Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejlepší hlídač je ten, který vetřelce pustí na pozemek, nažene ho do kouta a tam ho pozdrží do příchodu majitele. Ale to je asi vysoká hlídačská. Ale pamatuju Andulu - leonbergrová, ta to uměla. Jednou, když čekali řemeslníka, odjeli a Andulu zapomněli zavřít. Řemeslník místo práce čekal v kůlně za přivřenými dveřmi, až se někdo vrátí. Jinak budila takový respekt, že nikdo na veliký oplocený pozemek nevnikal.
A asi to umělo dřív i víc NO se svazarmovským výcvikem.

"Nejlepší hlídač je ten, který vetřelce pustí na pozemek, nažene ho do kouta a tam ho pozdrží do příchodu majitele."
toť chování typického hovawarta.

Kavkazan na pozemek nepustí nikoho. Je to jemu svěřené území, kde nemá co dělat nikdo a nic co tam nepatří. Ten jde tvrdě po narušiteli, ať je to člověk nebo zvíře.

napsal(a):
Kavkazan na pozemek nepustí nikoho. Je to jemu svěřené území, kde nemá co dělat nikdo a nic co tam nepatří. Ten jde tvrdě po narušiteli, ať je to člověk nebo zvíře.
To je právě nevýhoda kavkazana a opak je výhoda hovawarta.

No a pak tady máme třeba takovou brasilskou filu, boerboela atd...

napsal(a):
To je právě nevýhoda kavkazana a opak je výhoda hovawarta.
Naopak, já v tom vidím výhodu. Nechtěla bych psa, co nechá do našeho výsostného prostoru vlézt kohokoliv. Na mém pozemku nemá nikdo co dělat, tak proč by ho tam měl pes pouštět? Aby ho mohl vzápětí fixovat? K čemu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Pastevci mě životem provázejí od dětství. Měli jsme Kavkazana, Čuvače a momentálně mám šarplanince.
Sama za sebe musím říct, že hlídači to byli a jsou perfektní. Neznám žádného člověka, který by nám vlezl na pozemek, nebo nad tím jen přemýšlel. Kolem nás již byli minimálně jednou vykradení, my a sousedé ne. Pes spolehlivě ohlídá i zahradu se kterou sousedíme. Pokud jsme mimo zahradu (na procházce), pes si mě hlídá - a to nemyslím tak, že zamnou chodí jako na tkaničce, ale stačí kontakt s cizím člověkem a pes je opravdu ve střehu, kdyby semnou se bavící člověk zamýšlel něco nekalého...
Stejně jako Balu vidím výhodu v tom, že pes budí dostatečný respekt a nikdo si netroufne se k pozemku jen přiblížit...
Já bych pastevce - šarplanince nevyměnila za nic. Inteligentní, rozvážná, přitom samostatně myslící, žádný naučený robot. Uhlídá pozemek, barák, nás, ostatní malé psy, kočky, slepice atd. S přehledem, bez problémů. Celoročně ráda venku, k domácím neskutečný mazel a přítula, cizí prostě mají smůlu. I když hárá (naše 1x ročně), na pozemek nikoho nepustí, ani žádného místního Romea, takže je to pro nás bez starostí. A o statní malé fenky se už vůbec bát nemusíme - k nám se žádný pes prostě nedostane, o zloději nemluvě..

Jestli se můžu vyjádřit jako NEMAJITEL pastevce, mám křížence BSP a bernardýna a feňule se vysloveně povedla (nepovedla) záleží na úhlu pohledu, pesani se odmalička k cizím lidem nehrnuli v lepším případě ignorovali, takže s cizíma se nebavíme doteď, lidi co mají to privilegium, že se od nich psi nechaj pohladit spočítám na prstech jedné ruky a je to jen takové...seš kámoš paničky tak to strpim...na pozemek bez mojí přítomnosti pustí jen mojí maminku ( babičku si přeci nesežerou), venku permanentně připraveni k obraně...prostě dávají pozor...feňule navíc dle mého soudu velmi inteligentní a samostatně pracující jednotka, která šéfuje i psa a doma k rodině neskuteční mazlové někdy až moc, majitelé pastevců mi jistě potvrdí, že ten pocit naprostého bezpečí, to že máte někoho kdo vás prostě NEDÁ! je k nezaplacení.
Samozřejmě si myslím pokud by došlo na lámání chleba, tak by asi obrana mého psa nebyla tak razantní a nekompromisní jako u pastevce...
Takže za mě další pes už jedině pastevec...

"venku permanentně připraveni k obraně...prostě dávají pozor.."
...takže stejně tak musí být permanentně v pozoru i majitel, aby prostřednictvím samostatně konajícího pastevce nespáchal trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti či tak nějak...

napsal(a):
"venku permanentně připraveni k obraně...prostě dávají pozor.."
...takže stejně tak musí být permanentně v pozoru i majitel, aby prostřednictvím samostatně konajícího pastevce nespáchal trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti či tak nějak...
To jsme...

Však já taky...
ze života - byl u nás (bez nás) syn s cizím chlapíkem (ale psi ho už párkrát viděli) - syn odešel na wc a když se vrátil, tak hovík cizáka držel na milimetru s vrčením v pozoru, zatímco pastevec si v klidu válel šunky .

Hmn
To našeho psa se všichni bojí No × Choďákem. (Teda ti co ho neznají) Jako za plotem na všechny štěká a pouští hrůzu, ale jakmile jde někdo dál, tak pes si ho očuchá a chce se kamarádit. Dokonce se nám stalo, že pošťačka šla odnést balík a nechala otevřený vrátka i auto a než se vrátila pes už seděl na místě spolujezdce a chtěl se jet projet. On by šel/jel skoro s kýmkoliv.

Psočka:
napsal(a):
Však já taky...
ze života - byl u nás (bez nás) syn s cizím chlapíkem (ale psi ho už párkrát viděli) - syn odešel na wc a když se vrátil, tak hovík cizáka držel na milimetru s vrčením v pozoru, zatímco pastevec si v klidu válel šunky .
Myslím si, že pastevec by určitě zasáhl kdyby něco. Pastevec to má v sobě.
conie
napsal(a):
Já bych pastevce - šarplanince nevyměnila za nic. Inteligentní, rozvážná, přitom samostatně myslící, žádný naučený robot. Uhlídá pozemek, barák, nás, ostatní malé psy, kočky, slepice atd. S přehledem, bez problémů. Celoročně ráda venku, k domácím neskutečný mazel a přítula, cizí prostě mají smůlu. I když hárá (naše 1x ročně), na pozemek nikoho nepustí, ani žádného místního Romea, takže je to pro nás bez starostí. A o statní malé fenky se už vůbec bát nemusíme - k nám se žádný pes prostě nedostane, o zloději nemluvě..
Z jaké chovky ho máte? Je moc hezký.
Jistě, kavkazák je vynikající záruka toho, že eliminuje zloděje. Ale při současné právní úpravě tak učiní, jedná-li se o pravého zástupce plemene, krajně nežádoucím způsobem. Ruský pastevec většinou s narušitelem, ať jde o zloděje či o zbloudilce, naloží podle svého vlastního nejlepšího vědomí a svědomí. Ne tak hovawart nebo cane corso, který ho (většinou) prakticky nepoškozeného předá pánovi. Kavkazák ho většinou předá v několika částech pohřební službě.
Za mě moskevský strážní pes, naše fena je neskutečně milá a něžná k celé rodině, přes svojí obrovskou velikost a sílu šíleně opatrná k našim malým dětem, ale hlídač neskutečnej, pošťačka nechává poštu za rohem, ani k vrátkům si netroufá.Návštěvy respektuje až když jí ujistím, že je vše v pořádku, ale i tak je stále u mě a ostražitá, jestli mi někdo náhodou nechce ublížit. Před ní jsem měla bord.dogu, fenu, kamarádská ke každému, ale běda jak někdo moc gestikuloval rukama v mé blízkosti, nebo na mě zvýšil hlas, okamžitě startovala.
kmichaal
napsal(a):
Jistě, kavkazák je vynikající záruka toho, že eliminuje zloděje. Ale při současné právní úpravě tak učiní, jedná-li se o pravého zástupce plemene, krajně nežádoucím způsobem. Ruský pastevec většinou s narušitelem, ať jde o zloděje či o zbloudilce, naloží podle svého vlastního nejlepšího vědomí a svědomí. Ne tak hovawart nebo cane corso, který ho (většinou) prakticky nepoškozeného předá pánovi. Kavkazák ho většinou předá v několika částech pohřební službě.
Budu se opakovat, ale z vlastní zkušenosti - šarplaninec. Je to evropský pastevec, čili žádná exotika. Tvrdý, ale myslící, naprosto milující svoji smečku - lidskou i příslušející zvířecí (malé psy, domácí kočky, slepice, další domácí ptactvo, savce atd.). Rodinu pozná, i když nás navštěvuje minimálně (1x ročně), přijme dobré přátele a známé, kteří k nám jezdí často a my stojíme o to, aby je fena přijala. Malé psy na návštěvě neřeší, u větších je to otázka pohlaví a sympatií. Celoročně venku, vázaná na své lidi, prostě - JEDINEČNÁ.
K tomuto tématu mě napadla ještě jedna věc: V Praze na výstavě jsme viděli Tornjaka. Krásný to pastevec. Nevím nic bližšího, ale prý jsou vynikající hlídači, na pastevce se dobře cvičí a k vlastním lidem přátelští. V Chorvatsku je chovají více jako pracovní rodinné psy než někde na Kavkaze samostatně působící jednotky, které pracují naprosto svévolně, aniž by člověka potřebovali mimo čas krmení vidět.

