Prosím jak řešíte u štěnátka pupeční kýlu?je to větší plemeno s pp.V prvním A vrhu před 2 lety kýla nebyla, až nyní v B vrhu je u jednoho největšího štěnátka-ale není to velká kýla, je to jen takový malý hrášek.Veterinář, říkal, že je lepší ho operovat až bude trochu starší-tj u nových majitelů.Že to bude jen malý zákrok u takhle maličké kýly.Štěnátka prodávám kolem 8 týdne a víc, za cenu v nižší relaci.Štěnátko, nebude využíváno k chovu, ani na výstavy, chtějí ho jen jako společníka.Ale jak mám tuhle kýlu řešit?dát to do smlouvy a štěnátko nechat odoperovat sama, nebo dát slevu?moc děkuji.
My jsme to řešili tak tak, že ve smlouvě je uvedeno, že štěně má kýlku, a proto je na něj sleva z kupní ceny v ceně operace, tj. cca 1500 korun. majitele na to upozorním a řeknu jim, že veterinář doporučuje odstranit kolem 4. měsíce.
nemám moc dobré zkušenosti s operací kýly před odběrem - dělali jsme dvakrát (každou na jiném pracovišti) a obě bylo nutné reoperovat. takže jsme pak operaci platili dvakrát. Od té doby dávám slevu.
Díky za info..veterinář říkal, že je to kýlečka tak na 1 až 2 stehy..když dám slevu 2000kč, tak štěně s pp bude za 5000kč..prodávám štěnátka za nižší cenu, aby dlouho nebyla doma a všichni měli šanci si pořídit štěnátko s pp..starší štěnátka se prodávají už hůř a taky my si doma hrozně zvykneme a zase by sjem si chtěli další nechat ..Jejich matka byla 4000kč dražší..Tak právě se rozhoduji, jestli ho mám nechat odoperovat ještě doma, ale trochu mám teda strach, aby nemusela být nutná reoperace..
Doma určitě ne, byl by problém ho oddělit, aby mu fena nebo sourozenci stehy nerozlízali. A také jak štěně roste a břišní stěna se zvětšuje bývá to problém a kýla se může opakovat.
Já osobně jsem to do smlouvy napsala, ale majitelé ani slevu nechtěli, protože věděli, že je to prkotina.
Aha, fena si myslím, že by to nelízala, teda nemůžu za ni dát ruku do ohně, už od nich hrozně zdrhá a na kojení ji tam vedu skoro nasílím
spíš k nim jde pouze jestli mají zbytky z krmení
ale sourozenci možná ano, hrají si, perou se atd...tohle teda vidím jako větší problém..
jen že jsem četla, že by někdo nikdy neprodal štěně s kýlou-teda v našem případě s kýlečkou..Mám známou a ti prý u jednoho plemenne mají kýlu skoro u každého štěněte, že prý to to plemeno má..Moje dcerka má taky od narození pupeční, kýlu a zatím se jen sleduje..
No prostě majitele s tímhle seznámím dáme to do smlouvy a nějak se domluvíme určitě..
Jestli můžu z pohledu toho, kdo pejska s pupeční kýlou koupil... ségra si pořídila fenku "maltézáčka" (ehm bez PP tedy), o kýle byla ale i tak informována (sleva (z té malé částky) na fenku byla i tak kvůli šilhavému očičku), zhruba na necelých 4 měsících se odoperovala a pak byl dobu klid. V dospělosti se ale fence kýla udělala znovu - je ovšem tak miniaturní, že dle veterinářů není třeba ji zatím operovat, pouze hlídat. Je na špatném místě a operace by byla hodně riskantní. Zatím s ní fenka žije 3 a půl roku a bez problému.
A co když novým majitelům štěně náhodou zákrok nepřežije a neprobudí se třeba po narkoze ? Vrátíte jim plnou kupní cenu ? Pupeční kýlu byste měla nechat operovat vy jako správný chovatel a nepřenášet svojí povinnost a zodpovědnost na nové majitele - tak jedná správný chovavatel. Takže si štěně nechte u sebe dál, kýlu nechte vyoperovat třeba v 8 nebo 9 týdnech, a pak ho teprve prodejte. Pokud byste ho prodávala s pupeční kýlou, tak bych trval, aby bylo zakotveno v kupní smlouvě, že pokud štěně při operaci uhyne, vrátíte plnou cenu za štěně. A nejserioznější je ho prodat až po operované pupeční kýle - a nepřenášet zodpovědnost na nové majitele - tak to dělá solidní chovatel.
HANELE77
napsal(a):
Naši měli velkou kníračku, při odběru měla taky kýlu (jako hrášek), dostali tehdy slevu z ceny a starý vet jim poradil podlepovat mincí...kýla se skutečně zatáhla a operace nebyla potřeba
Zkusila bych to, za to nic nedáte (nebo noví majitelé) a operovat můžete vždycky...
A co kdyby se nezatahla a štěně při operaci novým majitelům uhynulo ? Co by jim pak byla platná sleva z ceny ? Jak to potom řešit pokud to pro tento případ není ošetřeno v kupní smlouvě ? Není lepší, aby případná rizika nesl chovatel co štěně vyprodukoval ( tedy jeho zodpovědnost a povinnost ) a ne nový majitel ? Prodávat štěně s vyřešenou pupeční kýlou, třeba později než ostatní štěňata ( více starostí pro chovatele ) - i to patří k dobrému servisu slušného a zodpovědného chovatele štěňat s PP.
Štěně s pupeční kýlou neprodávám. Zrovna to řeším. Jedna fenka měla kýlu, nechala jsem to zoperovat, ale protože nevím, jak se to bude vyvíjet dál a jestli to nebude recidivovat, fenka zatím zůstane doma. Nechci přenášet zodpovědnost na majitele. Kromě toho nemohu vědět, jaké budou komplikace (včetně té, že se štěně neprobudí z narkózy - pokud bude muset být operováno znovu) a nehodlám se dohadovat s lidmi. I když ti lidé budou slušní, vždycky je to nepříjemné, když se něco takového stane. I kdybych samozřejmě vrátila peníze, proč vystavovat lidi stresu, že sotva si zvyknou na štěňátko, tak hned o něj přijdou?
mishule
napsal(a):
Jestli můžu z pohledu toho, kdo pejska s pupeční kýlou koupil... ségra si pořídila fenku "maltézáčka" (ehm bez PP tedy), o kýle byla ale i tak informována (sleva (z té malé částky) na fenku byla i tak kvůli šilhavému očičku), zhruba na necelých 4 měsících se odoperovala a pak byl dobu klid. V dospělosti se ale fence kýla udělala znovu - je ovšem tak miniaturní, že dle veterinářů není třeba ji zatím operovat, pouze hlídat. Je na špatném místě a operace by byla hodně riskantní. Zatím s ní fenka žije 3 a půl roku a bez problému.
Jenom úplně malá otázka mimo hlavní téma:
nerozumím této Vaší větě: " Je na špatném místě a operace by byla hodně riskantní."
Nemluvíte o kýle tříselné? Pupeční kýla je vždy na stejném místě, nemůže být "na špatném místě" je vždycky v místě pupíku.
Ach jo, opravdu děláte z komára velblouda!vždycky se to tady rozjede a všichni co nejednají stejně, tak jsou špatní!
Já už psala koupila jsem fenku co měla velkou kýlu, ani to nebylo ve smlouvě, ani to nebylo operované, fenka opraci přežila bez jakýchkoli komplikací, i tak chovatelka byla velice slušná paní a celou domu komunikovala a nabídla mi peníze za operaci.
Tahle kýlečka je maličká, jako hrášek, ještě sem neslyšela o psu co by po téhle minioperaci zemřel..
Majitelům jsem o kýle řekla a ptala jsem sejich jestli ji mám oprovat ještě doma, že si ho vezmou později, nebo až u nich později..Volali mi, že mají v rodině veterináře a ten jim řekl, že jim ho odperuje až později doma, podle toho jak kýla bude veliká-je maličká, chtějí si ho vzít, dávám jim slevu 1000kč, takže budou mít štěně s pp za 6000kč -jinak bez vady..
Moje dcerka má také od narození pupeční kýlu, nejdřív měla kýlní pás, ten moc nepomohl, jen trochu, zatím se to jen sleduje..měla jsem ji nechat v nemocnici dokud mi ji ji nedají dohromady?
Nijak ji to nevadí, měla to docela dost, už je jen malá..mudra říkala, že se bude nadále sledovat a uvid se jak se bude postupovat, pokud se do dalších 2 let nezatáhne, tak ji budou operovat..
Kdyby byla kýla velká asi bych to řešila hned, ale tento pidi hrášek nemyslím, že je tak veliký problém a nevíc mají v rodině veterináře, který jim to sám poradil..
Takže jsem špatný chovatel..mám chovku od roku 1994, od té doby zatím pouze 4 vrhy, nejsem množitel a kýlu jsem ještě neměla..tak jsem šla na radu-příště už budu raději vše řešit sama s veterinářem..
jupa111
napsal(a):
Ach jo, opravdu děláte z komára velblouda!vždycky se to tady rozjede a všichni co nejednají stejně, tak jsou špatní!
Já už psala koupila jsem fenku co měla velkou kýlu, ani to nebylo ve smlouvě, ani to nebylo operované, fenka opraci přežila bez jakýchkoli komplikací, i tak chovatelka byla velice slušná paní a celou domu komunikovala a nabídla mi peníze za operaci.
Tahle kýlečka je maličká, jako hrášek, ještě sem neslyšela o psu co by po téhle minioperaci zemřel..
Majitelům jsem o kýle řekla a ptala jsem sejich jestli ji mám oprovat ještě doma, že si ho vezmou později, nebo až u nich později..Volali mi, že mají v rodině veterináře a ten jim řekl, že jim ho odperuje až později doma, podle toho jak kýla bude veliká-je maličká, chtějí si ho vzít, dávám jim slevu 1000kč, takže budou mít štěně s pp za 6000kč -jinak bez vady..
Moje dcerka má také od narození pupeční kýlu, nejdřív měla kýlní pás, ten moc nepomohl, jen trochu, zatím se to jen sleduje..měla jsem ji nechat v nemocnici dokud mi ji ji nedají dohromady?
Nijak ji to nevadí, měla to docela dost, už je jen malá..mudra říkala, že se bude nadále sledovat a uvid se jak se bude postupovat, pokud se do dalších 2 let nezatáhne, tak ji budou operovat..
Kdyby byla kýla velká asi bych to řešila hned, ale tento pidi hrášek nemyslím, že je tak veliký problém a nevíc mají v rodině veterináře, který jim to sám poradil..
Takže jsem špatný chovatel..mám chovku od roku 1994, od té doby zatím pouze 4 vrhy, nejsem množitel a kýlu jsem ještě neměla..tak jsem šla na radu-příště už budu raději vše řešit sama s veterinářem..
Spousta diskutujících je papežštější než papež, na to si na iFauně musíte holt zvyknout. A ideálně takové komentáře přejít mávnutím ruky a vůbec na ně nereagovat. Čím víc totiž budete reagovat, tím víc bude vody na jejich mlýn a ještě víc se v tom budou rejpat a hledat, kde by co poplivali. Na trolly zabírá jenom ignorace.
koňadra
napsal(a):
Štěně s pupeční kýlou neprodávám. Zrovna to řeším. Jedna fenka měla kýlu, nechala jsem to zoperovat, ale protože nevím, jak se to bude vyvíjet dál a jestli to nebude recidivovat, fenka zatím zůstane doma. Nechci přenášet zodpovědnost na majitele. Kromě toho nemohu vědět, jaké budou komplikace (včetně té, že se štěně neprobudí z narkózy - pokud bude muset být operováno znovu) a nehodlám se dohadovat s lidmi. I když ti lidé budou slušní, vždycky je to nepříjemné, když se něco takového stane. I kdybych samozřejmě vrátila peníze, proč vystavovat lidi stresu, že sotva si zvyknou na štěňátko, tak hned o něj přijdou?
Ano, to je správný přístup. Také neprodávám štěně s kýlou, ale až později s odoperovanou kýlou a vyndanými stehy a nepřenáším svou zodpovědnost na nového majitele štěněte. Kdyby novému majiteli štěně při operaci uhynulo, tak mu sleva z ceny asi nebude moc platná...
anonymx
napsal(a):
Za 40 let chovu psu jsem neslysela o uhynu pri operaci pupecni kyly. A vzhledem k tomu, ze se operace doporocuje az v pozdejsim veku; je fakt nesmysl drzet stene doma kvuli naproste banalite.
Mojí známé se to již stalo, nechávala odoperovat 2 pupeční kýly a jedno štěně se neprobudilo z narkozy. Že to ty neznáš neznamená, že to tak není. Nesmysl je prodávat štěně s kýlou a svoje povinnosti přenášet na kupujícího. Takže slušný a solodní chovatel si podrží štěně doma déle třeba o 2 - 3 týdny a prodá štěně až s vyřešenou a vyoperovanou kýlou. To je také rozdíl v přístupu mezi množiteli a opravdovými chovateli...
bilusik
napsal(a):
Mojí známé se to již stalo, nechávala odoperovat 2 pupeční kýly a jedno štěně se neprobudilo z narkozy. Že to ty neznáš neznamená, že to tak není. Nesmysl je prodávat štěně s kýlou a svoje povinnosti přenášet na kupujícího. Takže slušný a solodní chovatel si podrží štěně doma déle třeba o 2 - 3 týdny a prodá štěně až s vyřešenou a vyoperovanou kýlou. To je také rozdíl v přístupu mezi množiteli a opravdovými chovateli...
Myslím, že to trochu dramatizujete. Pravděpodobnost, že štěně uhyne při operaci kýlky je velmi malá. A solidní chovatel v takovém případě samozřejmě vrací plnou kupní cenu, i když smlouva na tuto eventualitu nemyslí.
Podle mého názoru nejde o žádné přenášení povinností! já bych třeba tak malé štěně už nikdy operovat nenechal a považuju toto za nezodpovědné a vůči štšněti za velmi rizikové. Potenciální majitel je s problémem seznámen, může konzultovat na svojí veterině a sám se rozhodnout.
vykřikovat tady o množitelích je přinejmenším nefér. To, že po různých zkušenostech nejsem nakloněn tomu, nechat operovat hodně mladá štěňata ještě neznamená že vy s opačným názorem jste lepší chovatel, majitel nebo člověk.
Já si klidně doma štěně nechám, klidně i půl roku ! nevadí mi to, ale myslím čím déle tu bude s náma, tím víc se na nás upne a bude daleko víc stresovanější..a taky hrozí, že bych si klidně štěnátko i doma nechala uplně..
Zájemci se na štěnátko moc těší, chtěli si ho odvést i dříve, ale nedávám nikdy štěnátka dřív než v 8 týdnech..
Rozhodně nechci NIC PŘENÁŠET NA KUPUJÍCÍHO!Psali jsme si emaily, potom jsem s nima mluvila telefonicky, štěnátko by chtěli co nejdříve a jejich veterinář jim radí operaci odložit na pozdější dobu..Klidně jim ho nechám operovat, není to pro mě žádný problém, jen sem chtěla vědět, co je lepší pro štěnátko a jak se tohle řeší..tím jsem se stala nezodpovědnou množitelkou, ikdyž mám od roku 1994 pouze 4 vrh štěnátek
Opravdu už nemá smysl, na cokoli se ptát, o čem koli se tady radit..pak se dozvím, že jsem množitel..
nemám už slov..všem co radili a nenapadali, moc děkuji, asi to bude můj poslední dotaz tady...
Dasvo
napsal(a):
Myslím, že to trochu dramatizujete. Pravděpodobnost, že štěně uhyne při operaci kýlky je velmi malá. A solidní chovatel v takovém případě samozřejmě vrací plnou kupní cenu, i když smlouva na tuto eventualitu nemyslí.
Podle mého názoru nejde o žádné přenášení povinností! já bych třeba tak malé štěně už nikdy operovat nenechal a považuju toto za nezodpovědné a vůči štšněti za velmi rizikové. Potenciální majitel je s problémem seznámen, může konzultovat na svojí veterině a sám se rozhodnout.
vykřikovat tady o množitelích je přinejmenším nefér. To, že po různých zkušenostech nejsem nakloněn tomu, nechat operovat hodně mladá štěňata ještě neznamená že vy s opačným názorem jste lepší chovatel, majitel nebo člověk.
Naprosto souhlasím. Podle mě je to sviň*rna pro tak malé štěndo. Žádné přenášení povinností to podle mě také není, když o tom budoucí majitel ví a souhlasí s tím, a chovatel mu dá slevu v ceně operace.
A já si myslím, že operace a narkóza u takových mrňat je mnohem rizikovější než operace staršího.
Rozhodně bych nenechala, ani na prosbu ze strany budoucího páníčka, operovat maličká miminka...
Ano, pravděpodobnost je malá, ale může se to stát. Jkao zkušený chovatel s letitou praxí vím, k jakému veterináři jít, který je dobrý a šikovný, a který je lempl - to se mezi chovateli rozkřikne a informace o veterinářích si mezi sebou předávají. Ale začínající chovatel, co si koupí štěně a nemá ve svém regionu přehled ke komu šikovnému jít se to klidně může stát ( spíše třeba než chovateli, který už má o vetech kdo je šikovný a kdo ne přehled). Takže pro každé případy by to měli mít nějak smluvně ošetřeno pokud chovatel chce prodat štěně s kýlou - náhoda je blbec. A kdyby náhodou štěně uhynulo, tak jak již jsem psal sleva z kupní ceny nebude novému majiteli k ničemu. Pravděpodobnost je sice malá, ale já to nechám u svého veta v 8 nebo 9 týdnech odoperovat, když se kýkla ve vrhu vyskytne a prodávám třeba až v 10 ti týdnech po vyndání stehů. A nový majitel se operací nemusí nijak stresovat a nikam lítat - prostě to beru tak, že to je moje povinnost a patří to k dobrému chovatelskému servisu.
skaia
napsal(a):
Naprosto souhlasím. Podle mě je to sviň*rna pro tak malé štěndo. Žádné přenášení povinností to podle mě také není, když o tom budoucí majitel ví a souhlasí s tím, a chovatel mu dá slevu v ceně operace.
A já si myslím, že operace a narkóza u takových mrňat je mnohem rizikovější než operace staršího.
Rozhodně bych nenechala, ani na prosbu ze strany budoucího páníčka, operovat maličká miminka...
Já jsem zase toho názoru, že je to přenášení zodpovědnosti chovatele na nového majitele a slušný chovatel by to měl nechat vyoperovat ještě před odběrem. Narkoza je stejně riziková v 10 týdnech jako ve 4 měsících, záleží jestli má štěně zdravé srdce a kdo operaci provádí - na věku, když se to dělá až kolem 9 nebo 10 týdne už zas tak nezáleží, to už je dostatěčný věk. Já bych si štěně s nevyoperovanou pupeční kýlou nekoupil, požadovat bych, aby toto provedl chovatel. Proč by měl riziko podstupovat nový majitel a ne chovatel, který štěně vyprodukoval. A jsem také toho názoru, že kdyby štěně nějakou náhodou uhynulo, tak sleva z kupní ceny pak není na nic. A jak to potom po případném náhodném úhynu štěněte při operaci s chovatelem řešit ?
bilusik
napsal(a):
Ano, pravděpodobnost je malá, ale může se to stát. Jkao zkušený chovatel s letitou praxí vím, k jakému veterináři jít, který je dobrý a šikovný, a který je lempl - to se mezi chovateli rozkřikne a informace o veterinářích si mezi sebou předávají. Ale začínající chovatel, co si koupí štěně a nemá ve svém regionu přehled ke komu šikovnému jít se to klidně může stát ( spíše třeba než chovateli, který už má o vetech kdo je šikovný a kdo ne přehled). Takže pro každé případy by to měli mít nějak smluvně ošetřeno pokud chovatel chce prodat štěně s kýlou - náhoda je blbec. A kdyby náhodou štěně uhynulo, tak jak již jsem psal sleva z kupní ceny nebude novému majiteli k ničemu. Pravděpodobnost je sice malá, ale já to nechám u svého veta v 8 nebo 9 týdnech odoperovat, když se kýkla ve vrhu vyskytne a prodávám třeba až v 10 ti týdnech po vyndání stehů. A nový majitel se operací nemusí nijak stresovat a nikam lítat - prostě to beru tak, že to je moje povinnost a patří to k dobrému chovatelskému servisu.
Ten "dobrý chovatelský servis" znamená mnohem větší ohrožení štěněte JEN pro pohodlnost budoucího majitele?
Sleva z kupní ceny ani následné vrácení plné kupní ceny asi novému majiteli k ničemu nebude. Ale s tím, že se může stát i takové neštěstí, si nový majitel štěndo kupuje a musí s tím i počítat.
Rozhodně je nižší, a troufnu si říct mnohem nižší, pravděpodobnost, že umře půlroční štěně při takové operaci, než že umře osmitýdenní štěndo při operaci stejné.
skaia
napsal(a):
Ten "dobrý chovatelský servis" znamená mnohem větší ohrožení štěněte JEN pro pohodlnost budoucího majitele?
Sleva z kupní ceny ani následné vrácení plné kupní ceny asi novému majiteli k ničemu nebude. Ale s tím, že se může stát i takové neštěstí, si nový majitel štěndo kupuje a musí s tím i počítat.
Rozhodně je nižší, a troufnu si říct mnohem nižší, pravděpodobnost, že umře půlroční štěně při takové operaci, než že umře osmitýdenní štěndo při operaci stejné.
Pokud bude kýla vyoperovaná před prodejem štěněte, tak přece nový majitel pak už s úhynem při operaci kýly počítat nemusí - rizika správně nesl chovatel a ne nový majitel. Jsem také názoru, že chovatelé by se asi neměli zříkat svojich poviností a přenášet je na kupující.
koňadra
napsal(a):
Souhlasím.
zdravýrozum
napsal(a):
Pokud bude kýla vyoperovaná před prodejem štěněte, tak přece nový majitel pak už s úhynem při operaci kýly počítat nemusí - rizika správně nesl chovatel a ne nový majitel. Jsem také názoru, že chovatelé by se asi neměli zříkat svojich poviností a přenášet je na kupující.
Ano, ale když nový majitel nechce aby kýla byla vyoperována u chovatele, ale až u nich (což jsem pochopila, že je případ zadavatelky), tak asi počítají i s případnou smrtí.
Kdybych si pořizovala štěndo a to mělo kýlu, tak bych rozhodně nechtěla po chovateli, aby bylo operováno u něj, raději u mě až bude starší. Takže by chovatel, od kterého bych ho kupovala, logicky nepřenášel "svoje" povinnosti na mě, nýbrž já sama na sebe. Což jsem pochopila, že je případ i zadavatelky, která jim nabídla možnost a oni vybrali právě tu, aby štěně operovali až bude u nich a starší.
skaia
napsal(a):
Ano, ale když nový majitel nechce aby kýla byla vyoperována u chovatele, ale až u nich (což jsem pochopila, že je případ zadavatelky), tak asi počítají i s případnou smrtí.
Kdybych si pořizovala štěndo a to mělo kýlu, tak bych rozhodně nechtěla po chovateli, aby bylo operováno u něj, raději u mě až bude starší. Takže by chovatel, od kterého bych ho kupovala, logicky nepřenášel "svoje" povinnosti na mě, nýbrž já sama na sebe. Což jsem pochopila, že je případ i zadavatelky, která jim nabídla možnost a oni vybrali právě tu, aby štěně operovali až bude u nich a starší.
To si asi špatně vysvětlujete, že by nový majitel počítal s rizikem úmrtí štěněte u něj. To pouze asi nový nezkušený majitel vůbec neví, že takové riziko vůbec hrozí, i když malé a pořád hrozí. Takže si nemyslím, že by nový majitel počítal s rizikem úmrtí štěněte. Kdyby asi znal všechna rizika, tak by asi na slevu nepřistoupil. Vemte si, že jsou plemena, kde se štěňata prodávají třeba za 15 nebo 20 tisíc Kč. Tak na co by novému majiteli byla sleva 2 tisíce Kč z ceny, když by nedej bože štěně uhynulo ? Já to chápou také tak, že se chovatel zříká svojich poviností a přenáší je na majitele - to by museli napsat ještě do kupní smlouvy, že prodává štěně s kýlou se slevou, a pokud při operaci uhyne, vrátí kupujícímu celou kupní částku - jinak to je přenášení rizika na nového majitele a to je jednoznačně špatně - riziko by měl nést chovatel před prodejem a ne nový majitel.
zdravýrozum
napsal(a):
Vzhledem k tomu, ze.mam super veterinare a vetsi plemeno naprosto mu verim, kdyz mi rekne, ze pupecni kylu (pokud neni abnormalni) operovat driv jak v 5-6 mesicich je prasarna. Nehlede na to, ze se mi jevi jako mnohem horsi oddelit v kritickem veku pro socializaci stene od matky, eventualne sourozencu a udrzet ho v takovem klidu, nebrat ven a ohlidat aby si stehy neroztrhl.Moje povinnost jako chovatele je predat stene zdrave a uvedomit kupujiciho o vadach zjevnych v den odberu. Zvatlat o prenaseni povinnosti v tomto pripade je asi stejne, jako byste mela povinnost nechat odoperovat spatne neseny ocas, nesestoupla varlata, ...
Super zkušené a šikovné veterináře z různými názory máme každý, kdo se okolo psů pohybujeme dlouho. Já bych prostě štěně s pupeční kýlou nekoupil, ani se slevou ( sleva je asi jen cena budoucí operace - není to sleva na případná rizika ). Stejná prasárna je to s kýlou prodávat a přenášet rizika na kupujícího a nenapsat o tom nějakou klauzuli do kupní smlouvy, co bude, kdyby náhodou štěně při operaci této pupeční kýly uhynulo.
Vite, to bude asi tim, ze ja si muzu dovolit zajemce vybirat a stenata si berou kynologove, takze lidi normalni, kteri pupecni kylu berou.jako vcelku zanedbatelnou prkotinu. Jo a ja mam sama ted 2 feny s kylou jak hrasek, jedne je 12 a vrcholovou sportovni.karieru ma za sebou a druhe 4. Kylu jen letmo sledujeme a veterinar operaci nepovazuje za.nutnou.
bilusik
napsal(a):
To si asi špatně vysvětlujete, že by nový majitel počítal s rizikem úmrtí štěněte u něj. To pouze asi nový nezkušený majitel vůbec neví, že takové riziko vůbec hrozí, i když malé a pořád hrozí. Takže si nemyslím, že by nový majitel počítal s rizikem úmrtí štěněte. Kdyby asi znal všechna rizika, tak by asi na slevu nepřistoupil. Vemte si, že jsou plemena, kde se štěňata prodávají třeba za 15 nebo 20 tisíc Kč. Tak na co by novému majiteli byla sleva 2 tisíce Kč z ceny, když by nedej bože štěně uhynulo ? Já to chápou také tak, že se chovatel zříká svojich poviností a přenáší je na majitele - to by museli napsat ještě do kupní smlouvy, že prodává štěně s kýlou se slevou, a pokud při operaci uhyne, vrátí kupujícímu celou kupní částku - jinak to je přenášení rizika na nového majitele a to je jednoznačně špatně - riziko by měl nést chovatel před prodejem a ne nový majitel.
No, psala, že mají v rodině veterináře, pokud se nemýlím, a on asi zná rizika narkózy.
Já znám rizika narkózy a štěně bych si stejně vzala s kýlou. Rozhodně bych nechtěla od chovatele, aby mu jí nechal odoperovat u něj v osmi týdnech věku.
Dasvo
napsal(a):
Naprosto s Vámi souhlasim...
anonymx
napsal(a):
Vzhledem k tomu, ze.mam super veterinare a vetsi plemeno naprosto mu verim, kdyz mi rekne, ze pupecni kylu (pokud neni abnormalni) operovat driv jak v 5-6 mesicich je prasarna. Nehlede na to, ze se mi jevi jako mnohem horsi oddelit v kritickem veku pro socializaci stene od matky, eventualne sourozencu a udrzet ho v takovem klidu, nebrat ven a ohlidat aby si stehy neroztrhl.Moje povinnost jako chovatele je predat stene zdrave a uvedomit kupujiciho o vadach zjevnych v den odberu. Zvatlat o prenaseni povinnosti v tomto pripade je asi stejne, jako byste mela povinnost nechat odoperovat spatne neseny ocas, nesestoupla varlata, ...
anonymx
napsal(a):
Vite, to bude asi tim, ze ja si muzu dovolit zajemce vybirat a stenata si berou kynologove, takze lidi normalni, kteri pupecni kylu berou.jako vcelku zanedbatelnou prkotinu. Jo a ja mam sama ted 2 feny s kylou jak hrasek, jedne je 12 a vrcholovou sportovni.karieru ma za sebou a druhe 4. Kylu jen letmo sledujeme a veterinar operaci nepovazuje za.nutnou.
Zájemce si můžeme dovolit vybírat pro svá štěňata většina z nás, co už chová dlouho a v chovu něco znamená (nejen vy). Ale jak vidno ne všichni chovatelé chtějí přijímat svou odpovědnost za svá vyprodukovaná štěňata, vy prodáte štěně s kýlou, tím to přenesete na jiného majitele ať si udělá operaci později. Dáte mu na operaci nějakou slevu, ale když mu štěně náhodou při zákroku uhyne, tak černého Petra drží nový majitel a ne vy jako "chovatel" co štěně s genetickou vadou vyprodukoval - jen přenášíte svojí povinnost a zodpovědnost na někoho jiného. U feny na chov může být neodoperovaná pupeční kýla v době březosti velký problém a ne prkotina. Pupeční kýla je prostě genetická vada ( zeslabení břišní stěny ) a slušný chopvatel by riziko a svojí zodpovědnost neměl přehrávat na jiného (nového) mnohdy neskušeného majitele. To vidím jako chybu.
zdravýrozum
napsal(a):
Já jsem zase toho názoru, že je to přenášení zodpovědnosti chovatele na nového majitele a slušný chovatel by to měl nechat vyoperovat ještě před odběrem. Narkoza je stejně riziková v 10 týdnech jako ve 4 měsících, záleží jestli má štěně zdravé srdce a kdo operaci provádí - na věku, když se to dělá až kolem 9 nebo 10 týdne už zas tak nezáleží, to už je dostatěčný věk. Já bych si štěně s nevyoperovanou pupeční kýlou nekoupil, požadovat bych, aby toto provedl chovatel. Proč by měl riziko podstupovat nový majitel a ne chovatel, který štěně vyprodukoval. A jsem také toho názoru, že kdyby štěně nějakou náhodou uhynulo, tak sleva z kupní ceny pak není na nic. A jak to potom po případném náhodném úhynu štěněte při operaci s chovatelem řešit ?
skaia
napsal(a):
No, psala, že mají v rodině veterináře, pokud se nemýlím, a on asi zná rizika narkózy.
Já znám rizika narkózy a štěně bych si stejně vzala s kýlou. Rozhodně bych nechtěla od chovatele, aby mu jí nechal odoperovat u něj v osmi týdnech věku.
Skáia: trochu jste me předběhla, Já bych si stěně s kýlkou taky vzala, vůbec by to pro me nebyl problém, to jen pořád někdo problémy hledá a vyhrabava....
bilusik
napsal(a):
Zájemce si můžeme dovolit vybírat pro svá štěňata většina z nás, co už chová dlouho a v chovu něco znamená (nejen vy). Ale jak vidno ne všichni chovatelé chtějí přijímat svou odpovědnost za svá vyprodukovaná štěňata, vy prodáte štěně s kýlou, tím to přenesete na jiného majitele ať si udělá operaci později. Dáte mu na operaci nějakou slevu, ale když mu štěně náhodou při zákroku uhyne, tak černého Petra drží nový majitel a ne vy jako "chovatel" co štěně s genetickou vadou vyprodukoval - jen přenášíte svojí povinnost a zodpovědnost na někoho jiného. U feny na chov může být neodoperovaná pupeční kýla v době březosti velký problém a ne prkotina. Pupeční kýla je prostě genetická vada ( zeslabení břišní stěny ) a slušný chopvatel by riziko a svojí zodpovědnost neměl přehrávat na jiného (nového) mnohdy neskušeného majitele. To vidím jako chybu.
Bla, bla, bla a pořád dokola...kolikrát ještě ?
panda H
napsal(a):
Skáia: trochu jste me předběhla, Já bych si stěně s kýlkou taky vzala, vůbec by to pro me nebyl problém, to jen pořád někdo problémy hledá a vyhrabava....
Ne, jen se tu nahlas mluví o možných rizicích, které možná zájemce o štěně, který třeba kupuje svého prvního psa ani nezná a neví o nich, a kdyby o nich věděl, tak by třeba ani štěně s kýlou nechtěl. A dále se tu mluví o přehrávání rizika operace na nového majitele, což si osobně také myslím, že je špatně. A když mu bude chovatel tvrdit, že se jedná o banalitu a nemůže se nic stát, že kýla nic není a nemusí se ničeho bát, a že mu dá na operaci kýly slevu z ceny, tak na to neznalý zájemce může skočit. Takže za mně, by také operaci měl nechat udělat operaci kýly před prodejem a prodat ho třeba až ve 3 měsících po vyoperované kýle - nikde nepíšeme dělat to nutně v 8 týdnech, chovatel ji může nechat vyoperovat třeba ve 3 měsících a teprve potom štěně prodat třeba ve 3,5 měsících. Já bych si štěně s kýlou také nekoupil ani se slevou, raděj bych si koupil štěně bez kýly za normální cenu. Kýlu by měl nechat operovat majitel než štěně prodá, i kdyby ho měl prodat později a to se tu většině chovatelů asi nelíbí a každý se jich chce zbavit hned v 7 nebo 8 týdnech kýla nekýla, aby měl prodáno a klídek a prodá radši s kýlou, což je podle mne špatně.
zdravýrozum
napsal(a):
Souhlasím také s tímto.
Kristepane, kde jste prisli na to, ze pupecni kyla je geneticka vada? Tak nevim, abych jako chovatel neprenasela sve povinnosti jestli bych je nemela prodavat po prezubeni s s RTG. Ten je taky v narkoze a asi bych je mela nechat kompletne vysetrit na vsechny choroby. Vazeni, prehanite. Riziko uhynu je tak nepatrne, ze kalkulovat s nim predem je opravdu pres. Vite ze ani u deti se pupecni kyla neoperuje hned? No a ja bych si zase nikdy nevzala stene starsi 7 tydnu. Kyla je mi uplne jedno ve srovnani se skodami na steneti, ke kterym dojde at chcete nebo.nechcete pokud ho nechate u feny a chovatele. Mam pracaky a pokud.mam resit kylu a nemoznost prace se stenetem neni vubec o cem premyslet. A znovu zduraznuji, ze operace neni nutnost. Bavime se stale o kyle pupecni a ne triselne.
A vy nevíte, že pupeční kýla je genetická vada ? Je to zeslabení břišní stěny, proto se udělá kýla a je to i geneticky přenosná vada. A zase se snažíte srovnávat nesrovnatelné a povinnosti slušného a solidního chovatael si zjednodušovat. Koukám, že zde hodně lidem co si hrají na rádoby chovatele jde jen o to, vypráskat z baráku štěňata v 7 nebo nejpozději v 8 týdnech a žádnou kýlu nemust řešit, takže je to přenesení starostí s kýlou na nového majitele. Operace je při pupeční kýle nutnost a hlavně později pro březí fenu to může být dost problém, při březosti a při porodu se může pupeční kýla sakra zvětšit, když tam byla u feny ponechána neoperovaná. To já bych si štěně starší 7 týdnů klidně vzal, hlavně, že by kýla byla vyřešená - vyoperovaná. Jenže tady jak vidím nikdo nechcete mít se štěnetem starost, abyste ho měli doma dále jak těch sedm týdnů - nechat si ho doma 3 měsíce nebo ještě o něco déle je pro vás nepředstavitelné. Pro vás je samozřejmě jednoduší je vypráskat v 7 týdnech i s kýlou, ať se za vás stará nový majitel i se všemi riziky. To je dost hnus a nezodpovědnost. Od takových množitelů, co to koukají vypakovat štěňata hned v 7 týdnech a nic neřešit a přehrát štěně s kýlou na nového majitele bych nechtěl štěně ani bez kýly, to jste spíše nezodpovědní množitelé.
Napíšu ještě poslední příspěvek..Volala jsem si znovu s majiteli, co si mají štěnátko brát, řekla jsem jim o možných rizicích uhynu při operaci atd a že si štěnátko nechám a nechám ho operovat u nás, jim, že jim ho předám až později..Byli z toho dost smutní, že s tím vůbec nepočítali, zvášt, když je pupeční kýla uplně maličká, Že chtěli domů co nejmenší štěnátko..
Na to konto mi do pulhodiny volal jejich veterinář, proč jsem nové majitele tak hrozně vyděsila a proč z maličké kýlečky dělám takové drama, že za tísíce operací se mu ještě nestalo, že by pes uhynul vlivem narkozy atd také znovu doporučil, takhle maličkou kýlu operovat, až v několika měsících, kdy bude pejsek již silnější a že s majiteli je jedna rodina a o pejska se jim řádně postará..
Štěnátko si takhle vyžádali a mám pocit, že mě mají spíše za hysterku, že s kýlečky maličké jako hrášek-možná ani to né, dělám smrtelnou vadu..
Myslím, že by jsme to taky měli ukončit, myslím nikdo s chovatelů co mají názor na pupeční kýlu stím že operovat až později, si rozhodně nezaslouží být nazývaní množitelé a tím že vypráskají štěně už 8 týdnech pryč..
známá si brala štěně v půl roce abyla několik měsíců naštastná!Čural a kálel ji doma, neposlouchal vůbec na nic, nereagoval na své jméno, protože s ejim říkalo Hromadně holky, šíleně se bál uplně všeho..Už je z něj sebevědomí pes, ale trvalo několik měsíců, než jej dali dohromady..
Každopádně, pokud mi to radí 2 veterináři můj i jejich, tak myslím, že budeme věřit raději veterinářům, mají na to školy a spoustu praxe..
Myslím že doktorům taky neříkáte do mají dělat s vašema dětma..proč mi doktoři neoperují pupeční kýlu u dcerky, která ji má od narození, jen ji sledují a operace dle nutnosti bude až za pár let..
Bohužel asi by se měli tyhle diskuze ukončit, protože prakticky všechny se zvrhnou v napadání jiných a někteří chovatlé, jsou chytřejší než veterináři a pokud má někdo jiný názor, tak je ten nejhorší na světě..at už jde o rady o výchově, o zdraví, o krmení, o venčení, o rady ohledně plemenne psa..někdo chce poradit a a často místo rad dostaně jen sprchu jak je nejhorší, jak je špatný atd a pokud napíše že je začátečník, tak ho ještě osočí, že si něměl vlastně psa vůbec pořizovat atd..Je to smutné, ale tyhle diskuze lidi spíš už odrazují a často pak na tento server i zanevřou..
Bylo mi doporučeno mín číst a víc věřit doktorům..
Jsme milovníci pejsků a tenhle koníček by nás měl spojovat...
Jupa - super.
Prostě někteří lidé by chtěli mít všechno nej..., super, bez rizik a mě už to někdy fakt nebaví, snažit se vysvětlit, že nic není černobílé a všechno má svá pro a proti. Taková ta už trochu (občas hodně) hysterie kolem psů (kastrace zdravých jedinců, odstraňování varlat u monorchydů, izolace do kompletního proočkování, cpaní do nich všech možných doplňků stravy, apod.
Manako - asi si pletete tříselnou a pupeční kýlu. Tříselná je průšvih, pupeční vzniká po porodu z důvodů mechanických (tahem, když fena překusuje pupeční šňůru nebo olizováním při ošetřování štěňat, eventuálně při špatném zvedání těžších štěňat.) Ona totiž břišní stěna je slabá u každého štěněte! Jestli by se neměli taková štěňata vyřazovat z chovu...
Prostě závěrem: pro každého normálního pejskaře je pupeční kýla prkotina a fakt, že by měl štěně 7-9 ti týdenní operovat (pokud to fakt není nutné) naprosto nepřijatelná.
manako
napsal(a):
A vy nevíte, že pupeční kýla je genetická vada ? Je to zeslabení břišní stěny, proto se udělá kýla a je to i geneticky přenosná vada. A zase se snažíte srovnávat nesrovnatelné a povinnosti slušného a solidního chovatael si zjednodušovat. Koukám, že zde hodně lidem co si hrají na rádoby chovatele jde jen o to, vypráskat z baráku štěňata v 7 nebo nejpozději v 8 týdnech a žádnou kýlu nemust řešit, takže je to přenesení starostí s kýlou na nového majitele. Operace je při pupeční kýle nutnost a hlavně později pro březí fenu to může být dost problém, při březosti a při porodu se může pupeční kýla sakra zvětšit, když tam byla u feny ponechána neoperovaná. To já bych si štěně starší 7 týdnů klidně vzal, hlavně, že by kýla byla vyřešená - vyoperovaná. Jenže tady jak vidím nikdo nechcete mít se štěnetem starost, abyste ho měli doma dále jak těch sedm týdnů - nechat si ho doma 3 měsíce nebo ještě o něco déle je pro vás nepředstavitelné. Pro vás je samozřejmě jednoduší je vypráskat v 7 týdnech i s kýlou, ať se za vás stará nový majitel i se všemi riziky. To je dost hnus a nezodpovědnost. Od takových množitelů, co to koukají vypakovat štěňata hned v 7 týdnech a nic neřešit a přehrát štěně s kýlou na nového majitele bych nechtěl štěně ani bez kýly, to jste spíše nezodpovědní množitelé.
Přesně. Nazývají to prkotinou, aby se mohli zbavit štěněte hned v 7 týdnech a nic neřešit a ještě si tu říkají "zkušení chovatelé"...
bilusik
napsal(a):
Přesně. Nazývají to prkotinou, aby se mohli zbavit štěněte hned v 7 týdnech a nic neřešit a ještě si tu říkají "zkušení chovatelé"...
Tady všichni vysvětlují proc operovat v pozdějším věku (pokud to není opravdu akutní) a ty jsi pořád jak kolovratek - nebo stara obehrana a poškozena deska, co se pořád zadrhava a zadrhava a už ji není pomoci - musí se prostě " vyhodit " a ještě kecáš o vypraskání 7 mi
týdenich štěňat z baráku, co to pořád meleš ? Na tebe raději vůbec nereagovat
Mily (a) Bilusik - ja jsem chovatel, ktery.kryje fenu jen pokud chci od ni stene pro sebe. A to je 3 vrhy za 10 let, takze to beru jako kupujici a take mam koupene 2 feny s kylou. Neoperovane. Kryt je nebudu.maji DKK 1/1. Brala jsem si je cilene v 7 tydnech a NIKDY bych nepristoupila na pozdejsi odber, izolovat stene v tom nejkritictejsim veku muze mit takove nasledky, ze kyla se kterou v klidu.muzu par mesicu (nebo cely zivot) pockat je proti tomu legrace.
anonymx
napsal(a):
Mily (a) Bilusik - ja jsem chovatel, ktery.kryje fenu jen pokud chci od ni stene pro sebe. A to je 3 vrhy za 10 let, takze to beru jako kupujici a take mam koupene 2 feny s kylou. Neoperovane. Kryt je nebudu.maji DKK 1/1. Brala jsem si je cilene v 7 tydnech a NIKDY bych nepristoupila na pozdejsi odber, izolovat stene v tom nejkritictejsim veku muze mit takove nasledky, ze kyla se kterou v klidu.muzu par mesicu (nebo cely zivot) pockat je proti tomu legrace.
Ať to okecáváte jak chcete, tak pupuční kýla i tříselná kýla patří ke geneticky přenosným vadám a neopravaná kýla může prostě hlavně feně v dospělosti při případném krytí nadělat dost problémů. Prostě solidní chovatel to prodá později s vyoperovanou kýlou a nepřenáší svou povinost a rizika na nového majitele - to je snad solidního a zkušeného chovatele od množitele. Vám jde fakt jen o to prodat štěňata hned v 7 týdnech a nic jiného vás jak vidno nezajímá. V zahraničí na západ od nás je normální, že i zdravá štěňata cíleně prodávají později, nejdříve od 8 spíše až 9 týdnů věku - ne jako u nás vypráskat hned co nejdřív v 7 týdnech... Zadavatel se rozhodl správně, kýlu nechat odstranit a prodat později - tak se chová opravdu zodpovědný chovatel.
anonymx
napsal(a):
Přesne tak, pozdější odběr štěněte má někdy těžko, těžko odstranitelne následky...
Fiat 500
napsal(a):
Přesne tak, pozdější odběr štěněte má někdy těžko, těžko odstranitelne následky...
Jasně, proto v zahraničí na západ od nás prodávají chovatelé i zdravá štěňata nejdříve v 8 až 9 týdnech. Jen množitelé co se tu nazývají chovateli se je snaží za každou cenu vypráskat v 7 týdnech...
bilusik
napsal(a):
Jasně, proto v zahraničí na západ od nás prodávají chovatelé i zdravá štěňata nejdříve v 8 až 9 týdnech. Jen množitelé co se tu nazývají chovateli se je snaží za každou cenu vypráskat v 7 týdnech...
Ježiši.
Vy jste fakt, jak napsal/a fiat, jak rozbitá deska, co se furt opakuje a zadrhává.
Myslíte taky na to štěně? Nebo jen na to, aby línej budoucí majitel neměl práci "navíc"? Protože kdyby vám šlo o to štěně, nenechal byste ho operovat v osmi týdnech věku!
Furt opakujete množitelé, chovatelé, množitelé co prodají štěně s kýlou, chovatelé co mu jí odoperují, štěně co u nového majitele umřelo při narkóze. Umíte i něco jiného? I můj pes by dokázal argumentovat líp.
Ale tady nejde argumentovat nijak. Jediné, co je pro operaci v osmi týdnech věku, je to, že novému majiteli může při narkóze umřít. To, že šance na úmrtí je vyšší u menšího a, že odloučení v tak kritickém věku je pěkné svinstvo, vás jaksi nezajímá.
Řeknu vám novinku. To vy se chováte jak množitel. Zdraví štěňat vás nezajímá, ale to, že nový majitel by byl strááášně otravovaný operací, to ano. Každého chovatele zajímá v první řadě zvíře, potom až dááááleko i majitel. Tomu se pak dá říkat chovatel. Vám rozhodně ne!
bilusik
napsal(a):
Ať to okecáváte jak chcete, tak pupuční kýla i tříselná kýla patří ke geneticky přenosným vadám a neopravaná kýla může prostě hlavně feně v dospělosti při případném krytí nadělat dost problémů. Prostě solidní chovatel to prodá později s vyoperovanou kýlou a nepřenáší svou povinost a rizika na nového majitele - to je snad solidního a zkušeného chovatele od množitele. Vám jde fakt jen o to prodat štěňata hned v 7 týdnech a nic jiného vás jak vidno nezajímá. V zahraničí na západ od nás je normální, že i zdravá štěňata cíleně prodávají později, nejdříve od 8 spíše až 9 týdnů věku - ne jako u nás vypráskat hned co nejdřív v 7 týdnech... Zadavatel se rozhodl správně, kýlu nechat odstranit a prodat později - tak se chová opravdu zodpovědný chovatel.
Takže pro pomalejší ještě jednou zopakuji již řečené: tříselná kýla - docela průšvih, NEPROKÁZANÁ, ALE PRAVDĚPODOBNÁ DĚDIČNOST. Pupeční kýla - nejčastěji způsobená fenou, která hooodně pečuje. Znám i případ, kdy si majitel u štěněte způsobil kýlu špatným uchopováním. Chovám 30 let, max 1 vrh za 2-4 roky, tříselná kýla nebyla nikdy, pupeční 2x právě u velmi pečující fenky (pokaždé u jiné). O tom, kdy operovat, by se měl chovatel domluvit s vetem a podle toho informovat zájemce. Já osobně jsem svá štěňata dala operovat, ale sama jsem si koupila štěně s kýlou, protože jako zkušený chovatel chci štěně co nejmladší, které si mohu socializovat a vychovat v té nejdůležitější a neopakovatelné fázi jeho života, sama. Nic vážně není černobílé.
conie
napsal(a):
Takže pro pomalejší ještě jednou zopakuji již řečené: tříselná kýla - docela průšvih, NEPROKÁZANÁ, ALE PRAVDĚPODOBNÁ DĚDIČNOST. Pupeční kýla - nejčastěji způsobená fenou, která hooodně pečuje. Znám i případ, kdy si majitel u štěněte způsobil kýlu špatným uchopováním. Chovám 30 let, max 1 vrh za 2-4 roky, tříselná kýla nebyla nikdy, pupeční 2x právě u velmi pečující fenky (pokaždé u jiné). O tom, kdy operovat, by se měl chovatel domluvit s vetem a podle toho informovat zájemce. Já osobně jsem svá štěňata dala operovat, ale sama jsem si koupila štěně s kýlou, protože jako zkušený chovatel chci štěně co nejmladší, které si mohu socializovat a vychovat v té nejdůležitější a neopakovatelné fázi jeho života, sama. Nic vážně není černobílé.
Pupeční kýla je stejně geneticky dědičná jako tříselná a jsou plemena, která na pupeční kýly geneticky prokazatelně více trpí než třeba jiná plemena. Třeba u společenských plemen jako je mops, francouzský buldoček, čivava, anglický buldok, apod jsou ve vrhu pupeční kýly zcela běžné a jsou o tom studie, že je to dědičná genetická vada - zeslabení břišní stěny. A jak psáno výše na západ od našich hranic chovatelé zcela běžně prodávají štěňata nejdříve od 8 až 9 týdnů. Jen tady a na východ od nás se je snaží chovatelé vypakovat co nejdříve, hned v 7 týdnech. Já jako zkušený chovatel si vemu štěně klidně i později, ale s vyřešenou kýlou - u chovatele a u matky je zvyklé, takže není problém si ho vzít později. Ale většině chovatelů jak vidno se to nechce řešit a prodají štěně s nějakou slevou, jen aby v 7 týdnech vypadlo. Zadavateli také tleskám, že se rozhodl správně nechat kýlu odstranit a nepřenášet to na kupujícího a prodat štěně později, to si myslím je ten správný chovatelský přístup.
Petr-vtipne, zadavatelka se rozhodla presne opacne a ja ji tleskam. Ano, plemena u kterych je odchov problematicky nic proti tomu davat pozdeji. Ale u normalnich plemen je to vcelku zbytecne a u pracovnich doslova kontraproduktivni. Jinak at hledam jak hledam nikde u nemuzu najit nic o pupecni.kyle jako geneticke vade. Jo u zdegenerovanych plemen je to mozne, ale opet je geneticka vada oslabena brisni stena a ne kyla. Za leta kynologie jsem kupovala dost stenat NO a pupecni kyla je mi ukradena, slevu jsem nepozadovala i kdyz ji chovatel nabizel protoze vim, ze na vrhu stenat NO chovatel prodela docela dost.
anonymx
napsal(a):
Petr-vtipne, zadavatelka se rozhodla presne opacne a ja ji tleskam. Ano, plemena u kterych je odchov problematicky nic proti tomu davat pozdeji. Ale u normalnich plemen je to vcelku zbytecne a u pracovnich doslova kontraproduktivni. Jinak at hledam jak hledam nikde u nemuzu najit nic o pupecni.kyle jako geneticke vade. Jo u zdegenerovanych plemen je to mozne, ale opet je geneticka vada oslabena brisni stena a ne kyla. Za leta kynologie jsem kupovala dost stenat NO a pupecni kyla je mi ukradena, slevu jsem nepozadovala i kdyz ji chovatel nabizel protoze vim, ze na vrhu stenat NO chovatel prodela docela dost.
Tak to jsem si asi přečetl příspěvek někoho jiného, kdo byl pro operaci a přiřadil jsem to špatně k zadavatelce. Ale nic méně je jasné a na věci to nic nemění, že ať kýla pupeční nebo kýla tříselná - u obou se jedná o genetickou vadu a rozhodně bych to nepodceňoval u žádných plemen - ani společenských ani jiných - prostě je to stále genetická vada u jakéhokoli plemene, kde se vyskytne - a kýla vzniká v všech plemen nejen u společenských převážně tam, kde je břišní stěna zeslabena a je to geneticky přenosná vada. A u NO se při velké konkurenci většina chovatelů bohužel snaží vypráskat svá štěňata co nejdříve, aby jim dlouho nezbyla doma a nestala se se špatně prodejnými. Je tam velká konkurence a štěňat na trhu více než zájemců o ně a 3 měsíční štěně už u tohoto plemene skoro nikdo nechce (u společenských a malých plemen není problém prodat štěně ve 3 nebo i 4 měsících ), tak proto se je snažíte prodat co nejdříve. Tak se bohužel u tohoto plemene jako je NO a jiná služební a velká plemena dělá většina chovatelů - vypráskat co nejdříve, hlavně brzo prodat a nic neřešit.
Škoda času, zde se nediskutuje, zde je možný jediný názor. Nemám zapotřebí se zde radit či hledat pomoc, naopak se snažím svými mnohaletými bohatými zkušenostmi občas někomu třeba i pomoci. Pokud bude mít někdo soukromý dotaz, jsem na mailu: conieb@seznam.cz S demagogy nediskutuji, je to ztráta času a ten umím využít mnohem lépe.
manako
napsal(a):
Souhlasím. U velkých plemen a služebních jako je NO je problém štěně třeba ve 12 týdnech prodat a musí s cenou dolů a tato štěňata jsou hůře prodejná než třeba 7 nebo 8 týdenní. Proto ta snaha těchto chovatelů nic neřešit a co nejdříve štěně dobře a rychle prodat dokud je ještě dobře prodejné. Takhle by to tu měli napsat, aby bylo jané proč svůj názor tak hájí a proč se snaží štěňata udat za každou cenu co nejdříve, bohužel jako vždy peníze až na prvním místě.
Tohle je fakt něco, už se fakt musím smát...
Pořád dokola..
jen pro informaci, štěnátka budou mít 15.6.8 týdnů a do nových domovů, pujdou až kolem 20.6.a více, takže to bude skoro 9 týdnů, některá tu budou ještě o 10dnía více déle..
Šlo mi prostě o to co bude lepší pro štěnátko a oba veterináři mi řekli, určitě, tento malý hrášek operovat až později..Že mu to ničemu nevadí a majitelé to takto chtějí!
KDYBY UPLNĚ NÁHODOU UHYNUL, COŽ SI NEMYSLÍM, VRÁTÍM JIM CELOU CENU ŠTĚNĚTĚ, což bude celých 6000kč kč za štěně s pp
Určitě sem na nich množitelsky vydělala
Dokonce mi veterinář od majitelů kam pujde štěnátko, řekl, že je opravdu i hodně chovatelů, co kýlu nechá operovat ještě dřív, majitele na to ani neupozorní a někdy až časem při prohlídce se přijde na to štěně mělo operovanou kýlu..prostě to zatají..
Já dle veterinářů postupuji správně..
narokozu štěnátko může dostat i později kvůli nějakému vyšetření, nebo nedejbože uraze atd..
Opravdu se tady diskutuje, jako by šlo o srtelnou vadu, na které štěnátko brzo umře..
nic méně, já mám čisté svědomí, štěnátka prodávám v pořádku za 21let chovu pejsků s pp, pouze 4 vrhy štěnátek, prodávám na hranici nejnižší prodejní ceny a raději jsem se poradila s veterináři, než jsem se rozhodla, co opravdu udělám..
Mě opravdu jenom mrzí, že spousta diskutujících si zde prostě stojí za svým názorem ať se děje, co se děje.
Mám pocit, že diskuze patří k tomu, aby si člověk obohatil svoje vědomosti a případně tak pozměnil i jeho názory, pokud zjistí, že jsou založené na mylné podstatě. A opravdu mne mrzí, že někteří si neumí přiznat, že pravdu nemají, tím pádem mohou šířit mylné myšlenky dále a tak někoho ovlivnit.
Ale to jen tak mimo téma, třeba se nad tím někdo zamyslí. Lidi jsou bohužel sobečtí a často by to ublížilo jejich egu.
Já sem chodím ráda, často se tu dozvím mnoho informací. Sousedi si teď brali štěňátko ze Slovenska, kýlu mělo operovanou u chovatelů. Dnes jsem se naší veterinářky ptala a říkala, že je opravdu lepší to nechat až později. Nejlepší je se prostě domluvit s budoucím majitelem a poté postupovat, nevidím problém jim štěňátko prodat s kýlou, ale musí o tom být informováni...
A dost. Starsiho NO vy radoby znalci si nikdo nevezme, protoze pokud prozije kriticke obdobi u feny a ne u majitele je to prusvih. A my pejskari kylu velikosti hrasku neresime, protoze to neni nic. Ale vy byste se meli zasadit o to aby to byla vada vylucujici z chovu a pokud chovatel proda takove stene mel by mit dozivotni zakaz cinnosti.KONEC.
loolucy
napsal(a):
Mě opravdu jenom mrzí, že spousta diskutujících si zde prostě stojí za svým názorem ať se děje, co se děje.
Mám pocit, že diskuze patří k tomu, aby si člověk obohatil svoje vědomosti a případně tak pozměnil i jeho názory, pokud zjistí, že jsou založené na mylné podstatě. A opravdu mne mrzí, že někteří si neumí přiznat, že pravdu nemají, tím pádem mohou šířit mylné myšlenky dále a tak někoho ovlivnit.
Ale to jen tak mimo téma, třeba se nad tím někdo zamyslí. Lidi jsou bohužel sobečtí a často by to ublížilo jejich egu.
Já sem chodím ráda, často se tu dozvím mnoho informací. Sousedi si teď brali štěňátko ze Slovenska, kýlu mělo operovanou u chovatelů. Dnes jsem se naší veterinářky ptala a říkala, že je opravdu lepší to nechat až později. Nejlepší je se prostě domluvit s budoucím majitelem a poté postupovat, nevidím problém jim štěňátko prodat s kýlou, ale musí o tom být informováni...
anonymx
napsal(a):
A dost. Starsiho NO vy radoby znalci si nikdo nevezme, protoze pokud prozije kriticke obdobi u feny a ne u majitele je to prusvih. A my pejskari kylu velikosti hrasku neresime, protoze to neni nic. Ale vy byste se meli zasadit o to aby to byla vada vylucujici z chovu a pokud chovatel proda takove stene mel by mit dozivotni zakaz cinnosti.KONEC.
Jasně, pochopili jsme, vy řešíte jen včasný prodej, abyste se štěňat rychle zbavili a za dobrou cenu, aby vám nezůstala dlouho doma a nemuseli jít s cenou dolů. Lidem a množitelům jako jste vy bych dala doživotní zákaz činnosti. KONEC.
anonymx
napsal(a):
Jsem ráda, že jste s demagogy přestala diskutovat, škoda vaši energie, vaši pesani ji potřebují, tito tady - fakt ne !
Palce nahoru pro vás
Fiat 500
napsal(a):
Sorana : nechtěl jsem, ale musím, jste trapna jak pondělí po neděli
Přesně, to tu místní demagogičtí množitelé přemnožených NO nechtějí slyšet, pravda se jim blbě čte. Ty jsi trapný jak tvůj nick Fiat pětistovka a ještě k tomu jsi asi dost omezený. S osobními útoky jsi začal první ty, tak se ti to jen vrací.
sorana
napsal(a):
Souhlasím. U velkých plemen a služebních jako je NO je problém štěně třeba ve 12 týdnech prodat a musí s cenou dolů a tato štěňata jsou hůře prodejná než třeba 7 nebo 8 týdenní. Proto ta snaha těchto chovatelů nic neřešit a co nejdříve štěně dobře a rychle prodat dokud je ještě dobře prodejné. Takhle by to tu měli napsat, aby bylo jané proč svůj názor tak hájí a proč se snaží štěňata udat za každou cenu co nejdříve, bohužel jako vždy peníze až na prvním místě.
Přesně. A také víme. proč se u NO začaly dělat jako u jednoho z prvních plemen testy DNA rodičů - nezodpovědní chovatelé jako jedni z nejvíc švindlovali, podváděli a podhazovali štěňata od od jedné feny pod pápírově úspěšnější s více zkouškami a podobné sviňárničky a podvody, a pak se divili, že to po feně a psovi z mnoha zkouškami nechce makat, podvody s rtg DKK udělané na jiného čistého psa..., proto jim to tam lítá dodnes, i když sledují a rentgenují povině ze všech plemen skoro nejdéle. Proto přistoupili u tohoto plemene k povinný testům DNA při uchovnění, takže chápeme, že tyto šizuňky a podvodníky co si říkají chovatelé nějaká kýla u tohoto také přešlechtěného plemene s kapřím hřbetem a šmatlavýma zadníma nohama netrápí, hlavně mít vypráskáno v 7 týdnech z domova, to je jediné, co je zajímá... Takže vy "chovatelé" od NO radši šoupejte nohama, sami máte máslo na hlavě nejvíc a nepomlouvejte jiná plemena - od ovčáčkářů s jejich podvody a přešlechtěnými exterieráky to opravdu působí hodně směšně...
Fiat 500
napsal(a):
A jaké třeba?
Já si brala štěně a mělo 3,5 měsíce..
žádné následky to na něm nezanechalo.
Naopak byl mnohem čistotnější, vnímavější a nebyla s ním taková "piplačka" jako se sedmi týdenním miminkem.
Dnes má 9 měsíců, je plně socializovaný, dobře vychovaný a byl s námi za svůj krátký život na tolika místech, že by mu to mohli mnozí LIDÉ závidět
Uživatel s deaktivovaným účtem

Opakujete se. Navíc mluvíte zcela teoreticky ( noví majitelé nezkušení...), zadavatelka píše, že to budoucí majitelé řešili s vetem v rodině, tak asi nejsou úplně bezradní.
HANELE77
napsal(a):
A jaké třeba?
Naopak byl mnohem čistotnější, vnímavější a nebyla s ním taková "piplačka" jako se sedmi týdenním miminkem.
Dnes má 9 měsíců, je plně socializovaný, dobře vychovaný a byl s námi za svůj krátký život na tolika místech, že by mu to mohli mnozí LIDÉ závidět
Souhlasím s vámi, konečně někdo normální. A to je normální trend u nás i na západ od nás, že se štěňata různých plemen prodávají nejdříve v 8 až 9 týdnech. Jen o NO u nás je to zásadně a rychle v 7 týdnech. Podle chovatelského řádu FCI je to nejdříve od 50. dne a některá chovatelské kluby od různých plemen u nás i v zahraničí si sami podle svých klubových stanov dali nad rámec odběr až od 8 nebo 9 týdnů. Ale to u NO asi nikoho nezajímá, ty chtějí mít vypráskáno z baráku co nejdříve, takže nic jiného neřeší než ve velké konkurenci co nejdříve prodat - peníze na prvním místě...

bilusik
napsal(a):
Ctrl c a Ctrl v.
HANELE77
napsal(a):
A jaké třeba?
Myslela jste Určíte pejsky - co by záviděli tomu vašemu, že cestuje o sto šest, ne ? No pesanum je to cestování urcite sumak, aspoň soudim podle těch svých
HANELE77
napsal(a):
A jaké třeba?
U některých plemen je to normální, že se štěňata prodávají nejdříve v 8 týdnech nebo i později. A tato štěňata jsou za plnou cenu normálně prodejná i ve 3 měsících a chovatel nemusí chvátat s prodejem jako u NO. A není problém pro chovatele kýlu v klidu vyřešit ( nebo jakýkoliv jiný problém - skus, cestující varlátko, apod ), a pak teprve prodat později. U plemen jako NO je to asi pro chovatele problém, ty prodají nejradši v jakémkoli případě hned, což může být někdy i chyba, a pak má noví majitel třeba problémy s cestujícím varlátkem, apod - hlvaně, že se "chovatel" rychle štěněte zbavil v 7 týdnech.
bilusik
napsal(a):
Přesně. A také víme. proč se u NO začaly dělat jako u jednoho z prvních plemen testy DNA rodičů - nezodpovědní chovatelé jako jedni z nejvíc švindlovali, podváděli a podhazovali štěňata od od jedné feny pod pápírově úspěšnější s více zkouškami a podobné sviňárničky a podvody, a pak se divili, že to po feně a psovi z mnoha zkouškami nechce makat, podvody s rtg DKK udělané na jiného čistého psa..., proto jim to tam lítá dodnes, i když sledují a rentgenují povině ze všech plemen skoro nejdéle. Proto přistoupili u tohoto plemene k povinný testům DNA při uchovnění, takže chápeme, že tyto šizuňky a podvodníky co si říkají chovatelé nějaká kýla u tohoto také přešlechtěného plemene s kapřím hřbetem a šmatlavýma zadníma nohama netrápí, hlavně mít vypráskáno v 7 týdnech z domova, to je jediné, co je zajímá... Takže vy "chovatelé" od NO radši šoupejte nohama, sami máte máslo na hlavě nejvíc a nepomlouvejte jiná plemena - od ovčáčkářů s jejich podvody a přešlechtěnými exterieráky to opravdu působí hodně směšně...
Souhlasím s tímto, to je přesné a výstižné.
Prominte, ale nemusite hned kazdeho urazet a napadat jen pro.jeho nazor.kdyz zapomenete na svoje vyhranene nazory a zamyslite se:
- DNA povinnost kterou zavedli ti bajecni a nezistni chovatele v Nemecku, FCI a tedy ji musime prevzit i my.
- chvataji novi majitele, vetsinou pracaku, protoze to co se stenetem udelate do 9-10 tydnu je k nezaplaceni. Jo a tyka se to i malin.Taky jejich chovatele zajimaji jen penize. U obou plemen zejmena tech, kde jsou na stenata poradniky.
- jiste jste vsichni odpurci kupirovani, ale operace de facto kosmeticke vady je v poradku a beda tomu, kdo ji neudela. Co na tom, ze stene v tom nejkritictejsim veku musite uspat, oddelit od feny a ostatnich psu, nemuze ven, osetrujete ranu. Misto her a poznavani je na sakra dlouhych 10 dnu separovan. Ale co na tom, hlavne ze vy mate pocit jak jste skveli.
Ja si na rozdil od vas klidne koupim za plnou cenu s kylou, pokud se nezvetsuje v klidu pockam az pes povyroste a pokud to bude nutne necham odstranit. Pokud ne, tak s ni pes v klidu dozije.
HANELE77
napsal(a):
A jaké třeba?
A co třeba možnost, že původní chovatel vychovává štěně podle svých představ a k vám se dostane už se špatnými návyky a zlozvyky?
Nebo že, ač to prezentuje jinak, se štěněti příliš nevěnuje a nesocializuje ho. V té době, kterou vy propásnete, již štěndo prodělá nejdůležitější období co se socializace týče a stačí pár chyb a vy dostanete štěně, které bude mít v budoucnu problémy s jinými psy. A vám se může, ale nemusí podařit ho na ně jakžtakž zvyknout.
Navíc u některých plemen je lepší dostatečně brzký odběr, protože si pak strašně těžce zvykají na nového pána, socializace (někteří říkají dokonce 6 týdnů, ale já jsem proti tomu, podle mě bohatě stačí 8 týdnů).
Stačí tyto "následky"?
To, že byl "čistotnější", je taky celkem úsměvné. Je to stejné jako říct, že batole je čistotnější než kojenec. V určitém smyslu to pravda je (kojenec si nedojde na nočník), ale to, že menší štěnda neudrží "kapacitu" těch "věcí", vůbec neznamená, že nejsou čistotná.
Někteří si štěndo vypiplat od sedmi/osmi týdnů chtějí.
ALL
A NECHÁPU proč by chovatel měl být množitel, když dá na nové majitele (+ svůj instinkt a veterináře) a kýlu štěněti nechá! To má štěněti kýlu odoperovat a majitelům to neříct? Má ho prodat někomu jinýmu, aby náhodou pár anonymům nepřipadal jako množitel, který se chce štěňat zbavit okamžitě po 7 týdnu?!? Má to štěně připravit o dobré a spolehlivé majitele a prodat ho ve třech měsících horším, jen kvůli takové banalitě, jako je kýla?!?
Všichni, co jsou pro operaci až bude starší, tady dali dostatek argumentů a důvodů proč v osmi týdnech NE.
Ti, kteří jsou pro operaci v osmi týdnech, se zasekli jak gramofonová deska a opakují žvásty o chovatelích - množitelích, žádný argument, NIC. Že by proto, že žádný argument neexistuje? Že jediný důvod je pohodlnost majitele? Že jim vůbec nezáleží na těch štěňatech, ale na majitelích! Jinak by totiž neoperovali takové mimino, jen proto, že by náhodou mohlo (jaká je šance, co?) při operaci umřít.
bilusik
V USA a Kanadě je normální od mimina zavírat štěňata do klecí. V některých zemích jsou zakázána a zabíjena tzv. bojová plemena. V Číně jedí psy a kočky. V některých zemích zase skoro na každém kroku potkáte vyhublého toulavého psa.
Až začnete dělat i to ostatní co dělají támhle na "západě od nás", tak teprve něco říkejte o době odběru. Tady jsme totiž v ČR, nikoliv na "západě od nás".
Mimochodem, aby jste mě nenařkl z "množitelství", tak štěnda jsem neodchovala nikdy a nikdy neodchovám.
Ale já se nebavím o chovatelých z jiného kontinentu na druhé straně zeměkoule, bavíme se o chovatelých tady a nenejvýš z okolních zemí v Evropě. Co dělají v USA nebo jinde na druhé straně planety je na jinou diskuzi. A že je třeba v Rakousku a Německu, či Francii běžné prodávat štěňata nejdříve - opakuji nejdříve v 8 týdnech ( u NO a ostatních služebních, loveckých a velkých plemen ) a u malých plemen třeba až v 9 až 10 týdnech - to tu pro některé bude asi dost velkým překvapením, a že je tam běžné prodávat štěňata zdravá bez kýly (už s vyoperovanou a vyřešenou kýlou) - o tom jste asi nikdy neslyšeli a nechcete slyšet, že je tam etika chovu na dost vyšší úrovni...
anonymx
napsal(a):
Zdravyrozum - ja nejsem chovatel NO, jen majitel. Jo a rada bych poznala takoveho chovatele, ktery prodava stenats po sestoupnuti varlat a prezubeni a taky toho milovnika psu, ktery na to stene ceka.
A kde jstre vzal po přezubení, to nikde nikdo nepíše. Jen tu píší, že je normální na západ od nás prodávat štěňata třeba později až třeba v 9 týdnech nebo i později (třeba štěně s vyřešeným problémem ve 3 měsících) s vyřešenou a vyoperovanou kýlou a ne s cestujícím nesestouplým varletem. To akorát u nás jak vidno některým ovčáčkářům je nutné vysvětlovat co to je etika, že ne vždy je nutné prodat všechna štěňata hned v 7 týdnech a přehazovat svoji zodpovědnost na nového majitele.
Hádáte se tady jako báby na trhu. Jak jsem napsala hned z kraje, psa s kýlou neprodávám. A na prodeji štěňat ve vyšším věku nevidím také nic špatného. Upřímně: kolik štěňat zůstává chovatelům doma do 4,5,6... měsíců? Ne vždy je zájem takový, aby se všechna prodala v 8 týdnech. A i později si lidi štěňata kupují a nemají s nimi problémy - pokud kupují od normálního chovatele, který neodchovává štěňata jako králíky ve stodole v klecích a alespoň trochu dbá na jejich socializaci. Já sama jsem několikrát koupila starší štěně (věděla jsem ale od koho kupuji, že problémy nebudou), měla jsem alespoň určité jistoty jak bude vypadat exteriér a nakonec i ta povaha. Jinak tady mnozí za potřebu včasné socializace (kterou tady někteří až extrémně přeceňují) skutečně schovávají to, že se chtějí štěňat co nejdřív zbavit. I štěně, které bylo třeba do 4 měsíců jen na dvorku s matkou, nebylo mu nijak ubližováno, jen se prostě nechávalo růst jako dříví v lese, se úplně v pohodě začlení do nového režimu u nového majitele. A na tom si trvám, protože s tím mám svoje zkušenosti. Možná je to dokonce lepší, než když se chovatel o nějakou výchovu snaží - třeba naučí psa něco, co budoucí majitel nepotřebuje a bude mít práci s tím, aby ho to odnaučil.

Jednu chvíli jsem si myslela, že bilusik má něco společného s veter. vzděláním, ale kde proboha vzal/a, že kýla se vyoperovává?
Bilusik-varlata cestuji do 4 mesicu, o skusu psal "zdravy rozum" a to je opravdu zdravy rozum protoze skus je definitivni po ukonceni rustu hlavy, takze tak v roce. Jo a me nikdo nic nenakukal- ja si proste starsi stene nevezmu.
A napadat ovcackare je ubohe. Co zdegenerovana kratkoleba plemena, ktera 7 tydnech neumi sama jist apod. Srovnavate nesrovnatelne. NO a malinu si kazdy i rakusan vezme v 7 tydnech, domaciho mazlicka klidne v pul roce, protoze mu doma nebude curat.
napsal(a):
Jednu chvíli jsem si myslela, že bilusik má něco společného s veter. vzděláním, ale kde proboha vzal/a, že kýla se vyoperovává?
A kde jste vzala, že se kýly nechávají a nevyoperují se, kde jste vzali, že štěňata musí jít vždy hned v 7 týdnech prač z domu ?
anonymx
napsal(a):
Bilusik-varlata cestuji do 4 mesicu, o skusu psal "zdravy rozum" a to je opravdu zdravy rozum protoze skus je definitivni po ukonceni rustu hlavy, takze tak v roce. Jo a me nikdo nic nenakukal- ja si proste starsi stene nevezmu.
A napadat ovcackare je ubohe. Co zdegenerovana kratkoleba plemena, ktera 7 tydnech neumi sama jist apod. Srovnavate nesrovnatelne. NO a malinu si kazdy i rakusan vezme v 7 tydnech, domaciho mazlicka klidne v pul roce, protoze mu doma nebude curat.
Pokud varlata cestují u jednoho štěněte třeba do 4 měsíců, tak to je docela dlouhá doba a může to značit pro zařazení tohoto jedince v dospělosti do chovu docela problém. Drtivá většina štěňat ve vrhu je má sestouplá v 8 až 9 ti týdnech ( i třeba v 7 - 8 týdnech ). Takže pokud cestují u jednoho štěněte varlata déle, tak z něj také může být později krypťák, ale to vám je asi jedno a při rychlém prodeji v 7 týdnech toto asi neřešíte. A je zajímavé, že i když varlata u některého štěňátka cestují, tak u drtivé většiny štěňat píší chovatelé do smlouvy - varlaty hmatná a plně sestouplá. Když prodáváte, jak píšete vždy všechna štěňata hned v 7 týdnech, tak mohou mít majitelé štěňat od vás dost značný problém i s touto další, jak říkáte prkotinou, ale to vás asi netrápí...
koňadra
napsal(a):
Hádáte se tady jako báby na trhu. Jak jsem napsala hned z kraje, psa s kýlou neprodávám. A na prodeji štěňat ve vyšším věku nevidím také nic špatného. Upřímně: kolik štěňat zůstává chovatelům doma do 4,5,6... měsíců? Ne vždy je zájem takový, aby se všechna prodala v 8 týdnech. A i později si lidi štěňata kupují a nemají s nimi problémy - pokud kupují od normálního chovatele, který neodchovává štěňata jako králíky ve stodole v klecích a alespoň trochu dbá na jejich socializaci. Já sama jsem několikrát koupila starší štěně (věděla jsem ale od koho kupuji, že problémy nebudou), měla jsem alespoň určité jistoty jak bude vypadat exteriér a nakonec i ta povaha. Jinak tady mnozí za potřebu včasné socializace (kterou tady někteří až extrémně přeceňují) skutečně schovávají to, že se chtějí štěňat co nejdřív zbavit. I štěně, které bylo třeba do 4 měsíců jen na dvorku s matkou, nebylo mu nijak ubližováno, jen se prostě nechávalo růst jako dříví v lese, se úplně v pohodě začlení do nového režimu u nového majitele. A na tom si trvám, protože s tím mám svoje zkušenosti. Možná je to dokonce lepší, než když se chovatel o nějakou výchovu snaží - třeba naučí psa něco, co budoucí majitel nepotřebuje a bude mít práci s tím, aby ho to odnaučil.
Myslím si to samé, že když jde štěně později z domova od zkušeného chovatele, tak se to na jeho povaze nijak negativně neprojeví, zkušený chovatel jeho povahu nijak nezmrší, to spíše nezkušený nový majitel. A navíc když je tam nějaký problém - kýla nebo varlátka, tak je lepší počkat a nejdříve to vyřešit, a pak teprve štěně prodat a neotravovat s tím nového majitele a nepřehrávat svoji zodpovědnost na jiné. tak si myslím, že by měl postupovat správný chovatel (množitel postupuje samozřejmě opačně, prodá hned a nic neřeší). Takže plně souhlasím s vaším názorem a štěně také raděj prodám o pár týdnů déle, až je vše vyřešené a nemyslím, že by to štěněti zadělalo na psychickou újmu, když je tam, kde je zvyklé o něco déle.
Fiat 500
napsal(a):
Nechci vůbec zlehčovat zdraví zvířat, ale od břišní kýly se to přesunulo už na varlatka, pak to zase bude třeba špatný ocas nebo ucho, koukám, že zastáncům co nejdrivejsi operace u psích mimin v tom horku, vytekl už mozek a placaji pate přes devate. Hoowg !
My jsme zastánci třeba toho, aby si případné problémy vyřešil chovatel co štěňata vyprodukoval a nepřenášel svoji zodpovědnost na nového majitele (a ne každá kýla jde vždy rozmasírovat a zatahne se sama). Na to konto tady někteří rádobychovatelé začali vykřikovat, že je strašně špatně, když nejde štěně z domu hned v 7 týdnech. Nic neřešit a rychle vypakovat, ať si s tím nový majitel (mnohdy méně zkušený než chovatel) poradí sám - a to se mi prostě nelíbí, tak to solidní chovatel prostě nedělá, tak to bohužel mnohdy dělají množitelé. A znovu opakuji, že když nepůjde štěně z domu hned v 7 týdnnech, tak mu to na psychice nijak neublíží, u zkušeného chovatele, kde zůstane štěně déle i s matkou právě naopak tím může jedině získat. Ale to tu někteří zastánci brzského prodeje všech štěňat z vrhu ( a to i těch z nějakou vadou ) evidentně nechtějí slyšet a rychle se zříkají své zodpovědnosti za to co vyprodukovali a to je prostě podle mne špatně.
bilusik
napsal(a):
My jsme zastánci třeba toho, aby si případné problémy vyřešil chovatel co štěňata vyprodukoval a nepřenášel svoji zodpovědnost na nového majitele (a ne každá kýla jde vždy rozmasírovat a zatahne se sama). Na to konto tady někteří rádobychovatelé začali vykřikovat, že je strašně špatně, když nejde štěně z domu hned v 7 týdnech. Nic neřešit a rychle vypakovat, ať si s tím nový majitel (mnohdy méně zkušený než chovatel) poradí sám - a to se mi prostě nelíbí, tak to solidní chovatel prostě nedělá, tak to bohužel mnohdy dělají množitelé. A znovu opakuji, že když nepůjde štěně z domu hned v 7 týdnnech, tak mu to na psychice nijak neublíží, u zkušeného chovatele, kde zůstane štěně déle i s matkou právě naopak tím může jedině získat. Ale to tu někteří zastánci brzského prodeje všech štěňat z vrhu ( a to i těch z nějakou vadou ) evidentně nechtějí slyšet a rychle se zříkají své zodpovědnosti za to co vyprodukovali a to je prostě podle mne špatně.
ZASTÁNCI BRZKÉHO PRODEJE?!?
Tady už vám všichni řekli, že je hnusárna operovat miminko, v tom věku je to pro tělíčko mnohem větší zátěž a navíc musí být oddělen od ostatních psů, kvůli stehům! Nikdo nenapsal, že se štěňat chce zbavit v 7 týdnech! Nechápu. Opravdu nechápu, kde tyhle hlouposti berete. Vy si prostě jedete podle svého - chovatelé - množitelé - a jsou vám ukradené argumenty. Pořád jenom majitel, majitel, majitel. Kde je vaše starost o to štěndo?!?
Navíc, menší štěně změnu snese mnohem lépe než 4 měsíční, již zvyklé na domov u chovatele.
skaia
napsal(a):
ZASTÁNCI BRZKÉHO PRODEJE?!?
Tady už vám všichni řekli, že je hnusárna operovat miminko, v tom věku je to pro tělíčko mnohem větší zátěž a navíc musí být oddělen od ostatních psů, kvůli stehům! Nikdo nenapsal, že se štěňat chce zbavit v 7 týdnech! Nechápu. Opravdu nechápu, kde tyhle hlouposti berete. Vy si prostě jedete podle svého - chovatelé - množitelé - a jsou vám ukradené argumenty. Pořád jenom majitel, majitel, majitel. Kde je vaše starost o to štěndo?!?
Navíc, menší štěně změnu snese mnohem lépe než 4 měsíční, již zvyklé na domov u chovatele.
Vám jsou také ukradené argumenty, hlavně když to vypráskáte co nejdříve co. Klidně to může chovatel třeba 3 nebo 4 týdny zkoušet tu kýlu rozmasírovat nebo vylepovat ( jak chce ), když není zastáncem brzské operace, ale štěně s kýlou by prostě neměl přehrávat na jiného a zbavovat se ho. Měl by to vyřešit než ho prodá.
bilusik
napsal(a):
Vám jsou také ukradené argumenty, hlavně když to vypráskáte co nejdříve co. Klidně to může chovatel třeba 3 nebo 4 týdny zkoušet tu kýlu rozmasírovat nebo vylepovat ( jak chce ), když není zastáncem brzské operace, ale štěně s kýlou by prostě neměl přehrávat na jiného a zbavovat se ho. Měl by to vyřešit než ho prodá.
Bylo mi jasné, že tím budete argumentovat, proto jsem to v jedné z reakcí napsala, že nechovám a nikdy chovat nebudu. Já bych totiž neprodala ani osmitýdenní ani roční štěně, nedokázala bych to.
Jistě, že může zkoušet i tohle. A jsem plně pro, když to tak dělat bude hned od chvíle kdy zjistí, že má štěndo kýlu.
Ale když ti zájemci o to štěně chtějí to štěně i s kýlou (v této situaci bych například byla i já, protože když si pořizuji štěně, zásadně trvám na osmitýdenním, protože si štěnda pořizuji právě pro tohle období a kdybych chtěla starší jdu do útulku, starší s PP /bez PP už vůbec ne/ bych nikdy nekoupila) a on jim sdělí všechny rizika narkózy a oni stále budou mít zájem (což je právě případ zadavatelky + její zájemci o štěně mají v rodině veterináře, který ta rizika také zná), nevidím jediný důvod proč by nemohl prodat štěně i s tou kýlou + slevou + případným vrácením všech peněz. To je podle mě naprosto v pořádku.
sorana
napsal(a):
A kde jste vzala, že se kýly nechávají a nevyoperují se, kde jste vzali, že štěňata musí jít vždy hned v 7 týdnech prač z domu ?
Vyoperovat? Ehm... To bych ráda viděla, jak se kýla vyoperuje. To jako vystřihnou tu dírku v břišní stěně a dají ji pryč? Mám asi divného veterináře. On vždycky pejska jenom otevře a kýlu zašije. Nic nevyoperovává...
umpa.lumpa
napsal(a):
Vyoperovat? Ehm... To bych ráda viděla, jak se kýla vyoperuje. To jako vystřihnou tu dírku v břišní stěně a dají ji pryč? Mám asi divného veterináře. On vždycky pejska jenom otevře a kýlu zašije. Nic nevyoperovává...
Ehm... A tím že břišní stěnu nařízne, a pak stahne k sobě a zašije tomu se neříká operace, jak se tomu tedy říká ? Jinak v případě větší kýly tam veterinář vkládá i takovou mřížku, která tu zeslabenou břišní stěnu posílí. Nehrajte si zase na chytrou a neslovíčkařte, jako to tu máte v diskuzíchve ve zvyku, vy jste rýpáním a slovíčkařením už tady taky známá a víte o tom jak vidím kulový... Takže i když nic nevyoperovává, tak se tomu říká operace kýly ( ať už břišní nebo tříselné ) - pořád se tomu říká operace kýly, kdyby jste to náhodou nevěděla.
bilusik
napsal(a):
Ehm... A tím že břišní stěnu nařízne, a pak stahne k sobě a zašije tomu se neříká operace, jak se tomu tedy říká ? Jinak v případě větší kýly tam veterinář vkládá i takovou mřížku, která tu zeslabenou břišní stěnu posílí. Nehrajte si zase na chytrou a neslovíčkařte, jako to tu máte v diskuzíchve ve zvyku, vy jste rýpáním a slovíčkařením už tady taky známá a víte o tom jak vidím kulový... Takže i když nic nevyoperovává, tak se tomu říká operace kýly ( ať už břišní nebo tříselné ) - pořád se tomu říká operace kýly, kdyby jste to náhodou nevěděla.
Tak pokud je tu někdo známý prudenim a omilanim, tak jsi to právě ty - zdravyrozum -spíš tedy, nezdravy rozum...
koňadra
napsal(a):
Souhlasím, není nutné štěňata vypráskat v 7 týdnech s vadou, jako je kýla. Slušný a solidní chovatel s kýlou neprodává.
Fiat 500
napsal(a):
Tak pokud je tu někdo známý prudenim a omilanim, tak jsi to právě ty - zdravyrozum -spíš tedy, nezdravy rozum...
Ty jak vidno také, i když o dané problematice nic nevíš, píšeš o něčem, o čem sám prakticky nic nevíš, většina je to v této diskuzi samý teoretik co nechová nebo když chová, prodává štěňata v 7 týdnech s vadou. To je dost smutné...

bilusik
napsal(a):
Souhlasím, není nutné štěňata vypráskat v 7 týdnech s vadou, jako je kýla. Slušný a solidní chovatel s kýlou neprodává.
Co pořád píšete o nějakém vypráskávání z domu. Již před mnoha lety chovatelé stanovili 49. den jako den vhodný k odběru štěňat z chovné stanice. Asi na základě dlouhodobých zkušeností a pozorování mnoha vrhů. Fena se po sedmém týdnu ráda štěňat zbaví a štěňata si dobře přivykají na nového majitele.
To, že někteří nechávají štěňata déle je jejich problém, ale ten kdo je předává na dokončeném sedmém týdnu, není vyvrhel.
koňadra
napsal(a):
S tímto také souhlasím, hezky napsané. Také si myslím, že štěněti je na jeho psychiku a povahu úplně jedno, jestli ho chovatel prodá později o pár týdnů, myslím si, že je to i pro štěně lepší, když jde z dobrých podmínek později. O to zbavil se štěňat co nejdříve jde asi jen nezodpovědným chovatelům, co je jim zatěžko nechat si štěně doma třeba o 3 nebo 4 týdny déle a klidně ho prodají i s vadou, jen aby se štěňat zbavili co nejdříve a měli třeba místo na další vrhy. Takže souhlasím s koňadrou.
jupa111
napsal(a):
Já si klidně doma štěně nechám, klidně i půl roku ! nevadí mi to, ale myslím čím déle tu bude s náma, tím víc se na nás upne a bude daleko víc stresovanější..a taky hrozí, že bych si klidně štěnátko i doma nechala uplně..
Zájemci se na štěnátko moc těší, chtěli si ho odvést i dříve, ale nedávám nikdy štěnátka dřív než v 8 týdnech..
Rozhodně nechci NIC PŘENÁŠET NA KUPUJÍCÍHO!Psali jsme si emaily, potom jsem s nima mluvila telefonicky, štěnátko by chtěli co nejdříve a jejich veterinář jim radí operaci odložit na pozdější dobu..Klidně jim ho nechám operovat, není to pro mě žádný problém, jen sem chtěla vědět, co je lepší pro štěnátko a jak se tohle řeší..tím jsem se stala nezodpovědnou množitelkou, ikdyž mám od roku 1994 pouze 4 vrh štěnátek
Opravdu už nemá smysl, na cokoli se ptát, o čem koli se tady radit..pak se dozvím, že jsem množitel..
nemám už slov..všem co radili a nenapadali, moc děkuji, asi to bude můj poslední dotaz tady...
V takhle raném věku operovat je samozřejmě nesmysl a o tři týdny později je to totéž. Je potřeba počkat, až bude břišní stěna dost silná, protože někdy fakt nemusí vydržet a kýla se udělá znovu. Mám s tímto zkušenosti i u jiných zvířat a vždycky veterinář radil sledovat, ale s operací čekat co nejdéle, až bude organismus dospělejší. A několikrát se stalo, že později už nebylo co operovat, protože břišní stěna dorostla a kýla zmizela. Takže nejlepší řešení je asi nechat štěně odejít do nového domova, ošetřit vše smluvně a operaci řešit až v novém domově po poradě s veterinářem. Rozhodně nemá cenu se tu kvůli tomu nechat urážet!
manako
napsal(a):
S tímto také souhlasím, hezky napsané. Také si myslím, že štěněti je na jeho psychiku a povahu úplně jedno, jestli ho chovatel prodá později o pár týdnů, myslím si, že je to i pro štěně lepší, když jde z dobrých podmínek později. O to zbavil se štěňat co nejdříve jde asi jen nezodpovědným chovatelům, co je jim zatěžko nechat si štěně doma třeba o 3 nebo 4 týdny déle a klidně ho prodají i s vadou, jen aby se štěňat zbavili co nejdříve a měli třeba místo na další vrhy. Takže souhlasím s koňadrou.
Nevím, jestli úplně chápete to, že štěně bude minimálně deset dní po operaci, kdy nemůže za svými sourozenci, aby si při hrách a běhání a ve štěněcích bitkách ránu znovu neotevřel. A taky nesmí za svojí matkou, aby mu to nerozlízala. Taky bude nejspíš brát antibiotika, takže nebude moct na běžnou socializaci ven z domu, jako jeho sourozenci. Ono totiž nejde o to, jestli jde dříve nebo později, pokud jde z dobrého chovu. Jako jde spíše o to, že mu tohle na dva týdny úplně odstřihnete a to v poměrně důležité fázi života. měla jsem pár psů s odoperovanými kýlami (pupeční, tříselná) a deset dní pod přísným dohledem, žádné skákání, běhání, pohyb pouze málo a na vodítku. Notabene když je venku 30°, to pod ATB ani procházky pořádně nehrozí. A to byli dospělí psi, zvyklí se taky trochu povalovat na gauči. Co budete dělat s aktivním štěnětem? Kdybych si jako majitel mohla vybrat, tak si raději vezmu štěně s maličkou kýlou a vyřeším si to sama, až nastane ten správný čas.
umpa.lumpa
napsal(a):
Nevím, jestli úplně chápete to, že štěně bude minimálně deset dní po operaci, kdy nemůže za svými sourozenci, aby si při hrách a běhání a ve štěněcích bitkách ránu znovu neotevřel. A taky nesmí za svojí matkou, aby mu to nerozlízala. Taky bude nejspíš brát antibiotika, takže nebude moct na běžnou socializaci ven z domu, jako jeho sourozenci. Ono totiž nejde o to, jestli jde dříve nebo později, pokud jde z dobrého chovu. Jako jde spíše o to, že mu tohle na dva týdny úplně odstřihnete a to v poměrně důležité fázi života. měla jsem pár psů s odoperovanými kýlami (pupeční, tříselná) a deset dní pod přísným dohledem, žádné skákání, běhání, pohyb pouze málo a na vodítku. Notabene když je venku 30°, to pod ATB ani procházky pořádně nehrozí. A to byli dospělí psi, zvyklí se taky trochu povalovat na gauči. Co budete dělat s aktivním štěnětem? Kdybych si jako majitel mohla vybrat, tak si raději vezmu štěně s maličkou kýlou a vyřeším si to sama, až nastane ten správný čas.
Nevím jestli chápete a někdy jste sama zažila, že štěně po operaci s pupeční kýlou se 2 stehy na povrchu, zbytek je šitý podkožně, se normálné dá druhý den k ostatním štěňatům a žádných 10 dní není samo. Píšete naprosté nesmysly. Po odstranění pupeční kýly se žádná antibiotika preventivně neberou. Píšete teoreticky o něčem, o čem vůbec nemáte ani páru, píšete úplné teoretické nesmysly. Štěně není žádných 10 dní pod přísným dohledem oddělené od ostatních štěňat - mimo to zdravá štěňata, jak psáno výše jsou již v 7 - 8 týdnech prodána ( můžete u štěněte nechat odstranit, když je donma samo nebo třeba s jedním sourozencem - můžete to nechat odtsranit až později v těch 10 ti týdnech, když jsou ostatní zdravá štěńata již prodaná. Takže máte doma jedno štěně s odoperovanou kýlou, které je pouze s matkou a chovatelem, maximálně třeba s jedním dalším eprodaným štěnětem. Takže to štěně v důležité fázi, jak se nám snažíte vnutit není odstřiženo ani od zbývajícího, třeba neprodaného štěněte ani od své matky, ani od chovatele a jeho rodinu - což jsou důležití lidé pro jeho další socializaci. Žádné atb se po operaci kýly preventivně nepodávají, píšete totální nesmysly. Já bych si štěně s kýlou nebral a ani bych takové neprodával. Nechávám ji odstranit stejně jako koňadra a prodávám novému majiteli až po odstranění a zhojení. Štěně není nIkde 10 dní samo, žádná antibiotika nedostává, je normálně s dalším třeba neprodaným štěnětem. Také si myslím, že solidní chovatel toto nepřehrává na nového majitele. Není třeba z toho tady dělat teoretickou kovbojku, když o praxi asi opravdu většina z vás moc neví. Souhlasím také s koňadrou a s manako.
manako
napsal(a):
Také si myslím, že nemusí jít hned všechna štěňata z domu hned v 7 týdnech, aby neutrpěla jejich povaha, jak se tu někdo snažil druhým nakukat. Zvláště ne ta s vadou, jako je třeba kýla. Už mně ten alibismus některých také nebaví.
umpa.lumpa
napsal(a):
Nemohu s vámi souhlasit. Toto právě řeším. Štěně po operaci bylo doma přes noc, ráno dostalo napít od matky a nažrat, přes den bylo se mnou pár hodin v práci a odpoledne už jsem ho dala normálně k matce a sourozencům - ven do výběhu. Sledovala jsem je, protože jsem se bála, aby si neublížilo, matka nevytahala stehy apod., ale nic z toho se nedělo. Teď už je to 10 dní, štěně zahojené a nemám pocit, že by bylo nějak podražené, od začátku běhá s ostatními po zahradě, rve se se sourozenci. Žádná ATB nebere. Doktor jej viděl před 2 dny a vše v pořádku. Takže si myslím, že to zbytečně dramatizujete. Operace malé kýly přece jen není velká operace a zásadní zásah do organismu, těch 2 stehů si matka ani sourozenci ani nevšimli. Ovšem štěně stejně zůstane zatím doma - pro případ recidivy, což sice nepředpokládám, ale nerada bych to řešila potom s případným novým majitelem. Nebudu dávat štěně s vadou, která se musí operovat (byť je to malá operace). Nikdy nemohu vědět jestli se to nezkomplikuje, jestli se nepřidají nějaké další problémy, které bude chtít majitel svést na problémy s kýlou... prostě z domu mají jít štěňata v pořádku, to je můj názor a zatím si stojím. Když chce někdo mocí mermo kupovat štěně s kýlou, tak je to jeho věc, ale ne ode mne.
koňadra
napsal(a):
Nemohu s vámi souhlasit. Toto právě řeším. Štěně po operaci bylo doma přes noc, ráno dostalo napít od matky a nažrat, přes den bylo se mnou pár hodin v práci a odpoledne už jsem ho dala normálně k matce a sourozencům - ven do výběhu. Sledovala jsem je, protože jsem se bála, aby si neublížilo, matka nevytahala stehy apod., ale nic z toho se nedělo. Teď už je to 10 dní, štěně zahojené a nemám pocit, že by bylo nějak podražené, od začátku běhá s ostatními po zahradě, rve se se sourozenci. Žádná ATB nebere. Doktor jej viděl před 2 dny a vše v pořádku. Takže si myslím, že to zbytečně dramatizujete. Operace malé kýly přece jen není velká operace a zásadní zásah do organismu, těch 2 stehů si matka ani sourozenci ani nevšimli. Ovšem štěně stejně zůstane zatím doma - pro případ recidivy, což sice nepředpokládám, ale nerada bych to řešila potom s případným novým majitelem. Nebudu dávat štěně s vadou, která se musí operovat (byť je to malá operace). Nikdy nemohu vědět jestli se to nezkomplikuje, jestli se nepřidají nějaké další problémy, které bude chtít majitel svést na problémy s kýlou... prostě z domu mají jít štěňata v pořádku, to je můj názor a zatím si stojím. Když chce někdo mocí mermo kupovat štěně s kýlou, tak je to jeho věc, ale ne ode mne.
Ano, mám stejnou zkušenost jako koňadara, žádných 10 dní mimo, žádná proventivní atb., normálně druhý den po operaci kýlky s ostatními štěňaty, po 9 - 10 dnech vyndání dvou nebo 3 stehů, podle velikosti kýlky a normálně jde štěně k novému majiteli už v perfektní kondici a nový majitel se nemusí o nic starat. A ti co znáte chov z praxe a prodáváte svá štěňata i do zahraničí, tak zde můžete potvrdit, že žádný zahraniční zájemce by si štěně s neodstraněnou kýlou nekoupil, ty chtějí štěně v perfektním zdravotním stavu, bez kýly. A v zahraničí je také normálním standardem, že si tam chovatel nedovolí štěně s kýlou prodat, ani by ho tam nikdo od něj nekoupil, je tam zvykem si nechat štěně třeba o něco déle a kýlu nechat před prodejem odstranit a štěňata většinou prodávají až v 8 týdnech i ta bez vady. To jen v této kotlině to ještě někteří majitelé co ani nechovají nepochopili a budou se tu dokola do krve hádat, že je to jinak, i když nemají pravdu a píší opravdu nesmysly. Je přesně vidět, kdo tu z přispívajících chová a má zkušenosti a kdo nemá a píše blbosti.
sorana
napsal(a):
Ano, mám stejnou zkušenost jako koňadara, žádných 10 dní mimo, žádná proventivní atb., normálně druhý den po operaci kýlky s ostatními štěňaty, po 9 - 10 dnech vyndání dvou nebo 3 stehů, podle velikosti kýlky a normálně jde štěně k novému majiteli už v perfektní kondici a nový majitel se nemusí o nic starat. A ti co znáte chov z praxe a prodáváte svá štěňata i do zahraničí, tak zde můžete potvrdit, že žádný zahraniční zájemce by si štěně s neodstraněnou kýlou nekoupil, ty chtějí štěně v perfektním zdravotním stavu, bez kýly. A v zahraničí je také normálním standardem, že si tam chovatel nedovolí štěně s kýlou prodat, ani by ho tam nikdo od něj nekoupil, je tam zvykem si nechat štěně třeba o něco déle a kýlu nechat před prodejem odstranit a štěňata většinou prodávají až v 8 týdnech i ta bez vady. To jen v této kotlině to ještě někteří majitelé co ani nechovají nepochopili a budou se tu dokola do krve hádat, že je to jinak, i když nemají pravdu a píší opravdu nesmysly. Je přesně vidět, kdo tu z přispívajících chová a má zkušenosti a kdo nemá a píše blbosti.
Prosim nedělejte ze zahraničnich chovatelu bohy jsou na tom stejně jako tady měla jsem několik psu či štěnat z německa a to z vyhlašnych chovek a štěnata byla s kylou a v 7 tydnu, a mam ted fenu z francie za poměrně velkej peniz a ta je taky s kylou kterou v podstatě nikdo neřešil.

koňadra
napsal(a):
Možná máte štěstí na klidnou fenu. Naše fena byla ze stehů na štěňatech nepříčetná ( po kupírování ocásků ) a štěňata musela být do vyndání stehů pod dohledem. Kýlu jsem nechávala zoperovat u tříměsíčního psa a jediný problém byl, že si na stehy čůral, byl tou dobou už sám s matkou - zůstával u nás.
Jasne, vy proste jedete svou a vase zkusenosti jsou to jedine spravne. Ja osobne potom co jsem videla stene, ktere na okamzik (odbehl na WC) nechal bez dozoru chovstel u feny a ta mu behem minutky rozlizala 2 stehy tak, ze melo streva venku. Az tohle jednou uvidite nikdy uz nebudete stene s ranou davat k fene. Nebudu se hadat do krve. Uvedli jsme dost duvodu proc neoperova v zajmu stenete, zadny v zajmu lidi. Vase domnenka ze je to pro penize je hloupa. Pro penize se chovaji mala plemena a par modnich. Ale treba NO uz jsou davno tezce prodelecni, pokud nemate super pracaky za ktere vam venku slusne zaplati a to jeste musite mit minimalne 6 stenat a za 7 tydenni vam urvou ruce a nejakou kylu neresi.Ale to jsou pejskari kterym jde o konkretni stene.
ivulka2
napsal(a):
Prosim nedělejte ze zahraničnich chovatelu bohy jsou na tom stejně jako tady měla jsem několik psu či štěnat z německa a to z vyhlašnych chovek a štěnata byla s kylou a v 7 tydnu, a mam ted fenu z francie za poměrně velkej peniz a ta je taky s kylou kterou v podstatě nikdo neřešil.
Já mám zkušenost jinou, když přijede zájemce z Německa, Rakouska, Itálie, Švédska apod, tak chtěl štěně vždy bez kýly, a když se ptali na odběr, tak chtěli štěně v 8 týdnech, že se tak u nich prodávají. Takže nikdo z nikoho nedělá bohy, jen píšu svojí zkušenost, jakou mám já. A že zrovna Němci a Rakušáci štěně určitě s kýlou nechtějí, protože je tam veterina poměrně drahá, na to vemte jed, že je to tak. A že si vozíte štěně z ciziny s kýlou je váš problém, já bych ho s kýlou nekoupila a požadovala bych před prodejem její odstranění, stejně jako to dělám já a všichni slušní chovatelé. Že neřešíte kýlu vy, když něcokupujete a necháte si to nacpat i s kýlou je váš problém. Já co jsem se bavila s Němci a rakušáky, tak prostě s kýlou nikdo nechce, dokonce se na to i ptají, jestli je štěně nemá kýlu a odběr v 8 týdnech je pro ně běžný. Takže já mám zkušenosti zcela opačné než vy a je pro mne běžné prodávat u nás i do zahraničí štěňata zcela zdravá a bez vad, beru to tak, že to ptostě patří k chovatelskému servisu co poskutuji a vůbec mi nevadí, když prodám štěňata až v 8 nebo 9 týdnech, tak jako třeba koňadra.
anonymx
napsal(a):
Jasne, vy proste jedete svou a vase zkusenosti jsou to jedine spravne. Ja osobne potom co jsem videla stene, ktere na okamzik (odbehl na WC) nechal bez dozoru chovstel u feny a ta mu behem minutky rozlizala 2 stehy tak, ze melo streva venku. Az tohle jednou uvidite nikdy uz nebudete stene s ranou davat k fene. Nebudu se hadat do krve. Uvedli jsme dost duvodu proc neoperova v zajmu stenete, zadny v zajmu lidi. Vase domnenka ze je to pro penize je hloupa. Pro penize se chovaji mala plemena a par modnich. Ale treba NO uz jsou davno tezce prodelecni, pokud nemate super pracaky za ktere vam venku slusne zaplati a to jeste musite mit minimalne 6 stenat a za 7 tydenni vam urvou ruce a nejakou kylu neresi.Ale to jsou pejskari kterym jde o konkretni stene.
Vaše domněnky převážně teoretické, protože nechováte. V případě, že nemá někdo klidnou fenu, tak jaký má důvod, aby 8 nebo 9 týdenní štěně co samo baští třeba maso a granulky nebylo po operaci pár dní jen s ostatními štěňaty, která mu nic nevytrhají a pouštět k feně pár dní jen ostatní štěňata bez toho jednoho. Tomu co popisujete se dalo lehce předejít. Tak si nechte za 7 týdenní štěňata NO s kýlou urvat ruce nebo co chcete jiného. Já se toho nebojím, nemám s tím žádnou negativní zkušenost a nemám problém prodat štěňata za stejnou cenu v 8 nebo 9 týdnech či později. Takže jste jasně přiznal, že prodáváte v 7 týdnech kvůli dobré prodejnosti - o kterou vám jde podle vašich příspěvků asi především. Já s operací kýly žádné negativní zkušenosti prostě nemám, tak na to mám jiný názor než vy. Vy tu cpete dokola také jak kolovrátek ostatním své názory, tak proč se divíte, když si jiní hájí své názory a své zkušenosti. Uvědomte si, že tu chováme i jiná plemena než jen vaše NO a máme prostě jiné zkušenosti a jiné názory na to, jak štěně prodat jestli s kýlou nebo bez ní, a jak staré. Já prostě s prodejem o 2 nebo 3 týdny později nemám problém a nemám s operací kýly za léte chovu žádné negativní zkušenosti.
napsal(a):
Možná máte štěstí na klidnou fenu. Naše fena byla ze stehů na štěňatech nepříčetná ( po kupírování ocásků ) a štěňata musela být do vyndání stehů pod dohledem. Kýlu jsem nechávala zoperovat u tříměsíčního psa a jediný problém byl, že si na stehy čůral, byl tou dobou už sám s matkou - zůstával u nás.
No, tak co se ocásků týče, věřte, že za ta léta jsem kupírovala desítky štěňat od různých fen a problém nebyl NIKDY. Ono totiž u těch ocásků se to v podstatě šít ani nemusí, šiji to jen pro lepší pocit, že to (snad) rychleji sroste. A feny si toho šití všímají asi tak prvních 5 minut, asi dokud je ten konec od krve, dále je to nezajímá. Dokonce se ty stehy ani nemusejí tahat, prostě je tam nechám a ony do 14 dnů téměř vždy vypadnou samy. Takže buď vy jste měla abnormálně hysterickou fenu, nebo si prostě vymýšlíte.
sorana
napsal(a):
Vaše domněnky převážně teoretické, protože nechováte. V případě, že nemá někdo klidnou fenu, tak jaký má důvod, aby 8 nebo 9 týdenní štěně co samo baští třeba maso a granulky nebylo po operaci pár dní jen s ostatními štěňaty, která mu nic nevytrhají a pouštět k feně pár dní jen ostatní štěňata bez toho jednoho. Tomu co popisujete se dalo lehce předejít. Tak si nechte za 7 týdenní štěňata NO s kýlou urvat ruce nebo co chcete jiného. Já se toho nebojím, nemám s tím žádnou negativní zkušenost a nemám problém prodat štěňata za stejnou cenu v 8 nebo 9 týdnech či později. Takže jste jasně přiznal, že prodáváte v 7 týdnech kvůli dobré prodejnosti - o kterou vám jde podle vašich příspěvků asi především. Já s operací kýly žádné negativní zkušenosti prostě nemám, tak na to mám jiný názor než vy. Vy tu cpete dokola také jak kolovrátek ostatním své názory, tak proč se divíte, když si jiní hájí své názory a své zkušenosti. Uvědomte si, že tu chováme i jiná plemena než jen vaše NO a máme prostě jiné zkušenosti a jiné názory na to, jak štěně prodat jestli s kýlou nebo bez ní, a jak staré. Já prostě s prodejem o 2 nebo 3 týdny později nemám problém a nemám s operací kýly za léte chovu žádné negativní zkušenosti.
Souhlasím.
koňadra
napsal(a):
No, tak co se ocásků týče, věřte, že za ta léta jsem kupírovala desítky štěňat od různých fen a problém nebyl NIKDY. Ono totiž u těch ocásků se to v podstatě šít ani nemusí, šiji to jen pro lepší pocit, že to (snad) rychleji sroste. A feny si toho šití všímají asi tak prvních 5 minut, asi dokud je ten konec od krve, dále je to nezajímá. Dokonce se ty stehy ani nemusejí tahat, prostě je tam nechám a ony do 14 dnů téměř vždy vypadnou samy. Takže buď vy jste měla abnormálně hysterickou fenu, nebo si prostě vymýšlíte.
Souhlasím. Mám také dojem, že si tu pár přispivatelů co nechovají vymýšlí svoje teorie a zástupné důvody proč něco prý nejde, ale o praxi a chovu toho moc neví. Hlavně vypráskkat a prodat hned v 7 týdnech, dokud jsou štěňata nejlépe prodejná, jak už tu sami několikrát přiznali...
Jak jste damy prisli na to, ze nechovam? Psala jsem, ze nejsem chovatel NO. A treba ocasky- fena rozlizala, stene vykrvacelo, me osobne behem 1 hodiny,2 dny po kupiraci. Vite za 40 let pejskariny zazijete ledacos a mozna objektivneji zvazite vsechna pro a proti. A "vypraskat stenata"... jaky je asi tak duvod proc zajemci nechteji starsi stenata NO a ostatnich pracaku?

Neměla jsem hysterickou fenu, měla jsem dokonce abnormálně vyrovnanou fenu. Nic si nevymýšlím, jen prostě rány lízala a stehy nesnášela, ani na sobě, ani na štěňatech. A obrátím váš argument - že se to nestalo vám, není důkazem, že se to stát nemůže. Jsem poměrně v úzkém přátelském vztahu s několika veterináři, znám i historky o tom, jak fenu ( psa ) přivezli majitelé zpátky s rozpáraným břichem a střevy venku v prostěradle. Tak jen opakuji, že se to nestalo vám, neznamená, že se to stát nemůže a je snad lepší počítat s horší variantou.

bilusik
napsal(a):
Souhlasím. Mám také dojem, že si tu pár přispivatelů co nechovají vymýšlí svoje teorie a zástupné důvody proč něco prý nejde, ale o praxi a chovu toho moc neví. Hlavně vypráskkat a prodat hned v 7 týdnech, dokud jsou štěňata nejlépe prodejná, jak už tu sami několikrát přiznali...
Tenhle příspěvek má fakt logiku : Protože nechovám, chci štěňata vypráskat v sedmi týdnech, abych na nich zbohatla.
Pravdu máte jen v tom, že u ž nechovám.

Ještě kdyby vás náhodou zajímalo, proč nechovám, tak proto, že dnes pro lidi nemají zvířata ( ani ta za velké peníze ) žádnou hodnotu. Ani těch vynaložených peněz, protože ani ty nemají žádnou hodnotu. A spousta inzerátů na putovní psy, i s PP, je toho důkazem.
Nechovám, protože nemám jistotu, že bych svým odchovům zajistila trvalý a dobrý domov. Stačí číst zdejší diskuze o bytových klecích, samotě nevenčeného psa i 12 hodin...atd. Navíc je tak přepsíno, že už se nenávidí i psáři mezi sebou.
koňadra
napsal(a):
Sice nejsem odbornice, ale také jsem myslela (a myslím si), že šití po kupírování ocasů není nutné...
anonymx
napsal(a):
Jak jste damy prisli na to, ze nechovam? Psala jsem, ze nejsem chovatel NO. A treba ocasky- fena rozlizala, stene vykrvacelo, me osobne behem 1 hodiny,2 dny po kupiraci. Vite za 40 let pejskariny zazijete ledacos a mozna objektivneji zvazite vsechna pro a proti. A "vypraskat stenata"... jaky je asi tak duvod proc zajemci nechteji starsi stenata NO a ostatnich pracaku?
Tak toto je tedy síla! V tom případě beru zpět svůj předchozí příspěvek!
sorana
napsal(a):
Já mám zkušenost jinou, když přijede zájemce z Německa, Rakouska, Itálie, Švédska apod, tak chtěl štěně vždy bez kýly, a když se ptali na odběr, tak chtěli štěně v 8 týdnech, že se tak u nich prodávají. Takže nikdo z nikoho nedělá bohy, jen píšu svojí zkušenost, jakou mám já. A že zrovna Němci a Rakušáci štěně určitě s kýlou nechtějí, protože je tam veterina poměrně drahá, na to vemte jed, že je to tak. A že si vozíte štěně z ciziny s kýlou je váš problém, já bych ho s kýlou nekoupila a požadovala bych před prodejem její odstranění, stejně jako to dělám já a všichni slušní chovatelé. Že neřešíte kýlu vy, když něcokupujete a necháte si to nacpat i s kýlou je váš problém. Já co jsem se bavila s Němci a rakušáky, tak prostě s kýlou nikdo nechce, dokonce se na to i ptají, jestli je štěně nemá kýlu a odběr v 8 týdnech je pro ně běžný. Takže já mám zkušenosti zcela opačné než vy a je pro mne běžné prodávat u nás i do zahraničí štěňata zcela zdravá a bez vad, beru to tak, že to ptostě patří k chovatelskému servisu co poskutuji a vůbec mi nevadí, když prodám štěňata až v 8 nebo 9 týdnech, tak jako třeba koňadra.
Souhlasím.
anonymx
napsal(a):
Nešiřte tady bludy. Jestli se to stalo, tak jednou za několik tisíc (možná desítek tisíc!) kupírovaných štěňat. Znám hodně chovatelů, kteří chovají léta a kupírují ocásky a že by měli tyto problémy, tak to fakt neměli. A z jedné výjimky přece nemůžete dělat pravidlo! Horší to je s operací břicha, dejme tomu i té kýly, tomu bych i věřila, že je více fen, které to mohou pojmout tak, že ty stehy prostě štěňatům vyndají. Já jsem se s tím - naštěstí nesetkala - ale uznávám, že to se stát může. Rozhodně častěji než u těch ocásků. Pamatuji chovatele, který jednoduše usekal ocásky sekyrou na špalku, nic nešil a nikdy mu nic nevykrvácelo. Je to brutus, ale bylo to tak.
koňadra
napsal(a):
Nešiřte tady bludy. Jestli se to stalo, tak jednou za několik tisíc (možná desítek tisíc!) kupírovaných štěňat. Znám hodně chovatelů, kteří chovají léta a kupírují ocásky a že by měli tyto problémy, tak to fakt neměli. A z jedné výjimky přece nemůžete dělat pravidlo! Horší to je s operací břicha, dejme tomu i té kýly, tomu bych i věřila, že je více fen, které to mohou pojmout tak, že ty stehy prostě štěňatům vyndají. Já jsem se s tím - naštěstí nesetkala - ale uznávám, že to se stát může. Rozhodně častěji než u těch ocásků. Pamatuji chovatele, který jednoduše usekal ocásky sekyrou na špalku, nic nešil a nikdy mu nic nevykrvácelo. Je to brutus, ale bylo to tak.
Souhlasím, jeden případ na 1000 nebo ještě více jiných, které jsou v pohodě nelze brát jako bernou minci a nelze z toho dělat nějaké proavidlo či závěry - u té kýly je to samé - jeden případ na tisíc jiných co jsou v pohodě. A většinou je to vždy blbostí majitele, já jako majitel vím jaké má mpsy a feny a jestli k ní mohu štěně dát či nikoliv. Většinou si tu vymýšlí hororové scénáře a extrémy, jak napsala koňadra, kdy jeden takový případ se stane tak jednou z tisíce a nelze to brát za bernou minci.
bilusik
napsal(a):
Souhlasím, jeden případ na 1000 nebo ještě více jiných, které jsou v pohodě nelze brát jako bernou minci a nelze z toho dělat nějaké proavidlo či závěry - u té kýly je to samé - jeden případ na tisíc jiných co jsou v pohodě. A většinou je to vždy blbostí majitele, já jako majitel vím jaké má mpsy a feny a jestli k ní mohu štěně dát či nikoliv. Většinou si tu vymýšlí hororové scénáře a extrémy, jak napsala koňadra, kdy jeden takový případ se stane tak jednou z tisíce a nelze to brát za bernou minci.
Na druhou stranu vy zase tvrdíte, že štěňata umírající veterinářům na stole při operaci kýlky jsou běžnou věcí. A strašíte ttím tady.
Nedokážu posoudit procentuálně, ale o úmrtí při operaci jsem za 40 let neslyšela, o ranách rozlízaných a vytrhaných stezích docela často, ale tak extrémně rozlízané, že byla střeva venku, vím také pouze o jednom případu.
Prostě pokud nejde o život tak bych štěně operovat nenechala a už vůbec ne malinké, které bych musela oddělit od feny a štěňat. Já je ani netahám na veterinu, očkujeme doma, totéž tetování a čipy.

Anonymx, nebudu citovat tvoje příspěvky, bylo by toho moc, ale souhlas, souhlas a ještě jednou souhlas! Je zajímavé, že tady nepadl termín jako socializační fáze (7. až cca 12.týden) - nezastupitelná, maximálně důležitá, a to nejen pro pracovní plemena! Jako potencionální majitel, totální NEchovatel - 50.den stojím u dveří chovatele a štěně si odvážím a nadále formuju já, neboť bude žít se mnou a navázat se musí na mne a moji rodinu...Operovat kýlu u tak malého štěněte je jednak prasárna, jednak blbina, protože to vůbec nemusí být nutné. Tam nikdo čas nenahoní, na rozdíl od socializační fáze, která na nikoho čekat nebude.
Ale padla, psala jsem mnohokrát, že v období vtiskávání provést tohle štěněti je podle mého to největší zlo a pokud si beru já štěně, NIKDY bych si ho nevzala ani o den starší, protože každý den je k nezaplacení. A mít uspokojení z toho, že své "povinnosti" chovatele nepřenáším na majitele v porovnání toho, co provedu štěněti je...

Ten oficiální termín "socializační fáze" ne (obsah ano)... a pořád jsem na to od zkušených chovatelů čekala... ale je zajímavé, jak často tady padají od ZODPOVĚDNÝCH chovatelů úvahy o vracení peněz, ale o zájmu samotného štěněte nic...tak teď nevím, pokud je v řadách chovatelů takové povědomí o vývojových fázích štěněte a jejich důležitosti, jestli i ten 50. den nebude pozdě...
Dasvo
napsal(a):
Na druhou stranu vy zase tvrdíte, že štěňata umírající veterinářům na stole při operaci kýlky jsou běžnou věcí. A strašíte ttím tady.
To se asi dost pletete, nikdo tu přece netvrdil, že umírající štěňata při operaci jsou běžnou věcí, ale že už se to také několikrát stalo a to riziko tam prostě hrozí a neměl by je chovatel přenášet na nového majitele. Jak to potom budou řešit, když kýlu neodstraní ještě chovatel před prodejem, štěně prodá a to novému majiteli při operaci náhodou uhyne - neprobudí se z narkozy ? Dá se to velmi snadno řešit tím, že operaci nechá provést ještě chovatel, co štěňata s vadou vyprodukoval a nepřenáší svojí zodpovědnost a rizika na někoho jiného. Nikdo tu nestraší, jen upozorňují na možná rizika a potom následné tahanice a problémy a případné dohady mezi chovatelem a novým majitelem. Takže jak byste to potom řešili, když prodáte štěně s nevyoperovanou kýlou a to náhodou novému kupci při operaci uhyne ? Vrátíte mu pak kupní cenu štěněte - protože jste mu prodali štěně s vadou a při operaci této vady štěně třeba uhynulo ? Souhlasím s koňadrou a ostatními, že je lepší prodávat štěně již s vyřešenou kýlou a štěňata s kýlou také neprodávánm ani bych si takové nekoupil. Proč prodávat novému majiteli štěně s vadou?
napsal(a):
Ten oficiální termín "socializační fáze" ne (obsah ano)... a pořád jsem na to od zkušených chovatelů čekala... ale je zajímavé, jak často tady padají od ZODPOVĚDNÝCH chovatelů úvahy o vracení peněz, ale o zájmu samotného štěněte nic...tak teď nevím, pokud je v řadách chovatelů takové povědomí o vývojových fázích štěněte a jejich důležitosti, jestli i ten 50. den nebude pozdě...
Ne,50. den určitě nebude pozdě ( nejsou totiž jen NO, jsou i jiná plemena ) - a to je nejdřívější povolený termín odběru, jsou chovatelé, co dobrovolně prodávají štěňata až od 8 týdnů. A dost chovatelských klubů různých plemen ( převážně společenských ) má v chovatelském řádu povolen prodej až od 8 týdnů věku štěněte, to jen pro vaši informaci, kdyby jste to náhodou nevěděli, jak to chodí u jiných plemen. Také tvrdím, že není nutné se zbavit hned všech štěňat v 7 týdnech - to je naprostý nesmysl a není v tom žádný rozdíl, jestli jde štěně v 7 nebo 8 týdnech, naopak je podle mne lepší pro štěně o týden později. Samozřejmě pro některé rádoby chovatele je zase lepší vypráskat a zbavit se starostí v 7 týdnech...
napsal(a):
Zájem štěněte je být vypakován hned v 7 týdnech od feny a od chovatele z domu ? To také asi není v zájmu štěněte, v zájmu štěněte je jít od matky a z prostředí které zná co nejpozději. To je zase jen zájem chovatele nebo kupujícího a vy ten zájem také nadřazujete nad zájem štěněte, tak na co si tu ve svých příspěvcích hrajete, pokrytci...
anonymx
napsal(a):
Achjo.
Jaký má štěně zájem na tom, aby bylo vytrženo co nejdříve od matky, sourozenců a ze známého prostředí nejpozději v 7 týdnech ? Odpověď zní také žádný, to štěně tam bude spokojené i v 8 nebo i v 9 týdnech. To je jen sobecký zájem chovatele nebo nového majitele a jejich nějaké pofiderní výcvikové ambice, tak si to účelově nepřetáčejte a nehrajte si na slušňáky a zodpovědné chovatele... Ach jo.

Sorana, maximální zájem štěněte je ten, aby v období pro něj nejsnazším dostalo možnost se navázat na svou novou smečku! V žádném případě není zájmem štěněte se fixovat na svou matku a sourozence, protože s nimi žít nebude! A maximálním zájmem štěněte v období socializace je seznámit se se světem a to samo za sebe, ne jako člen štěněcí smečky (už vidím chovatele, jak se smečkou štěňat štráduje po městě). A fena - matka už většinou má jediný zájem - jak se té smečce piraň vyhnout.
A jaký má zájem mamánek, aby ve 40ti opustil maminku?
Nechápu, že je někdo, promiňte, tak omezený, že není schopný ani zapřemýšlet...
Prosím rozlišujte trošku podle plemen a jejich následného pracovního využití.
Ale pro všechna plemena:
- znovu opakuji, jestli si vážně myslíte, že pro štěně je dobré ho v tak nízkém věku vystavit operaci, která sebou samozřejmě nese riziko narkózy, následné rekonvalescence, která sice není nijak obtížná, ale samozřejmě se musí brát v úvahu, návštěvy veteriny (ať chceme nebo ne nevíte kdo a s jakou chorobou tam byl před vámi,... )
- je skutečně prokázáno, že štěně v období cca 5. - 9. tého týdne probíhá období vtiskávání (není to zcela totéž jako socializace), pokud štěně je u chovatele, nezná nic jiného než své domácí prostředí, matku, sourozence a chovatele. Neznám moc chovatelů, kteří by měli možnosti i čas věnovat se opravdu intenzivně každému jednotlivému štěněti, pokud si je nechávají déle. Čím delší je tato separace štěněte, tím hůř. Navíc ještě je v této nejkritičtější fázi prostě musíte oddělit po následné operaci.Někomu je to jedno a pro další život psa to zřejmě nic neznamená, není přece důležité, že je štěně bázlivé, nejisté, nekontaktní, hlavně že má odoperovanou kýlu a nečůrá každou hodinu.
Pofidérní výcvikové ambice - fuj všem majitelům, kteří se svými psy pracují, fuj hnusní všichni, kteří sportujete se psy a obzvlášť fuj všichni ti, kteří opravdu pracují - slepečtí, asistenční, policejní, vojenští, záchranáři,...
Případně ještě takto.
https://www.youtube.com/watch?v=jVfkYZmXHAg
koňadra
napsal(a):
Souhlasím.
sorana
napsal(a):
Zájem štěněte je být vypakován hned v 7 týdnech od feny a od chovatele z domu ? To také asi není v zájmu štěněte, v zájmu štěněte je jít od matky a z prostředí které zná co nejpozději. To je zase jen zájem chovatele nebo kupujícího a vy ten zájem také nadřazujete nad zájem štěněte, tak na co si tu ve svých příspěvcích hrajete, pokrytci...
Přesně, také souhlasím. Jsou chovatelé co prodávají sami i později a nesnaží se všechna štěňata vypakovat naráz nejpozději v 7 týdnech a zvláště ne ta s vadou.

"o tom, kdy jdou štěňata z domu rozhoduje zodpovědný prodávající "
No, PRODÁVAJÍCÍ nechť o prodeji svého ZBOŽÍ rozhoduje jak chce. Ale od CHOVATELE by člověk čekal, že bude obeznámen s fázemi vývoje štěněte a bude natolik zodpovědný, že umožní štěněti co nejsnazší včlenění do nové smečky a vůbec do života, který ho čeká...v zájmu štěněte!
Edit: Prosím o uvedení konkrétních důvodů, proč by štěně mělo jít k nové rodině později než po ukončení 7.týdne. Co nového se naučí v 8. týdnu? v 9.týdnu? později?
napsal(a):
"o tom, kdy jdou štěňata z domu rozhoduje zodpovědný prodávající "
No, PRODÁVAJÍCÍ nechť o prodeji svého ZBOŽÍ rozhoduje jak chce. Ale od CHOVATELE by člověk čekal, že bude obeznámen s fázemi vývoje štěněte a bude natolik zodpovědný, že umožní štěněti co nejsnazší včlenění do nové smečky a vůbec do života, který ho čeká...v zájmu štěněte!
Edit: Prosím o uvedení konkrétních důvodů, proč by štěně mělo jít k nové rodině později než po ukončení 7.týdne. Co nového se naučí v 8. týdnu? v 9.týdnu? později?
Neřešte to!
tady pár lidí pořád dokola mele zemákovicu o "vypakovávání" štěňat aniž by dali sebemenší argumenty! Vždyť se tu sedmdesát příspěvků opakuje pořád totéž dokola. Zbytečné na ně jakkoliv reagovat, nemá to smysl jen ztrácíte čas.
sorana
napsal(a):
Jaký má štěně zájem na tom, aby bylo vytrženo co nejdříve od matky, sourozenců a ze známého prostředí nejpozději v 7 týdnech ? Odpověď zní také žádný, to štěně tam bude spokojené i v 8 nebo i v 9 týdnech. To je jen sobecký zájem chovatele nebo nového majitele a jejich nějaké pofiderní výcvikové ambice, tak si to účelově nepřetáčejte a nehrajte si na slušňáky a zodpovědné chovatele... Ach jo.