Český strakatý pes a další plemena - vhodná pro začátečníka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.6.2015 15:05
Gerhild

XXX.XXX.21.1

Dobrý den,
prakticky celoživotně toužím po psovi a teď si konečně po x letech prohlížení atlasů, návštěv výstav a hlídání psů známých snad sen splním. Snažím se být soudná a i když se mi z různých důvodů líbí mnohá plemena (beauceron, malinois, akita, šiba, čau čau, bordeaux doga, bílý švýcarský ovčák, boxer...), beru v potaz svoje možnosti, (ne)schopnosti a (ne)zkušenosti a snažím se vybrat plemeno, na které takříkajíc "mám."
Co mohu nabídnout - dům se zahradou (nicméně rozhodně nechci psa zavírat do kotce nebo za každou cenu ubytovávat venku, upřednostňuji mít ho u sebe), dlouhé vycházky, túry, běh u kola a kolečkových bruslí, plavání, aportování, poměrně častou přítomnost majitelů doma (s partnerem máme flexibilní pracovní dobu a pes by byl doma sám maximálně půl dne). Mám možnost si psa brát i s sebou do práce, ale pracuji s mentálně postiženými, takže by to měl být pes, který si na takové prostředí snáze zvykne - samozřejmě bych dbala na to, aby psovi nikdo neubližoval a aby měl nějakou možnost klidného útočiště
Co bych u psa uvítala - středně velkého nebo většího veselého aktivního parťáka, ale schopného i vydržet nějakou dobu v klidu, ne hyperaktivního pošuka, který bude vyžadovat zaměstnání 24 hodin denně. Věrného kamaráda, který bude schopný se spřátelit i s kočkami a drůbeží, nebo je aspoň nebude aktivně lovit :) A pokud možno plemeno co nejméně zatížené nemocemi a dědičnými vadami, jakkoli jsem si vědomá, že záruku mi nikdo nedá.
Pokud bych si vybírala mezi čistokrevnými psy, asi bych se rozhodovala mezi českým strakatým psem, chodským psem a krátkosrstou nebo dlouhosrstou kolií. Je to pro úplného začátečníka reálná představa?
P.S. Píšu sama za sebe, ale pochopitelně jsme s partnerem vše probrali a shodujeme se, akorát on by opravdu chtěl toho beaucerona. Tak snad jednou :).

Neregistrovaný uživatel

20.6.2015 16:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Hmm, tak nevím, ale za mne českého strakáče ne. Je to dost pošuch a torpédo. Nevím, jestli jen fenka mé sestřenky(víc jich osobně neznám) ale ta prostě je.

20.6.2015 18:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

- akorát on by opravdu chtěl toho beaucerona.

Má-li chlap fakt zájem, no tak do to jděte. (třeba fenku)
Umíte si ho představit se strakáčem ?

20.6.2015 18:21
jana dante

XXX.XXX.128.35

To máte těžké, v každém plemeni se vyskytují jedinci, kteří mají povahu jako ze žurnálu (respektive ze psí encyklopedie) a pak jedinci, kteří se v mnoha ohledech odlišují. Já jsem si například pořídila krátkosrstou kolii, protože jsem chtěla psa střední velikosti, temperamentního, ale ne hyperaktivního, psa s minimálními loveckými pudy, s kladným vztahem k lidem i psům... a mám psa, který se i přes vzornou socializaci necítí v kolektivu psů vůbec dobře (nervozita jdoucí až do bojácnosti či agrese), co se týče lovení zvěře, tak je to větší magor než kdy byli mí chrti, pes s povahou natolik citlivou, že stačí pidi malá zloba nebo nelibost v mém hlase a sype se z toho (pohádat se doma je nemyslitelné), mám psa co bude nosit míček nebo šišku třeba tři hodiny v kuse, klidně do roztrhání těla... A třeba představa, že bych svoji kk vzala do kolektivu mentálně postižených lidí, tak z toho by se psychicky dostávala půl roku. Z mé strany je potřeba obrovská dávka empatie, zkušeností a pevných nervů a když mi třeba někdo řekne (což už se několikrát stalo), že by takovýho psa nechtěl ani omylem, tak nad tím jen mávnout rukou, protože prostě je jaká je a nezbývá než se nad to povznést a milovat ji takovou.

Na druhou stranu zase čtu od mnohých majitelů kraťand, jak jsou jejich kk hodné, nelovící, psí kolektiv milující, lidi milující, vhodné pro začátečníky. Já tomu samozřejmě věřím, ale počítejte s tím, že v každém plemeni se vyskytují výjimky potvrzující pravidlo a zrovna u kraťand je poněkud citlivější povaha docela častým jevem.

