chci hlavně říci, že nejsme zkušení chovatelé a nechodili jsme na cvičák.Cvičili jsme sami, hlavně nám šlo o to aby pochopila, že když řeknu k noze, tak musí přijít.Nikdy nebyl problém.
Nyní máme 3měsíční čubičku Kavkazáka, budeme postupovat úplně stejně.Jelikož vím, že je to svéhlavý pes, takže metoda výcviku bude stejná.Četla jsem různé srovnání Šarplanince a Kavkazáka a skoro 100% bylo stejné, tudíž jsem byla docela překvapená, že je tolik negativ na internetu a dost se píše, že je to pes pro zkušeného chovatele.Vůbec si nedokážu představit k jakým lidem se tedy tento typ psů dostává.Já jsem velice spokojená s pohodovým chováním, hodně se člověk od těchto typů naučí a poté pochopí jak na ně.Nejsem žádný silák, ale svou 50kg Šarplaninku jsem v pohodě udržela, vlastně nebyl důvod.
CHtěla bych se zeptat zda je tady někdo, kdo má stejnou zkušenost jako já a má doma pohodového Kavkazáka i bez nějakého drilu.A dokáže říct, že jsou to pohodový psi.
Děkuji

Lalka, máte 3m štěně, to štěně by se mělo povahově ještě podstatně měnit, pastevec se v ní teprve probudí...(pokud je to kavkazačka kavkazačka a ne kavkazačka výstavačka). Takže s úsudkem je dobré počkat tak 3 roky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.162
Měla jsem kavkazana a momentálně mám i mimo jiné šarplanince.
Ono je vcelku rozdíl mít fenu a mít psa. Začátečníkovi vždy radím, pořiďte fenu. Fena má větší pochopení a nefunguje většinou "na první našlápnutí" jako je tomu u psa. Navíc můj kavkazan i šarploš jsou opravdu psi jednoho pána. U psa to platí 100% u fen moc ne (tam je to 50:50) - ty jsou otevřenější a mají vybraný okruh lidí, které poslechnou. Mý psi poslechnou manžela jen na pár povelů a to jen na zahradě. Mimo svůj rajon ho maj na háku.
Stejně tak záleží, jaké geny (tedy i povahu) dané zvíře nese. Jinak se bude chovat šarploš, který pochází z izvorných psů a jinak se bude chovat šarploš, který je už od 5 kolena v řízeném chovu - přecejen v řízeném chovu se hraje na mírnější povahu - proto i výběr jedinců do chovu je za účelem vyrovnané povahy, nikdo v dnešní době netouží po ostré, výbušné povaze (na rozdíl od "chovatelů" na šar planině), které je do dnešní doby "o hubu".
V chovce, odkud mám šarploše mají 2 psy a k těm se neodvážím ani já. Jeden je pes majitele chovky a druhý pes silně přilnul k majitelce chovky. A tyto psi jsou opravdu na první našlápnutí - a jdou po narušiteli, proto já, jako návštěva bych k nim dobrovolně nevlezela. Zas jsme u genů, oba pochází ze spojení izvorných psů (s příměsí chovných psů). A u nich je opravdu potřeba mít fyzickou zdatnost, když se rozhodnou jít něco řešit. Samozřejmě, pokud jsou mimo svůj rajon, tak jsou úplně v pohodě. Ale na svým to žádný med není.
Encyklopedie je potřeba brát s rezervou, to info, co tam je je velmi obecné, ale sem tam se tam ta pravda najde.
Co se týče výchovy a výcviku. Jde všecho, jen najít dobrou motivaci. Šarploše i kavkazana jsem vychovávala a cvičila, stejně, jako ovčáky a doneslo to své ovoce, můj kavkazan chodil na volno s košem a stejně tomu je u šarploše...
Jen k tomu výcviku... povel k noze, znamená, že se pes zařadí k levé noze - nemá nic společného s tím, aby pes přišel, na to je povel Ke mně...
Wulfina děkuji za odpověď.Ano máte pravdu, používám i jsem používala slovo ke mě, nevím proč jsem napsala k noze.Ano máme fenku (vždy), už jen z toho důvodu, že jsou klidnější.Také cvičím metodou, co vím od psovodů, samozřejmě to nejhlavnější.Stopu, přeskakování, přines a různé blbosti ne.
hmn, počítám s rebelijí Šarplaninec se také projevoval časem, ale budu postupovat stejně i u Kavkazačky (co se týká výcviku).
Oproti majitelům Šarplanince, jsem během 3týdnů co máme Kavkazačku potkala dost majitelů co mají Kavkazáky (spíš psy) a ani jeden nebyl zkušený chovatel, ani nenavštěvovali cvičáky a psy mají 100% vychované.Proto jsem se divila, že na netu je tolik negativních ohlasů.
Stále tvrdím a budu tvrdit, že je to o přístupu a povaze majitele.

wulfina - Jen k tomu výcviku... povel k noze, znamená, že se pes zařadí k levé noze - nemá nic společného s tím, aby pes přišel, na to je povel Ke mně...
Je úplně jedno, jaký povel si zvolím na přivolání, jestli K noze nebo Ke mně. Původně, ve starých příručkách, je popsán povel K noze pro přivolání za pochodu a přímo k noze, a povel Ke mně pro přivolání s předsednutím před psovoda. Všichni mí psi uměli oba povely, ale častěji jsem používala a používám povel K noze, protože je na vycházce praktičtější - jdu a přivolávám psa k noze...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.162
Lalka
napsal(a):
Wulfina děkuji za odpověď.Ano máte pravdu, používám i jsem používala slovo ke mě, nevím proč jsem napsala k noze.Ano máme fenku (vždy), už jen z toho důvodu, že jsou klidnější.Také cvičím metodou, co vím od psovodů, samozřejmě to nejhlavnější.Stopu, přeskakování, přines a různé blbosti ne.
hmn, počítám s rebelijí Šarplaninec se také projevoval časem, ale budu postupovat stejně i u Kavkazačky (co se týká výcviku).
Oproti majitelům Šarplanince, jsem během 3týdnů co máme Kavkazačku potkala dost majitelů co mají Kavkazáky (spíš psy) a ani jeden nebyl zkušený chovatel, ani nenavštěvovali cvičáky a psy mají 100% vychované.Proto jsem se divila, že na netu je tolik negativních ohlasů.
Stále tvrdím a budu tvrdit, že je to o přístupu a povaze majitele.
Pastevci obecně dospívají kolem 3tího roku.
Do tý doby zkouší, co smí, co ne, kam smí až zajít a kde jsou hranice...
To myslim, že se týče všech pastevců, ostatně i jiných plemen. A pak je na majiteli co mu dovolí, co nechá bez důslednosti apod.
Co se týče nezkušených chovatelů a pastevců, jsou lidi, kteří mají již zkušenost s jinými psy (ať už v rodině nebo ve svém okolí či zkušenost osobní), ti pak vědí do čeho jdou a ví, co si pořídili - neznají psa jen z vyprávění nebo z obrázku encyklopedie. Pak jsou tu lidi, co chtějí psy pro svou image nebo mají úplně zcestné představy a ti si pak bez rozmyslu pořídí pastevce či jiné plemeno a pak si hlavně na netu stěžují, že pastevec sejmul kočku, sejmu slepice, že jde po všem co se hýbe atd... Lidé, kteří jsou spokojeni s tím co si vybrali (mají psa pevně v rukách) si na netu nestěžují proto tolik negativních ohlasů...

Nemyslím nějakou pubertální rebelii ale základ pastevců, a to je jejich samostatné myšlení, rozhodování a konání, jejich instinkty a pudy. To není primárně o přístupu a povaze majitele, ale o vrozené povaze psa, to majitel nevytváří ale s tím majitel pracuje, a to není totéž.
Hmn máte pravdu, tak k tomu přistupuji i já, že pastevec učí mě, jak se chovat a já toho využívám k tomu aby on 100% poslouchal mě.Ano, možná jsem to pro vás špatně pojmenovala rebelií, ale myslela jsem to co vy.Právě to jejich samostatné myšlení a rozhodování atd.se mi strašně líbí a s tím pak pracuji.Nechci se tady chlubit, jen mě zajímal jiný názor od lidí co mají Kavkazáka od malička.Před dvaceti lety jsme měli ovčandu, která byla kamarádská se všemi a všechny pustila do baráku, proto jsem Šarplaninku vůbec nesocializovala a nedovolovala hladit a byla neskutečně úžasná a vychovaná.U Kavkazačky bych postupovala také stejně, ale díky těm negativům co čtu nejen tady, tak jí dost socializujeme s cizíma a necháme pohladit.
Jediné v čem s vámi nebudu souhlasit, je to jak píšete že to není o povaze a přístupu majitele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.162
Lalka
napsal(a):
Wulfina, chtěla jsem se vás zeptat, jakým stylem cvičíte pesany, jestli to jde nějak popsat.Děkuji.
V první řadě socializuji - tahám štěně po výstavách (na kukandu), nechávám hladit - protože nesocializovat a ještě psa nenechat pohladit je opravdu blbost (taky pak jeden z důvodů napsat na net negativa - za který si člověk může sám). Vezmu štěně na cvičák - ať kouká, jak cvičí ostatní, ať kouká, jak si jiní hrají a samozřejmě, když je po cvičení nechám štěně si také pohrát, ať komunikuje s jinými psy, ať se jde podívat k jinému člověku, než jsem já. Chodíme do ZOO, chodíme ke koním, prostě všude možně. Já ze psů nedělám hrozbu, proto jsem ráda, když si pes zvykne na přítomnost jiných psů (i zvířat), jiných lidí, děti... Proto třeba na výstavě nemám jediný problém s tím, že by pes po někom vylít apod.
Pak začínám se samotným cvičením - najdu nejdřív motivaci, za kterou mi pes pošlape - mj šarploš miluje ryby, takže jakýkoliv rybí pamlsky jsou "boží" a pak jedem klasický výcvik - "po staru" - dodnes tak cvičí Luděk Šilhavý. Žádná pozitivka, žádný blbiny kolem, prostě normální cvíčo za pamlsek.
http://www.dogschoolk9.com/
http://www.dogschoolk9.com/cz/abeceda.htm
- tady najdete celou abecedu výcviku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.162
napsal(a):
wulfina - Jen k tomu výcviku... povel k noze, znamená, že se pes zařadí k levé noze - nemá nic společného s tím, aby pes přišel, na to je povel Ke mně...
Je úplně jedno, jaký povel si zvolím na přivolání, jestli K noze nebo Ke mně. Původně, ve starých příručkách, je popsán povel K noze pro přivolání za pochodu a přímo k noze, a povel Ke mně pro přivolání s předsednutím před psovoda. Všichni mí psi uměli oba povely, ale častěji jsem používala a používám povel K noze, protože je na vycházce praktičtější - jdu a přivolávám psa k noze...
Ano, je to každého věc, máš pravdu...
Už jsem postižená "moderním cvičákem" kde jsou povely jasně dané...
Necetla jsem vše, ale doma mám dvě feny kavkazanu
Kavkazan jse musí socializovat jeho výchova je úplně jiná než dalších plemen tito psy vždy vycítí že jse něco děje okolo může projít 10 lidí a bezbreakce a 11 člověk je zlé
Kavkazan jse chová přesně tak jak mu ukazuje pán
Kavkazan neútočí na domácí zvířata naopak je chrání má to v sobě
Kavkazan ikdyz je dost inteligentní nebude 10 dělat sedni nebo lenní to je pod jeho úroveň ví co má dělat, ale proč
Tito psy jsou jedni s nejlepších co jsem kdy měla.

"vždy vycítí že jse něco děje okolo může projít 10 lidí a bezbreakce a 11 člověk je zlé
Kavkazan jse chová přesně tak jak mu ukazuje pán "
To mu jako pán ukázal, že ten 11tý člověk je špatný?
No nefim nefim, ale nejsou pastevci naopak charakterističtí jednáním na základě vlastní úvahy...?
napsal(a):
"vždy vycítí že jse něco děje okolo může projít 10 lidí a bezbreakce a 11 člověk je zlé
Kavkazan jse chová přesně tak jak mu ukazuje pán "
To mu jako pán ukázal, že ten 11tý člověk je špatný?
No nefim nefim, ale nejsou pastevci naopak charakterističtí jednáním na základě vlastní úvahy...?
Právě že ne tito osy jsou radar na lidí dokáží vycítí jáky člověk je podle pachu.

Kalamita
napsal(a):
Právě že ne tito osy jsou radar na lidí dokáží vycítí jáky člověk je podle pachu.
A to mu ukazuje pán?...asi ne, že...
Kalamita
napsal(a):
Myslím, že to trochu přeceňujete. Tito psi byli šlechtění na to, aby hlídali a hlídali dost a nekompromisně. Podle pachu tak možná mohli rozpoznat ty, co patří k majiteli a ty ostatní. Pokud by pes rozpoznával a útočil na lidi podle pachu, mohlo by se stát, že napadne člověka nějak nemocného, starého atd. v čemž teda pozitivum toho psa nějak nevidím. Že by se dalo podle pachu zjistit, jestli jste člověk hodný či zlý...tak to je trochu sci-fi ne? Věřím tomu, co tady píše Wulfina, že je nutné co nejvíc je socializovat, vždy a všude. Tím se snad zmírní ta jejich ostražitost, když zjistí, že ne všichni za plotem jsou nepřátelé.

lesnížínka
napsal(a):
Myslím, že to trochu přeceňujete. Tito psi byli šlechtění na to, aby hlídali a hlídali dost a nekompromisně. Podle pachu tak možná mohli rozpoznat ty, co patří k majiteli a ty ostatní. Pokud by pes rozpoznával a útočil na lidi podle pachu, mohlo by se stát, že napadne člověka nějak nemocného, starého atd. v čemž teda pozitivum toho psa nějak nevidím. Že by se dalo podle pachu zjistit, jestli jste člověk hodný či zlý...tak to je trochu sci-fi ne? Věřím tomu, co tady píše Wulfina, že je nutné co nejvíc je socializovat, vždy a všude. Tím se snad zmírní ta jejich ostražitost, když zjistí, že ne všichni za plotem jsou nepřátelé.
Nebude to o kavkazákovi ( nemám, neměla jsem, nebudu mít ), ale obecně. Pes je schopný hodně poznat podle pachu. Pozná podle pachu člověka špinavého a ten je mu natolik nepříjemný, že může byť jen naznačit útok. Stejně může vyjet po člověku ze kterého páchne alkohol a to i v případě, že ho zná a jindy toleruje.
Pes pozná agresivního člověka, i když ten se momentálně agresivně neprojevuje ( to známé - pes pozná hodného člověka, pes pozná, kdo má psy rád a naopak rčení, že pes pozná člověka, co žere psy ).
Pak také pes pozná, že toho koho právě potkal, psovod bytostně nesnáší.
A pak také pozná, jakou má psovod náladu a momentálně naštvaný psovod může vést stejně naštvaného psa.
A pak také jsou slova, která musí psovod hypercitlivého psa vypustit z repertoáru :
Bacha ( na louce, bacha kravinec a na slovo bacha pes vypálí a kouká, co se děje ),
Ježíš marjá ( Ježíš marjá, ja nevypnula troubu.. a pes vypálí...).
Fena když ke mě přišla, tak stejně reagovala i na "dobrý den", "ahoj" a podobně.
lesnížínka
napsal(a):
Tak toho o psech opravdu víte málo a o pastevcích nic. Přesně si vybere a dokáže s úsměvem v očích vyděsit k smrti. Pastevec se řídí čichem velmi spolehlivě a paměť má úžasnou.
lev
napsal(a):
Tak toho o psech opravdu víte málo a o pastevcích nic. Přesně si vybere a dokáže s úsměvem v očích vyděsit k smrti. Pastevec se řídí čichem velmi spolehlivě a paměť má úžasnou.
Jenomže nevíte, co za pohnutka ho k tomu vede, protože vám to bohužel neřekne A to je u všech psů, jen většina plemen to pak neřeší nekompromisně a takříkajíc, na vlastní pěst". Že by dobrý a zlý člověk voněl odlišně, je podle mne blbost. Jo agresivní, v tu chvíli..to je možné, protože má nejspíš vystupňovaný adrenalin a asi to z něj i bude cítit. Ale potencionálně agresivní..to myslím že asi ne..To by jsme měli na světě hned jednodušší: vyslali psy do ulic, sesbírali označené agresory...
Orionko bod: pes pozná člověka špinavého a ten je mu nepříjemný...se týká vyloženě právě těch bodů dalších. Je to přenesené rozpoložení páníčka a s tím, že tohle nejvíce ovlivňuje výběr psa, souhlasím bezvýhradně. Jinak má pes na hygienu a čistotu naprosto rozdílný názor, viz válení se ve srač..ch všeho druhu Pes pozná hodného člověka, pes pozná člověka, co má psy rád...tohle přeci poznám i já a nemusím být pes. Podle tónu hlasu, klidu v hlase, podle toho jak dotyčný mluví(přátelsky) s majitelem. A jestli má rád psy? No to pozná podle toho, jak na něj samotného reaguje. Když se potkám s kamarádkou, které jsou psi u zadku a na moje se ani nepodívá, nebude asi můj pes nijak nadšený a přesvědčený, že má ráda psy. Přesto ji teda příště nesežere, ale nebude si jí všímat.
lev
napsal(a):
Přesně pastevec se řídí čichem on je radar přímo mu nic neutece a tak samo jeho pan musí vědět podle reakce těla co jse děje a jinak reakce se u kavkazany změní během vteřiny a skuseny pan přesně pozná co jse děje jeto vždy souhra.
lesnížínka
napsal(a):
Jenomže nevíte, co za pohnutka ho k tomu vede, protože vám to bohužel neřekne A to je u všech psů, jen většina plemen to pak neřeší nekompromisně a takříkajíc, na vlastní pěst". Že by dobrý a zlý člověk voněl odlišně, je podle mne blbost. Jo agresivní, v tu chvíli..to je možné, protože má nejspíš vystupňovaný adrenalin a asi to z něj i bude cítit. Ale potencionálně agresivní..to myslím že asi ne..To by jsme měli na světě hned jednodušší: vyslali psy do ulic, sesbírali označené agresory...
Adrenalin psi nevycítí. Podle mě vycítí prostě emoce, protože do jisté míry umí chování člověka "přečíst" (a člověk agresivní má samozřejmě úplně jiné emoční naladění než člověk, který je v klidu). Co by mohli ucítit přímo čichem je třeba pot - např. člověk extrémně nervózní mající třeba strach ze psů. A pak, jak už bylo zmíněno, řada psů je vysazena na alkohol, který samozřejmě z opilého člověka táhne na sto honů. A ještě mě napadá - už se stala neštěstí, kdy pes zaútočil na mentálně nebo i fyzicky postiženého člověka - pes jej prostě vnímá jako v něčem hodně odlišného než je "normální" člověk, a ta odlišnost může psa podle jeho vlastností buď třeba lekat nebo provokovat, atp.
fikovnice
napsal(a):
Adrenalin psi nevycítí. Podle mě vycítí prostě emoce, protože do jisté míry umí chování člověka "přečíst" (a člověk agresivní má samozřejmě úplně jiné emoční naladění než člověk, který je v klidu). Co by mohli ucítit přímo čichem je třeba pot - např. člověk extrémně nervózní mající třeba strach ze psů. A pak, jak už bylo zmíněno, řada psů je vysazena na alkohol, který samozřejmě z opilého člověka táhne na sto honů. A ještě mě napadá - už se stala neštěstí, kdy pes zaútočil na mentálně nebo i fyzicky postiženého člověka - pes jej prostě vnímá jako v něčem hodně odlišného než je "normální" člověk, a ta odlišnost může psa podle jeho vlastností buď třeba lekat nebo provokovat, atp.
A pak, jak už bylo zmíněno, řada psů je vysazena na alkohol - to já taky takže bych se vůbec nedivila, kdyby mí psi, žrali" alkoholiky...ale nežerou, jsou jim ukradení
A ještě mě napadá - už se stala neštěstí, kdy pes zaútočil na mentálně nebo i fyzicky postiženého člověka - pes jej prostě vnímá jako v něčem hodně odlišného než je "normální" člověk, a ta odlišnost může psa podle jeho vlastností buď třeba lekat nebo provokovat, atp. - to jsem také slyšela, ale to si myslím, že je také špatnou socializací či psychickou labilitou psa. Kdyby se s takovýma lidma občas setkal, nepřišlo by mu to tak divné. A zaútočit by právě neměl. Může se bát, být nervozní, ale měl by to ustát.
lesnížínka
napsal(a):
A pak, jak už bylo zmíněno, řada psů je vysazena na alkohol - to já taky takže bych se vůbec nedivila, kdyby mí psi, žrali" alkoholiky...ale nežerou, jsou jim ukradení
A ještě mě napadá - už se stala neštěstí, kdy pes zaútočil na mentálně nebo i fyzicky postiženého člověka - pes jej prostě vnímá jako v něčem hodně odlišného než je "normální" člověk, a ta odlišnost může psa podle jeho vlastností buď třeba lekat nebo provokovat, atp. - to jsem také slyšela, ale to si myslím, že je také špatnou socializací či psychickou labilitou psa. Kdyby se s takovýma lidma občas setkal, nepřišlo by mu to tak divné. A zaútočit by právě neměl. Může se bát, být nervozní, ale měl by to ustát.
Ty mentálně postižené bych při rovnala asi k dětem.Vydávají zvuky a divné pohyby.Když psovi nevadí děti, tak asi ani postižení.Možná slepci s holí by mohli mít problém (týraní psi biti holemi...).
K tématu útoku na postižené jsem do diskuze už jednou psal příhodu s mým psem. Souhlasím s fikovnicí, něco je tam jinak, co pes zřejmě umí odlišit a ne všichni se chovají vstřícně, ohleduplně, ba naopak. Socializace je věcí další.
"A zaútočit by právě neměl. Může se bát, být nervozní, ale měl by to ustát."
Na to mám jiný názor. Ne, pes by se rozhodně neměl bát. A co to je "ustát"? Že ho nesežere? No to předpokládáme a v to doufáme snad všichni.
lesnížínka
napsal(a):
Ano, já s Vámi určitě nepolemizuji. Pes by měl "ustát" i ty "jiné" lidi. Jen mám pocit, že tu teď budeme mít hodně "jiných" lidí , tak uvidíme jak je naši psi vyhodnotí...
milannn
napsal(a):
K tématu útoku na postižené jsem do diskuze už jednou psal příhodu s mým psem. Souhlasím s fikovnicí, něco je tam jinak, co pes zřejmě umí odlišit a ne všichni se chovají vstřícně, ohleduplně, ba naopak. Socializace je věcí další.
Na to mám jiný názor. Ne, pes by se rozhodně neměl bát. A co to je "ustát"? Že ho nesežere? No to předpokládáme a v to doufáme snad všichni.
Já Vám "Milannne" nevím, jak to tedy je. Náš pes - bez jakéhokoli výcviku, obyčejný kříženec - na postižené, opilce, lidi odlišné atd. dlabe. Děti miluje až tak, že by chtěl každé olízat - pokud se k němu dostane. Ale s tím zaútočením, pokud je pes povahově jiný než třeba ten náš, já vážně nevím. Pes to určitě vyhodnotí jinak - mám na mysli třeba postiženého člověka, pak je také otázkou, jak by se choval v přítomnosti pana, který jej může odvolat, a jak by se choval v nepřítomnosti pána, pokud by daného jedince vyhodnotil jako potencionálně nebezpečného.
fikovnice
napsal(a):
Já Vám "Milannne" nevím, jak to tedy je. Náš pes - bez jakéhokoli výcviku, obyčejný kříženec - na postižené, opilce, lidi odlišné atd. dlabe. Děti miluje až tak, že by chtěl každé olízat - pokud se k němu dostane. Ale s tím zaútočením, pokud je pes povahově jiný než třeba ten náš, já vážně nevím. Pes to určitě vyhodnotí jinak - mám na mysli třeba postiženého člověka, pak je také otázkou, jak by se choval v přítomnosti pana, který jej může odvolat, a jak by se choval v nepřítomnosti pána, pokud by daného jedince vyhodnotil jako potencionálně nebezpečného.
Já to bohužel také nevím, jak to je, resp. nejsem si tím 100% jistý. Nicméně jisté je, že někteří psi takto nepřátelsky reagují. K dětem bych toto určitě nepřirovnával. Dítě by nemělo psa provokovat svou odlišností? Také jakou, že? To, že je malé, že s chce hrát, že třeba křičí? To dělá každé mládě. A i když mu pes může vysvětlit hranice, určitě by to neměl být útok "natvrdo".
Můj pes je k dětem také milý, k opilcům a jiným divným, bohužel i k postiženým už ne. Psal jsem, bylo tady k tomu samostatné téma a jednoznačnou odpověď na to nemám dodnes. Rozhodně bych ale svého psa nemohl nechat se k postiženému člověku přiblížit, nebo ho nechat s ním o samotě.
milannn
napsal(a):
Já to bohužel také nevím, jak to je, resp. nejsem si tím 100% jistý. Nicméně jisté je, že někteří psi takto nepřátelsky reagují. K dětem bych toto určitě nepřirovnával. Dítě by nemělo psa provokovat svou odlišností? Také jakou, že? To, že je malé, že s chce hrát, že třeba křičí? To dělá každé mládě. A i když mu pes může vysvětlit hranice, určitě by to neměl být útok "natvrdo".
Můj pes je k dětem také milý, k opilcům a jiným divným, bohužel i k postiženým už ne. Psal jsem, bylo tady k tomu samostatné téma a jednoznačnou odpověď na to nemám dodnes. Rozhodně bych ale svého psa nemohl nechat se k postiženému člověku přiblížit, nebo ho nechat s ním o samotě.
Souhlasím s Vámi - je to prostě jedinec od jedince. A jsou i tací, co prostě děti nemusí. Tam to hodně připisuji tomu, že s nimi už mají nějakou negativní zkušenost - tahání za ocas, za srst,...
Nikihy
napsal(a):
Ahoj,
Nedávno jsem si pořídila rok a půl starou fenku KAO. Předním neuměla ani základní povely, ale povahou je dobra. Nyní je umí. Chtěla bych ji začít brát mezi lidi, ale vcelku se toho bojím, protože minuly týden nám zakousla tři slepice. Bohužel jsem ji u toho neviděla a jenom našla ty slepice u ni ve výběhu kam si je odnesla. Myslím, ze mě respektuje, ale pokud by se někde rozhodla na něco zaútočit ja bych ji se svými 45 kg těžko přetáhla. Proto se ptám mám ještě počkat nebo to risknout? Zkousela jsem s ni chodit okolo rybníku na zahradě vedle nohy a to neměla problém. ( ven bych ji brala samozřejmě na vodítku a pro jistoto i s nahubkem.) dříve na lidi nebyla vůbec zvykla.
Děkuji za radu
Niki
Vrátím se k tématu...
Píšete, že jste si fenu pořídila nedávno a že v současné době již umí základní povely. Což mě tedy celkem zaráží. Jak dlouho ji máte?
Je třeba s fenou udělat pořádnou socializaci. Nevíte, jak byla socializovaná u minulého majitele, z čeho může mít strach a třeba i paniku. Takže radím - fenu brát co nejvíce ven, mezi lidi, odměňovat žádoucí chování. Vemte ji mezi zvířata.
Pokud máte těch avizovaných 45 kg a bojíte se, že by s vámi při střetu zametla, tak na tohle jste měla myslet dřív, než jste si pořídila starší fenu, kdy o její minulosti nejspíš nic moc nevíte. Ona se BUDE snažit s vámi zamést. Musí si s vámi vyjasnit postavení ve smečce.
Vodítko a náhubek je samozřejmostí, když nevíte, jak se bude chovat.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Lalka
napsal(a):
Dobrý večer,
netýká se to přímo vycházek, ale Kavkazáků ano.
Nedávno nám odešla čubička Šarplanince, i když všude bylo psáno, že je to pes jednoho pána, tak nás poslouchala všechny, co jsme bydleli na baráku (rodina).Zahradu hlídala, nikoho nepustila dovnitř, venku chodila na volno s náhubkem, ale lidi a zvířata jí nezajímali.Dost jsme s ní, já a přítel, výletovali.Chci hlavně říci, že nejsme zkušení chovatelé a nechodili jsme na cvičák.Cvičili jsme sami, hlavně nám šlo o to aby pochopila, že když řeknu k noze, tak musí přijít.Nikdy nebyl problém.
Nyní máme 3měsíční čubičku Kavkazáka, budeme postupovat úplně stejně.Jelikož vím, že je to svéhlavý pes, takže metoda výcviku bude stejná.Četla jsem různé srovnání Šarplanince a Kavkazáka a skoro 100% bylo stejné, tudíž jsem byla docela překvapená, že je tolik negativ na internetu a dost se píše, že je to pes pro zkušeného chovatele.Vůbec si nedokážu představit k jakým lidem se tedy tento typ psů dostává.Já jsem velice spokojená s pohodovým chováním, hodně se člověk od těchto typů naučí a poté pochopí jak na ně.Nejsem žádný silák, ale svou 50kg Šarplaninku jsem v pohodě udržela, vlastně nebyl důvod.
CHtěla bych se zeptat zda je tady někdo, kdo má stejnou zkušenost jako já a má doma pohodového Kavkazáka i bez nějakého drilu.A dokáže říct, že jsou to pohodový psi.
Děkuji
Dobrý den všem, ano ano, opravdu nejste sama kdo má bezproblémového kavkazaka. Našemu Berrymu jsou 4 roky. Zahradu obývá se 4 kočkama které mu všechno sežerou a on je stejně miluje jako svoje děti. Nikdy nebyl problém vůči lidem, jakéhokoliv člověka miluje a vítá. Čím víc rukou ho hladí tím lépe... :D nikdy nebyl problém vůči jiným zvířatům, vše živé bere jako kamaráda.2x byl napaden na procházkách jiným psem ( vlčák a labrador) a ani jednou se nebránil! Zasáhl jsem až já. Jen tak pro zajímavost, nadavno na zahradě obevil slepise, celého ho oblizal a pak mu přinesl hračku. Vážně hrozne nebezpečný pes... Venku chodíme bez nahubku, vodítko tahá po zemi za sebou. Nic z toho není třeba. Ale je pravda, že od mala neustále poznává nové lidi a hlavně když byl malej, hodně jsem hlídal, aby mu nic a nikdo neublížil. Proste aby nepoznal zlo. Nikdy jsme nebyli na cvičáku a podotknu ze jsem ho nikdy ani neplacl. Není za co. Na zavolání nadšeně přiběhne, když ukážu, zaleze do boudy a čeká až mu řeknu že může ven (když třeba měním kola na autě, nechci aby prekazel). Takže vlastně umí jen pár povelů -ke mně, do boudy, sedni, pac a pojď se mazlit. To se mi snaží nacpat do náručí a oblizat mi celej obličej. Klidně bych ho nechal s celou mateřskou školou o samotě a vím, že by se nic nestalo. Zuby má jen na jídlo a jakýkoli náznak agrese nikdy nepřišel. Mějte se. Michal Ž.

