Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2015 08:29
tiffany

XXX.XXX.96.13

Dobrý den, chystáme se v létě do Alp s fenkou jorka, váží 3,7 kg na túry po horách. Omlouvám se, jestli je to blbý dotaz, ale už jsem slyšela příběhy, jak malého psa ulovil a zabil nebo odnesl pták- dravec. Nevím, jestli jsou to jen fámy, nebo se to opravdu může stát. Ev cca do jaké váhy psa to nebezpečí hrozí? Děkuji.

19.5.2015 08:39
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Dobrý den,
já se domnívám, že je to hloupost. Sice jsem o tom taky slyšela, ale vzhledem k tomu, jak je těch opravdu velikých dravců málo a jak jsou plašší, myslím, že to skutečně nehrozí...
Ještě tak, kdyby běhala venku sama, ale bude s Vámi, to se dravec určitě neodváží...
Navíc je léto, ne zima, takže potravy má určitě dost...

Užijte si Alpy, je tam fakt krásně!

19.5.2015 08:55
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Nejsou to fámy, stát se to může a stalo se to. Nicméně pravda je, že těch velkých dravců není tolik, takže riziko je nízké.

19.5.2015 09:04
conie

XXX.XXX.14.154

Po vlastní zkušenosti bych to nepodceňovala. Jednou i na dospělou 2 kg čivavu nalítávala na kraji pole navečer velká sova. Protože lítá nehlučně, najednou se těsně kolem nás mihnul stín. Nebylo to nic příjemného, naštěstí jsem venčila smečku 3 psů, tak se zřejmě sova zalekla z měnila směr. Nebo byla možná jen zvědavá. Ale nad zahradou nám létá pravidelně pár poměrně velkých dravců, plaší tedy nejsou vůbec. Když ale vyvádí v létě mláďata, většinou 2, a učí je lovit, máme čivavy pod dohledem. Viděla jsem se nalítávat na kočku na poli, myslím, že by si troufli i na malého psa bez problémů. Když káně uloví zajíce...

Neregistrovaný uživatel

19.5.2015 11:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Že dravec někde krouží neznamená, že vám jde napadnout psa. Nad zahradou mi krouží káňata denně(mají kousek odtud hnízdo) a ještě jsem nezaznamenala, že by šla třeba po kočkách. I když zrovna v Alpách, bych to úplně nevyloučila, přeci jen jsou tam i větší dravci než káně, myslím, si, že dravec je dost chytrý na to, že rozpozná pro něj nebezpečné zvíře, jako je pes, i když prcek. Dala bych nějakou reflexní vestičku třeba...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2015 12:49

Vy jste pravděpodobně nikdy neviděla, jak se v Kazachstánu i jinde po světě loví s velkými dravci psovité šelmy, že (vlci, lišky, kojoti atd.)? Nevěřte na to, že dravec je dost chytrý na to, že je pro něj nějaký pes nebezpečný (což ve finále pro přiměřeně velkého dravce ani není). S káňaty jste naprosto mimo mísu, lovecky se nevyužívají, jelikož to jsou "sběrači" a myšilovky, nemají co k dočinění s pravým lovem na rozdíl od zmíněných sov, jestřábů, orlů atd.. Sám jsem slyšel od sokolníků více případů, kdy si dravec psa podal. A nešlo jen o psy typu jork..

19.5.2015 13:04
tiffany

XXX.XXX.96.13

A myslíte, že reflexní vesta nebo šátek by pomohly? Někde jsem to myslím četla, že ta jasně oranžová dravce spíše odradí-zvíře prý pak vypadá barevně nepřirozeně, ne jako kořist.

19.5.2015 14:05
samain

XXX.XXX.181.247

tiffany napsal(a):
A myslíte, že reflexní vesta nebo šátek by pomohly? Někde jsem to myslím četla, že ta jasně oranžová dravce spíše odradí-zvíře prý pak vypadá barevně nepřirozeně, ne jako kořist.

Tak nejvíc by asi pomohlo, kdybyste na volných prostranstvích měli psa na vodítku. Blízkost člověka dravce odradí.
V Alpách můžete potkat orla, nebo orlosupa a ti by s jorkem opravdu problém neměli.

19.5.2015 15:36
hunter

XXX.XXX.22.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy jste pravděpodobně nikdy neviděla, jak se v Kazachstánu i jinde po světě loví s velkými dravci psovité šelmy, že (vlci, lišky, kojoti atd.)? Nevěřte na to, že dravec je dost chytrý na to, že je pro něj nějaký pes nebezpečný (což ve finále pro přiměřeně velkého dravce ani není). S káňaty jste naprosto mimo mísu, lovecky se nevyužívají, jelikož to jsou "sběrači" a myšilovky, nemají co k dočinění s pravým lovem na rozdíl od zmíněných sov, jestřábů, orlů atd.. Sám jsem slyšel od sokolníků více případů, kdy si dravec psa podal. A nešlo jen o psy typu jork..

Káňata se naprosto běžně používají, vezměte si káně harrisovo (byť povahou jestřáb), velmi rozšířený u sokolníků začátečníků, káně lesní také dříve platila za "startovací" dravce.
S dravci se loví i větší kořist, ale je třeba mít na paměti, že je to cílený lov. Neznamená to, že i ve volné přírodě by vyhledávali tuto kořist.

Teoretická možnost tu vždy je, ale velmi malá- stav dravců, habitat, turistika v alpách...(reflexní vesta není od věci).

Neregistrovaný uživatel

19.5.2015 18:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

To jsem viděla, ale to je trochu od věci, lidi jsou schopní kde čeho, o tom nepochybuju Normálního ptáka by to myslím nenapadlo V dravcích se až tak nevyznám, káně poznám to ano, poštolku, ale třeba jestřába nevím...lítá tu kde co, možná i ten(vlastně asi ano, podle nějaké té roztrhané slepice v sousedství) Sova tu také je, asi výr, já ho neviděla, ale kamarádce se poštěstilo, já viděla jen menší a pak nějakého sýčka či co, jak nám narazil v zimě do okna Jo a krkavci...ti vypadají celkem nebezpečně, když jsme šli po loukách a nad náma jich kroužilo asi sedum, poměrně nízko, do smíchu mi nebylo. Orel tu nejspíš není, nejsme v horách.

Neregistrovaný uživatel

19.5.2015 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Ta vestička by myslím stačila, těžko si orel bude myslet, že je to zajíc už v pyžámku

19.5.2015 18:26

Znám případ tady v Čechách, kdy se to stalo...byl to taky york...a není to jedna paní povídala, stalo se to kamarádce mé kolegyně...

19.5.2015 18:57
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To jsem viděla, ale to je trochu od věci, lidi jsou schopní kde čeho, o tom nepochybuju Normálního ptáka by to myslím nenapadlo V dravcích se až tak nevyznám, káně poznám to ano, poštolku, ale třeba jestřába nevím...lítá tu kde co, možná i ten(vlastně asi ano, podle nějaké té roztrhané slepice v sousedství) Sova tu také je, asi výr, já ho neviděla, ale kamarádce se poštěstilo, já viděla jen menší a pak nějakého sýčka či co, jak nám narazil v zimě do okna Jo a krkavci...ti vypadají celkem nebezpečně, když jsme šli po loukách a nad náma jich kroužilo asi sedum, poměrně nízko, do smíchu mi nebylo. Orel tu nejspíš není, nejsme v horách.

Mořský orel hory nepotřebuje.

19.5.2015 20:01
kniga

XXX.XXX.128.66

umpa.lumpa napsal(a):
Mořský orel hory nepotřebuje.

A dokonce nepotrebuje ani more! to taky dost lidi plete :d.

19.5.2015 21:02
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

kniga napsal(a):
A dokonce nepotrebuje ani more! to taky dost lidi plete :d.

To je jasný! Kdyby potřeboval moře, nebude hnízdit u nás.

19.5.2015 21:45
tiffany

XXX.XXX.215.52

Tak koupime neco reflexniho na zada. Asi spis oranzovou nez zlutou, prijde mne to vic neprirozene. Zase jsme radi, ze fenka chodi v lese a kde to jde pekne na volno. Bylo by mne lito ji mit na voditku. Bude to nase prvni dovolena se psem, tak jsme zvedavi, jak to vsichni zvladneme. smajlík

19.5.2015 23:19

hunter napsal(a):
Káňata se naprosto běžně používají, vezměte si káně harrisovo (byť povahou jestřáb), velmi rozšířený u sokolníků začátečníků, káně lesní také dříve platila za "startovací" dravce.
S dravci se loví i větší kořist, ale je třeba mít na paměti, že je to cílený lov. Neznamená to, že i ve volné přírodě by vyhledávali tuto kořist.

Teoretická možnost tu vždy je, ale velmi malá- stav dravců, habitat, turistika v alpách...(reflexní vesta není od věci).

Probůh bavíme se tu o našem káněti, ne o Harrisech!

19.5.2015 23:22

Napadlo to normální lovecky vedené dravce, kteří ale nikdy nebyli trénovaní třeba na lov a vázání lišek, případně byli resp. měli být zvyklí na přítomnost loveckých psů. Přesto byli schopni bez potíží sestřelit kokra. Sám jsem viděl skaláka, jak taktak minul při lovu zajíce křepeláka. Pochopitelně dravci vedení na takový lov jsou nebezpečnější, ale to je od nás poměrně daleko

Neregistrovaný uživatel

19.5.2015 23:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.203.164

Dobrý den,
riziko je dost reálné. Mně osobně napadl dravec (netuším jaký, nevyznám se v nich) pětitýdenní štěně labradora. Bydlím na samotě v přírodě a dravci nad námi pořád létají. Měla jsem vrh a toto čiperné štěňátko se vydalo na průzkum kousek dál než mělo.

20.5.2015 00:04
adam77

XXX.XXX.230.6

Vůbec bych se toho nebál pokud ten jork nebude chodit na treky po alpách sám smajlík Lidská přítomnost by měla stačit.

20.5.2015 06:39

"Lidská přítomnost by měla stačit"
ani ne...To napadení psa u nás (před nějakým tím rokem) proběhlo médii včetně probírání podobných případů a vždy tam ten pes nějakého člověka měl...

20.5.2015 08:05
tiffany

XXX.XXX.96.13

Dobrý den,
riziko je dost reálné. Mně osobně napadl dravec (netuším jaký, nevyznám se v nich) pětitýdenní štěně labradora. Bydlím na samotě v přírodě a dravci nad námi pořád létají. Měla jsem vrh a toto čiperné štěňátko se vydalo na průzkum kousek dál než mělo.

A jak to dopadlo?

20.5.2015 08:41
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Já bych se toho nebála a hlavně bych nezaměňovala nalétávání a lovení. Když se nám na zahradě ubytovali kalousové, taky na nás celkem agresivně nalétávali a opravdu pochybuji, že nás chtěli ulovit. Na podzim jsem byla se psem ve Francii v údolí, které je obydlené desítkami supů. Lidi tam měli normálně malé psy na volno, na zahradách slepice a nezdálo se, že by s tím byl problém.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2015 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

jazzinka napsal(a):
Já bych se toho nebála a hlavně bych nezaměňovala nalétávání a lovení. Když se nám na zahradě ubytovali kalousové, taky na nás celkem agresivně nalétávali a opravdu pochybuji, že nás chtěli ulovit. Na podzim jsem byla se psem ve Francii v údolí, které je obydlené desítkami supů. Lidi tam měli normálně malé psy na volno, na zahradách slepice a nezdálo se, že by s tím byl problém.

Jestli to nebude tím, že supi jsou mrchožrouti .
Já bych se teda o pidipsa bála, protože u nás taky cca před 10 lety ostuda, když známému ulítl jestřáb, a sundal venku jorkšíra.

20.5.2015 09:09
tiffany

XXX.XXX.96.13

Jestli to nebude tím, že supi jsou mrchožrouti .
Já bych se teda o pidipsa bála, protože u nás taky cca před 10 lety ostuda, když známému ulítl jestřáb, a sundal venku jorkšíra.

Ona není pidipes- takový ten mini jork, váží 3,7 kg, takže sice je to malý pes, ale ne kapesní balení smajlík A co si mám představit pod pojmem sundal? Povalil, poranil, nebo dokonce zvedl či odnesl?

Neregistrovaný uživatel

20.5.2015 09:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

tiffany napsal(a):
Ona není pidipes- takový ten mini jork, váží 3,7 kg, takže sice je to malý pes, ale ne kapesní balení smajlík A co si mám představit pod pojmem sundal? Povalil, poranil, nebo dokonce zvedl či odnesl?

Zabil.

20.5.2015 09:16
tiffany

XXX.XXX.96.13

Zabil.

Hmmm, tak to mě neuklidnilo

20.5.2015 09:29
adam77

XXX.XXX.230.6

ani ne...To napadení psa u nás (před nějakým tím rokem) proběhlo médii včetně probírání podobných případů a vždy tam ten pes nějakého člověka měl...

V tom případě by si Tiffany měla vzít ještě ozbrojený doprovod smajlík

Ty případy napadení psů ptáky by mě teda zajímaly.Jací psi a jací ptáci.U nás(jsem z moravy) jsou divoká zvířata velmi plachá co se člověka týče.Když vidím že krouží přímo nad mým chovem, stačí sestoupit za drůbeží a hned jdou kroužit jinde.A že tady těch káňat je.Před dvěma roky mi ale jednu slepici káně roztrhala a jednu napadla.Ten řev jsem ale slyšel vyběhl tím směrem a už na 40metrů mě káně registrovalo a ulítlo, slepice přežila.Proto si myslím, že přítomnost člověka je dostačující.
To bylo kdysi, teď mám na farmičce přímo uprostřed chovu malou chytrou jezevčici a ta jde se štěkotem nekompromisně naproti jakkoliv velkému, zvířecímu návštěvníkovi.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2015 09:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

adam77 napsal(a):

Ty případy napadení psů ptáky by mě teda zajímaly.Jací psi a jací ptáci.U nás(jsem z moravy) jsou divoká zvířata velmi plachá co se člověka týče.Když vidím že krouží přímo nad mým chovem, stačí sestoupit za drůbeží a hned jdou kroužit jinde.A že tady těch káňat je.Před dvěma roky mi ale jednu slepici káně roztrhala a jednu napadla.Ten řev jsem ale slyšel vyběhl tím směrem a už na 40metrů mě káně registrovalo a ulítlo, slepice přežila.Proto si myslím, že přítomnost člověka je dostačující.
To bylo kdysi, teď mám na farmičce přímo uprostřed chovu malou chytrou jezevčici a ta jde se štěkotem nekompromisně naproti jakkoliv velkému, zvířecímu návštěvníkovi.

Případy napadení psů dravcem o kterých vím byly VŽDY způsobené loveckými dravci, kteří se dostali mimo kontrolu sokolníků, a ty přítomnost člověka opravdu z míry nevyvede.
A stalo se mi několikrát, že jsem jela venku s koněm, a potkala velkého dravce s rolničkou, a jinak široko daleko nikdo nikde.

20.5.2015 09:58

Tak tak a to byl ten pes i na vodítku.

20.5.2015 09:58
adam77

XXX.XXX.230.6

Případy napadení psů dravcem o kterých vím byly VŽDY způsobené loveckými dravci, kteří se dostali mimo kontrolu sokolníků, a ty přítomnost člověka opravdu z míry nevyvede.
A stalo se mi několikrát, že jsem jela venku s koněm, a potkala velkého dravce s rolničkou, a jinak široko daleko nikdo nikde.