Co se týče povah, přijdou mi vyrovnanější a méně přecitlivělí choďáci, pár jich na cvičáku máme a jsou to super psi smajlík

20.6.2015 19:29
davidka

XXX.XXX.212.160

Klidně toho choďáka, strakáče nebo baucerona. Při správné výchově by vám mohl vyhovovat kterýkoli z nich. S kóliemi nevím, tam mám poslední dobou dost špatné zkušenosti (náhoda?), povahově se mi zadají dost nevyrovnané. Naopak se strakáčema mám tu nejlepší zkušenost, znám jich několik a jsou to velmi příjemní psi, univerzální, dobře vychovatelní i cvičitelní.

20.6.2015 19:34
Gerhild

XXX.XXX.21.1

Rapotacka
Docela si ho představit umím, viděla jsem ho už v horších situacích :) S venčením jorka a buldočka problém neměl sebemenší, nebere menšího psa po boku jako útok na svou mužnost ;)

divoženka, jana dante
Samozřejmě ani metr dlouhý rodokmen, ani sáhodlouhé a shodující se popisy plemen nedávají záruku ničeho, to je jasné. Ale neuškodí si to připomínat, takže díky.
Myslím, že psa budu mít ráda, byť by se stokrát nevyvinul podle mých představ, živé tvory nejde uplácat podle formičky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.6.2015 21:10

Kraťandy máme v rodině dvě. Pes je lovec a agresor, doma uražený melancholik. Fenka je zlatíčko, které může jít bez vodítka i do opery.
Jinak nějak z užšího výběru vypadl vámi také jmenovaný boxer. Boxeří feňule by byla také bezva.

21.6.2015 10:42
conty

XXX.XXX.224.249

Za dcerou jednou přijela kamarádka s choďačkou. Psa s tak úžasnou povahou jsem od té doby neviděla.

21.6.2015 11:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Docela si ho představit umím, viděla jsem ho už v horších situacích :) S venčením jorka a buldočka problém neměl sebemenší, nebere menšího psa po boku jako útok na svou mužnost ;)
- - - - - - - - - - -
Mně se jen strakáči nelíbí.
Viděla jste ho naživo ?
Jsou to voříšci. Za velký peníze. A to mi vadí.
Ale, každému se líbí něco jiného a to je dobře .

21.6.2015 20:39
Gerhild

XXX.XXX.21.1

rapotacka11 napsal(a):
- - - - - - - - - - -
Mně se jen strakáči nelíbí.
Viděla jste ho naživo ?
Jsou to voříšci. Za velký peníze. A to mi vadí.
Ale, každému se líbí něco jiného a to je dobře .

Viděla, na pár výstavách, i jsem mluvila s majiteli.
Je pravda, že je to takové zhmotnění představy, když se řekne "voříšek, " ale líbí se mi. A nejsou vlastně všichni psi všelijak prokřížení voříšci, kdybychom se nad tím hluboce zamysleli? :)
Každopádně bych všem chtěla poděkovat za jejich čas a postřehy, doma to ještě probereme.

22.6.2015 00:01
chomda

XXX.XXX.3.106

Mám strakačku, k lidem, dětem miliónový pes, chodí se mnou s koníkem, běhali jsme agility, akční je až až, ale když je ošklivo, nemocné děti nebo já, tak nemá problém pár dní "kysat" doma;o) jednoduchá povaha, pro začátečníka klidně doporučím, oddaný, milující pes...někdy až otravně;o).

22.6.2015 06:47

Gerhild napsal(a):
Dobrý den,
prakticky celoživotně toužím po psovi a teď si konečně po x letech prohlížení atlasů, návštěv výstav a hlídání psů známých snad sen splním. Snažím se být soudná a i když se mi z různých důvodů líbí mnohá plemena (beauceron, malinois, akita, šiba, čau čau, bordeaux doga, bílý švýcarský ovčák, boxer...), beru v potaz svoje možnosti, (ne)schopnosti a (ne)zkušenosti a snažím se vybrat plemeno, na které takříkajíc "mám."
Co mohu nabídnout - dům se zahradou (nicméně rozhodně nechci psa zavírat do kotce nebo za každou cenu ubytovávat venku, upřednostňuji mít ho u sebe), dlouhé vycházky, túry, běh u kola a kolečkových bruslí, plavání, aportování, poměrně častou přítomnost majitelů doma (s partnerem máme flexibilní pracovní dobu a pes by byl doma sám maximálně půl dne). Mám možnost si psa brát i s sebou do práce, ale pracuji s mentálně postiženými, takže by to měl být pes, který si na takové prostředí snáze zvykne - samozřejmě bych dbala na to, aby psovi nikdo neubližoval a aby měl nějakou možnost klidného útočiště
Co bych u psa uvítala - středně velkého nebo většího veselého aktivního parťáka, ale schopného i vydržet nějakou dobu v klidu, ne hyperaktivního pošuka, který bude vyžadovat zaměstnání 24 hodin denně. Věrného kamaráda, který bude schopný se spřátelit i s kočkami a drůbeží, nebo je aspoň nebude aktivně lovit :) A pokud možno plemeno co nejméně zatížené nemocemi a dědičnými vadami, jakkoli jsem si vědomá, že záruku mi nikdo nedá.
Pokud bych si vybírala mezi čistokrevnými psy, asi bych se rozhodovala mezi českým strakatým psem, chodským psem a krátkosrstou nebo dlouhosrstou kolií. Je to pro úplného začátečníka reálná představa?
P.S. Píšu sama za sebe, ale pochopitelně jsme s partnerem vše probrali a shodujeme se, akorát on by opravdu chtěl toho beaucerona. Tak snad jednou :).

Ještě než jsem dočetla k vašemu výběru plemen, tak mi hlavou bleskla dlouhosrstá kolie.

22.6.2015 14:11
inusanka

XXX.XXX.98.58

No, český strakáč není žádný voříšek a je to plemeno povětšinou s velmi milou povahou.
Napadli mne knírači a potom královský pudl, ovšem tam je problém se srstí. Ale střední knírač je pro sport myslím docela dobře použitelný a navíc povahově vyrovnaný. Ale zase - plemenný znak je plemenný znak, ovšem bohužel se najdou i jedinci, kteří prostě do plemene nezapadají.

Neregistrovaný uživatel

22.6.2015 15:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Já jsem psala o strakačce sestřenky, že je to poděs. O tom, že je celkem hodná k dětem, není pochyb, mají malého synka, ale: mamka má voříška fenku, strejda(otec sestřenky) má vořecha fenku a říká, že setřenčina strakačka je proti těmto dvěma, s prominutím blbka. Když na ni neměli čas(byli v práci) dokonce jim likvidovala plot a zdrhala ze zahrady, okousala všechno vybavení terasy, dokonce motorku...A to není zahradní pes(jako ti naši) tahle, když jsou doma, je s nima vždycky v baráku. Mamky fenka, bývala na dvorku sama třeba půl dne, když byla mamka v nemocnici, tak já jsem za ní zašla jednou denně si pohrát, ale nezničila nikdy nic.
Jo a ano, jezdili jsme spolu na výlety a většina lidí si myslela, že je to voříšek.

22.6.2015 15:40
Barbora2

XXX.XXX.11.166

Vyrostla jsem u retrieveru a golden, labrador i flat by odpovidal aktivitam, ale vzhledove nevim, jestli by se Vam libili.

Jinak ceskeho strakateho pro zacatecnika klidne doporucim, ostatni neznam :).

22.6.2015 17:53
davidka

XXX.XXX.212.160

inusanka napsal(a):
No, český strakáč není žádný voříšek a je to plemeno povětšinou s velmi milou povahou.
Napadli mne knírači a potom královský pudl, ovšem tam je problém se srstí. Ale střední knírač je pro sport myslím docela dobře použitelný a navíc povahově vyrovnaný. Ale zase - plemenný znak je plemenný znak, ovšem bohužel se najdou i jedinci, kteří prostě do plemene nezapadají.

Zrovna střední knírač se mi zdá pro začátečníka docela oříšek na výchovu. Chce to hodně trpělivosti a hlavně důslednosti. Přece jen to bývají tvrdohlavci.
S tím pudlem ale souhlasím, to je univerzál. A se srstí problém není, stačí pravidelně stříhat. Když člověk nechce chodit na výstavy, stříhání zvládne sám, takže to ani nemusí být drahé.

23.6.2015 08:27
Gerhild

XXX.XXX.21.1

Musím se přiznat, že retrívři a pudli jsou psi, kteří mi zrovna do oka ani do srdce nepadli. Navíc ty první znám výhradně jako vykrmené, nevychované a labilní koule, což pochopitelně není chyba těch psů. Plus... je jich prostě moc, no :) Netrvám za každou cenu na tom, abych měla něco extra, ale i jako v podstatě laikovi mi přijde, že móda plemenům vysloveně škodí, takže i proto hledám v méně frekventovaných vodách. I když ten flat a pak ještě curly coated retrívři vypadají sympaticky.
Knírači se mi docela líbí, ale hodně jsem slyšela o tom, že jsou opravdu dost tvrdohlaví.

23.6.2015 09:18
katty

XXX.XXX.83.38

Nevadí-li Vám dlouhosrstý pes, myslím, že dl. kolie by mohla být dobrá volba. V okolí mám několik jedinců, všichni bezproblémoví, dobřě ovladatelní, milí .

23.6.2015 10:02

Gerhild napsal(a):
Musím se přiznat, že retrívři a pudli jsou psi, kteří mi zrovna do oka ani do srdce nepadli. Navíc ty první znám výhradně jako vykrmené, nevychované a labilní koule, což pochopitelně není chyba těch psů. Plus... je jich prostě moc, no :) Netrvám za každou cenu na tom, abych měla něco extra, ale i jako v podstatě laikovi mi přijde, že móda plemenům vysloveně škodí, takže i proto hledám v méně frekventovaných vodách. I když ten flat a pak ještě curly coated retrívři vypadají sympaticky.
Knírači se mi docela líbí, ale hodně jsem slyšela o tom, že jsou opravdu dost tvrdohlaví.

Nevnucuji vám je, ale kdyby jste poznala opravdové retrívry, ne jen ty nevychované, překrmené čuníky co lidi za retrívry vydávají mluvila by jste jinak. Ty příšery co potkáváte na sídlištích nemají s retrívry už nic společného. Retrívři a pudli jsou jedni z nejinteligentnějších psů.

23.6.2015 12:00

Tak zadavatelka chce psa, který nebude lovit... Retrívr, jakýkoliv, je lovecký pes... Nechápu doporučování retrívrů. Tak super psi to nejsou, aby museli být vnucováni téměř všem. Já bych si ho nepořídila už kvůli tomu věčnému doporučování - retrívr a bordera. To jsou evergreeny místních diskuzí. Krom toho, pro mne má retrívr negativa - minimálně lovecký pud a to, že není hlídač a ochránce.

23.6.2015 12:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak zadavatelka chce psa, který nebude lovit... Retrívr, jakýkoliv, je lovecký pes... Nechápu doporučování retrívrů. Tak super psi to nejsou, aby museli být vnucováni téměř všem. Já bych si ho nepořídila už kvůli tomu věčnému doporučování - retrívr a bordera. To jsou evergreeny místních diskuzí. Krom toho, pro mne má retrívr negativa - minimálně lovecký pud a to, že není hlídač a ochránce.

Nikomu ho nevnucuji, pouze objasnuji zadavatelce že se v tomto plemeni velice mýlí.A oni to doopravdy super psi jsou, ne že nejsou. Ta plemena která zde padla jako návrh se k nim učenlivostí a inteligencí nemohou rovnat.Lovecký pud se dá výchovou snadno zvládnout a obránce a hlídač je to asi stejní jako ti zde nabízení, jen s větší silou. To že se zadavatelce vzhledově nelíbí to už je jiná věc. Já osobně preferuji psa s vysokou inteligencí, snadnou cvičitelností a nekoukám tolik na líbivost vzhledu, ale každý to má jinak, někdo má raději krásného blbce smajlík

23.6.2015 12:49
skaia

XXX.XXX.104.146

Nikomu ho nevnucuji, pouze objasnuji zadavatelce že se v tomto plemeni velice mýlí.A oni to doopravdy super psi jsou, ne že nejsou. Ta plemena která zde padla jako návrh se k nim učenlivostí a inteligencí nemohou rovnat.Lovecký pud se dá výchovou snadno zvládnout a obránce a hlídač je to asi stejní jako ti zde nabízení, jen s větší silou. To že se zadavatelce vzhledově nelíbí to už je jiná věc. Já osobně preferuji psa s vysokou inteligencí, snadnou cvičitelností a nekoukám tolik na líbivost vzhledu, ale každý to má jinak, někdo má raději krásného blbce smajlík

Blbce?

23.6.2015 13:17

Prosím Vás, přece to nemůžete takhle brát, já kdybych měla srovna ovčáky, které jsem kdysi chovala a nynější RTW, tak je to šlechtic vs poddaní, rtw přesně ví, co se po něm chce, stejně jako ovčák, ale rotvík si nejdříve srovná v hlavě priority a podle toho se zachová, narozdíl od ovčáka.

23.6.2015 13:40

Já za blbce nepovažuji žádné plemeno. Míra inteligence se špatně poměřuje, až bych řekla, že je nepoměřitelná. Pro někoho bude nejinteligentnější retrívr, pro někoho bordera, pro někoho jezevčík, pro někoho NO, pro jiného greyhound... Záleží na tom, co se psem děláte, co po něm vyžadujete... když budu chtít aby NO vystavoval zvěř, tak to samo nezvládne a já si řeknu, že mám blbce, když to přece setři a ohaři zvládnou? Ne, to budu blbka já sama... A tak je pro každého superpsem jiné plemeno...

23.6.2015 13:42
Clayton

XXX.XXX.104.9

Zadavatelka evidentně retrívra nechce.Nechápu, proč o něm stále píšete... Existuje ještě cca 400 dalších plemen, takže si určitě vybere.Každé plemeno má své specifické vlastosti, tzn., že když budete učit ohaře nelovit zvěř, bude to těžší, než u rotvajlera, ale budete o ohaři tvrdit, že je blbý...?! Nejinteligentnější psi jsou tzv.primitivní plemena-husky, samoyed, akita, shiba-inu, apod.Ovšem svou inteligenci využívají výhradně ve svůj prospěch. Já jsem si také psa vybrala podle vzhledu, ale přispůsobila jsem mu denní režim, aby nestrádal.A i krásný pes může být chytrý...

23.6.2015 13:50
conie

XXX.XXX.14.154

Já bych klidně koupila beaucerona - fenku, jsou to povahově většinou vyrovnaná, milující a docela dobře cvičitelná zvířata. U toho případného boxera pozor na kratší nos - zadýchávání v teple a omezení fyzických aktivit.

23.6.2015 14:06
bamo

XXX.XXX.119.131

Jak už psal někdo výše-u každého plemene se najdou nestandartní jedinci co do povahy. Já mám krátkosrstou kolii, která by Vaše požadavky do puntíku splňovala a neměnila bych za nic na světě.100% nekonfliktní, vyrovnaná (ano, jsou to citlivější tvorové, ale žádné sypání se jsem v životě nezažila a to s náma jezdí naprosto všude, ke psům, do velkých skupin lidí, na festivaly-vše bez problémů), je to sporťák tělem i duší (a ano, kdybych neměla rozum já, klidně se uštve za tím balónem, protože zkrátka to je pes, co když je akce, tak je akční), ale když zavelím, že stačí, dá pokoj a jde si lehnout opodál (musela jsem ji to ale učit a být důsledná). V lese samozřejmě na zvěř reaguje, ale s lovečákem se to nedá vůbec srovnat, cílenou prací jsem to eliminovala na vyběhnutí na metr-za rok klidné práce-není to jak lovečák, co jede s nosem u země. Ale pracovala jsem na tom cíleně-samo od sebe to taky není. Hlavně, kolie je pes, s nímž je třeba opravdu si ten vztah vybudovat-kde není vztah pevný, jsou většinou problémy-co vím ze svého okolí. Ale je to zkrátka ovčácké plemeno, potřebuje docela zaměstnat a i z něho jsou schopni lidi udělat buď línou potvoru, nebo magora, co se přetáčí a je jak osina v zadku. Vůbec nejlepší je si zajet do pár chovatelských stanic podívat se na matku štěňat a popovídat si s chovatelem, zajít na procházku-to vám řekne vůbec nejvíce.

23.6.2015 18:08
Gerhild

XXX.XXX.21.1

Habe
Nevím, krása je v oku pozorovatele - mně koneckonců připadá krásná v zakládajícím příspěvku zmiňovaná bordeaux doga a v mém okolí se o tomto plemeni vesměs prohlašuje, že něco tak šerednýho ještě neviděli ;) Troufám si říct, že nejsem povrchní, jen prostě mám jiný typ. Určitě je mezi retrívry z objektivního hlediska plno pěkných a bystrých stvoření, tak ze srdce přeju jejich příznivcům, aby se z nich těšili co nejdéle. Jako upřímně přeju sousedce, aby si užila dovolenou na pláži na Korfu, ale sama jedu do Tater.

24.6.2015 08:41
kobroor

XXX.XXX.41.2

No když s nějakým psem neumíte pracovat, ještě neznamená, že pes je blbec smajlík
A to si jako myslíte, že třeba zlatý retrívr nebo flat je hlídač s větší silou než třeba bosík nebo BŠO? Jako u plotu štěká každý pes nebo jak to jako myslíte?
Já bych brala toho bosíka nebo choďáka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík