Dobrý deň,
neviem sa rozhodnúť pre plemeno psa do domu ( do záhrady). Mohli by ste mi prosím poradiť? Nikdy sme žiadneho nemali-nemám skúsenosti.- Mal by mať menej ako 50 cm a vhodný k deťom. Páčia sa mi plemená s dlhou srsťou ako samoyed, ale je príliš veľký. Nemala by to byť ani čivava. Rada by som bola keby patril medzi tých inteligentnejších . Dopredu ďakujem za odpoveď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolie dlouhosrstá

HERMINKA2468
napsal(a):
Dobrý deň,
neviem sa rozhodnúť pre plemeno psa do domu ( do záhrady). Mohli by ste mi prosím poradiť? Nikdy sme žiadneho nemali-nemám skúsenosti.- Mal by mať menej ako 50 cm a vhodný k deťom. Páčia sa mi plemená s dlhou srsťou ako samoyed, ale je príliš veľký. Nemala by to byť ani čivava. Rada by som bola keby patril medzi tých inteligentnejších . Dopredu ďakujem za odpoveď.
Když se vám líbí samojed, ale je pro vás moc velký (feny tedy určitě moc velké nejsou!), tak zvolte velkého nebo středného špice. Vzhledem se samojedovi podobá, ale povahově je jiný. Stačí trochu pohledat na netu a zjistíte povahy obou a vyvodíte rozdíly. Špic byl vždy pes k domu, hlídač, společník. Samojed je severské tažné plemeno s velmi silným loveckým pudem. Inteligentní jsou oba, ale s každým se musí pracovat jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Samojeda mám a nedoporučuju. Je náročný na pohyb a pokud bude v zahradě sám, bude se nudit a zdrhat. Špice jsme měli v rodině také, ptoto bych středního špice asi taky doporučila, je to pes vyloženě určený na hlídání domu, do zahrady.

HERMINKA2468
napsal(a):
Dobrý deň,
Taky mě hned napadl špic, samojedovi se podobá. jsou to psi jejichž původ je na to aby hlídali dvorky, nepotřebuje výcvik, stačí ho vychovat. S dětmi bude kamarád, pokud se k němu budou hezky chovat, ale to každý pes. Inteligentní psi jsou, záleží na tom co je majitel naučí.
HERMINKA2468
napsal(a):
Dobrý deň,
Zkuste prosím vypsat trochu víc, co od pejska očekáváte? A na druhou stranu pod to, co mu můžete nabídnout?
Pak se radí daleko líp.

Přikláním se ke kolii, pokud chcete, jak píšete, plemeno inteligentnější, tak samojeda předem vyškrtněte, není to pes pro začátečníka, byli by jste nešťastní, vy i pes. Šeltie, taky není špatná, menší, rodinný dlouhosrstý pejsek.
Kolii vynechte, pokud se psovi nehodláte intenzivněji věnovat a má být jen na zahrádce, Dlouhosrstka nebo kraťanda by to možná daly, ale borderka s beardedkou by šťastné nebyly a vy taky ne. Navíc kolie dost tíhnou k majiteli a na zahrádce většinou samy být nechtějí.
Ono bohužel inteligentní pes je super věc, ale člověk se mu musí věnovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Kolii bych také myslela dlouhosrstou, nebo ještě líp sheltii. Borderu bych já nikomu nedoporučila ani náhodou, pro mne je to pes-šílenec
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
brebera
napsal(a):
Kolii vynechte, pokud se psovi nehodláte intenzivněji věnovat a má být jen na zahrádce, Dlouhosrstka nebo kraťanda by to možná daly, ale borderka s beardedkou by šťastné nebyly a vy taky ne. Navíc kolie dost tíhnou k majiteli a na zahrádce většinou samy být nechtějí.
Ono bohužel inteligentní pes je super věc, ale člověk se mu musí věnovat.
S tou poslední větou souhlasím a připadne mi to trochu jako přímá úměra. Samojed je také inteligentní, někdy až moc, ale dá hodně práce přesměrovat to žádoucím směrem Většinou to využívá čistě jen ve svůj prospěch a je mu naprosto jedno, jakový názor na to má páník..
Ono je svým způsobem inteligentní každé plemeno, jen člověk pod tím pojmem u psa většinou myslí to, že se snad učí povely a tak nějak se samo vychovává. Paradoxně větší inteligenci mají ta míň závislá plemena na člověku.
Pokud nechce zadavatelka se psem aspoň trochu pracovat, tak jí bych kolie i šeltie vynechala. Nebo cíleně vybírat nějaké línější štěně.
Ale když se jí líbí samojed, proč ne nějaký špic? Několik velikostních rázů, několik barev a bílí jsou taky.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kolii bych také myslela dlouhosrstou, nebo ještě líp sheltii. Borderu bych já nikomu nedoporučila ani náhodou, pro mne je to pes-šílenec
Pro mě bordera taktéž šílenec. Taky jsem měla na mysli kolii dlouhosrstku, mě by bordera taky nevyhovovala, a to mám N.O., ale bordera už je moc. Kolegyně z práce, má už 3. dlouhosrst. kolii, u domu na zahradě, na cvičák s ní nikdy nechodili, jen tak na procházky, na výlety, s dětmi vychází super a nedá na ni dopustit. Super rodinný pes.