Dobrý den,
zjistila jsem, že náš pes - 10 měsíců, retrívr má nejspíš v učích svrab... nejprve jsme si mysleli, že je to jen špíná, jelikož se pejsek často a rád válí v hlíně a je venku. Nícméně, když jsem mu ouška čistila, mírně maz zapáchá, je tmavě hnědé barvy. Jiné příznaky ale nemá, neškrábe se ani netřepe hlavou. Chtěla bych se zeptat, čím ouška léčit, četla jsem něco o strogholdu nebo propolisu. Máte nějaké zkušenosti. Děkuji za odpovědi :).
kiekko
napsal(a):
Dobrý den,
zjistila jsem, že náš pes - 10 měsíců, retrívr má nejspíš v učích svrab... nejprve jsme si mysleli, že je to jen špíná, jelikož se pejsek často a rád válí v hlíně a je venku. Nícméně, když jsem mu ouška čistila, mírně maz zapáchá, je tmavě hnědé barvy. Jiné příznaky ale nemá, neškrábe se ani netřepe hlavou. Chtěla bych se zeptat, čím ouška léčit, četla jsem něco o strogholdu nebo propolisu. Máte nějaké zkušenosti. Děkuji za odpovědi :).
Jděte k veterináři, pokud se mu ušní maz nebude zdát fyziologický, udělá výtěr a vyšetří mikroskopem. Pokud to bude zánět nebo svrab, čím dřív, tím líp.
Propolis musíte nějak ztekutit, většinou se dělá alkoholová tinktura, která může i jinak zdravé ucho podráždit a bude hůř než je.
Stronghold koupíte jedině na veterině.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kiekko
napsal(a):
Dobrý den,
Po vyčištění mažte ucho peruánským balzámem alespoň 1týden, svrab by měl ustoupit.
kiekko
napsal(a):
Všem moc děkuji za rady a reakce :) Ještě se zeptám, léčili jste nekdo svrab bez návštěvy veterináře? Nebo například zkusit jen nějaké čístící kapky pro psy volně prodejné v lékarně či zverimexu? Veterinář má teď dovolenou.
Samotné kapky u svrabu nepomohou, možná nějaký přípravek proti cizopasníkům v lékárně, ale slyšela jsem, že ani to nepomůže...

kiekko
napsal(a):
Všem moc děkuji za rady a reakce :) Ještě se zeptám, léčili jste nekdo svrab bez návštěvy veterináře? Nebo například zkusit jen nějaké čístící kapky pro psy volně prodejné v lékarně či zverimexu? Veterinář má teď dovolenou.
Teď jsem Vám to napsala, per.balsámem. Svrsb jsem vyléčila za 5dní.

