Jak máte zabezpečenou fenu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2015 22:17
Mamutka

XXX.XXX.166.173

Vcelku často jsou tu témata o tom, jak majitel nedokázal ochránit fenu v době hárání a snáší se na něj velká kritika. A mě by zajímalo, jak své feny chráníte? A nyní nemluvím o bytových psech, se kterýma jdete párkrát za den na procházku, ale o psech, který jsou venkovní. Měla jsem vždycky psy, nyní mám fenu. Je zvyklá být přes den na zahradě a není to úplně "gaučové" plemeno, takže si nedovedu představit, že ji zavřu doma. Zahradu sice máme snad dobře oplocenou, ale už jsem slyšela ledasco o umanutosti a šikovnosti psů... Přes den jsem v práci, takže nemám stálý dohled. Takže jak to děláte vy, kteří tvrdíte, že to máte ošéfovaný, a že vám se to stát nemůže? A prosím neberte to jako provokaci, jen chci znát vaše zkušenosti smajlík Mně se jeví jako jediná možnost zavírat do kotce s nějakým drobným pletivem.

5.6.2015 22:28
loolucy

XXX.XXX.60.30

Mamutka napsal(a):
Vcelku často jsou tu témata o tom, jak majitel nedokázal ochránit fenu v době hárání a snáší se na něj velká kritika. A mě by zajímalo, jak své feny chráníte? A nyní nemluvím o bytových psech, se kterýma jdete párkrát za den na procházku, ale o psech, který jsou venkovní. Měla jsem vždycky psy, nyní mám fenu. Je zvyklá být přes den na zahradě a není to úplně "gaučové" plemeno, takže si nedovedu představit, že ji zavřu doma. Zahradu sice máme snad dobře oplocenou, ale už jsem slyšela ledasco o umanutosti a šikovnosti psů... Přes den jsem v práci, takže nemám stálý dohled. Takže jak to děláte vy, kteří tvrdíte, že to máte ošéfovaný, a že vám se to stát nemůže? A prosím neberte to jako provokaci, jen chci znát vaše zkušenosti smajlík Mně se jeví jako jediná možnost zavírat do kotce s nějakým drobným pletivem.

Upřímně vám radím, ten týden ji zavřít do kotce. Ač jsem naprostý odpůrce kotců, tak v době hárání feny bych ho využila.8 let se nám fenu dařilo hlídat, máme sice velkou zahradu, ale opravdu dobře oplocenou, plot téměř dvoumetrový a na noc jsme ji ještě zavírali "na dvorek" (oplocené místo, kde dříve byli slepice - takže byla izolovaná 2 plotama). Ale jakmile hárala, vždy jsme natahali k domu spoustu psů, takže během hárání jsem později omezila i procházky - hráli jsme si více na zahradě. Ale jednoho dne se samozřejmě stalo to, co jsme nečekali - takovej šikovnej kříženeček se nejdříve podhrabal k sousedům a poté byl schopen přelézt ten téměř dvoumetrový plot. Měl na to celou noc a byl tak šikovný, že z toho bylo 10 štěňat.

Takže opravdu, kvůli zdraví feny, vašim nervům a milionům starostem doporučuji tak na ten týden ji zavřít do kotce. O to více ji pak přes den unavit a vyběhat ;).

5.6.2015 22:34
danis

XXX.XXX.32.206

Kotec. Nejspolehlivější varianta. I přesto se jednomu našemu psu před 14 dny podařilo vloupat do kotce, kde byly hned dvě háravky. Byla to chvilička. Rozpletl pletivo a byl tam.
Jen doufám, že jsem ho načapal včas a nebudou následky, nebo pomaže makat, aby spratky uživil.
Dětičky by byly ůžasný. Táta bern, mámy NO a vestaj.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.6.2015 22:43

Ošéfováno mám tak, že fena nejde z domu bez vodítka a já bez klacku. Okna v přízemí neotvírám. Nikdy bych nenechala háravou fenu na zahradě, pokud nemáte dvoumetrovou dřevěnou hradbu. Pes dokáže fenu nakrýt i přes pletivo, takže ani kotec z pletiva ( natož z kari sítě ) fenu neochrání.
A sousedovi ve vsi nakryl voříšek fenu v noci u postele. Okno do pokoje bylo asi 1,60 m vysoko.
Nakonec nehod už tu bylo popsáno moc.

5.6.2015 23:05
Mamutka

XXX.XXX.166.173

Díky za příspěvky. Asi hold pořídíme kotec. Nechat jí doma celý den zavřenou, na to asi nemám.
Jinak ze dvou stran zahrady máme prázdný, ale oplocený pozemky. Z jedný strany máme zeď s dřevěnými vraty a z jedný strany pletivový plot a za ním pole. To pole je nekritičtější smajlík

5.6.2015 23:12
bilusik

XXX.XXX.168.4

danis napsal(a):
Kotec. Nejspolehlivější varianta. I přesto se jednomu našemu psu před 14 dny podařilo vloupat do kotce, kde byly hned dvě háravky. Byla to chvilička. Rozpletl pletivo a byl tam.
Jen doufám, že jsem ho načapal včas a nebudou následky, nebo pomaže makat, aby spratky uživil.
Dětičky by byly ůžasný. Táta bern, mámy NO a vestaj.

Kotec v žádném případě, samozřejmě v době hárání fena doma ( jak píše i Orionka ) a bez dozoru ani na krok. I chvíli při venčení při čurání na oplocené zahradě vždy pod dozorem někoho z rodiny, plot může cizí pes snadno prokousat, podhrabat nebo přelézt během chvilky - s tím musíte dopředu počítat a předejít tomu neustálým hlídáním feny. A hlavně nedávat hlídat v době hárání příbuzným či známým, to také končí často problémem, fena není jejich a namají třeba tolik zkušeností, tak k tomu nepřistoupí tak zodpovědně jako sám majitel - chovatel. Když k tomu člověk přistupuje opravdu zodpovědně, tak to fakt není až zas takový nepřekonatelný problém fenu v době hárání pokaždé uhlídat.

5.6.2015 23:23
Mamutka

XXX.XXX.166.173

bilusik napsal(a):
Kotec v žádném případě, samozřejmě v době hárání fena doma ( jak píše i Orionka ) a bez dozoru ani na krok. I chvíli při venčení při čurání na oplocené zahradě vždy pod dozorem někoho z rodiny, plot může cizí pes snadno prokousat, podhrabat nebo přelézt během chvilky - s tím musíte dopředu počítat a předejít tomu neustálým hlídáním feny. A hlavně nedávat hlídat v době hárání příbuzným či známým, to také končí často problémem, fena není jejich a namají třeba tolik zkušeností, tak k tomu nepřistoupí tak zodpovědně jako sám majitel - chovatel. Když k tomu člověk přistupuje opravdu zodpovědně, tak to fakt není až zas takový nepřekonatelný problém fenu v době hárání pokaždé uhlídat.

No psala jsem, že je to venkovní pes. Takže zavřít jí doma není úplně dobré řešení pro nás.

5.6.2015 23:24

Ještě přidám skoro úsměvnou historku z mého okolí. Dům s oplocenou zahradou, fena většinu času doma. Pán se šel hrabat v autě, feny se mu zželelo, vzal ji na zahradu, přivázal ji k nárazníku. Pes mu ji nakryl když ležel pod autem.
Další historka : Chalupa na samotě, háravka přesto venčená na vodítku.
Pár metrů od domu odepnuta s tím, že maže domů. Ve stejné chvíli zabrzdilo na příjezdové cestě auto, otevřely se dveře, vylítnul pes a už spolu skotačili k lesu. Zbloudilci se jen chtěli optat na cestu, jeli do úplně jiné samoty.

5.6.2015 23:28

Mamutka napsal(a):
No psala jsem, že je to venkovní pes. Takže zavřít jí doma není úplně dobré řešení pro nás.

Nemusí být zrovna v posteli, stačí zavřít do chodby, do garáže. A učit ji na pobyt tam dopředu před háráním, aby z toho nebyla v šoku. Když budete stavět kotec, dejte do výšky metru před pletivo plné desky.

6.6.2015 07:03
koňadra

XXX.XXX.128.31

Háravá fena:
1) kvalitní kotec - betonová podlaha, střecha, oplocení až do stropu - 3 strany pevné, přední kari síť, do výšky 50 cm dvojitě (ne kvůli ženichům, ale kvůli štěňatům). Tam je fena zavřená pokud ji nemohu mít neustále na očích. Moc nevěřím povídačkám, že pes nakryje fenu i přes pletivo.
2) Zahrada - pořádné oplocení, podezdívka. Přesto fenu pouštím vyvenčit jen pod dohledem. Vyčůrat, proběhnout a zavřít.
3) Když chci jít s háravou fenou na procházku, NIKDY ne pěšky. Na zahradě naložit do auta, vyvézt za vesnici. Nesmí udělat vlastní stopu z pozemku = jistá cesta jak nalákat všechny toulavé psy. Od té doby, co toto dělám, nevím, co to je nezvaný ženich u baráku!
4) Na procházce fenu nepustím z dlouhého vodítka.
5) Mám vždy několik fen 35 let a nechtěné nakrytí neznám.

6.6.2015 07:10

U nás toulaví psi nejsou. Fena je volně na zahradě i v době hárání. Chodí se s ní na vycházky a nikdy nebyl problém (je to už čtvrtá fena).

Neregistrovaný uživatel

6.6.2015 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

My, pokud měli feny, tak jsme v době hárání fenu měli zabezpečenou v kotci, na prochajdy jen a jen na vodítku. Feny, se kterýma se do chovu nepočítalo, nebo byly jen mazlíkama, tak byly vykastrovány.

6.6.2015 14:26
lavacca

XXX.XXX.164.49

Tak my máme jako 100% hlídače kastrované psy - kluky + jsme na samotě, takže se k nám za ta léta žádný pes dobývat nezkoušel (plot máme 1,8-2 m vysoký, dole cca 40 cm zídky. Plus v kritické dny ještě fenu zavíráme pro jistotu do kotce / domů do zádveří - dle toho, kterou - 2 velké chlupaté pobyt doma berou za trest,2 menší jsou v pohodě a chrněj v pelechu.

Mít jen 1 fenu, tak je zavřená na tvrdo doma pod dohledem. Takhle u smečky je to v pohodě, ti sem cizího psa vniknout nenechají.

7.6.2015 08:21
awake

XXX.XXX.115.136

Měla jsem feny v kotcích a po přestěhování žily na zahradě volně a to i v době hárání. Jedině během hárání jsme je oddělovali plotem od našich dvou psů. Se všemi fenami jsem chodila i během hárání normálně ven tak, jak byli zvyklé (jen jsem změnila čas a cestu vycházek kvůli ostatním venčícím) a pouštěla jsem je i na volno - na poli, v lese a v parku. Snad 2x za 20 let co mám feny se mi stalo, že šel s námi z procházky pes až domů.
Měla jsem jen jednu fenu která za psy utíkala. Tu jsem musela na procházkách víc hlídat. Jinak ostatní žádná "omezení" neměly a nemají.

Neregistrovaný uživatel

7.6.2015 08:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

awake napsal(a):
Měla jsem feny v kotcích a po přestěhování žily na zahradě volně a to i v době hárání. Jedině během hárání jsme je oddělovali plotem od našich dvou psů. Se všemi fenami jsem chodila i během hárání normálně ven tak, jak byli zvyklé (jen jsem změnila čas a cestu vycházek kvůli ostatním venčícím) a pouštěla jsem je i na volno - na poli, v lese a v parku. Snad 2x za 20 let co mám feny se mi stalo, že šel s námi z procházky pes až domů.
Měla jsem jen jednu fenu která za psy utíkala. Tu jsem musela na procházkách víc hlídat. Jinak ostatní žádná "omezení" neměly a nemají.

Mám to úplně stejně.
Ani nemáme plot, a přesto k nám v době hárání nechodí žádní psí nápadníci, i když jsme přímo u frekventované turisticko-cyklistické stezky. Jediní psy, před kterýma musím feny v nejlepším hlídat jsou moji vlastní.

7.6.2015 09:35

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám to úplně stejně.
Ani nemáme plot, a přesto k nám v době hárání nechodí žádní psí nápadníci, i když jsme přímo u frekventované turisticko-cyklistické stezky. Jediní psy, před kterýma musím feny v nejlepším hlídat jsou moji vlastní.

Předpokládám, že jste všechny případné nápadníky vystříleli.

Neregistrovaný uživatel

7.6.2015 10:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Předpokládám, že jste všechny případné nápadníky vystříleli.

Právěže vůbec, a to máme kotce s výhledem na tu cyklostezku, kde zároveň venčí psy celý okres. Jen jednou se k nám přidal venku kříženec, kterýho někdo nejspíš vyhodil z auta, a ten by se podle mě přidal, i kdyby čuby neháraly. Jako háravku bych si na zahradě bez dozoru nechat nedovolila, protože náhoda je blbec, ale žádný Sing Sing jak popisují jiní doma nemáme, a fronty psů u nás nestávají

7.6.2015 11:05
tereza.128

XXX.XXX.32.206

bilusik napsal(a):

Z jakého důvodu kotec v žádném případě? Taky mám fenu v kotci, když hárá, jinak je volně na zahradě.
Každý to má jinak, ale já si psa velikosti telete do bytu nezavřu, nebudu žít ve psí boudě. Mám ji na hlídání a ne aby se válela v posteli a demolovala kvartýr.

7.6.2015 11:17
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vy všichni, kteří píšete, že chodíte na procházky z domu s háravou fenou PĚŠKY a nemáte ženichy u dveří, tak to je asi jen tím, že u vás prostě se cizí psi netoulají, jinak to není možné. Moje zkušenosti jsou totiž zcela jiné, i když už staré více jak 20 let. Možná tehdy bylo toulavých psů více (ale na štěňata stačí jen jeden, že?). Nebylo to tak, že by se z vycházky za námi táhl konvoj potulných psů, kolikrát jsme ani žádného nepotkaly. Nicméně dřív, či později (třeba i v noci) se začali objevovat u našeho domu - prostě přišli po naší stopě. Někteří se spokojili s očůráním baráku a vrat, jiný začal ta vrata kousat, aby se dostal dovnitř, a jednoho jsem dokonce objevila už přímo na dvoře - dodnes nechápu, jak se tam dostal. Nejspíš musel přešplhat vedlejší plot. Od té doby háravé feny z domu zásadně VOZÍM a - světe, div se! - od té doby u nás žádný pes neotravuje.

7.6.2015 12:54
skaia

XXX.XXX.104.146

Na zahradě máme tři fenky, které hárají vždy buď spolu nebo krátce po sobě. Jejich majitelé je nechávají venku i přes noc a za tu dobu co je máme se žádný pes ani neobjevil u domu. Jediný pes, který o ně má zájem je ten náš.
Ale co je na tom nejdivnějšího je to, že žijeme ve vesnici, kde lidi nechávají psy venčit sami a toulají se po okolí. Asi se jim naše slečny nelíbí...
/holky nejsou moje; já bych háravku na zahradě nenechala/.

8.6.2015 19:16
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Máme na pozemku Moskevského strážního psa-samce...k nám se žádnej pes nikdy nedostane :-D Jinak fena v období hárání je v domě...

Přidejte reakci

Přidat smajlík