Zdravím, máme doma takový problém. Naše fena huskyho (max. dvou až tříletá) nám poslední dobou hrozně hubne. Na konci února měla štěňata, která už jsme před cca 3 týdny darovali do nových domovů. Za posledních zhruba 14 dnů pozorujeme u feny výrazné hubnutí, žere normálně, je aktivní, hravá, nejsou na ní náznaky žádné nemoci, apatie atd. Léky na odčervení taky dostala. Nevím jestli je to normální stav po štěňatech, nechceme hned běhat na veterinu, jelikož končíme v práci vesměs až pozdě večer a to už nejspíš nikde nejsou . Budu vděčná za jakoukoliv radu, popř návrh krmení, po čem by přibrala (krmíme Proplanem, sem tam konzervu, bratr jí míchá směs těstovin a masa). Děkuji a hezký den
Přikládám pár fotek, snad to bude vidět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás srdíčko ...bych to radši na té veterině řešila.

Tohle bez veteriny fakt nevyřešíte. Nevysvětlitelné hubnutí znamená většinou vnitřní problém, poruchu funkce nějakého orgánu, hormonální problém, infekci, chronický zánět, nádor. Pohledem se ovšem příčina poznat většinou nedá. Je potřeba různých vyšetření, začala bych odběrem krve.
Psi přibírají po mase. Dávejte maso bez těstovin. A nechte udělat krevní test na štítnou žlázu.
Pokud už chcete zůstat u granulí, vyberte kvalitní, bezobilné s vysokým podílem masa.
Proplan nevím který máte, ale je to u všech stejné a opravdu to není kvalitní výživa pro psa.
Složení : Maso (20%), dehydrované drůbeží bílkoviny, rýže (17%), kukuřičný lepek, živočišný tuk (konzervovaný směsí tokoferolů), kukuřice, pšenice, vedlejší výrobky živočišného původu, řepná dužina, rybí tuk, pivovarské kvasnice, sušená vejce, chlorid draselný, fosforečnan vápenatý, chlorid sodný, minerální látky, DL-methionin. Síran měďnatý pentahydrát (měď = 12 mg/kg), seleničitan sodný (selen = 0,15mg/kg). Vitamín A 21000 m.j./kg, vitamín D3 1600 m.j./kg, vitamín E (α-tokoferol) 500 mg/kg, vitamín C (kyselina askorbová) 100 mg/kg.
katsu
napsal(a):
Na veterinu jsme volali před chvílí, dneska mají prý plno, zítra nedělají a že nás vezmou až v úterý. Snad nebude pozdě. Přítel totiž pořád tvrdí, že je to po štěňatech normální, že husky má být běžecký (či jaký) štíhlý pes atd. No pevně doufám, že to dobře dopadne.
No, upřímně dle fotek mi tak hubená nepřijde, husky jsou fakt hubenější typy. Ale fotky můžou zkreslovat...takže nejideálnější se řídit dle žeber - zda jdou dobře cítit. Viz obrázek.
Nicméně je zas divné, že hubne takhle až po štěňatech. Ano, feny hubnou, ale při štěňatech - protože dávají spoustu energie a živin do výroby mléka. Po odstavu se zase cca do 2 měsíců dostávají do své kondice (většina přelíná, přibere, atd.).
Zas na druhou stranu ProPlan zrovna nejsou nějaké super granule (za tu cenu seženete fakt lepší ;) a nepíšete ani, kolik toho masa a přílohy dostává, takže těžko soudit, zda na tom stávajícím krmení má možnost přibrat...
No.. je komplet vylínaná.. nemůže být i to příčinou toho "zhubnutí"? Jakože jen působí hubeně, protože ztratila srst? Můj husky po každém línání vypadá poloviční, nicméně váhově nezhubne nic. Jinak mi také nepřipadá nijak vychrtlá.. prostě sportovní typ huskyho (neporovnávejte jí s výstavníma chlupáčema).

Mně teda pohublejší přijde, kdyby byla sporťák, tak jí snad nebudou koukat kyčle, ne?

katsu
napsal(a):
No uvidíme v to úterý co nám řeknou. Možná zbytečně plaším (není to můj pes, je přítele), ale nechci nic zanedbat. Jinak k tomu krmení, jaké krmivo mi tedy doporučíte?
A musíte nutně krmit granulemi?
katsu
napsal(a):
No uvidíme v to úterý co nám řeknou. Možná zbytečně plaším (není to můj pes, je přítele), ale nechci nic zanedbat. Jinak k tomu krmení, jaké krmivo mi tedy doporučíte?
Napište cenovou relaci, na kterou se chcete dostat (ideálně cenu za 1 kg či za 15 kg pytel). Pak dostanete pár tipů na dobré granule z té cenové relace a pak to chce odzkoušet, zda čubině budou chutnat a bude na nich prospívat.
Proč měla fenka štěňata?...
Zřejmě byl o ně velký zájem, když byla darována a až budou starší, čeká je útulek, protože majitel zase dostane zdarma nějaké nechtěné štěně, které je vyjde levněji než výdaje za veterinu.
Kvalitní granule najdete třeba tady: www.granule.cz
Koukejte na složení.
Nechejte na veterině udělat udělat rozbor krve - cena se pohybuje kolem tisícovky.
A pokud Vám veterinář doporučí nějaké ideální granule, které sám prodává, tak si raději najděte jejich složení - zpravidla jde o předražený šunt (výjimky existují, ale je jich opravdu málo).
noemi
napsal(a):
Proč měla fenka štěňata?...
Zřejmě byl o ně velký zájem, když byla darována a až budou starší, čeká je útulek, protože majitel zase dostane zdarma nějaké nechtěné štěně, které je vyjde levněji než výdaje za veterinu.
Kvalitní granule najdete třeba tady: www.granule.cz
Koukejte na složení.
Nechejte na veterině udělat udělat rozbor krve - cena se pohybuje kolem tisícovky.
A pokud Vám veterinář doporučí nějaké ideální granule, které sám prodává, tak si raději najděte jejich složení - zpravidla jde o předražený šunt (výjimky existují, ale je jich opravdu málo).
Fenka měla štěňata, protože ji nakryl pes přítelovy máti. Žádný záměr to nebyl, do útulku taky nešlo ani jedno štěně, nýbrž do rodin, které nám poslali už pár fotek. Takže víme, že se u nich mají dobře. Neřeším teď štěňata, ale fenku.
Co se týče ceny, zhruba abychom se vešli do cca 1500, - za dejmetomu 15kg pytel.
Při přechodu z ProPlanu se nevrhejte hned na nějaké bezobilné, bílkovinami nabité granule - pes zpravidla dostane průjem a majitel získá pocit, že používané granule jsou jediné správné .
Pro přechod doporučuji tohle: http://www.dogdog.cz/499-dog-lovers-gold-15kg-HOLISTIC.html
Jsou psy dobře snášeny a přechod není nikterak drastický. Pak můžete zkusit bezobilnou řadu stejnojmenné značky nebo zkusit třeba něco z Wolfsblutu, či jiných kvalitních bezobilných značek.
Pokud jste limitováni uvedenou cenou, můžete po DLG zkusit tyto granule: http://www.granule.cz/granule-pro-psy/nutra-gold-grain-free/
Držím fence palečky, ať nejde o nějaký zdravotní problém.