Dobrý den, máme psa, křížence matka špic - otec dalmatin. Pes je menšího až středního vzrůstu, má hustou a dlouhou srst s hustou podsadou - jako špic, akorát bílé barvy a postupně mu naskákaly puntíky jako u dalmatina. Je mu 7 let. Nikdy jsme ho nestříhali. Uvažujeme, zda by mu nepomohlo na léto srst ostříhat - nejlépe strojkem. Jelikož v době veder je mu horko. Nevíme však, zda to bude pro něj přínos nebo naopak mu tím můžeme uškodit, zda takhle hustá srst působí i jako termoregulace teploty. A za druhé jelikož jsme ho nikdy nestříhali, zda pro něj samotný proces stříhání nebude traumatyzující. Než se do něčeho pustíme poprosím o rady zkušených chovatelů, zda je vhodné psa z takovou srstí stříhat. Děkuji.
chovatelka kamerunek
napsal(a):
Dobrý den, máme psa, křížence matka špic - otec dalmatin. Pes je menšího až středního vzrůstu, má hustou a dlouhou srst s hustou podsadou - jako špic, akorát bílé barvy a postupně mu naskákaly puntíky jako u dalmatina. Je mu 7 let. Nikdy jsme ho nestříhali. Uvažujeme, zda by mu nepomohlo na léto srst ostříhat - nejlépe strojkem. Jelikož v době veder je mu horko. Nevíme však, zda to bude pro něj přínos nebo naopak mu tím můžeme uškodit, zda takhle hustá srst působí i jako termoregulace teploty. A za druhé jelikož jsme ho nikdy nestříhali, zda pro něj samotný proces stříhání nebude traumatyzující. Než se do něčeho pustíme poprosím o rady zkušených chovatelů, zda je vhodné psa z takovou srstí stříhat. Děkuji.
Jistěže srst působí i proti horku, mezi jednotlivými chlupy je vzduch a srst brání proniknutí slunečních paprsků přímo ke kůži. Nestříhala bych. Přebytečná zimní podsada s jarem vylínává, a pes má pak srsti akorát dle ročního období a pobytu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
chovatelka kamerunek
napsal(a):
Já mám samojeda a berňáka a v létě vážně trpí - oba. Berňáku trochu přistříhám akorát břicho a vlajky na tlapách, samojedu taky packy, ale jinak nestříhám. Právě kvůli termoregulaci, bych to asi neudělala, ale je to na zvážení, protože je plno psů, co mají stříhání(trimování) ve standardu a pak v tom nějak tedy nevidím rozdíl, proč jeden pes ano a jiný ne. Jestli si myslíte, že mu to pomůže, třeba můžete tohle léto zkusit a uvidíte, jak bude reagovat, jestli bude třeba teplem míň schvácený. Kamarádka má pouliční směsku, s takovou hodně podivnou srstí: delší, takovou rozježenou, bez podsady..vypadala vždycky tak nějak divně, ne moc hezky, jako dikobraz Rozhodnula se ji ostříhat strojkem, má chlupaté jen nožky, ocásek a ouška a vypadá opravdu hezky. Vím, že tohle není zrovna hledisko, ale také nevidím, že by to pejsaně nějak vadilo. Vypadá spokojeně už jen z důvodu, že nevypadá jako nějaká obludka, ale všichni ji teďka hladí, že je pěkný pejsek
chovatelka kamerunek
napsal(a):
Rozhodně nestříhat, psovi se ještě přitíží! Hrozí popálení kůže od slunce, ztráta termoregulace. Srst pořádně rozčešte (na což většina lidí zapomíná) a toť vše.
Psi mají rozdílné typy srsti, proto některým trimování/stříhání nevadí a jiným ano. Špic nepatří k plemenům, která by byla vhodná ke stříhání.
Taky je potřeba říct, že ostříhaná špicí srst už často nikdy nedoroste do původní kvality a místo hezkého psa má pak člověk nevzhledné koště.
Rozhodně nestříhejte, ale psa důkladně vyčesejte tak, aby veškerá podsada byla pryč. Můžete psa vykoupat, tím se taky hodně podsady uvolní. Pak psovi zůstane pouze dlouhá krycí srst, která působí jako termoregulace, to je tzv. letní srst a podsada by mu měla začíst růst zase až na podzim, kdy přesrstí do zimní srsti.
