Ako ju naučiť aby nechodila tam kam nemá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2015 19:45
serafima

XXX.XXX.251.110

Máme dve psy jednu 4 mesačnú sučku a 7 mesačného psíka. Psík je menší takže s ním nieje problém ale sučka je veľká a máme terasu kde proste psy nesmú chodiť mama tam chce mať od nich pokoj. Ale sučka si myslí aká je inteligentná takže keď tam niesme preskočí taký nízky múr čo tam máme má asi meter. Ak ju tam nájdeme tak hlavne otec ju okríkne a ona sa počúra popri tom vôbec to nerobí že by sa od strachu počúravala keď ju niekto okríkne pri čomkoľvek inom. Len pri tomto. Dobre vie že tam nesmie byť a aj tak tam bude chodiť. Viete mi poradiť ako ju naučiť aby to nerobila? Inak je fakt inteligentná a ľahko sa učí nové povely ale neviem ako ju to naučiť. V momente keď tam niesme tak je tam.

9.7.2015 20:41
anonymx

XXX.XXX.237.215

Zabezpecit to tak, aby tam nemohla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2015 22:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zvyšte jí zábranu at jí nepřeskočí, vždycky jí zdůrazńujte ne, nesmíš a tak.pokud tam náhodou vleze, vyžente jí, nemusíte tvrdě aby se z toho počůrala, stačí normálně, vystrčit ven a nesmíš. naučí se, můj pes je naučený že do určitých míst vůbec nejde, odmala tam nesmí, např doma nemáme dveře, ale leží v chodbě a do kuchyně nevkročí i když tam už dávno žádná zábrana není.

10.7.2015 14:02
inusanka

XXX.XXX.98.58

Hlavně trpělivost, zatím jsou jí proboha čtyři měsíce, co budete dělat, až bude v pubertě?

Neregistrovaný uživatel

10.7.2015 14:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Bože dobrý... nevíte jak se základním výcvikem a máte dvě štěňata?!? Měla jsem štěnda taky dvě, přinesla jsem si je měsíc a půl po sobě. Od začátku se učila v zahradě kam smí a kam nesmí. Neměla jsem nikde zábrany, jen jsem trpělivě vysvětlovala, že se chodí jen po cestě a trávě, do kytek se nesmí...pokud tam pejsa vlezl tak, ne" a odnesla jsem ho zpátky na trávu pochválila, dostal odměnu.100x po sobě. Psi to v pohodě zvládli, hezky se to naučili, i když teď už je zahrada vzrostlá a už to po nich nevyžaduju, stejně do kytek vlezou málo kdy(jen když tam třeba ucítí myš, cizí kočku, zajíce...).

10.7.2015 15:21
serafima

XXX.XXX.251.110

No si predstavte že viem ako so základným výcvikom, na terasu máme jeden vstup a cez ten neprejde keď je to otvorené, ani sa to nesnaží preskočiť, teraz ju učíme aby vôbec ku vchodu nechodili lebo zvyknú si ľahať pred neho, tak sme ju naučili to isté aj druhý ale čo mám akože teraz robiť keď s nami vybabrala? Lebo ona preskočí múrik?! Si myslíte že som ju neučila aby tam nechodila? A robí to len v noci. Síce som už stepovala za dverami aby som ju zakaždým vykázala ale robí to naďalej, správa sa pri tom extrémne stresovo čiže sama si musí uvedomovať že tam proste nemá čo robiť lebo pri ničom inom aj zakázanom sa takto stresovo nespráva, z tohto dôvodu sa aj pri zvýšení hlasu počúra, včera večer som ju ja nachytala prvý krát a len ma videla že idem tak sa počúrala, popri tom na ňu kričíme naozaj málokedy- najčastejšie keď zas naháňa mačku ale nikdy NIKDY sa nepočúrava. A PRI ŽIADNEJ INEJ AKCII TAKTO NEREAGUJE!
A si ešte predstavte že psy sú na to aké sú mladé dobre vycvičené keďže obaja sú veľmi inteligentný a výcvik hrou berú veľmi pozitívne a všetko sa učia krásne.
Napísala som sem dotaz nie aby sa tu božíkovalo aká som neschopná ale aby mi niekto poradil v momente keď ja sama neviem ako ďalej pretože pri tej kope psov čo som mala som toto nikdy nemusela riešiť našťastie.

10.7.2015 16:28
fawnalee

XXX.XXX.229.1

serafima napsal(a):
No si predstavte že viem ako so základným výcvikom, na terasu máme jeden vstup a cez ten neprejde keď je to otvorené, ani sa to nesnaží preskočiť, teraz ju učíme aby vôbec ku vchodu nechodili lebo zvyknú si ľahať pred neho, tak sme ju naučili to isté aj druhý ale čo mám akože teraz robiť keď s nami vybabrala? Lebo ona preskočí múrik?! Si myslíte že som ju neučila aby tam nechodila? A robí to len v noci. Síce som už stepovala za dverami aby som ju zakaždým vykázala ale robí to naďalej, správa sa pri tom extrémne stresovo čiže sama si musí uvedomovať že tam proste nemá čo robiť lebo pri ničom inom aj zakázanom sa takto stresovo nespráva, z tohto dôvodu sa aj pri zvýšení hlasu počúra, včera večer som ju ja nachytala prvý krát a len ma videla že idem tak sa počúrala, popri tom na ňu kričíme naozaj málokedy- najčastejšie keď zas naháňa mačku ale nikdy NIKDY sa nepočúrava. A PRI ŽIADNEJ INEJ AKCII TAKTO NEREAGUJE!
A si ešte predstavte že psy sú na to aké sú mladé dobre vycvičené keďže obaja sú veľmi inteligentný a výcvik hrou berú veľmi pozitívne a všetko sa učia krásne.
Napísala som sem dotaz nie aby sa tu božíkovalo aká som neschopná ale aby mi niekto poradil v momente keď ja sama neviem ako ďalej pretože pri tej kope psov čo som mala som toto nikdy nemusela riešiť našťastie.

Nechápu proč se rozčilujete. Rady se Vám tu přece dostalo, a myslím slušným tónem. Prostě tu zeď nastavte tak, ať se tam nemůže dostat. Tu zeď (múrik) dočasně nastavit tak, aby ji nepřeskočila (pletivo, pár ciel navíc vyskládat atd.). Pokud reaguje stresově už ve chvíli, kdy se tam snaží dostat, tak to pravděpodobně bude tím, že sama ví, že tam nemá co dělat. Ale jak píšete, dělá to v noci. Je to štěně. Tak z toho vcelku logicky vyplývá, že se snaží dostat se co nejblíže ke své "smečce", tj. ke svým lidem. Pokud ji na noc vezmete dovnitř, nebudete muset vůbec řešit to, že se vám snaží dostat na terasu. Ve 4 měsících je ta fenka ještě psí mimino. Co je na tom nepochopitelného? Vy jste v nějakých 5ti letech poslechla všechno, co vám rodiče nařídili nebo zakázali? Asi ne, že. Chovejte se k ní prosím úměrně k jejímu věku a nedivte se, že malé štěně by v noci rádo bylo co nejblíže u svých lidí.

11.7.2015 08:09
Felow

XXX.XXX.188.103

fawnalee napsal(a):
Nechápu proč se rozčilujete. Rady se Vám tu přece dostalo, a myslím slušným tónem. Prostě tu zeď nastavte tak, ať se tam nemůže dostat. Tu zeď (múrik) dočasně nastavit tak, aby ji nepřeskočila (pletivo, pár ciel navíc vyskládat atd.). Pokud reaguje stresově už ve chvíli, kdy se tam snaží dostat, tak to pravděpodobně bude tím, že sama ví, že tam nemá co dělat. Ale jak píšete, dělá to v noci. Je to štěně. Tak z toho vcelku logicky vyplývá, že se snaží dostat se co nejblíže ke své "smečce", tj. ke svým lidem. Pokud ji na noc vezmete dovnitř, nebudete muset vůbec řešit to, že se vám snaží dostat na terasu. Ve 4 měsících je ta fenka ještě psí mimino. Co je na tom nepochopitelného? Vy jste v nějakých 5ti letech poslechla všechno, co vám rodiče nařídili nebo zakázali? Asi ne, že. Chovejte se k ní prosím úměrně k jejímu věku a nedivte se, že malé štěně by v noci rádo bylo co nejblíže u svých lidí.

Naprosto souhlasím s každým slovem, to štěně by tak chtělo být blíže Vám (lidem), že je to pro ně silnější než zákaz, který si s největší pravděpodobností uvědomuje.Je to opravdu miminko, kterému se stýská po vaší společnosti - zvláště v noci a určitě se tím trápí. Snaží se dostat za Vámi - vy jste td přeci její máma a ostatní z Vaší rodiny její smečka. Buďte šťastná, že Vás tak bere-je malá a hledá ochranu u Vás. Pes je smečkové zvíře a nechápe, proč je ze smečky, která ho přijala a kterou přijal i on najednou vyčleňováno - jedná pudově-snaží se k ní dostat zpět a vy ho za to ještě trestáte. Je ve věku, kdy by mělo být co nejvíce s Vámi, tak se navazují správné vazby a socializační chování. V přírodě je vyčlenění jedince ze smečky ten nejhorší trest-obvykle znamená v přírodě nekompromisně mnohokrát i smrt(vlci).Tento zakódovaný pud je pro tak malé štěně opravdu silnější než zákaz, který si uvědomuje a každým vaším dalším "vynadáním" ho neuvěřitelně stresujete. Tím, že se přitom počurá Vám ukazuje naprostou oddanost a podřízenost. Říká vám vlastně : " Dívej-já jsem se podřídila, jsem na té nejspodnější příčce v naší smečce, tak proč mě z ní vyháníš?".

11.7.2015 08:28
Felow

XXX.XXX.188.103

Ještě mě napadla jedna věc. Píšete, že fenka přes den toto nedělá.Tím se mi potvrzuje to, o čem píši v předchozím příspěvku. Přes den fenka svou smečku vidí, má jí okolo sebe, necítí se z ní vyčleněná a jen chápe zákaz nechodit na určité místo-tak ho ze své podřízené pozice plní a respektuje bez větších traumat. Je to přirozené-ve vlčí smečcč panuje také přirozená hierarchije, kde štěňata, jsou-li odkázána nadřazenými jedinci na patřičné místo-podřídí se a nedělá jim to sebemenší potíže.Ale má smečku jinak stále kolem sebe, i když si nedovolí zabrat pelech či potravu nadřazenějšímu jedinci.Nebylo by řešením jí právě na té terásce(když už musí být v noci sama venku) povolit takzvaně být alespoň co nejvíc na dosah své smečce?Vždyť přece v noci vaší maminku na terase neotravuje, když tam z lidí nikdo není a přes den jí nedělá problém poslechnout váš zákaz a z terasy ji vykázat, pokud tam budou lidé. To už, ale pro ni nebude problém, lidi uvidí i uslyší a nebude se cítit vyčleněná a sama, jen poichopí, že má jít o kousek dál, protože na terase je výsostné území Vás-jako nadřazenějších členů smečky.Ona je pes a jako pes uvažuje.Každodenně řeší veliké dilema, proč jí večer ze smečky vyčleníte a ráno ji opět přijmete a tak to jde stále dokola.Zkuste trochu uvažovat jako pes-podle jeho psích zakodovaných pravidel chování - navazují se tak doživotně ty nejpevnější vazby a předchází mnoha zbytečným stresovým situacím na jedné i druhé straně. Snažte se porozumět svému psovi a uvidíte, že on porozumí i Vám a vyplní pak každé vaše přání.

11.7.2015 09:37
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

serafima napsal(a):
Máme dve psy jednu 4 mesačnú sučku a 7 mesačného psíka. Psík je menší takže s ním nieje problém ale sučka je veľká a máme terasu kde proste psy nesmú chodiť mama tam chce mať od nich pokoj. Ale sučka si myslí aká je inteligentná takže keď tam niesme preskočí taký nízky múr čo tam máme má asi meter. Ak ju tam nájdeme tak hlavne otec ju okríkne a ona sa počúra popri tom vôbec to nerobí že by sa od strachu počúravala keď ju niekto okríkne pri čomkoľvek inom. Len pri tomto. Dobre vie že tam nesmie byť a aj tak tam bude chodiť. Viete mi poradiť ako ju naučiť aby to nerobila? Inak je fakt inteligentná a ľahko sa učí nové povely ale neviem ako ju to naučiť. V momente keď tam niesme tak je tam.

Za 5 !

!

11.7.2015 14:29
serafima

XXX.XXX.251.110

To čo ma tu rozčuluje sú hlúpe komentáre viď ten nad mojím a reči v štýle "pane bože..." to ma rozčuluje. Keď nikto nepozná ani mňa ani situáciu len z tých pár písmen čo som napísala súdite jak keby neviem aká katastrofa sa diala, si pripadám že napíšem slovo okríkne- čo v preklade znamená zvýšenie hlasu a veta čo tu robíš, a vy z toho robíte ako by sme toho psa mlátili a týrali. To ma rozčuluje. Felow ďakujem za pekné vysvetlenie. Avšak to viem :( Ja viem že chce k nám byť bližšie bohužiaľ nemôže. Ja nečakám od 4 mesačného psa že bude počúvať na slovo ani nič podobné ale moja rodina áno a nech im vysvetlujem čokoľvek je mi to nadarmo. Pri každom znaku neposlušnosti sa mi vyhrážajú že pôjde preč. Viem že sú to vyhrážky ale pôsobí to na mňa osobne stresovo a 1000x to zhoršujú stupidné komentáre. Skôr som čakala či niekto neporadí nejakú výcvikovú metódu ktorú ešte nepoznám keďže sú tu očividne samí veľký tréneri ktorý na svoje psy ani hlas nezodvihnú.

11.7.2015 14:48
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Keď nikto nepozná ani mňa ani situáciu.....

Vaše otázka svědčí o tom, že netušíte nic o možnostech 4 měs. štěněte.

11.7.2015 15:27
anonymx

XXX.XXX.239.88

Nebudte nastvana, ani mistri vam v tomhle pripade zazracnou metodu neporadi. Proste to zabezpecte tak, aby tam nemohla a nemusela jste ji stressovat (ani sebe).

Přidejte reakci

Přidat smajlík