Dobrý deň. Kúpil som si nemeckého ovčiaka na stráženie do rodiny, nakoľko nás už niekoľko krát vykradli. Fenka je po ostrých rodičoch. Jej matka a otec strážili perfektne. Teraz má 6 mesiacov a nestráži. Jej súrodenci tiež pekne strážia.
Raz do týždňa chodíme na cvičák a pes má každodenné 3-hodinové prechádzky. Neviem kde som urobil chybu, asi som na psa príliš mäkký, rád sa s ním maznám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píší ostatní, počkejte až fena dospěje, třeba zacne hlídat sama.

Clayton
napsal(a):
Je to ještě štěňátko, ostří hlídači se ze psů stávají kolem jednoho roku.A mazlení nemá vůbec žádný vliv.
Mazlení nemá vliv, ale přirození hlídači se většinou už kolem toho půl roku projevují. U NO si můžete pomoci i tím cíleným výcvikem.
Ondrej967
napsal(a):
Dobrý deň. Kúpil som si nemeckého ovčiaka na stráženie do rodiny, nakoľko nás už niekoľko krát vykradli. Fenka je po ostrých rodičoch. Jej matka a otec strážili perfektne. Teraz má 6 mesiacov a nestráži. Jej súrodenci tiež pekne strážia.
Raz do týždňa chodíme na cvičák a pes má každodenné 3-hodinové prechádzky. Neviem kde som urobil chybu, asi som na psa príliš mäkký, rád sa s ním maznám.
Máte doma ještě mimino a zvlášť pokud to nemá od koho odkoukat (starší hlídací pes doma), tak začne až později. Navíc stejně prvně bude spíš jen štěkat a tvrdý zásah se dá čekat až tak kolem 1,5 roku, kdy už bude psychicky "dodělaná".
Brali jsme si NO jako 8,5 měsíční štěně. Doma smečka hlídačů, vždy s nimi běžel, ale neštěkl. To začal až v tom roce. Nyní v 1,5 roce už je vidět, že by i zasáhl, do té doby to spíš bral jako sranda hru. Což je u větších psů běžné, ti prostě dospívají psychicky později.

nexxi
napsal(a):
U mě teda fena ostřejší pak byla.sice hlídala od štěněte, ale pokud nebyla od tohodle období usměrněna, tak se nebála jít proti cizímu člověku. a je to mix no.
Já mívala takově ovčáky, zlaté časy
anonymx
napsal(a):
Chodte dal na cvicak a domluvte se s figurantem at ji prijde trochu pozlobit za plotem, ale je jeste mala. Aspon 3 mesice pockejte. A budte rad, ze.mate normalni fenu, za plotem rvou jen ti, kteri se boji sami sebe pri prvnim naznaku utecou.
Jenže to je jediné možné současné využití psa jako hlídacče.. aby si vyřval hlasivky, ale v reálu neublížil, nebudu ted polemizovat nad tím, jak moc je to špatně, ale je to bohužel tak díky našim zákonodárcům.
Že není na 6 měs. sebejistá, neznamená, že bude nejistá na 2 letech.
Viděla jsem opatrnou kavkazanku - osmiměsíční.
Mazala od plotu, když za plotem byli lidé. A panečku, jak dnes hlídá.
Nechte ji dospět !
Když jste chtěl hlídače hned, prodávají se "hotoví" psi.
Neviem kde som urobil chybu, asi som na psa príliš mäkký....?
Vždyť je to "děcko" - budujete si vztah...
anonymx
napsal(a):
Chodte dal na cvicak a domluvte se s figurantem at ji prijde trochu pozlobit za plotem, ale je jeste mala. Aspon 3 mesice pockejte. A budte rad, ze.mate normalni fenu, za plotem rvou jen ti, kteri se boji sami sebe pri prvnim naznaku utecou.
Tento problém řešili před lety majitelé BŠO ve stejném věku. Nechali ho dráždit figurantem, chodili na cvičák, nechali lidi brnkat klackem na plot a nenechali si říct, že to je cesta do pekla. Cvičili, nenechali hladit od jiných, nechali si na cvičáku poradit, že když budou na psa tvrdí, pes bude také tvrdý. V 7 měsících pokousal paničku v obličeji, pána na obou rukou. Trvalo půl roku, než se z něj stal normální pes.
Máte doma štěně, co po něm chcete? Nechte jí dospět.

scylla
napsal(a):
Jestli to nebylo spíš tím, že dráždit štěně za plotem a nechat ho přetáčet je hloupost.
Taky si myslím, že není dobré dráždit štěně přes plot. Přece není cílem, aby lítal kolem plotu a řval, kdykoliv jde někdo kolem. Spíš bych mu přístup k potu omezila, aby ho nikdo nedráždil, ale ani nemuckal, nekrmil...

Pes nemusí řvát za plotem, ani narušitele dorvat. Stačí, když si ho dobře mířeným skokem narovná pod sebe a pak už na něm jen stojí a vrčí mu do tváře. A je zaručené, že se pak normální narušitel, který si šel pro pilu a pro sekačku, ani nehne. Něco jiného by bylo, kdyby byl ozbrojený.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Pes nemusí řvát za plotem, ani narušitele dorvat. Stačí, když si ho dobře mířeným skokem narovná pod sebe a pak už na něm jen stojí a vrčí mu do tváře. A je zaručené, že se pak normální narušitel, který si šel pro pilu a pro sekačku, ani nehne. Něco jiného by bylo, kdyby byl ozbrojený.
Pes nemusí řvát za plotem, ani narušitele dorvat. Stačí, když si ho dobře mířeným skokem narovná pod sebe a pak už na něm jen stojí a vrčí mu do tváře
... a jmenuje se komisař REX
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
To teda Rexe podceňujete, ten by zapřemýšlel jestli zavolat měšťáky nebo státní...
To by v jeho případě bylo lepší, protože když jsem ho viděla kousat, tak to bylo dóóóst hrozný!
Jak by řekl můj trenér: "ten pes má špičkový zákusy - drží to za špičku! "
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Nebuďte tak kritická, je to přece exteriérák, musí být krásnej a chytrej.
No chytří to voni jsou
... ale když i vezmu, že ten co ho ukazují při kousání je nejlepší z těch 12 psů, nebo kolik jich toho Rexe hraje, tak ten zbytek musí být vyloženě sen každýho figuranta

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pes nemusí řvát za plotem, ani narušitele dorvat. Stačí, když si ho dobře mířeným skokem narovná pod sebe a pak už na něm jen stojí a vrčí mu do tváře
... a jmenuje se komisař REX
Nejmenuje se komisař Rex, jmenoval se Barry, při hlídání objektu si srovnal tímhle způsobem tři zloděje pěkně vedle sebe a s paničkou ( měla 50 kilo i s postelí ) je eskortoval k předání. Sen každého psovoda (?).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Nejmenuje se komisař Rex, jmenoval se Barry, při hlídání objektu si srovnal tímhle způsobem tři zloděje pěkně vedle sebe a s paničkou ( měla 50 kilo i s postelí ) je eskortoval k předání. Sen každého psovoda (?).
Tak to musel být fakt šikula, že mu ti ostatní zloději neutekli během toho co si pod sebe rovnal toho prvního a vrčel mu do ksichtu - na toho nemá ani ten Rex, to uznávám
Ja mám pracáka. Stačilo by mi keby si cudzích ľudí nevšímala. Minule nám vošiel sused do dvora, boli sme preč, pes bol zavretý vo výbehu a radostne vítal suseda. Videla som 6-mesačnú fenu z toto istého vrhu a tá stráži naozaj dobre. Bude to asi aj tým, že sa učí od matky. Skúsim ešte počkať pár mesiacov...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Ondrej967
napsal(a):
Ja mám pracáka. Stačilo by mi keby si cudzích ľudí nevšímala. Minule nám vošiel sused do dvora, boli sme preč, pes bol zavretý vo výbehu a radostne vítal suseda. Videla som 6-mesačnú fenu z toto istého vrhu a tá stráži naozaj dobre. Bude to asi aj tým, že sa učí od matky. Skúsim ešte počkať pár mesiacov...
To učení od staršího pa dělá hodně - to máte ušetřenou polovinu práce. V amotě k tomu musí pes dospět sám, a navíc nemá ze začátku tu oporu staršího, tak si raději ještě moc "nevyskakuje" protož ví že na to zatím nemá fyzicky ani psychicky.

Ondrej967
napsal(a):
Pochopte, že máte štěně, které se vyvíjí. Pokud jste chtěli piraňu, tak jste si měli pořídit hotového dospělého psa. Je to jako byste od dítěte chtěli něco, co zvládne až dospělý člověk. Proč je tak těžké tohle respektovat a pochopit?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to musel být fakt šikula, že mu ti ostatní zloději neutekli během toho co si pod sebe rovnal toho prvního a vrčel mu do ksichtu - na toho nemá ani ten Rex, to uznávám
Ale jo, jen on si podal ještě jednoho, tomu se jen postavil na ramena ( ten první na zemi si netroufnul ani hnout ), pak už jen stačilo, aby ohrnul pysk a ukázal zub a chlapíci pochodovali kam bylo veleno. Byl to pan pes, měl klasický svazarmovský výcvik a nebyl můj. Ale takových psů dřív bylo víc, podobného jsem znala RTW. Ten dělal obranu i záchranařinu. A přesně uměl přepnout, když dostal záchranářskou vestu, nezadržoval. Když mě "zachraňoval" v "ruinách", nebylo mi nejlíp na těle a na duši.
Orionko-sice puvodne jste.psala 3, ale z dob SVAZARMU se traduji ruzne legandy. A ten RTW neni zadny zazrak a nemusel nic "prepinat". V obojim je stejny cvik "revir".
A ja znala NO, ktery byl mistr republiky IPO i v zachranarine. To nebylo nic mimoradneho dokudse revir nedelal na makety.
napsal(a):
Pochopte, že máte štěně, které se vyvíjí. Pokud jste chtěli piraňu, tak jste si měli pořídit hotového dospělého psa. Je to jako byste od dítěte chtěli něco, co zvládne až dospělý člověk. Proč je tak těžké tohle respektovat a pochopit?
Neni co respektovat. Bazlive stene bude rvat za plotem od malinka. Normalni se to nauci casem taky. Ale asi to bude chtit trochu naucit.

anonymx
napsal(a):
Orionko-sice puvodne jste.psala 3, ale z dob SVAZARMU se traduji ruzne legandy. A ten RTW neni zadny zazrak a nemusel nic "prepinat". V obojim je stejny cvik "revir".
A ja znala NO, ktery byl mistr republiky IPO i v zachranarine. To nebylo nic mimoradneho dokudse revir nedelal na makety.
Ten Barry to není legenda, znala jsem ho velice dobře i jeho majitelku. Ano, ti zloději byli 3, někde snad píšu, že jich bylo míň. Ten třetí už se zařadil dobrovolně, toho už si ani podat nemusel.
Jo, revíry se dělali stejně, jen ten závěr byl trochu jiný.( Při obraně a při záchranařině. Nechtěla bych, aby mě našel při záchranařině se stejnou razancí, jako při obraně ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Ten Barry to není legenda, znala jsem ho velice dobře i jeho majitelku. Ano, ti zloději byli 3, někde snad píšu, že jich bylo míň. Ten třetí už se zařadil dobrovolně, toho už si ani podat nemusel.
Jo, revíry se dělali stejně, jen ten závěr byl trochu jiný.( Při obraně a při záchranařině. Nechtěla bych, aby mě našel při záchranařině se stejnou razancí, jako při obraně ).
závěr při obraně i v záchranařině je naprosto stejný - bezkontaktní štěkání (kromě kadaveru nebo v lavinách), a pak buď vystoupení z úkrytu nebo vyproštění osoby.
napsal(a):
Zaver v obou je naprosto stejny. A chovani psa musi byt stejne. A docela je prokazano, ze kousavi (za odmenu dostanou kousnout), pracuji intenzivneji. Ale to jsou jednotlivci. Jo zachranari jsou frajeri.

anonymx
napsal(a):
Neni co respektovat. Bazlive stene bude rvat za plotem od malinka. Normalni se to nauci casem taky. Ale asi to bude chtit trochu naucit.
Není co respektovat? Ale proboha, je snad normální chtít po jakémkoliv tvorovi něco, k čemu ještě psychicky nedospěl? Tedy konkrétně po štěněti hlídání... Hlídání není řvaní za plotem...

napsal(a):
Není co respektovat? Ale proboha, je snad normální chtít po jakémkoliv tvorovi něco, k čemu ještě psychicky nedospěl? Tedy konkrétně po štěněti hlídání... Hlídání není řvaní za plotem...
Každý si hlídání vyládá a představuje jinak.

anonymx
napsal(a):
Jsou psi, kteri k hlidani nikdy nedospeji, natoz.psychicky. Proste se to musi naucit a to se citlive
muze ucit od pul.roku. Znovu opakuji, jde o stekani za plotem a rozvijeni obranneho pudu.
Bezpodmínečně souhlasím.

anonymx
napsal(a):
Jsou psi, kteri k hlidani nikdy nedospeji, natoz.psychicky. Proste se to musi naucit a to se citlive
muze ucit od pul.roku. Znovu opakuji, jde o stekani za plotem a rozvijeni obranneho pudu.
Tohle nerozporuju. Jen jsem autora úvodního dotazu upozornila, že pes stejně jako kterýkoliv tvor musí k určitým činnostem psychicky dospět, prostě mít na to. Některé štěně dřív, některé později. Je to štěně NO, takže je určitě na místě učit štěně hlídat, jak píšete... Kdyby to bylo štěně pastevce, začalo by hlídat samo, jakmile bvy k tomu psychicky dospělo.

anonymx
napsal(a):
A proč tedy radíte "psychicky dospět", když se jedná o NO...
Tímhle reagujete na tohle? :
"Tohle nerozporuju. Jen jsem autora úvodního dotazu upozornila, že pes stejně jako kterýkoliv tvor musí k určitým činnostem psychicky dospět, prostě mít na to. Některé štěně dřív, některé později. Je to štěně NO, takže je určitě na místě učit štěně hlídat, jak píšete... Kdyby to bylo štěně pastevce, začalo by hlídat samo, jakmile bvy k tomu psychicky dospělo"
Jestli jo, tak to je super ukázka četby "s porozuměním"... A proč teda píšete, že má ještě 3 měsíce počkat? To jako kvůli počasí nebo proč...?
Začít učit hlídat mladého psa je obtížné a pokud majitel není zkušený a nemá k dispozici dobrého figuranta tak je lepší počkat. Pokud ano, klidně už teď.
Pojem "psychicky dospět" je idea, ale zdaleka všichni pastevci nehlídají sami o sobě. Prostě se to nenaučí a nejsou k tomu vedeni. To, že některá plemena byla generace šlechtěna k určité činnosti už dávno neplatí. Nechávat je dospět a čekat, že začnou sami je nesmysl, ale učit je to metodikou adekvátní jejich věku a vyspělosti je nutnost.

anonymx
napsal(a):
Začít učit hlídat mladého psa je obtížné a pokud majitel není zkušený a nemá k dispozici dobrého figuranta tak je lepší počkat. Pokud ano, klidně už teď.
Pojem "psychicky dospět" je idea, ale zdaleka všichni pastevci nehlídají sami o sobě. Prostě se to nenaučí a nejsou k tomu vedeni. To, že některá plemena byla generace šlechtěna k určité činnosti už dávno neplatí. Nechávat je dospět a čekat, že začnou sami je nesmysl, ale učit je to metodikou adekvátní jejich věku a vyspělosti je nutnost.
Určitě se vyskytnou pastevci, kteří nikdy hlídat nezačnou. Ale v tom případě mají netypickou povahu, protože pastevec má ochranu a obranu svěřeného teritoria vrozenou. Já pastevce, který nehlídá, neznám.
Ale zde jde o fenku NO. Ta s největší pravděpodobností hlídat začne i sama od sebe, ale potřebuje k tomu psychicky dospět, píšu to pořád. Stejně jako k tomu musí dospět pastevec. Ale ta fenka na rozdíl od pastevce bude možná potřebovat pomoc, zvýšit sebevědomí, nabýt jistotu, nevím, neznáme ji nikdo, nevíme jak se jinak chová, jak se majitelé chovají k ní...
Kdyby někdo napsal, že chce po dítěti pod 10 let, aby ohlídalo před zloději třeba tašku s nákupem, každý si ukáže na hlavu. Jediné, na co se zmůže, bude křik. Ale po ani ne půlročním psovi to budete chtít a budete se divit, že nehlídá? A ještě ho budete učit hlídat tím, že ho budete učit řvát za plotem? Nejvíc za plotem řvou nejméně sebevědomí psi.

"Pojem "psychicky dospět" je idea, ale zdaleka všichni pastevci nehlídají sami o sobě. Prostě se to nenaučí a nejsou k tomu vedeni. To, že některá plemena byla generace šlechtěna k určité činnosti už dávno neplatí. Nechávat je dospět a čekat, že začnou sami je nesmysl, ale učit je to metodikou adekvátní jejich věku a vyspělosti je nutnost"
Jestli celý tento text patří pastevcům, tak ani náhodou! Pokud pastevec nehlídá sám, tak je to výjimka a těžký nestandart! Podstata pastevců je právě v jejich vrozených schopnostech - pudech (a u nich se o šlechtění jako u moderních plemen mluvit nedá), instinktech, schopnosti samostatně vyhodnotit situaci (přemýšlet ). Jak se jim do toho začne srá..t člověk, tak je to nejlepší cesta k dobrému průseru!
A i když už se v našich krajích pastevci hlídání v původní podobě nevěnují, na uplatnění pudů stačí i běžný život, a zatím se to "pastevectví" v nich organizovanému chovu vymýtit nepovedlo.
U NO to hlídání není až tak samozřejmé, ale tady se to dá naučit (respektive chování hlídání suplující). Ale až psychicky dospěje a s citem, ať neskončí jako agresivní uzlík nervů (což záleží na její nervové soustavě).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
anonymx
napsal(a):
Ty si stále pleteš pojem pastevec a ovčák!
Jsou to 2 rozdílné skupiny psů!
Ovčák rozhodně nepatří do pastevců, ale do ovčáků...
Pastevec - stádo hlídal - nepotřeboval k tomu člověka - požadovalo se od něj samostatné myšlení a jednání (je to středoasiat, čuvač, kuvasz, kavkazan, šarplaninec, komondor, atd...)
Hlídá sám od sebe má to v genech Pokud sám od sebe nehlídá je to nestandard! A pes má nejspíš vadu povahy...
Ovčák - stádo sháněl a držel pospolu, ale také pásl - potřeboval člověka - člověk dává povely, pes je plní (je to bordera, atd...)
Ovčák potřebuje mít za zadkem člověka a také potřebuje, aby ho člověk vedl a učil! Ovčák sám od sebe hlídat nebude, protože k tomu prostě potřebuje člověka...
Naše štěně čuvače začalo hlídat od půl roku. Štěňata šarplaninců běžně začínají hlídat kolem 5-8. měsíců věku... To u německého ovčáka očekávat prostě nemůžeš... V tom je ten rozdíl!
Rovněž osobně pastevce, který nehlídá neznám...
Prosím netykat. Nepletu si vůbec nic Pastevců, kteří nehlídají znám docela dost a bohužel i takových, kteří si majitelé pořídili cíleně na ochranu pozemků a hospodářských zvířat. Ale pes to neměl od koho "okoukat", byl mazlíčkem kde koho a dnes je platný jedině tím, že svým vzhledem trochu "straší".
Ano, je nestandard, ale kolik takových je...
A kolik je jich takových, že si je pořídí do paneláku a pes je postrachem širokého okolí? Dokonce znám i 2 takové "chovatele".

Obě naše feny kavkazačky neměly od koho hlídání odkoukat. Druhá byla pořízena až po smrti první. Obě začaly hlídat samy a obě hlídaly a ta současná hlídá, spolehlivě. Ani jedna nebyla a není zbytečně uřvaná. Za plotem si zaštěkat - samozřejmost, ale žádné vyštěkávání, spíš monitorování a dávání pozor. V případě potřeby v okamžiku "přeply" ze spánku do maximální pozornosti a zásahu.
Nemyslím, že je příliš pastevců, co nehlídají. Možná, pokud se zabýváte nápravou chování, tak jich samozřejmě znáte více, protože se u vás koncentrují.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
Oh, odpusťte mademoiselle, tak budu vykat, když si myslíte, že jste něco víc, aby se Vám vykalo
Nicméně, ani jeden z našich pastevců neměl hlídání od koho odkoukat, vždy byli sami za sebe a ani jednoho se to nemuselo učit. Pastevci co nehlídají mají buď vadu povahy (pak maj s dalším chovem útrum) nebo jsou to bezva "čistokrevní psi bez PP" pak už se ale nemůžem bavit o pastevcích, ale jejich rádobynapodobeninách, od kterých se jaxi nic nečeká...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
anonymx
napsal(a):
Promiňte, ale pokud se neznáme je vykání základní pravidlo slušnosti. Zřejmě je mi o pár let víc než zdejším pisatelům a nikdy by mě to ani nenapadlo.
Promiňte mademoiselle, na anonymních diskuzích toto pravidlo jaxi neplatí...
Kdybychom se potkaly face to face, samozřejmě toto pravidlo platí, ale takhle mi to přijde opravdu hodně mimo...
O pár let více? Aha, takže z písmenek se pozná věk člověka? Bezva, to tu ještě nebylo...

Tak na internetu se většinou tyká... vykání je asi specifikum ifauny...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
napsal(a):
Tak na internetu se většinou tyká... vykání je asi specifikum ifauny...
Asi teta, asi...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty si stále pleteš pojem pastevec a ovčák!
Jsou to 2 rozdílné skupiny psů!
Ovčák rozhodně nepatří do pastevců, ale do ovčáků...
Pastevec - stádo hlídal - nepotřeboval k tomu člověka - požadovalo se od něj samostatné myšlení a jednání (je to středoasiat, čuvač, kuvasz, kavkazan, šarplaninec, komondor, atd...)
Hlídá sám od sebe má to v genech Pokud sám od sebe nehlídá je to nestandard! A pes má nejspíš vadu povahy...
Ovčák - stádo sháněl a držel pospolu, ale také pásl - potřeboval člověka - člověk dává povely, pes je plní (je to bordera, atd...)
Ovčák potřebuje mít za zadkem člověka a také potřebuje, aby ho člověk vedl a učil! Ovčák sám od sebe hlídat nebude, protože k tomu prostě potřebuje člověka...
Naše štěně čuvače začalo hlídat od půl roku. Štěňata šarplaninců běžně začínají hlídat kolem 5-8. měsíců věku... To u německého ovčáka očekávat prostě nemůžeš... V tom je ten rozdíl!
Rovněž osobně pastevce, který nehlídá neznám...
Ovčák sám od sebe hlídat nebude, protože k tomu prostě potřebuje člověka...
Tohle je s dovolením úplná pitomost - ovčák, který má slušnou povahu hlídá své teritorium automaticky a instinktivně, protože ochrana teritoria je pro něj přirozená věc. Donedávna to bylo nejrozšířenější plemeno psa na hlídání (kdyby ho k tomu někdo musel vést jako dementa, tak by je na to nikdo nepoužíval).
Ovčák potřebuje vedení člověka pouze při práci a manipulaci se stádem, protože pracuje na jeho povely (což zase nezvládá pastevec).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ovčák sám od sebe hlídat nebude, protože k tomu prostě potřebuje člověka...
Tohle je s dovolením úplná pitomost - ovčák, který má slušnou povahu hlídá své teritorium automaticky a instinktivně, protože ochrana teritoria je pro něj přirozená věc. Donedávna to bylo nejrozšířenější plemeno psa na hlídání (kdyby ho k tomu někdo musel vést jako dementa, tak by je na to nikdo nepoužíval).
Ovčák potřebuje vedení člověka pouze při práci a manipulaci se stádem, protože pracuje na jeho povely (což zase nezvládá pastevec).
Aha, proto se tu nedáno (a nejednou) řešilo, jak člověk v klidu nakopl ovčáka a šel k někomu domů... Jojo, pes, co se nechá zkopat od cizího člověka, co mu vleze na pozemek, je opravdu bezva hlídač... dále tento případ - nadpis - fena NO nehlídá... Kdyby to uměl sám od sebe, tak se tyhle témata tu jaxi neobjevují...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
anonymx
napsal(a):
Můžete mi vysvětlil, jak se na bonitaci pozná, že pes sám od sebe hlídá?
Pokud si přečtu zkoušku povahy, tak zřejmě neprojde pes bázlivý, ale jinak všechno!
Tak pes, který nemá stabilní povahu, bojí se i rozhodčího, tak logicky moc hlídat nebude, když před cizím člověkem zdrhá...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak pes, který nemá stabilní povahu, bojí se i rozhodčího, tak logicky moc hlídat nebude, když před cizím člověkem zdrhá...
No vidíte a mě vyrazili z výstavy, protože můj ovčák ( ne německý ) chtěl po rozhodčím vystartovat, když ten proti mě zvedl ruku ( normální nápřah ). Ne že by mi chtěl jednu vrazit, dělal, že mě chce chytit, když jsem zakopla. Jo, pes si to gesto vyložil po svém a už jsme byly z kruhu venku . Naštěstí to pro nás byla jen srandavýstava a tak mě to nemrzelo.
Vy tak trochu.motate hrusky s jablky. Dnes je normalne reagujici pes pri ochrane majetku nebo majitele prus... Hlidat v pravem slova smyslu, tedy nepustit na hlidane - ano, zastrasit stekanim. Zasahnout pokud tam nekdo vleze utokem=obrovsky maler, naucit jen blokovat=velmi obtizne (pokud je tam pes sam).
Znovu opakuji, za plotem nejvic rvou psi bazlivi. Coz obvykle staci.
Fena NO nehlida, protoze je to super povaha a je ji 6 mesicu. Jen ji majitel k tomu musi trochu vest a ne ji nechat krmit a mazlit kdekym.
A pastevci je kapitola sama o sobe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, proto se tu nedáno (a nejednou) řešilo, jak člověk v klidu nakopl ovčáka a šel k někomu domů... Jojo, pes, co se nechá zkopat od cizího člověka, co mu vleze na pozemek, je opravdu bezva hlídač... dále tento případ - nadpis - fena NO nehlídá... Kdyby to uměl sám od sebe, tak se tyhle témata tu jaxi neobjevují...
Prosím Vás, tady se řeší půlroční štěně - v tom věku nehlídá ani pastevec, tak tady z toho zase nedělejte kabaret .
To, že dneska jdou plemena do háje, a chová se na kdejaké sr.čce je pravda, ale ovčák se STANDARDNÍ povahou hlídá naprosto normálně. Já jsem nikdy žádného NO a BOM hlídat neučila, a všichni cca od půl roku hlídají (samozřejmě že půlroční štěně ještě není schopný adekvátně ubránit dům nebo pozemek).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím Vás, tady se řeší půlroční štěně - v tom věku nehlídá ani pastevec, tak tady z toho zase nedělejte kabaret .
To, že dneska jdou plemena do háje, a chová se na kdejaké sr.čce je pravda, ale ovčák se STANDARDNÍ povahou hlídá naprosto normálně. Já jsem nikdy žádného NO a BOM hlídat neučila, a všichni cca od půl roku hlídají (samozřejmě že půlroční štěně ještě není schopný adekvátně ubránit dům nebo pozemek).
Rvou za plotem? Nebo jak vite ze hlidaji?
Moje NO to ani nenapadne a kdyby je to napadlo tak to resim. Moji psi si kolemjdoucich nevsimnou. Pokud se zastavi u branky jdou k plotu a jen se divaji. Domnivam se, ze pokud by cizi suverene vesel tak je to dost prekvapi a netroufam si tvrdit jak by se zachovali v me nepritomnosti. Na primy utok proti nim by vystartovali, to.vim, ale jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tuto skutečnost (že je to štěně) jsem přehlédla... Moje chyba.
Nicméně, to, že cizí člověk vejde na pozemek, ovčáka skope to už tu také bylo... několikrát...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neházejte všechny do jednoho pytle, když jsem mívala ovčáky já, tak to byli perfektní hlídači a obránci, mohla jsem za všechny dát ruku do ohně, že by mě chránili do roztrhání těla.

anonymx
napsal(a):
Moje NO to ani nenapadne a kdyby je to napadlo tak to resim. Moji psi si kolemjdoucich nevsimnou. Pokud se zastavi u branky jdou k plotu a jen se divaji. Domnivam se, ze pokud by cizi suverene vesel tak je to dost prekvapi a netroufam si tvrdit jak by se zachovali v me nepritomnosti. Na primy utok proti nim by vystartovali, to.vim, ale jinak.
Není pravda, že za plotem řve jen labil, pokud se před brankou někdo zastaví a něco huláká, tak pes prostě vyrazí a řve a nemusí to být hned labil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
anonymx
napsal(a):
Nemáme plot, takže nemají za čím řvát, a když pominu nějaký ten zářez u dřívějších psů (dnes už jsem v tomto hodně opatrná), tak jsem se jednou domluvila s cizím figurantem, vzal si pod hadry ringový manžety (měl civil, ne ringo), a zkusil k nám vlézt otevřeným oknem. Maliňáci si na něm náramně pochutnali, a ačkoliv na place mají perfektní pouštěčky, tak tady jsem je z něj nebyla schopná sundat, a udělali mu bebí i přes manžety.
Neumím si představit, co by se stalo se zlodějem, co by k nám vlezl a nikdo nebyl doma, ale asi bych skončila v kriminále.

anonymx
napsal(a):
Jen několikrát se mi stalo, že k nám někdo vkročil na pozemek, ihned byl zahnán ke zdi a ani se nehnul, dokud jsem nepřišla já, stačil jeden hvizd a psi byli u mě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
napsal(a):
Neházejte všechny do jednoho pytle, když jsem mívala ovčáky já, tak to byli perfektní hlídači a obránci, mohla jsem za všechny dát ruku do ohně, že by mě chránili do roztrhání těla.
Když jsem měla ovčáky, byli to perfektní hlídači a obránci, kteří neměli 30 kg i s postelí a neměli zadek u země a nebyli to malí mrzáčci, jako je tomu dnes...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když jsem měla ovčáky, byli to perfektní hlídači a obránci, kteří neměli 30 kg i s postelí a neměli zadek u země a nebyli to malí mrzáčci, jako je tomu dnes...
Jojo a jake meli spickove zakusy. Prosim jeste nejakou bajku. Treba o tom jak se z chovu vyrazuji pastevci, kteri nehlidaji...

anonymx
napsal(a):
Jojo a jake meli spickove zakusy. Prosim jeste nejakou bajku. Treba o tom jak se z chovu vyrazuji pastevci, kteri nehlidaji...
A neměli špičkové zákusy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
anonymx
napsal(a):
Pro tebe žádnou bajku nemám, ale jak vidno, ty jich máš dost

anonymx
napsal(a):
Ani omylem. Na dnesni spicku ve sportovce by bohuzel nemeli ani nahodou. Neda se to srovnavat. Ale obrany byly postaveny na agresi, pousteni se neresilo, ...
Jestli ono to není rozdílným pojetím výcviku a cíle výcviku. Dřív, před třiceti lety, se cvičily obrany rozvíjením zloby. Bylo mnohem důležitější figuranta zadržet, než ho ukázkově pustit. Byl to výcvik pro praxi, takhle cvičené psy nezaskočil nečekaný útok mimo cvičák... jednak se tyto situace nacvičovaly, jednak to bylo metodikou - na zlobu... To co se cvičí dnes pod pojmem sportovní kynologie, tedy hřiště, zástěny, kořistnický pud, bazírování na očním kontaktu při chůzi u nohy (pes má vyvrácenou hlavu a absolutně nevidí kam jde - to nepochopím), bazírování na zcela přesné poloze, to je šou a pro šou. Kdo tak chce cvičit, ať cvičí, ale mně se to nelíbí. Líbí se mi TART. Nepotřebuju psa šaška, potřebuju psa pomocníka, spolehlivého ochránce, a je mi jedno, jestli předsedne trochu nakřivo...
Nebudu se přít, jestli měli dřív psi lepší zákusy nebo ne, protože to je věc názoru, já myslím že měli, ty tvrdíš, že ne a je to slovo proti slovu,...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pastevci co nehlidaji.maji s chovem utrum. A to.neni.z rise bajek? Kdyby jste byla trochu v obraze, tak prave exterieraci nejsou zadni drobecci. Naopak.
A proste dnes je.jina doba. Pes, ktery kousne se utrati, majitel jde do kriminalu...

anonymx
napsal(a):
Pastevci co nehlidaji.maji s chovem utrum. A to.neni.z rise bajek? Kdyby jste byla trochu v obraze, tak prave exterieraci nejsou zadni drobecci. Naopak.
A proste dnes je.jina doba. Pes, ktery kousne se utrati, majitel jde do kriminalu...
Člověk nesmí být připodělaný dopředu. Pes, který pokouše zloděje se neutrácí, stejně jako jeho pán nejde do krimu. Už se totiž nějaký čas blýská na lepší časy,...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Člověk nesmí být připodělaný dopředu. Pes, který pokouše zloděje se neutrácí, stejně jako jeho pán nejde do krimu. Už se totiž nějaký čas blýská na lepší časy,...
Ano máte pravdu - majitel psa už nejde do kriminálu, ale dostane podmínku, a zaplatí šmejdovi takový odškodný + léčebný výlohy, že se z to po...
napsal(a):
Jestli ono to není rozdílným pojetím výcviku a cíle výcviku. Dřív, před třiceti lety, se cvičily obrany rozvíjením zloby. Bylo mnohem důležitější figuranta zadržet, než ho ukázkově pustit. Byl to výcvik pro praxi, takhle cvičené psy nezaskočil nečekaný útok mimo cvičák... jednak se tyto situace nacvičovaly, jednak to bylo metodikou - na zlobu... To co se cvičí dnes pod pojmem sportovní kynologie, tedy hřiště, zástěny, kořistnický pud, bazírování na očním kontaktu při chůzi u nohy (pes má vyvrácenou hlavu a absolutně nevidí kam jde - to nepochopím), bazírování na zcela přesné poloze, to je šou a pro šou. Kdo tak chce cvičit, ať cvičí, ale mně se to nelíbí. Líbí se mi TART. Nepotřebuju psa šaška, potřebuju psa pomocníka, spolehlivého ochránce, a je mi jedno, jestli předsedne trochu nakřivo...
Nebudu se přít, jestli měli dřív psi lepší zákusy nebo ne, protože to je věc názoru, já myslím že měli, ty tvrdíš, že ne a je to slovo proti slovu,...
Ja cvicim sportovku 40 let (hruza) a vubec nemate pravdu. Naroky na psy byly mnohem nizsi nez dnes.Ano, bylo dulezitejsi zadrzet a neresilo se jak. To, ze to byl vycvik pro praxi je nesmysl. I ty nejvetsi zabijaky ani nenapadlo kousnout, kdyz nevideli rukav a ucili se na predvadecky kousat na manzetu a ze se to naucil jen maloktery.
Ocni kontakt u chuze opravdu neni a ani byt nemuze. Mne se prave ta poslusnost moc libi, on totiz pes musi sledovat psovoda a byt s nim v dokonalem souladu. A ze nevidi kam jde? Tam kam psovod. Je to proste tanec v paru.
A zakusy drive? Nedavno.jsem mela moznost shlednout obrany povestneho obranare nafilmovane pred 30 lety. No, hruza. Ve srovnani s razanci a zakusy dnesnich uteku a kontrolaku by.vubec nemel sanci a to se kousalo na hadraky. Samotnou mne to prekvapilo jak kbrovsky rozdil to.byl.

anonymx
napsal(a):
Ja cvicim sportovku 40 let (hruza) a vubec nemate pravdu. Naroky na psy byly mnohem nizsi nez dnes.Ano, bylo dulezitejsi zadrzet a neresilo se jak. To, ze to byl vycvik pro praxi je nesmysl. I ty nejvetsi zabijaky ani nenapadlo kousnout, kdyz nevideli rukav a ucili se na predvadecky kousat na manzetu a ze se to naucil jen maloktery.
Ocni kontakt u chuze opravdu neni a ani byt nemuze. Mne se prave ta poslusnost moc libi, on totiz pes musi sledovat psovoda a byt s nim v dokonalem souladu. A ze nevidi kam jde? Tam kam psovod. Je to proste tanec v paru.
A zakusy drive? Nedavno.jsem mela moznost shlednout obrany povestneho obranare nafilmovane pred 30 lety. No, hruza. Ve srovnani s razanci a zakusy dnesnich uteku a kontrolaku by.vubec nemel sanci a to se kousalo na hadraky. Samotnou mne to prekvapilo jak kbrovsky rozdil to.byl.
Nároky jaké konkrétně byly nižší než teď?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano máte pravdu - majitel psa už nejde do kriminálu, ale dostane podmínku, a zaplatí šmejdovi takový odškodný + léčebný výlohy, že se z to po...
Vy mě děsně strašíte. Ale ono je asi kousnutí a kousnutí. Nejde o to, aby pes hned narušitele dorval, ale snad kdyby ho "jen" kousnul, tak by nebylo tak zle.
Nedávno jsem byla s fenou za domem na dvorku. Najednou s řevem vypálila na terasu k přednímu vchodu a už jsem slyšela jen : hodný pejsek, hodný pejsek. Byl to řemeslník s novým vodoměrem. Naštěstí znal psy a tak neřval, naopak ji klidnil. Nekousla ho. Jen mu napálila hlavou na žaludek a zadníma nohama do stehen. Nevím, co by udělala, kdyby se začal bránit, řvát na ni, případně napřahovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Vy mě děsně strašíte. Ale ono je asi kousnutí a kousnutí. Nejde o to, aby pes hned narušitele dorval, ale snad kdyby ho "jen" kousnul, tak by nebylo tak zle.
Nedávno jsem byla s fenou za domem na dvorku. Najednou s řevem vypálila na terasu k přednímu vchodu a už jsem slyšela jen : hodný pejsek, hodný pejsek. Byl to řemeslník s novým vodoměrem. Naštěstí znal psy a tak neřval, naopak ji klidnil. Nekousla ho. Jen mu napálila hlavou na žaludek a zadníma nohama do stehen. Nevím, co by udělala, kdyby se začal bránit, řvát na ni, případně napřahovat.
Bohužel naši psi by případnému zloději rozhodili sandál takovým stylem, že si to ani nechci představit. Taky jsem si dřív myslela, že by zas tak razantně nehlídali, protože jsou zvyklí na mraky návštěv a v mé přítomnosti jsou vítací, ale když jsem viděla v jakým afektu se pustili do toho nastrčenýho figuranta, tak jsem dost koukala - oni měli úplný zatmění, a rvali ho každej na jinou stranu i když už ležel na zemi.
Pred par lety jsem mela trochu nervoznejsi fenu a nahoda je blbec. Na lesni.neprehledne ceste to do nas.napalil bezec a cuba ho chytla za ruku. Ihned pustila. Mel tam 2 dirky od spicaku. Odvezla jsem ho k doktorovi, ani na siti to nebylo. A v zaveru mne to stalo 65tisic. Rana hnisala, nemohl odjet na luxusni dovolenou, nemocenska 2 mesice, ...
Od te doby mam psi pojistene. Za cely zivot se mi to nestalo a pak narazim na takoveho vychcanka.
napsal(a):
No vidíte a mě vyrazili z výstavy, protože můj ovčák ( ne německý ) chtěl po rozhodčím vystartovat, když ten proti mě zvedl ruku ( normální nápřah ). Ne že by mi chtěl jednu vrazit, dělal, že mě chce chytit, když jsem zakopla. Jo, pes si to gesto vyložil po svém a už jsme byly z kruhu venku . Naštěstí to pro nás byla jen srandavýstava a tak mě to nemrzelo.
No a právě proto snad nikdo normálně uvažující, ten, kdo chce psa v povaze pro reálné použití, nemůže výsledky z těch FCI srandavýstav se srandarozhodčími (výjímky určitě existují) brát vážně. Nemají-li rodiče štěněte přesvědčivé pracovní výsledky/povahu, ani bych o něm dál neuvažoval. A ještě se mi hrozně líbí ty řady výstavních titulů (FCI pozlátek) u skoro všech inzerátů, minimální zmínky o zdraví a ani nejmenší info o povahách Ale chápu, někomu to může stačit, mít naleštěného plyšáka, který, když to vyjde, bude jakž takž zdravý. A že nemá povahu? To nevadí, tím líp, aspoň ho nikdo nevyhodí z kruhu.
Současný pes se mi naštěstí povedl, ale příště už rozhodně vyberu plemeno, o kterém FCI zatím snad ani neví
milannn
napsal(a):
No a právě proto snad nikdo normálně uvažující, ten, kdo chce psa v povaze pro reálné použití, nemůže výsledky z těch FCI srandavýstav se srandarozhodčími (výjímky určitě existují) brát vážně. Nemají-li rodiče štěněte přesvědčivé pracovní výsledky/povahu, ani bych o něm dál neuvažoval. A ještě se mi hrozně líbí ty řady výstavních titulů (FCI pozlátek) u skoro všech inzerátů, minimální zmínky o zdraví a ani nejmenší info o povahách Ale chápu, někomu to může stačit, mít naleštěného plyšáka, který, když to vyjde, bude jakž takž zdravý. A že nemá povahu? To nevadí, tím líp, aspoň ho nikdo nevyhodí z kruhu.
Současný pes se mi naštěstí povedl, ale příště už rozhodně vyberu plemeno, o kterém FCI zatím snad ani neví
Ja tedy nevim, ale.pokud pes ve vystavnim kruhu na prudsi pohyb reaguje utokem, tak to spis svedci o jeho.labilite a slabych nervech, urcite bych to nepovazovala za plus. Co.kdyby to udelalo dite?
anonymx
napsal(a):
Ja tedy nevim, ale.pokud pes ve vystavnim kruhu na prudsi pohyb reaguje utokem, tak to spis svedci o jeho.labilite a slabych nervech, urcite bych to nepovazovala za plus. Co.kdyby to udelalo dite?
Žijeme už v trochu jiném světě, kde pro psy s původní povahou není mnoho místa. To ale neznamená, že na tuto notu všichni přistoupíme. Kromě toho, že dítě a dospělý je pro psa obrovský rozdíl, tak ten případ co zmínila orionka jsem trochu zlehčil a použil jako příklad. Myšleno to bylo obecně. Jinak svého psa, i když s dětmi nemá problém, bych mezi žádné cizí děti nevodil a nenechal ho ani přiblížit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.6
anonymx
napsal(a):
Tak o uchovňování pastevců víš také pěknou tužku...
Zajdi někdy na uchovňování kavkazanů Třeba pochopíš, o čem celou dobu píšu...
Exterieráci a jako obři? A kde? Minulej rok když jsme měli v litoměřicích klubovku - zároveň s Litoměřickou mezinárodkou, tak před námi v kruhu "běhali" ovčáci... No, opravdu krása pohledět, na ty sotva klusající nahrblý cosi... to má už do ovčáků daleko zbyla jim snad jen ta hlava... Kapří hřbety, přeúhlený hnáty, zadek na zemi, jojo, boží to pohled! Stephanitz se musí obracet v hrobě, kdyby viděl, co z ovčáka dnes je...

anonymx
napsal(a):
Pred par lety jsem mela trochu nervoznejsi fenu a nahoda je blbec. Na lesni.neprehledne ceste to do nas.napalil bezec a cuba ho chytla za ruku. Ihned pustila. Mel tam 2 dirky od spicaku. Odvezla jsem ho k doktorovi, ani na siti to nebylo. A v zaveru mne to stalo 65tisic. Rana hnisala, nemohl odjet na luxusni dovolenou, nemocenska 2 mesice, ...
Od te doby mam psi pojistene. Za cely zivot se mi to nestalo a pak narazim na takoveho vychcanka.
A přitom by stačil náhubek...

anonymx
napsal(a):
Balu-konkretne pokud bychom meli rozebirat jen cviky obrany, tak by to bylo na dlouho ale staci se podivat na nejakou spickovou obranu a vzpomenout si co a jak tenkrat psi i my delali a byli za hvezdy. Dneska by to nestacilo ani na IPO1.
Jenže já nepíšu o IPO. To je jak já o voze ty o koze...

anonymx
napsal(a):
Máte pravdu, je trochu labil. Já si na tom nijak nezakládám. Víc by mi vyhovoval pes, který se může v klidu pohybovat všude a já bych nemusela být ve střehu, kdy ho hlídat a klidnit. ( Navíc, když lidi mají dnes představu, že pes, který nevypadá jako vlk, je zlatíčko a sousedka klidně vrazí ruku do otevřeného okna, na procházce v lese vidí, že si psa volám a vážu a přitom přibíhají, že si psa nutně musí pohladit ). Ale v tu chvíli na té výstavě to bylo na pochvalu.

"Tak o uchovňování pastevců víš také pěknou tužku...
Zajdi někdy na uchovňování kavkazanů Třeba pochopíš, o čem celou dobu píšu..."
tak nějak...krom toho mluvit o bonitaci pastevců - ono to je víc plemen a každé má své podmínky (respektive každý klub). U pyrenejců se do povah nikdo nešťourá
A v této souvislosti a zároveň debatou, jak na tom byli s obranami No dříve a než a že by ti dříve "ani IPO1 nedali" - co má dnešní IPO (u plemene NO asi u většiny jedinců) společného s obranami? (a když píšu obrany, tak myslím obrany a ne sportovní hrátky čistě na kořist).
napsal(a):
"Tak o uchovňování pastevců víš také pěknou tužku...
Zajdi někdy na uchovňování kavkazanů Třeba pochopíš, o čem celou dobu píšu..."
tak nějak...krom toho mluvit o bonitaci pastevců - ono to je víc plemen a každé má své podmínky (respektive každý klub). U pyrenejců se do povah nikdo nešťourá
A v této souvislosti a zároveň debatou, jak na tom byli s obranami No dříve a než a že by ti dříve "ani IPO1 nedali" - co má dnešní IPO (u plemene NO asi u většiny jedinců) společného s obranami? (a když píšu obrany, tak myslím obrany a ne sportovní hrátky čistě na kořist).
Pokud si přečtu zkoušku povahy na bonitaci tak je to klasika a s prověřením vloh ke hlídání to nemá společné ani ň. A bavili jsme se o kavkazanech a že pokud nehlídají, mají v chovu utrum.
Asi jste trošku zaspala dobu. Časy, kdy stačilo aby se pes třeba i s plným zákusem pověsil na rukáv jsou dávno pryč. Pes musí figuranta zastavit a bránit mu v pohybu, ne cupovat rukáv. Metodika nácviku se liší, dnes už kruhovku se šílícími psy neuvidíte. Ale uvidíte psy, kteří dokážou jít pro zákus s takovou razancí a nasazením, že má figurant co dělat. Také dnešní rukávy jsou o něčem jiném, pes prostě musí mít super zákus, aby se na kontroláku v prohozu udržel, na starých jutových rukávech mu stačilo nějak se udržet.

"Asi jste trošku zaspala dobu. Časy, kdy stačilo aby se pes třeba i s plným zákusem pověsil na rukáv jsou dávno pryč. Pes musí figuranta zastavit a bránit mu v pohybu, ne cupovat rukáv. Metodika nácviku se liší, dnes už kruhovku se šílícími psy neuvidíte. Ale uvidíte psy, kteří dokážou jít pro zákus s takovou razancí a nasazením, že má figurant co dělat. Také dnešní rukávy jsou o něčem jiném, pes prostě musí mít super zákus, aby se na kontroláku v prohozu udržel, na starých jutových rukávech mu stačilo nějak se udržet. "
...opět nepochopení smyslu příspěvku

"A bavili jsme se o kavkazanech a že pokud nehlídají, mají v chovu utrum."
Nikoliv, řeč byla o PASTEVCÍCH.
"Asi jsem méně chápavá. Prosím o malou nápovědu... "
no, asi více než méně...bavíme se tady o hlídání, do debaty se vložila zmínka o přirozeném hlídání pastevců (neboli o povaze), načež se vložilo porovnání NO dříve a dnes - tudíž předpokládám, že se stále bavíme o povaze - tudéž se ještě jednou a rozšířeně ptám - co má technika zákusu společného s obranným pudem, povahou? Vy sama píšete, že se dnes (a už dlouho a u drtivé většiny NO) cvičí obrany jako lov, jde o techniku, preciznost...Co má technika zákusu společného se psem jako obranářem, hlídačem? I rozhodčí, ti starší, s dojetím vzpomínají na OPRAVDOVOST zákroků, ti psi šli do toho srdcem, to nebylo sportovní představení (mimochodem dokonce i dnes je v úvodu MZŘ zmínka o tom, že to má být prověrka povahy).
Pokud chcete otevřít debatu o technice práce psa na obranách v souvislosti s požadavky MZŘ, tak by to chtělo otevřít novou debatu, tady je to trošku matoucí.
No, překoukla sem se. Mluvilo se o pastevcích všeobecně a pokud se podívám na zkoušky povah (pokud jsou) u pasteveckých plemen, tak NIKDE není ani náznak nějakého prověřování vloh ke hlídání. Tak o čem diskutujeme. Pokud tedy není bázlivý je uchovněn a tečka.
K NO jsme došli v diskuzi že dřív to bývali super hlídači a obranáři, protože obrany se dělali na agresivitu. Zadržet bylo důležitější než pustit. Hloupost.
A píšu pravý opak, nestačí se na plnou tlamu pověsit na rukáv, pes musí bojovat. Právě že dnes už jsme jinde a technika, preciznost a dokonalá ovladatelnost musí být spojená s velmi výraznou bojovností.
Ano, jsme pamětníci a také jsme s dojetím vzpomínali. Jenže lidská pamět je ošidná. viz. můj příspěvek včera 21.22.
Prosím podívejte se na videa psů z letošního MR IPO nebo ovčáků a pak mi vyprávějte něco o opravdovosti a srdci. V 5O stupňových vedrech.

anonymx
napsal(a):
No, překoukla sem se. Mluvilo se o pastevcích všeobecně a pokud se podívám na zkoušky povah (pokud jsou) u pasteveckých plemen, tak NIKDE není ani náznak nějakého prověřování vloh ke hlídání. Tak o čem diskutujeme. Pokud tedy není bázlivý je uchovněn a tečka.
K NO jsme došli v diskuzi že dřív to bývali super hlídači a obranáři, protože obrany se dělali na agresivitu. Zadržet bylo důležitější než pustit. Hloupost.
A píšu pravý opak, nestačí se na plnou tlamu pověsit na rukáv, pes musí bojovat. Právě že dnes už jsme jinde a technika, preciznost a dokonalá ovladatelnost musí být spojená s velmi výraznou bojovností.
Ano, jsme pamětníci a také jsme s dojetím vzpomínali. Jenže lidská pamět je ošidná. viz. můj příspěvek včera 21.22.
Prosím podívejte se na videa psů z letošního MR IPO nebo ovčáků a pak mi vyprávějte něco o opravdovosti a srdci. V 5O stupňových vedrech.
Slučují se zde dvě věci - zatímco ti historičtí psi cvičení na zlobu byli schopni zásahu mimo cvičák, byli tudíž použitelní v praxi. Dělala se avizace, denní, noční,... O dnešních psech, co cvičí v téměř laboratorních podmínkách pouze na kořistnický pud, velmi pochybuju. Pes je vytažen z kotce pouze na krátké vyvenčení a výcvik. Ten se odehrává na cvičáku - hřišti. Revír - pouze zástěny, žádné přírodní prostředí.
napsal(a):
Slučují se zde dvě věci - zatímco ti historičtí psi cvičení na zlobu byli schopni zásahu mimo cvičák, byli tudíž použitelní v praxi. Dělala se avizace, denní, noční,... O dnešních psech, co cvičí v téměř laboratorních podmínkách pouze na kořistnický pud, velmi pochybuju. Pes je vytažen z kotce pouze na krátké vyvenčení a výcvik. Ten se odehrává na cvičáku - hřišti. Revír - pouze zástěny, žádné přírodní prostředí.
Ale nebyli, přestaňme si vyprávět pohádky. Právě tak jako dneska je zajímal jen rukáv a figurant ve vaťáku a zrovna jako dneska bylo pár jedinců, kteří neměli problém kousnut na manžetu. Jojo, když si vzpomenu jak jsme dělávali obrany na nádraží a noční "bojovky" a kolik psů jsme pak hledali po lesích...
A když si vzpomenu jak jsme čučeli, když nám pan Augustin předváděl poslušnost vedle kousajících psů a my to považovali za zázrak...

anonymx
napsal(a):
Ale nebyli, přestaňme si vyprávět pohádky. Právě tak jako dneska je zajímal jen rukáv a figurant ve vaťáku a zrovna jako dneska bylo pár jedinců, kteří neměli problém kousnut na manžetu. Jojo, když si vzpomenu jak jsme dělávali obrany na nádraží a noční "bojovky" a kolik psů jsme pak hledali po lesích...
A když si vzpomenu jak jsme čučeli, když nám pan Augustin předváděl poslušnost vedle kousajících psů a my to považovali za zázrak...
No vida, my jsme žádné psy nikdy neztratili...
Když pohádky, tak pohádky. Mně ale spíš než pohádka připadá dnešní sportovní výcvik jak špatný sen.

A už jede o dům dáállll
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/51691059/Nemecky-ovciak-6-mesacna-fena-na-PREDAJ.php.

rapotacka11
napsal(a):
Bude jí líp, snad jí budou rozumět...
Snad jo.
napsal(a):
A už jede o dům dáállll
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/51691059/Nemecky-ovciak-6-mesacna-fena-na-PREDAJ.php.
Toto nie je moja fena.Ja ju nepredávam. O čo vám ide?

Pak je to podobnost čistě náhodná.

Ondrej967
napsal(a):
Je to z internetu, ja mám skoro presne takú istú...
Tak to jste nás ale neměl klamat.

Ondrej967
napsal(a):
Je to z internetu, ja mám skoro presne takú istú...
Asi sestra, v inzerátu je stejný popis Vaší situace.
Nebudu se vyjadřopvat k fence, které nehlídá, s tím zkušenosti nemám.
Ale zaujala mě definice pastevec versus ovčák.
V zemi původu je kavkazák - kavkazskaja ovčarka, čili kavkazský ovčák, plnící funkci ovčáka. Z mně neznámého důvodu byl u nás kavkazský ovčák přejmenován na kavkazského pasteveckého psa. Jinde na celém světě, je to stále kavkazský ovčák. Takže polemika pastevec/ovčák je v tomto případě docela scestná.

"Takže polemika pastevec/ovčák je v tomto případě docela scestná."
no to v každém případě, kavkazák, bordera, středoazijat či kolie...VSJO ROVNO!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Neregistrovaná1
napsal(a):
Nebudu se vyjadřopvat k fence, které nehlídá, s tím zkušenosti nemám.
Ale zaujala mě definice pastevec versus ovčák.
V zemi původu je kavkazák - kavkazskaja ovčarka, čili kavkazský ovčák, plnící funkci ovčáka. Z mně neznámého důvodu byl u nás kavkazský ovčák přejmenován na kavkazského pasteveckého psa. Jinde na celém světě, je to stále kavkazský ovčák. Takže polemika pastevec/ovčák je v tomto případě docela scestná.
Jediné, co je sporné jsou názvy a překlady do češtiny (které jsou zde kamenem úrazu)
Né vždy ovcharka znamená ovčák!
Ovcharka (rusky) znamená mimo jiné i pastevec, pastevecký, ale také pastýř.
V bosenštině znamená ovčarka - pastýř...
Třeba Shepherd se dá přeložit, jako pastýř, ale i jako ovčák (Caucasian Shepherd - kavkazský pastevecký pes, German Shepherd - Německý ovčák).
Proto se začali ovčáci a pastevci dělit na 2 skupiny, hlavně, co se povah týče...
Jež jsem psala...
Kavkazan ti nikdy ovce nahánět nebude, nikdy nebude hopsat podle člověka, protože se po něm vždy chtělo samostatné myšlení a jednání... na rozdíl od bordery.
A když už jsme u těch pastevců... Pyrenejský mastin je rovněž pastevec, stejně tak, jako Mareman, Tibetská doga atd...
Pastevec se třeba v názvu vůbec neobjevuje a daná rasa pastevcem přesto je

napsal(a):
A už jede o dům dáállll
Tak to je síla! Pryč s ní, že jo, když v šesti měsících nehlídá. Ale v inzerátu píšete, že je vhodná na "stráženie", tak jak to je? Nevěřím, že inzerát není váš.

napsal(a):
Tak to je síla! Pryč s ní, že jo, když v šesti měsících nehlídá. Ale v inzerátu píšete, že je vhodná na "stráženie", tak jak to je? Nevěřím, že inzerát není váš.
Já taky ne, popravdě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jediné, co je sporné jsou názvy a překlady do češtiny (které jsou zde kamenem úrazu)
Né vždy ovcharka znamená ovčák!
Ovcharka (rusky) znamená mimo jiné i pastevec, pastevecký, ale také pastýř.
V bosenštině znamená ovčarka - pastýř...
Třeba Shepherd se dá přeložit, jako pastýř, ale i jako ovčák (Caucasian Shepherd - kavkazský pastevecký pes, German Shepherd - Německý ovčák).
Proto se začali ovčáci a pastevci dělit na 2 skupiny, hlavně, co se povah týče...
Jež jsem psala...
Kavkazan ti nikdy ovce nahánět nebude, nikdy nebude hopsat podle člověka, protože se po něm vždy chtělo samostatné myšlení a jednání... na rozdíl od bordery.
A když už jsme u těch pastevců... Pyrenejský mastin je rovněž pastevec, stejně tak, jako Mareman, Tibetská doga atd...
Pastevec se třeba v názvu vůbec neobjevuje a daná rasa pastevcem přesto je
O žádné spory v názvosloví v překladu nemůže být ani řeč Chce to trochu studia a třeba i stejčka Gůgla. Ovcharka znamená ovčák, význam slova ovčák, posuzoivat, ani rozebírat nebudu.
Pouze u nás, se někdy kolem roku 2000 ČKU rozhodla, z ovčáka udělat pastevce. I když všude ve světě pod FCI i jinými organizacemi je to pořád ovčák.
To dá rozum, že kavkazan nebude lítat kolem ovcí jak nějaká borderka. Ale běžně doprovází stádo a pomáhá udržet stádo pohromadě při přesunech. Jak vidno z videí ze zěmě původu.
Třeba Shepherd se dá přeložit, jako pastýř, ale i jako ovčák (Caucasian Shepherd - kavkazský pastevecký pes, German Shepherd - Německý ovčák)
Tak tam asik taky záleží na tom, do jakého jazyka daný název chcete přeložit, neboli jaká název pro tu rasu používá daná země.
Caucasian Shepherd
- slovensky - Kaukazský ovčiak (na Slovensku je kavkazák stále ovčák)
- polsky - Owczarek kaukaski (v Polsku je kavkazák stále ovčák)
a tak můžu pokračovat do aleluja...
Jen u nás je to v překladu pastevec a proč? Protože my máme pojmenovámí KPP a ne jako všude jinde KO.
Http://zvierata.bazos.sk/inzerat/51608738/Nemecky-ovciak-kupim-fenu.php
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/51691588/Nemecky-ovciak.php
Na 1. inz. fenu kupuje, na dalším prodává .

rapotacka11
napsal(a):
Http://zvierata.bazos.sk/inzerat/51608738/Nemecky-ovciak-kupim-fenu.php
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/51691588/Nemecky-ovciak.php
Na 1. inz. fenu kupuje, na dalším prodává .
Tak co to je, tomu nerozumím
Stejná, stejný věk, nikdo nepozná, nebude ostuda :) Prodal by tomu člověku někdo psa, když jednoduše zjistí, že se jiného zbavuje? Je to smutné, ale není první, ani poslední. Sama jsem dost podobně přišla k fence NO, jí teda už bylo víc a já byla asi už čtvrtý nebo další majitel. Taky nebyla dost ostrá, zároveň ale ani moc do rodiny.

rapotacka11
napsal(a):
Překupník ?
Asi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.9
Neregistrovaná1
napsal(a):
O žádné spory v názvosloví v překladu nemůže být ani řeč Chce to trochu studia a třeba i stejčka Gůgla. Ovcharka znamená ovčák, význam slova ovčák, posuzoivat, ani rozebírat nebudu.
Pouze u nás, se někdy kolem roku 2000 ČKU rozhodla, z ovčáka udělat pastevce. I když všude ve světě pod FCI i jinými organizacemi je to pořád ovčák.
To dá rozum, že kavkazan nebude lítat kolem ovcí jak nějaká borderka. Ale běžně doprovází stádo a pomáhá udržet stádo pohromadě při přesunech. Jak vidno z videí ze zěmě původu.
Jak jistě víš, čeština je velmi různorodá a třeba v angličtině jedno slovo má 6 významů...
Proto jsou překlady nepřesné...
Tak třeba SAO byl také původně ovčák a najednou je z něj středoasijský pastevecký pes...
No, tak uvidíme, až tvůj SAO dospěje, zda se bude chovat jako Německý ovčák (když ovčák je ovčák)
Třeba pochopíš v čem tkví rozdíl v pastevci/ovčákovi...
Sama pochopíš, že fakt nejde o název
Dle tvých slov: "polemika pastevec/ovčák je v tomto případě docela scestná."
Tak uvidíme
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.9
Neregistrovaná1
napsal(a):
Třeba Shepherd se dá přeložit, jako pastýř, ale i jako ovčák (Caucasian Shepherd - kavkazský pastevecký pes, German Shepherd - Německý ovčák)
Tak tam asik taky záleží na tom, do jakého jazyka daný název chcete přeložit, neboli jaká název pro tu rasu používá daná země.
Caucasian Shepherd
- slovensky - Kaukazský ovčiak (na Slovensku je kavkazák stále ovčák)
- polsky - Owczarek kaukaski (v Polsku je kavkazák stále ovčák)
a tak můžu pokračovat do aleluja...
Jen u nás je to v překladu pastevec a proč? Protože my máme pojmenovámí KPP a ne jako všude jinde KO.
K tomu, jak kterýho psa píší v různých státech je též mimo, jak říkám...
Překlad je pokaždý jiný...
Např:
Šarplaninský pastevecký pes (česky):
Perro De Pastor Yugoslavo De Charplanina - španělsky (pastor - pastýř, pastevec)
Jugoslovenski Ovcarski Pas - bosenština (ovcarski - pastevecký)
Jugoslawischer Hirtenhund - německy (hirtenhund - ovčák)
Chien De Berger Yougoslave De Charplanina - (francouzština - chien de berger - ovčák)
Jak vidíš, překlady z různých jazyků do češtiny nic nedokazují...

"Jen u nás je to v překladu pastevec a proč? Protože my máme pojmenovámí KPP a ne jako všude jinde KO. "
No přesně proto, aby se jasně odlišily tyto o 180 st. odlišné skupiny plemen (fyzicky i povahově). Plést si nezávislé, silné, ostré pastevce s ovčáky, kteří žijí pro spolupráci s člověkem, fakt zavání pořádným průserem!
Já mám pyrenejského horského psa (Chien de montagne des Pyrénées) - takže podle logiky Neregistrované (název plemene = použití, charakter, povaha..nechť použiju termíny používané ve standardech) to patrně pastevec není, je to pouze pes žijící v horách...
napsal(a):
"Jen u nás je to v překladu pastevec a proč? Protože my máme pojmenovámí KPP a ne jako všude jinde KO. "
No přesně proto, aby se jasně odlišily tyto o 180 st. odlišné skupiny plemen (fyzicky i povahově). Plést si nezávislé, silné, ostré pastevce s ovčáky, kteří žijí pro spolupráci s člověkem, fakt zavání pořádným průserem!
Já mám pyrenejského horského psa (Chien de montagne des Pyrénées) - takže podle logiky Neregistrované (název plemene = použití, charakter, povaha..nechť použiju termíny používané ve standardech) to patrně pastevec není, je to pouze pes žijící v horách...
Žádným průserem to nezavání, alespoň u mě. Nepletu si pastevce a ovčáky, pouze poukazuji na překlad názvu plemene a příslušnost. Viz můj příspěvek, kde píši o tom, že kavkazák nikdy nebude jako borderka, ale na videích ze země původu je patrné, že je používají nejen na strážení, ale i přehánění "dobytka" na jinou pastvu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak jistě víš, čeština je velmi různorodá a třeba v angličtině jedno slovo má 6 významů...
Proto jsou překlady nepřesné...
Tak třeba SAO byl také původně ovčák a najednou je z něj středoasijský pastevecký pes...
No, tak uvidíme, až tvůj SAO dospěje, zda se bude chovat jako Německý ovčák (když ovčák je ovčák)
Třeba pochopíš v čem tkví rozdíl v pastevci/ovčákovi...
Sama pochopíš, že fakt nejde o název
Dle tvých slov: "polemika pastevec/ovčák je v tomto případě docela scestná."
Tak uvidíme
Až můj SAO dospěje, bude dělat to, co ho naučím a co mu dovolím Pokud ho naučím zahánět naše ovce, tak ho umět bude
Já naprosto přesně vím, co zmanemá pastevec a co ovčák. Zas a znova píši, že poukazuji na název plemene.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.102
Neregistrovaná1
napsal(a):
Jo a ještě něco, proč když je kavkazák teda pastevec, nepatří do skupiny I. FCI ? Ale do skupiny II.? Podle FCI je kavkazák moloss a vůbec ne pastevec, nebo ovčák
FCI skupiny se rozdělovali a rozdělují třeba podle pracovního zařazení a nebo vzhledu, ...
Je potřeba brát v potaz, že FCI skupiny vznikali před mnoha a mnoha lety - plemena se vyvíjejí a některá plemena již od svého původního poslání jsou dost vzdálena).
Plemena molossoidní = dogovitá plemena typu mastifa.
FCI II pod sebe zahrnuje psy, kteří jsou si prakticky podobní - jak v povahách, tak v jejich využití...
Mimojiné i SAO patří mezi molossy
Nikoliv mezi ovčáky, jak ty tvrdíš...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
FCI skupiny se rozdělovali a rozdělují třeba podle pracovního zařazení a nebo vzhledu, ...
Je potřeba brát v potaz, že FCI skupiny vznikali před mnoha a mnoha lety - plemena se vyvíjejí a některá plemena již od svého původního poslání jsou dost vzdálena).
Plemena molossoidní = dogovitá plemena typu mastifa.
FCI II pod sebe zahrnuje psy, kteří jsou si prakticky podobní - jak v povahách, tak v jejich využití...
Mimojiné i SAO patří mezi molossy
Nikoliv mezi ovčáky, jak ty tvrdíš...
Kde konkrétně jsem tvrdila, že SAO patří mezi ovčáky?
Tak jinak. FCI rozděluje podle vzhledu nebo pracovního zařazení. Proč není kavkazák zařazen v pastevcích? Možná proto, že ho FCI neviděla jako pastevce, ale jako molossoidní plemeno.
FCI skupiny vznikaly před mnoha lety, ale už i v té době považovaly kavkazáka ne za pastevce, ale za molosse.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.102
Neregistrovaná1
napsal(a):
Kde konkrétně jsem tvrdila, že SAO patří mezi ovčáky?
Tak jinak. FCI rozděluje podle vzhledu nebo pracovního zařazení. Proč není kavkazák zařazen v pastevcích? Možná proto, že ho FCI neviděla jako pastevce, ale jako molossoidní plemeno.
FCI skupiny vznikaly před mnoha lety, ale už i v té době považovaly kavkazáka ne za pastevce, ale za molosse.
Tak ty tvrdíš, že polemika pastevec/ovčák je zcestná, takže dle tvých slov je kavkazan ovčák, stejně tak, jako středoasiat...
Navíc, pokud bys studovala něco z historie, tak víš, že pastevci (KAO, SAO, JOS, atd) jsou po celém světě známí, pod různými jmény, ovšem patří do FCI II, zatím co praví "ovčáci" patří do skupiny FCI I, protože KAO, atd, NIKDY nepásli, tedy nikdy nepracovali jako ovčáci, ale pomáhal pastýři s hlídáním stáda... (v tom tkví ten rozdíl!) Proto patří do FCI II., dále je už třeba postavou úplně jinde, než je Belgický ovčák, atd...
No, asi tak, vše si povíme, až tvému SAO budou 3 roky, bude v plné fyzické i psychické síle a uvidíme, jak moc se bude chovat, jako ovčák, kterého mu neustále přimykáš
Moment - KPP a další plemena jako SAO, JOS a pod. jsou ve II. FCI skupině u molossů. V I.FCI jsou plemena ovčácká, pastevecká a honácká. Pravý ovčák patří do I. proč ne pravý pastevec?
Povídat si můžeme klidně hned, za 3 roky jsou douhá doba Ne že bych nutně KPP přimykala k ovčákovi, ale na druhou stanu si stojím za tím, že co psa naučíš a jak si jej vychováš, je čistě věc majitele a klidně s KPP můžeš shánět ovce, dobytek a pod.
A nevnucuj mi pořád, že SAO přimykám k ovčákovi, o SAO jsem se vůbec nebavila. Pořád se tu bavím o KPP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.102
Neregistrovaná1
napsal(a):
Moment - KPP a další plemena jako SAO, JOS a pod. jsou ve II. FCI skupině u molossů. V I.FCI jsou plemena ovčácká, pastevecká a honácká. Pravý ovčák patří do I. proč ne pravý pastevec?
Povídat si můžeme klidně hned, za 3 roky jsou douhá doba Ne že bych nutně KPP přimykala k ovčákovi, ale na druhou stanu si stojím za tím, že co psa naučíš a jak si jej vychováš, je čistě věc majitele a klidně s KPP můžeš shánět ovce, dobytek a pod.
A nevnucuj mi pořád, že SAO přimykám k ovčákovi, o SAO jsem se vůbec nebavila. Pořád se tu bavím o KPP.
Znovu si přečti vše, co jsem ti napsala. Odpověď tam máš...
Nene, za ty 3 roky to bude akorát...
Podle toho, co píšeš, máš pastevce doma prvně...
Nečekej, že bude skákat, jak ty pískáš... naučíš ho poslušnosti, naučíš ho nejrůznější blbiny, ale až půjde do tuhýho, tohle vše půjde stranou a bude jednat sám za sebe, nezávisle, ostře bez okolků...
Pak teprve pochopíš, proč pastevec, molossoidního vzhledu nepatří do FCI I.

"ale na druhou stanu si stojím za tím, že co psa naučíš a jak si jej vychováš, je čistě věc majitele a klidně s KPP můžeš shánět ovce, dobytek a pod."
a běhat agility, a dělat sportovku, a...vždyť je to jenom a jenom na majiteli, on ten pes je jenom prázdná nádoba, do které co dáš, to tam bude...ano ano, a proto si pořizujme psy podle chlupů
Tohle není polemika o člověčích slovíčkách a jakémkoliv zaškatulkování, ale o těch psech, těm je to jedno a kvůli pojmenování se nezmění!
Zkopírováno ze stránek CHS KPP, je to hezky stručné a jasné :
"KAVKAZSKÝ PASTEVECKÝ PES (dříve kavkazský ovčák)
Přejmenování pro potřeby českého kynologa bylo opodstatnělé - původní název "ovčák" byl zavádějící - tento pes nebyl nikdy psem ovčáckým. Díky bohatosti českého jazyka nazýváme psy pracující u stáda dvěma výrazy: "pastevecký" a "ovčácký". Jinak je tomu například v ruštině, která zná pro oba typy psů pouze výraz ovčarka (kavkazskaja ovčarka).
Rozdíl:
Ovčácký pes - pes pečující o stádo v součinnosti s člověkem
Pastevecký pes - pes ke střežení stád, samostatně pracující
Tento rozdíl je třeba pochopit. Je třeba pochopit, že mezi uvažováním a z toho plynoucím projevem chování je mezi ovčákem a psem pasteveckým propastný rozdíl. Není to rozdíl v inteligenci, ale v jejím uplatňování a tudíž ve výsledném efektu. Ovčák spolupracuje, pastevecký pes pracuje dle svého vlastního uvážení. Zásadním kriteriem pro uplatnění v chovu v minulých dobách byla odvaha a ostrost.".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nečekej, že bude skákat, jak ty pískáš... naučíš ho poslušnosti, naučíš ho nejrůznější blbiny, ale až půjde do tuhýho, tohle vše půjde stranou a bude jednat sám za sebe, nezávisle, ostře bez okolků...
Poslechni, mě jen stále zajímá, proč když furt tvrdíš, že je KPP pastevec, tak do pastevců nepatří a je v molossech. Neměl by být pastevec tedy ve skupině pastevců? To je oč tu běží. Stále omíláš, že je to pastevec, ale pastevec patří do pastevců. How, už to s tebou rozebírat nebudu, neb FCI má vždy pravdu
Nikoliv drahá, toto je sice můj první SAO, ale nikoli první moloss, mám několik KPP + další plemena. Chovajících se tak, jak já pískám, jednající jak já dovolím. Vše záleží jen na výchově A toho jak ty píšeš " do tuhýho", jsme zažili už mockrát, ale moji psi jednali vždy tak, jak jsem jim já sama dovolila a nikdy jsem nad nimi neztratila kontrolu
napsal(a):
"ale na druhou stanu si stojím za tím, že co psa naučíš a jak si jej vychováš, je čistě věc majitele a klidně s KPP můžeš shánět ovce, dobytek a pod."
a běhat agility, a dělat sportovku, a...vždyť je to jenom a jenom na majiteli, on ten pes je jenom prázdná nádoba, do které co dáš, to tam bude...ano ano, a proto si pořizujme psy podle chlupů
Tohle není polemika o člověčích slovíčkách a jakémkoliv zaškatulkování, ale o těch psech, těm je to jedno a kvůli pojmenování se nezmění!
Zkopírováno ze stránek CHS KPP, je to hezky stručné a jasné :
"KAVKAZSKÝ PASTEVECKÝ PES (dříve kavkazský ovčák)
Přejmenování pro potřeby českého kynologa bylo opodstatnělé - původní název "ovčák" byl zavádějící - tento pes nebyl nikdy psem ovčáckým. Díky bohatosti českého jazyka nazýváme psy pracující u stáda dvěma výrazy: "pastevecký" a "ovčácký". Jinak je tomu například v ruštině, která zná pro oba typy psů pouze výraz ovčarka (kavkazskaja ovčarka).
Rozdíl:
Ovčácký pes - pes pečující o stádo v součinnosti s člověkem
Pastevecký pes - pes ke střežení stád, samostatně pracující
Tento rozdíl je třeba pochopit. Je třeba pochopit, že mezi uvažováním a z toho plynoucím projevem chování je mezi ovčákem a psem pasteveckým propastný rozdíl. Není to rozdíl v inteligenci, ale v jejím uplatňování a tudíž ve výsledném efektu. Ovčák spolupracuje, pastevecký pes pracuje dle svého vlastního uvážení. Zásadním kriteriem pro uplatnění v chovu v minulých dobách byla odvaha a ostrost.".
V roce 1999 Českomoravská kynologická unie schválila změnu názvu tohoto plemene a z “kavkazského ovčáka” se v mžiku stal “kavkazský pastevecký pes”. Bylo to údajně proto, že se nejedná o ovčáckého psa, nýbrž psa pasteveckého, (snaha psy jednoznačně rozškatulkovat). Přesto je nasnadě, zda tato změna byla správná, neboť směrodatný by měl být především název přeložený “z mateřštiny”, který zní “kavkazskaja ovčarka”, tedy kavkazský ovčák.
Autor: Eva Nohelová, Michal Burian
Nevím, podle čeho si pořizuješ psy ty, ale já si je podle chlupů teda rozhodně nepořizuju A pokud jde o sportovku, agility, performance, shánění dobytka, to všechno KPP zvládne. Ale je to jen o přístupu majitele a výchovy
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Než jsem si pořídila svého prvního KPP, tak všichni tvrdili, jak jsou zlí, jak u nich funguje přenesená agrese, jak se s žádným dalším psem nesnese, jak ho budu venčit jen na vodítku, jak ho nenaučím ani chodit u nohy a ať zapomenu na další povely z kynologie, jak mi bude zabíjet zvířata a mnoho dalších bludů, kteří šíří ti, co buďto kavkazáka ani neměli a jen to zase slyšeli a nebo kavkazáka měli, ale nezvládli jeho výchovu.
Za ta léta, co jsem poznala majitele a chovatele KPP jsem zjistila, že naprostá většina nemá se psy problém. Na volno jsem viděla 3 KPP (od 2 různých majitelů) s precizním přivoláním! Mnoho těchto majitelů KPP běžně nechává své psy venčit bez vodítka. Viděla jsem kavkazáky s majitelem, co každé ráno vyháněli na pastvu stádo býků a každý večer to stádo zase zahnali kavkazáci sami do maštale. Viděla jsem, kterak 2 feny (ne sestry a tak by se přeci podle tvrzení snášet neměly), společně hlídají neoplocený statek přímo ve vsi. A můžu pokračovat dál...
Tvrdím, že jakého si vychováš psa, takového psa máš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Neregistrovaná1
napsal(a):
Poslechni, mě jen stále zajímá, proč když furt tvrdíš, že je KPP pastevec, tak do pastevců nepatří a je v molossech. Neměl by být pastevec tedy ve skupině pastevců? To je oč tu běží. Stále omíláš, že je to pastevec, ale pastevec patří do pastevců. How, už to s tebou rozebírat nebudu, neb FCI má vždy pravdu
Nikoliv drahá, toto je sice můj první SAO, ale nikoli první moloss, mám několik KPP + další plemena. Chovajících se tak, jak já pískám, jednající jak já dovolím. Vše záleží jen na výchově A toho jak ty píšeš " do tuhýho", jsme zažili už mockrát, ale moji psi jednali vždy tak, jak jsem jim já sama dovolila a nikdy jsem nad nimi neztratila kontrolu
Aha, takže KAO není pastevec, protože nepatří do FCI I....
Bezva logika!
Ten zbytek ti nevěřím, protože člověk, který chová pastevce by se nikdy nesnížil k takovým frázím, jako "...je to jen o přístupu majitele a výchovy".. Protože každý majitel pastevce ví, že jsou to právě ty geny, které mohou být ukočírované, ale nikdy né úplně podmaněné člověku...
Nu což, dělej jak myslíš a jak umíš...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, takže KAO není pastevec, protože nepatří do FCI I....
Bezva logika!
Ten zbytek ti nevěřím, protože člověk, který chová pastevce by se nikdy nesnížil k takovým frázím, jako "...je to jen o přístupu majitele a výchovy".. Protože každý majitel pastevce ví, že jsou to právě ty geny, které mohou být ukočírované, ale nikdy né úplně podmaněné člověku...
Nu což, dělej jak myslíš a jak umíš...
Bože (pardón na rouhání), já nenapsala, že KPP není pastevec! Kde to čteš? Nečti mezi řádky.
Polemika pastec/ovčák byla kvůli překladu jména ze země původu. Když si přečteš pozorně a ještě jednou moje příspěvky, tak nikde nepíšu, že je KPP a SAO ovčák, nýbrž se pozastavuji nad jménem ze země původu a nad zařazením do skupiny FCI. A ještě, nepiš KAO, to už od 1999 neplatí, teď je to KPP.
Nevěř, je vidět, že jsi měla jen jednoho KPP a ještě nejspíš mizerně vychovaného. Třeba taková Lavaca co tu diskutuje a má mmj. překrásnou fenku KPP a dá mi zapravdu, že je to jen o výchově.
Já nevím proč se tady dohadujete. Všichni víme, že původní dělení plemen podle využití už je dávno jen a jen teorie. Pravda, některá ne tak modní plemena a někteří jedinci a hlavně linie si původní vlohy stále poměrně silně uchovávají a jiní už jsou tak zdegenerovaní, že je škoda o tom mluvit.
Jen si srovnejte kam došly BOC?
Nehádám se, jen poukazuji na fakt pastevec/ovčák. Ale máte pravdu, je to jedno.
Nevím kam došly BOC, tohle plemeno nesleduji. Ale když jsem nedávno viděla dokument o BOC snad z Anglie nebo Irska (byla to ukázka upotřebitelnosti při přehánění stád), vypadaly podstatně jinak, než u nás a sledovat jejich práci, byla krása. Ale jak píši, o tomto plemeni a jeho historii vůbec nic nevím.

Neregistrovaná1
napsal(a):
Nehádám se, jen poukazuji na fakt pastevec/ovčák. Ale máte pravdu, je to jedno.
Nevím kam došly BOC, tohle plemeno nesleduji. Ale když jsem nedávno viděla dokument o BOC snad z Anglie nebo Irska (byla to ukázka upotřebitelnosti při přehánění stád), vypadaly podstatně jinak, než u nás a sledovat jejich práci, byla krása. Ale jak píši, o tomto plemeni a jeho historii vůbec nic nevím.
Taky jsem ten dokument viděla, byla to krása.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Neregistrovaná1
napsal(a):
Bože (pardón na rouhání), já nenapsala, že KPP není pastevec! Kde to čteš? Nečti mezi řádky.
Polemika pastec/ovčák byla kvůli překladu jména ze země původu. Když si přečteš pozorně a ještě jednou moje příspěvky, tak nikde nepíšu, že je KPP a SAO ovčák, nýbrž se pozastavuji nad jménem ze země původu a nad zařazením do skupiny FCI. A ještě, nepiš KAO, to už od 1999 neplatí, teď je to KPP.
Nevěř, je vidět, že jsi měla jen jednoho KPP a ještě nejspíš mizerně vychovaného. Třeba taková Lavaca co tu diskutuje a má mmj. překrásnou fenku KPP a dá mi zapravdu, že je to jen o výchově.
Aha, takže z písmenek poznáš jestli můj KPP byl nebo nebyl vychovaný?
A ty mě znáš? Nebo znáš snad mé psy? Či znalas mé psy? Že toto tvrdíš?
Kpp jsem měla ano, díky jeho bolestivé ztrátě jsem pak po tomto plemenu nesáhla z jednoho prostého důvodu, vše mi ho připomíná...
Proto jsem sáhla po JOS...
A ty jsi mi napsala, že:
Což je přesně to, co říkají někteří majitelé, kteří svého psa dobře nevychovají, všechno svádějí na původ plemene, nebo na geny a kdo ví co ještě. Když promluvíš s majiteli velkých chovek KPP, tak ti tohle tvrzení z velké části vyvrátí, neb to by pak nemohli mít více psů pohromadě.
Hele, nebudu se hádat, každý máme to svoje. Mám KPP perfektně zvládnuté a nejsem sama, kdo to tak má.
Mě taková bolestná ztráta nad fenkou KPP zasáhla nedávno, proto jsem si pořídila SAO jako náhradu a parťáka do smečky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
"Což je přesně to, co říkají někteří majitelé, kteří svého psa dobře nevychovají, všechno svádějí na původ plemene, nebo na geny a kdo ví co ještě. Když promluvíš s majiteli velkých chovek KPP, tak ti tohle tvrzení z velké části vyvrátí, neb to by pak nemohli mít více psů pohromadě."
Kdybys mě znala, tak víš, že k těmhle lidem nepatřím (všichni mí psi bez rozdílu chodí/chodili na volno - vždy s náhubkem a nikdy nebyl jediný problém), jen je potřeba počítat se vším, protože člověk, ikdyž má psa 100% vycvičeného často zapomíná na jednu prostou věc - nikdy člověk neví, co pes vymyslí...
Jestli dovolíš, ráda bych tohle nesmyslné útočení ukončila. Já mám psy, ty máš psy. Jak je má kdo vychované, naučené, nebo ne, je jen jeho problém.
Někde víš jsem psala o tom, jak někteří lidi a dost často jsou to majitelé KPP u kterého nezvládli výchovu píši o tom, jak je KPP těžké a nebezpečné plemeno. Já říkám, že není. Že je to jen o výchově. Ale je na druhou stranu fakt, že cizí psy neovlivníš, když je potkáš.
Ondrej967
napsal(a):
Ta už je určitě vycvičená.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
Ondrej967
napsal(a):
Krustost majitele z žádného psa neudělá drsňáka...to je dobře že ji muckáte, tím víc vás a vaše obydlí bude milovat a jak dospěje bude jej bránit když se k ní budete chovat hnusně tak by taky svoji ostrost po rodičích mohla jednoho dne otočit proti vám.