Obracím se na Vás už se zoufalou prosbou... Moje rodiče měli vždy dva pejsky (zlaté retrívry) a nikdy s žádným nebyl jediný problém, jsou naprosto úžasní, poslušní, milující děti... No a před dvěma lety jeden z pejsků zemřel v 15letech na stáří. Druhý 10tiletý zůstal sám a od té doby jen spal, nechtěl ani jíst, nic ho nezajímalo. Rodiče se tedy rozhodli že mu zkusí pořídit kamaráda a tak si v srpnu 2014 přivezli malinké štěňátko zlatého retrívra. A z pejsků se stali nerozluční kamarádi, ten 10tiletý zase ožil a začal si s ním hrát. Jenže jak malé štěňátko BEN rostl, začali problémy... Vše ničí, o botech ani nemluvím, museli jsme kvůli němu předělat věšák na prádlo aby na něj nedosáhl ale stejně si poradí, skáče na prádlo tak dlouho dokud ho nestrhne a nerozcupuje po celé zahradě. V pergole rozkousal sedátka (rohy) dřevěných laviček, rozkousal nohy u židlí, zničil plot, nikdy se neunaví, pořád chodí po zahradě a zkoumá co by kde vytahal a rozkousal... Už to začíná být opravdu neúnosné, absolutně nebere nikoho za svého, pána", neposlouchá na slovo, dokonce když je otevřené okno, skočí oknem do bytu, strhne záclonu, proběhne na verandu, tam ukradne botu, skočí na kliku a je zase venku kde botu totálně rozcupuje. Když něco provede (což je několikrát denně) lehne si na záda když kolem něj někdo z rodiny projde a tváří se smutně. Táta mu dal několikrát za vyučenou ale on si s ním chtěl okamžitě zase hrát... Nebo když nesu nákup, jde vedle mě a kouše tak dlouho do tašky až se celý nákup nerozsype a on si z něho něco ukořistí. Nedá se mu ubránit
Už zničil snad opravdu vše co se dalo, takhle se prostě nedá žít, když je někde květináč s kytkou okamžitě kytku vytáhne, tu i s hlínou rozcupuje na zahradě a květináč pak rozkouše nebo si s ním tlapkou, koulí"... Přitom se mu snažíme všichni věnovat maximum svého času, procházky, snažíme se ho cvičit ale nezvládá ani jediný povedl... Když se ho snažím něco naučit na vteřinu se nezastaví, skáče a pobíhá okolo mě a chce si hrát. Neumí chodit na vodítku, lítá kolem jako pominutej a když mu zkrátím vodítko že prostě musí jít u nohy tak žene a skoro se dusí jak táhne dopředu a škrtí ho obojek. Dnes jsme oběma pejskům nasadili obojek proti klíšťatům a blechám (celkem tyhle dva obojky stály 1600kč), tlapkou si strhnul ten svůj a rozkousal ho, a pak ho strhl i druhému pejskovi a také ho rozkousal... Když s ním člověk je tak je to zlatíčko které kolem vás pořád skáče s bálonem, uzlem nebo alespoň nějakým klackem ale jak zůstane sám vše demoluje a ničí. Nikdy jsme takovýhle problém neměli, jak říkám, ten teď už 11tiletý pesan poslouchá na slovo, umí základní povely, válí dokonce, sudy", s každým pejskem jsme si poradili ale tohohle nezvládáme... Chápu že je to roční štěně, že je prostě živější než ostatní pejskové ale je neúnosné to jak vše ničí. Co s tím? Máte někdo podobnou zkušenost? Někdo mi radil že existuje nějaký, tlumící" obojek ale to mu nechci udělat Jinak bydlíme na vesnici, kolem máme samé pole a lesy takže na procházky chodíme opravdu výživně + má velkou zahradu... Za každou radu budu velice vděčná
Cvičák a zkušený cvičitel?
Psisko bude asi hodně hyperaktivní a procházky (asi na vodítku, když je nezvladatelný) + běhání po zahradě mu zjevně nestačí.
Chce to ho utahat psychicky. Je to jako u lidí, někdo je neunavitelný, někdo nevydrží nic.
Už má rok, divokost jste mohli poznat asi dřív a fakt chodit na ten cvičák. Je to pořád lovecký pes a potřebuje divokost vybít.