kiekko
napsal(a):
A ten peruánský balzám koupím kde?
Třeba tady
http://www.vegetalismus.cz/peruansky-balzam-vykurovadlo.
Proboha lidi neblázněte! Veterinární rady na anonymní diskusi - to je vražda. Nikdo z vás ten výtok, co má pes v uších neviděl, nikdo není veterinář, ale všichni znají zaručenou léčbu. Je to opravdu svrab? Nebo jen "obyčejný" zánět? A obyčejný zánět léčit strongholdem... no, myslím si o tom své. Zadavatelko: mazejte k veterináři! Že je ten "váš" na dovolené? Snad je poblíž nějaký další, ne? Tohle mě fakt hlava nebere. Mám v mém okolí "ošéfované" 3 veterináře (a do 30 km je jich nejméně dalších 5) - ten "můj" přece jen není vždycky k dispozici - také jezdí na dovolené, na školení, operuje (nebere telefon) apod. Spoléhat se jen na jednoho, tak to by už jeden z mých psů nejspíš nežil. Poštípaly ho včely, měl strašnou reakci, "můj" vet nebral telefon, musela jsem jet ihned k jinému na injekci. Zadavatelka má nepřítomnost veterináře spíše jako dobrou výmluvu, aby nemusela platit za ošetření (kdekoliv) a bude se snažit raději experimentovat. Nejspíš jen proto hledá rady tady a ne u odborníka.
koňadra
napsal(a):
Proboha lidi neblázněte! Veterinární rady na anonymní diskusi - to je vražda. Nikdo z vás ten výtok, co má pes v uších neviděl, nikdo není veterinář, ale všichni znají zaručenou léčbu. Je to opravdu svrab? Nebo jen "obyčejný" zánět? A obyčejný zánět léčit strongholdem... no, myslím si o tom své. Zadavatelko: mazejte k veterináři! Že je ten "váš" na dovolené? Snad je poblíž nějaký další, ne? Tohle mě fakt hlava nebere. Mám v mém okolí "ošéfované" 3 veterináře (a do 30 km je jich nejméně dalších 5) - ten "můj" přece jen není vždycky k dispozici - také jezdí na dovolené, na školení, operuje (nebere telefon) apod. Spoléhat se jen na jednoho, tak to by už jeden z mých psů nejspíš nežil. Poštípaly ho včely, měl strašnou reakci, "můj" vet nebral telefon, musela jsem jet ihned k jinému na injekci. Zadavatelka má nepřítomnost veterináře spíše jako dobrou výmluvu, aby nemusela platit za ošetření (kdekoliv) a bude se snažit raději experimentovat. Nejspíš jen proto hledá rady tady a ne u odborníka.
Naprosto souhlasím (viz můj první příspěvek). Akorát mě fakt nenapadlo, že by to byla výmluva, že by k tomu vetovi člověk nešel. Omlouvám se, bylo to myšleno dobře, ve smyslu, že to zas finančně taková katastrofa nebude.
napsal(a):
Teď jsem Vám to napsala, per.balsámem. Svrsb jsem vyléčila za 5dní.
Bůh ví, co to vaše zvíře mělo vlastně za nemoc, ale svrab to nebyl určitě! Asi si děláte srandu, protože peruánský balsám rozhodně svrab nevyléčí! Svrab způsobuje parazit (= živočich) a na něj je samotný balsám krátký. Balsám se může používat tak maximálně jako součást masti na svrab, ale léčivou látkou tam je úplně něco jiného. Je to spíše pojivo.

koňadra
napsal(a):
Bůh ví, co to vaše zvíře mělo vlastně za nemoc, ale svrab to nebyl určitě! Asi si děláte srandu, protože peruánský balsám rozhodně svrab nevyléčí! Svrab způsobuje parazit (= živočich) a na něj je samotný balsám krátký. Balsám se může používat tak maximálně jako součást masti na svrab, ale léčivou látkou tam je úplně něco jiného. Je to spíše pojivo.
Prosím, klidněte emoce. Svrab to byl, známá vetka mi to pod mikroskopem potvrdila a ano, zapomněla jsem dopsat, že se před tím ucho musí vyčistit lihovým přípravkem a pak do ucha nanést balsám, tuto procedůru dělat 2x-3x denně.
kiekko
napsal(a):
Dobrý den,
Proč si myslíte že je to svrab? To by si uši pořádně drbal, třepal hlavou a otíral o cokoliv.
Zvýšený výtok ušního mazu může být bakteriální zánět, přemnožené kvasinky, nebo příznak nějaké alergie.
Na to vám stronghold nezabere.
Zkuste mu napřed uši vypláchnout roztokem (třeba Otifréé je volně prodejný v lékárnách) a pořádně vyčistit.
napsal(a):
Prosím, klidněte emoce. Svrab to byl, známá vetka mi to pod mikroskopem potvrdila a ano, zapomněla jsem dopsat, že se před tím ucho musí vyčistit lihovým přípravkem a pak do ucha nanést balsám, tuto procedůru dělat 2x-3x denně.
A to vás ta známá vetka rovnou trochu neprofackovala, abyste - místo otravování chudáka psa týden 3x denně lihovým čištěním a natíráním balzámem - mu nechala aplikovat antiparazitikum?

Žaneta kocková
napsal(a):
A to vás ta známá vetka rovnou trochu neprofackovala, abyste - místo otravování chudáka psa týden 3x denně lihovým čištěním a natíráním balzámem - mu nechala aplikovat antiparazitikum?
Proberte se nebo profackuju jà Vás.

lev
napsal(a):
Víte, dřív nic jiného, než peruánský balsám nebylo a divte se nebo ne, on funguje a dodnes se používá v chirurgii. A nechávám si ho namíchat v lékárně.
Díký, evidentně chytré horákyně nic jiného nez Stronghold neznají.
lev
napsal(a):
Víte, dřív nic jiného, než peruánský balsám nebylo a divte se nebo ne, on funguje a dodnes se používá v chirurgii. A nechávám si ho namíchat v lékárně.
Taky se dřív spusta věcí léčila rtutí a koloidním stříbrem a fungovalo to. V dnešní době jsou ale dostupné účinnější prostředky, jejichž aplikace je pohodlnější i pro zvířata.

Žaneta kocková
napsal(a):
Vám opravdu přijde v pořádku 5 dní 3x denně psovi čistit uši lihem a patlat mu do nich balzám, když se dá aplikovat jednorázově Stronghold?
Jenomže v době, kdy měla čuba tenkrát ten svrab, tak žádnej Stronghold nebyl. A čuba nijak netrpěla, nebuďte úzkostlivá, neznàte lihové kapky na čištění uší? A jak říkám, vyléčila se za 5dní, tak proč bych teđ nemohla poradit, když je to k tématu?
napsal(a):
Jenomže v době, kdy měla čuba tenkrát ten svrab, tak žádnej Stronghold nebyl. A čuba nijak netrpěla, nebuďte úzkostlivá, neznàte lihové kapky na čištění uší? A jak říkám, vyléčila se za 5dní, tak proč bych teđ nemohla poradit, když je to k tématu?
Jo tak to máte říct, že to bylo v době předstrongholdové :D Tak to samozřejmě chápu, když dřív nic jiného nebylo, tak se nic jiného dělat nedalo. Ale v dnešní době naštěstí něco jiného už je a proto nemá smysl radit zastaralé prostředky, když existují lepší a se snažší aplikací, která je zvířeti příjemnější, že... :).

Žaneta kocková
napsal(a):
Jo tak to máte říct, že to bylo v době předstrongholdové :D Tak to samozřejmě chápu, když dřív nic jiného nebylo, tak se nic jiného dělat nedalo. Ale v dnešní době naštěstí něco jiného už je a proto nemá smysl radit zastaralé prostředky, když existují lepší a se snažší aplikací, která je zvířeti příjemnější, že... :).
Jsem ráda, že jsme se pochopily.
Ale přecejen, tady je diskuze, takže jsem jen napsala svoji zkušenost. Myslím, že zadavatelka nebude nijak riskovat a zajde k veterináři a ten už jí něco naordinuje.
napsal(a):
Jsem ráda, že jsme se pochopily.
Ale přecejen, tady je diskuze, takže jsem jen napsala svoji zkušenost. Myslím, že zadavatelka nebude nijak riskovat a zajde k veterináři a ten už jí něco naordinuje.
Já se omlouvám, bývám občas ostřejší, když mě neco vytočí.
Taky doufám, že zadavatelka zajde k veterináři, byť se obávám, že radši bude shánět babské rady po internetu, jen aby tam nemusela :(.

Žaneta kocková
napsal(a):
Já se omlouvám, bývám občas ostřejší, když mě neco vytočí.
Taky doufám, že zadavatelka zajde k veterináři, byť se obávám, že radši bude shánět babské rady po internetu, jen aby tam nemusela :(.
Nic se neděje, já si taky někdy neberu servítky. Snad k němu zajde než se to psovi rozleze.
Omlouvám se, zda jsem svými příspěvky do diskuze vyvolala takové typy reakcí - že za svého psa nechci utrácet. Takhle jsem to opravdu nemyslela! Ale ANO jsem studentka, peníze nazbyt opravdu nemám a s tím, že mě pejsek za poslední pul rok stál asi 5 tisíc (zánět kůže, opakované záněty spojivky, úraz) a se vším jsem IHNED letěla k veterináři, takže pejska opravdu nevystavuji žádným rizikům.
Ale pokud se jedná o věc, která se nezdá být akutní a všimla jsem si ji náhodou při čištění uší a jiné projevy jsem nezaznamela.. tak se raději zeptám tady, přece jen je to web o zvířatech a jde taky snad o DISKUZI, tak proč bych se nezeptala na jiné názory a zkušenosti.
To však ještě neznamená, že se psem k veterináři nepujdu, nicméně jsem nejprve chtěla zkusit něco jiného na vyčištění uší - volně prodejného, bezpečného pro pejska, než bych za návštěvu u veterináře nechala opět nemalou částku.
Jestliže Váš pejsek trpí na záněty kůže a výtok z očí, kloním se spíše k alergii.
Alergici mají zvýšený výtok ušního mazu a na ten se lepí prach a špína. Svůj specifický zápach zvýšený výtok z uší také má. Vodičku na vyplachování uší koupíte v lékárně.
A zkusila bych změnit stravu, potravinové alergie u psů jsou stále častější.
kiekko
napsal(a):
Omlouvám se, zda jsem svými příspěvky do diskuze vyvolala takové typy reakcí - že za svého psa nechci utrácet. Takhle jsem to opravdu nemyslela! Ale ANO jsem studentka, peníze nazbyt opravdu nemám a s tím, že mě pejsek za poslední pul rok stál asi 5 tisíc (zánět kůže, opakované záněty spojivky, úraz) a se vším jsem IHNED letěla k veterináři, takže pejska opravdu nevystavuji žádným rizikům.
Ale pokud se jedná o věc, která se nezdá být akutní a všimla jsem si ji náhodou při čištění uší a jiné projevy jsem nezaznamela.. tak se raději zeptám tady, přece jen je to web o zvířatech a jde taky snad o DISKUZI, tak proč bych se nezeptala na jiné názory a zkušenosti.
To však ještě neznamená, že se psem k veterináři nepujdu, nicméně jsem nejprve chtěla zkusit něco jiného na vyčištění uší - volně prodejného, bezpečného pro pejska, než bych za návštěvu u veterináře nechala opět nemalou částku.
No, nezlobte se na mne, ale experimentovat se dá (co se zdraví týče) s hodně málo věcma. Vám se potíže vašeho psa nezdají akutní? Já vidím, že váš pes měl problémů dost a tím spíš jste měla jít k veterináři HNED (když má váš dovolenou, tak k jinému, veterinářů je všude plno). Pokud má pes zánět, je to pro něj hodně obtěžující, může to skončit chronickým zánětem a hluchotou. Pes by měl co nejdříve dostat kvalitní kapky. Pokud má svrab, tak zase není na co čekat. Nebo chcete, aby vám olezl celý z chlupů? A svrab je i přenosný na člověka. Kvalitní léky zajistí opět veterinář. Ale hlavně, a to především, zcela přesně určí, co tomu psovi vlastně je a podle toho bude řídit léčbu! Žádné experimenty nejsou skutečně na místě. Takže ano, vidím to tak, že chcete jedině ušetřit. A možná, že svými experimenty psa náhodou opravdu vyléčíte, a nebo mu způsobíte daleko větší potíže, ze kterých ho bude muset vytáhnout zase jen veterinář a možná to bude stát mnohem víc, než by vás teď stály jedny kapky do uší.
Vidím, že asi nemá smysl zde vznášet jakékoliv dotazy, protože se to ve většině případu obrátí v podobné obvinující reakce, po kterých člověk vypadá jako sobecký experimentátor, nehledící na potřeby svého psa. Pokud bych taková opravdu byla ani bych tady žádný dotaz nedávala. Pro všeobecný klid, tak jak bylo v plánu, když problém přetrvává, k veterináři pujdu, v žádném případě nechci ohrozit jeho zdraví.
kiekko
napsal(a):
A veterinář muže zjistit na co je pes alergický, nebo je potřeba zkoušet co mu vadí? A mužu se zeptat čím krmíte vy?
Ano, může. Dělají se krevní testy, ty jsou ale bohužel nespolehlivé, nebo kožní testy. Ty kožní určí alergen spolehlivě, ale dělají se pod narkózou a nejsou levné. Zkoušet na vařené stravě co mu vadí je také spolehlivá metoda, když to víte, můžete pak vybírat granule ve kterých to není. Zkoušet měnit granule na slepo není moc vhodné, vadit v nich může opravdu cokoliv.
Já ale nemohu s jistotou tvrdit že máte alergika, jen jsem psala že kožní problémy které často končí zánětem kůže, slzení nebo začervenání očí a větší tvorba ušního mazu, případně i časté ušní záněty jsou příznaky alergie. Většina vetů se tím dál nezabírá, dají psovi atb a prednison. To bohužel nic neřeší a problém se vrátí, když není odstraněna příčina.
Já také začínala krmit psa Brit Care, měl časté kožní vyrážky,2x do roku zánět v uších. Taky jsem nechala u veta hodně peněz. Jiná Vetka mi doporučila Eukanubu dermatosis. Po té problém opravdu zmizel. Je to ale velmi nekvalitní krmivo, tak jsem zkoušela dál.
Mám nevýhodu v tom, že mám mlsouna, některé granule ani neochutnal. Jediné které u něj prošly byla Acana Dog Lamb & Okanagan Apple.
Dávám je jen když nestihnu uvařit, nebo když někam cestujeme. Vařené maso miluje, střídám druhy masa i vnitřnosti, dávám s rýží a zeleninou a pes je zdravý, všechny potíže jsou pryč.
Když seženu něco levně, navařím si do zásoby a dám porce na mrazák. Můj pes má 22kg a ta vařená strava pro něj nevyjde dráž než kvalitní granule. A hlavně, vím co pes žere.
http://zena.centrum.cz/zdravi/novinky/clanek.phtml?id=807671.
kiekko
napsal(a):
Vidím, že asi nemá smysl zde vznášet jakékoliv dotazy, protože se to ve většině případu obrátí v podobné obvinující reakce, po kterých člověk vypadá jako sobecký experimentátor, nehledící na potřeby svého psa. Pokud bych taková opravdu byla ani bych tady žádný dotaz nedávala. Pro všeobecný klid, tak jak bylo v plánu, když problém přetrvává, k veterináři pujdu, v žádném případě nechci ohrozit jeho zdraví.
Neberte si to, tady se vždycky najde někdo kdo Vám vynadá, můžete se zeptat na cokoliv.
K vetovi je nutné jít když si pes bude uši drbat, nebo klepat hlavou, to už pak může být zánět.
Jestli je to jen tmavý maz, na to by atb kapky byly zcela zbytečné.

Pokud si pes uči neškrábe, neklepe hlavou a nejeví známky bolesti, nedramatizovala bych to. to že má v uších maz, nutně neznamená že tam musí být svrab. uši prostě vyčistěte vatou namočenou ve stolním oleji a nechte ho být, uvidíte co bude dál. Prostě pes se válí venku, jistě plave i ve vodě, uši se občas musí čistit. Jinak propolis klidně použít můžete, u našich obou psů ho používám, občas jim vystříkám ušiska preventivně, líh nevadí, používáme to celá rodina i usebe a ještě ani nám ani psům uši neodpadly. to že má pes maz v uších ještě neznamená žádný problém který by nutně musel hned řešit veterinář.
Já vím, neberu si to tak osobně, jen jsem měla potřebu se trošku obhájit, mlčením bych paní jen dala za pravdu ;-) Jinak vám ale moc děkuji za vše, co jste napsala, k veterináři pro jistotu zajdeme a zkusím také zjistit zda je na něco alergický. Ty problémy které pes měl vet označil za vinu nízké imunitě. Za problémy s očima jsme také dali nemalou částku, nicméně léčba atb několikrát neuspěšná. Pejsek má dodnes oči červené, s náznakem vyhžezu třetího víčka - podle veta se to dnes u štěnat spíše neoperuje, bylo nám řečeno, že se to s věkem spraví, takže nevím. Na tak mladého psa je těcj problému prostě až moc.

kiekko
napsal(a):
Já vím, neberu si to tak osobně, jen jsem měla potřebu se trošku obhájit, mlčením bych paní jen dala za pravdu ;-) Jinak vám ale moc děkuji za vše, co jste napsala, k veterináři pro jistotu zajdeme a zkusím také zjistit zda je na něco alergický. Ty problémy které pes měl vet označil za vinu nízké imunitě. Za problémy s očima jsme také dali nemalou částku, nicméně léčba atb několikrát neuspěšná. Pejsek má dodnes oči červené, s náznakem vyhžezu třetího víčka - podle veta se to dnes u štěnat spíše neoperuje, bylo nám řečeno, že se to s věkem spraví, takže nevím. Na tak mladého psa je těcj problému prostě až moc.
K těm očím, mám také retrívra a odmala má s očima problém, červené a dost mu z nich teče, byli jsme i na speciálním vyšetření očí na klinice v praze, neshledali tam nic abnormálního a řekli nám že tito psi na to trpí a že může být trošku alergický a z věkem se to upraví. Budou mu dva roky a už je to mnohem lepší, Oči občas vyplachuji očními kapkami pro lidi, lacrysin, evercil nebo něco na podobné bázi, umělá slza apod. Jinak krmím stejně jako vy brit care a řekla bych že je to celkem slušné krmivo.