kmichaal
napsal(a):
K tomuto tématu mě napadla ještě jedna věc: V Praze na výstavě jsme viděli Tornjaka. Krásný to pastevec. Nevím nic bližšího, ale prý jsou vynikající hlídači, na pastevce se dobře cvičí a k vlastním lidem přátelští. V Chorvatsku je chovají více jako pracovní rodinné psy než někde na Kavkaze samostatně působící jednotky, které pracují naprosto svévolně, aniž by člověka potřebovali mimo čas krmení vidět.
Viděla jsem několik videí, a že by to byli nějací extra hlídači, to se mi tedy nezdálo...to už je větší hlídač BOK.

napsal(a):
Viděla jsem několik videí, a že by to byli nějací extra hlídači, to se mi tedy nezdálo...to už je větší hlídač BOK.
Http://m.youtube.com/watch?v=dzFIKfi43fM
http://m.youtube.com/watch?v=a-ak48yZOmY.

No ikdyž...http://m.youtube.com/watch?v=ZT0HFARLJhQ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
kmichaal
napsal(a):
Tornjak je blízký příbuzný - "bratranec" Carpantina, Šarplanince, Krašáka...
Pochází z Bosny a Hercigoviny (Chorvatska). Povahou prakticky stejný, jako typický pastevec
Samostatný, nezávislý, obránce stád i domova...
Na výstavě se začali objevovat nedávno a snad prvním tornjakem v ČR ukazujícím se na výstavě je pes Vulcan Boss-Tor.
milannn
napsal(a):
conie: Celkem souhlas , taky mám pastevce rád, i když můj pes se až tak ideálně nechová. Jinak dobré spojení "evropský, myslící pastevec". Myslíte, že asijský pastevec nemyslí?
Evropský, (ČÁRKA) myslící - tedy ne závislost evropský myslící! Myslící je narážka na některá plemena, která skutečně před akcí moc nepřemýšlí - většinou kavkazáci. Právě pro takto jemná odlišení má čeština interpunkci.
conie
napsal(a):
Evropský, (ČÁRKA) myslící - tedy ne závislost evropský myslící! Myslící je narážka na některá plemena, která skutečně před akcí moc nepřemýšlí - většinou kavkazáci. Právě pro takto jemná odlišení má čeština interpunkci.
Interpunkci trošku znám, nebojte Jiank souhlasím a hlavně musíme brát v úvahu, že kavkazák, čili Kavkazský ovčák (nikoli Kavkazský vlkodav) je uměle vytvořené, nepůvodní plemeno a dá se tedy předpokládat, že chování bude trochu rozdílné od původních plemen, o aborigenních psech ani nemluvě.
conie
napsal(a):
Máme doma 2.fenu KAO a neřekla bych, že ani jedna nepřemýšlí. Porovnám-li to s ovčáky, špici, knírače, jezevčíky, apod. co jsme za ta léta měli, tak mají tvrdší reakci vůči narušiteli, ale myslí u toho. Dle mýho je to zase i o výchově a vztahu k majiteli, pokud ví, že nemá "zabíjet na potkání", tak to prostě nedělá.
Biochemik
napsal(a):
Vždy mě bylo řečeno, že nejtvrdší hlídači a obránci jsou SAO.
A pokud mají rodiče přímo z Turkmenistánu apod., kde jsou stále zapojování do hlídání stád před medvědy a vlky a procházejí psí zkouškou, zápasem, .
Tak jsou úplně na jiném levlu co se týče hlídání a obrany.
Máte částečně pravdu, je málo takových hlídačů, jako je SAO.
Jen ne každý SAO je stejný. A k tomu Turkmenistánu - zrovna turkménský alabaj není ve vztahu k lidem až tak "tvrdý", jako SAO z některých jiných oblastí. Testy psa se psem mají smysl ve věci ochrany před šelmami, testují schopnost ustát boj. Není žádoucí, aby byli psi extrémně agresivní k lidem.
milannn
napsal(a):
Máte částečně pravdu, je málo takových hlídačů, jako je SAO.
Jen ne každý SAO je stejný. A k tomu Turkmenistánu - zrovna turkménský alabaj není ve vztahu k lidem až tak "tvrdý", jako SAO z některých jiných oblastí. Testy psa se psem mají smysl ve věci ochrany před šelmami, testují schopnost ustát boj. Není žádoucí, aby byli psi extrémně agresivní k lidem.