Máme NO x Choďák. Jsou mu 2 roky. A máme velký problém a tím je poslušnost. Psa jsme si přivezli, když mi bylo 13 a o výcviku psa jsem vůbec nic nevěděla. Do roka uměl jakžtakž sedni, lehni, ke mně a pac. Ale pak jsem se o to začala víc zajímat, začali jsme chodit na jeden cvičák. Tam jsme akorát platili, ale moc nám tam teda neporadili a teď dva měsíce chodíme na druhý cvičák. Přivolání se zlepšilo a naučili jsme se i pár nových věcí, nějaké cviky z tance (pro upevnění vztahu ) jsme uměli. Jenomže, když já byla ve škole tak s nim babi chodila na volno. A přivolání ke mně znamenalo, že se na ní podívá a jde. Takže pak mě nechtěl poslouchat a když jsme šla s babi tak za ní utíkal, protože věděl, že po něm nic nechce. No a problémy v přivolání pokračovali, tím že utíkal za srnkami, auty, cyklisty. A potom se naučil utíkat a hrát si se psy. Vždycky se to řešilo tím, že bude doma, nebo na vodítku, ale jelikož všechny tahal, tak jsem s nim chodila jenom já. Teď nám auta, ani jiné dopravní prostředky nevadí. Od psů ho odvolam někdy. Proto chodí na stopovačce. Ale příjde mi, že se nikam neposouváme a vždycky, když pes něco udělá je to moje chyba, protože když ho cvičim, tak jsem ho měla líp vycvičit. Nebo taky jídlo, neustále dostává zbytky od stolu a když chudáček má hlad, tak mu babi dá klidně omáčku, polívku, knedlíky s mastnotou a před chvílí sušenky. A já jelikož je to můj první pes nevim o psech vůbec nic. Maximálně si prej přečtu něco "chytrýho" v knížce. Na cvičáku mi řekli, že je to jedno s druhým a nejdřív, že se máme domluvit na jídle, procházkach. Ale doma se nedomluvim. Takže má to cenu, abych se snažila ho naučit pořádně přivolání? Nebo to dopadne tak, že s nim budu chodit celej život na stopovačce? Máme taky problém s motivací, protože ho nic nezajímá...
Omlouvam se za sloh, ale poslední dobou my to všechno připadá úplně zbytečný. Protože nevidim žádný pokroky, spíš mi připadá, že se to horší...
Nejdriv si musis udelat poradek doma. Ja dostala.prvniho.psa v 10ti letech, ovcouna bez PP s tim, ze je.muj. Takze krmeni, venceni, cesani a cvicak - vsechno bylo.jen a jen na mne. Samozrejme jsme s bidou slozili ZVV1, ale.naucil mne moc a i kdyz dost casto neco provedl, byl partak a diky jemu a bezvadne parte na cvicaku jsou psi cely muj zivot.
Nevzdavej to. Zkus se domluvit s babi, aby s nim nechodila ona. Pes to.vydrzi nez prijdes ty. Jestli se.musi vencit, tak at ho.aspon nepousti.na volno. A kdyz s nim.pujdete obe, proste si.nacpi kapsy pamlsky a on brzo zjisti, ze jsi pritszlivejsi nez.babicka. cim vic s nim budes ptavovat, hrat si, cvicit, tim bude vas vztah lepsi a ty pro nej zajimavejsi.
Zkuste vypozorovat, jak se k němu babička chová, jak na něj mluví. Možná si všimnete toho, že spolu hodně komunikují, že se na něj babička usmívá, mazlí ho a tak dále. Podle mého názoru pes jde za tímhle přístupem. Jeslti to tak opravdu je, převezměte přístup babičky a tím si vás bude víc vsímat a půjde za vámi. K tomu přidejte hry, procházky do zajímavého prostředí. Pamlsky jsou dobrá věc, ale na to, aby s vámi pes měl dobré vztahy, opravdu nestačí.
Děkuju. On je na zahradě, takže nutně venčit nepotřebuje. To já mam vždycky s sebou tašku, tam mam pískací míček, uzel, pamlsky a bublifuk (místo bublifuku jsme zkoušeli balonky, ale ty když praskne, tak je chce sežrat. Tak jsme radši zůstali u bublifuku.) Procházky se snažim udělat co nejzábavnější. Házim mu klacíky, chodíme plavat, přetahujeme se. Jako babi s náma teď už na procházky nechodí, protože chodíme aspoň na hodinu takovým rychlejším tempem. Babi si ho bere třeba když jde vyvést hnůj a nebo si jde pokecat, ale vodítko si s sebou nebere a teda občas mu dá obojek, tam má tel. číslo, kdyby se náhodou ztratil.
Dobře vyzkouším vypozorovat, jak se k němu babi chová.
A ještě jsem se chtěla zeptat. Sušili jsme seno a pes šel s náma. Pak tam za námi přiběhla jedna fena. Tak si hráli a najednou pes zmizel v lese ( on to neni úplně les je to pár stromů) a když se vrátil, tak věděl, že něco udělal špatně. Tak jsem mu vynadala a dala povel lehni a zůstaň. Jenomže všichni řikali, že jsem to udělala špatně, že jsem ho měla radši plácnout. Co mam teda v takové situaci dělat? Protože na procházce se mi to nestává, to ho mam na stopovačce.
Bude na něj dobré použít EO? Na cvičáku nám ho prej půjčí a vyzkoušíme to, ale taťka řekl, že si EO koupí sám a vysvětlí mu to on. Taťka o psech nic neví a na procházce s náma byl asi 5krát a taky mě občas vozí na cvičák. Ale já právě nevim jestli bude dobré EO vůbec zkoušet...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psočka
napsal(a):
Děkuju. On je na zahradě, takže nutně venčit nepotřebuje. To já mam vždycky s sebou tašku, tam mam pískací míček, uzel, pamlsky a bublifuk (místo bublifuku jsme zkoušeli balonky, ale ty když praskne, tak je chce sežrat. Tak jsme radši zůstali u bublifuku.) Procházky se snažim udělat co nejzábavnější. Házim mu klacíky, chodíme plavat, přetahujeme se. Jako babi s náma teď už na procházky nechodí, protože chodíme aspoň na hodinu takovým rychlejším tempem. Babi si ho bere třeba když jde vyvést hnůj a nebo si jde pokecat, ale vodítko si s sebou nebere a teda občas mu dá obojek, tam má tel. číslo, kdyby se náhodou ztratil.
A ještě jsem se chtěla zeptat. Sušili jsme seno a pes šel s náma. Pak tam za námi přiběhla jedna fena. Tak si hráli a najednou pes zmizel v lese ( on to neni úplně les je to pár stromů) a když se vrátil, tak věděl, že něco udělal špatně. Tak jsem mu vynadala a dala povel lehni a zůstaň. Jenomže všichni řikali, že jsem to udělala špatně, že jsem ho měla radši plácnout. Co mam teda v takové situaci dělat? Protože na procházce se mi to nestává, to ho mam na stopovačce.
Bude na něj dobré použít EO? Na cvičáku nám ho prej půjčí a vyzkoušíme to, ale taťka řekl, že si EO koupí sám a vysvětlí mu to on. Taťka o psech nic neví a na procházce s náma byl asi 5krát a taky mě občas vozí na cvičák. Ale já právě nevim jestli bude dobré EO vůbec zkoušet...
Hlavně ne EO! Ten pes to nepotřebuje vysvětlit, on jen potřebuje nějakého vůdce...A rozhodně ho neplácejte ani mu nevynadávejte, prostě ho připněte na vodítko a dejte mu nějaké povely, co zvládá a pak pochvalte. Pokud byste ho hned plácla, tak už k Vám chodit nebude, bude se Vás bát.

Psočka
napsal(a):
Mmch ráda bych se Vás na něco zeptala, pošlu Vám to do zpráv.

Ondrej967
napsal(a):
Tohle je provokace nebo co?
Ne, jen si slečna neví rady.
No, existuje spousta literatury, kde si tyhle základy můžeš, psočko, nastudovat... přece neočekáváš, že tě to všechno naučí lidi tady!
Víš co by jim to sebralo jejich vlastního času, který tím pádem nemůžou věnovat vlastnímu psovi?
Jdi do knihovny a vypůjč si literaturu, i starší. Pro tebe bude dobrá i prastará "400 rad pro milovníky psů." Tím bys mohla začít.
Ondrej967
napsal(a):
Tohle je provokace nebo co?
Já Psočku osobně znám a vím, že provokovat určitě nechce. Když vidím, co pro psa dělá a jaký udělala pokrok od tý doby co si Flíčka přivezla domů... Smekám. Kolik času a energie pejskovi dává i na úkor sobě. Doopravdy se snaží a chtěla bych vidět vaše začátky.

DExi
napsal(a):
Já Psočku osobně znám a vím, že provokovat určitě nechce. Když vidím, co pro psa dělá a jaký udělala pokrok od tý doby co si Flíčka přivezla domů... Smekám. Kolik času a energie pejskovi dává i na úkor sobě. Doopravdy se snaží a chtěla bych vidět vaše začátky.
No podle toho, co psala psočka v diskuzích, které založila dříve, tak to zas taková sláva s tím věnováním psovi není. A v těch předchozích diskuzích se jí dostalo spousty rad pořád na to stejné téma, tak nechápu, proč se ptá pořád dokola. Co psočko, proč? A lidi zde ve své dobrotě trpělivě radí a radí, i když už všechny ty rady psočce psali a možná ne jednou...
Já ani nevim, proč jsem to psala. Asi proto, že jsem potřebovala od někoho slyšet, že to má cenu... Vím, že se psovi nevěnuju na 100%. Ale prostě to nejde, abych s nim chodila každý den 3 hodiny.
Samozřejmě za rady děkuju. Omlouvam se za ten čas, co jste tomu věnovali.
DExi- Moc děkuju, že si to myslíš. Ty jediná mě znáš a chápeš.
DExi
napsal(a):
No, když jsem začínala já, tak nebyl internet a v podstatě ani žádná literatura- je to už 40 let. Nicméně jsem měla přečtené vše dostupné ještě před tím, než jsem si pro psa jela. A pak mi radili na cvičáku, i když jsem tam chodila s plemenem tehdy ne zcela obvyklým. Ale hlavně jsem zapojovala mozek a na spoustu věcí jsem si přišla logicky.
Dnes zpětně mě může mrzet, že jsem nic nevěděli o konejšivých signálech a o spoustě dalších možností komunikace se psy a dalších možností výcviku (klikr atd.), ale rozhodně jsme byli daleko samostatnější, než je dnešní generace, pro kterou je nejjednodušší si kecnout k počítači (k mobilu atd) a na všechno se ptát.
JENŽE je třeba si uvědomit, že každý sebepitomější dotaz zaměstná spoustu dobrých duší, kteří se odpovědi věnují. A stejně tak je třeba si uvědomit, ža na spoustu dotazů jednoduše ani nelze dát odpověď, aniž by člověk znal psa a tazatele.
Protože se dotyčný dozví spoustu rad, často protichůdných a zákonitě zkratkovitě podaných, které mohou v tom kterém případě nadělat spíš škodu než užitek.
To je nebezpečí těchto "jednoduše získaných" rad.
Psočka
napsal(a):
On nevěděl, že něco udělal špatně, on reagoval na vaši mimiku a gestikulaci a řeč těla. Pes se nikdy neplácá a nebije, na to zapomeňte a nikdy ho netrestejte po příchodu k vám, to je velice hrubá chyba. Vy byste si také pro facku příště dobrovolně nešla. Navíc podle popisut odběhl, ale nebyl pod povelem, takže nebyl důvod ho trestat.
EO určitě ne, na cvičáku je pošlete do p...e a tatínkovi to rozmluvte, protože psa je třeba naučit přivolání a to se pomocí trestů nenaučí. Určičtě EO ne.

Psočka koukám žádný pokrok, co zastavení psa, už zvládáte? jinak je úplně jedno co s ním dělá babička, ale když jde s tebou prostě bude poslouchat tebe. babička at si ho klidně vodí na stopovačce, ale ty ho nauč aby na tebe reagoval. Dá se to, a je jedno že se psem chodí i někdo jiný, můj pes poslouchá mě, zbývající členy rodiny následuje, neuteče od nich, ale povely jim plnit nebude, i tak to funguje, ale musíš na tom makat.
Už se mi jednou povedlo odvolat od srnky ještě než doběhle na konec lana, sice ta srnka byla daleko, ale chtěl za ní běžet. To jsem měla ohromnou radost no a jinak je to zatim tak, že doběhne na konec lana, to s nim trošku škubne a pak na přivolání poslechne. Zastavení nám moc nejde, protože on si nechce lehat někde pryč ode mě. Když chci povel lehni tak se nám to zatim povedlo nejdál asi 1,5 ode mě. On trošku pokrok byl a s tou babičkou už se to taky lepší, protože máme domluveno, že když já necham bejt prase, tak ona mi zase nechá psa. Takže si psa krmim já a když s nim jde babi, tak přes vesnici na vodítku. Což je docela pokrok. Třeba na zahradě dělam odvolání od babi a už je to lepší.

Psočka
napsal(a):
Už se mi jednou povedlo odvolat od srnky ještě než doběhle na konec lana, sice ta srnka byla daleko, ale chtěl za ní běžet. To jsem měla ohromnou radost no a jinak je to zatim tak, že doběhne na konec lana, to s nim trošku škubne a pak na přivolání poslechne. Zastavení nám moc nejde, protože on si nechce lehat někde pryč ode mě. Když chci povel lehni tak se nám to zatim povedlo nejdál asi 1,5 ode mě. On trošku pokrok byl a s tou babičkou už se to taky lepší, protože máme domluveno, že když já necham bejt prase, tak ona mi zase nechá psa. Takže si psa krmim já a když s nim jde babi, tak přes vesnici na vodítku. Což je docela pokrok. Třeba na zahradě dělam odvolání od babi a už je to lepší.
Nevadí že to zatím dělá jen na krátkou vzdálenost, jen ho uč aby to udělal vždycky, nepoužívej běžné lehni které zná, použij povel daun nebo třeba hvízdnutí. uč ho to za chůze třeba i u nohy, při hře, když ho máš na vodítku a čmuchá apod. prostě hvízdni a donut ho lehnout. musí si zafixovat, hvizd, lehnu. Procvičuj to pořád, v době kdy to nečeká, musí to zafungovat tak spolehlivě že to udělá prostě vždycky.Jinak za to že nepřijde na zavolání ho trestat nemůžeš, ale za to že nezalehne ho klidně potrestat můžeš, v tom je výhoda. Pak můžeš přivolávat už zklidněného psa kterého si předtím zastavila.

Zastavit psa na dálku, když na něj nemáte bezprostřední vliv, lze učit až když má zcela spolehlivě naučen povel, který má splnit - tedy buď lehni, sedni, nebo stůj. Jinak to nenaučíte. Pes musí na dálku ten povel splnit nejprve když se nic vzrušujícího v jeho okolí neděje, a potom postupně cvičit s rušivými podněty a ž k tomu nej... tedy ke zvěři. Já bych sázela v případě Psočky raději na naučení přivolání.To je nejdůležitější cvik a na ten bych se soustředila. Metody nácviku přivolání jsou popsány v různé literatuře i na internetu, takže považuji za zbytečné se o nich rozepisovat. Chce to číst a přemýšlet.

"Zastavení nám moc nejde, protože on si nechce lehat někde pryč ode mě."
pro psa je daleko jednodušší v takové situaci "stůj" (i pro psovoda, neb pomocí stopovačky je schopen ono "stůj" provést za psa, lehni ne).