Mame doma 6ti mesični psi slečnu německého ovčáka vlkošedou, a zajimaly by ma vase názory na krmnou davku.Fence podavame granule Brit care, dostava je formou odmen při vycviku a zbytek pote do misky.cca do 300g.Podle tabulky na pytli by mela dostavat v pul roce cca 240g, což mi prijde malo.Prijde mi takova hubenejsi, jak rychle roste.Vazi asi 23kg.Zkousime sportovni kynologii.ale jsme naprosti zacatecnici, ale mam pocit ze slecnu to bavi, nas také, zatim.Bereme každou radu.Diky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přečtěte si, jak určit správnou dávku u masa od petraemily a podle toho se tak nějak zamyslete a neřešte dávku u Brita. To se ani nedá, každý pes je originál, co stačí jednomu, nemusí stačit druhému. Nedovedu si představit, že se budu řídit něčím, co je vytisknuto na nějakém pytli granulí. Jako odměnu bych volila mnohem atraktivnější pamlsek, než granule. Štěndo bude určitě šikovný, vlkošedky jsou pracovní N.O. a za lepší pamlsek vám udělá, co vám na očích uvidí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
ranzan
napsal(a):
Mame doma 6ti mesični psi slečnu německého ovčáka vlkošedou, a zajimaly by ma vase názory na krmnou davku.Fence podavame granule Brit care, dostava je formou odmen při vycviku a zbytek pote do misky.cca do 300g.Podle tabulky na pytli by mela dostavat v pul roce cca 240g, což mi prijde malo.Prijde mi takova hubenejsi, jak rychle roste.Vazi asi 23kg.Zkousime sportovni kynologii.ale jsme naprosti zacatecnici, ale mam pocit ze slecnu to bavi, nas také, zatim.Bereme každou radu.Diky.
240 gramů pro štěně v době kdy roste mi příjde hodně málo. Musíte se řídit tím, jak pes vypadá, v jaké je kondici, a ne nějakým údajem na pytli.
Navíc NO z mé zkušenosti nemají tak "ekonomický provoz" a potřebují vyšší dávky krmení než třeba stejně velký maliňák nebo dobrman - "ovci" musím dát pomalu dvojnásobek. Kdybych dala dospělému NO v zátěži půl kila masa bez přílohy, tak je jako radiátor, a přitom mnohem víc pracující maliňák na téhle dávce vypadá perfektně.
23kg je skoro moc, ale zalezi na kostre. Uvedomte si, ze v dospelosti by mela.mit uz jen o 10kg vic. Na lepsi pamlsky zapomente, granulky staci. To byste se taky dopracovala k tomu, ze.budete resit co ji chutna vic a za chvili budete mit prezraneho a rozmlsaneho psa.7 mes
No musi byt hubeny, viditelna posledni zebra.

anonymx
napsal(a):
23kg je skoro moc, ale zalezi na kostre. Uvedomte si, ze v dospelosti by mela.mit uz jen o 10kg vic. Na lepsi pamlsky zapomente, granulky staci. To byste se taky dopracovala k tomu, ze.budete resit co ji chutna vic a za chvili budete mit prezraneho a rozmlsaneho psa.7 mes
No musi byt hubeny, viditelna posledni zebra.
Nesouhlasím, jste moc strohý/á.
A proc? Vaha je fakt a pamlsky? Denne vidim na cvicaku majitele porovnavat jske maji pamlsky. S dnesnim zasobenim trhu je to.obcas.makacka. A svete div se, psiska se nijak extra nepretrhnou ani za lososa nebo jehneci nebo... moji psi se pretrhnou pro granuli.Ano, nikdy nejsou prezrani a urcite.by jim ruzne psmlsky taky.chutnaly, ale.proc je.na to.zvykat? Obcas je dostanou.jen tak. Ne pri cviceni, ale treba.o.piskoty.nestoji.vubec. maso ano, ale.na poslusnost mam spis micek a na stopy malinke.granulky.

anonymx
napsal(a):
A proc? Vaha je fakt a pamlsky? Denne vidim na cvicaku majitele porovnavat jske maji pamlsky. S dnesnim zasobenim trhu je to.obcas.makacka. A svete div se, psiska se nijak extra nepretrhnou ani za lososa nebo jehneci nebo... moji psi se pretrhnou pro granuli.Ano, nikdy nejsou prezrani a urcite.by jim ruzne psmlsky taky.chutnaly, ale.proc je.na to.zvykat? Obcas je dostanou.jen tak. Ne pri cviceni, ale treba.o.piskoty.nestoji.vubec. maso ano, ale.na poslusnost mam spis micek a na stopy malinke.granulky.
Nesouhlasím s tou větou, kde říkáte, že pes bude rozmlsaný, když bude dostávat různé pamlsky. Přece není každý pes stejný.
Pokud opravdu cvičíte, tak psa na pamlsky ani nelákáte ani ho jimi neuplácíte. Pamlsek je bonus a pokud potřebujete na každý trénink jiné pamlsky, protože na ty co už měl to není ono, je někde obrovská chyba. Ano, každý pes je jiný, pokud je to nežravec, pamlsky jsou celkem k ničemu a jejich neustálé střídání a hledání těch nej... je stejně k ničemu, protože si s chutí vezme poprvé, podruhé, potřetí už nic moc a smysl odměn je pryč. Nehledě na stopování, tam hledání těch nej je úplně na nic. Ano, můžu použít opravdu něco za co by pes dal duši, ale to si nechám jako rezervu pro případ, že bude opravdu zle a budu potřebovat něco extra.

anonymx
napsal(a):
Pokud opravdu cvičíte, tak psa na pamlsky ani nelákáte ani ho jimi neuplácíte. Pamlsek je bonus a pokud potřebujete na každý trénink jiné pamlsky, protože na ty co už měl to není ono, je někde obrovská chyba. Ano, každý pes je jiný, pokud je to nežravec, pamlsky jsou celkem k ničemu a jejich neustálé střídání a hledání těch nej... je stejně k ničemu, protože si s chutí vezme poprvé, podruhé, potřetí už nic moc a smysl odměn je pryč. Nehledě na stopování, tam hledání těch nej je úplně na nic. Ano, můžu použít opravdu něco za co by pes dal duši, ale to si nechám jako rezervu pro případ, že bude opravdu zle a budu potřebovat něco extra.
Ano cvičím, ale na míček.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
To, že se psiska nepřetrhnou při cvičení většinou není problém pamlsku, ale majitele, plemenné příslušnosti psa (některá plemena jsou holt nefakčenka), popř. kombinace obojího.
Třeba pro psy krmený masem je sice granule "pamlsek", ale mizerné hodnoty, takže ho sežerou, ale třeba já chci aby se na stopu těšili, a měli z ní požitek, protože tam budou mít něco super, a ne aby to obešli a granule sežrali jenom proto, že nic jinýho není a nebude. Pokud jsou mravenci, tak mi samozřejmě nic jinýho, než granule nezbývá, ale to je pro nás jenom z nouzectnost, a kolikrát stopu odejdou a granule tam nechají
Samozřejmě to není problém jen pamlsku, ale kombinace všeho možného. Ale to je o něčem jiném. Zadavatelka psala, že část krmné dávky dostane formou pamlsků a následná reakce byla hned "lepší pamlsek". Dnes se propaguje krmení štěňat pouze z ruky. Je to super.
A rozdíl je, že já také chci, aby se psi na stopu těšili, ale požitek z ní musím mít já a v žádné případě nechci, aby chodili od pamlsku k pamlsku nebo se řítili na konec s miskou masa, ale aby intenzivně s nízkým nosem pracovali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Samozřejmě to není problém jen pamlsku, ale kombinace všeho možného. Ale to je o něčem jiném. Zadavatelka psala, že část krmné dávky dostane formou pamlsků a následná reakce byla hned "lepší pamlsek". Dnes se propaguje krmení štěňat pouze z ruky. Je to super.
A rozdíl je, že já také chci, aby se psi na stopu těšili, ale požitek z ní musím mít já a v žádné případě nechci, aby chodili od pamlsku k pamlsku nebo se řítili na konec s miskou masa, ale aby intenzivně s nízkým nosem pracovali.
On ještě někdo stopuje s miskou masa na konci?
Stopuju s lidmi co mají za sebou s různými psy MR, MS (včetně IPO - FH) - na stopy chodí s pytlem nakrájenýho gothaje nebo sýru, a nemám pocit že by jejich psi nepracovali intenzivně s nízkým nosem. Naopak, po tom co jsem zahodila předsudky, a zapomněla na ty "obecný pravdy z dob minulých" se mi povedlo psy výrazně zpřesnit a zpomalit, aniž bych musela používat nějaký donucovací prostředky .
Budete se divit, ale i to je dneska k vidění.
Já mám zkušenosti úplně opačné, jakmile dám do stopy cokoliv lákavého (sýr, salám) tak psiska cítí tuhle mňamku na dálku, zvednou čumák a doslova hledají jen pamlsky. U nejmladší, která má tendence jít poněkud rychlejším tempem jsem jednou dala salámek, abych jí zpomalila a pak jsem měla měsíc co dělat.
Ja si myslim, ze 23 kg je tak akorat. Nase fena NO ma 5,5 mesice a ma necelych 18 kg ovsem je tak 2 kg pod vahou co by mela mit (ve ctyrech mesicich diagnostikovana EPI, do toho se pridalo SIBO a pankreatitida, tak byla jen kost a kuze - bohuzel). Jen na okraj chci na EPI upozornit, jelikoz kdyby zrala docela dost a pritom hubla, tak by to mohlo byt tim - u NO je prokazana dedicnost a projevuje se do dvou let veku.
My dle tabulky krmime - ale spis orientacne, jelikoz nase je jak vysavac a sezrala by pytel na posezeni :D. Jinak samozrejme vse se odviji od toho kolik ma zvire pohybu a cinnosti, zkusit se orientovat i dle toho jak fenka vypada - kdyz je hubena nebala bych se pridat, snad na kazdem pytli od granuli je napsane, ze je to jen orientacni. Budem prechazet na acanu pacificu a taky je tam psano 260g/den - ted ma zvysenou davku o cca 25%, aby vsechno dohnala kdyz uz se stabilizovala :).
V cca 8 mesicich je kostra hotova a uz bude jen mohutnet takze prudky rust uz bude mit za sebou.
Jinak tady je australska studie podle, ktere se od zacatku trochu orientuju co se tyce vahy a vseobecne rustove krivky u NO: http://www.gsdcqld.org.au/Nutrition%20in%20Dogs_0.pdf
Popripade poradit se s veterinarem, jestli pridat ci ne, kdyz tam nahodou budete mit cestu :).