michal Ž
napsal(a):
Dobrý den všem, ano ano, opravdu nejste sama kdo má bezproblémového kavkazaka. Našemu Berrymu jsou 4 roky. Zahradu obývá se 4 kočkama které mu všechno sežerou a on je stejně miluje jako svoje děti. Nikdy nebyl problém vůči lidem, jakéhokoliv člověka miluje a vítá. Čím víc rukou ho hladí tím lépe... :D nikdy nebyl problém vůči jiným zvířatům, vše živé bere jako kamaráda.2x byl napaden na procházkách jiným psem ( vlčák a labrador) a ani jednou se nebránil! Zasáhl jsem až já. Jen tak pro zajímavost, nadavno na zahradě obevil slepise, celého ho oblizal a pak mu přinesl hračku. Vážně hrozne nebezpečný pes... Venku chodíme bez nahubku, vodítko tahá po zemi za sebou. Nic z toho není třeba. Ale je pravda, že od mala neustále poznává nové lidi a hlavně když byl malej, hodně jsem hlídal, aby mu nic a nikdo neublížil. Proste aby nepoznal zlo. Nikdy jsme nebyli na cvičáku a podotknu ze jsem ho nikdy ani neplacl. Není za co. Na zavolání nadšeně přiběhne, když ukážu, zaleze do boudy a čeká až mu řeknu že může ven (když třeba měním kola na autě, nechci aby prekazel). Takže vlastně umí jen pár povelů -ke mně, do boudy, sedni, pac a pojď se mazlit. To se mi snaží nacpat do náručí a oblizat mi celej obličej. Klidně bych ho nechal s celou mateřskou školou o samotě a vím, že by se nic nestalo. Zuby má jen na jídlo a jakýkoli náznak agrese nikdy nepřišel. Mějte se. Michal Ž.
A je určitě bez rodokmenu
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Ano, ale jeho mámu mají naši dobří přátelé. I to je problém? :).

michal Ž
napsal(a):
To ale není kavkazák, že?

Michal, tak to co jsi popsal nemá s KAO nic moc společného...
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Nu myslet si můžete co chcete, až budete mít cestu kolem Plzně, klidně si můžete toho "vraha" klidně přijet pohladit...

michal Ž
napsal(a):
Nu myslet si můžete co chcete, až budete mít cestu kolem Plzně, klidně si můžete toho "vraha" klidně přijet pohladit...
Četl jste ve standardu plemene povahu a temperament?

"Zní to neuvěřitelně, ale podstatnější je to, že to Michalovi takto vyhovuje a je spokojen, pak je to o.k."
není to OK z hlediska příslušnosti k plemeni (pokud je řeč o KAO), je to OK a určitě pohodlnější z hlediska soužití...
michal Ž
napsal(a):
A přesně takhle kavkazák NEMÁ vypadat.Pravý KAO, někde z Ruska, se chová diametrálně odlišně.To jsou nekompromisní hlídači s nasazením vlastního života.O bezpapírácích a skorokavkazácích se tady rozhodně nebavíme, tam jsou ty povahy většinou medvídek Pú.
K zadavatelce-Ploché a pevné nylonové vodítko, kožený obojek a kovový koš.Vodítko držte vždy oběma rukama a mějte pokrčené lokty.Nesmíte mu dovolit se s Vámi rozběhnout, to pak letíte.Za relevantní a kýžené chování chvalte.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Před ním jsme měli rotaka Arnyho, ve 13 letech na opustil a my hledali jiného. Avšak osud tomu chtěl, že se zrovna narodili tyhle mrnousove. Když jsme je viděli, neslo si jednoho nevzit. Jinak my nepotřebujeme aby opravdu hlídal jakože s velkým H. Bydlíme na hodně velké samotě a velký pes venku je nutnost, ale zlý (respektive ostrý) byt nemusí. Když k Vám přijde zloděj a uvidí za plotem 70 kiloveho psa, o ničem se s nim bavit nebude a půjde jinam. To nám stačí. Stačí ze tu je, je vidět a slyšet. Není potřeba aby napadl každého kdo přijde, ne?

michal Ž
napsal(a):
Před ním jsme měli rotaka Arnyho, ve 13 letech na opustil a my hledali jiného. Avšak osud tomu chtěl, že se zrovna narodili tyhle mrnousove. Když jsme je viděli, neslo si jednoho nevzit. Jinak my nepotřebujeme aby opravdu hlídal jakože s velkým H. Bydlíme na hodně velké samotě a velký pes venku je nutnost, ale zlý (respektive ostrý) byt nemusí. Když k Vám přijde zloděj a uvidí za plotem 70 kiloveho psa, o ničem se s nim bavit nebude a půjde jinam. To nám stačí. Stačí ze tu je, je vidět a slyšet. Není potřeba aby napadl každého kdo přijde, ne?
Asi nerozumíte, o čem je řeč. Vy prostě Kavkazáka nemáte, Vy máte psa, který mu je možná vzhledově podobný.

Michal, ale to je všechno v pořádku a určitě to je moc fajn, ale prostě to není KAO...
A určitě není dobré to jako KAO popisovat, si to přečte někdo, komu se ta chlupatá koule prostě líbí, aniž by o plemeni něco věděl, pořídí si ho (vždyť je to takový hodný medvídek), pes bude mít standardní povahu a průser je na světě...
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Standartní povahu? Není náhodou každý pes V PRVNI RADĚ, takový jak si ho vychovate?
Každé štěně je nepopsany list a když z něj budu vychovávat zabijáka malejch děti, vyroste z něj zabiják malejch děti. Tecka.
Roztrhat vám nohu může i pudl, když má za pánička troubu.

michal Ž
napsal(a):
Standartní povahu? Není náhodou každý pes V PRVNI RADĚ, takový jak si ho vychovate?
Každé štěně je nepopsany list a když z něj budu vychovávat zabijáka malejch děti, vyroste z něj zabiják malejch děti. Tecka.
NENÍ, v první řadě má pes povahu danou geneticky, z nějakých 70ti %, zbylých 30% ovlivníme výchovou a výcvikem.

michal Ž
napsal(a):
Ojoj
Proč existují různá plemena - standardy - proč je v těch standardech popsaná požadovaná povaha - proč je u některých plemen součástí uchovnění povahový test...a co jsou geny, pudy, vlohy, nervová soustava, to víš? Nebo to neuznáváš? Nebo myslíš, že psi jsou dokonale prázdné nádoby a jsou jenom to, co do nich vloží člověk?!
"Není náhodou každý pes V PRVNI RADĚ, takový jak si ho vychovate"
tahle dokola omílaná věta už hraničí s obecným ohrožením...
Ne, není, každý pes je v prvé řadě to, co do něj vložili jeho rodiče a jejich prostřednictvím i generace jejich předků. My pracujeme až s tímto "materiálem" s jeho vlastnostmi, které můžeme v nějakých mezích posouvat, ale psa NEDĚLÁME!
Fakt, že psa naučím dát prdélku na zem po vyslovení slova "sedni", opravdu neřadím pod "povahu"...Ale s povahou už velmi úzce souvisí to úsilí, které na to naučení musím/nemusím vynaložit.
Mimochodem, chci vidět pudla jako samostatného ochránce stáda, to fakt chci...
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Ja mluvil o napadení člověka, ne o hlídání stáda. Tahle debata nemá cenu. Tak se mějte, odborníci a nezapomeňte si koupit elektrické obojky jak radí každý 'správný' cvicak...

michal Ž
napsal(a):
Ja mluvil o napadení člověka, ne o hlídání stáda. Tahle debata nemá cenu. Tak se mějte, odborníci a nezapomeňte si koupit elektrické obojky jak radí každý 'správný' cvicak...
A když člověk ohrozí stádo (= rodinu, pozemek, kde žije), tak správny kavkazák udělá co?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.193
michal Ž
napsal(a):
Ale tak, jako pěkná parodie na kavkazana

Ze standardu :
POVAHA A TEMPERAMENT:
Chování je vyrovnané, aktivní, sebevědomé, nebojácné a nezávislé. Kavkazský pastevecký pes je oddaný svému pánovi, má vynikající vlohy pro hlídání a vrozenou nedůvěru k cizím lidem.
projev zcela "standardního" KAO :
"Nikdy nebyl problém vůči lidem, jakéhokoliv člověka miluje a vítá. Čím víc rukou ho hladí tím lépe..."
"...nikdy nebyl problém vůči jiným zvířatům, vše živé bere jako kamaráda.2x byl napaden na procházkách jiným psem ( vlčák a labrador) a ani jednou se nebránil!"
ochránce stáda
"nezapomeňte si koupit elektrické obojky jak radí každý 'správný' cvicak... "
tohle s debatou o povaze KAO souvisí jak?
K zadavatelce - hodně záleží na tom, jak dlouho fenu máte. Sice není dospělá, ale nějaké návyky má a povahově by už měla mít trošku jasno (i když ne úplně). Takže jestli ji máte pár týdnů, určitě bych si tak jistá nebyla, že je to v pohodě (venku na procházce). Fena vás může mít zatím na háku a vůbec vás ještě nemusí brát jako páníčka, ale pouze jako jakéhosi dočasného pečovatele. Teprve, až vás jako pána brát začne, tak se taky začne chovat tak, jak je jí přirozené - tzn. že najednou na procházce může začít bránit, ač se předtím chovala úplně jinak.
K Michalovi - kavkazák rozhodně nebude v první řadě takový, jak si ho vychováte. Rozhodně ne pes - samec. Výchovou můžete sice něco ovlivnit, ale pokud vás pes nebude respektovat a brát jako pána, tak s ním nic nesvedete a i pak se bude v pro něj vypjatých situacích chovat po svém. Fena je něco jiného, je v povaze měkčí a snáze se poddá vaší vůli, nicméně pokud má jednat sama za sebe, tak je to zase kavkazák. Nemluvím tu o těch několika málo vyjímkách v povaze, které se vyskytnou asi u všech plemen. Každopádně to, co popisujete jako kavkazáka, povahově kavkazák rozhodně není. I když souhlasím s vámi, že soužití s takovýmto psem je asi pohodovější a klidnější, než s KAO.
K tomu, jak psi dokáží rozlišit dobrého a špatného člověka - všichni mí KAO podlehli kouzlu člověka, kterého bych ve vší slušnosti označila za hajzla. Kavkazačka, která měla dost netypickou povahu a venku jsem s ní opravdu mohla chodit bez koše a vodítka, lidi a jejich mazlení milovala, tak u sousedova postiženého dítěte na vozíku se chovala tak divně (nervózně), že jsem měla pocit, že by byla schopná po něm vyjet. Prostě poznala, že něco není v pořádku ať si KAO idealizuje kdo jak chce, tak pokud i doma není nějaké zvíře v pořádku, tak smečka ho jde "dorazit" - oslabený jedinec podle nich jen nadarmo užírá ze společného, nebo může přilákat predátory a je potřeba ho zlikvidovat (tak si alespoň představuju jejich myšlení).
Ano, kavkazáci jsou úžasní, pokud je pochopíte a nevadí vám jejich samostatnost, ale na druhou stranu je spousta lidí, kteří si je pořídí a nikdy nepoznají, co vlastně doma mají. A nebo poznají, když jsou psovi 3-4 roky a pak jsou velmi nemile překvapeni.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Je je, tady se to rozjelo. Tak mi ukažte, kde je v tech vašich standartech napsáno, že pes napadne bezdůvodně kolemjdouciho na ulici, nebo dokonce svého pána...? Protože to se reálně děje na celém světě a u VSECH plemen.
Nebo ze by to přece jen bylo o vychove?
Jistě, z ohaře těžko vychovate pecivala, který nemá tendenci něco honit. Ano, takto ano, je to o genech. Ale jak se pes chová vůči svému okolí je jen a jen o výchově. Howk.

michal Ž
napsal(a):
Je je, tady se to rozjelo. Tak mi ukažte, kde je v tech vašich standartech napsáno, že pes napadne bezdůvodně kolemjdouciho na ulici, nebo dokonce svého pána...? Protože to se reálně děje na celém světě a u VSECH plemen.
Nebo ze by to přece jen bylo o vychove?
Jistě, z ohaře těžko vychovate pecivala, který nemá tendenci něco honit. Ano, takto ano, je to o genech. Ale jak se pes chová vůči svému okolí je jen a jen o výchově. Howk.
O bezdůvodném napadání ale nebyla řeč.
Michale - stejně jako z ohaře nevychováte pecivála, tak z kavkazáka nevychováte psa, který se nechá dobrovolně a s radostí hladit od kolemjdoucích lidí. Kavkazák je apriori pastevec a jako takový má mít vrozenou nedůvěru k cizím lidem, která se projevuje povětšinou tak, že pes, pokud k němu cizí člověk nakráčí (venku, doma je to ještě trochu jiná liga), ho upozorní postojem, případně zavrčením, že je mu jeho blízkost nepříjemná a pokud se dotyčný nestáhne, tak zaútočí. A většina psů zaútočí rovnou, nebo to tak alespoň vypadá, protože jejich mimika je pro většinu lidí moc rychlá a nečitelná. A pokud je pes venku na procházce se svým pánem, tak protože je pastevec, tak pána brání - a to, že kavkazák vyhodnocuje pro vás normální a v pořádku věci jako hrozbu - to je právě věc oné socializace a zvykání psa na různé situace. Ale i když poctivě socializujete a učíte od štěněte, tak dospělý pes prostě má svou hlavu a třeba běžce, který se vám vynoří potichu za zády a vy se leknete, bere jako hrozbu a útok na vás a podle toho se zachová. Ano, dobře socializované feny, které mě naprosto respektují, si nikdy nedovolí v mé přítomnosti zaútočit (na vodítku venku). Ovšem nestalo se, že by mě někdo napadl. A to, že zrovna váš pes povahu pastevce nemá - nevnucujte ostatním, že jste vychoval kavkazího samce tak, že se nechá dobrovolně pokousat a že je to v pořádku a vaším přičiněním. Kdybyste měl opravdu kavkazáka, tak psi, kteří ho napadli, jsou buď mrtví, nebo zle zřízení košem a bylo by naprosto jedno, jak moc ho máte umazleného - to s tím totiž vůbec nesouvisí.

napsal(a):
Ojoj
Proč existují různá plemena - standardy - proč je v těch standardech popsaná požadovaná povaha - proč je u některých plemen součástí uchovnění povahový test...a co jsou geny, pudy, vlohy, nervová soustava, to víš? Nebo to neuznáváš? Nebo myslíš, že psi jsou dokonale prázdné nádoby a jsou jenom to, co do nich vloží člověk?!
"Není náhodou každý pes V PRVNI RADĚ, takový jak si ho vychovate"
tahle dokola omílaná věta už hraničí s obecným ohrožením...
Ne, není, každý pes je v prvé řadě to, co do něj vložili jeho rodiče a jejich prostřednictvím i generace jejich předků. My pracujeme až s tímto "materiálem" s jeho vlastnostmi, které můžeme v nějakých mezích posouvat, ale psa NEDĚLÁME!
Fakt, že psa naučím dát prdélku na zem po vyslovení slova "sedni", opravdu neřadím pod "povahu"...Ale s povahou už velmi úzce souvisí to úsilí, které na to naučení musím/nemusím vynaložit.
Mimochodem, chci vidět pudla jako samostatného ochránce stáda, to fakt chci...
A proto si myslím, že měli kavkazští pastevci zůstat na Kavkaze. Že v naší přelidněné krajině pro pravé kavkazské pastevce není místo.
Byl by mi milejší "kavkazský ovčák" jakého popisuje Michalž., než "obluda", která trhá plaňky z plotu, jen když jdete okolo. V důsledku když pes kousne, tak máte stejně jen průšvih. A vůbec nejlepší je pravý kavkazák, který si zvětšuje teritorium tím, že chodí sám na procházky. A ostatní mají chodit asi kanálama.( viz druhé téma ).

"A proto si myslím, že měli kavkazští pastevci zůstat na Kavkaze. Že v naší přelidněné krajině pro pravé kavkazské pastevce není místo"
Ne, celá naše zemička není až tak přelidněná a najde se tady mnoho míst, které budou pro kavkaze vhodné.
"Byl by mi milejší "kavkazský ovčák" jakého popisuje Michalž"
no a v tom je problém, on prostě KAO nepopisuje...
"než "obluda", která trhá plaňky z plotu, jen když jdete okolo"
je dobré si ten standard přečíst, cholerici jsou mimo...
"A vůbec nejlepší je pravý kavkazák, který si zvětšuje teritorium tím, že chodí sám na procházky. A ostatní mají chodit asi kanálama"
tak tohle už je zcela mimo téma, že...
napsal(a):
A proto si myslím, že měli kavkazští pastevci zůstat na Kavkaze. Že v naší přelidněné krajině pro pravé kavkazské pastevce není místo.
Byl by mi milejší "kavkazský ovčák" jakého popisuje Michalž., než "obluda", která trhá plaňky z plotu, jen když jdete okolo. V důsledku když pes kousne, tak máte stejně jen průšvih. A vůbec nejlepší je pravý kavkazák, který si zvětšuje teritorium tím, že chodí sám na procházky. A ostatní mají chodit asi kanálama.( viz druhé téma ).
Kavkazák ale nemá být obluda, co trhá plaňky z plotu, kdykoliv někdo projde kolem. Správný kavkazák má rozlišovat míru a intenzitu nebezpečí.
Na cvičáku se nám stávalo, že měli z figuranta při vydráždění vážně legraci, vyloženě se na mne dívali, jestli se ten vřískající a skákací panáček nezbláznil A pak se jednou o náš plot opřel chlapík a kavkazačka ho chytila skrze plaňky za rukáv a bývala by si ho přitáhla skrze plot. Chlapík se jí vyškubl a utekl. Veškeré nádobíčko na vykrádání domů nechal v brašně za plotem. To, že to byl bytař, potvrdila i policie.
Takže, suma sumárum. Správný kavkazák má rozlišovat hrozící nebezpečí a ne být jen uječenej vřískající smeták za plotem.

napsal(a):
"A proto si myslím, že měli kavkazští pastevci zůstat na Kavkaze. Že v naší přelidněné krajině pro pravé kavkazské pastevce není místo"
Ne, celá naše zemička není až tak přelidněná a najde se tady mnoho míst, které budou pro kavkaze vhodné.
"Byl by mi milejší "kavkazský ovčák" jakého popisuje Michalž"
no a v tom je problém, on prostě KAO nepopisuje...
"A vůbec nejlepší je pravý kavkazák, který si zvětšuje teritorium tím, že chodí sám na procházky. A ostatní mají chodit asi kanálama"
Však jsem taky psala, že to se týká témy hned někde vedle ( hrabe díry a utíká z oploceného pozemku )
Ono ani tak nejde o standard, ale o to, co vidíme okolo sebe.
A těch nezalidněných míst...no, moc jich není.
Nedaleko od nás ( v podhůří ) mají několik kavkazáků se zvířaty na velkém pozemku ohraničeném EO.
Psi EO respektují, ale jen do té doby, než ho divočáci zruší - pak jdou na rais.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
To PVC - šlo o jedno opravdu nečekané kousnutí, žádná krev a hned na to jsem u nich byl a labradurek letěl cca 10 metrů daleko a pak utekl. Berry jen koukal co se děje. Nechápal, by se dalo říct. S vlcakem to bylo tak, že ho hryznul dírou v plote na procházce. Opět jen jednou, do zadní nohy. Opět žádná krev. Spis takové štípnutí asi. Jinak jo, nechte si ty svoje křížence vlka a grizzlyho kterej ukousne hlavu sousedce protože si přišla půjčit trochu cukru. Já si nechám toho medvídka pu, který ji přivítá.

michal Ž
napsal(a):
To PVC - šlo o jedno opravdu nečekané kousnutí, žádná krev a hned na to jsem u nich byl a labradurek letěl cca 10 metrů daleko a pak utekl. Berry jen koukal co se děje. Nechápal, by se dalo říct. S vlcakem to bylo tak, že ho hryznul dírou v plote na procházce. Opět jen jednou, do zadní nohy. Opět žádná krev. Spis takové štípnutí asi. Jinak jo, nechte si ty svoje křížence vlka a grizzlyho kterej ukousne hlavu sousedce protože si přišla půjčit trochu cukru. Já si nechám toho medvídka pu, který ji přivítá.
Klidně nechte, jen nešiřte bludy o Kavkazském pasteveckém psu.

"Ono ani tak nejde o standard, ale o to, co vidíme okolo sebe."
Zatím o ten standard šlo, pokud si přečtete debatu výše. Protože pokud se chci bavit o PLEMENI, tak se musím bavit i o standardu.
Tohle by bylo do debaty o smysluplnost, kvalitě, cílech, směřování...chovu psů s PP (a to obecně, bez ohledu na plemeno).
"Psi EO respektují, ale jen do té doby, než ho divočáci zruší - pak jdou na rais. "
tohle je logické a očekávatelné, pastevci si své teritorium rádi rozšiřují. A opět to není o standardní povaze (a tohle by tam spadalo), ale o zodpovědnosti jednoho každého majitele (bez ohledu na plemeno). A je to mimo jiné i o tom, že je nutné respektovat plemenné rysy, protože pes v prvé řadě není takový, jakého si ho uděláme...
"nechte si ty svoje křížence vlka a grizzlyho "
a to je jaké plemeno, ať víme, o čem je řeč...?
napsal(a):
"Zní to neuvěřitelně, ale podstatnější je to, že to Michalovi takto vyhovuje a je spokojen, pak je to o.k."
není to OK z hlediska příslušnosti k plemeni (pokud je řeč o KAO), je to OK a určitě pohodlnější z hlediska soužití...
Michal psal, že pejsek nemá PP, tudíž příslušnosti k plemenu bych takový význam nedával.
Michale - jak už jsem psala, souhlasím s Orionkou, že kavkazáci u nás jsou problém. Ne, že by nebyli potřeba, ale zákony a nezodpovědnost majitelů je prostě s jejich chovem u nás nechci říct neslučitelné, ale dost problematické. Je skvělé, že jste se svým psem spokojený, i když vám může vlézt kdokoliv na pozemek a nic se mu nestane. Já jsem zase ráda, že mi na pozemek nikdo neleze, pokud mu to nedovolím. I když samozřejmě musím nést následky, když se někdo takový najde a psi ho trošku pocuchají. Ano, líbil by se mi kavkazák, který by byl mírnější, ne tak razantní, ale byl by to ještě kavkazák? A mohla bych se na takového psa opravdu na 100% spolehnout, že si u nás v noci (nebo spíš ve dne, kdy nejsme doma) neudělají mejdan zloději? Teď vím, že svým psům můžu věřit i když mám naopak strach o případné narušitele.

pvc
napsal(a):
Michale - jak už jsem psala, souhlasím s Orionkou, že kavkazáci u nás jsou problém. Ne, že by nebyli potřeba, ale zákony a nezodpovědnost majitelů je prostě s jejich chovem u nás nechci říct neslučitelné, ale dost problematické. Je skvělé, že jste se svým psem spokojený, i když vám může vlézt kdokoliv na pozemek a nic se mu nestane. Já jsem zase ráda, že mi na pozemek nikdo neleze, pokud mu to nedovolím. I když samozřejmě musím nést následky, když se někdo takový najde a psi ho trošku pocuchají. Ano, líbil by se mi kavkazák, který by byl mírnější, ne tak razantní, ale byl by to ještě kavkazák? A mohla bych se na takového psa opravdu na 100% spolehnout, že si u nás v noci (nebo spíš ve dne, kdy nejsme doma) neudělají mejdan zloději? Teď vím, že svým psům můžu věřit i když mám naopak strach o případné narušitele.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Zloději. Jak už jsem říkal, když už ho na té zahradě uvidí, půjde raději jinam sám, ne? Nám se ještě nikdy nepozvany člověk po zahradě netoulal (nic se nikdy neztratilo) tak to asi funguje. A když už by se rozhodli, že i přes velkého psa k vám chtějí, tak to podrezou nebo otráví. Když už opravdu přijde nejaky magor kterého neodradí nic...
Jen jsem chtěl říct, že se to demonizuje a nejen Berry je jiný než obecná predstava Kavkaz = zabiják.
michal Ž
napsal(a):
"2x byl napaden na procházkách jiným psem ( vlčák a labrador) a ani jednou se nebránil!"
Ani jednou se nebránil a v případě s labradorem jste mu zřejmě běžel pomoct a "labradurka" zpacifikoval... Jenže tady nejde o to, jak to dopadlo a že nebyla žádná krev, tady jde o to, jak se váš pes zachoval. Na skutečného KO se zachoval strašně, prostě propadl.
Mám SAO a taky ho napadl NO když měl cca 9 měsíců, taky netekla žádná krev, ale ani na sekundu nezaváhal a poradil si sám, nenechal se porazit, prostě to nevzdal.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
Ano, cca 2 sekundy jen koukal co se děje. Pak už jsem to řešil já a vší silou. Věřím, že když by ho to bolelo, začal by se bránit a určitě by vyhrál. A co pak? Bude třeba bez oka, a hlavně si domů odvedu psa který už ví, jaké to je něco zabít?
Inu, neptejte se proč jsem ho bránil, já se nebudu ptát proč vy ne...

michal Ž
napsal(a):
Zloději. Jak už jsem říkal, když už ho na té zahradě uvidí, půjde raději jinam sám, ne? Nám se ještě nikdy nepozvany člověk po zahradě netoulal (nic se nikdy neztratilo) tak to asi funguje. A když už by se rozhodli, že i přes velkého psa k vám chtějí, tak to podrezou nebo otráví. Když už opravdu přijde nejaky magor kterého neodradí nic...
Jen jsem chtěl říct, že se to demonizuje a nejen Berry je jiný než obecná predstava Kavkaz = zabiják.
Takhle se KAO nechová. Když už si pořizuji KAO tak pro jeho povahové vlastnosti a pro schopnost samostatně střežit svěřené území a bránit svěřený majetek. Včetně obrany "svých" lidí, své smečky. Méďu, který by cizího člověka uvítal s vrtěním ocasu, nepotřebuji a nechci. To není kavkaz. No, však píšete, že je to kříženec. Matka má PP?
michal Ž

XXX.XXX.110.94
V tom je ten vtip, nám méďa který vrtí ocáskem naprosto vyhovuje a byl to vždy u všech našich psů cíl.
michal Ž

XXX.XXX.110.94
To jsem snad někde řekl? Kde? Než jsme štěňata viděli a neodolali, chtěli jsme znovu rotvajlera.
Přesně a právě proto, co tady píše Michal, rozhodně nepodporuji a zavrhuji rozmnožování takto pochybných, v povaze propadajících psů, v drtivé většině bez PP. Je mi jasné, že je to docela marné a mnozí neodolají nepřipustit toho krásného a navíc tak hodného méďu, co mají doma na zahradě... budou mít štěňátka. "A proč taky ne, když Berry je tak super, je fakt hodný a nejsou s ním žádné problémy, je to prostě náš méďa."
A teď opravdu nic proti Berrymu, může to být fajn pes, který perfektně vyhovuje michalově rodině. Jenže to není KO. Bohužel tak vypadá a tak si majitelé nějakého takového Berryho řeknou: Proč by náš Berry nemohl mít štěňátka? A je to... kolotoč začíná.
Nekazme původní, pravé povahy plemen jenom proto, že se nám líbí jejich vzhled. Byla by strašná škoda, když by jednou to, co na nich tolik obdivujeme a to, pro co vznikli, jejich pravá povaha, zmizela v propadlišti dějin.

milannn
napsal(a):
Přesně a právě proto, co tady píše Michal, rozhodně nepodporuji a zavrhuji rozmnožování takto pochybných, v povaze propadajících psů, v drtivé většině bez PP. Je mi jasné, že je to docela marné a mnozí neodolají nepřipustit toho krásného a navíc tak hodného méďu, co mají doma na zahradě... budou mít štěňátka. "A proč taky ne, když Berry je tak super, je fakt hodný a nejsou s ním žádné problémy, je to prostě náš méďa."
A teď opravdu nic proti Berrymu, může to být fajn pes, který perfektně vyhovuje michalově rodině. Jenže to není KO. Bohužel tak vypadá a tak si majitelé nějakého takového Berryho řeknou: Proč by náš Berry nemohl mít štěňátka? A je to... kolotoč začíná.
Nekazme původní, pravé povahy plemen jenom proto, že se nám líbí jejich vzhled. Byla by strašná škoda, když by jednou to, co na nich tolik obdivujeme a to, pro co vznikli, jejich pravá povaha, zmizela v propadlišti dějin.
Svět je veliký, není to jen náš český rybníček. když ta pravá KAO povaha v Čechách zmizí, určitě budou destinace, kde zůstane.

napsal(a):
Svět je veliký, není to jen náš český rybníček. když ta pravá KAO povaha v Čechách zmizí, určitě budou destinace, kde zůstane.
A co to pak bude orionko? Pseudokavkazan?
michal Ž

XXX.XXX.13.252
A já vás soudruzi o něčem snad přesvědčoval, že jen moje cesta je ta jediná správná? Nebo to bylo spíš naopak? Si chovejte doma třeba hlídacího slona, co je mi po tom? Ale také co je vám po tom, jak to máme doma my? Proč se tady vlastně obhajuju. A proč jsem sem vlastně vůbec lezl...
michal Ž
napsal(a):
A já vás soudruzi o něčem snad přesvědčoval, že jen moje cesta je ta jediná správná? Nebo to bylo spíš naopak? Si chovejte doma třeba hlídacího slona, co je mi po tom? Ale také co je vám po tom, jak to máme doma my? Proč se tady vlastně obhajuju. A proč jsem sem vlastně vůbec lezl...
Promiňte ale už vám to psali několikrát a vy to ne a ne pochopit :) nikdo vám neříká, jakého psa máte mít, ani jak ho vychovávat. Jenom vám říkají, že váš pes nemá standardní povahu a jediný problém je v tom, že když budete psát, že toto plemeno je takové, jako váš pes, tak to může neznalého člověka zmást, pořídí si toto plemeno a bude zaskočen jinou povahou.
milannn
napsal(a):
Dobrý večer,
kde bych prosím našla tu vaši příhodu, můžete mi hodit odkaz?
Sousedů kříženec zbožňuje lidi, děti, psy...jenom postižené nemůže vystát. Ráda bych si přečetla, co se stalo Vám.
Obávám se, že naše čubina je taky mít ráda nebude. Zhruba přede dvěma měsíci (to jí nebylo ani půl roku) jsme šli na procházku městem. Šla mi hezky vedle nohy a zničeho nic k ní zezadu přiskočil postiženej (mentálně) kluk a chňapnul po ní. Bohužel nemůžu mít oči i na zádech...lekla se, uskočila, celá naježená začala vrčet a štěkat po něm. Srovnala jsem psa, srovnala jsem kluka, musela jsem mezi ně vrazit ruce a poslat ho někam protože se po ní začal znovu sápat. Vím, že si vůbec neuvědomil co provedl, ale nechápu, jak mohl po městě chodit bez dozoru
Iliena
napsal(a):
Dobrý večer,
kde bych prosím našla tu vaši příhodu, můžete mi hodit odkaz?
Sousedů kříženec zbožňuje lidi, děti, psy...jenom postižené nemůže vystát. Ráda bych si přečetla, co se stalo Vám.
Obávám se, že naše čubina je taky mít ráda nebude. Zhruba přede dvěma měsíci (to jí nebylo ani půl roku) jsme šli na procházku městem. Šla mi hezky vedle nohy a zničeho nic k ní zezadu přiskočil postiženej (mentálně) kluk a chňapnul po ní. Bohužel nemůžu mít oči i na zádech...lekla se, uskočila, celá naježená začala vrčet a štěkat po něm. Srovnala jsem psa, srovnala jsem kluka, musela jsem mezi ně vrazit ruce a poslat ho někam protože se po ní začal znovu sápat. Vím, že si vůbec neuvědomil co provedl, ale nechápu, jak mohl po městě chodit bez dozoru
Http://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1832786/agresivita-vuci-psychicky-postizenym
Vaši situaci jsem neviděl, tak se možná netrefím, ale tak, jak to popisujete, bych jako původce reakce vaší fenky viděl úlek z nenadálého "přepadení", nemusí to mít nic společného s tím, že chlapec byl postižený. Ale i tak je potřeba dávat pozor, děti jsou všude a napadne je ledaco, musíme co nejvíc předvídat.
U mě je problém odlišný v tom, že nejde jen o vrčení a poštěkávání.
milannn
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1832786/agresivita-vuci-psychicky-postizenym
Vaši situaci jsem neviděl, tak se možná netrefím, ale tak, jak to popisujete, bych jako původce reakce vaší fenky viděl úlek z nenadálého "přepadení", nemusí to mít nic společného s tím, že chlapec byl postižený. Ale i tak je potřeba dávat pozor, děti jsou všude a napadne je ledaco, musíme co nejvíc předvídat.
U mě je problém odlišný v tom, že nejde jen o vrčení a poštěkávání.
Určitě to bylo úlekem, spíš si říkám, aby si nepatovala, že na tyhle lidi si musí dát pozor. Uvidíme časem... Jinak mi začala vrčet venku kromě tohodle zážitku jen jednou. Těsně za námi šel chlap (známá situace z procházek ve městě), ale tenhle se ji vyloženě nelíbil, otáčela se, pak začala vrčet, štěkat...
Od mala chtěla na procházce každého vítat, to uz polevilo, ale občas na někoho začne vrtět ocasem a chce ho jít přivítat, vážně by mě zajímalo podle čeho si je vybírá, když jde kolem 20 lidí a ji se líbí ten jeden jediný