Tak to ano.Jenže tady už nejde o divoká, svobodná zvířata, ale lidský výtvor, odtržený od svojeho přirozeného způsobu života.

20.5.2015 10:00

jazzinka napsal(a):

Supi jsou sběrači, odklízeči mršin. Neloví. U nich spočívá riziko ve vynášení odpadků, kostí, nebo i kousků mršin do výšek a spouštění dolů, aby se daná věc roztříštila a oni se dostali k tomu, co jim jejich zobáky a síla nedovolí. Nalétávání kalousů, kteří mají mladé a odhánějí z okolí vše, včetně mnohonásobně větších lidí je taky o něčem jiném.

20.5.2015 10:09

adam77 napsal(a):

Tady bude trochu to, jak píšete v úvodu sám - jací ptáci. Evidentně tu spousta pisatelů nepozná konkrétní dravce. Káně Vám rozhodně žádnou slepici neulovila. Předpokládám, že šlo o jestřába. U některých dravců přítomnost člověka v danou chvíli odradí, u jiných je zápal lovu silnější. Viděl jsem videa, kde lovící dravec zapolící s kořistí prostě nereaguje na okolí, byť byl lidmi pozorován na pár metrů.

Osobně bych to uzavřel tím, že to riziko tu je, byť je prostě vzácné. Majitelé malých plemen se musí holt sžít s tím, že velikost jejich miláčků je riziková (a to nejen s ohledem na dravce - mnohokráte probíraná jsou daleko větší nebezpečí pramenící z pobodání včelami, vosami, nebo pokousání větším počtem mravenců). Nedá se říct obecně, že všechny útoky mají na svědomí ptáci ulétlí, stejně jako nelze říct, že nějaká vesta ptáka odradí. Jednoho ano, jinému to může být zhola fuk. Těch případů skutečně moc není, ale vyloučit je prostě nelze.

20.5.2015 22:18
ronx

XXX.XXX.114.222

Https://www.youtube.com/watch?v=xBw5OBGwDGA No ja by som sa toho bál, tu je video a to bol pes tiež na vodítku blízko človeka aj keď je pravda že to bol doma chovaný dravec ale je tu pekne vidno čo dokáže. Inak máme v rodine sokoliarku (sesternica) aj keď lepšie povedané "soviarku" pretože má sovy no ale to je jedno a jej sa tiež stalo že mačka sa dostala k výrovy do voliéry a za 5 minút bola naporcovaná.

21.5.2015 00:22

Oni ti cvičení dravci ztratili plachost před člověkem a tím se nerozpakují ani zaútočit na psa. Měla jsem podstatně větší psy, než 4 kila a byla jsem sokolníkem upozorněna, ať si je uvážu, že mu tam lítá dravec a že by na ně mohl v louce zaútočit. Jó, ani košík ( tedy náhubek, vlastně názobák ) neměl smajlík.

22.8.2015 10:05
casper543

XXX.XXX.32.69

Já mám krisaříka važi 2kg. Jezdí semnou v kamionu. Včera jsem mnel čas se projít když jsem vykládal zboží. Běhala po louke a Já jsem byl od ni kousek. Spozoroval jsem tři Káně asi tak 300 m ode mne. Tak jsem byl na pozoru.Pozoroval jsem kde se nachází pes a kde káňa. Najednou odběhla ode mne na cca 70 až 100 m a kaňa se mi stratila z očního dohledu, neviděl jsem ji, až najednou jsem viděl jak se neco řiti k zemi.A to jsem už zpozornel že je možná zle. Začal jsem utíkat ke psovi a volat ji k sobe. Najednou roztahla křídla a letěla prič. Nepozorovat okolí tak mám ted jen očí pro pláč. Nevím jak by reagovala kdyby mela reflexní prvky na sebe. Ale jedno vím netřeba podceňovat okolí a koukat se po obloze jestli tam není nějaký ten predátor, když je pustena na volno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík