Borderka a "amok na balón"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.5.2015 19:46
Rocky1

XXX.XXX.248.121

Dobrý den, mám doma 10měsíčního pejska border kolie. Chodili jsme na cvičák, takže poslušnost máme zvládnutou, umime nejake triky z dogdancingu, radi aportujeme, takze pohybu mame opravdu dost, ale mame jeden docela velký problém a to je úplný amok na balon. Jsem si dobře vědoma, že mám doma borderku a ještě k tomu štěně, ale má pro nás někdo nějakou radu. S tímto problémem nemůžeme jít ani na hřiště, protože ihned chytne amok, nedá se uklidnit, nereaguje, štěká knučí, no prostě většinou to dopadne tak že musíme odejít. Děkujeme za rady...

17.5.2015 20:43
anonymx

XXX.XXX.224.7

Moc tomu nerozumim, jedna se o.jakykoliv mic nebo jen urcity? Tak ho.kupte a hrajte si s nim.

17.5.2015 23:17
Vilemina

XXX.XXX.17.37

Dobrý den,
nevím, jestli je to přesně Váš případ, ale na popis podobného problému jsem narazila v knížce Sophie Collins "Pečuj o svého psa". Dovoluji si ho přepsat, třeba Vám pomůže :)

"...S postupem času začala být čtyřletá border kolie Lady míčkem čím dál tím posedlá, až si přestala všímat ostatních hraček. Nechtěla ani pokračovat v procházce, když jí Kara neházela míček neustále, a knučela a naříkala, když Kara míček schovala...

Trenér se domníval, že je nutné přísně vymezit hranice jejího hraní s míčkem. Poradil Kaře, aby nenechávala žádné míčky v domě a jeho okolí a aby je používala pouze jako odměnu za dobré chování nebo jiné aktivity. Navrhl Kaře, aby házela míček pět minut při každodenní procházce, ale pak aby jí nabídla škálu jiných hraček, aby tím rozptýlila pozornost Lady. Plné přesměrování chování Lady trvalo několik měsíců. Kara dostala radu, aby dbala na maximální rozmanitost hry, aby se vyhnula vyvinutí další posedlosti psa.".

18.5.2015 07:46
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Moc tomu nerozumim, jedna se o.jakykoliv mic nebo jen urcity? Tak ho.kupte a hrajte si s nim.

No... Neříkám nic. To je rada za 100 bludišťáků.

18.5.2015 07:50
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Rocky1 napsal(a):
Dobrý den, mám doma 10měsíčního pejska border kolie. Chodili jsme na cvičák, takže poslušnost máme zvládnutou, umime nejake triky z dogdancingu, radi aportujeme, takze pohybu mame opravdu dost, ale mame jeden docela velký problém a to je úplný amok na balon. Jsem si dobře vědoma, že mám doma borderku a ještě k tomu štěně, ale má pro nás někdo nějakou radu. S tímto problémem nemůžeme jít ani na hřiště, protože ihned chytne amok, nedá se uklidnit, nereaguje, štěká knučí, no prostě většinou to dopadne tak že musíme odejít. Děkujeme za rady...

Zkuste to na FB u Borderek - https://www.facebook.com/groups/177215188995554/?fref=ts. Takto přetočená bordera není žádná sranda.. Možná bych zkusila kontaktovat Fr. Šustu a zajet k němu na osobní konzultaci. Mám dojem, že na některém svém semináři tohle řešil - http://www.treninkjerozhovor.cz/.

18.5.2015 09:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

Umpa.lumpa-zadavatel nic nepopsal a já tomu rozumím tak, že má amok na hřištích (co dělá pes na dětských hřištích?). Takže koupit míč a provádět s ním cílenou hru. Míč nebude nic mimořádného a hru bude řídit majitel. Je na tom něco nepochopitelného?

18.5.2015 11:24
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Umpa.lumpa-zadavatel nic nepopsal a já tomu rozumím tak, že má amok na hřištích (co dělá pes na dětských hřištích?). Takže koupit míč a provádět s ním cílenou hru. Míč nebude nic mimořádného a hru bude řídit majitel. Je na tom něco nepochopitelného?

Ne, ten pes má amok na všechny míče na světě..