Ale samozřejmě pes se špicí srstí i bez podsady nikdy nebude vedra milovat, je třeba na to myslet, ve vedrech chodit na procházky ráno a večer a přes den ho nechat odpočívat ve stínu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já mám samojeda a berňáka a v létě vážně trpí - oba. Berňáku trochu přistříhám akorát břicho a vlajky na tlapách, samojedu taky packy, ale jinak nestříhám. Právě kvůli termoregulaci, bych to asi neudělala, ale je to na zvážení, protože je plno psů, co mají stříhání(trimování) ve standardu a pak v tom nějak tedy nevidím rozdíl, proč jeden pes ano a jiný ne. Jestli si myslíte, že mu to pomůže, třeba můžete tohle léto zkusit a uvidíte, jak bude reagovat, jestli bude třeba teplem míň schvácený. Kamarádka má pouliční směsku, s takovou hodně podivnou srstí: delší, takovou rozježenou, bez podsady..vypadala vždycky tak nějak divně, ne moc hezky, jako dikobraz Rozhodnula se ji ostříhat strojkem, má chlupaté jen nožky, ocásek a ouška a vypadá opravdu hezky. Vím, že tohle není zrovna hledisko, ale také nevidím, že by to pejsaně nějak vadilo. Vypadá spokojeně už jen z důvodu, že nevypadá jako nějaká obludka, ale všichni ji teďka hladí, že je pěkný pejsek
Určitě nestříhat! Zbytečně psa připravíte o srst, jež má termoregulační efekt. Pokud má možnost si zalézt někam do chládku /což by měl mít každý pes přes vedra!/, tak nevidím důvod ke stříhání.
Máme doma samojeda, měli jsme i vlčí špicku a nikdy mě nenapadlo je stříhat... ano, na jaře vyčesat podsadu, aby nebyly nějak zacuchaní. Ale jinak žádné úpravy srsti potřeba nejsou. Pokud je na zahradě, tak mu můžete pořídit menší jezírko, aby se mohl dojít zchladit do vody - naši se tam přes vedra namočit po břicho. Pak zase ven, plácli sebou na dlažbu na slunce, aby uschli a zas znovu.
je plno psů, co mají stříhání(trimování) ve standardu a pak v tom nějak tedy nevidím rozdíl, proč jeden pes ano a jiný ne. jako vážně? A co třeba to, že je x druhů srsti ? Nebude to náhodou tím?
assil
napsal(a):
Taky je potřeba říct, že ostříhaná špicí srst už často nikdy nedoroste do původní kvality a místo hezkého psa má pak člověk nevzhledné koště.
Rozhodně nestříhejte, ale psa důkladně vyčesejte tak, aby veškerá podsada byla pryč. Můžete psa vykoupat, tím se taky hodně podsady uvolní. Pak psovi zůstane pouze dlouhá krycí srst, která působí jako termoregulace, to je tzv. letní srst a podsada by mu měla začíst růst zase až na podzim, kdy přesrstí do zimní srsti.
Ale samozřejmě pes se špicí srstí i bez podsady nikdy nebude vedra milovat, je třeba na to myslet, ve vedrech chodit na procházky ráno a večer a přes den ho nechat odpočívat ve stínu.
Ten náš měl i bráchu ze stejného vrhu, který vypadal zase jako zmenšenina dalmatina, ale bez puntíků a ten snášel vedra mnohem lépe, byl akčnější a rychlejší a i ve vedrech vesele skotačil. Bohužel na jaře utekl a už se nevrátil. Zůstal nám jenom ten huňatý a na něm je vidět, že mu vedra nedělají dobře. Jelikož ho nezavíráme do kotce, má k dispozici 2 zahrady se spoustou stínu a může se schovat kde chce. Na procházky chodíme večer, do lesa. Podle reakcí ostatních chovatelů stříhat nebudeme, vykoupeme ho a zkusíme srst pořádně vyčesat a max. zastříhnout lehce nůžkama a uvidíme. Jinak má srst, která má úžasné samočisticí schopnosti a i když je celý od bláta, za chvíli z něj všechno spadne a je zase bílý jako sníh.
rapotacka11
napsal(a):
Assil
Opravdu nedoroste?
Pes snad vylíná a jede se nanovo, ne ?
Někdy naroste beze změny, ale někdy změkne, je pak horší kvality, řidší i kratší a ani několikerým línáním se to nezlepší, pak se už takový pes musí stříhat pořád.
Každopádně i srst, která naroste normálně, tak jí to trvá několik let než je v původní délce a kvalitě, špicí srst prostě není a nikdy nebyla určená ke stříhání.
assil
napsal(a):
Někdy naroste beze změny, ale někdy změkne, je pak horší kvality, řidší i kratší a ani několikerým línáním se to nezlepší, pak se už takový pes musí stříhat pořád.
Každopádně i srst, která naroste normálně, tak jí to trvá několik let než je v původní délce a kvalitě, špicí srst prostě není a nikdy nebyla určená ke stříhání.
Pes vylíná - ale co mu vylíná ? Vylíná mu hřející vlněná podsada. Vrchní chránící srst se obnovuje postupně a nikdy nevylíná dohola. U hrubosrstých plemen je to zase naopak, ale to není váš problém. Psa vykoupejte, tím se uvolní podsada, psa důkladně vyčešte, tak aby srst byla vzdušná, také ale důkladně usušte, nenechte ho mokrého někde zapařit. Tím byste si akorát zadělali na problémy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psa rozhodně nestříhejte.Před 3,5 lety prodělal náš čuvač operaci torze a museli mu vyholit břicho.Srst mu už nenarostla pouze kraťoučká podsada, ale vrchní dlouhá srst už ne.
Asi bude lepší tu dát slovo dermatologovi:
"...ALOPECIE PO OSTŘÍHÁNÍ Tento termín se používá pro stavy, kdy srst přestane růst v důsledku ostříhání na krátko (těsně na kůži) nebo vyholení srsti například k chirurgickému zákroku nebo speciálnímu vyšetření. Nejčastěji se tento problém vyskytuje u plemene Čau čau, Akita inu na jakémkoliv miste na těle, nebo u jiných zvířat na hřbetě, když musí být vyholeni na hřbetě kvůli vyšetření páteře kontrastní látkou. Příčinou zastavení růstu chlupů je tzv. ischemizace chlupových folikulů chladem. To znamená při ostříhání srsti na krátko - až na úroveň kůže dojde k teplotním změnám, stáhnou se malé kapiláry, které jsou zdrojem prokrvení a výživy kůže a chlupových folikulů a v důsledku toho dojde k zastavení růstu chlupů. Tato zástava růstu chlupů může trvat i několik měsíců..."
A dále:
"... Je třeba si uvědomit, že kůže středněsrstých psů je přizpůsobena tomu, že ji chrání srst s podsadou a tenká kůže dlouhosrstých psů musí být chráněná dlouhou srstí. Pokud narušíme tento fyziologický stav, kůže se začne bránit buď tím, že začne produkovat více mazu (začne se chovat jako kůže krátkosrstých psů) a důsledkem je pak mastná srst s lupy, a pes začne být více cítit, nebo začne tvořit hodně podsady (začne se chovat jako kůže středněsrstých psů) a pak se může stát že se úplně změní kvalita původní srsti (srst jiz není lesklá, je příliš jemná a hustá). K podobným problémům dochází u plemen s drsnou srstí (teriéři), která se má trimovat a místo trimování se stříhá..."
Takže křížence dalmatina a špice bych URČITĚ nestříhala. Existuje řada daleko chlupatějších psů, kteří se nestříhají. Základem je dobře vyčesaná, čistá srst...
loolucy
napsal(a):
Jééé, náhodou nemůžete sem hodit jeho fotku? To musí být fešák :).
Tady je pár fotek toho našeho chlupáče. O víkendu jsem teda poctivě vyčesávala podsadu dokud Dale (Dejl) držel a byla toho hromada. Další kolo si dáme zase o víkendu. A tak mě napadlo, je nějaké pravidlo, kolik podsady se může vyčesat, aby to zas nebylo moc? Nebo se vyčesává, dokud z něho podsada leze?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
chovatelka kamerunek
napsal(a):
Tady je pár fotek toho našeho chlupáče. O víkendu jsem teda poctivě vyčesávala podsadu dokud Dale (Dejl) držel a byla toho hromada. Další kolo si dáme zase o víkendu. A tak mě napadlo, je nějaké pravidlo, kolik podsady se může vyčesat, aby to zas nebylo moc? Nebo se vyčesává, dokud z něho podsada leze?
Teda nechci být rejpavá, ale vy jste ho za těch 7 let nečesali?!? Doma jsme měli taky křížence špice, pro změnu snad s jezevčíkem ale česali jsme pravidelně na jaře při línání, no a během roku podle momentální potřeby, většinou tak 1x týdně přečísnout. Ano, podsada se vyčesává dokud, pouští" Normálně skoro všechna, na zimu naroste nová.
chovatelka kamerunek
napsal(a):
Je krsánej! Díky moc :).
Takto vypadá špic po česání
Nepřijde mi, že by měl ten Váš hustou podsadu. Podle fotek spíš vypadá, že je při těle. I to může být pro psa v horku problém .
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč se psi trimují? Protože oproti jiným plemenům je jejich srst drsná s hustou podsadou. Pokud je to "správný" knírač, je vrchní srst na pohmat tvrdá jako žíně. Taková srst perfektně chrání před jakoukoliv nepřízní počasí !
Navíc sama se neuvolní, nevypadne, proto se vyškubává, trimuje. Takto se však dá naprosto bez bolesti odstranit jen již zcela "zralá" srst. Pak to jde v pohodě. výsledkem je perfektně upravený knírač, na kterého je radost pohledět.
Pokud je ovšem někdo líný a vousáče sjede strojkem, nejlépe na 2 mm nemůže se divit, že místo perfektní tvrdé srsti má pes měkkou, naprosto zničenou srst, často pak už ani barevně neodpovídající
pepřáci jdou do takové zvláštní tmavé šedi, černí hnědnou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
HANELE77
napsal(a):
Proč se psi trimují? Protože oproti jiným plemenům je jejich srst drsná s hustou podsadou. Pokud je to "správný" knírač, je vrchní srst na pohmat tvrdá jako žíně. Taková srst perfektně chrání před jakoukoliv nepřízní počasí !
Navíc sama se neuvolní, nevypadne, proto se vyškubává, trimuje. Takto se však dá naprosto bez bolesti odstranit jen již zcela "zralá" srst. Pak to jde v pohodě. výsledkem je perfektně upravený knírač, na kterého je radost pohledět.
Pokud je ovšem někdo líný a vousáče sjede strojkem, nejlépe na 2 mm nemůže se divit, že místo perfektní tvrdé srsti má pes měkkou, naprosto zničenou srst, často pak už ani barevně neodpovídající
pepřáci jdou do takové zvláštní tmavé šedi, černí hnědnou
Díky za vysvětlení, nikdy jsem takového psa neměla, nemám s tím nejmenší zkušenosti, jen vím, že se to na tyhle rasy používá. Nevím, jestli to ale chápu správně: vytrhá se tedy ta tvrdá horní a zůstává v podstatě podsada? Kamarádky feňule nemá tu srst hrubou, normální, třeba jako retrívr, ale tak nějak divně zbarvenou a odstávající, poslední tři centimetry tmavší hnědá, zatímco jinak je taková ta klasická retrívří barva. Dělalo to dojem divného zanedbaného psa (přitom je to gaučák)to by se muselo vidět.
awake
napsal(a):
Takto vypadá špic po česání
Nepřijde mi, že by měl ten Váš hustou podsadu. Podle fotek spíš vypadá, že je při těle. I to může být pro psa v horku problém .
Wow, nejsem odborník, ale ten Váš vypadá menší než ten náš a hromada vyčesané podsady je +/- v poměru k pejskovi stejná. Zkusím nafotit pejska i hromadu podsady po vyčesání. Ten náš není sice žádná vychrtlina, ale nepřipadá mi, že by trpěl nadváhou. Nevím jak vypadá hustá podsada u špice, ten náš je přece jenom šmrnclý dalmatinem. No nic, budeme vyčesávat dál.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teda nechci být rejpavá, ale vy jste ho za těch 7 let nečesali?!? Doma jsme měli taky křížence špice, pro změnu snad s jezevčíkem ale česali jsme pravidelně na jaře při línání, no a během roku podle momentální potřeby, většinou tak 1x týdně přečísnout. Ano, podsada se vyčesává dokud, pouští" Normálně skoro všechna, na zimu naroste nová.
Za těch 7 let jsme žádné velké česání neprováděli, pejsek neměl nikdy problémy s kůži, nedrbal se. Celoročně pobýval s bráškou venku v kotci a proto jsme jeho hustou srst neřešili. Občas jsme ho přečísli, ale spíše jenom vrchní delší srst pokud byla po procházce lesem zakudlaná.. Takže to bude docela fuška vyčesat celou podsadu. Jelikož nejsem přes česání žádný odborník a při koupi "hřebenů" mi v ZOO prodejně taky nedokázali poradit - jaký hřeben, kartáč je nejlepší? Máme hřeben klasický jednořadý podobný lidskému hřebeni a pak dřevěný kartáč se zahnutými drátky - tím jsem ho vyčesávala nyní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
chovatelka kamerunek
napsal(a):
Za těch 7 let jsme žádné velké česání neprováděli, pejsek neměl nikdy problémy s kůži, nedrbal se. Celoročně pobýval s bráškou venku v kotci a proto jsme jeho hustou srst neřešili. Občas jsme ho přečísli, ale spíše jenom vrchní delší srst pokud byla po procházce lesem zakudlaná.. Takže to bude docela fuška vyčesat celou podsadu. Jelikož nejsem přes česání žádný odborník a při koupi "hřebenů" mi v ZOO prodejně taky nedokázali poradit - jaký hřeben, kartáč je nejlepší? Máme hřeben klasický jednořadý podobný lidskému hřebeni a pak dřevěný kartáč se zahnutými drátky - tím jsem ho vyčesávala nyní.
Také nejradši podsadu vyčesávám drátkovým, i když muž mi pořád tvrdí, že tím to houby vyčešu. Minule na něj použil hrablo a nevyčesal vůbec nic a psu se to ani nelíbí. Také se mi nezdá, že by ten váš měl nějak extra podsadu, měla jste mu na foto, rozhrábnout srst třeba na boku, aby to bylo lépe vidět...tedy pro nás Chtěla jsem hodit fotku, jakovou hromadu vyčešu při jednom česání u línání, ale nemůžu ji najít
Váš pejsek vypadá hezky, čistě, není zacuchaný, já myslím, že to vyčesání až takový problém nebude.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za vysvětlení, nikdy jsem takového psa neměla, nemám s tím nejmenší zkušenosti, jen vím, že se to na tyhle rasy používá. Nevím, jestli to ale chápu správně: vytrhá se tedy ta tvrdá horní a zůstává v podstatě podsada? Kamarádky feňule nemá tu srst hrubou, normální, třeba jako retrívr, ale tak nějak divně zbarvenou a odstávající, poslední tři centimetry tmavší hnědá, zatímco jinak je taková ta klasická retrívří barva. Dělalo to dojem divného zanedbaného psa (přitom je to gaučák)to by se muselo vidět.
No, nevím, zda to správně dokážu napsat, ale správný "dráťák" prostě nelíná, nebo jen velmi minimálně.
Ona ta podsada je zachycena těmi delšími, hrubými pesíky, takže když je vše správně "zralé" jde to pryč skoro všechno.
Já zatím netrimuji, ale na radu velice zkušené chovatelky a upravovatelky "v jednom" jsem si koupila trimovací hrablo a tím ho zatím pročesávám.
Kartáč vyčeše většinou mrtvou podsadu - nebo chcete-li mrtvou srst a bere už i tu dozrávající vrchní.
Výsledkem je krásná, lesklá vždy upravená srst. U knírače mluvím o těle.
Nohy, vousy, břicho, tlapky se stříhají do tvaru a řitní otvor, uši se holí..