Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2015 14:06
Adevileyes

XXX.XXX.58.29

Krásný den. Mám 5 měsíční štěně ( fenečku ) odebrané z nelegální množírny ve 4 měsících, přivezené z útulku ( tam bylo týden ). S největší pravděpodobností jde o belgického ovčáka malinois ( maminka byla malinois, otce nevím ). Má panickou hrůzu z aut. Nejde mi o to, aby se těšila na jízdu, ale ona panikaří i když jdeme po chodníku a auto kolem projede. Buď chce utéct, nebo uteče a nebo někam zaleze a nechce jít dál.
Prosím o radu.

14.7.2015 15:23
loolucy

XXX.XXX.60.30

Zaměstnejte ji povely, hračkami, pamlsky. Ať vůbec neví, že tam to auto je, přetahovat se, cokoliv co jí vyvede z oné "hrůzy".

14.7.2015 16:14
koňadra

XXX.XXX.128.31

Chodit, chodit a chodit - po rušných ulicích, křižovatkách. Fenu na vodítku u nohy, nechválit, neutěšovat, dělat, že se nic neděje. Dřív, nebo později si zvykne. Pokud by kamarádila s nějakým jiným psem, chodit i s ním - příklady táhnou.

14.7.2015 17:33
scylla

XXX.XXX.150.32

Chodit na procházky na parkoviště, domluvit se se známými (aby auto nehoukalo), opřít se o ně, zívnout si u toho, kopnout do kola, nechat štěně, aby vás pozorovalo a přišlo se také podívat. Až tohle zvládne, tak nastartovaná auta, pomalu se pohybující auta, vnést v náručí do auta a tak dál.

14.7.2015 18:07
Adevileyes

XXX.XXX.58.29

loolucy: to už jsem zkoušela, hračku okamžitě pustí a škrtí se na vodítku, dělá na něm skoro salta, pamlsky jí nezajímají

koňadra: bydlím v HK, tady jsou všechny ulice rušné , naopak mám pocit, že se to tímto způsobem zhoršuje. Zkoušela jsem i to, že si i k ní dřepnu, držím jí a hladím a koukáme na auta...strachy se rozklepala a počůrala.

Nevím, co za hrůzu má spojenou s autem, vím jen to, že byla od 2 měsíců přivázaná za krk
na betonovým dvoře bez možnosti se proběhnout. Skoro měsíc mi trvalo než se při připínání vodítka nepočůrala strachy. Nesmím na ní zařvat, to se také počůrá a kňučí a plazí se směrem ke mně ( zažila jsem jednou, víckrát jsem nezakřičela ). Ale jinak je úžasná, pokud jdeme bez vodítka, přijde na zavolání, umíme sedni a lehni. Každý den házíme balónek, přinese ho a lehne si, pak teprve balónek pustí.Je hravá a učenlivá.

14.7.2015 18:17
loolucy

XXX.XXX.60.30

Adevileyes napsal(a):
loolucy: to už jsem zkoušela, hračku okamžitě pustí a škrtí se na vodítku, dělá na něm skoro salta, pamlsky jí nezajímají

koňadra: bydlím v HK, tady jsou všechny ulice rušné , naopak mám pocit, že se to tímto způsobem zhoršuje. Zkoušela jsem i to, že si i k ní dřepnu, držím jí a hladím a koukáme na auta...strachy se rozklepala a počůrala.

Nevím, co za hrůzu má spojenou s autem, vím jen to, že byla od 2 měsíců přivázaná za krk
na betonovým dvoře bez možnosti se proběhnout. Skoro měsíc mi trvalo než se při připínání vodítka nepočůrala strachy. Nesmím na ní zařvat, to se také počůrá a kňučí a plazí se směrem ke mně ( zažila jsem jednou, víckrát jsem nezakřičela ). Ale jinak je úžasná, pokud jdeme bez vodítka, přijde na zavolání, umíme sedni a lehni. Každý den házíme balónek, přinese ho a lehne si, pak teprve balónek pustí.Je hravá a učenlivá.

Pokud je to taková citlivka, tak jak bylo zmíněno, hlavně nechválit a nechlácholit, když se bude třepat. Co třeba vyjet někam k vesnici nebo podobně? Vy nemáte auto - šlo by to zkoušet nejdříve s ním - auto nejdříve bez motoru.