18.5.2015 11:39
anonymx

XXX.XXX.27.66

Umpa.lumpa - já jsem asi trošku hloupější, ale zadavatel píše, že nemohou na hřiště...
Co pes dělá, když někdo na cvičáku cvičí na míček? Dostane "amok" když si děti hrají s míčem nebo když ho jen vidí ležet? To jsou docela podstatné informace.
Vilemína - jestliže taková prkotina trvala pár měsíců tak potěš pánbu. Docela by mě zajímalo kolik to Karu mohlo stát...

18.5.2015 11:54
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Umpa.lumpa - já jsem asi trošku hloupější, ale zadavatel píše, že nemohou na hřiště...
Co pes dělá, když někdo na cvičáku cvičí na míček? Dostane "amok" když si děti hrají s míčem nebo když ho jen vidí ležet? To jsou docela podstatné informace.
Vilemína - jestliže taková prkotina trvala pár měsíců tak potěš pánbu. Docela by mě zajímalo kolik to Karu mohlo stát...

Možná to bude tím, že už jsem pár psů takto přetočených na míček (kopačák, tenisák, míček na šňůrce, bowlingovou kouli a dokonce i dýni - to všechno je míček) viděla. A je úplně jedno, jestli daný míč leží, koulí se, visí nebo plave. Prostě je to kulatá věc, pes se přepne do módu míček a je vymalováno.. Dost nebezpečný právě u borderek, australáků a nebo třeba teriérů. Pes je pak schopný hodiny a hodiny sedět pod poličkou, na které je míček položený.

18.5.2015 12:57
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jojo, ale to není nic neobvyklého, znají to všichni, kteří cvičí na míček, kdy se z mozku stane míček a přeprogramovat není vůbec problém. Chce to jen trošku trpělivosti, důslednosti a pevných nervů. Nedělejte z toho takovou vědu...

18.5.2015 13:17
beastije

XXX.XXX.205.71

Zkusim výstřel do tmy, ale někde jsem četla/slyšela, že aby se člověk vyhnul fixaci na míček, má si dát pozor a donutit psa se nejdřív podívat sobě do očí, než ho hodí. Neházet, pokud pes sleduje míček, ale jen pokud sleduje páníčka. Pak je odměna ten míček.
Třeba to stojí zato zkusit, my máme AUO, míček je velmi důležitá věc, ale fixaci nemá. Dokonce jsme jí pořídili i střední kopačák a pak jsme chvíli odnaučovali, že ne každý fotbalový míč je její.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2015 13:43

Asi nebylo myšleno dětské hřiště. Máme i psí hřiště a i tam si majitelé a jejich psi hrají ( cvičí ) s míčky. Takhle zmagořeného psa vlastně nejde pustit volně. Nikdy nevíte, kdy se ta kulatá věc objeví. Ne každý pes je ochotný svůj míček půjčovat, když pes uvidí cosi kulatého za silnicí a poleti... atd. Může to být problém i u jiných plemen-např. kokršpaněl. U borderkolií je asi nejčastější a řešení nebude zrovna lehké. Co zkusit míček na šňůrce ? Vodit ji fixovanou na něj.

18.5.2015 14:01
anonymx

XXX.XXX.224.7

Nemuzu si pomoct, ale moji psi maji misto mozku balonek (nejnejodmena) a presto staci zakazovy povel.

18.5.2015 16:46
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Nemuzu si pomoct, ale moji psi maji misto mozku balonek (nejnejodmena) a presto staci zakazovy povel.

Přetočenýmu psovi nepomůže ani deset zákazových povelů. Ani kdybyste mu přitloukl pacičky hřebíkama k podlaze.

18.5.2015 16:53
anonymx

XXX.XXX.224.7

Ale pomuze, samozrejme musi vedet, ze pres zakaz "vlak nejede" a vyuzit to driv nez totalne zacne jancit a ihned presmerovat na jinou cinnost.

18.5.2015 17:39
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Ale pomuze, samozrejme musi vedet, ze pres zakaz "vlak nejede" a vyuzit to driv nez totalne zacne jancit a ihned presmerovat na jinou cinnost.

Jenže tady je problém vtom, že ten pes už je dávno za hranicí nějakého jančení a vnímání povelu v momentě, kdy vidí balon. Zakazovat to můžete psovi od mala, můžete ho na to trénovat a půjde to. Ale zadavatelka to evidentně nezvládla a pes už ji prostě nedokáže vnímat.. Nějaké zkušenosti s Vašimi psy, kteří přes zákazový povel nejdou, jsou úplně pasé. Bez urážky.. Kdybyste párkrát viděl/a takového psa, věděla/a byste, o čem zadavatelka mluví a nepsal/a byste něco o tom, že tomu nerozumíte úplně..

