Klikr a jeho použití k výcviku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2015 21:24
Psočka

XXX.XXX.1.239

Na cvičáku mi poradili, abych vyzkoušela klikr. Jenomže oni sami neví, jak se správně používá. Tak mi poradili nějakou literaturu a taky se mam podívat na youtube. Proto bych se chtěla zeptat, jestli znáte nějaký videa o používáni klikru, kde by jsem viděla přesně co a jak a jaký typ klikru si pořídit? A zlepšil se vám tim nějak výcvik?

1.6.2015 21:32
anonymx

XXX.XXX.236.4

Proc vam to poradili?

1.6.2015 21:35
Psočka

XXX.XXX.1.239

Kvůli špatnej motivaci. A hlavně je to pomocí pozitivní motivace a mě se to taky docela líbí.

2.6.2015 06:38
anonymx

XXX.XXX.236.4

Klikr neni motivace, motivace.je odmena, pochvala, pamlsek, micek. Nevim co znamena spatna motivace. Jestli pes nema o nic zajem, klikr nepomuze a jestli vy neumite psa odmenit taky ne.

2.6.2015 06:57
Psočka

XXX.XXX.1.239

No pro něj je největší motivace bublifuk. Míček a pamlsky jsou takový nic moc. Já nevim, jak vám to tady napsat, ale prostě nám to doporučili vyzkoušet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2015 07:12

Psočka, klikr je skutečně výborná pomůcka. Než se budete dívat na nějaká videa, tak si nejdřív nastudujte, na CO se klikr používá, bez toho pochopení to nemá smysl (a pokud pochopíte, tak zas tak moc ta videa potřebovat nebudete).
Zcela stručně tady : http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/775_779/ke-stazeni_pracovni-listy/
Vřele doporučuji i knihu, je úžasná.

A další : http://www.levneucebnice.cz/p/sveho-psa-nestrilejte-novy-pristup-k-uceni-a-trenovani/.

2.6.2015 08:34
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ve vašem případě by asi bylo vhodné změnit cvičák a naučit se kontakt se psem, naučit se s ním hrát a hlavně komunikovat. Klikr vás nespasí, jen psa zblbnete.

2.6.2015 11:03
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Klikr je skvělá pomůcka pro ty, kdo pochopí podstatu, ti, co nechápou ať ho nepoužívají.

2.6.2015 11:26
anonymx

XXX.XXX.27.66

Lexaurin-zase jeden extrémista...
ano, klikr je pomůcka. Pro ty, kterým vyhovuje. Bohužel ho používají i ti, co nechápou základní principy výcviku.
Jestliže zadavatelka sama píše, že má "špatnou motivaci", což je absurdní a na hlavu postavený důvod, pes reaguje pouze na bublifuk? Tak k čemu jí bude klikr?

2.6.2015 11:38
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

anonymx napsal(a):
ano, klikr je pomůcka. Pro ty, kterým vyhovuje. Bohužel ho používají i ti, co nechápou základní principy výcviku.
Jestliže zadavatelka sama píše, že má "špatnou motivaci", což je absurdní a na hlavu postavený důvod, pes reaguje pouze na bublifuk? Tak k čemu jí bude klikr?

Psala jsem pro ty, co pochopí podstatu..., netvrdím, že je vhodný pro zadavatelku.

2.6.2015 11:56
anonymx

XXX.XXX.27.66

Aha, já se trapně domnívala, že tady jde o to poradit zadavatelce a ne propagovat svoje metody.
Obzvlášť v případě, kdy je rada klikr totálně nesmyslná.

2.6.2015 11:58

anonymx napsal(a):

No, proces učení se ovládají jak zvířata, tak lidé, a třeba si zadavatelka (a četní jiní) přečtou výše uvedené odkazy a jiné, poučí se, naučí se a pochopí... ...nejen funkci klikru, ale i ty základní principy výcviku obecně. Proto není třeba dělat z každého blba a "laika", co přeci není schopen se něco naučit a používáním klikru uškodí...

"Jestliže zadavatelka sama píše, že má "špatnou motivaci", což je absurdní a na hlavu postavený důvod, pes reaguje pouze na bublifuk? Tak k čemu jí bude klikr? "
fakt nevíte...?

2.6.2015 12:09
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pokud není nic, co by po kliknutí následovalo jako odměna, tak opravdu nevím. Už vidím zadavatelku, jak klikne a vytáhne bublifuk... To je nesmysl. Nehledě na to, že bublifuk už tady byl jednou dívčinou zmiňován a stačí si vlákna dohledat. Slečna je naprostý laik. Jestli chce opravdu se psem něco dělat, tak potřebuje dobrého instruktora a ne čtení a videa, nemá totiž základní představu a tak jí to moc neřekne.
Jestli jí na cvičáku řekli, že má špatnou motivaci, tak bych se zeptala, co je tím míněno, kde je závada. Buď je pes špatně motivovatelný nebo to neumí ona. Ale ani v jednom případě není klikr řešení.

2.6.2015 12:30
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

anonymx napsal(a):
Aha, já se trapně domnívala, že tady jde o to poradit zadavatelce a ne propagovat svoje metody.
Obzvlášť v případě, kdy je rada klikr totálně nesmyslná.

Klííííííííííííííííííííííííííííííííd já klikr nepoužívám smajlík stačí jedno slovo a mám volné ruce smajlík

2.6.2015 12:35
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ale to nebylo míněno osobně, nic ve zlém. Mě vždycky prostě nadzvedne, když má někdo problém a místo toho se objevují rady, můj pes... a navíc tady byl zadavatelce doporučen klikr a právě to je totální nesmysl.

2.6.2015 12:35
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Psočka napsal(a):
Na cvičáku mi poradili, abych vyzkoušela klikr. Jenomže oni sami neví, jak se správně používá. Tak mi poradili nějakou literaturu a taky se mam podívat na youtube. Proto bych se chtěla zeptat, jestli znáte nějaký videa o používáni klikru, kde by jsem viděla přesně co a jak a jaký typ klikru si pořídit? A zlepšil se vám tim nějak výcvik?

Kupte si knihu "Svého psa nestřílejte", poradit vám může hlavně ten, kdo vás uvidí se psem pracovat- může vám říci kde děláte chybu. Měl by to být cvičák, pokud neví nic o klikru a doporučuje ho tímto způsobem - je to špatný cvičák.Určitě je potřeba zlepšit vztah se psem aby vás vůbec vnímal.

2.6.2015 12:44
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jéje, to jsem psala už v 8 ráno a následovalo... mírně řečeno, jsem b..., klikr je přece to nej...

2.6.2015 12:53

A co si takhle přečíst úvodní zadání...

2.6.2015 13:00
anonymx

XXX.XXX.27.66

Asi jsem tatar. Zadání je jedna věc a druhá je odpověď zadavatelky proč jí byl doporučen klikr. Já jsem naučená čist všechno, ne jen první a poslední větu. Buď se budeme rozepisovat o tom jak je klikr báječný nebo se snažit poradit tomu, kdo má problém a neví co a jak.

2.6.2015 14:47
Psočka

XXX.XXX.1.239

Ono je to všechno trošku složitější, ale to je jedno. Jiný cvičák tady není a tady je klikr "novinka". Doporučili nám více věcí a klikr domů pučili ať to vyzkoušíme. Takže se teda mam na klikr vykašlat? Nechci si toho psa ještě víc zkazit, než je.

2.6.2015 14:58
Nicola

XXX.XXX.213.74

Psočka napsal(a):

Zadavatelko, pokud chcete nějaká videa, tak můžete začít třeba tímhle: https://www.youtube.com/watch?v=WHJxkxS7ax4 a pokračovat dalšími navazujícími videi od stejné autorky.
Co by mě ale zajímalo s tou "špatnou motivací", jak se chová pes s vámi zavřený v pokoji, který dobře zná, takže už ho tam nic nerozptyluje a nezajímá, vy máte nějakou jeho hračku (vyjma toho bublifuku) nebo misku se žrádlem?

2.6.2015 15:01
Barbora2

XXX.XXX.11.166

Klikr je o tom, ze psovi oznámí "super, ted jsi to udelal skvele a dostanes odmenu" pokud vas pes netouzi po odmene - pamlsku, tak sam o sobe motivaci nezvysi.
Zacina se navic tim, ze se pes seznamuje s klikrem jako takovym a ukazuje se mu, ze to prinasi pamlsky. Prijde mi, ze pokud pamlsky nechce, nebude mit ani zajem o klikr.

Ale jinak ano, je to pozitivni motivace. Pes neco udela spravne, klikne se a dostane odmenu. Kdyz to udela spatne vlastne se "nic" nedeje.

Kdyz se treba uci sedni - sedne si poradne, klik a odmena..

2.6.2015 15:33
Psočka

XXX.XXX.1.239

Když je na zahradě (nemáme ho v domě). Tak ho pamlsky zajímají (ale nesmí se nic dít), jakmile je tam něco zajímavějšího tak ho to moc nezajímá, ale je to jak kdy. S hračkou je to možná o něco málo lepší, ale třeba na cvičáku se o to zajímá chvíli, ale pak už zase nic. Několikrát mi to ukazovali, ale i když mi to ukazovali výcvikáři, tak ho to zajímalo jenom chvilku a pak zase nic.

2.6.2015 15:50
Barbora2

XXX.XXX.11.166

Jako co ukazovali, klikr?

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7241/klikr-a-vychova-psa/

Je to popsane a je tam cast, seznamte se prosim. Tzn, ze se prvne musi psovi ukazat, ze po tom zvuku prijde odmena.. Neni to neco co by ho primarne zajimalo, klikr neni jeho hracka.

Jestli ho v klidu zajimaji pamlsky, tak by to asi slo naucit. Klikr by pro nej mel byt natolik zajimavy, ze Vam bude venovat pozornost.. Ale neda se to pouzivat tak, ze se klikne a jeho to prilaka, klikr se pouziva po pozadovanem chovani.

2.6.2015 16:20
Nicola

XXX.XXX.213.74

Psočka napsal(a):
Když je na zahradě (nemáme ho v domě). Tak ho pamlsky zajímají (ale nesmí se nic dít), jakmile je tam něco zajímavějšího tak ho to moc nezajímá, ale je to jak kdy. S hračkou je to možná o něco málo lepší, ale třeba na cvičáku se o to zajímá chvíli, ale pak už zase nic. Několikrát mi to ukazovali, ale i když mi to ukazovali výcvikáři, tak ho to zajímalo jenom chvilku a pak zase nic.

No tak evidetně ho něco zajímá, takže tam ta motivace je. Doma musíte cvičit často, třeba ráno místo toho, aby jste před něj postavila misku se žrádlem, zkuste zkrmit ranní dávku při cvičení. Pes je ráno hladovější, jen odpočinutý a je tak připravený na to vnímat a spolupracovat s cvičitelem. Sama víte jak dlouho ho bude žrádlo zajímat, tak podle toho přizpůsobte délku cvičení. I kdyby tak jen procvičte pár povelů a jako poslední povel dejte třeba něco, co už dobře ovládá a s velkou pochvalou mu dejte dojíst zbytek jídla v misce. Musí se naučit, že práce je zábava s páníčkem, do té doby nemá smysl ho drtit na cvičáku dlouhými lekcemi nebo dokonce řadovkami. Začnete na klidných místech až budete vidět, že funguje, zkusíte místa rušnější, třeba park a budete po něm chtít jen jednoduché věci, třeba oční kontakt. Př: jdete se psem parkem, pes je na vodítku, rušivé vlivy jako lidi a psi jsou od vás dost daleko, pro psa je tedy zábava čuchání a poznávání okolí, zastavíte se oslovíte psa jménem a za to, že na vás koukne pochválíte a dáte povel volno, který ho vrátí k chtěné činnosti (pokud bude mít zájem, za pochvalou přidejte pamlsek), za čas můžete přidat oslovení a třeba povel sedni či ke mě:) Na cvičák choďte, ale nechtějte tam po něm to, co není schopen splnit, když nebude vnímat, tak s ním prostě odpochodujte tak daleko od psů, až uvidíte, že už je vás schopen poslechnout a provést třeba ten oční kontakt, postupně to procvičujte.

Nejsem odborník na klikr, ale setkala jsem se už s několika případy, kdy pes nebyl schopen pochopit pochvalu od člověka, člověk totiž jednou řekne hodný vysokým tonem hlasu, po druhé nižším, potom neřekne hodný, ale super a tak dále. Klikr je dobrý v tom, že "chválí" pořád stejně a pro psa je to srozumitelný signál o dobře provedené práci.
Co doporučuji za mě mimo to, co už jsem psala výše, udělejte cvičení krátké, aby se nikdy nestalo, že to psa přestane bavit dřív, než cvičení ukončíte, na konci cvičení zařaďte vetší odměnu popřípadě oblíbenou hru, klidně ten bublifuk. Vyberte si jedno slovo třeba "yes" nebo "čip", které vyslovujte vysokým tonem a pro psa to bude znamenta dobře provedený cvik (něco jako kliknutí klikrem), zároveň propuštění ze cviku a hned po něm následuje odměna (př: pes vnímá, vy vydáte povel, pes povel spávně provede, řeknete "yes" a podáváte odměnu, když pes povel neprovede nijak ho netrestejte, nejdřív zjistěte proč ho neproved a pokuste se tento důvod odstranit či obejít). Pomalu zvyšujte obtížnost, nové cviky trénujte doma v klidu a ty, co už umí, trénujte v rušnějším prostředí. Travte se psem víc času, berte ho ven, berte ho do parku, do města, kde se má možnost seznámit s věcmi, které jsou pro něj zajímavé a nebyl z toho potom tak mimo, že vás nemůže vnímat.

2.6.2015 17:19

Psočka napsal(a):

Naopak, výcvik s klikrem by pro vás byl naprosto vhodný, jenom nemá moc smysl tady pořádat. anketu, ale místo toho si o klikru něco nastudovat - v tom odkazu, který jsem ti hodila hned na začátku (F. Šusta - pracovní listy) je velice stručně ale velice výstižně na 1 listu popsáno co je klikr a jak ho používat. Už sis to četla? Jestli ne, jestli se nechceš něco naučit, tak na klikr ani nesahej, to fakt nebude mít význam. Mimochodem - prací s klikrem zvedneš atraktivitu výcviku - pes nebude muset cvičt, ale bude chtít cvičit.

2.6.2015 17:58
Psočka

XXX.XXX.1.239

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Naopak, výcvik s klikrem by pro vás byl naprosto vhodný, jenom nemá moc smysl tady pořádat. anketu, ale místo toho si o klikru něco nastudovat - v tom odkazu, který jsem ti hodila hned na začátku (F. Šusta - pracovní listy) je velice stručně ale velice výstižně na 1 listu popsáno co je klikr a jak ho používat. Už sis to četla? Jestli ne, jestli se nechceš něco naučit, tak na klikr ani nesahej, to fakt nebude mít význam. Mimochodem - prací s klikrem zvedneš atraktivitu výcviku - pes nebude muset cvičt, ale bude chtít cvičit.

Četla a četla jsem víc věcí na jakým principu klikr funguje. Koukal jsem se i na různá videa tak snad vim jak na to.

Nicola: Moc děkuju za radu. A na cvičáku mitaky radili taky říct radostně ANO takovým tím vysokým tonem.

2.6.2015 18:48
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Psočka:
Dobre je dat psovi jasne najevo ze se jde cvicit.Ja pokazde rikam" jdeme cvicit" Dulezite je byt pro psa čitelna.Pes se nauci nam rozumet kdyz nebudeme mluvit mnoho a stejne veci nazyvame porad stejne.
Sama musite vedet co ho chcete naucit.Nez zacnete cvicit, psa si "naklikejte".Nebo proste rekněte vami zvolene slovo(takove ktere bezne nepouzivate!) a ihned odmente.Toto opakujte az uvidite ze pes pochopil, ze po vyslovenem slovu nebo kliknuti pes ocekava odmenu. To slovo ani klik se nesmi pouzivat bez odmeny! Pokud je pes "naklikany" muzete pristoupit ke cviceni.Zacnete s jednim cvikem, nejlepe ktery pes vubec nezna.Nedejte si napoprve vysoky cil.Dobra je hra s krabici.Postavte pred psa krabici a cekejte co udela.Podiva-li se na krabici klik(slovo)a odmena.Naklikany pes pochopi, ze to, co udelal udelal spravne a bude opakovat odmenenou cinnost.Postupne muzete zvysovat kriteria az na vlezeni do krabice.Jakmile pes tuto cinnost zacne nabizet sam, teprve pak pridejte povel! jen tak si spoji povel s cinnosti! Povel davat napred pri vykonavani cinnosti a postupne predsazovat pred cinnost az cvik bude delat na povelsmajlík
Cvicte v klidnem prostredi bez vzruchu, cviceni vas musi bavit.Radujte se spolecne se psem a ukoncovat cviceni tehdy, kdyz pes je uspesny!Tak se bude tesit na dalsi cviceni.Ukoncit slovem treba konec, volno a pohrat si... Cvicit radeji 3xdenne po 5minutach nez pul hodiny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík