Zdravím,
máme v plánu si se slečnou pořídit do bytu psa. Už chováme králíka a burunduky. Chceme pejska, který nám bude společníkem na procházkách, rád se s námi proběhne, něco se naučí, ale vydrží přes den v bytě, když budeme oba v práci.
Přemýšlíme nad Border Teriérem, trochu nás děsí jeho lovecká minulost, máme se čeho bát, je nějaká alternativa středního hafana, který by splňoval naše požadavky?
Přemýšleli jsme ještě nad Papillonem, nebo Sheltie, ale tu moc moje slečna nechce skrz srst.
Moc děkujeme za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Border terier to není lovecká minulost, border terier je velice dobrý lovecký pes, docela ostrý lovecký pes, vyžaduje lovecký výcvik a jeho soužití s drobnými domácími zvířátky mě nepřijde příliš ideální. určitě bych spíš volila něco ze společenských plemen, třeba toho papilona, bišonka, pudlíka, boloňáčka, čivavu je jich spousta. Ale proč zrovna vyloženě loveckého psa?
napsal(a):
Border terier to není lovecká minulost, border terier je velice dobrý lovecký pes, docela ostrý lovecký pes, vyžaduje lovecký výcvik a jeho soužití s drobnými domácími zvířátky mě nepřijde příliš ideální. určitě bych spíš volila něco ze společenských plemen, třeba toho papilona, bišonka, pudlíka, boloňáčka, čivavu je jich spousta. Ale proč zrovna vyloženě loveckého psa?
Hledali jsme psa, který nebude patřit k největším, ale ani jej nezašlápneme, bude chytrý, rád běhat, ale vydrží v bytě.
Přišel nám jako dobrá volba. Čivava pro nás není moc pes. Bohužel je nám jasné, že to je asi krok špatným směrem, ale přece jen jsme se chtěli zeptat, jestli někdo nemá zkušenost.

Elljey27
napsal(a):
Hledali jsme psa, který nebude patřit k největším, ale ani jej nezašlápneme, bude chytrý, rád běhat, ale vydrží v bytě.
Přišel nám jako dobrá volba. Čivava pro nás není moc pes. Bohužel je nám jasné, že to je asi krok špatným směrem, ale přece jen jsme se chtěli zeptat, jestli někdo nemá zkušenost.
Jak jich pár znám z praxe, tak bych prostě neřekla že je to pes vhodný do bytu, jako kamarád pro králíky a burunduky. Chytrý je, běhá rád ale jen jako společník se vám unudí, bude zlobit, je to norník. Co třeba malý knírač ?
napsal(a):
Jak jich pár znám z praxe, tak bych prostě neřekla že je to pes vhodný do bytu, jako kamarád pro králíky a burunduky. Chytrý je, běhá rád ale jen jako společník se vám unudí, bude zlobit, je to norník. Co třeba malý knírač ?
Ten je nádherný. Myslíte, že zvířátka by snesl? Netušíte náhodou co znamená P + S u těchto pejsků?
Elljey27
napsal(a):
Ten je nádherný. Myslíte, že zvířátka by snesl? Netušíte náhodou co znamená P + S u těchto pejsků?
P+S, to znamená zbarvení pepř a sůl.
Hurá, dneska nejsem první s kníračem já
Udržovat se sice musí, ale pokud bude pravidelně - cca 4x do roka trimovaný a sem tam přistřižený, tak je to pohoda. Výhodou je, že pak nelíná a srst je velmi odolná proti povětrnostním vlivům.
Pokud ho ovšem oholíte strojkem na 2 mm, srst už hrubá většinou nenaroste, navíc změní barvu.
Také dneska už Vám knírač nesmí mít kupírované uši, ocas na výstavách být ještě může, ale dneska už potkáte knírače povětšinou "s ocáskem a ušima - tedy od přírody"
A sluší jim to taky :).
Elljey27
napsal(a):
Ten Knírač mi bohužel neprojde, slečně se nelíbí a přesto nejede vlak :/ Jí se líbí jorkšír, ale nemohu ji vysvětlit, že to prostě není pes, pro nás.
Nenapadá vás ještě nějaká jiná rasa, která by byla vhodná do bytu, ke zvířatům a na běhání?
Napadl mě ještě Grifonek "Brabantík", ale to pro vás nejspíš bude moc malý pes, pokud nechcete Yorka. Ale i tak je tohle plemeno poměrně aktivní, dělá se s nimi i agility a co jsem slyšela je nekonfliktní a dobře vychází s lidmi i zvířaty.
mimochodem, tohle je super stránka s přehledy plemen, třeba najdete inspiraci :)
https://www.pesweb.cz/cz/vyber-plemene.
Papillon je dobrá volba, nezapomínejte, že jsou 2 velikosti a v té větší mají pejsci do 4,5 kg, takže úplně minipes (jako čivava) to není. Jsou rychlí, běhací, hraví a dobře ovladatelní, pouze jsou citliví, takže na ně nelze jít s drilem jak na německého ovčáka. V přírodě neutíkají a se zvířaty nemají problém, je ovšem nutné od mládí je k toleranci na malá zvířata učit, přece jen je to stále pes se všemi instinkty. Ale rozhodně nemají v sobě touhu zabíjet.
Elljey27
napsal(a):
Ten Knírač mi bohužel neprojde, slečně se nelíbí a přesto nejede vlak :/ Jí se líbí jorkšír, ale nemohu ji vysvětlit, že to prostě není pes, pro nás.
Nenapadá vás ještě nějaká jiná rasa, která by byla vhodná do bytu, ke zvířatům a na běhání?
Jí se líbí jorkšír, ale nemohu ji vysvětlit, že to prostě není pes, pro nás.
Je to pes pro vás.
(Možná není pro Vás.)
Zvažujte vše, co může nastat, abyste sem za rok nepsal : kdo to mohl vědět ?
Rozchod, těhotenství, změny - zaměstnání.
Malý pes = levnější, snadnější "provoz".
Malý pinč se vzpřímenýma ušima.
Ten pes má všechno , akorát ne každému se líbí...
Elljey27
napsal(a):
Nevím, odkud jste, ale tento víkend je v Brně na výstavišti mezinárodní výstava psů, budou tam k vidění psi různých ras z různých zemí...
ad york - její volba, asi ho má většina jejích kamarádek ... Jen ji upozorněte, že je to velmi "křehký" pejsek a že ho bude muset česat a to dost často, aby nebyl jeden dred... pokud ho teda nenecháte střihnout na "sportovní střih"..ale to už pak není york - tedy vizáží...
Grifonek a brabantík - moje tajná láska už roky..bohužel neprošel u přítele..ale třeba jednou..
Elljey27
napsal(a):
Nevím proč by jorkšír nebyl pro vás, ano je malý ale on se člověk ve strachu že na něj šlápne rychle naučí šoupat nohama, jo je potřeba ho česat a tak ale co jsme měli jorka tak vždy běhal s námi i denně i 10-20 km, když se narodil bratříček tak se občas vozila bud v košíku pod kočárkem nebo přímo v kočárku, naučila se i spoustu věcí mimo základní poslechovky.
Ano je křehký když běžela že schodů ujeli jí nožičky zlomila si dvě žebra, na stáří trpěla záchvaty a ani klouby nebyli co dřív ale stáří je těžké u všech.
Stejně tak to májí naši v současné době s čivavou, přes den gaučák o víkendu sportovec.
Nebo když se neshodnete na plemeni vemte slečnu do útulku vyberte nějakého středního sportovce a kromě radosti uděláte ještě dobrý skutek.
Ja mám fenku Coton de tulear, je veľkosťou približne ako Papillon, troška väčšia. Zvykneme sem-tam strážiť aj Papillona takže viem ich troška porovnať. Keď sa spolu hrajú von (sú aj vekovo rovnakí) tak moja fenka cotona vydrží oveľa dlhšie behať a hrať sa s ním ako on.
Povahovo je strašne zlatý aj Papillon, ale šteká v byte viac a hlasnejšie ako moja fenka. Hlavne keď počuje na chodbe niekoho, ale to sa samozrejme dá odnaučiť. Moja fenka zvykne štekať len pri hraní keď sa spolu šalíme, na povel a sem tam keď je na chodbe až príliš veľký hluk.
Prechádzky má strašne rada, vidno na nej ako si to užíva. Niekedy s ňou chodievam behať, aj to sa jej páči a má z toho radosť. Cotonek je veľmi prispôsobivý, veľmi rýchlo si zvyká na hocičo. Je ľahko vycvičiteľný, povely sa mi ju podarilo naučiť veľmi rýchlo a hneď všetko pochopila.
Susedky, ktoré majú toho Papillona s ním zvyknú chodievať aj na niekoľkokilometrové prechádzky a tiež ich zvláda bez problémov.
Sú to bytové plemená a pokiaľ ich od malička naučíte aby vydržali kým budete v práci, tak by to nemal byť žiadny problém. Moja fenka cotonka je na mňa a partnera príliš naviazaná, pretože pracujeme z domu takže s ňou trávime veľa času ale keď niekam ideme, tak pár hodín bez problémov vydrží. Chvíľku kňučí keď odídeme, ale po 10 minútach sa vždy ukľudní a spí až kým sa nevrátime.
Čo sa týka iných domácich zvierat, tak s tým skúsenosť nemám, ale ak si od šteniatka na nich zvykne a vysvetlíte mu, že im ubližovať nesmie tak im určite nič neurobí :)
Papillon sa mi páči, ale odkedy sme ho párkrát strážili tak som prišla na to, že by som ho nechcela pretože som z neho mala všade chlpy, dosť líná a to mi vadí Cotonek má nelínající srsť.
Pokud se vaší slečně líbí jork, mohl by vám vyhovovat silky teriér. Je o něco větší než jork, svalnatější, sportovnější. Ale i oni mají lovecký pud, chce to hned odmala seznamovat se zvířaty a pracovat na přivolání. Také fenky jsou takové rozumnější, znám několik silků, fenky úžasné a někteří kluci jsou samostatné jednotky, které chtějí venku očůrat co nejvíce věcí. Samozřejmě je to o výchově, ale u těch fen je to snažší. Co se týče strsti, údržba není tak náročná jak vypadá a já jsem čubinu po výstavní kariéře stříhala.

Border terier je skvělý psík, ale je to lovec. Doma ho naučíte zvířata tolerovat, horší to bude venku, tam je dost nezávislý.
Dala bych přednost malému knírači. Jen nechápu proč malý knírač neprojde a borderek by prošel. Ty ježaté tlamičky jsou dost podobné.
Elljey27
napsal(a):
Border terier taky neprojde, nějak jsme se domluvili, že to bude Papillon, je na něj zvyklá, viděla jej u našich. Mně ten pejsek nedělá problém, jen jsem chtěl změnu.
BTW: Jak to má Yorkshire se zvířátky doma, snáší je? (jen pro zajímavost).
Nikdy jsem s tím u yorka neměla problém, byla to fenka všechny ostatní tvorečky vlastně ignorovala kromě andulky tu zbožňovala, olizovala ji, hráli si spolu, nikdy jí neublížila.
Clayton
napsal(a):
Cavalier King Charles španěl se rád proběhne, nebudou mu vadit zvířata a vydrží doma sám.Stačí jednou za týden vyčesat.
Znám kavalírku jednu, má ji kamarádka, většího lovce neznám Ale je to vše o výchově. My máme ovčáka, jezevčíka a pinče a s naší králicí jsou všichni kamarádi.

Ono každý pes se dá naučit, měla sem bígla a lezli po něm křečci, potkan, neublížil ničemu, všechno je o výchově, ovšem u některého psa to jde lépe a u jiného hůře, a je třeba předpokládat že u loveckého psa to jít nemusí, zvlášt u teriérů.Jinak myslím že joršír a domácí zvířata by problém nebyl ale papilon je taky dobrá volba.