18.5.2015 18:31
anonymx

XXX.XXX.224.7

Zadavatelka se psem cvici, takze pes urcite perfektne neco umi. Muze to byt treba sedni. Pripravim mic nekam na plochu a se psem se priblizuji, pritom si s nim hraju nebo cvicim, podle toho jak na tom pes.je. pokud si.mice vsimne, zakazovy povel, cvik nebo hra, poodejit. Nesmi dojit k amoku, jeho pozornost musi vcas upoutat neco jineho. Za tyden intenzivniho treninku vi ze po zakazu bude nasledovat neco ohromne zajimaveho. Jakmile si nevsimne nehybneho mice, je na rade pomocnik, ktery ho treba jen zvedne. Vyvarovat se rychlych pohybu a samozrejmne nechodit tam, kde si hraji jini s micem. Tak jako u kazdeho vycviku musi majitel reagovat driv nez pes "pojme myslenku". Umpa.lumpa 45 let vycviku psu a dost uspechu mne mozna dovoluje obcas poradit.

19.5.2015 09:54
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Zadavatelka se psem cvici, takze pes urcite perfektne neco umi. Muze to byt treba sedni. Pripravim mic nekam na plochu a se psem se priblizuji, pritom si s nim hraju nebo cvicim, podle toho jak na tom pes.je. pokud si.mice vsimne, zakazovy povel, cvik nebo hra, poodejit. Nesmi dojit k amoku, jeho pozornost musi vcas upoutat neco jineho. Za tyden intenzivniho treninku vi ze po zakazu bude nasledovat neco ohromne zajimaveho. Jakmile si nevsimne nehybneho mice, je na rade pomocnik, ktery ho treba jen zvedne. Vyvarovat se rychlych pohybu a samozrejmne nechodit tam, kde si hraji jini s micem. Tak jako u kazdeho vycviku musi majitel reagovat driv nez pes "pojme myslenku". Umpa.lumpa 45 let vycviku psu a dost uspechu mne mozna dovoluje obcas poradit.

Tohle je ovšem úplně něco jiného, než napsat "stačí zákazový povel"..

19.5.2015 11:19
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pardon, domnívala jsem se, že to čtou ti, kteří se psy pracují a tudíž vědí co musí následovat po jakémkoliv přerušení nežádoucí činnosti.

19.5.2015 11:33
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Pardon, domnívala jsem se, že to čtou ti, kteří se psy pracují a tudíž vědí co musí následovat po jakémkoliv přerušení nežádoucí činnosti.

Kdyby to slečna zadavatelka věděla, tak se přece neptá.

19.5.2015 11:48
anonymx

XXX.XXX.27.66

Vzhledem k tomu, že píše že má zvládnutou poslušnost (?), chodí na cvičák a tohle je jedno z prvních pravidel výcviku, řekla bych že základ, tak mě ani ve snu nenapadlo, že se někdo kdo má psa může domnívat, že se povel a tím to končí...

19.5.2015 11:52
anonymx

XXX.XXX.27.66

Promiňte, ale to už je absurdita a dopracujeme se k problémům typu "co mám dělat, když si pes nesedne"... Chápu, že začátečník má problém a třeba nemá možnost jít na cvičák, ale zadavatelka cvičí a já se domnívala, že když má poslušnost zvládnutou je její dotaz tak trochu provokace. Pokud neumí aplikovat základ výcviku na odnaučení jakékoliv nežádoucí činnosti, tak je to smutné.

19.5.2015 12:18

Výcvik poslušnosti není totéž jako odnaučování nežádoucího chování, ke kterému dochází z důvodu silných pudů, vloh, typu nervové soustavy...

19.5.2015 12:30
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ale právě že je, všechno co chcete psa naučit je vytvoření podmíněného reflexu. Něco jde jednoduše, něco je obtížnější, ale pořád je to jedno a to samé. Použít hlavu a zapřemýšlet jak to udělat, aby to co chci já, pes udělal de facto sám, navíc ještě s chutí a rád. A to je základ veškerého výcviku ! Navíc právě silné pudy a vlohy se dají využít. Typ nervové soustavy je už zase trochu o něčem jiném.

19.5.2015 20:05
kniga

XXX.XXX.128.66

Tak a jak udrzet tenkou hranu mezi tim kdy pes jeste neni pretocenej a kdy uz je?
Mam rocni fenku bileho maleho knirace. Jako mame hodne silnou fixaci na micek, alejato spis uvitala, starsi fenecka jebohuzellovec (chodi na voditku, takze neutika) na niz nic neplati. Tak jsem na jednu stranu rada, ze kdyz sebou vezmu balonek, ze vim, ze tu mladsi odvolam i od srny, protoze balonek je alfa a omega. jenze po spatreni balonku tak trochu vypina, siceplni povely, ale uz si nevezme naminku (snazims e aplikovat, ze ji micek hodim az po te co namku sezere) A i kdyz micek schovam, tak kolem me jeste petminut tancuje a snazi se ho ziskat predvadenim toho co umi, treba vzorne chuze u nohy s ocnim kontaktem... Je to ok? nebo se blizim k tomu ze by mohla pak prechazet do amoku?

19.5.2015 22:06
anonymx

XXX.XXX.143.111

To je uplne neco jineho. Pokud existuje odmena (micek) pro kterou pes udela.cokoliv je to super. Nevim proc ji cpete pamlsky, kdyz pro.ni.vubec nic neznamenaji, spis naopak jsou pro ni zdrzenim pred vytouzenou odmenou.. Nevim proc vam to.vadi. Pokud se nechystate na zkousky, kde.by hrozilo ze bez odmen cvicit nebude, tak to jen omezte. S mickem si dal hrajte ale pri cviceni nejdriv pochvalte a micek si nechte jako.super odmenu. Oddelte trochu hru a cviceni.

19.5.2015 22:39
tapina

XXX.XXX.224.119

Prosím vás, co přesně znamená, že je pes přetočenej, přetáčivej apod? Díky.

19.5.2015 22:49

tapina napsal(a):

Že už je za prahem vnímání, už je prostě mimo.

19.5.2015 23:51
Clayton

XXX.XXX.133.132

tapina napsal(a):

Nevnímá to, co dělá a nedokáže se ovládat.

20.5.2015 19:47
kniga

XXX.XXX.128.66

anonymx napsal(a):
To je uplne neco jineho. Pokud existuje odmena (micek) pro kterou pes udela.cokoliv je to super. Nevim proc ji cpete pamlsky, kdyz pro.ni.vubec nic neznamenaji, spis naopak jsou pro ni zdrzenim pred vytouzenou odmenou.. Nevim proc vam to.vadi. Pokud se nechystate na zkousky, kde.by hrozilo ze bez odmen cvicit nebude, tak to jen omezte. S mickem si dal hrajte ale pri cviceni nejdriv pochvalte a micek si nechte jako.super odmenu. Oddelte trochu hru a cviceni.

No pamlsky ji davam proto, ze do chviule nez vytahnu balonek o ne stoji. A to docela dost. Ale prave ve chvili, kdy uz odmenim balonkem se dostane do stavu kdy nic jineho nez balonek nechce... A proste napsala jsme ze vypina = neni jeji presnost (ale za to rychlost je vetsi) jakpred balonkem a hlavne se nesousdredi a nabizi urychlene pozice, na povel reaguje, alůe pokuid po splneni do peti vterin neleti micek hned nbizi neco jineho..
Nemam prave s vycvikem pres balonek zkusenost. Starsi fena hracky totalne odmita a i prvni fenka mojebyla primarne na pamlsky...
Ja mam prave strach, aby se to nezhorsovalo, tema pamlskama s eji snazim donutit aby trosku vic vnimala i jine veci nez balonek...

20.5.2015 19:59
anonymx

XXX.XXX.129.212

Aha, tak ji.pamlsky.necpete. proste cvicte s pochvalou. Nevim jestli to popisu srozumitelne ale cviceni musi byt rychle a akcni a postupne trenujte klid mezi cviky. Chcete s ni sklozit nejake zkousky?

20.5.2015 21:39
kniga

XXX.XXX.128.66

Jj, chci, se starsi mam jen ZZO a ZOP, protoze jsem se dlouho balan ekam jit.

Mala uz byla ted v dubnu na zaovdech podle ZZO, skoncila 4. ze 7. Na druhe a treti misto ztracela jen bod, limit zkousky by dala. Jen smula, ze byla nakonec tak znechucena, ze pri poslednim cviku, pri donaseni aportu mi cinku flusla k noham :d Na misto predsednuti :D pak se hned sama opravila, ale bodiky uz byli dole :D

Jeste jinak to napisu:
ja samozrejme cvicim i s pochvalou, neodmenuju kazdy cvik, pokud uz ho umi!
POKUD Vali nevio tom, ze mam balonek, cvici lehce, pomerne svizne, soustredi se a akceptuje s radosti pamlsky ci chvalu jako odmenu. Soustredi se, ma ocni kontakt atd.
V okamziku kdy vytahnu balonekaodmenim jeden cvik balonkem, nebo ho nedopatrenim spatri, je jedno, ze jej pak zastrcim dokapsy nebo tasky tak se jeji chovani zmeni...
Rychleji treba meni pozice ze sedni a lehni, natrenovala jsme na balonek dalekolepe odlozeni nez na pamlsky, ale na strane druhe se celou tu dobu v odlozeni klepala vzrusenim atd... viz to co sem psala vyse.

Jsem proste podleme na tenke hrane, kdy se mi proste muze asi stat, ze by se mi pretocila jak ta borderka od zadavatelky.
jde mi o to, jak se na tehle hrane udrzet, bez ztraty pritazlivosti micku a zaroven bez rizika, ze Vali vypone uplne a bude proni svet jen micek.

21.5.2015 10:24
anonymx

XXX.XXX.27.66

Aha, tak to jste ji jen trošku "přemotivovala". Rada jednoduchá, míček je pro ní nejnej odměna, tak ho použijte jedině když bude nutnost největší a jen občas. Cvičte s pamlsky a míček použijte jen tehdy, když budete potřebovat něco opravdu zrychlit nebo jí to bude dělat potíže a cvik bude těžší. Klidně ho ale použijte po ukončení tréninku jako takové uvolnění psa po soustředění. Je dobré naučit psa slovní pochvalu, kterou se vše ukončuje a následuje už pouze hra, tu ale použijete jen v tréninku, ne při zkouškách apod. Např. jo - znamená tak je to dobře, ale pokračuj, hodná - udělala jsi to dobře, bude pohlazení event. pamlsek, výborně - konec a jdeme si hrát, bude míček. Píšu to jasně? Psiska to pochopí okamžitě.

24.5.2015 19:44
kykyna

XXX.XXX.161.241

umpa.lumpa napsal(a):
Možná to bude tím, že už jsem pár psů takto přetočených na míček (kopačák, tenisák, míček na šňůrce, bowlingovou kouli a dokonce i dýni - to všechno je míček) viděla. A je úplně jedno, jestli daný míč leží, koulí se, visí nebo plave. Prostě je to kulatá věc, pes se přepne do módu míček a je vymalováno.. Dost nebezpečný právě u borderek, australáků a nebo třeba teriérů. Pes je pak schopný hodiny a hodiny sedět pod poličkou, na které je míček položený.

Tak přesně tohle mám doma... Ale nikdy mě nenapadlo řešit to jako problém. Snažím se Máju ignorovat, když u nějakýho mičudu kňourá a ono jí to třeba za půl hodiny přejde, nebo si prostě lehne a usne... Jindy jí dám (když mám) na odreagování pamlsek - nějaký, co se dlouho žvýká - ale vždy až po povelu ke mě a třeba nějakém triku (aby si nespojila s kňouráním na mičudu).
ale když je u nás návštěva, to je teprve děs... neustále mě všichni ignorují, když říkám "neházet" - vždycky nějakej blb dřív nebo později hodí, přes to, že Máje opakuji NE. Nebo jsme naopak my na návštěvě a je to totéž. Křičet nemá smysl... Kolikrát jsem někoho seřvala a stejně to pomohlo jen na čas..

24.5.2015 19:51
kykyna

XXX.XXX.161.241

anonymx napsal(a):
Promiňte, ale to už je absurdita a dopracujeme se k problémům typu "co mám dělat, když si pes nesedne"... Chápu, že začátečník má problém a třeba nemá možnost jít na cvičák, ale zadavatelka cvičí a já se domnívala, že když má poslušnost zvládnutou je její dotaz tak trochu provokace. Pokud neumí aplikovat základ výcviku na odnaučení jakékoliv nežádoucí činnosti, tak je to smutné.

Nemělo by vás "ani ve snu nenapadat", že někdo neví - když se ptá, tak zjěvně neví a vy nevíte, kam jeho vědění sahá :) Raději říci si, že nedaleko :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík