Máme doma 3,5 měsíční fenku border colie. Snažím se jí věnovat maximum času, ale občas mi přijde bez nálady a smutná. Tak nevím, jestli jí nepřetěžuji. Ráno mě vytáhne z postele v pět hodin a jdeme na hodinu ven. Nejoblíbenější hra je se šiškami z borovice. Házíme míčkem, Frisbee, tah me se o klacky, hrajeme na schovávanou atd. Pak přijdeme domů, na hodinku si schrupne a pak se jde s dcerkou do školky. Cestou zpátky si znovu hrajeme, trochu cvičime a jdeme domů, tj. Cca zase tak na hodinku. Následuje ranní krmení. Ve dvanáct se jdeme lehce proběhnout na čůrání a bobek. A pak se jde ve tři na větší procházku, kde blbneme společně všechny tři. Po návratu domů si Jenny sama zaleze na svoje oblíbené místo a spí cca 2 hodiny. Okolo šesté se jde na louku. Když se zadaří potká tu psí kámoše, tak je o zábavu postaráno, nebo se jí snažím zabavit sama. Dneska mi právě přišla bez nálady, moc nežrala, zájem o hru nebyl až na šišky takový jako jindy.
Mám doma 9-ti měsíční borderu, takže mám relativně v živé paměti, co dělala ve 3,5 měsících - 90% dne spala. Ať jsme byli nebo nebyli doma. Nevím, zda je to extra obvyklé, jen píšu moji zkušenost.
Hrála si, začala se učit základní povely, přetahovala se, ale opravdu jí to zapálení vydrželo max.2,5 - 3.5 hodiny denně, jindy si prostě pospala a my jí nechali, neměla jsem důvod po ní požadovat něco víc a přetahovat jí.
Až zhruba na těch 4,5-5 měsících se z ní stal neposedný ďáblík. Ale i dneska musí mít svých šest - osm hodin spánku přes den (12 přes noc). Přes víkend spí méně, jak mile jsem u ní, odmítá odpočívat (takže ji musím zavírat samotnou nebo s rodiči), takže mi v pondělí často chodí sms, že Bailey polehává a nechce si hrát (je unavená a dospává), v úterý je všechno už zase ok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
siddi
napsal(a):
Máme doma 3,5 měsíční fenku border colie. Snažím se jí věnovat maximum času, ale občas mi přijde bez nálady a smutná. Tak nevím, jestli jí nepřetěžuji. Ráno mě vytáhne z postele v pět hodin a jdeme na hodinu ven. Nejoblíbenější hra je se šiškami z borovice. Házíme míčkem, Frisbee, tah me se o klacky, hrajeme na schovávanou atd. Pak přijdeme domů, na hodinku si schrupne a pak se jde s dcerkou do školky. Cestou zpátky si znovu hrajeme, trochu cvičime a jdeme domů, tj. Cca zase tak na hodinku. Následuje ranní krmení. Ve dvanáct se jdeme lehce proběhnout na čůrání a bobek. A pak se jde ve tři na větší procházku, kde blbneme společně všechny tři. Po návratu domů si Jenny sama zaleze na svoje oblíbené místo a spí cca 2 hodiny. Okolo šesté se jde na louku. Když se zadaří potká tu psí kámoše, tak je o zábavu postaráno, nebo se jí snažím zabavit sama. Dneska mi právě přišla bez nálady, moc nežrala, zájem o hru nebyl až na šišky takový jako jindy.
Přetěžujete ji - vždyť je to psí mimino, co většinu energie dává do růstu, vývinu, a vy jí dáváte tolik "práce", ze která by otrávila i dospělého psa, kdyby to měl dělat denně .
S takovou dosáhnete toho, že pro ni bude cvičení a hra opruz, místo toho, aby se na to těšila.
anonymx
napsal(a):
Tak nevím, psy mám 45 let a nikdy jsem nezaznamenala žádnou změnu chování při přezubení (které trvá cca měsíc). Prostě asi byla víc unavená, obzvlášť jestli jste v horkých dnech měly stále stejný režim.
A třeba moje bordera na přezubení reagovala taky podobně jak paní píše - unavená fyzicky nebyla, ale některé dny byla prostě bez náladu, zvlášť když měla vyrostlý původní i mléčný zub naráz, než jsem se dostala domů a vytrhla ho, prý jen polehávala. Jak mile byl zub venku, jančila radostí... vemte si i člověk, kterého bolí zuby, dítě, kterému zuby rostou, je často unavenější, často protivný...
Asi jsou bordery trochu přecitlivělé. Všichni moji psy dostaly něco na kousání a pokud se zuby nevyndaly na obranách, tak jsem to ani nezaznamenala. U psů to fakt není o bolesti a mimochodem, vytrhávání mléčných zubů je dost nebezpečné, můžete poškodit nový zub. Lepší je dát psovi něco na kousání, aby zub vypadl sám.
anonymx
napsal(a):
Asi jsou bordery trochu přecitlivělé. Všichni moji psy dostaly něco na kousání a pokud se zuby nevyndaly na obranách, tak jsem to ani nezaznamenala. U psů to fakt není o bolesti a mimochodem, vytrhávání mléčných zubů je dost nebezpečné, můžete poškodit nový zub. Lepší je dát psovi něco na kousání, aby zub vypadl sám.
Já je netrhala, dokud neviseli na úplném "vlásku", s jedním, který ne a ne vypadnout jsem byla u veterináře a sám mi poradil počkat, dokud se nevytlačí, tudíž jsme to nechávali opravdu na poslední chvíli, to mi sám vet ukazoval, jak správně a v jaké fázi zubu pomoci ven. :)
Vidíte, třeba moje bordera na obrany nechodí, tudíž jí zbývalo jen kousání a přetahování doma - toho měla dostatek, ale prostě zoubky bolely.
To samé jsme měli u maltézáčku, čím menší plemeno, tím horší. Jedna z maltézaček musela pod narkózu, protože jí nevypadl ani jeden zub a měla všechny narostlé ve dvou řadách.
Co jsme měli křížence NO, tak u toho jsme třeba taky přezubení vůbec nezaznamenali (z tohoto pohledu), bude to hodně individuální.
To určitě, ale každopádně bych nepřeceňovala "bolest", spíš psům v tlamě něco vadí a ty labilnější to znervózňuje. Starý zub je mrtvý a pokud v dásni není zánět, tak je tam nemá co bolet, díky tomu, že mají co kousat, tak prořezávání nových je otázka chvilky. a zub už má místo po starém. U dětí je to problém při prvních zubech, nevím o žádném dítěti, které by mělo bolesti nebo podstatné problémy při výměně, pokud druhé zuby rostou jak mají a není tam nějaký defekt.
anonymx
napsal(a):
To určitě, ale každopádně bych nepřeceňovala "bolest", spíš psům v tlamě něco vadí a ty labilnější to znervózňuje. Starý zub je mrtvý a pokud v dásni není zánět, tak je tam nemá co bolet, díky tomu, že mají co kousat, tak prořezávání nových je otázka chvilky. a zub už má místo po starém. U dětí je to problém při prvních zubech, nevím o žádném dítěti, které by mělo bolesti nebo podstatné problémy při výměně, pokud druhé zuby rostou jak mají a není tam nějaký defekt.
Tak s tím nesouhlasím. Když mi vypadávaly zuby, tak to bolelo hodně. Žádné problémy s nimi nebyly, ale i tak to vypadávání bolelo.
Nicméně rozhodně bych zubu vypadnout nepomáhala, ani kdyby visel na vlásku. Asi to je špatnou zkušeností se zubařem...