Tlumící obojek nic neřeší, to už bude lepší kastrace...
Dle mého je pes prostě a jednoznačně nevychovaný, nemůžete spoléhat na to, že když 2 byli klidní, tak budou takoví všichni..
Děkuji za radu, nad cvičákem přemýšlím jen jsem si pořád říkala že to přece musím zvládnout ale nezvládám. Asi to pro nás bude náročné i finančně (myslím ten cvičák), jsme opravdu ze zapadákova kde žádné cvičiště v nejbližším okolí není, takže to asi bude finančně i časově náročné s dojížděním někam daleko ale co se dá dělat... Nikdy jsme s žádným pesanem na žádný cvičák nechodili, nevíte jak to probíhá? Je to běh na dlouhou trať nebo už je na pejskovi vidět alespoň malý pokrok po několika návštěvách? A jak se to jen přibližně orientačně pohybuje cenově?
maartinkaaa
napsal(a):
Děkuji za radu, nad cvičákem přemýšlím jen jsem si pořád říkala že to přece musím zvládnout ale nezvládám. Asi to pro nás bude náročné i finančně (myslím ten cvičák), jsme opravdu ze zapadákova kde žádné cvičiště v nejbližším okolí není, takže to asi bude finančně i časově náročné s dojížděním někam daleko ale co se dá dělat... Nikdy jsme s žádným pesanem na žádný cvičák nechodili, nevíte jak to probíhá? Je to běh na dlouhou trať nebo už je na pejskovi vidět alespoň malý pokrok po několika návštěvách? A jak se to jen přibližně orientačně pohybuje cenově?
Já s fenkou začala chodit na šesti měsících, teď je jí devět měsíců a parádně zvládá základní poslušnost (přivolání, chůze u nohy, sedni, lehni, odložení, překážky).
Také jsem ze zapadákova, na cvičák každou sobotu či neděli dojíždím, ale cenu máme bezva,1500, -/rok.
Jinak každý cvičák je běh na dlouhou trať, ale pokud vám bude stačit základní poslušnost, myslím, že vám bude stačit tohle tam zvládnou a poté pořád a neustále pilovat doma (jako s každým jiným psem).
K tomu vašemu problému s ničením - je to lovecké plemeno, které se očividně nudí. Procházky nestačí, musíte mu zaměstnat i hlavu.
Mockrát vám děkuji za odpověď a informaci. Uklidnilo mě že u vás to stojí 1500kč na rok, to je krásná cena. Vím že kamarádka kdysi chodila na nějaké cvičení někde v praze, několikrát týdně a stálo jí to kolem 4tisíc měsíčně (nevím už co to bylo za cvičení), a to bych opravdu nezvládla.. Každopádně jdu najít nejbližší cvičák a hned zjistit informace a co nejdříve s pejsanem vyrazit. Teď vidím že jsem to měla udělat už dávno, ale každý říkal co bych chtěla že to nevyblbnuté štěně a že ho to časem přejde samo
Já taky bydlím na vesnici.
Protože u nás jsou psi ve vesnici jen na řetězu, nebo max na dvorcích a já chtěla, aby byl pejsek opravdu socializovaný a vychovaný a mohl s námi všude, jezdila jsem s ním každou sobotu 30 km tam a zpět na nejbližší cvičák do psí školky.
11 lekcí nás vyšlo na 1000, -Kč, ale výsledek je vidět. Pes se nebojí ostatních psů, má perfektní přivolání (i když teď je v pubertě, tak musím volat 2x, ale pak přiběhne i když vidí jiného psa).
Dovezla jsem si ho před Vánoci a na cvičák jsme začali chodit v únoru, měl cca 5 měsíců.
A odměnou mi teď bylo setkání na výstavě s chovatelkou, kde mne moc pochválila, že je nejen krásný, ale i dobře vychovaný
Ale jak praví přísloví "ohýbaj ma mamko, dokud já jsem Janko, až já buďem Jano, něohneš ma mamo".
Váš pes evidentně vidí, že si může dělat co chce, měl by tam s ním chodit tedy někdo, koho alespoň trošku uznává a kdo ho fyzicky zvládne.
Cvičák Vám bude na houby, pokud s bude cvičit pes s Vámi a ne Vy s ním...
A také se nenechte odradit, jinak se cvičí se štěnětem a jinak s již více méně dospělým, sebevědomým psem.
Ale cvičák taky není všechno. Psa musíte vystavovat různým situacím, zvykat na všelijaké podměty, aby se rozvíjel a byl to pohodový pes "kamkoliv" nejen na zahradu a procházky do polí...
maartinkaaa
napsal(a):
Mockrát vám děkuji za odpověď a informaci. Uklidnilo mě že u vás to stojí 1500kč na rok, to je krásná cena. Vím že kamarádka kdysi chodila na nějaké cvičení někde v praze, několikrát týdně a stálo jí to kolem 4tisíc měsíčně (nevím už co to bylo za cvičení), a to bych opravdu nezvládla.. Každopádně jdu najít nejbližší cvičák a hned zjistit informace a co nejdříve s pejsanem vyrazit. Teď vidím že jsem to měla udělat už dávno, ale každý říkal co bych chtěla že to nevyblbnuté štěně a že ho to časem přejde samo
Držím palce, ať najdete parádní cvičák za rozumné peníze a hlavně, aby jste pejsana zvládli. Určitě se nebojte cvičitelům říct všechny problémy, které s ním máte, oni ho uvidí a odhadnou lépe co s ním, než lidé tady na diskuzích. :)
A jak psala HANELE77, nenechte se odradit, ze začátku to jde ztěžka, ale výsledek stojí za to. :).
Cvičák je základ, pokud ho sami neumíte usměrnit.
Máte puberťáka plného síly, jak psychické tak fyzické, což je super pro práci. Jestli máte v okolí rybník, nebo jinou vodní plochu, tak tam trénovat aport- plavání pro psa je fyzicky namáhavější než běh.
Cvičte základní poslušnost kdykoliv to půjde- jak se rozvášní, začněte ho chvilku "drilovat", evidentně to snese. Ale cvičte s ním mimo druhého psa, ať ho zbytečně nerozptyluje jeho přítomnost.
Jako u každého psa, vyžadovat provedení cviku na 100%.
To je záviděníhodný pes :) Cvičil by, až by brečel.
Samotným běháním se neunaví, spíš si zvýší kondici. Musí pracovat, čili cvičit. Ideálně lovečinu, ale hodně psy unaví i běžné stopy, dogdancing, záchranařina a další řada sportů. Taky mám takového psa a můžu s ním dělat cokoliv, do všeho má chut a u všeho vydrží. Tak najděte společnou aktivitu a bude to fajn.
Uživatel s deaktivovaným účtem

maartinkaaa
napsal(a):
Obracím se na Vás už se zoufalou prosbou... Moje rodiče měli vždy dva pejsky (zlaté retrívry) a nikdy s žádným nebyl jediný problém, jsou naprosto úžasní, poslušní, milující děti... No a před dvěma lety jeden z pejsků zemřel v 15letech na stáří. Druhý 10tiletý zůstal sám a od té doby jen spal, nechtěl ani jíst, nic ho nezajímalo. Rodiče se tedy rozhodli že mu zkusí pořídit kamaráda a tak si v srpnu 2014 přivezli malinké štěňátko zlatého retrívra. A z pejsků se stali nerozluční kamarádi, ten 10tiletý zase ožil a začal si s ním hrát. Jenže jak malé štěňátko BEN rostl, začali problémy... Vše ničí, o botech ani nemluvím, museli jsme kvůli němu předělat věšák na prádlo aby na něj nedosáhl ale stejně si poradí, skáče na prádlo tak dlouho dokud ho nestrhne a nerozcupuje po celé zahradě. V pergole rozkousal sedátka (rohy) dřevěných laviček, rozkousal nohy u židlí, zničil plot, nikdy se neunaví, pořád chodí po zahradě a zkoumá co by kde vytahal a rozkousal... Už to začíná být opravdu neúnosné, absolutně nebere nikoho za svého, pána", neposlouchá na slovo, dokonce když je otevřené okno, skočí oknem do bytu, strhne záclonu, proběhne na verandu, tam ukradne botu, skočí na kliku a je zase venku kde botu totálně rozcupuje. Když něco provede (což je několikrát denně) lehne si na záda když kolem něj někdo z rodiny projde a tváří se smutně. Táta mu dal několikrát za vyučenou ale on si s ním chtěl okamžitě zase hrát... Nebo když nesu nákup, jde vedle mě a kouše tak dlouho do tašky až se celý nákup nerozsype a on si z něho něco ukořistí. Nedá se mu ubránit
