Potřebovala bych poradit. Jedeme s přítelem v červenci na výlet do zahraničí na prodloužený víkend. Máme malé štěně, váží něco málo přes kilo. Měli jsme domluvené hlídání u tchýně, ale já jí ho dát už nechci. Předminulý víkend jsme byli na svatbě, kde jsme i spali a tak jsme štěně dali tchánovi a tchýni. Mluvila jsem s ní o tom, co všechno mu nesmí dávat, jak by se k němu neměla pro jistotu chovat (přece jen chceme vychovaného psa, ne rozmazlenýho ratlika) na vše mi přikyvovala. Na dvoře mají sami fenu, přežraného labradora. Zkoušeli jsme, aby si naše štěně očuchala, ale přes plot na něj šíleně vrčela a cenila zuby. Tak jsem tchýni řekla, aby k ní štěně v žádném případě nepouštěla, protože na něj vrčí a cení zuby a já mám strach (což není problém, jelikož mají oddělený travnatý dvorek od zahrady, kde maj fenku. Řekla, že samozřejmě, že to by si nikdy nedovolila. Byla jsem ráda a prvotní obavy opadly. Večer jsme volali, abysme věděli, zda všechno probíhá v pořádku. Tchýně řikala, že samozřejmě, že všechno super, že dala naše štěně na pole a pustila tam jejich fenu a že byla děsná sranda, jak ho honila a nemohla ho chytit... a že prý se mu to hrozně líbilo, jak před ní utíkal... To mě dost naštvalo. Asi nemusím své pocity rozepisovat. Když jsem partnerovi řekla, že v červenci jim ho už hlídat nedám a že se mi její chování nelíbí, hrozně se naštval a zakázal mi jeho matce cokoliv vytknout, protože "by si to moc brala a byla by z toho špatná" nicméně situaci s partnerem a jeho postoj k tomuto tu řešit nechci.
Když jsme si pro štěně dojeli, dozvěděla jsem se, že jí ještě málem spadl ze schodů (visel přes zábradlí) a té feně ho dala několikrát (ano, je pravda, že fena je přátelská, ale neposlouchá, je hyperaktivní, má 40 kilo a i kdyby byla anděl stačí, že špatně šlápne...) a přece jen tchýni je 65 let. A kdyby cokoliv, nemůže zasáhnout. Nerespektovala vůbec mé přání...
Je ale pravda, že pak nám teda chtěla tchýně ukázat, že se na dvorku kamarádí a dali jsme je k sobě, když jsme tam byli všichni tři a fena si před partnerem lehla na břicho (to dělá vždy) a chtěla se mazlit a naše štěně toho využilo, skočilo po ní a začalo ji okusovat a chtělo si s ní hrát a fena to ignorovala. Jenže jinak je opravdu streštěná a lítá jak splašená...
Myslíte, že přeháním? Jak byste se zachovali? Mám jim ho dát hlídat i přesto, že si výlet zřejmě vůbec neužiju?Pohlídat nám ho mouhou ještě moji rodiče, ale o tom partner nechce vůbec slyšet. Nakonec jsme se dohodli, že ho dáme hlídat tchýni s podmínkou, že štěně nepustí k jejich feně, ale partner to znovu začal vytahovat a řekl, že strašně přeháním a nesouhlasí. Chce, aby ho tchýně pouštěla za tou fenou.
Já osobně bych si psa vzala sebou. Kilového psa strčíte do tašky a může všude s vámi. Nebo bych si našla na hlídání někoho zodpovědného. Pokud tchýně nekecá a nechá honit kilové štěně velkým psem, nemá rozum. Pokud si budou hrát na dvoře pod dozorem, tak proč ne, ale pustiti štěně na poli a nechat ho honit ? Taky štěně nemusela chytit (tchýně).
Já bych tchýni po takovémhle incidentu štěně nesvěřila. Je fuk jak se fena chová, jaká je. Ale vy jste jí řekla, aby vaše štěně k té feně nepouštěla a ona to porušila. Nevím, věřit jí pak, že splní to, o co jí požádáte příště, to asi není nejlepší. A dokážu si představit, že puštění k feně nebylo jediné, co ze zmíněných věcí porušila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě by zajímalo, proč štěně nemohou (partner to nechce) hlídat vaši rodiče?
napsal(a):
Mě by zajímalo, proč štěně nemohou (partner to nechce) hlídat vaši rodiče?
Protože moji rodiče nejsou moc zodpovědní, nicméně věřím, že by matka dodržela, co bych vyžadovala a chovala se ke štěněti hezky, má ho ráda. Ale partner mým rodičům nevěří.
lev
napsal(a):
Já osobně bych si psa vzala sebou. Kilového psa strčíte do tašky a může všude s vámi. Nebo bych si našla na hlídání někoho zodpovědného. Pokud tchýně nekecá a nechá honit kilové štěně velkým psem, nemá rozum. Pokud si budou hrát na dvoře pod dozorem, tak proč ne, ale pustiti štěně na poli a nechat ho honit ? Taky štěně nemusela chytit (tchýně).
Nejsem si jistá, zda by vydržel tu téměř šestihodinovou cestu autobusem a nechci ho tomu vystavovat, když to není úplně nutné. Navíc se jedeme podívat hlavně na památky, kde by nás s ním nepustili a v hotelu jej samotného nechávat nechci, dokud ještě není zformovaný a asi jsem příliš úzkostlivá, ale byl by v cizím prostředí a sám...

To že fena štěně honila a nemohla chytit, to bych musela vidět, oni takhle probíhají i normální psí hry.Být vámi nechala bych psy spolu a pozorovala jak se chovají, to že je fena přežraná a vám nesympatická nutně neznamená že štěněti musí ublížit, je to labrador, citlivý inteligentní pes. nechte je na zahradě, dívejte se, nezasahujte a uvidíte jestli ho tam můžete nechat.s těmi schody je to horší, ale je lepší štěně nechat seznámit se s prostředím aby si všechno prohlédlo a tam kde by mohlo třeba spadnout dát nějakou zábranu. Já si myslím že to trošku dramatizujete, oni se psi spolu srovnají nejlíp když se jim do toho lidi moc nepletou, a tchýně snad není tak blbá aby štěněti chtěla ublížit.No a nebo si ho vezměte s sebou.
vanesa
napsal(a):
Protože moji rodiče nejsou moc zodpovědní, nicméně věřím, že by matka dodržela, co bych vyžadovala a chovala se ke štěněti hezky, má ho ráda. Ale partner mým rodičům nevěří.
Jestli věříte, že by to vaše matka dodržela, dala bych štěndo k vaším rodičům. U tchýně jste se již přesvědčila, že to nedodrží.
napsal(a):
To že fena štěně honila a nemohla chytit, to bych musela vidět, oni takhle probíhají i normální psí hry.Být vámi nechala bych psy spolu a pozorovala jak se chovají, to že je fena přežraná a vám nesympatická nutně neznamená že štěněti musí ublížit, je to labrador, citlivý inteligentní pes. nechte je na zahradě, dívejte se, nezasahujte a uvidíte jestli ho tam můžete nechat.s těmi schody je to horší, ale je lepší štěně nechat seznámit se s prostředím aby si všechno prohlédlo a tam kde by mohlo třeba spadnout dát nějakou zábranu. Já si myslím že to trošku dramatizujete, oni se psi spolu srovnají nejlíp když se jim do toho lidi moc nepletou, a tchýně snad není tak blbá aby štěněti chtěla ublížit.No a nebo si ho vezměte s sebou.
To není o tom, že by mi byla fena nasympatická, ale spíš o to, že díky tomu, že je přežraná je nemotorná a váží mnohem víc, než by měla. Navíc ji mají od 6týdnů, tak mám strach, aby byla dobře socializovaná. Jinak ona je opravdu hodná a vychází i s kočkama. Jen jsem trochu úzkostná a nevím, jestli to dokážu vidět nějak racionálně.
Mám také malé psy a ten váhový rozdíl je fakt obrovský. Pro takhle malé štěně může i malá neobratnost (nemyšlena zle) při hře i s tím nejhodnějším psem skončit fatálně. Tchyně psy určitě zase nechá spolu, o tom bych už nepochybovala, osobně bych se raději poohlédla po jiném zodpovědnějším hlídání. Co chovatel ? Ten by svůj odchov nepohlídal? Určitě to není dlouho, co mu doma mrňous pobíhal.
manbea
napsal(a):
Mám také malé psy a ten váhový rozdíl je fakt obrovský. Pro takhle malé štěně může i malá neobratnost (nemyšlena zle) při hře i s tím nejhodnějším psem skončit fatálně. Tchyně psy určitě zase nechá spolu, o tom bych už nepochybovala, osobně bych se raději poohlédla po jiném zodpovědnějším hlídání. Co chovatel ? Ten by svůj odchov nepohlídal? Určitě to není dlouho, co mu doma mrňous pobíhal.
Jo, paní by ho určitě pohlídala, jen bydlí celkem daleko a časově by mi to nejspíš nevycházelo. Ale ta možnost tu je a asi ji ještě zvážím.
vanesa
napsal(a):
To není o tom, že by mi byla fena nasympatická, ale spíš o to, že díky tomu, že je přežraná je nemotorná a váží mnohem víc, než by měla. Navíc ji mají od 6týdnů, tak mám strach, aby byla dobře socializovaná. Jinak ona je opravdu hodná a vychází i s kočkama. Jen jsem trochu úzkostná a nevím, jestli to dokážu vidět nějak racionálně.
No, a teď si představte, že jednou budete mít dítě a taky ho budete potřebovat dát sem tam tchýni pohlídat... Budete jí vysvětlovat, že mu nemá cpát bonbony, nemá dostat k obědu párky, i když je tak miluje, ale brambory s dušenou mrkví (např.), kterou děcko fakt nerado. Že nesmí sem a nesmí tam aby si neublížilo, na houpačku v žádném případě atd. Myslíte, že to tchýně dodrží? Myslíte, že by to vaše máma dodržela? Omyl, nebude to dodržovat ani jedna. A to proto, že babičky jsou prostě babičky. Se štěnětem je to v podstatě totéž, akorát je to tvoreček v chlupatém kožíšku. Tak se buď smiřte s tím, že nějaké vaše zákazy prostě nedodrží a říkejte si, že je prostě psíček na prázdninách. Nebo pokud toto nejste ochotna přenést přes srdce, tak si prostě psa vezměte s sebou. A věřte tomu, s děckem to pak budete prožívat daleko daleko víc - ale stejně s tím nic neuděláte. Berte to tak - tchyně zvládla vychovat Vašeho přítele - její péči přežil. Má doma dospělou fenku, takže ta jako štěně její péči též přežila. Chápu, že máte nějakou předtavu o chování se ke štěněti a jeho výchově, ale musíte chápat, že někdo má představu jinou. A i když původně myslí, že vaše návody co a jak, bude dodržovat, pak mu to prostě nedá a dělá to po svém. Můžete se s tím buď smířit, nebo si rozhádat celou rodinu. V životě ve společnosti je to prostě tak. Buď je člověk ochoten přistoupit na kompromis, nebo musí počítat s tím, že je prostě na vše sám. Jiná cesta není.

vanesa
napsal(a):
Vím jak vypadá labrador, mám ho doma můžu vám jen říct že pes není blbej, má cit, jinak si hraje s německým ovčákem a jinak třeba s dvouměsíčním kotětem, a opravdu mu neublíží. Ale pokud máte pochybnosti nezbude vám nic jiného než si vzít pejska sebou, nebo zůstat doma, nebo ho dát pohlídat třeba do psího hotelu, kam bych já ovšem psa nikdy nedala.
fawnalee
napsal(a):
No, a teď si představte, že jednou budete mít dítě a taky ho budete potřebovat dát sem tam tchýni pohlídat... Budete jí vysvětlovat, že mu nemá cpát bonbony, nemá dostat k obědu párky, i když je tak miluje, ale brambory s dušenou mrkví (např.), kterou děcko fakt nerado. Že nesmí sem a nesmí tam aby si neublížilo, na houpačku v žádném případě atd. Myslíte, že to tchýně dodrží? Myslíte, že by to vaše máma dodržela? Omyl, nebude to dodržovat ani jedna. A to proto, že babičky jsou prostě babičky. Se štěnětem je to v podstatě totéž, akorát je to tvoreček v chlupatém kožíšku. Tak se buď smiřte s tím, že nějaké vaše zákazy prostě nedodrží a říkejte si, že je prostě psíček na prázdninách. Nebo pokud toto nejste ochotna přenést přes srdce, tak si prostě psa vezměte s sebou. A věřte tomu, s děckem to pak budete prožívat daleko daleko víc - ale stejně s tím nic neuděláte. Berte to tak - tchyně zvládla vychovat Vašeho přítele - její péči přežil. Má doma dospělou fenku, takže ta jako štěně její péči též přežila. Chápu, že máte nějakou předtavu o chování se ke štěněti a jeho výchově, ale musíte chápat, že někdo má představu jinou. A i když původně myslí, že vaše návody co a jak, bude dodržovat, pak mu to prostě nedá a dělá to po svém. Můžete se s tím buď smířit, nebo si rozhádat celou rodinu. V životě ve společnosti je to prostě tak. Buď je člověk ochoten přistoupit na kompromis, nebo musí počítat s tím, že je prostě na vše sám. Jiná cesta není.
Dovolím si do toho vstoupit - myslím, že zadavatelka by tuto věc až tak neřešila, kdyby její štěně teď mělo nějakých 10 - 12 kg. Ale štěník, který má přes kilo je opravdu velmi zranitelný a kombinace s rozjetým 40 kg labradorem fakt není dobrá...Navíc tito malí psi vyžadují zvýšený dozor, i bodnutí včelou pro ně může být život ohrožující, nemluvě o schodech, přišlápnutí apod. Majitelka je za zdraví a život štěněte zodpovědná a sama musí zvážit, jestli je tchyně schopná uznat specifika péče o takhle malé štěně. To, že jí labrador úspěšně vyrostl, zas takový zázrak není, péče o štěňata v tomto velikostním rozdílu je fakt někde jinde.
fawnalee
napsal(a):
Právě toho se taky bojím :) co bude, až přijdou děti. Ale i tak mi prostě nejde na rozum, proč mi řekla, že by ho k feně v žádným případě nepustila a nakonec to udělala. Tak když už věděla, že to nedodrží, tak to neměla slibovat.
Mám prostě strach, aby to nebyl teprve začátek a nedělala i něco horšího. Asi jsem ale paranoidní.
vanesa
napsal(a):
No já myslím, že tak moc bych to neřešila. Protože na něj se stačí podívat. On je fakt šíleně malinkej a křehkej.
Vrátila ho v pořádku, zřejmě nebude tupá blbka.
Mně dali hlídat bílého pudla (malého) k černé labradorce, na 3 týdny (lázně).
Poučky, příkazy, návody....brr.
Bojí se velkých černých psů, nepouštěj je k sobě !
Seznámila jsem je - čuba hodná, pes se okoukal cobydup.
Řádili spolu, radost pohledět.
Tchyně určitě ví, co si může dovolit.
Neštěstí s pejskem se stát může a nemusí to být ani u tchyně...
Tady do toho vstoupim jako jeji partner.
Stene jsme dali nasim, abychom mohli jit na svatbu. Mati rekla, ze to stene nasemu psu neda. Prestoze uz jjednou jsem jej mel na zemi, kdyz byl malej a chodila kolem nej a nic mu neudelala, jen na nej koukala.
Nasi bohuzel maji barak. Nemyslim, ze je v jejich silach hlidat stene celej den. Ten kdo ma velkej barak vi o tom myslim sve. Tak jim nas utekal za fenou a spolu si po chvilce hrali.
Dva dny byli spolu a litali po zahrade, potom si probehli po poli (mame oplocene za stodolou). Fena je sice hrava, ale hrava si s kotaty a nestalo se, ze by po nekom zatim vyjela.
Nesouhlasim s tim. Nevidim duvod, proc stene k ni nepripoustet, zvlast kdyz si klidne lehne na zada a on po ni skace. A tezko pochybuji, ze by fena steneti ublizila, blbe na nej stoupla nebo podobne. Je zvykla na kotata a kdyz tam budou nasi s obema psama, tak jak uz byli pul dne na zahrade, nevidim duvod proc ho zavirat na baraku.
A trochu poupravim par veci:
Mati mi volala a rikala, ze se honili a hrali na poli. Nikdo nerikal, ze by za nim utikala a nemohla ho chytit, coz je i trochu k pomeru velikosti psu nerealne.
Ze pes utekl z verandy, pac je zivejsi, a malem spadl ze schodu... to uz se bohuzel stava. Ani ja sam ho kolikrat neuhlidam. Je blbost si myslet, ze stene nemuze nekde spadnout a nem, uze byt s o0statnima psama po djinym dohledem nez majitelky.
shna
napsal(a):
Už NIKDY by som jej svojho psa nedala ani keby sa neviem čo dialo...normálny človek sa takto nespráva. A keby môj priateľ obraňoval takéto správanie tak by dostal tiež facku nech sa preberie
Nemyslim, ze domaci nasili by neco resilo. Davat mi partnerka misto diskuze facku, priste by ji uz musela davat jinemu

Jo, jo - tchyně jsou tchyně. Stvořené k tomu, aby jim snachy mluvily do života. Když se to mladé paní nelíbí - není nic jednoduššího než sedět doma a štěně si hlídat. Chtít pomoc a ještě sekýrovat - vyběhla bych s ní já, ne ona se mnou.
kaneda
napsal(a):
Nemyslim, ze domaci nasili by neco resilo. Davat mi partnerka misto diskuze facku, priste by ji uz musela davat jinemu
Zrovna domácim násilím by som to nenazývala ale keď už sa ozývate tak by ma naozaj zaujímalo, prečo netolerujete partnerkine obavy o maličkého psíka. Mali by ste to riešiť doma a nie tu. Prečo sa nedohodnete sa na tom, kde necháte psa tak, aby bola spokojná a kľudná ona aj vy? Myslím, že nejaké riešenie by sa určite nájsť dalo.
To, že sa Vám zdá, že Vaša mamička psíkovi neublíži a dá naňho pozor, neznamená, že si to musí myslieť aj partnerka. Mali by ste na to brať ohľad a nie len slepo si hovoriť svoje, že u mamičky je najlepšie.
Partnerkine obavy úplne chápem, labrador nemusí byť vôbec nebezpečný ale pri tak malom psovi naozaj stačí prudší pohyb pri hre a môže mu ublížiť. Proste si priala aby šteňa bolo mimo toho psa a nedodržala to, tak prečo nechápete, že tentokrát chce dať psa niekam inam? Má proste obavy, že sa tomu psovi niečo stane.
shna
napsal(a):
Zrovna domácim násilím by som to nenazývala ale keď už sa ozývate tak by ma naozaj zaujímalo, prečo netolerujete partnerkine obavy o maličkého psíka. Mali by ste to riešiť doma a nie tu. Prečo sa nedohodnete sa na tom, kde necháte psa tak, aby bola spokojná a kľudná ona aj vy? Myslím, že nejaké riešenie by sa určite nájsť dalo.
To, že sa Vám zdá, že Vaša mamička psíkovi neublíži a dá naňho pozor, neznamená, že si to musí myslieť aj partnerka. Mali by ste na to brať ohľad a nie len slepo si hovoriť svoje, že u mamičky je najlepšie.
Partnerkine obavy úplne chápem, labrador nemusí byť vôbec nebezpečný ale pri tak malom psovi naozaj stačí prudší pohyb pri hre a môže mu ublížiť. Proste si priala aby šteňa bolo mimo toho psa a nedodržala to, tak prečo nechápete, že tentokrát chce dať psa niekam inam? Má proste obavy, že sa tomu psovi niečo stane.
Ale ano. Facka za to, ze neni po jejim, je domaci nasili. Doporucoval bych se probudit. Protoze pokud padne na jineho, mohl by ji to oplatit. Ja takovy nicmene nejsem.
Jak uz jsem psal. Kdyz ma fena kolikrat v boude kotata, jedly ji z jeji misky a neudelala jim nic. A ni neublizila malemu pudlovi kdyz byl stene, nevidim duvod proc se prehnane bat. Stene ma dve kila a je velke jako jorksir.
Partnerciny obavy take chapu. Nicmene s nimi nesouhlasim. Pokud se stale boji, at si to s nimi domluvi. Ale at se potom neboji, ze s ni vybehnou. A at mi nevyklada nic o nezodopovednosti mych rodicu.
Nie ja som nemyslela facku za to, že nie je po jej ale za to, že sa urážate a myslíte si, že to čo poviete a myslíte si vy, je sväté. Mimochodom ta facka bola myslená skôr obrazne ako doslovne takže je to bezpredmetné...
Veľmi tie obavy nechápete keď sa k tomu staviate takýmto spôsobom. Ak Vám na tom šteňati záleží, tak by Vás to tiež malo trocha zaujímať, že napríklad skoro spadlo zo schodov. Áno náhoda a nič sa teraz nestalo ale mohlo sa a nabudúce sa môže stať niečo iné. A nie je to podľa Vás trocha nezodpovedné? Ak majú veľký dom tak mali snáď zavrieť dvere aby si to malé šteňa nešlo hocikam a mať ho proste na očiach. Ja si myslím, že keď strážia malého psa tak by proste mali byť obzvlášť ostražití.
Nezodpovedne to opravdu neni. Stene je zive a strasny neposeda. Take mi malem spadlo z klina, presto nespadlo. Rikat, ze lidsky omyl, nebo neumyslna nepozornost je nezodpovednost, kdyz mi stene utece mezerou mezi dverma na schody pred verandou, je z meho pohledu omyl.
Pokud ta facka byla myslena obrazne, bylo by lepe to nekam napsat, protoze z Vasich dvou prispevku to opravdu tak jasne nebylo. Nicmene si za tim stojim, ze lepe zduvodnena facka je stale facka. Sebelepsi pohnutky akt nezmeni. Takze Vam doporucim, abyste se probudila predevsim Vy. Nikoli ja ;)
Partnerciny obavy toleruji. Presto nevim proc davat stene sestre bez toho, aby mi predem bylo neco sdeleno a potom jet 2 a pul hodiny vecer do prahy a zpet (nevim kdy si na to najde cas), kdyz nasi se nabidli, ze by klidne pro nej prijeli autem, abychom nemeli tolik starosti a mohli spokojene odjet v patek vecer pryc. Stavet se k tomu tak, abych peskoval me rodice kvuli partnercinym, a meho pohledu prehnanym obavam, take nehodlam. Stejne tak nevim proc jim potom vysvetlovat co udelali, az se mne budou ptat.
kaneda
napsal(a):
Nezodpovedne to opravdu neni. Stene je zive a strasny neposeda. Take mi malem spadlo z klina, presto nespadlo. Rikat, ze lidsky omyl, nebo neumyslna nepozornost je nezodpovednost, kdyz mi stene utece mezerou mezi dverma na schody pred verandou, je z meho pohledu omyl.
Pokud ta facka byla myslena obrazne, bylo by lepe to nekam napsat, protoze z Vasich dvou prispevku to opravdu tak jasne nebylo. Nicmene si za tim stojim, ze lepe zduvodnena facka je stale facka. Sebelepsi pohnutky akt nezmeni. Takze Vam doporucim, abyste se probudila predevsim Vy. Nikoli ja ;)
Partnerciny obavy toleruji. Presto nevim proc davat stene sestre bez toho, aby mi predem bylo neco sdeleno a potom jet 2 a pul hodiny vecer do prahy a zpet (nevim kdy si na to najde cas), kdyz nasi se nabidli, ze by klidne pro nej prijeli autem, abychom nemeli tolik starosti a mohli spokojene odjet v patek vecer pryc. Stavet se k tomu tak, abych peskoval me rodice kvuli partnercinym, a meho pohledu prehnanym obavam, take nehodlam. Stejne tak nevim proc jim potom vysvetlovat co udelali, az se mne budou ptat.
Je to podľa mňa nezodpovednosť, tie dvere mali byť zavreté úplne a nemala tam byť ani medzierka ak je to malé a ešte k tomu hyperaktívne šteňa. To, že Vám tiež skoro spadlo z klína by som si radšej nechala pre seba a nevyťahovala to tu.
Vaše argumenty sú síce fajn a chápem Vás z jedného pohľadu, ale na druhej strane mi príde, že pohodlnosť a výlet je Vám omnoho prednejší ako to, čo bude so psom, proste len aby Vám ho niekto postrážil.
A jeste mensi vec. Tady bych partnerce krivdil.
"Presto nevim proc davat stene sestre bez toho, aby mi predem bylo neco sdeleno a potom jet 2 a pul hodiny vecer..."
Partnerka mi to predem sdelila, jen se mne na nic neptala a ja ji pred tim rekl, at si to udela jak chce, kdyz si to zaridi.Takze spis ma chyba.
SHNA:
Dvere se obcas i oteviraji a clovek je nedovre, kdyz uklizi. A predstavte si, ze stene, ikdyz jej drzite sebelip, vam malem vyskoci z naruce...Nebo radsi nepredstavujte, pac by to mozna prislo nerealne.
Co zde mam vytahovat nebo ne, je ma vec. Takze mravokarcovske rady "co tu nemam vytahovat" bych nechal na mne. Stejne co vam prijde...
Popreji vam pekny den a radsi jdu delat neco pohodlnejsiho
kaneda
napsal(a):
SHNA:
Dvere se obcas i oteviraji a clovek je nedovre, kdyz uklizi. A predstavte si, ze stene, ikdyz jej drzite sebelip, vam malem vyskoci z naruce...Nebo radsi nepredstavujte, pac by to mozna prislo nerealne.
Co zde mam vytahovat nebo ne, je ma vec. Takze mravokarcovske rady "co tu nemam vytahovat" bych nechal na mne. Stejne co vam prijde...
Popreji vam pekny den a radsi jdu delat neco pohodlnejsiho
Vyťahovať môžete čo chcete, keď je Vám jedno čo si o Vás ľudia pomyslia.
Ja som mala tiež šteňa a aj rodina mala mnoho šteniat a žiadne mi takmer nevyskočilo z klína ani nič podobné aj keď boli hyperaktívne
A prajem Vám pekný večer

No někdy se to prostě stane, někdy štěně špatně skočí, někdy se zkutálí ze schodů, někdy spadne někam kam by jste to vůbec nečekali, a jiné a jiné věci, Je to živý tvor. i u dětí se to někdy stane, a můžete hlídat jak chcete.Nemyslím si že by tchyně byla neodpovědná, spíš ví co od feny může čekat a co si může dovolit a pro to je spolu nechala běhat. Jistě mohlo by se i stát že fena na štěně šlápne, mohlo by, mohla by na něj nerada šlápnout i zadavatelka, někdy, třeba. Ale pokud je tak úzkostná tak jí nezbyde než zůstat doma a psa si ohlídat sama.

vanesa
napsal(a):
Potřebovala bych poradit. Jedeme s přítelem v červenci na výlet do zahraničí na prodloužený víkend. Máme malé štěně, váží něco málo přes kilo. Měli jsme domluvené hlídání u tchýně, ale já jí ho dát už nechci. Předminulý víkend jsme byli na svatbě, kde jsme i spali a tak jsme štěně dali tchánovi a tchýni. Mluvila jsem s ní o tom, co všechno mu nesmí dávat, jak by se k němu neměla pro jistotu chovat (přece jen chceme vychovaného psa, ne rozmazlenýho ratlika) na vše mi přikyvovala. Na dvoře mají sami fenu, přežraného labradora. Zkoušeli jsme, aby si naše štěně očuchala, ale přes plot na něj šíleně vrčela a cenila zuby. Tak jsem tchýni řekla, aby k ní štěně v žádném případě nepouštěla, protože na něj vrčí a cení zuby a já mám strach (což není problém, jelikož mají oddělený travnatý dvorek od zahrady, kde maj fenku. Řekla, že samozřejmě, že to by si nikdy nedovolila. Byla jsem ráda a prvotní obavy opadly. Večer jsme volali, abysme věděli, zda všechno probíhá v pořádku. Tchýně řikala, že samozřejmě, že všechno super, že dala naše štěně na pole a pustila tam jejich fenu a že byla děsná sranda, jak ho honila a nemohla ho chytit... a že prý se mu to hrozně líbilo, jak před ní utíkal... To mě dost naštvalo. Asi nemusím své pocity rozepisovat. Když jsem partnerovi řekla, že v červenci jim ho už hlídat nedám a že se mi její chování nelíbí, hrozně se naštval a zakázal mi jeho matce cokoliv vytknout, protože "by si to moc brala a byla by z toho špatná" nicméně situaci s partnerem a jeho postoj k tomuto tu řešit nechci.
Když jsme si pro štěně dojeli, dozvěděla jsem se, že jí ještě málem spadl ze schodů (visel přes zábradlí) a té feně ho dala několikrát (ano, je pravda, že fena je přátelská, ale neposlouchá, je hyperaktivní, má 40 kilo a i kdyby byla anděl stačí, že špatně šlápne...) a přece jen tchýni je 65 let. A kdyby cokoliv, nemůže zasáhnout. Nerespektovala vůbec mé přání...
Je ale pravda, že pak nám teda chtěla tchýně ukázat, že se na dvorku kamarádí a dali jsme je k sobě, když jsme tam byli všichni tři a fena si před partnerem lehla na břicho (to dělá vždy) a chtěla se mazlit a naše štěně toho využilo, skočilo po ní a začalo ji okusovat a chtělo si s ní hrát a fena to ignorovala. Jenže jinak je opravdu streštěná a lítá jak splašená...
Myslíte, že přeháním? Jak byste se zachovali? Mám jim ho dát hlídat i přesto, že si výlet zřejmě vůbec neužiju?Pohlídat nám ho mouhou ještě moji rodiče, ale o tom partner nechce vůbec slyšet. Nakonec jsme se dohodli, že ho dáme hlídat tchýni s podmínkou, že štěně nepustí k jejich feně, ale partner to znovu začal vytahovat a řekl, že strašně přeháním a nesouhlasí. Chce, aby ho tchýně pouštěla za tou fenou.
Co bude dělat, až bude mít dítě? To se z toho zblázní! Radím užívat lexaurin, a radši už od teď
kaneda - milujete ji natolik, že to s ní vydržíte?
shna - vy jste ale materiál, vás bych chtěla mít doma.
napsal(a):
No někdy se to prostě stane, někdy štěně špatně skočí, někdy se zkutálí ze schodů, někdy spadne někam kam by jste to vůbec nečekali, a jiné a jiné věci, Je to živý tvor. i u dětí se to někdy stane, a můžete hlídat jak chcete.Nemyslím si že by tchyně byla neodpovědná, spíš ví co od feny může čekat a co si může dovolit a pro to je spolu nechala běhat. Jistě mohlo by se i stát že fena na štěně šlápne, mohlo by, mohla by na něj nerada šlápnout i zadavatelka, někdy, třeba. Ale pokud je tak úzkostná tak jí nezbyde než zůstat doma a psa si ohlídat sama.
Rozumný názor! Myslím, že to zadavatelka příliš prožívá a zveličuje. Mám psy, mezi nimiž je 60 kg rozdílu a přesto si spolu hrají. Ten velký i se štěňaty, která mají tak to kilo - dvě. Je pravda, že pod dozorem, ale kdyby na ně blbě šlápl, tak to stejně nestihnu nic udělat. Ale když ten velký pes nedivočí a chová se ke štěňatům s citem, tak není důvod se bát. Mám pocit, že kvůli psovi se zadavatelka dostává do zbytečných problémů jak s partnerem, tak se jeho rodiči. Ty situace, o kterých píše, ví z doslechu, nebyla u nich, tak nemůže posoudit míru nebezpečnosti v dané chvíli. Když jsem já někdy hlídala cizí psy, tak jsem si (někdy) vyslechla taky spoustu rad a pouček, no, ne že bych všechny poslouchala, ale psy jsem vždycky vrátila v pořádku jak po zdravotní, tak i po psychické stránce. Někdy to vypadalo, že ke svým pánům ani moc nechtějí. A s dětmi je to podobné - kolik rodičů skončí s dítětem na pohotovosti, protože ho jen na vteřinu spustili z očí (někdy ani to ne), prostě všechno se stejně nikdy uhlídat nedá!

kaneda
napsal(a):
Tady do toho vstoupim jako jeji partner.
Stene jsme dali nasim, abychom mohli jit na svatbu. Mati rekla, ze to stene nasemu psu neda. Prestoze uz jjednou jsem jej mel na zemi, kdyz byl malej a chodila kolem nej a nic mu neudelala, jen na nej koukala.
Nasi bohuzel maji barak. Nemyslim, ze je v jejich silach hlidat stene celej den. Ten kdo ma velkej barak vi o tom myslim sve. Tak jim nas utekal za fenou a spolu si po chvilce hrali.
Dva dny byli spolu a litali po zahrade, potom si probehli po poli (mame oplocene za stodolou). Fena je sice hrava, ale hrava si s kotaty a nestalo se, ze by po nekom zatim vyjela.
Nesouhlasim s tim. Nevidim duvod, proc stene k ni nepripoustet, zvlast kdyz si klidne lehne na zada a on po ni skace. A tezko pochybuji, ze by fena steneti ublizila, blbe na nej stoupla nebo podobne. Je zvykla na kotata a kdyz tam budou nasi s obema psama, tak jak uz byli pul dne na zahrade, nevidim duvod proc ho zavirat na baraku.
Pokud je fena v pohodě a "dává si pozor", tak myslím, že to pro štěndo může být i přínos.
Nemohu soudit velikostní rozdíl u nás v rodině byli vždy jen velcí psi, ale když jsme jeli na dovču, tak jsem věděla, že tchán s tchýni pesana rozmazlovat budou (vždyť je to jejich chlupaté vnouče) a za mě tím alespoň zpříjemnili pesanovi čas strávený bez nás...byli pouze poučeni, co může papat a co ne, aby nenastaly nějaké střevní potíže.
Např. moje kolegyně má dva rotvíky...pesan je opravdu kolos a její dcera k ní vozí na hlídání štěndo bígla...vše v pohodě...někdy před nim rotvíci dokonce utíkají do boudy, protože bídlička je akční nezmar.
Ale situaci vaše štěndo a velká fena asi musíte posoudit vy podle vzájemného chování pejsků.

napsal(a):
Pokud je fena v pohodě a "dává si pozor", tak myslím, že to pro štěndo může být i přínos.
Nemohu soudit velikostní rozdíl u nás v rodině byli vždy jen velcí psi, ale když jsme jeli na dovču, tak jsem věděla, že tchán s tchýni pesana rozmazlovat budou (vždyť je to jejich chlupaté vnouče) a za mě tím alespoň zpříjemnili pesanovi čas strávený bez nás...byli pouze poučeni, co může papat a co ne, aby nenastaly nějaké střevní potíže.
Např. moje kolegyně má dva rotvíky...pesan je opravdu kolos a její dcera k ní vozí na hlídání štěndo bígla...vše v pohodě...někdy před nim rotvíci dokonce utíkají do boudy, protože bídlička je akční nezmar.
Ale situaci vaše štěndo a velká fena asi musíte posoudit vy podle vzájemného chování pejsků.
Rozmazlování to je úplně jedno, mého psa po dobu mojí nepřítomnosti hlídá máma, myslím že je to lepší pro něj když je s ní, než aby byl každý den doma devět hodin sám. samozřejmě že ho rozmazluje, pes jí leze po gauči, dělá různé kraviny a ona se tomu směje jak je chytrý a vyčůraný. Znám jí a vím že mu dovolí aby jí za chvíli lezl po hlavě. je mě to jedno, když je pes se mnou musí poslouchat a chová se úplně jinak. takže tohohle bych se fakt nebála. Jen jednou mě trošku pokazila práci, když dala psovi na hraní kozlík který sem já blbá zapoměla uklidit a radostně mě hlásila jak si pěkně tu činku kouše.Ale to jsem jí vysvětlila, vysvětlila sem jí i to jaké může psovi dávat povely, nebo spíš sem jí je neřekla, takže pes reaguje na její pocem, lehni si, tumaš a tak no s tím krmením se to taky dá vyřešit, vím že máma je prostě krmička, vidím to na jejích kočkách i na psech co dříve měli a tak našemu vždycky nachystám aby měla co dávat, prostě krmí ho, ale dává mu to co sem mu připravila já a spokojenost. to že někdo pohlídá psa to vám ho nezkazí.oni nejsou pitomí, oni pochopí co si kde můžou dovolit.
napsal(a):
Rozmazlování to je úplně jedno, mého psa po dobu mojí nepřítomnosti hlídá máma, myslím že je to lepší pro něj když je s ní, než aby byl každý den doma devět hodin sám. samozřejmě že ho rozmazluje, pes jí leze po gauči, dělá různé kraviny a ona se tomu směje jak je chytrý a vyčůraný. Znám jí a vím že mu dovolí aby jí za chvíli lezl po hlavě. je mě to jedno, když je pes se mnou musí poslouchat a chová se úplně jinak. takže tohohle bych se fakt nebála. Jen jednou mě trošku pokazila práci, když dala psovi na hraní kozlík který sem já blbá zapoměla uklidit a radostně mě hlásila jak si pěkně tu činku kouše.Ale to jsem jí vysvětlila, vysvětlila sem jí i to jaké může psovi dávat povely, nebo spíš sem jí je neřekla, takže pes reaguje na její pocem, lehni si, tumaš a tak no s tím krmením se to taky dá vyřešit, vím že máma je prostě krmička, vidím to na jejích kočkách i na psech co dříve měli a tak našemu vždycky nachystám aby měla co dávat, prostě krmí ho, ale dává mu to co sem mu připravila já a spokojenost. to že někdo pohlídá psa to vám ho nezkazí.oni nejsou pitomí, oni pochopí co si kde můžou dovolit.
"Jen jednou mě trošku pokazila práci, když dala psovi na hraní kozlík který sem já blbá zapoměla uklidit a radostně mě hlásila jak si pěkně tu činku kouše."
Je to OT, ale jaký kozlík na hraní, jestli se můžu zeptat?
fawnalee
napsal(a):
Mám od Vánoc malého knírače.
Přítelovi rodiče již nežijí a moje matka je bohužel velmi nezodopovědná .
Každý rok jsme létali do různých koutů Evropy k moři, alespoň na 14 dní... než jsme psisko pořídili, dost jsme to probírali, co a jak...že pak už to asi nepůjde..nebo alespoň, než bude dospělý (teď má 9 měsíců).
Stejně jsme se rozhodli, že do psa "půjdeme" a hold už si nebudeme užívat jako před jeho pořízením..
Jsem taky hodně úzkostlivá, než ho svěřit cizím a na dovolené se nervovat, tak raději nic.
A nakonec to není tak hrozné, na jaře jsme s ním byli týden v penzionu v Orlických horách. v červenci jedeme do hotelu na Šumavu na 14 dní a pak Tatry (ona i ČR a SK je nádherná a je tu spousta míst k poznávání).
No a příští rok už bude starší, tak v září pojedeme do Chorvatska a pes s námi
Už máte "závazek" tak se hold musíte přezpůsobit a leccos si odepřít, nicméně, pokud je psisko vychované a hlavně dobře socializované, tak jde všechno...
Taky chodíme s přítelem rádi po památkách. Do většiny zámků na se psem (v tašce) pustili, kam ne, tak šel přítel a já se procházela se psem, nebo obráceně..
Radila bych buďto cestu odložit na příští rok, až bude psí mimino starší, nebo ho fakt vzít s sebou, nebo ho dát k Vašim rodičům..
Koho je to pes?
To si neumíte zařídit? Přítel přece může chápat kompromis. U jeho matky byl teď, teď půjde k Vašim! Na tom nevidím nic špatného...
Váš přítel se (s prominutím ) chová jako malý spratek a ne dospělý chlap! Co bude mít z dovolené s Vámi, když budete myšlenkami u tchýně a Vašeho psa...

fikovnice
napsal(a):
"Jen jednou mě trošku pokazila práci, když dala psovi na hraní kozlík který sem já blbá zapoměla uklidit a radostně mě hlásila jak si pěkně tu činku kouše."
Předpokládám dřevěný, který se používá k aportu.
Ach ano, moje příkazy, poučky a návody. Jak strašné, že jsem chtěla, aby nedostával k jídlu čokoládu, hrozinky, cibuli, brambory, že jsem nechtěla, aby jej krmili u stolu a nakonec, jak jsem si vůbec mohla dovolit tchýni říct o tom, aby nedávala moje štěně na území feny, která na něj vrčí a cení zuby.
Ach ano, jsem přehnaně úzkostlivá a určitě bych měla užívat lexaurin jelikož moje reakce nejsou vůbec normální a chudák partner, že mě vůbec má a musí mé obavy tolerovat. Ano, tolerovat. To je to správné slovo. On je nemusí chápat, stačí, že toleruje. Kompromisem to vyřešit nejde, a tak si do mě raději všichni kopněte.
A ano, nejsem nesamostatná, chtěla jsem si to s jeho rodiči domluvit, ale bylo mi doporučeno, abych to nedělala, protože by z toho mohla mít tchýně depresi....
A nestavím se mezi ně, nerozvracím vztahy, držím hubu a krok a domluvila jsem si jiné hlídání u mé rodiny, což ale nepřichází ze strany partnera v úvahu.
HANELE77 jednalo se o tři dny. Což není tak dlouhá doba. Pro přítele je důležitý, aby byl v psychické pohodě on a jeho rodina.

fikovnice
napsal(a):
Přesně tak, dřevěný k nácviku aportu, máma si bohužel myslela že je to nějaká hračka se kterou si pes může hrát-.
vanesa
napsal(a):
Ach ano, moje příkazy, poučky a návody. Jak strašné, že jsem chtěla, aby nedostával k jídlu čokoládu, hrozinky, cibuli, brambory, že jsem nechtěla, aby jej krmili u stolu a nakonec, jak jsem si vůbec mohla dovolit tchýni říct o tom, aby nedávala moje štěně na území feny, která na něj vrčí a cení zuby.
Ach ano, jsem přehnaně úzkostlivá a určitě bych měla užívat lexaurin jelikož moje reakce nejsou vůbec normální a chudák partner, že mě vůbec má a musí mé obavy tolerovat. Ano, tolerovat. To je to správné slovo. On je nemusí chápat, stačí, že toleruje. Kompromisem to vyřešit nejde, a tak si do mě raději všichni kopněte.
A ano, nejsem nesamostatná, chtěla jsem si to s jeho rodiči domluvit, ale bylo mi doporučeno, abych to nedělala, protože by z toho mohla mít tchýně depresi....
A nestavím se mezi ně, nerozvracím vztahy, držím hubu a krok a domluvila jsem si jiné hlídání u mé rodiny, což ale nepřichází ze strany partnera v úvahu.
HANELE77 jednalo se o tři dny. Což není tak dlouhá doba. Pro přítele je důležitý, aby byl v psychické pohodě on a jeho rodina.
"Pro přítele je důležitý, aby byl v psychické pohodě on a jeho rodina."
Tak to ho musíte hodně milovat. Radši 20 psů a 30 koček, než takového sobce!
Když už teď držíte "hubu a krok" jak píšete...no, asi je to na zamyšlenou..být Vámi vezmu nohy na ramena, dokud je čas!
I já jsem žila (dokonce 10 let) s někým takovým.. Pak z toho byl bolestný rozvod, ale přežila jsem, konečně mohu mít psa! A můj nový přítel? Jak já říkám "princ z pohádky"!

vanesa
napsal(a):
Myslím že přeháníte, normální pes nevezme do huby cibuli, a pochybuju že někdo nosí po kapsách rozinky a čokoládu aby s tím krmil vašeho psa. brambory psa nezabijou, můj pes je žere jako součást krmné dávky.když si můj otec pořídil štěně, můj pes se tvářil že ho okamžitě překousne v půli, za chvíli si spolu hráli. i vy v předešlém příspěvku píšete že se fena válela a štěně po ní lezlo, málokterý pes je tak blbý aby zabil štěně. u tak inteligentního psa jako je labrador to vůbec nepředpokládám.Vadí vám že pes sežere bramboru, co budete dělat až vám na ulici sežere lejno nebo něco horšího, nebo ho nikdy nepustíte z vodítka? Co budete dělat až k vám na louce přiběhne pes a bude si chtít hrát, budete taky jedna z těch co nosí psa nad hlavou?myslím si že hodně přeháníte, asi je to váš první pes. Ale v tom případě se nad sebou trošku zamyslete a nebo nikam nejezděte a budte s ním doma. Tahat psa k moři mě přijde pro něj riskantnější než ho nechat u příbuzných, teplo, různé nákazy, srdeční červi, říká vám to něco ?
vanesa
napsal(a):
Já bych Vám hlavně doporučila "neprat své "špinavé" prádlo na veřejnosti"! Půlka lidí bude stát za Vámi, půlka za Vaším partnerem, co z toho budete mít, z takové rodinné hádky na iFAUNĚ? Mimochodem, tento příspěvek směřuji nejen Vám, ale i Vašemu partnerovi...
vanesa
napsal(a):
Bába (tchýně) musí být teda taky dělo - deprese, nic se jí nesmí říct!
utíkejte, je-li Vám život milý a maminku ať si hošíček do lihu naloží...
Omlouvám se, ale vidím rudě, něco takového jsem bohužel zažila také!

vanesa
napsal(a):
Vaše reakce opravdu není normální.
napsal(a):
Myslím že přeháníte, normální pes nevezme do huby cibuli, a pochybuju že někdo nosí po kapsách rozinky a čokoládu aby s tím krmil vašeho psa. brambory psa nezabijou, můj pes je žere jako součást krmné dávky.když si můj otec pořídil štěně, můj pes se tvářil že ho okamžitě překousne v půli, za chvíli si spolu hráli. i vy v předešlém příspěvku píšete že se fena válela a štěně po ní lezlo, málokterý pes je tak blbý aby zabil štěně. u tak inteligentního psa jako je labrador to vůbec nepředpokládám.Vadí vám že pes sežere bramboru, co budete dělat až vám na ulici sežere lejno nebo něco horšího, nebo ho nikdy nepustíte z vodítka? Co budete dělat až k vám na louce přiběhne pes a bude si chtít hrát, budete taky jedna z těch co nosí psa nad hlavou?myslím si že hodně přeháníte, asi je to váš první pes. Ale v tom případě se nad sebou trošku zamyslete a nebo nikam nejezděte a budte s ním doma. Tahat psa k moři mě přijde pro něj riskantnější než ho nechat u příbuzných, teplo, různé nákazy, srdeční červi, říká vám to něco ?
Psi ve městech jsou lépe socializovaní, takže když si s nějakým hraje v parku - navíc na neutrálním území, tak mi to nevadí. Je to už můj třetí pes. Exkrementy už požíral a špatná jsem z toho nebyla.
Nemyslí to špatně, ale ráda všechny vykrmuje, nejen v rodině. A věřím, že by mu omylem čokoládu dát mohla. Dala jsem jí pro něj krmení, které mu ale nedala, dávala mu svoje jídlo, co uvařila. A věřte nebo ne, ale jednou mi při krájení upadla cibule a štěndo jí vzalo a utíkalo s ní, když vidělo, že mu ji chci vzít.
A v Maďarsku moře není. A 3 dny nejsou tak dlouhá doba.
Myslim si, ze je to o duvere.
Kdyz muj pes mel kg, tak jsem ho dala rodicum na jeden den na hlidani a nic neprikazovala (doma labrador, ktery ho ignoroval a jezevcik, co se bal), nechala jsem to na jejich citu. Stejne tak i sestra, je ji 7 a ano mohla bych ji stokrat okrikovat, ale musi toho tvorecka mit v ruce, aby ziskala pri manipulaci cit (ted spolu obvykle litaji po zahrade jak dve paka).
Pritel, kdyz jel k rodicum na vikend dostal psa, granule a tak... A to do te doby nedokazal steneti prikazat ani sedni :) Proste jsem verila, ze toho psa ma rad a tak udela vse pro to, aby se mu nic nestalo. Sice jsem se prubezne ptala co tam vyvadi (jeho rodice maji westika), ale musela jsem mu verit.
Pokud tomuto hlidani neverite a nic si neuzijete, nedavejte ho tam. Pokud si jinym hlidanim popudite partnera, tak si asi ale zase nic neuzijete :) Asi bych zmenila dovcu na neco, kde muzete byt vsichni spolu. Jakmile se neco zvrhne v boj, kdy je jeden nebo druhy nastvany, uz se skoro neda udelat nic dobre.

vanesa
napsal(a):
Psi ve městech jsou lépe socializovaní, takže když si s nějakým hraje v parku - navíc na neutrálním území, tak mi to nevadí. Je to už můj třetí pes. Exkrementy už požíral a špatná jsem z toho nebyla.
Nemyslí to špatně, ale ráda všechny vykrmuje, nejen v rodině. A věřím, že by mu omylem čokoládu dát mohla. Dala jsem jí pro něj krmení, které mu ale nedala, dávala mu svoje jídlo, co uvařila. A věřte nebo ne, ale jednou mi při krájení upadla cibule a štěndo jí vzalo a utíkalo s ní, když vidělo, že mu ji chci vzít.
A v Maďarsku moře není. A 3 dny nejsou tak dlouhá doba.
Dělejte jak myslíte. Ale musím vám oponovat v tom že psi ve městech jsou lépe socializovaní. Jak kteří. na největší agresory a nevychovance vždycky narazím na nějaké veřejné psí loučce. No to je jedno.Jinak snad není tchýně bblá aby psovi narvala celou čokoládu a pokud by mu náhodou dali kousek tak ono to zas taková tragedie není, ono v těch dnešních čokoládách toho moc čokoládového taky není, a pochybuju že by kupovala nějakou hodně procentní aby to dávala psům. to že pes s cibulí utíká neznamená že jí chce sežrat, stejně by jí vyplivl. ale jak chcete, když máte možnost tak ho vezměte sebou, tak proč to tu řešíte ?
HANELE77
napsal(a):
Bába (tchýně) musí být teda taky dělo - deprese, nic se jí nesmí říct!
utíkejte, je-li Vám život milý a maminku ať si hošíček do lihu naloží...
Omlouvám se, ale vidím rudě, něco takového jsem bohužel zažila také!
To ne, ona je moc hodná a dobrosrdečná ženská - ale až moc. A partner má dojem, že když se jí něco řekne, tak by z toho mohla být špatná a vyčítat si to. Chápu ho, že ji má rád, ale myslím, že by mohl pochopit i mně.
Chápu vás. Taky mi občas "houká alarm" když čtu některé příběhy a lidé v nich mi připomínají ty, které mám nebo jsem měla kolem sebe.
Vím, že není dobré ten vztah rozebírat na fóru a původně jsem to neměla v úmyslu. Nemyslela jsem, že tu partner bude diskutovat také a vyhrotí se to na to, že se jej bude někdo ptát, proč mi to trpí. Jen jsem se chtěla obhájit, říct lidem, jaké mám myšlenkové pochody, ale vidím, že tady to stejně moc jedinců vůbec nepochopí a akorát jsem je mou reakcí utvrdila v jejich myšlenkách.
Původně jsem diskuzi založila kvůli tomu, abych se nějakým způsobem dozvěděla, zda opravdu nedokážu mít od této situace odstup a zda je opravdu má reakce jen přehnaná nebo ne. Myslela jsem, že mi sem lidé vloží své osobní zkušenosti, což někteří udělali. Nečekala jsem, že mě místo toho budou urážet, což je mi celkem líto. A partner se pak hrozně diví, že mám radši zvířata, než-li lidi.

Ano, odstup nemáte a vaše reakce je přehnaná. Pokud máte pocit, že jen vy jste zárukou, že se psem bude dobře zacházeno, nikam nejezděte a starejte se o něj.
Vaneso - NIKDY NIKDO se o vašeho psa nepostará tak jako vy. Buď se bez něj nikam nehnete nebo zaplatíte hotel nebo ho dáte někam na hlídání. Všechno má svá pro a proti. Já volím variantu, že se bez nich nikam nehnu, hotel - jsou dobré i špatné, máte tam záruku vyvenčení, nakrmení a více méně toho, že vám psa nikdo nebude "kazit". nakrmí ho určeným krmením, dostane napít, vyvenčí ho a když bude mít štěstí, tak se s ním někdo občas pomazlí.Hlídání u známých, berte to prostě tak, že pejsek jede k babičce na prázdniny, zvlčí, rozmlsá se, užije si lumpáren a právě tak může přijít k nějakému úrazu, ale to se může lehce stát i s vámi a doufám, že jste natolik rozumná, že tuhle možnost jste probrali.
To je zajímavé, že se tu pomalu všichni zastávají tchýně a přítele. Upřímně, pokud bych měla takto malého psa (a že i u matky štěněte "NO" jsem měla strach, že to štěně někdo zašlápne a to měla 9kg), také bych měla obavy o jeho zdraví při hře s 40kg labradorem, který dle zadavatelky moc výchovy nepobral. Čokoláda vám nevadí? Hlavně, kdyby jí někde štěně sežralo a dal sem někdo příspěvek o tom, jak mu stěně sežralo čokoládu, byl by tu houf kobylek lynčujících zadavatele, jak mohl dopustit to, že kilové štěně sežralo čokoládu..
Je zajímavé, že se příteli nelíbí, že by mělo být štěně hlídáno Vaší rodinou a Vy to musíte respektovat, ale to, že on nerespektuje to, že nechcete aby ho nadále hlídala jeho matka je naprosto OK?..
Na férovku bych tchýni řekla, co si o jejím hlídání myslím, nervy nenervy. S Vámi se taky očividně nikdo neprdí.
Pokud samozřejmě čuba štěněti nic neudělala tím jen lépe, ale alespoň mohla tchýně zadavatelce cinknout či něco podobného, nebo seznámit a nechat pohrát štěně s čubou před zadavatelkou, aby věděla o tom, co se děje a ne něco dělat za jejíma zádama. To je to, co by mě na tom asi krákalo nejvíc.
A ano, to jak tu spousta píše, že nehody se stávají.. Ano stávají. To samé mi říkají lidi, když jim třeba vypadne kočkaz okna a já jim řeknu, že si za smrt toho zvířete mohou sami, protože měli mít zavřené okno. Ale to, že kočka vypadne z okna není nehoda, ale nezodpovědnost. Protože to okno má být buďto zasíťované nebo zavřené.
Kdyby bylo okno zavřené a to okno by rozmlátil vítr a pak ta kočka tím rozbitým oknem vypadla, když byste třeba nebyli doma, pak ano, to by byla nehoda, protože tomu nezabráníte, ale vypadnutí kočky z okna za normálních okolností zabráníte. A pokud si způsobím zranění zvířete já sama, mojí nezodpovědností mohu nafackovat akorát sama sobě, ale pokud se snažím udělat vše pro bezpečí svého psa/kočky, ... a někdo mi celou mojí snahu pošle do kopru a ohrozí mi zvíře...

Saphirra
napsal(a):
To je zajímavé, že se tu pomalu všichni zastávají tchýně a přítele. Upřímně, pokud bych měla takto malého psa (a že i u matky štěněte "NO" jsem měla strach, že to štěně někdo zašlápne a to měla 9kg), také bych měla obavy o jeho zdraví při hře s 40kg labradorem, který dle zadavatelky moc výchovy nepobral. Čokoláda vám nevadí? Hlavně, kdyby jí někde štěně sežralo a dal sem někdo příspěvek o tom, jak mu stěně sežralo čokoládu, byl by tu houf kobylek lynčujících zadavatele, jak mohl dopustit to, že kilové štěně sežralo čokoládu..
Je zajímavé, že se příteli nelíbí, že by mělo být štěně hlídáno Vaší rodinou a Vy to musíte respektovat, ale to, že on nerespektuje to, že nechcete aby ho nadále hlídala jeho matka je naprosto OK?..
Na férovku bych tchýni řekla, co si o jejím hlídání myslím, nervy nenervy. S Vámi se taky očividně nikdo neprdí.
Pokud samozřejmě čuba štěněti nic neudělala tím jen lépe, ale alespoň mohla tchýně zadavatelce cinknout či něco podobného, nebo seznámit a nechat pohrát štěně s čubou před zadavatelkou, aby věděla o tom, co se děje a ne něco dělat za jejíma zádama. To je to, co by mě na tom asi krákalo nejvíc.
Každý má strach o svoje zvíře, každý má strach o svoje dítě, jde o to co je ještě normální a co už normální není. Dost dobře nechápu proč by někdo kdo sám psa má cpal štěněti čokoládu, myslím že je to jen představa zadavatelky která si přečetla že jí psi nesmí a ted se bojí že jí tchýně štěněti nacpe.ono co se má stát stane se, a není třeba to přehnaně řešit protože pak se stane něco jiného než budete čekat.Budete se bát že pes zahyne po tabulce čokolády nebo že ho zašlápne strašlivá nevychovaná čuba a on pak nakonec chytne v parku psinku a nebo se vám vysmekne a vletí pod auto třeba.Kamarádce se pes při normálním běhání v trávě nabodl na kůl a byl okamžitě mrtvý, mohl to někdo předvídat nebo čekat? prostě věřila bych tomu že tchýně vychvala svého psa který žije, že vychovala mého manžela který také žije a že když je jak píšete hodná tak se snaží i když podle svého postarat se o našeho psa, už kvůli svému synovi ho přece nebude chtít likvidovat. No a jestli mu místo vašich nachystaných granulí dala trošku žrádla od čuby, však ono ho to za tři dny nezabije, a zvykejte ho na to, at je zvyklý žrát všechno, ušetří vám to hodně stresů v budoucnosti.
napsal(a):
Každý má strach o svoje zvíře, každý má strach o svoje dítě, jde o to co je ještě normální a co už normální není. Dost dobře nechápu proč by někdo kdo sám psa má cpal štěněti čokoládu, myslím že je to jen představa zadavatelky která si přečetla že jí psi nesmí a ted se bojí že jí tchýně štěněti nacpe.ono co se má stát stane se, a není třeba to přehnaně řešit protože pak se stane něco jiného než budete čekat.Budete se bát že pes zahyne po tabulce čokolády nebo že ho zašlápne strašlivá nevychovaná čuba a on pak nakonec chytne v parku psinku a nebo se vám vysmekne a vletí pod auto třeba.Kamarádce se pes při normálním běhání v trávě nabodl na kůl a byl okamžitě mrtvý, mohl to někdo předvídat nebo čekat? prostě věřila bych tomu že tchýně vychvala svého psa který žije, že vychovala mého manžela který také žije a že když je jak píšete hodná tak se snaží i když podle svého postarat se o našeho psa, už kvůli svému synovi ho přece nebude chtít likvidovat. No a jestli mu místo vašich nachystaných granulí dala trošku žrádla od čuby, však ono ho to za tři dny nezabije, a zvykejte ho na to, at je zvyklý žrát všechno, ušetří vám to hodně stresů v budoucnosti.
Dala jsem jí pro něj krmení, které mu ale nedala, dávala mu svoje jídlo, co uvařila.
Dala trošku žrádla od čuby?!? Zadavatelka píše, že mu dala svoje jídlo, které uvařila, nikoliv "trošku žrádla od čuby".
Líbí se mi jak tady všichni stojíte na straně tchýně. Že babičky jsou od rozmazlování. Ale kdyby zde někdo jiný napsal, že svému psu dává zbytky od jídla (nebo dokonce čokoládu, která vám najednou také nevadí), tak si všichni málem najdete adresu a za tu "drzost" ho zabijete. A najednou ani čokoláda nevadí - u kilového štěněte, které může zabít snad i čtvereček, ale najednou to nevadí. Protože přece babička, ta je od rozmazlování.
Ale kdyby to štěně chcíplo, právě kvůli té čokoládě nebo kvůli zašlápnutí od pohrkané feny (asi si nedovedete představit, jak asi vypadá opravdu "nabuzený" přetloustlý labrador, který touží po hraní si s kilovým štěndem), tak se zase všichni pustíte do zadavatelky, že proč štěndo dávala té tchýni, když už věděla, že je nezodpovědná. A všichni byste jí odsoudili, že, když to věděla, neměla jí štěně dávat.
A víte, přežili mnozí psi i u tyratelů, množitelů a dalších takovýchle zm*tků - takže to, že fena u tchýně přežila a žije, je vcelku úsměvný argument.

Místo, aby byla zadavatelka ráda, že jí tchýně psa pohlídala, tak je celá bez sebe, cože si to tchýně dovolila, že se neřídila jejími radami a přáními. Lepší by bylo, kdyby si to zadavatelka s tchýní vyříkala, protože tím by ubylo jedno dilema - po tom už by tchýně zcela jistě odmítla hlídat. Aspoň já teda jo. A zadavatelka by si mohla štěně dát do psího hotelu. Zaplatila by nemalý peníz a úplně stejně jako u tchýně by neměla jistotu, jakk se psem bude zacházeno. A to se vyplatí!
napsal(a):
Samozřejmě, že to nikdo čekat nemohl (ovšem pokud tam byly kůly a pes lítal jak pomatený... ) a proto je to nehoda. Ale pokud by štěně sežralo čokoládu a mělo by z toho problémy, tak to není nehoda, ale nezodpovědnost. V tom je ten rozdíl. Pokud mohu něčemu zabránit, neudělám to a něco se semele, je to nezodpovědnost, kdežto, když uděláme vše co je v našich silách, abychom zabránili něčemu špatnému a přesto se to něco špatného stane je to nehoda. V tom je ten rozdíl. Pokud zadavatelka věděla, že je labradorka pošašená nebo alespoň věděla, co ten pes umí (a že znám spoustu "jakoželabradorů", který jsou jak neřízený střely a opravdu pochybuji, že ta fena, co mí tchýně zadavatelky na zahradě bude políbená výchovou a dále také pochybuji, že tchýně zná čubu natolik, aby odhadla její chování.. Moje matka má taky psa a neví o něm nic.. ) a nepřála si, aby se s fenou setkal, měla to tchýně respektovat. Pokud byla názoru, že by fena štěněti nic neudělala, měla to sdělit zadavatelce a podle jejího vyjádření postupovat dál. Bych chtěla vidět ty, co se tu zastávají tchýně jak by se tvářili, kdyby měli kilové štěně a já jim na to štěně pustila 40 kg čubu NO (není moje, ale matky, ale já jí mám na krku, protože se nemůžu dívat na to jak na ní se*ou..), která taky nechce ublížit, ale je to rok a půl starý šašek, který miluje vše a štěně by mohla zašlápnout. To by se asi moc nelíbilo že? A co, vždyť já přece tu fenu znám.. A opravdu velmi pochybuji, že kdyby labradorka štěněti chtěla něco udělat, že nějak zasáhne..
Jinak Skaia to napsala naprosto dokonale. To samé sem měla na mysli jedním ze svých příspěvků výše..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Své psy nikomu nesvěřuji! Buď jsem si je pořídila, abych s nima trávila můj čas, pak tedy i dovolenou a nebo bez nich nikam nejedu a nebo si psa prostě nepořídim...

rapotacka11
napsal(a):
Člověk si potřebuje odpočinout - ode všeho....i dítě pošle na tábor...
a psa může s klidem nechat v širší rodině.
A bude-li paní klidnější, ať ho nechá tedy "u svých" a pak porovná,
kde byla péče lepší .
Já si tedy od mé čuby odpočinout nemusím.
rapotacka11
napsal(a):
Člověk si potřebuje odpočinout - ode všeho....i dítě pošle na tábor...
a psa může s klidem nechat v širší rodině.
A bude-li paní klidnější, ať ho nechá tedy "u svých" a pak porovná,
kde byla péče lepší .
Já z toho, co psal zadavatelky přítel pochopila, že není až takový problém v tom, aby slečna nechala štěně u své rodiny a ne u tchýně. Problém je v tom, že k slečny rodině je to daleko - psal něco o dvou hodinách cesty - a jemu se to prostě nechce jet, když svojí mamku (tedy slečny tchýni) má kousek.
Pro zadavatelku - pokud chcete aby vše bylo po vašem, co se výchovy a krmení pejska týká atd., tak vám prostě nezbyde než buď nikam nejet nebo si pesana vzít s sebou. Mít psa je velký závazek a bohužel dost lidí si to před jeho pořízením neuvědomí. Takže buď přimhouříte oči a dáte psa na hlídání (ať už k vaší rodině nebo ke tchýni) a smíříte se s tím, že prostě něco bude jinak než byste udělala vy. Silně pochybuju, že by tchýně psa cpala čokoládou a rozinkama. A že mu uvaří? Co je na tom špatného? Neřekla bych, že ho láduje kořeněným gulášem, nebo jo? Nebo ho vezmete s sebou, nebo nikam nepojedete. Co budete dělat až budete mít malé děcko? To bude ještě těžší, to teprve budou hormony a mateřské pudy řádit.
koňadra
napsal(a):
Rozumný názor! Myslím, že to zadavatelka příliš prožívá a zveličuje. Mám psy, mezi nimiž je 60 kg rozdílu a přesto si spolu hrají. Ten velký i se štěňaty, která mají tak to kilo - dvě. Je pravda, že pod dozorem, ale kdyby na ně blbě šlápl, tak to stejně nestihnu nic udělat. Ale když ten velký pes nedivočí a chová se ke štěňatům s citem, tak není důvod se bát. Mám pocit, že kvůli psovi se zadavatelka dostává do zbytečných problémů jak s partnerem, tak se jeho rodiči. Ty situace, o kterých píše, ví z doslechu, nebyla u nich, tak nemůže posoudit míru nebezpečnosti v dané chvíli. Když jsem já někdy hlídala cizí psy, tak jsem si (někdy) vyslechla taky spoustu rad a pouček, no, ne že bych všechny poslouchala, ale psy jsem vždycky vrátila v pořádku jak po zdravotní, tak i po psychické stránce. Někdy to vypadalo, že ke svým pánům ani moc nechtějí. A s dětmi je to podobné - kolik rodičů skončí s dítětem na pohotovosti, protože ho jen na vteřinu spustili z očí (někdy ani to ne), prostě všechno se stejně nikdy uhlídat nedá!
Taky hlídávám psy, ale opravdu bych si nedovolila jakkoliv porušovat dohodu mezi mnou a majitelem. Pokud majiteli slíbím, že jejich psa k našim nepustím, nebo že budu striktně dodržovat jeho jakkoliv nepochopitelné návyky, můžu si myslet cokoliv o jejich špatném přístupu, ale prostě to dodržím. Pokud už je to něco s čím nesouhlasím, co se mi příčí, tak psa odmítnu hlídat.
Slíbit dodržení dohody a hezky za zády majitele jí porušovat, když přece pejsek to nepoví, se mi zdá jako podraz.
Je jedno, jestli majitelka péči přehání a prohřešky zveličuje, ona vyslovila svá přání a ta byla porušována.
Já už bych své psy nesvěřila nikomu právě proto, že nevěřím, že by někdo respektoval má přání a několikrát jsem si to ověřila, když jsem neměla jinou možnost.
V případě zadavatelky bych dočasně oželela výlety, na které štěně nemůže a plně se mu věnovala. S dospělým a vychovaným malým pejskem se může brzy vrátit k původnímu životnímu stylu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Ve chvíli, kdy jsme se s mužem rozhodli pořídit si psy, bylo mi jasné, že minimálně pár let nikam nepojedem. Do té doby jsme cestovali moc, tak mi to ani nevadilo. Jednou jsme odjeli na tři dny do Prahy a psy u nás! hlídali tcháni. Muž každé dvě hodiny po telefonu rodiče vyslýchal, jestli jsou psi v pořádku, jak jedli, jak spali nakonec ani nevydržel a jeli jsme domů hned druhý den. Od té doby jsme už na noc neodjeli Jednou už jsme měli zajištěné letenky na exotickou dovolenou(měl na ně slevu v rámci nalétaných mil) Tři dny před odletem jsme to zrušili. Propadlo nám 200tisíc Kč. Ano, není to překlep. Muž sem tam ještě brblá, že x let se nikam nedostanem, ale stejně by nikam neodjel
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ve chvíli, kdy jsme se s mužem rozhodli pořídit si psy, bylo mi jasné, že minimálně pár let nikam nepojedem. Do té doby jsme cestovali moc, tak mi to ani nevadilo. Jednou jsme odjeli na tři dny do Prahy a psy u nás! hlídali tcháni. Muž každé dvě hodiny po telefonu rodiče vyslýchal, jestli jsou psi v pořádku, jak jedli, jak spali nakonec ani nevydržel a jeli jsme domů hned druhý den. Od té doby jsme už na noc neodjeli Jednou už jsme měli zajištěné letenky na exotickou dovolenou(měl na ně slevu v rámci nalétaných mil) Tři dny před odletem jsme to zrušili. Propadlo nám 200tisíc Kč. Ano, není to překlep. Muž sem tam ještě brblá, že x let se nikam nedostanem, ale stejně by nikam neodjel
Máme to podobne, bez pesanu ani ránu, bud jsou všude s námi a pokud to nejde - zákaz pro psy a pod. tak jsme prostě doma, jsou to celkem závislaci, ale to my na nich s manželem taky , takže, bez těch našich "silencu", by to prostě už fakt nešlo

skaia
napsal(a):
Dala jsem jí pro něj krmení, které mu ale nedala, dávala mu svoje jídlo, co uvařila.
Dala trošku žrádla od čuby?!? Zadavatelka píše, že mu dala svoje jídlo, které uvařila, nikoliv "trošku žrádla od čuby".
Líbí se mi jak tady všichni stojíte na straně tchýně. Že babičky jsou od rozmazlování. Ale kdyby zde někdo jiný napsal, že svému psu dává zbytky od jídla (nebo dokonce čokoládu, která vám najednou také nevadí), tak si všichni málem najdete adresu a za tu "drzost" ho zabijete. A najednou ani čokoláda nevadí - u kilového štěněte, které může zabít snad i čtvereček, ale najednou to nevadí. Protože přece babička, ta je od rozmazlování.
Ale kdyby to štěně chcíplo, právě kvůli té čokoládě nebo kvůli zašlápnutí od pohrkané feny (asi si nedovedete představit, jak asi vypadá opravdu "nabuzený" přetloustlý labrador, který touží po hraní si s kilovým štěndem), tak se zase všichni pustíte do zadavatelky, že proč štěndo dávala té tchýni, když už věděla, že je nezodpovědná. A všichni byste jí odsoudili, že, když to věděla, neměla jí štěně dávat.
A víte, přežili mnozí psi i u tyratelů, množitelů a dalších takovýchle zm*tků - takže to, že fena u tchýně přežila a žije, je vcelku úsměvný argument.
Stejně pořád nechápu co má zadavatelka stále s tou čokoládou, ona viděla že jí tchýně psovi dala, nebo jí dává labradorce nebo proč by někdo krmil psa čokoládou, moc nechápu.No jestli dala někdy čubě ochutnat, taky už sem psům kousek dala. na zbytcích jídla nevidím špatného vůbec nic, taky je psům dáváme, alespoň z nich nejsou rozmazlení alergičtí granuloví chcípáci.Jinak jak vypadá nabuzený labrador docela dobře vím, stejně tak splašený německý ovčák, a mezi ně klidně pustím kotě a nikdo ho nerozšlápne, divný.Ti psi nemusí mít nutně výcvik, přesto mají vrozený cit.Ale jinak zadavatelka může klidně využít psího hotelu, pokud si myslí že na tom bude pes lépe, a že se budou řídit jejími radami, proč ne, hlavně aby ho nezapoměli na sluníčku v přepravce, jako se to celkem nedávno stalo, a bylo po psovi.a nejlepší je ohlídat si psa sama a neobtěžovat s tím rodinu, myslím že tchýně taky neskáče nadšením že má hlídat jejich psa, ale snažila se jim vyhovět.
Mám dítě alergické na mléčnou bílkovinu a jód...Předpokládám, že když ho dám hlídat rodičům, kteří vědí že je alergik, řeknu jim co smí a nesmí, tak to prostě dodrží.A ne že mi za dvě hodiny po tom, co u nich nechám dítě mi volají, že dítě blinká, je zas*rané až za ušima, protože mu děda dal kus čokolády (vždyť v tom skoro žádné mléko není), protože mu ho chudačka bylo líto, že to nikdy neochutná. Stejně tak bych předpokládala, že pokud se s někým domluvím na určitých podmínkách, tak je to vzájemná dohoda a bude se dodržovat.. A nezajímá mě, že se tchyně rozhodla jinak. Já naštvání zadavatelky chápu... A jen tak mimochodem by mě zajímalo, jak by se manžel a tchyně stavěli k situaci, že by fenka to štěně nějak zranila.. Ta fenka, se kterou dle dohody vůbec štěně nemělo přijít do styku.
Jako pardon, ale kdybych se dozvěděla, že můj partner/ka řeší svoje rodinné problémy tady, tak ze vztahu mizím. To je věc vzájemné komunikace a soužití. Jsou věci, které se řeší doma, některé věci člověk snad může probrat s dobrými kamarády (nejlépe ovšem za přítomnosti partnera), ale svěřovat se na anonymní diskuzi... to bych fakt nerozdejchala. A všechny ty rady tady (byť třeba dobře míněné) tomu vztahu určitě taky nepřispějí.
Pro zadavatelku: myslím si, že doma budete brzo řešit daleko vážnější problémy, než kam dát štěně během vaší dovolené,...
napsal(a):
Stejně pořád nechápu co má zadavatelka stále s tou čokoládou, ona viděla že jí tchýně psovi dala, nebo jí dává labradorce nebo proč by někdo krmil psa čokoládou, moc nechápu.No jestli dala někdy čubě ochutnat, taky už sem psům kousek dala. na zbytcích jídla nevidím špatného vůbec nic, taky je psům dáváme, alespoň z nich nejsou rozmazlení alergičtí granuloví chcípáci.Jinak jak vypadá nabuzený labrador docela dobře vím, stejně tak splašený německý ovčák, a mezi ně klidně pustím kotě a nikdo ho nerozšlápne, divný.Ti psi nemusí mít nutně výcvik, přesto mají vrozený cit.Ale jinak zadavatelka může klidně využít psího hotelu, pokud si myslí že na tom bude pes lépe, a že se budou řídit jejími radami, proč ne, hlavně aby ho nezapoměli na sluníčku v přepravce, jako se to celkem nedávno stalo, a bylo po psovi.a nejlepší je ohlídat si psa sama a neobtěžovat s tím rodinu, myslím že tchýně taky neskáče nadšením že má hlídat jejich psa, ale snažila se jim vyhovět.
Bohužel v dnešní době jsou i psi, kteří nemají ten cit, který by mít měli. Protože, aby dospělý pes třeba útočil po štěněti (což je jasně mimo mísu) není normální chování a svědčí to o labilitě psa. Samozřejmě pokud štěně neprovokovalo a pes prostě jen proto, že je labilní zaútočil. Neberu výchovné dloubnutí. Neříkám, že se to stalo zadavatelce, ale bohužel v dnešní době jsou psi nesocializovaní a celkem dost z nich je uplě mimo standardny chování. Kor, když toho psa vtomto chování podporuje majitel, byť jen tím, že toto chování toleruje..
Když si dcera odveze všechny tři psíšery k sobě, /kde vím, že mají super péči, velikou zahradu, spoustu pohybu, a víc se jim někdo věnuje/, za tři dny jí píšu, ať se večer dívá na zprávy na Nově nebo na Primě. Bude tam určitě relace, jak lékaři ve spolupráci s policí lovili do sítí duševně narušeného jedince, který v našem parku tahá na špagátě tři plyšáky a mluví na ně...

Chtěla bych říct...až si např. můj syn nebo dcera pořídí domov s partnerem a pořídí si pesana (pokud jim to situace dovolí, oba se psy vyrostli a neumí si život bez nich představit) může samozřejmě dojít k tomu, že ho dají ke mě na hlídání a myslím, že moje děti si určitě nebudou dělat iluze o tom jakou péči jejich pejskovi poskytnu...neskutečné rozmazlování a podstrojování...ale taky ví moc dobře, že mám rozum...že pokud si budu myslet, že můj pes jejich ublíží, tak je k sobě nepustim, pokud budou mít psa výhradně na granulích, že mu nenandám domácí baštu, co připravuji svým psům, protože vím, co by to mohlo způsobit, ale myslím že piškotek...kousíček bábovky nebo ždibec šunky ještě žádnýho pejska nezabil a pokud si jejich polovička bude představovat něco jinýho...striktně proti mému přesvědčení, tak ať ho ke mně prostě nedávaj a fertig...myslím, že partner zadavatelky svou maminku zná a je schopen posoudit, zda je schopná se o štěndo postarat a jak už jste zde mnozí psali, pokud je v tom problém tak zůstat doma nebo vzít pesana sebou...za mě když už by se mi měl o psy někdo postarat, tak ať je to jejich lidská milující babička, co je bude rozmazlovat...mazlit...povídat si s nimi než např. cizí lidi ve psím hotelu...tam bych třeba pesany nedala já
napsal(a):
Chtěla bych říct...až si např. můj syn nebo dcera pořídí domov s partnerem a pořídí si pesana (pokud jim to situace dovolí, oba se psy vyrostli a neumí si život bez nich představit) může samozřejmě dojít k tomu, že ho dají ke mě na hlídání a myslím, že moje děti si určitě nebudou dělat iluze o tom jakou péči jejich pejskovi poskytnu...neskutečné rozmazlování a podstrojování...ale taky ví moc dobře, že mám rozum...že pokud si budu myslet, že můj pes jejich ublíží, tak je k sobě nepustim, pokud budou mít psa výhradně na granulích, že mu nenandám domácí baštu, co připravuji svým psům, protože vím, co by to mohlo způsobit, ale myslím že piškotek...kousíček bábovky nebo ždibec šunky ještě žádnýho pejska nezabil a pokud si jejich polovička bude představovat něco jinýho...striktně proti mému přesvědčení, tak ať ho ke mně prostě nedávaj a fertig...myslím, že partner zadavatelky svou maminku zná a je schopen posoudit, zda je schopná se o štěndo postarat a jak už jste zde mnozí psali, pokud je v tom problém tak zůstat doma nebo vzít pesana sebou...za mě když už by se mi měl o psy někdo postarat, tak ať je to jejich lidská milující babička, co je bude rozmazlovat...mazlit...povídat si s nimi než např. cizí lidi ve psím hotelu...tam bych třeba pesany nedala já
Vidíte. A já zase vím, že když mi moje máma něco slíbí a odkýve (nebo mému partnerovi, když s ním budu souhlasit také), že to splní. A kdyby se jí něco nezdálo, tak mi to řekne do očí a hned. Rozhodně by to nikdy neudělala za mými zády. Což se mi zdá, že vy také ne. Ale ta tchýně zadavatelky to udělala a ještě se jí tím chlubila. Vy byste snad svým dětem a nebo jejich partnerům něco slíbila, nedodržela to a ještě se tím chlubila?

skaia
napsal(a):
Vidíte. A já zase vím, že když mi moje máma něco slíbí a odkýve (nebo mému partnerovi, když s ním budu souhlasit také), že to splní. A kdyby se jí něco nezdálo, tak mi to řekne do očí a hned. Rozhodně by to nikdy neudělala za mými zády. Což se mi zdá, že vy také ne. Ale ta tchýně zadavatelky to udělala a ještě se jí tím chlubila. Vy byste snad svým dětem a nebo jejich partnerům něco slíbila, nedodržela to a ještě se tím chlubila?
Tak já bych to rozhodně taky nedělala za zády..asi jsem se špatně vyjádřila...samozřejmě moje děti mě znají a myslím, že s jejich partnery bychom si o tom mohli pěkně u kafíčka poklábosit, jsou samozřejmě informace, které jako hlídací babička musím znát...např. jestli pejsek není na něco alergický a pod...vše pěkně narovinu...ano to odkývání a pak nedodržení je problém, ale to bych rozhodně nedělala, pokud bych jim něco slíbila, tak to dodržím např.budou vědět, že chci pejskovi přes den sem tam podstrčit kousek mňamky, což si myslím, že dělá většina pejskařů, tak se ale můžu s mladými dohodnout jaké mňaminy by to měly být...já psala o tom, že by všichni zúčastnění věděli na čem jsou...
napsal(a):
Tak já bych to rozhodně taky nedělala za zády..asi jsem se špatně vyjádřila...samozřejmě moje děti mě znají a myslím, že s jejich partnery bychom si o tom mohli pěkně u kafíčka poklábosit, jsou samozřejmě informace, které jako hlídací babička musím znát...např. jestli pejsek není na něco alergický a pod...vše pěkně narovinu...ano to odkývání a pak nedodržení je problém, ale to bych rozhodně nedělala, pokud bych jim něco slíbila, tak to dodržím např.budou vědět, že chci pejskovi přes den sem tam podstrčit kousek mňamky, což si myslím, že dělá většina pejskařů, tak se ale můžu s mladými dohodnout jaké mňaminy by to měly být...já psala o tom, že by všichni zúčastnění věděli na čem jsou...
Já vím. Proto jsem psala, že si myslím, že vy byste to také nedělala za zády
skaia
napsal(a):
Někdy se situace vyvine trošku jinak, než zněl úzkostný příkaz a vida, nic se neděje,
líbí se to všem a.... svědčí jim to.
Řekla bych, že se tchyně ani nechlubila.
Jen popravdě informovala (bláhová), nic nezatajovala.
Bylo to dobře, že byla upřímná ? Nejsem si jistá....
rapotacka11
napsal(a):
Někdy se situace vyvine trošku jinak, než zněl úzkostný příkaz a vida, nic se neděje,
líbí se to všem a.... svědčí jim to.
Řekla bych, že se tchyně ani nechlubila.
Jen popravdě informovala (bláhová), nic nezatajovala.
Bylo to dobře, že byla upřímná ? Nejsem si jistá....
Tak hlídala jsem už mamce i sourozencům psiska a nikdy se situace nevyvinula tak, abych porušila něco, co jsem jim slíbila. A nechápu v čem byl ten "příkaz" úzkostný. V tom, že fena vrčela a cenila zuby na kilové štěně a majitelka se oprávněně bála? Nebo, že chtěla aby štěndo krmila granulemi a ne vařeným, soleným a kořeněným, jídlem? Moje sestra má několik dvoukilových "jorkšírů" a tak mlsné potvory jsem ještě neviděla. Co kdyby potom odmítlo štěně jíst majitelce granule? Fena, se kterou nemělo přijít do kontaktu, štěně zašlápla nebo mu, třeba myšleném jako trest, kousnutím způsobila krvácení, a ono umřelo? Něco bylo domluveno a mělo to být dodrženo. Neexistuje jediný důvod proč by nemělo.
Když se mi něco nelíbí, tak to snad řeknu a buď to druhá strana bude tolerovat, nebo nechá zvíře hlídat u někoho jiného.
A všem se to asi nelíbí, když majitelka štěněte napsala na ifaunu a tchýni štěně nechce na hlídání nechat. Nebylo dobře už jen to, že něco odsouhlasila a porušila.

Skaia - jak víte, že tchýně zakladatelky této diskuze krmila svěřené štěně soleným a kořeněným jídlem? Ta paní, co má tu smůlu, že se její syn zamiloval do hysterky, má sama psa, a tak určitě ví, co si může dovolit psu dát a co ne. Stejně tak dobře ví, jak její fena reaguje na štěňata. Budiž to pro paní poučením, a mladé už nikdy více psa hlídat nebude.
napsal(a):
Skaia - jak víte, že tchýně zakladatelky této diskuze krmila svěřené štěně soleným a kořeněným jídlem? Ta paní, co má tu smůlu, že se její syn zamiloval do hysterky, má sama psa, a tak určitě ví, co si může dovolit psu dát a co ne. Stejně tak dobře ví, jak její fena reaguje na štěňata. Budiž to pro paní poučením, a mladé už nikdy více psa hlídat nebude.
má sama psa, a tak určitě ví, co si může dovolit psu dát a co ne
No, má psa, to je fakt. Ale labradora a obézního. Takže se mladá paní oprávněně domnívá, že je krmen nevhodně. Divíte se, že nechce aby stejně nevhodně bylo krmeno štěně?
Stejně tak dobře ví, jak její fena reaguje na štěňata
O tom také pochybuji. Nezvladatelný pes v kotci,65ti letá majitelka která s ním jistě nechodí ven, nesocializuje ho, nezná psí komunikaci.
Budiž to pro paní poučením, a mladé už nikdy více psa hlídat nebude.
Otočila bych to. Budiž poučením pro mladou paní, že této osobě psa určitě nesvěřovat.
napsal(a):
Když někdo psovi vaří a jeho/její pes je tlustý, skoro vždy vaří solené a kořeněné jídlo, myslíte, že někdo, kdo má tlustého psa, mu vyváří maso a ví, jak správně krmit? Navíc i kdyby to kořeněné nebo solené jídlo nebylo. Majitelka očividně nechce, aby její pes vypadal stejně, jako tchýnin pes.
Já opravdu nechápu. Nechápu, jak můžete považovat tu tchýni za nějakou "znalkyni" psů, pouze na základě toho, že má jednoho přetloustlého(!) labradora.
Prsty na ruce by mi nestačily, kdybych vám chtěla spočítat lidi, kteří toho psa mají a stejně nevědí čím správně krmit a už vůbec vám nedokážou říct jejich reakci na štěně. Řeknou vám:, Ten je hodný, nekouše, " a jedete na veterinu s umírajícím štěnětem. Nebo je nechávají "samovenčit".
A to, že psi neublíží štěněti. Je to fakt. Normální, socializovaný a zdravý (psychicky) pes ani fena, skutečně štěněti neublíží. Jak ale můžete vědět, jen na základě toho, že má psa, že ten přetloustlý labrador je socializovaný, je normální a skutečně tomu štěněti neublíží?
Nezapomeňte, že na štěně cenil zuby a vrčel. Vy byste byla naprosto v pohodě s tím, že by vám tchýně, v dobré víře, k takovému psu pustila, bez vašeho vědomí, vaše štěně? Já teda ne.
Když tak čtu reakce zadavatelky i jejího přítele, je to takové celé divné.
Zadavatelka má až hysterickou obavu o psa.
Menší starosti by měla, kdyby byl u její rodiny.
Avšak příteli se nechce štěně někam daleko vozit.Přijde mu jednodušší, nechat ho u svých rodičů, kteří si pro něj přijedou.Pejsek už tam byl, navzdory zadavatelčiným úzkostem a obavám přežil.
Proč si pejska tedy neodveze sama zadavatelka?Tam kam ona chce?
Přítel by jí pravděpodobně nebránil, hlavně, že se nebude muset ve věci aktivovat sám
Kdybych měla tak strašný stres o štěně a zároveň ho neměla kam dát, tak prostě zvolím variantu cesta se psem.Což vidí zadavatelka taky jako problém.
Nebo ještě možnost, prostě nikam nejezdit a starat se o psa, protože nikdo jiný na světě není tak zodpovědný, jako ona sama.
A víte, co nechápu já, Skaio? Že zadavatelka na otevřeném fóru zveřejňuje záležitosti zcela soukromého rázu a nechá cizími lidmi propírat sebe, svého partnera i jeho matku. Co čekala, že jí tak asi poradíme? Jestli má s přístupem tchýně ke psovi (ať už oprávněný nebo neoprávněný) problém, tak ať si příště zařídí hlídání jinde nebo sedí doma na zadku!
PS: Já přijít za manželem, že má kvůli 3dennímu hlídání psa strávit celkem 10 hodin za volantem, tak mě taky pošle někam.
balisek
napsal(a):
A víte, co nechápu já, Skaio? Že zadavatelka na otevřeném fóru zveřejňuje záležitosti zcela soukromého rázu a nechá cizími lidmi propírat sebe, svého partnera i jeho matku. Co čekala, že jí tak asi poradíme? Jestli má s přístupem tchýně ke psovi (ať už oprávněný nebo neoprávněný) problém, tak ať si příště zařídí hlídání jinde nebo sedí doma na zadku!
PS: Já přijít za manželem, že má kvůli 3dennímu hlídání psa strávit celkem 10 hodin za volantem, tak mě taky pošle někam.
Já, upřímně, nehodlám řešit, co tady zveřejňuje nebo ne. To je věc její. Navíc jsme na anonymním fóru, takže zadavatelka i její přítel můžou být zcela imaginární, ale to není moje věc. Já se vyjadřuji k tématu.