Mám fenku s pylovou alergií, letos se osypala víc, museli jsme k vetovi a ten jí píchnul Prednison, dostala dávku na týden.
Pár dní po aplikaci injekce jí natekly cecíky a spustilo se mléko. Feně je 5 let, falešnou březost mívá po každém hárání, ale jen mírnou, mléko se jí nikdy dřív nespustilo.
Chci se zeptat, může to souviset s podáním toho Prednisonu?
Děkuji za odpověď, štěňátka určitě mít nebude a to právě z důvodu šíření alergie. V době hárání si ji pečlivě hlídám, ale o kastraci neuvažuji.
Jen mě zajímalo, jestli může Prednison toto ovlivnit. Byl to její první, až dosud jsem ji vždy před podáním tohoto léku, který považuji za poslední možnost ubránila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Helena15
napsal(a):
Děkuji za odpověď, štěňátka určitě mít nebude a to právě z důvodu šíření alergie. V době hárání si ji pečlivě hlídám, ale o kastraci neuvažuji.
Jen mě zajímalo, jestli může Prednison toto ovlivnit. Byl to její první, až dosud jsem ji vždy před podáním tohoto léku, který považuji za poslední možnost ubránila.
S podáním prednisonu falešná březost nesouvisí.
A jestli má fenka alergii, kastraci doporučuji - problémy mají tendenci se zhoršovat právě vždy, když fena hárá či má falešku, prostě jak jí lítají hormony.
Děkuji, ale neptala jsem se na falešnou březost. Tu mají skoro všechny feny, jen některá víc, jiná méně.
Ptala jsem se na spuštění laktace, mléka teklo hodně a bylo to poprvé. Proto mě zajímá jestli to mohl ovlivnit ten Prednison, když je to také hormon.
Fena byla 3 měsíce po hárání o falešnou březost už se tedy nejednalo. Pylovou alergii má každé jaro, ta s háráním nijak nesouvisí.
Jsem zásadně proti kastraci, je to nepřirozené a v tomto věku už žádné zdravotní výhody nepřinese, převažují rizika nevratných pooperačních následků. O narkóze ze které se ne každý pes probere bez následků ani nemluvím.
zvědavec
napsal(a):
Nepřirozené je především to, že má fena takto pravidelně falešku. Měla jsem během let v rodině mnoho fen. Ani jediná neměla falešku. NIKDY.
Souhlasím s příspěvkem nade mnou - rozjitřené hormony jí pravděpodobně zhoršují i tu alergii.
Falešní březost je celkem normální stav, pokud není přehnaná.
Na alergii si objednejte bachovky tady www.umarkety.cz a souhlasím, fenku nekastrujte, kastrovat kvůli mírné falešce je blbost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Helena15
napsal(a):
Děkuji, ale neptala jsem se na falešnou březost. Tu mají skoro všechny feny, jen některá víc, jiná méně.
Ptala jsem se na spuštění laktace, mléka teklo hodně a bylo to poprvé. Proto mě zajímá jestli to mohl ovlivnit ten Prednison, když je to také hormon.
Fena byla 3 měsíce po hárání o falešnou březost už se tedy nejednalo. Pylovou alergii má každé jaro, ta s háráním nijak nesouvisí.
Jsem zásadně proti kastraci, je to nepřirozené a v tomto věku už žádné zdravotní výhody nepřinese, převažují rizika nevratných pooperačních následků. O narkóze ze které se ne každý pes probere bez následků ani nemluvím.
Vím, že Vás naše rady asi už neovlivní, protože jste si udělala názor a stojíte si za ním...ale pokud má fena po každém hárání falešky, buďte si jistá, že to končí mnohem hůř, než jakové můžou být následky kastrace. Nechci Vás jen strašit, ale zažila jsem to v rodině i u známých a všichni se bili do hlavy, že se raděj pro kastraci nerozhodnuli. Až Vám fenka (v tom lepším případě) bude muset v 11letech na operaci s těžkým zánětem dělohy, budete ráda, když přežije tu narkózu..
scylla
napsal(a):
Falešní březost je celkem normální stav, pokud není přehnaná.
Na alergii si objednejte bachovky tady www.umarkety.cz a souhlasím, fenku nekastrujte, kastrovat kvůli mírné falešce je blbost.
Kastrovat kvuli falessce blbost neni a prave ta hormonalni nerovnovaha zpusobuje spoustu potizi a je pricinou, mimo jine, zhoubneho bujeni na pohlavnich organech.
Prednison patri mezi kortikoidy a s pohlavnimi hormony nema nic spolecneho. V medicine plati:"Nevisli-co dati, zacni kortikoidovati"
Lexaurin
napsal(a):
Kastrovat kvuli falessce blbost neni a prave ta hormonalni nerovnovaha zpusobuje spoustu potizi a je pricinou, mimo jine, zhoubneho bujeni na pohlavnich organech.
Prednison patri mezi kortikoidy a s pohlavnimi hormony nema nic spolecneho. V medicine plati:"Nevisli-co dati, zacni kortikoidovati"
Právě že kortikoidy jakožto "stresové" hormony souvisí se vším možným. K té poslední větě se nevyjadřuju radši.
Lexaurin
napsal(a):
Kortikoidy jsou umele vyrebene kortikostteroidy produkovane korou nadledvin. A copak je s tou posledni vetou spazne
No radši fakt nic. Jako jestli ono to není třeba o tom, že to právě "zabere" na všechno možné. Lidi potřebují rychlé výsledky z nejlíp zadarmo, ve smyslu finančním i co se týká vlastního přičinění. Zamýšlet se nad širšími souvislostmi? To určitě. Jo a za všechno nakonec může doktor.
tapina
napsal(a):
No radši fakt nic. Jako jestli ono to není třeba o tom, že to právě "zabere" na všechno možné. Lidi potřebují rychlé výsledky z nejlíp zadarmo, ve smyslu finančním i co se týká vlastního přičinění. Zamýšlet se nad širšími souvislostmi? To určitě. Jo a za všechno nakonec může doktor.
Za vse nemuze doktor, naopak, ale copak neni pohodlne se zbavit zodpovednosti a hodit ji na nekoho jineho
Šmarjá lidi, já nevím co vy si představujete pod názvem faleška, ale fena jí má opravdu velmi mírnou. Žádné nošení hraček nebo spuštění mléka se nekoná.
A vy možná říkáte faleška právě jenom tomu. Její příznaky jsou takové, že je po hárání línější a mazlivější. Po dvouch měsících to zase pomine a běhá jako normálně. Možná si většina chovatelů takových příznaků ani nevšimne.
Zmínila jsem to jenom proto, abych napsala, že mléko se jí při falešce nespouští.
Hárá dvakrát do roka, ale alergické příznaky se objeví jen jednou a to na jaře. Krevními testy má potvrzenou pylovou alergii už jako půlroční štěně. Už tenkrát jí vet chtěl cpát kortikoidy, nedovolila jsem to.
Letos rozkvetlo všechno najednou a alergie tedy byla výraznější, vzala jsem jí k vetovi abych získala předpis na Ditiaden, který jí zabírá, ale není volně prodejný.
Vet do ní vrazil injekčně Prednison dřív než jsem se stihla zeptat co jí to chce dát. Potom se jí nalily cecíky a začalo téct mléko, přestože byla už 3 měsíce po hárání. Po týdnu se mléko samo zastavilo a nebylo třeba žádných léků.
Proto jsem se ptala jestli Prednison může způsobit laktaci.
Vy mě ale téměř všichni posíláte na kastraci, opravdu nechápu proč nechat feně rozřezat břicho když nemá zánět dělohy, ona nezlobila, je hodná.
Necháte si vy ženy uříznout prsa jako prevenci před rakovinou? Necháte se vykastrovat když nechcete děti? Nebo snad chcete říct, že žena zánět dělohy mít nemůže?
Prednison nasadí vet vždy, když si neví rady, nebo nechce zdlouhavě hledat příčinu problému. To je známá věc, ovšem nikdy to nepřizná, stejně jako vám předem neřekne co všechno to může udělat se psem. Hodně lidí bohužel opravdu vidí jen jako bezva rychlou pomoc. Často se ani nezdozví co vlastně pes dostal. Říkají tomu protisvědivá injekce a někteří lékaři jí dávají zárověň s antibiotiky třeba i na průjem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Helena15 - Necháte si vy ženy uříznout prsa jako prevenci před rakovinou? Necháte se vykastrovat když nechcete děti? Nebo snad chcete říct, že žena zánět dělohy mít nemůže? Sama se doktorů bojím jak čert kříže...ale kdybych měla děti a anamnézu se zjištěným genem k rakovině prsu - ano, nechala bych si prsa vzít, to se týká i dělohy. U lidí jsou možnosti jiné, třeba antikoncepce. Nebo Vy si snad počítáte plodné a neplodné dny a podle toho máte sex? Antikoncepce také není bez následků, přesto ji volím jako jednoduché a pohodlné řešení. Nevidím rozdíl od kastrace feny, na které nemíním chovat. Tam je to zákrok sice, ošklivý", ale jednorázový a je klid. Se vším. Zrovna u fen hormony vyvolávají mnoho komplikací, např. i cukrovku. Měli jsme právě v rodině fenu křížence čau, která se celý život potýkala s tím, že při hárání jí olysala polovina těla, vypadala strašně, dostávala pořád dokola kortikoidy, masti a nevím co ještě, vet jim doporučoval kastraci, protože to bylo vyloženě hormonálně vázané. Protože fena byla totální rapl nevychovaný, nedovedli si zákrok a stehy a případné komplikace kolem toho představit(jak ji budou vozit na veterinu, když pokousala i veta) takže se ke kastraci nikdy neodhodlali. V 8letech dostala rakovinu mléčné žlázy. To, čeho se báli, nakonec museli podstoupit, včetně toho, že zkusili chemo. Stálo je to hromadu peněz(asi 70tisíc) nervů, bolesti...To píšu ne, abych Vás nadále strašila a lámala na tu kastraci jen, že si nevymýšlím a tu zkušenost opravdu mám.
Věřím že tu zkušenost máte, ale můžete s jistotou tvrdit že ty nádory nevznikly právě tím věčným používáním kortikoidů a bůh ví jakých mastí? Jsou i nekastrované feny které nádory mléčné žlázy nemají. O těch se ale nikde nepíše, proč taky.
Můj názor je, že každý když je u jeho psa zjištěna rakovina, by měl vyplnit dotazník čím byl pes krmen, jaké léky dostával, čím byl ošetřován proti vnitřním a vnějším parazitům, jak často a jakým šamponem byl koupán, atd, atd... Jedině tak by bylo možné zjistit jestli opravdu rakovina a kastrace souvisí.
Nechci nikoho urazit, ale někdy mám pocit, že lékaři si své pacienty vyrábí sami ….
Třeba to tu čte více lidí, tak jsem si říkala, že sem přidám moji zkušenost s kastrací, nádorem mléčné žlázy i prednisonem. Není to tak k tématu zadavatelky, ale už je tu o tom zmínka, tak třeba také někdo ocení jiný pohled na věci, které se tu řeší.
Já osobně jsem také proti kastraci - je to dle mého názoru hrubé zasahování do chodu přírody, kastrovat půlroční štěně mi přijde opravdu absurdní. Nicméně byli jsme nuceni nechat vykastrovat naši téměř osmiletou fenku. To, že do ní řízli a udělali jí tam takovej "binec" hned rozjelo velký kolotoč. Po 2,5 měsících po kastraci jí stále šlo mléko a vytvořil se jí tam obrovský zánět, měla horečky. Díky zánětu si kůži neustále lízala, takže se jí vytvořila šílená vyrážka na břiše. Při léčení zánětu bylo zjištěno, že to není pouze zánět, ale je tam zřejmě i nádor. Který by ale měl být v klidu. Nebyl. Po týdnu zjištěny metastáze. Nasazen prednison, který ji asi týden pomohl od bolesti. I přesto, co v sobě měla za děsy si hrála, žrala, běhala. Ač toho také nejsem zastáncem, prednison jí přidal několik dnů krásnýho života. Když ho brala, mléko jí už nešlo.
I přes tuto zkušenost, kterou jsme si museli projít bych žádnou svou zdravou fenu nenechala dobrovolně kastrovat. Co se má stát, se stane. My jsme to započali tou slavnou kastrací.
Ještě k prednisonu - kamarádky pes žije na prednisonu 2 roky - také alergii. Kdyby ho nebral, asi by tu už tak neběhal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
No ano loolucy, ale podstatné myslím je, proč jste museli fenku v 8letech kastrovat? Tady je spíš, zakopaný pes"...že jste nakonec stejně museli
Co se týče kortikoidů...nedávno proběhla, lidská" informace, že bohužel ti, kdo berou léky na potlačení imunity, z různých důvodů, ale nejčastější jsou právě alergie, mají bohužel mnohem vyšší riziko rakoviny, což tedy já tvrdím už léta a ani můj muž z tohoto důvodu léky na pylovou alergii nebere...prý to radší nějaký ten týden vydrží. A alergici se budou možná divit, ale od té doby, co je místo sezení po kancelářích víc doma v zahradě, se jeho alergie projevuje už minimálně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No ano loolucy, ale podstatné myslím je, proč jste museli fenku v 8letech kastrovat? Tady je spíš, zakopaný pes"...že jste nakonec stejně museli
Co se týče kortikoidů...nedávno proběhla, lidská" informace, že bohužel ti, kdo berou léky na potlačení imunity, z různých důvodů, ale nejčastější jsou právě alergie, mají bohužel mnohem vyšší riziko rakoviny, což tedy já tvrdím už léta a ani můj muž z tohoto důvodu léky na pylovou alergii nebere...prý to radší nějaký ten týden vydrží. A alergici se budou možná divit, ale od té doby, co je místo sezení po kancelářích víc doma v zahradě, se jeho alergie projevuje už minimálně.
Museli jsme kastrovat kvůli pozitivnímu nálezu štěňat na sonu. Dále to tu nechci rozebírat, ale křížence množit taky nemíním.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
loolucy
napsal(a):
Museli jsme kastrovat kvůli pozitivnímu nálezu štěňat na sonu. Dále to tu nechci rozebírat, ale křížence množit taky nemíním.
Chápu, měli jsme to u mamčiny feňule stejně. Já se mylně domnívala, že tam už byl nějaký zdravotní problém. Ale možná, že byl, on se nádor taky neudělá ze dne na den. Proto to po kastraci možná vypadalo takhle, proto se to možná nehojilo. To si jen myslím, kde je pravda už se nedozvíme.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chápu, měli jsme to u mamčiny feňule stejně. Já se mylně domnívala, že tam už byl nějaký zdravotní problém. Ale možná, že byl, on se nádor taky neudělá ze dne na den. Proto to po kastraci možná vypadalo takhle, proto se to možná nehojilo. To si jen myslím, kde je pravda už se nedozvíme.
Myslím si, že něco v sobě určitě měla, ale mám zato, že by se to projevilo až za pár let - tím jak se do ní "hráblo" se jí to bohužel uspíšilo.

loolucy
napsal(a):
Myslím si, že něco v sobě určitě měla, ale mám zato, že by se to projevilo až za pár let - tím jak se do ní "hráblo" se jí to bohužel uspíšilo.
Ovšem to není "nevýhoda kastrace" ale riziko každé operace s narkózou. Kor nitrobřišní.
napsal(a):
Ovšem to není "nevýhoda kastrace" ale riziko každé operace s narkózou. Kor nitrobřišní.
Ano, proto píšu "hráblo", je mi jasné, že to nebylo způsobené pouze kastrací, bylo to tím, že se prostě otevřela.
Mohla by se ještě zeptat, vy se v tom vyznáte. Ač jsem se ptala veterinářů, tak nikdo důvod neznal, jak je možné, že téměř po 3 měsících po kastraci (tvrdili, že jí opravdu odebrali vše) jí šlo mléko? Dá se to nějak vysvětlit?

loolucy
napsal(a):
Ano, proto píšu "hráblo", je mi jasné, že to nebylo způsobené pouze kastrací, bylo to tím, že se prostě otevřela.
Mohla by se ještě zeptat, vy se v tom vyznáte. Ač jsem se ptala veterinářů, tak nikdo důvod neznal, jak je možné, že téměř po 3 měsících po kastraci (tvrdili, že jí opravdu odebrali vše) jí šlo mléko? Dá se to nějak vysvětlit?
Ano. Dá se to vysvětlit tak, že fena trpěla zvýšenou hladinou hormonu prolaktinu. To je ten, který způsobuje vylučování mléka.
Tímto způsobem rozhodit hormony není zas až tak těžké a ani zdaleka ne všechny příčiny souvisí s pohlavními orgány. Už samotný dlouhodobý stres způsobený těžkou chorobou může být příčinou. Stejně tak jako chronické selhání jater či ledvin a mnoho druhů nádorů.