Už zničil snad opravdu vše co se dalo, takhle se prostě nedá žít, když je někde květináč s kytkou okamžitě kytku vytáhne, tu i s hlínou rozcupuje na zahradě a květináč pak rozkouše nebo si s ním tlapkou, koulí"... Přitom se mu snažíme všichni věnovat maximum svého času, procházky, snažíme se ho cvičit ale nezvládá ani jediný povedl... Když se ho snažím něco naučit na vteřinu se nezastaví, skáče a pobíhá okolo mě a chce si hrát. Neumí chodit na vodítku, lítá kolem jako pominutej a když mu zkrátím vodítko že prostě musí jít u nohy tak žene a skoro se dusí jak táhne dopředu a škrtí ho obojek. Dnes jsme oběma pejskům nasadili obojek proti klíšťatům a blechám (celkem tyhle dva obojky stály 1600kč), tlapkou si strhnul ten svůj a rozkousal ho, a pak ho strhl i druhému pejskovi a také ho rozkousal... Když s ním člověk je tak je to zlatíčko které kolem vás pořád skáče s bálonem, uzlem nebo alespoň nějakým klackem ale jak zůstane sám vše demoluje a ničí. Nikdy jsme takovýhle problém neměli, jak říkám, ten teď už 11tiletý pesan poslouchá na slovo, umí základní povely, válí dokonce, sudy", s každým pejskem jsme si poradili ale tohohle nezvládáme... Chápu že je to roční štěně, že je prostě živější než ostatní pejskové ale je neúnosné to jak vše ničí. Co s tím? Máte někdo podobnou zkušenost? Někdo mi radil že existuje nějaký, tlumící" obojek ale to mu nechci udělat Jinak bydlíme na vesnici, kolem máme samé pole a lesy takže na procházky chodíme opravdu výživně + má velkou zahradu... Za každou radu budu velice vděčná
Budte rádi že ještě máte retrívra který má temperament a chová se jako pes a ne jako dekorační plyšák.dejte mu to co potřebuje, lovecký výcvik, pracujte s ním a uvidíte jak to bude super.Mám podobného magora v labradoří podobě a sem ráda za něj protože dneska už jich je docela málo.Když tihle psi dostanou co potřebují jsou naprosto skvělí, jen s ním musíte trošku máknout.
hunter
napsal(a):
Cvičák je základ, pokud ho sami neumíte usměrnit.
Máte puberťáka plného síly, jak psychické tak fyzické, což je super pro práci. Jestli máte v okolí rybník, nebo jinou vodní plochu, tak tam trénovat aport- plavání pro psa je fyzicky namáhavější než běh.
Cvičte základní poslušnost kdykoliv to půjde- jak se rozvášní, začněte ho chvilku "drilovat", evidentně to snese. Ale cvičte s ním mimo druhého psa, ať ho zbytečně nerozptyluje jeho přítomnost.
Jako u každého psa, vyžadovat provedení cviku na 100%.
A pod tohle se podepíšu. protože to není jen o cvičáku - který tady ale zapotřebí pochopitelně je, protože tam se člověk naučí se psem fungovat a jak psa učit, jak s ním zacházet, jak ho vést. Protože se jedná o mladého nabudšeného jedince. A přesně cvičák není samospásný, je to o KAŽDODENNÍ práci se psem, kdy během procházky jsem se psem v kontaktu, pracuju s ním, cvičím, hraju si, aby se pes vyřádil i psychicky. Je to lovecké plemeno, zvyklé pracovat, tak mu tu práci musíme dát, jinak si najde sám.
Ještě k tomu vyžadování na 100% - pro začátečníka bych ještě doplnila - důseldnost ano, ale laskavou důslednost, není nutná tvrdá ruka (což si občas začátečník tak nějak pod tím pojmem představuje, že když pes neposlechne, tak ho do toho povelu dotlačím).