Taky jsem cvičila citlivou fenku, měla obdobný problém - hračky ani pamlsky jí nezajímaly, když se dostala do toho svého stavu. Takže jsem jen chodili a chodili, naprosto jsem ji ignorovala - bála se úplně všeho na ulici, takže jsme prostě šla a ona za mnou. jen jsem držela vodítko - když se zastavila, klepala, tak jsem vodítkem cukala, pokud nešla dál, tak jsem si čupla s nataženým vodítkem - jakmile ke mne udělala krok, pochválila jsem ji. Je to běh na dlouhou trať, jde to velmi pomalu, ale věřím, že to zvládnete!

14.7.2015 18:47
anonymx

XXX.XXX.239.249

loolucy napsal(a):
Pokud je to taková citlivka, tak jak bylo zmíněno, hlavně nechválit a nechlácholit, když se bude třepat. Co třeba vyjet někam k vesnici nebo podobně? Vy nemáte auto - šlo by to zkoušet nejdříve s ním - auto nejdříve bez motoru.

Taky jsem cvičila citlivou fenku, měla obdobný problém - hračky ani pamlsky jí nezajímaly, když se dostala do toho svého stavu. Takže jsem jen chodili a chodili, naprosto jsem ji ignorovala - bála se úplně všeho na ulici, takže jsme prostě šla a ona za mnou. jen jsem držela vodítko - když se zastavila, klepala, tak jsem vodítkem cukala, pokud nešla dál, tak jsem si čupla s nataženým vodítkem - jakmile ke mne udělala krok, pochválila jsem ji. Je to běh na dlouhou trať, jde to velmi pomalu, ale věřím, že to zvládnete!

Ano, ale problem je, ze se nesmi stat, povolit nebo to uspechat. Proste to budete muset vymyslet nechodit v dopravnim ruchu dokud se nezlepsi. Nesmi se stat, kdyz zvladne stojici auto aby.kolem ni profrcel.kamion. To.by byla vsechna prace v tahu. Jen jeste, pokud se zasekne, nevsimejte si ji, neobjimejte, nehladte. Zustante v klidu stat a jen.ji pozorujte, jak se trochu zklidni pobidnete.ji.k pohybu a pokud se hne, pochvalit.

14.7.2015 18:57
koňadra

XXX.XXX.128.31

Koňadra: bydlím v HK, tady jsou všechny ulice rušné, naopak mám pocit, že se to tímto způsobem zhoršuje. Zkoušela jsem i to, že si i k ní dřepnu, držím jí a hladím a koukáme na auta...strachy se rozklepala a počůrala.

...a tím jste jí dala najevo, že je to mimořádná situace a ona se bála ještě víc. Opakuji znovu - chodit, chodit a chodit. Nehladit, neutěšovat, nezastavovat. Až později zastavit třeba na křižovatce. Nějaké pozvolné zvykání na parkovišti je - podle mne - celkem k ničemu, jen ten proces prodlužuje. Měla jsem již asi 3 nebo 4 takové psy a jedině to, že jsem s nimi chodila a chodila po rušných silnicích, tak si prostě zvykli. U jednoho psa jsem také přechodně pozorovala zhoršení jeho chování, ale protože nebylo jiné cesty, prostě jsem s ním chodila a chodila, tak si zvykl taky. U zvlášť těžkých případů bych brala s sebou psa, se kterým je kamarád a který se samozřejmě aut nebojí.

15.7.2015 05:26
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
Koňadra: bydlím v HK, tady jsou všechny ulice rušné, naopak mám pocit, že se to tímto způsobem zhoršuje. Zkoušela jsem i to, že si i k ní dřepnu, držím jí a hladím a koukáme na auta...strachy se rozklepala a počůrala.

...a tím jste jí dala najevo, že je to mimořádná situace a ona se bála ještě víc. Opakuji znovu - chodit, chodit a chodit. Nehladit, neutěšovat, nezastavovat. Až později zastavit třeba na křižovatce. Nějaké pozvolné zvykání na parkovišti je - podle mne - celkem k ničemu, jen ten proces prodlužuje. Měla jsem již asi 3 nebo 4 takové psy a jedině to, že jsem s nimi chodila a chodila po rušných silnicích, tak si prostě zvykli. U jednoho psa jsem také přechodně pozorovala zhoršení jeho chování, ale protože nebylo jiné cesty, prostě jsem s ním chodila a chodila, tak si zvykl taky. U zvlášť těžkých případů bych brala s sebou psa, se kterým je kamarád a který se samozřejmě aut nebojí.

No ale co "Koňadro" dělat, když se pes třeba zapře a nechce jít dál nebo si lehne, počůrá se, ale dál jít ne a ne...?

15.7.2015 05:29
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
No ale co "Koňadro" dělat, když se pes třeba zapře a nechce jít dál nebo si lehne, počůrá se, ale dál jít ne a ne...?

Napsala jsem ten dotaz mj. proto, že pes, kterého si půjčuji od příbuzných toto občas udělá - je jak z nějakého animovaného filmu - zapře všechny nohy a nikdo s ním nehne (leda by to muselo být násilím) - např. u veta nebo ucítí háravku, apod. Zde je to však jiná situace než tazatelky - pes odmala v rodině mých příbuzných vyrůstal bez jakékoli výchovy, takže povelů umí naprosté minimum; jediné pozitivum je, že je docela dobře socializován.

15.7.2015 05:45
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):

Takto necitlivý postup ještě bez podpory psovoda a cukáním na vodítku bych určitě nevolila.

V Hk jsou rušné ulice, to je fakt, ale také se dá obejít uličkami a to parkoviště a postupné zvykání u takto reagujícího psa je podle mého názoru lepší volba než cukat vodítkem a vláčet psa v šíleném stresu za sebou po ulicích. Pes jde později do ochranného útlumu.

15.7.2015 08:57
Adevileyes

XXX.XXX.58.29

Dnešní venčení: vyběhla naprosto v pořádku z domu, přivítala se s pejskem, chvíli si pohrála, vše v pohodě. Vzala jsem jí na vodítko, že ještě uděláme větší okruh po méně frekventovaných místech, jakmile však slyšela první auto ( na místě kde projede 10 aut do hodiny ), tak dostala takový strach, že jak se škrtila na vodítku a dělala salta, tak přervala kožený obojek a nastal úprk. Naštěstí běžela jen k domu, kde počkala. Problém je v tom, že mám ze 4 stran vždy po chvilce frekventovanou silnici ( nevýhoda sídlišť ), takže dostat se k řece nebo na louku je bez přejití čtyřproudovky nebo několika silnic nemožné. Co mně zaráží je to, že celé čtyři týdny to bylo víceméně v pohodě a najednou jako když jí něco cvakne v hlavě a bum.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.7.2015 09:36

Adevi..., zkuste si asi tak předevčírem pořídit tuto knihu :
http://www.treninkjerozhovor.cz/
...během včerejška si ji přečíst
na týchže stránkách si pro inspiraci pročíst v sekci "ke stažení" návody a pracovní listy a zamyslet se nad používáním klikru, pro nejistá zvířata opravdu dobrý pomocník.

15.7.2015 09:54
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Adevileyes napsal(a):
Dnešní venčení: vyběhla naprosto v pořádku z domu, přivítala se s pejskem, chvíli si pohrála, vše v pohodě. Vzala jsem jí na vodítko, že ještě uděláme větší okruh po méně frekventovaných místech, jakmile však slyšela první auto ( na místě kde projede 10 aut do hodiny ), tak dostala takový strach, že jak se škrtila na vodítku a dělala salta, tak přervala kožený obojek a nastal úprk. Naštěstí běžela jen k domu, kde počkala. Problém je v tom, že mám ze 4 stran vždy po chvilce frekventovanou silnici ( nevýhoda sídlišť ), takže dostat se k řece nebo na louku je bez přejití čtyřproudovky nebo několika silnic nemožné. Co mně zaráží je to, že celé čtyři týdny to bylo víceméně v pohodě a najednou jako když jí něco cvakne v hlavě a bum.

Jen takový poznatek, místo vodítka bych jí dala postroj, když píšete že byla přivázaná za krk, ono ten tah do kterého se sama dostane může tu paniku umocnit...

15.7.2015 11:55
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Chce to hlavně vytrvat.
Náš malý knírač byl z chovatelské stanice úplně na konci vesnice. Auto viděl poprvé, když jsme si ho ve 3,5 měsících vezli domů.
Sami taky bydlíme v malé vísce na konci - auto občas. Od mala jsme jej brali do velkých měst, aby se otrkal mezi davy lidí, psů a aut..
Taky se škrtil, měl tendence utéct..já se tvářila, že se nic neděje, běžná situace a šla jsem dál i za cenu, že jsem jej (ale mírně ), táhla za sebou...
Děsně se bál kamionů, trolejáků, když zazvonila tramvaj, urval by mi ruku...já jen s úsměvem "ale prosím Tě, Ty jsi trdlo"

Dneska má 10 měsíců, nebojí se ani čerta. Onehdy jsme šli vyprovodit návštěvu na vlak...ten ještě neviděl... vlak přijel klasika, neskutečný pískot brzd... psisko jen kouklo, hm...a vesele si dál očuchávalo "pesemesky" na sloupu..

Prostě chodit, vodit (utáhnout obojek, aby se nevyvlékl), nebo dát postroj a VYTRVAT. Jak sama píšete, obojek už taky zvládá.

Tak hodně štěstí a HLAVNĚ NELITOVAT (PAMATUJTE - NIC SE NEDĚJE!)

15.7.2015 12:08
manbea

XXX.XXX.70.116

Lexaurin má pravdu, v prvé řadě jí dejte hlavně postroj, píšete, že byla odmalička uvázaná, tzn. že obojek má určitě zafixovaný jako omezení a může jí v kritických situacích (projetí auta kolem) ještě mnohonásobně zvyšovat stres. Možná by pro začátek stálo vyzkoušet, zda by jí nepomohlo být na delším vodítku, aby před autem mohla 2-3 metry uskočit, někdy i možnost vědomí, že se může před nebezpečím zachránit mnohému pejskovi pomůže.

15.7.2015 12:12
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Ještě mne napadlo, Hradec má úžasné, široké chodníky. choďte spíše po nich a dál od silnice..to nám taky pomohlo. Mimo jiné jsme v HK trénovali ty trolejáky

15.7.2015 19:03
scylla

XXX.XXX.109.99

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
na týchže stránkách si pro inspiraci pročíst v sekci "ke stažení" návody a pracovní listy a zamyslet se nad používáním klikru, pro nejistá zvířata opravdu dobrý pomocník.

Pro zvíře v tomto stavu ve městě, kde se není možnost ruchu vyhnout, toto asi řešením nebude.

15.7.2015 19:04
scylla

XXX.XXX.109.99

Adevileyes napsal(a):

Proč necháte dělat psa salta na vodítku, přece máte dvě ruce?

15.7.2015 19:19
loolucy

XXX.XXX.60.30

Kdyby jste byla blíž, zajela bych k vám ukázat jak na to, ale ono se takhle těžko radí po internetu. Vždy to záleží na konkrétní situaci. Zkuste pohledat videa, tam to možná lépe pochytíte.

15.7.2015 23:53
Cesmina_Ostrolista

XXX.XXX.63.241

To zalezi ceho vseho se pes boji.
Treba pro Berty je to zcela nevhodne. Kliknuti se bal, pamlsek si vzal jen proto ze "musi". Takze pokus o naklikani skoncil tak, ze si par dni bral veskere pamlsky hodne nejiste.

Jinak pes ve vetsim stresu mnohdy neprijima potravu a snazi se z daneho neprijemneho stavu jen nejak dostat pryc. Vzhledem k tomu, ze po kliknuti musi vzdy nasledovat odmena, tak pokud uz pes prepl do popisovaneho stavu bude tezke az nemozne ho odmenit - jestliva bude nejaky klikr vubec vnimat.
A taky je otazka, za co ho vlastne nakonec klikac zacatecnik omylem odmeni, pokud to bude resit jeste za vcasu pred prepnutim psa...

-
Kdyz vyjdete ven pred barak, tak je tam hned velka silnice? Co treba prvne nechat vycurat mimo ruch. No a muj pes treba zvlada stres lepe, kdyz bezi. Tak pak zkusit, jestli, kdyz pobezite, to nebude lepsi. My to nekdy pouzivali, aby se neprepl. De o to prave tomu prepnuti predchazet...
Jinak taky bych se psem nesla hned do maximalne zatezove situace, kdyz ji neumite jako tym resit.

Pracovat na vzajemne duvere a vazbe mezi vami.
I to blbe sedni, ktere doma nacvicite vam muze pomoci. Sice ne tak, ze ho v tu chvili pouzijete, ale naucite se psa lepe vnimat, pozorovat a i on vas.

A v aute umi jezdit?

16.7.2015 06:58

scylla napsal(a):
Pro zvíře v tomto stavu ve městě, kde se není možnost ruchu vyhnout, toto asi řešením nebude.

Právě proto bude. Sice nevím, co konkrétně "nebude řešením", ale ta kniha popisuje princip přístupu a práce se psem.

pokud jde tohle :
"V Hk jsou rušné ulice, to je fakt, ale také se dá obejít uličkami a to parkoviště a postupné zvykání u takto reagujícího psa je podle mého názoru lepší volba než cukat vodítkem a vláčet psa v šíleném stresu za sebou po ulicích. Pes jde později do ochranného útlumu."
tak ten klikr tam slouží jako posilovač, ujišťovač, upevňovač...o nic jiného nejde
No, vlastně jde o víc, protože pokud se začne pracovat s klikrem (obecně), tak ten pes už ví, je nachystán a natěšen, naladěn do vesela...

"Jinak pes ve vetsim stresu mnohdy neprijima potravu a snazi se z daneho neprijemneho stavu jen nejak dostat pryc. Vzhledem k tomu, ze po kliknuti musi vzdy nasledovat odmena, tak pokud uz pes prepl do popisovaneho stavu bude tezke az nemozne ho odmenit - jestliva bude nejaky klikr vubec vnimat"
No samozřejmě, že ve stresu už nebude klikr vnímat (není to zcela přesné, záleží na míře stresu, klikrem to do určité míry jde zvrátit) a jen de..il by chtěl používat klikr u už vytočeného zvířete. Úkolem je stresu předejít!

16.7.2015 07:22
scylla

XXX.XXX.109.99

Prosím uvědomte si, že tohle není o klikání a odměnách, ale o tom, aby se pes naučil věřit majiteli a jeho prostřednictvím pochopil, že nemá důvod mít strach. Je to v první řadě o vazbě mezi majitelem a psem, teprve potom o čemkoli jiném. Postupy, které doporučujete, s něčím takovým vůbec nepracují, nechávají psa bez opory a podpory, téměř bez vedení. Takto bázlivý pes ale tu oporu a podporu potřebuje víc, než cokoli jiného. Jak se rozebírá v jiném tématu, vaše postupy jsou odosobněné.

16.7.2015 07:26
scylla

XXX.XXX.109.99

Adevileyes napsal(a):

Můžete napsat, prosím, jeslti se bojí aut jako takových nebo zvuku jedoucího auta a na stojící nereaguje? Pak by to mělo o trošku jiné řešení.

16.7.2015 07:29
scylla

XXX.XXX.109.99

Právě proto bude. Sice nevím, co konkrétně "nebude řešením", ale ta kniha popisuje princip přístupu a práce se psem.

pokud jde tohle :
"V Hk jsou rušné ulice, to je fakt, ale také se dá obejít uličkami a to parkoviště a postupné zvykání u takto reagujícího psa je podle mého názoru lepší volba než cukat vodítkem a vláčet psa v šíleném stresu za sebou po ulicích. Pes jde později do ochranného útlumu."
tak ten klikr tam slouží jako posilovač, ujišťovač, upevňovač...o nic jiného nejde
No, vlastně jde o víc, protože pokud se začne pracovat s klikrem (obecně), tak ten pes už ví, je nachystán a natěšen, naladěn do vesela...

"Jinak pes ve vetsim stresu mnohdy neprijima potravu a snazi se z daneho neprijemneho stavu jen nejak dostat pryc. Vzhledem k tomu, ze po kliknuti musi vzdy nasledovat odmena, tak pokud uz pes prepl do popisovaneho stavu bude tezke az nemozne ho odmenit - jestliva bude nejaky klikr vubec vnimat"
No samozřejmě, že ve stresu už nebude klikr vnímat (není to zcela přesné, záleží na míře stresu, klikrem to do určité míry jde zvrátit) a jen de..il by chtěl používat klikr u už vytočeného zvířete. Úkolem je stresu předejít!

Dejte sem tedy konkrétní návod, jak má zadavatelka ve své stiuaci stresu předejít, když bydlí ta, kde bydlí. Buďte prosím konkrétní.

Jen poznámka - viděla jsem video, ve kterém se psi naopak do velkého stresu dostali, pes trénovaný byl naprosto v háji a pes figurant se dostal do stresu během několika minut a oba psi šli do ochranného útlumu, psovodi je nechali naprosto bez opory, bez povzbuzení, bez podpory.

16.7.2015 07:31

scylla napsal(a):
Prosím uvědomte si, že tohle není o klikání a odměnách, ale o tom, aby se pes naučil věřit majiteli a jeho prostřednictvím pochopil, že nemá důvod mít strach. Je to v první řadě o vazbě mezi majitelem a psem, teprve potom o čemkoli jiném. Postupy, které doporučujete, s něčím takovým vůbec nepracují, nechávají psa bez opory a podpory, téměř bez vedení. Takto bázlivý pes ale tu oporu a podporu potřebuje víc, než cokoli jiného. Jak se rozebírá v jiném tématu, vaše postupy jsou odosobněné.

Scylla - není pravda, není pravda a ještě jednou není pravda a to si dovolím tvrdit na základě vlastní nejlepší zkušenosti a ne nějaké virtuální reality. Klikr jako takový vazbu na majitele nenahrazuje, neruší, neničí. Nic takového!

"Postupy, které doporučujete, s něčím takovým vůbec nepracují, nechávají psa bez opory a podpory, téměř bez vedení" - jaké postupy?

16.7.2015 07:39
scylla

XXX.XXX.109.99

Já nepsala, že klikr ruší vazbu mezi psem a majitelem, to jsem nenapsala ani náhodou, tak nevím, proč to popíráte? Já to přece netvrdím.

Postupy, které doporučujete všem, na všechno.

16.7.2015 07:49

"Postupy, které doporučujete, s něčím takovým vůbec nepracují, nechávají psa bez opory a podpory, téměř bez vedení"
tohle znamená co?

"Postupy, které doporučujete všem, na všechno"
to jsou jaké?

16.7.2015 07:49
scylla

XXX.XXX.109.99

Máte SZ. Musím letět.

16.7.2015 09:16
Cesmina_Ostrolista

XXX.XXX.63.241

pokud jde tohle :

Mozna, kdyz nebudete vytrhavat z kontextu a prectete si cely muj prispevek, tak v nem treba najdete:

...My to nekdy pouzivali, aby se neprepl. De o to prave tomu prepnuti predchazet...

a taky dalsi vetu za vasi citaci
..A taky je otazka, za co ho vlastne nakonec klikac zacatecnik omylem odmeni, pokud to bude resit jeste za vcasu pred prepnutim psa...

Takze ano, jde o to stresu predejit - v tom se shodneme. Radeji jsem to ve svem prispevku uvedla hned dvakrat jinymi slovy.

16.7.2015 12:56

scylla napsal(a):
Máte SZ. Musím letět.

Jojo, děkuji, budu reagovat odpoledne

"No a muj pes treba zvlada stres lepe, kdyz bezi"
(jsem si na tohle vzpomněla...) Ano, i pohyb může pomoci stres snížit...

kopretina2000

16.6.2019 23:43
kopretina2000

XXX.XXX.159.6

Dobrý den, docela by mě zajímalo, zda se Vám podařilo pejska uklidnit a vychovat, aby se jedoucích aut nebál. A pokud ano, jak jste to dokázala. Máme podobný problém. Do 2,5 roku se náš pes aut vůbec nebál. Teď už necelý rok z nich má šílenou paniku. Bydlíme kousek od silnice, ale tady se mu s autem nic nepřihodilo. Našeho auta ve vjezdu nebo na dvoře se nebojí, cestování v autě zvládá v pohodě. Vadí mu jedoucí auta, motorky i elektrokola. Snaží se utéct k někomu do vjezdu, je jako v transu, vůbec neposlouchá dokud auto nepřejede. Jinak je to celkem poslušný psisko. Netušíme kdy se mu co stalo. Vloni byl týden v psím hotelu, pak jsme s ním byli na chalupě (je to horská vesnice), kde ho běžně volně pouštíme a mohl se setkat s autem i tam, aniž bychom to my viděli. Příčinu jsme doteď nezjistili. Pamlsky ho nezajímají, hračky taky ne. Bojí se i ohňostrojů a rachejtlí např., to se rozklepe jako osika. Pokud máte radu jak ho odnaučit bát se jedoucích vozidel, budu ráda za funkční radu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík