Antibiotika po krytí a v březosti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.6.2015 10:29
Sissiaspol.

XXX.XXX.29.198

Prosím zkušené chovatele o radu za kamarádku, která je teď na krytí v zahraničí. Včera kryli krásným zahraničním psem (inseminace), jehož majitelka je veterinářka. Doporučila jí po krytí podávat preventivně atb Sinuloc (nebo tak nějak). Dnes ještě překrývají a majitelka psa stále doporučuje ta atb nevynechat, že to prý pomáhá k zabřeznutí a že to tak také dělá? Kamarádka je z toho nesvá, štěňátka po tomto psovi by moc chtěla...(já taky blushed#) Problém je ale i v tom, že její fenka ve druhé půli minulé březosti štěňátka (po jiném psu) vstřebala. Veterinář tady v ČR jí doporučil nasadit atb (nevím jaké) právě v té půli březosti cca na 5 dní a pak ještě jednou pár dní před porodem jako prevence bakteriální infekce, která by mohla štěňátka ohrozit... To by ale znamenalo, že by fena byla od krytí v průběhu březosti několikrát na atb...máte s tím nějakou zkušenost?

29.6.2015 10:46
hn..

XXX.XXX.245.241

Zkušenost mám takovou, že se to hodně rozmáhá - speciálně v zahraničí a v chovech s více zvířaty.
Pak mám zkušenost s rezistencí na antibiotika - třeba letos se běžné záněty průdušek u lidí léčily klidně 2 měsíce. A protože bakterie přechází mezi lidmi a zvířaty, zvažuje se docela vážně i takové řešení, že ve veterinární medicíně se nebudou smět používat vůbec žádná antibiotika.
Navíc užívání antibiotik snižuje pochopitelně imunitu...

29.6.2015 10:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Určitě bych si nevzala štěně z takového spojení - inseminace a atb.

29.6.2015 10:58
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Sissiaspol. napsal(a):
Prosím zkušené chovatele o radu za kamarádku, která je teď na krytí v zahraničí. Včera kryli krásným zahraničním psem (inseminace), jehož majitelka je veterinářka. Doporučila jí po krytí podávat preventivně atb Sinuloc (nebo tak nějak). Dnes ještě překrývají a majitelka psa stále doporučuje ta atb nevynechat, že to prý pomáhá k zabřeznutí a že to tak také dělá? Kamarádka je z toho nesvá, štěňátka po tomto psovi by moc chtěla...(já taky blushed#) Problém je ale i v tom, že její fenka ve druhé půli minulé březosti štěňátka (po jiném psu) vstřebala. Veterinář tady v ČR jí doporučil nasadit atb (nevím jaké) právě v té půli březosti cca na 5 dní a pak ještě jednou pár dní před porodem jako prevence bakteriální infekce, která by mohla štěňátka ohrozit... To by ale znamenalo, že by fena byla od krytí v průběhu březosti několikrát na atb...máte s tím nějakou zkušenost?

V zahraničí je to poměrně běžné - po inseminaci se prostě dávají antibiotika, protže ji nelze provést zcela sterilně a potenciální infekce není vyloučená.
pokud je kamarádka dá teď, nedával bych už ty v půlce. (Jmenují se Synulox.) Antibiotika před porodem jsou trochu otázak. Je fakt, že bakteriální infekce je jednou z ne moc známých a trochu i podceňovaných příčin úhynů novorozenců, takže bych je úplně apriori nezatracoval.
je zajímavé, že očkování proti herpes viru spoustě chovatelů a majitelů nevadí, ale preventivní podání antibiotik považují za totální katastrofu. Já bych si zase nikdy nevzal štěně po feně která musela dostat vakcínu proti herpesu.
Zadavatelko, na místě kamarádky bych udělal všechno proto aby se štěňata v pořádku narodila.

29.6.2015 11:33
bilusik

XXX.XXX.168.4

Dasvo napsal(a):
V zahraničí je to poměrně běžné - po inseminaci se prostě dávají antibiotika, protže ji nelze provést zcela sterilně a potenciální infekce není vyloučená.
pokud je kamarádka dá teď, nedával bych už ty v půlce. (Jmenují se Synulox.) Antibiotika před porodem jsou trochu otázak. Je fakt, že bakteriální infekce je jednou z ne moc známých a trochu i podceňovaných příčin úhynů novorozenců, takže bych je úplně apriori nezatracoval.
je zajímavé, že očkování proti herpes viru spoustě chovatelů a majitelů nevadí, ale preventivní podání antibiotik považují za totální katastrofu. Já bych si zase nikdy nevzal štěně po feně která musela dostat vakcínu proti herpesu.
Zadavatelko, na místě kamarádky bych udělal všechno proto aby se štěňata v pořádku narodila.

Souhlasím, že po insemnaci je běžně někteří chovatelé u nás i v zahraničí dávají - důvody popsány v předešlém příspěvku. Jen nevím, jestli když jí fena štěňata v půlce březosti minule vstřebala, jestli když je nepodá ještě od půlky březosti štěňata opět nevstřebá. A pak je tedy otázka, pokud je bude muset dát i od půlky březosti jestli je takové krytí a štěňata po takových jedincích přínosem pro dané plemeno. Zřejmě se bude jednat o nějaké přešlechtění plemeno.

29.6.2015 11:48
scylla

XXX.XXX.150.32

Herpes virus, atb preventivně, nejlépe rentgen před porodem a máma zaručeně zdravá štěňátka.

29.6.2015 15:35
Sissiaspol.

XXX.XXX.29.198

Díky vám všem, přeposlala jsem, snad si to nějak přebere. Už budou na cestě z Francie... Sama nevím, jak bych se k situaci postavila. Co vím, tak fenečka je zdravá, atb nikdy neměla, ale tím, že loni vstřebala, je automaticky braná veterinářem jako "problémová", tak to takhle doporučil. Francouzský pes je taky super, je zázrak, že majitelka vůbec kývla na jeho poskytnutí, cizí feny ale přirozeně nekryje, bohužel. Já bych moc ráda štěně z tohoto spojení, kdyby to vyšlo, jsem přesvědčená, že oba rodiče jsou v pohodě, ale pochopím, když se kamarádka rozhodne atb podat, pokud bude přesvědčená, že to má smysl - po té cestě a investici do zahraničního krytí určitě udělá vše pro to, aby se narodila krásná a zdravá štěňátka... Jen mě překvapilo, že se takto dávají a je s tím dobrá zkušenost. Měla jsem pocit, že atb v březosti jsou nežádoucí a dávají se až v nejhorším při nějakých zánětech nebo tak...

29.6.2015 15:36
Sissiaspol.

XXX.XXX.29.198

A mimochodem očkování na herpes bylo také podmínkou chovatelky psa, jinak by fenu ani k nim nepustila...

29.6.2015 16:03
hn..

XXX.XXX.245.254

Sissiaspol. napsal(a):
A mimochodem očkování na herpes bylo také podmínkou chovatelky psa, jinak by fenu ani k nim nepustila...

Ono jistě pro ten jeden konkretní vrh se to bude jevit jako přínosné. Ale nešlechtíme si psy, co se nebudou schopni rozmnožit bez očkování a antibiotik? A nezaděláváme si na problémy při léčení lidí?

29.6.2015 16:18
Sissiaspol.

XXX.XXX.29.198

Obávám se, že to neumím posoudit. Nejsem majitelkou chovného psa, ale už jsem slyšela od více chovatelů, co jim "zatáhly do chovu cizí feny", a chápu, že jsou pak ostražití. Navíc východní chovatelé stále ještě budí v západní Evropě obavy, bohužel. Jsem ráda, že jsem v této situaci jen zprostředkovatel informací a rozhodnutí není na mně.

29.6.2015 20:07
fikovnice

XXX.XXX.99.69

hn.. napsal(a):
Zkušenost mám takovou, že se to hodně rozmáhá - speciálně v zahraničí a v chovech s více zvířaty.
Pak mám zkušenost s rezistencí na antibiotika - třeba letos se běžné záněty průdušek u lidí léčily klidně 2 měsíce. A protože bakterie přechází mezi lidmi a zvířaty, zvažuje se docela vážně i takové řešení, že ve veterinární medicíně se nebudou smět používat vůbec žádná antibiotika.
Navíc užívání antibiotik snižuje pochopitelně imunitu...

"...zvažuje se docela vážně i takové řešení, že ve veterinární medicíně se nebudou smět používat vůbec žádná antibiotika."

...to jako fakt? Máte k tomuto tvrzení nějaký zdroj? Moc si to neumím představit.

30.6.2015 08:13
zvědavec

XXX.XXX.13.238

Pokud fena pro infekci minule potratila, pak bych je po krytí určitě podala.
Synuloxem není až tak co ztratit.

Nenakryla bych inseminačně psem, kterého bych neviděla se rozmnožovat přirozeně alespoň na videu. To, že se chovatelé bojí, že se pes "nakazí", je velmi často jen zástěrkou toho, že pes neumí samostatně krýt. A to se dědí.

Očkování (tj. pasivní imunizace) na herpes je v tomto světle ještě mnohem horší zlo. Fena, která bez vakcinace nedonosí a neporodí, nemá v chovu co dělat. Roznáší totiž závažný nedostatek v imunitě, neschopnost vyrovnat se se zcela běžnou infekcí.

Přeberte si to v dobrém. Víte, prostě je potřeba si uvědomit to, že ne vše co má 4 nohy a hezky vypadá se musí za každou cenu rozmnožit. V případě citlivosti k herpesu a inseminace z důvodu neschopnosti psa přirozeně krýt je ta cena pro rozumného chovatele, který vidí dál než na vlastní dvorek, příliš vysoká.

30.6.2015 10:30
Sissiaspol.

XXX.XXX.29.198

Díky vám všem za rady a názory. Tak fenečka Synulox dostala, přece jen má kamarádka strach - i kvůli té dlouhé cestě a přespávání v hotelu, co spolu absolvovaly. Díky i za negativní příspěvky, vždycky je dobré vidět obě strany mince. Ještě jsem nad tím přemýšlela a mám (možná hloupý) dotaz - pokud nechci použít antibiotika, ale mám zájem fenu podpořit jinou - přírodní cestou, má smysl např. Oscilococcinum, kokosový olej nebo něco jiného? Slyšela jsem, že to chovatelé s alternativními přístupy také používají, ale může se to dávat i po krytí a v březosti?

1.7.2015 14:24
Dasvo

XXX.XXX.101.12

scylla napsal(a):
Herpes virus, atb preventivně, nejlépe rentgen před porodem a máma zaručeně zdravá štěňátka.

Každá mince má dvě strany.
Ve Francii Vám prostě přirozeně nikdo nenakryje! aspoň teda u mého plemene ne. (Očkování na herpes je otázka, protože při krytí inseminací je z hlediska psa zcela zbytečné.) takže máte dvě možnosti: Buď vyhovíte majiteli krycího psa a máte šanci na štěňata třeba po zcela nepříbuzném, krevně, pracovně, výstavěn či jakkoli jnak zajímavém psu. Nebo budete dělat hrdinku a můžete nakrýt v Česku zvířetem po kterém je osmdesát vrhů. smajlík
Trochu přeháním, samozřejmě! Ale je prostě fakt že pokud nevyhovíte požadavkům majitelů psa tak u nich prostě nenakryjete. a stále nepříliš dobrá pověst českých chovatelů tomu všemu jen přispívá.
každý chovatel a vlastně i zájemce o štěně si musí zvážit své priority, požadavky a možnosti. Jen chovatelka a eventuální zájemci o to spojení se můžou rozhodnout co ještě jsou ochotni "obětovat" a kde sleví zesvých požadavků.

1.7.2015 18:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Dasvo napsal(a):
Každá mince má dvě strany.
Ve Francii Vám prostě přirozeně nikdo nenakryje! aspoň teda u mého plemene ne. (Očkování na herpes je otázka, protože při krytí inseminací je z hlediska psa zcela zbytečné.) takže máte dvě možnosti: Buď vyhovíte majiteli krycího psa a máte šanci na štěňata třeba po zcela nepříbuzném, krevně, pracovně, výstavěn či jakkoli jnak zajímavém psu. Nebo budete dělat hrdinku a můžete nakrýt v Česku zvířetem po kterém je osmdesát vrhů. smajlík
Trochu přeháním, samozřejmě! Ale je prostě fakt že pokud nevyhovíte požadavkům majitelů psa tak u nich prostě nenakryjete. a stále nepříliš dobrá pověst českých chovatelů tomu všemu jen přispívá.
každý chovatel a vlastně i zájemce o štěně si musí zvážit své priority, požadavky a možnosti. Jen chovatelka a eventuální zájemci o to spojení se můžou rozhodnout co ještě jsou ochotni "obětovat" a kde sleví zesvých požadavků.

Vyberu si majitele krycího psa takového, který má rozum. Tečka. Co myslíte, že za chvíli z vašeho plemene bude? Uvědomte si, že těhotným ženám rozumný doktor atb a zbytečné léky nepředepíše, hledá jiné cesty. Vy do matky nacpete atb pokud možno dvakrát za březost, pak rentgeny, aby se zjistilo, kolik je štěňat, možná ten herpes virus. Pak se budeme všichni divit, proč mají psy alergie, epilepsie. Na stránkách buldočků je hezká studie o souvislosti podávání atb v březosti a následných problémů s klouby a páteří u těchto štěňat v dospělosti. Ale on na to člověk nemusí dělat studie, aby mu došlo, že chemie do březosti a kojení prostě nepatří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík