Dnešní cvičáky a jejich členové

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2015 20:28
jana dante

XXX.XXX.128.35

Jsem už dlouhá léta členkou jednoho kynologického klubu a zdá se mi, že už to není, co to bývávalo. Členů je v klubu stále více (nyní cca 70 - 80), ale zatímco dřív se po cvičení ještě na place zůstávalo a kecalo se a pak jsme se třeba sebrali a šli si ještě na pivko anebo na limonádu, tak poslední roky mi přijde, že se po cvičení každý sbalí a jde si po svých. Když pořádá náš cvičák nějaké akce, ať už jde o zkoušky, semináře anebo předváděčky, stále je to o účasti těch stejných členů, stále je to cca o nějakých deseti lidech a ten zbytek členské základny je naprosto pasivní. To stejné, když se udělá táborák, stále chodí jen těch pár lidí, zbytek jako by nebyl.
Drtivá většina členů na všechny cvičákové akce zkrátka kašle, stejně jako kašle na výcvik. Výcvikáři se můžou rozkrájet a do skonání světa stále znovu a znovu vysvětlovat, ukazovat a snažit se ty lidi a jejich psy něco naučit a pak se ohlédnete za sebe... rok uteče jako voda a ti lidé jsou se svými psy stále tam kde byli před rokem. Nenaučí se nic, nemají snahu.
Dřív byl každý pyšný, že dokázal svého psa připravit na zkoušky, byť by mělo jít o zkoušky základní a bylo otázkou cti se zkoušek zúčastnit, svého psa na ně připravit. Teď už ani ty zkoušky lidi nezajímají.

Jste členy nějakého cvičáku? Jak to chodí u vás? Pro mě je to rok od roku větší zklamání.

14.7.2015 21:25
tapina

XXX.XXX.211.236

jana dante napsal(a):
Jsem už dlouhá léta členkou jednoho kynologického klubu a zdá se mi, že už to není, co to bývávalo. Členů je v klubu stále více (nyní cca 70 - 80), ale zatímco dřív se po cvičení ještě na place zůstávalo a kecalo se a pak jsme se třeba sebrali a šli si ještě na pivko anebo na limonádu, tak poslední roky mi přijde, že se po cvičení každý sbalí a jde si po svých. Když pořádá náš cvičák nějaké akce, ať už jde o zkoušky, semináře anebo předváděčky, stále je to o účasti těch stejných členů, stále je to cca o nějakých deseti lidech a ten zbytek členské základny je naprosto pasivní. To stejné, když se udělá táborák, stále chodí jen těch pár lidí, zbytek jako by nebyl.
Drtivá většina členů na všechny cvičákové akce zkrátka kašle, stejně jako kašle na výcvik. Výcvikáři se můžou rozkrájet a do skonání světa stále znovu a znovu vysvětlovat, ukazovat a snažit se ty lidi a jejich psy něco naučit a pak se ohlédnete za sebe... rok uteče jako voda a ti lidé jsou se svými psy stále tam kde byli před rokem. Nenaučí se nic, nemají snahu.
Dřív byl každý pyšný, že dokázal svého psa připravit na zkoušky, byť by mělo jít o zkoušky základní a bylo otázkou cti se zkoušek zúčastnit, svého psa na ně připravit. Teď už ani ty zkoušky lidi nezajímají.

Jste členy nějakého cvičáku? Jak to chodí u vás? Pro mě je to rok od roku větší zklamání.

Členem nejsem.

Je to asi taky místo od místa. Nebo třeba i o osobních sympatiích. Když jsem šla zde na cvičák, myslela jsem si taky, že se setkám s lidma, kteří mají společný zájem, před/po cvičení popovídáme o psech, časem se poznáme, humor atd., zkrátka, že tam třeba najdu nějaké nové kamarády (i protože jsem se přistěhovala).

Už od začátku základního kurzu to probíhalo tak, že se s vedoucími člověk do žádného osobního rozhovoru pomalu ani nemohl zaplést, občas ani neodpověděli na pozdrav, bylo to, jak vy píšete, že se spolu bavili pořád ti stejní lidi, pak mechanicky odcvičit a pak zas bavení těch stejných lidí. Nevím, jestli by se to zlepšilo, kdybych šla do pokročilých, kde už těch lidí je míň. Ale tak nějak mi to nesedlo. Možná z opačného pohledu - člověk s nezájmem.

Co jsem před lety zažila jinde - přijetí, přivítání, starší členové mladší různě špičkovali, hecovali, člověk třeba někdy až časem přišel, jak to bylo myšleno, nebo viděl; bylo hodně kritiky, zvlášť k lidem, co neměli úplně tradiční plemena, ale taky upřímné uznání, radost. Tady a dnes prostě nic.

14.7.2015 21:57
jana dante

XXX.XXX.128.35

Jenomže u nás to není o tom, že by se těch cca 10 lidí bavilo jen mezi sebou, drželo se stranou od ostatních... to ten zbytek nemá zájem o něco víc než jen odcvičit si jednou týdně poslušnost a nazdar. Špatně jste mě pochopila - to těch pár lidí je o něčem, ten zbytek je o ničem, ne naopak.

14.7.2015 22:07
ekran

XXX.XXX.83.38

Členem nejsem.
Toužila jsem se jím stát, ale můj pes byl v té době už na to starý a nejspíš by ani neměl zájem (kříženec dobrmana, parťák do nepohody, chodil na volno, pár cviků zvládl a hlavně byl vychovaný). Až teď po nějaké době jsem přemluvila kamarádku, já vzala borderáka a šlo se.
To, co nám tam převedli bylo strašné. Nás, tři nováčky, si vzala bokem jedna z hlavních výcvikářů (paní, co má svého dominantního ovčáka celou dobu v autě, s košíkem, jak jinak). Samozřejmě, že hned jako první přišlo, že pes si nesmí dovolit nás tahat (samozřejmě, nesmí, ale když je tam poprvé, kolem je 15 psů a on si k nim ani nesmí čuchnout... ), vzala důvěřivého psa kamarádky (naivní retrívr :-D ) a hned cuk sem, cuk tam.
Svou citlivou borderku jsem ochránila jen tím, že jsem řekla, že je z útulku a že s cizím nepůjde. Naštěstí, pes ze mě vycítil, že mi to není příjemné a šáhnout na sebe opravdu nenechal, vrčel (jinak nemá problém, cizí si ho občas hladí). A taky se choval jako de*il. Ač normálně chodí u nohy, panáčkuje, sedá lehá, chodí mezi nohama, dává pac i ťap, chodí na volno... Tam nic.
Pes kamarádky to samé.
Další překvapení bylo, když přivedla svého psa(toho, co ho pak musela odvést), aby nám ukázala, jak s ním cvičí. Na to, že ho tam bere odmala, má nějakou tu zkoušku... Opravdu typický pes, co vše dělá ze strachu, nebaví ho to. Ano, on tak krásně dělal osmičku mezi nohama, protože na něho tak vztekle hučela, tak krásně udělal mrtvého, protože nad ním měla napřaženou ruku...
A co teprve když jsem se dívala, jak cvičí ostatní a byl tam pán s malou fenečkou, vzhledově podobnou jack russelovi, samozřejmě na stahováku a škubnul s ní tak, že mu vyletěla k hrudi (jo, tohle udělám, když třeba pes vyjede po jiném, ale proto, že nešla přesně u nohy?) a hlavní výcvikář (zatímco jeho pes se škrtil na úvaze) na něho křičel "Dneska má malej leteckej den, musíš jí udělat velkej!"...
A konec? Pes se se mnou celý den nebavil (a to normálně na tohle nehrajeme), kamarádčin pes byl celý nesvůj a jak jsem zjistila později, třetí nováček, štěňátko, prý bylo taky celé mimo.

Vím, že je to celé o lidech, že někomu se tam může líbit, že kdybych hledala dál, našla bych nejspíš ten správný, ale přešla mě chuť.

A na závěr, naši psi jsou v pohodě i bez cvičáku. Chodí jak na volno, tak na vodítku (ve městě), cvičíme blbiny, ale u nohy chodit umí, taky umí spát uprostřed dvora, zatímco kolem nich běhají 3 děti, slepice, kachny a sem tam si někdo přinese morče.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.7.2015 22:12

ekran napsal(a):
Členem nejsem.
Toužila jsem se jím stát, ale můj pes byl v té době už na to starý a nejspíš by ani neměl zájem (kříženec dobrmana, parťák do nepohody, chodil na volno, pár cviků zvládl a hlavně byl vychovaný). Až teď po nějaké době jsem přemluvila kamarádku, já vzala borderáka a šlo se.
To, co nám tam převedli bylo strašné. Nás, tři nováčky, si vzala bokem jedna z hlavních výcvikářů (paní, co má svého dominantního ovčáka celou dobu v autě, s košíkem, jak jinak). Samozřejmě, že hned jako první přišlo, že pes si nesmí dovolit nás tahat (samozřejmě, nesmí, ale když je tam poprvé, kolem je 15 psů a on si k nim ani nesmí čuchnout... ), vzala důvěřivého psa kamarádky (naivní retrívr :-D ) a hned cuk sem, cuk tam.
Svou citlivou borderku jsem ochránila jen tím, že jsem řekla, že je z útulku a že s cizím nepůjde. Naštěstí, pes ze mě vycítil, že mi to není příjemné a šáhnout na sebe opravdu nenechal, vrčel (jinak nemá problém, cizí si ho občas hladí). A taky se choval jako de*il. Ač normálně chodí u nohy, panáčkuje, sedá lehá, chodí mezi nohama, dává pac i ťap, chodí na volno... Tam nic.
Pes kamarádky to samé.
Další překvapení bylo, když přivedla svého psa(toho, co ho pak musela odvést), aby nám ukázala, jak s ním cvičí. Na to, že ho tam bere odmala, má nějakou tu zkoušku... Opravdu typický pes, co vše dělá ze strachu, nebaví ho to. Ano, on tak krásně dělal osmičku mezi nohama, protože na něho tak vztekle hučela, tak krásně udělal mrtvého, protože nad ním měla napřaženou ruku...
A co teprve když jsem se dívala, jak cvičí ostatní a byl tam pán s malou fenečkou, vzhledově podobnou jack russelovi, samozřejmě na stahováku a škubnul s ní tak, že mu vyletěla k hrudi (jo, tohle udělám, když třeba pes vyjede po jiném, ale proto, že nešla přesně u nohy?) a hlavní výcvikář (zatímco jeho pes se škrtil na úvaze) na něho křičel "Dneska má malej leteckej den, musíš jí udělat velkej!"...
A konec? Pes se se mnou celý den nebavil (a to normálně na tohle nehrajeme), kamarádčin pes byl celý nesvůj a jak jsem zjistila později, třetí nováček, štěňátko, prý bylo taky celé mimo.

Vím, že je to celé o lidech, že někomu se tam může líbit, že kdybych hledala dál, našla bych nejspíš ten správný, ale přešla mě chuť.

A na závěr, naši psi jsou v pohodě i bez cvičáku. Chodí jak na volno, tak na vodítku (ve městě), cvičíme blbiny, ale u nohy chodit umí, taky umí spát uprostřed dvora, zatímco kolem nich běhají 3 děti, slepice, kachny a sem tam si někdo přinese morče.

To chápu, že Vás přešla chuť.

14.7.2015 22:17
tapina

XXX.XXX.211.236

jana dante napsal(a):
Jenomže u nás to není o tom, že by se těch cca 10 lidí bavilo jen mezi sebou, drželo se stranou od ostatních... to ten zbytek nemá zájem o něco víc než jen odcvičit si jednou týdně poslušnost a nazdar. Špatně jste mě pochopila - to těch pár lidí je o něčem, ten zbytek je o ničem, ne naopak.

Chápu to, vím, jak jste to myslela. Píšu "pohled z druhé strany". Tady se těch pár lidí opravdu bavilo jen mezi sebou. Když Vám někdo opakovaně neodpoví na pozdrav, asi se mu příště do toho kroužku taky cpát nebudete. Ano, beru, s nováčky je pozdrav až na nástupu, ale o tom to je, to i dělá tu (ne)chuť být v nějakém kolektivu. Dřív, jinde, jsem to nezažila.

14.7.2015 22:18
jana dante

XXX.XXX.128.35

Ekran, ne na každém cvičáku ke psům přistupují takto, věřte, že jsou i cvičáky, kde se cvičí po dobrém

14.7.2015 22:26
ekran

XXX.XXX.83.38

jana dante napsal(a):
Ekran, ne na každém cvičáku ke psům přistupují takto, věřte, že jsou i cvičáky, kde se cvičí po dobrém

A proto píšu:
"Vím, že je to celé o lidech, že někomu se tam může líbit, že kdybych hledala dál, našla bych nejspíš ten správný, ale přešla mě chuť.".

14.7.2015 22:26
tapina

XXX.XXX.211.236

ekran napsal(a):
A proto píšu:
"Vím, že je to celé o lidech, že někomu se tam může líbit, že kdybych hledala dál, našla bych nejspíš ten správný, ale přešla mě chuť.".

přesně!

15.7.2015 05:49
scylla

XXX.XXX.150.32

ekran napsal(a):
A proto píšu:

To je jeden z důvodů, proč nepovažuji cvičák za dobré místo pro psa, proč když chceme cvičit, chodíme s partou kamarádů.

15.7.2015 08:00
mishule

XXX.XXX.99.26

Členem KK nejsem, ale pravidelně chodíme na cvičák, kde jsem opravdu spokojená - já i fenka. Lidi jsou příjemní, jak cvičitelé, tak ostatní "pejskaři". Možná je to tím, že se nás tehdy v březnu sešlo opravdu hodně nových naráz - skoro všichni se štěňaty.

Myslím, že si sedli jak naši psi, tak my, jako celek - každý se baví s každým, všichni si radí navzájem. Mezi i po cvičení vydržíme tlachat opravdu dlouho.

Jsem spokojená jak se stylem výcviku, tak pokroky mého malého lenocha, která se tam vždycky těší jak blázen.

Takže ano, je to o lidech a hlavně o štěstí narazit na ty správné.

15.7.2015 09:19
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jo je to prostě všechno mnohem složitější. Cvičáky jsou dnes (na rozdíl od dob SVAZARMU) jiné. Všechno je dneska o penězích a lidech. Buď přežívají ty vesnické a maloměstské, kde je trochu podpora obce a lidé jsou ze staré gardy, kdy kynologie byla koníček a ne byznys nebo větší města, kde je to malér, většina cvičáků se prostě neužíví a aby "přežili" musí vydělávat, tedy kurzy, školičky apod. a tam jsou nováčci "platící zákazníci". Instruktoři to dělají zadarmo ve svém volnu na úkor svých psů a tak se nedivte, že jen málokterý oplývá vstřícností a iniciativou, zvlášť když se mu někdy sejde skupina opravdu "na infarkt". Vidím to sama. z nově příchozích do kurzů obvykle dříve měla tak 1/3 zájem dál cvičit a člověk to odhadne během prvních 5ti minut a do takových rád "investuje" čas a nervy, ale dnes se sotva najde jeden. Složení příchozích do kurzů se změnilo, lidé nemají moc zájem intenzivně pracovat se svým psem (aspoň v městech), pes je móda, jsou školičky, psychologové a trend "šťastný pes", který je šťastný když si přece může dělat co chce, hlavně ho netýrat výcvikem. Viz.Scylla - cvičák není dobré místo pro psa.

15.7.2015 10:53
Sapp

XXX.XXX.134.241

Dojíždím na jeden vesnický cvičák, ač mám prakticky jeden hned u domu (a další dva velmi blízko), ale zjišťovala jsem informace, formu výcviku atd. Ten, který jsem zvolila odpovídá mým představám, způsobu učení a tréninku. Jsem člověk, co se velmi nerad zavazuje, tudíž jsem byla poměrně dlouho za kurzistu , nyni už jsem se "upsala" .
Tak jako prakticky ve všech kolektivech i zde je tvořeno "zdavé jádro", které vidím neustále a ty, které jsem potkala sporadicky, některé vůbec. Samotnou mě překvapilo, jak málo lidí pokračuje se svým psem ze začátečníků do pokročilých a že v pokročilých se schází neustále ti samí. Pokud je akce, intenzivní výcvik na celý den apod. není tam narváno /co nejvíc členů/ jak bych si myslela(jakože mimořádné cvičení stojí za to a je to nějaký bonus - ale nevyužitý), ale zas a pouze ti stejní, i když pozvání dostali všichni. To, že v začátečnících se stalo, že za nepříznivého počasí jsme byli na place třeba jen dva cvičící a tři výcvikáři bych ještě brala, on každý v mínus deseti není ochotný pobíhat po place, ale že v pokročilých také není narváno a točí se vlastně pořád jen ti samí trošku překvapivé je.
Není to tak, že by se po cvičení šlo na pivo :), většinou každý odchází /vzlášť když mají taky jiné povinnosti, rodinu, malé děti, práci.../ ale každý se baví s každým, kdo se do rozhovoru chce přidat, přidá. Někdy je cvičení skupinové a někdy čekáme při cvičení jednotlivce - a to se dá poklábosit o všem možném. Na zkoušky se u nás připravuje, zájem je

15.7.2015 19:57
tapina

XXX.XXX.211.236

Citace:
"" Většina cvičáků se prostě neužíví a aby "přežili" musí vydělávat, tedy kurzy, školičky apod. a tam jsou nováčci "platící zákazníci". Instruktoři to dělají zadarmo ve svém volnu na úkor svých psů a tak se nedivte, že jen málokterý oplývá vstřícností a iniciativou, zvlášť když se mu někdy sejde skupina opravdu "na infarkt". ""

No tak to teda fakt nechápu... když se něco neuživí, tak to nemá šanci na přežití.

Buďto teda tam jsou platící zákazníci a tudíž to není zadarmo, nebo je cena podhodnocená, ptejme se ale, kdo si ji určil?

Já taky ve svém volnu dělám spoustu věci, některé jsou dokonce i mou profesí, dělám to pro druhé i přestože mi to v tom volnu nikdo nezaplatí, ba mám v tom relativně vysoké náklady. Nenazývám to "na úkor", nikdo mě nenutí to dělat.

Zhroutí se svět, když bude o pár cvičáků míň? Ať zůstanou ti dostatečně zapálení, kteří to prostě tak mají, že chtějí předávat dál své zkušenosti a neberou to "na úkor". Protože ono to jde poznat, když jste někde navíc, stejně jako je super ta kolektivní vina - skupina na infarkt.

Anebo co si nastavit reálné ceny - to by pak člověka nenapadlo nepřijít, nebo chodit a nepřipravovat se (nevyužít toho). Pak by tam byli lidi se zájmem, ostatní by ani nepřišli. Nebo dělat základní výcvik jako individuálky.

""Vidím to sama. z nově příchozích do kurzů obvykle dříve měla tak 1/3 zájem dál cvičit a člověk to odhadne během prvních 5ti minut a do takových rád "investuje" čas a nervy, ale dnes se sotva najde jeden. ""
Super úsudek během 5 minut... Jo, měla jsem křížence jagdteriéra a špice a nyní to své špringr-bull něco, přesně vím, co je ten úsudek během 5 minut a nebylo to o zájmu, jen čistý "rasismus". A můžu porovnat, protože jsem chviličku měla i NO, i když to byla podle mě "blbka", ale nemohla za to, chudák. U NO bylo, "nebojte, to zvládneme", u dvou zmíněných, ač bezproblémových "no, můžete to tady zkusit, ale...".

Představte si, že jsem na tom cvičáku odchodila všech 12 lekcí, ne kvůli penězům, ale protože jsem si říkala, že se to třeba někam pohne. No, fakt ne. I když jsem možná jen byla ve skupině na infarkt - husky, basenji, kavkaz. x rtw, pitbul x kanárská doga, agresivní kolie, agresivní NO -2x, hyperaktivní NO, extrémné bázlivý NO (všichni NO s PP k přípravě před výstavou/k uchovnění). Proboha, proč musí být v 1 kurzu tolik psů? Asi jsem měla dát na těch prvních 5 minut.

15.7.2015 20:58
anonymx

XXX.XXX.136.53

Vite ono to.neni tak jednoduche. Snazime se prezit, protoze.je to nas zivot, konicek ktery se stal casto celym zivotem a kteremu podrizujeme vse, Pokud clovek chodi do prace, domacnost, deti ( a bohuzel dnes v kynologii je zenska prevaha), tak toho volneho casu moc neni. Najit na cvicaku 3-4 lidi, kteri se budou kurzistum venovat zadarmo a jsou toho schopni na urovni je zazrak. Samozrejme cena je jina nez na soukromych cvicacich kde jsou placeni instruktori, ale kvalita tomu ne vzdy odpovida. Ja osobne to delam rada, ale kdyz nevidite vysledek a v 10. lekci opakujete porad to same.. navic ja se.priznam, ze uz mi lidi.jdou nekdy dost na nervy, kdyz vidite sikovne psy a majitele kteremu je pes ukradeny, hlavne aby poslouchal a to ho prece.musite na cvicaku naucit.Ze je ta prace na nem a my jen ukazeme jak na to, to se mu nehodi.
Tak u nas se snazime kurzisty srovnat podle psu a na rasismus si.nehrajeme, max.5-6 psu.. Nekdo i s malym psem "se chytne" na sportovku a nekdo na agility. Pro.mne skupina na infarkt neni o psech, ale casto o majitelich. Ze si poridi nevhodne plemeno a pak jsou nestastni oba, ze prijdou kdyz uz jsou problemy skoro neresitelne, ... prijde 15 lidi a u 10 vas napadne proboha proc si poridili psa?
Kynologie je dnes velmi vynosny byznys. Najit nekoho, kdo vam sve celozivotni zkusenosti a znalosti preda zadarmo je skoro zazrak, ale porad jich jeste par preziva. Bohuzel mladsi generace uz je jinde - je to pomerne snadny zpusob kde se da dobre uzivit a ze vlastne nic neumeji laik.nepozna.

15.7.2015 22:10

anonymx napsal(a):
Vite ono to.neni tak jednoduche. Snazime se prezit, protoze.je to nas zivot, konicek ktery se stal casto celym zivotem a kteremu podrizujeme vse, Pokud clovek chodi do prace, domacnost, deti ( a bohuzel dnes v kynologii je zenska prevaha), tak toho volneho casu moc neni. Najit na cvicaku 3-4 lidi, kteri se budou kurzistum venovat zadarmo a jsou toho schopni na urovni je zazrak. Samozrejme cena je jina nez na soukromych cvicacich kde jsou placeni instruktori, ale kvalita tomu ne vzdy odpovida. Ja osobne to delam rada, ale kdyz nevidite vysledek a v 10. lekci opakujete porad to same.. navic ja se.priznam, ze uz mi lidi.jdou nekdy dost na nervy, kdyz vidite sikovne psy a majitele kteremu je pes ukradeny, hlavne aby poslouchal a to ho prece.musite na cvicaku naucit.Ze je ta prace na nem a my jen ukazeme jak na to, to se mu nehodi.
Tak u nas se snazime kurzisty srovnat podle psu a na rasismus si.nehrajeme, max.5-6 psu.. Nekdo i s malym psem "se chytne" na sportovku a nekdo na agility. Pro.mne skupina na infarkt neni o psech, ale casto o majitelich. Ze si poridi nevhodne plemeno a pak jsou nestastni oba, ze prijdou kdyz uz jsou problemy skoro neresitelne, ... prijde 15 lidi a u 10 vas napadne proboha proc si poridili psa?
Kynologie je dnes velmi vynosny byznys. Najit nekoho, kdo vam sve celozivotni zkusenosti a znalosti preda zadarmo je skoro zazrak, ale porad jich jeste par preziva. Bohuzel mladsi generace uz je jinde - je to pomerne snadny zpusob kde se da dobre uzivit a ze vlastne nic neumeji laik.nepozna.

Nechci být hnusná, ale když si zaplatím kurz a jsem tedy platící zákazník, tak mi není nic do toho, že instruktor to dělá zadarmo. To není problém mě, zákazníka. To je problém cvičáku, jak si to nastaví. A myslím, že všichni stejně platící zákazníci mají nárok na stejnou péči - i když výsledek bude různý a instruktor ho často neovlivní.
Ale nemělo by to být tak, že ze všech stejně platících zákazníků si instruktor vybere 2,3 oblíbence a na ty ostatní se "šklebí" a je odstrkuje.
Nebudu se zlobit, když můj pes odejde s kurzu s malým pokrokem, ale byla bych naštvaná, kdybych cítila odbývání z jakéhokoliv důvodu.
( Není to můj problém, problém se cvičákem nemám - myslím to všeobecně, pro jednoduchost v 1. os.).

15.7.2015 22:24
tapina

XXX.XXX.211.236

Asi jste ten lepší oddíl. I tu docela obětavě radíte zoufalcům, jako jsem já, proč si neuděláte reklamu? Když je tolik lidí se psy a moc zájemců, můžete vybírat, přeci, ne se mořit s něčím bez výsledným, to je pak i to, co má smysl k ničemu.
Přemýšlela jste někdy nad tím, stát se profesionálním instruktorem? Proč se tak nestalo? Omlouvám se za příliš osobní otázku. Nemyslím to zle.

Držím palec. Bude líp.

15.7.2015 22:25
tapina

XXX.XXX.211.236

tapina napsal(a):
Asi jste ten lepší oddíl. I tu docela obětavě radíte zoufalcům, jako jsem já, proč si neuděláte reklamu? Když je tolik lidí se psy a moc zájemců, můžete vybírat, přeci, ne se mořit s něčím bez výsledným, to je pak i to, co má smysl k ničemu.
Přemýšlela jste někdy nad tím, stát se profesionálním instruktorem? Proč se tak nestalo? Omlouvám se za příliš osobní otázku. Nemyslím to zle.

Držím palec. Bude líp.

Pro anonymx.

15.7.2015 22:41

tapina napsal(a):
Pro anonymx.

Vždyť ona je profík.

15.7.2015 22:50
tapina

XXX.XXX.211.236

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vždyť ona je profík.

No bylo tu něco o PRÁCI a z kontextu jsem pochopila, že asi jiné, než se psy a něco o tom, že ZADARMO - pochopila jsem to, že to tak má anonymx. Proč by to psala takhle?

Profesionál myslím jakože profesí - hlavní náplň pracovního času.

Jestli to tak je, tak to už vůbec nechápu ten její první ani následující příspěvek v této diskuzi.

15.7.2015 22:56
anonymx

XXX.XXX.136.53

tapina napsal(a):

Držím palec. Bude líp.

Premyslela, ale aby se tim clovek uzivil musi mit podminky, soukromy cvicak a hlavne spolehlivy team lidi a musi se "umet prodat" a kdyz.vidim jak to delaji ti kolem, tak to bude do smrti "jen konicek"
Orionka-u nas nikoho neodbudeme, ale pokud budete z tech, kteri ani v 10.lekci proste nemaji zajem a na psa kaslou, tak moje intenzita pece bude nulova, jsem jen clovek a radeji se budu venovat tomu kdo projevi snahu.
A jako zakaznik mate na vyber: seminar, individual, soukromy cvicak, ceny jsou dost odlisne.

15.7.2015 23:15
tapina

XXX.XXX.211.236

anonymx napsal(a):
Premyslela, ale aby se tim clovek uzivil musi mit podminky, soukromy cvicak a hlavne spolehlivy team lidi a musi se "umet prodat" a kdyz.vidim jak to delaji ti kolem, tak to bude do smrti "jen konicek"
Orionka-u nas nikoho neodbudeme, ale pokud budete z tech, kteri ani v 10.lekci proste nemaji zajem a na psa kaslou, tak moje intenzita pece bude nulova, jsem jen clovek a radeji se budu venovat tomu kdo projevi snahu.
A jako zakaznik mate na vyber: seminar, individual, soukromy cvicak, ceny jsou dost odlisne.

Základ je tým + podmínky. Naprostý souhlas. Umět se prodat - možná, snad nějak zezačátku trochu nápadu, originality, propagace, třeba článek v místních novinách, facebook, ifauna, ... Pak dál to jsou jen reference, doporučení - to je mnohonásobně víc, než jakákoli reklama a je to "zadarmo"(ne za peníze). Jek vidíte, psů je dneska pomalu víc jak dětí. Když budete dobří, opravdu, budete moct vybírat. Na "ty kolem" kašlete. Vlastně vás v ten moment "ti kolem" ani nebudou zajímat. Každodenní radost z práce, i přes dílčí nezdary je jasné, že to má smysl...

16.7.2015 08:12
kniga

XXX.XXX.128.66

Moc se mi libi to "stejskání" zasloužilých členů KK... Podle mě nepochopení současné pejskařiny atd...

1) většina lidí mířící na cvičák nečeká to co nabízí 80% KK a psích škol. Opravdu nečekají přípravu na nějaké zkoušky, ale spíše rady s výchovou... Když jsem před necelými osmi roky mířila poprvé na cvičák se svojí čtyřměsíční bíglicí čekala jsem něco jiného něž jsem dostala. šla jsem na první hodiny s nadšením, které mě pomerně rychle opustilo. Ale vytrvala jsem protože mě kupodivu trochu chytl ten vycvik, byť jsem to původně neměla nijak v plánu a jen jsem tam šla s tím, že jsem se chtěla něco o psech dozvědě a nějak prostě zskat "návod" na psa...

2) v dnešní době je tolik různých aktivit, že prostě pokud nabzíte jen klasickou poslušnost eventuelně obrany a stopy, tak se nedivte. Aktivnější si mohou vybrat kupřikladu teď populární agility. Pro lidi jaksi lákavější...

3) Prošla jsem si pár cvičáků a psích škol tak tu shrnu své postřehy,

a) Psí škola na kraji sídliště - permanetka 1000, - pokračovací 800, -
Sem jsem zamířila po pořízení svého prvního vysněného psa. Zkušenosti nulové, znalosti taky, na netu mi dávali kartáč. Kolik lidí, tliko různých rad. Tak jsem doufala, že když uvidím naživo na cvičáku co a je co není efektivní, že to ude lepší..
Hodiny pro štěnata probíhali stejně, hodně prostor pro vyhrání psů, troška výcviku... Možnost řádění psů se mi líbila, ale na to jsme chodili mezi psy zadarmo... No výcvik byl, trocha chůze u nohy, sedni, lehni, trocha privolání, ale tak nejak minimálně. Ještě překážky, což bylo super... odchodila jsem celou permici a všimla jsme si jak se lidi opravdu střdali, mizeli a chodili pořád noví. Doufala jsem, že v pokračovacím kurzu to bude lepší... no ehm, nebylo :d I když byli novinky typu odmítání potravy a tak. Ale celkově jsem se nudila a nenaplňovalo to ani moje původní a ani moje nové očekávání...

b) KK VFU (klasika členský poplatek, brigády a za jednotlive veci male poplatky cca 20 kc) - tehdy naprostá bomba, najedou možnost agility, flyballu, poslušnosti jak kalsické tak obedience. Začla jsem si oťukávat co by nás tak bavilo. takže od všeho trochu anic pořádně, ale pořád jsem byla na začátku a bylo to důležité období... Po smrti Spoty jsem tam začla chodit i s novou fenkou. Poslušnost byla luxusní, vedena právě stylem na přípravu na zkoušku a chodili tam právě jen ti, kteří o to měli zájem. Ne tedy ta běžná pejskařská populace!
Bohužel pak přišli zdravodní a další životní komplikace a po přestěhování jak cvičáku i mém jsem tam přestala jezdit... (v současné době tam opětně dojíždím na flyball)

c) odstěhovala jsem se tak jsem šla hledat cvičák v okolí mého nového bydliště.
Zamířila jsme na tennejbližsí cca 3 km od mého domova. Ehm, neříkala jsem moc své zkušenosti, zajímalo mě jak prostě tam vedou výcivk. Těžký "svazarm", poprvé to tedy bylo lepší, a le na druhé a třetí tam byla jiná výcvikářka a ta mi nesedla. Chtěla jsme skrze zkoušky patřit pod nějaký KK tak jsem se to snažila zkousnout, doufala jsem, že se dostaneme do stavu kdy ja budu rada dostavat rady a informace o tom co je třeba špatně, ale že oni budou respektovat třeba to, že opravdu nedám svoji fenu na stahovák a nebudu sní cukat, za to, že mě lehce přechází...Bohžl, když jsem i na třetí lekci dostala dotaz, kde že mám stahovák (na prvních dvou jsem vždy odpověděla, že ho nevedu a vést nebudu) pochopila jsem, že tady fakt spokojená nebudu.

d) KK v Brne - po fiasku s cvičákem v místě bydliště jsem zauvažovao o případném dojíždění do Brna. Cvíčák fajn, výcvikářka byla super jak hned informovala mě i další dva nováčky o tom, že prostě ona bude řkat a ukazovat na svém psu jak to má vypadat, ale že můžeme cvičit klasicky, naváděním nebo tím moderním klikrem... zkrátka ta první lekce se mimoc líbila, bohužel cvičák v té době nebyl oplocen a s loveckou vášní Grace by to mohl být docela problém, když sjem si pak sečetla veškeré první poplatky, tak jsem zjistila, že na to fakt nemám. Chápu, že cvičák něco stojí, překážky a pdoobně, že nejsou zadarmo, ale bylo to nad mojí finanční možností. navíc mi tam fakt vadilo to chybějící oplocení

a zbytek později, jestli to bude někoho zajímat :).

16.7.2015 08:50

anonymx napsal(a):

Nedovedu si představit, že si někdo zaplatí kurz ( ta částka nebývá malá ) a přitom to tam chodí jen odstát a nemá zájem.
Ano, jako zákazník jsem si vybrala soukromý cvičák s velice příjemnou výcvikářkou, která nabízí různé aktivity ( výchovu a poslušnost - nevyžaduje žádný stahovák- agility, stopy, obranu, pracije se všemi plemeny i neplemeny... ).

16.7.2015 09:05
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ale ta částka je malá, běžně tak 100, - Kč za hodinu. To se vám zdá moc?

16.7.2015 09:11
anonymx

XXX.XXX.27.66

Kniga-ale to je právě ten problém
1/ ZKO tedy klasický cvičák je zaměřen na sportovní kynologii, jiné sporty jsou prováděny pod jinými organizacemi, a priori - tedy cvičák je právě příprava na zkoušky, ano v rámci kurzů pro začátečníky pomůžeme s výchovou a základní poslušností.
2/ viz.1/
Orionka- na cvičácích je za kurz obvyklá cena 100, -Kč/hod. To se vám zdá moc?

Neregistrovaný uživatel

16.7.2015 09:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Nedovedu si představit, že si někdo zaplatí kurz ( ta částka nebývá malá ) a přitom to tam chodí jen odstát a nemá zájem.
Ano, jako zákazník jsem si vybrala soukromý cvičák s velice příjemnou výcvikářkou, která nabízí různé aktivity ( výchovu a poslušnost - nevyžaduje žádný stahovák- agility, stopy, obranu, pracije se všemi plemeny i neplemeny... ).

A to já si zase představit dovedu - jednou nedojdou protože je zima, pak zase horko, pak se jim nechce, a ve finále se hrozně diví, že turnus skončil, a jim ještě chybí 4-5 hodin, a strááášně by je najednou chtěli dochodit, i když jim na to doteď byly 3 měsíce málo!
Bohužel dneska je pes módní záležitost, psa má každý, ale chovat se k němu a adekvátně se o něj postarat umí málokdo - 15 let jsem vedla kurzy poslušnosti, a to co na ně poslední roky docházelo byly 2/3 dementů, kterým pes nepatří do rukou (ta 1/3 byli lidi co třeba nevěděli, ale měli k psovi vztah a v hlavě mozek). Dřív to takto nebývalo, protože si psa nepořizoval každý, kdo má do... díru, a poměr blbců v kurzech byl opačný.
A v tomhle s Anonymx naprosto souhlasím, protože letos poprvé si užívám toho, že mí psi nejsou na cvičáku zavření půl dne ve vozíku, ale můžu se jim plně věnovat, protože v tomhle vidím aspoň nějaký smysl.

16.7.2015 09:14

anonymx napsal(a):
Ale ta částka je malá, běžně tak 100, - Kč za hodinu. To se vám zdá moc?

Není to moc ( na soukr.cv. platím víc), ale zas to není tak málo, aby to někdo platil, když ho to nebaví a jen tak tam stál. Proč by to dělal ? Vždyť to není povinnost ( jo, dřív byli kynologové z klubů osvobozeni od poplatku městu - to bylo něco jiného smajlík

16.7.2015 09:41
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Jo je to prostě všechno mnohem složitější. Cvičáky jsou dnes (na rozdíl od dob SVAZARMU) jiné. Všechno je dneska o penězích a lidech. Buď přežívají ty vesnické a maloměstské, kde je trochu podpora obce a lidé jsou ze staré gardy, kdy kynologie byla koníček a ne byznys nebo větší města, kde je to malér, většina cvičáků se prostě neužíví a aby "přežili" musí vydělávat, tedy kurzy, školičky apod. a tam jsou nováčci "platící zákazníci". Instruktoři to dělají zadarmo ve svém volnu na úkor svých psů a tak se nedivte, že jen málokterý oplývá vstřícností a iniciativou, zvlášť když se mu někdy sejde skupina opravdu "na infarkt". Vidím to sama. z nově příchozích do kurzů obvykle dříve měla tak 1/3 zájem dál cvičit a člověk to odhadne během prvních 5ti minut a do takových rád "investuje" čas a nervy, ale dnes se sotva najde jeden. Složení příchozích do kurzů se změnilo, lidé nemají moc zájem intenzivně pracovat se svým psem (aspoň v městech), pes je móda, jsou školičky, psychologové a trend "šťastný pes", který je šťastný když si přece může dělat co chce, hlavně ho netýrat výcvikem. Viz.Scylla - cvičák není dobré místo pro psa.

A Vy si myslíte, že je Váš cvičák dobré místo pro psa? Když u Vás málokterý instruktor oplývá vstřícností a iniciativou?

Možná by stálo za to zamyslet se nad tím, proč se to děje a jestli není chybka na Vaší straně. Jestli to děláte dobře, jestli k Vám ti lidi chodí s radostí, jestli je obsah Vašich kurzů opravdu to, co hledají. Jestli jim náhodou nevnutíte něco, co nechtěli, jen to jako laici na začátku neuměli poznat.

Nejde jen o módu nebo nemódu. Spousta lidí nechce mít doma superposlušné sportovce. Chtějí mít příjemného společníka, případně poradit s problémovým chováním. A pokud jim tohle nenabídnete, tak je jasný, že budou mít kyselé xichty na hodinách. Pro takové lidi jsou mnohem prospěšnější a lákavější procházky v terénu, učení se v situacích, které jsou běžné v každodenním životě. Jít s nimi na to pole a prakticky jim ukázat, jak zaujmout svého psa tak, aby si nehledal zábavu svoji. Třeba běhání za zvěří. Nebo třeba jak projít na ulici kolem druhého psa, aniž by se jim ten jejich věšel jako šílenec do jojošňůry.

Jenže to je prostě všechno o komunikaci s tím konkrétním psem a ne o výcviku. Což Vy bohužel odmítáte přijmout. A proto to u Vás na cvičáku vypadá, jak to vypadá..

16.7.2015 09:42
anonymx

XXX.XXX.27.66

Není to moc ( na soukr.cv. platím víc), ale zas to není tak málo, aby to někdo platil, když ho to nebaví a jen tak tam stál. Proč by to dělal ? Vždyť to není povinnost ( jo, dřív byli kynologové z klubů osvobozeni od poplatku městu - to bylo něco jiného smajlík

A jak jste přišla na to osvobození od poplatků? Dělám kynologii 45 let, ale tohle fakt nikdy nebylo, aspoň v Praze.
Ale zkouška byla nutná u mnoha plemen pro chovnost. Byly dotace od SVAZARMu i měst. Bývávalo...

16.7.2015 10:00

anonymx napsal(a):
A jak jste přišla na to osvobození od poplatků? Dělám kynologii 45 let, ale tohle fakt nikdy nebylo, aspoň v Praze.
Ale zkouška byla nutná u mnoha plemen pro chovnost. Byly dotace od SVAZARMu i měst. Bývávalo...

Já jsem na to osvobození od poplatků nepřišla. U nás to tak za Sazarmu bylo. Měli jsme psa osvobozeného od poplatků, protože cvičil na Svazarmu. Dokonce to bylo už "za nové doby", kdy Svazarm ještě přežíval.

16.7.2015 10:03
mishule

XXX.XXX.99.26

Vy si to nedovedete představit, já se s tím setkávám každý týden na cvičáku.

Jsou lidi, takové to tvrdé jádro, které chodí pravidelně, nebo vynechají jen z důvodů opravdu vážných.

Pak je skupina, která chodí skoro pravidelně, ale jak mile prší nebo je moc horko, nepřijdou.

Další jsou ti, co tam chodí jen stát a se psem dělají kulové - vždy jsou děsně překvapeni, že pes nechápe, co se po něm chce.

No a pak jsou ti, co chodí dvakrát, třikrát, zaplatí za půl roční kurz a už se neukáží nebo přijdou jednou za měsíc a půl a děsně se diví, že třeba můj pes už udělal takový pokrok a jejich ne.

Minule, když bylo to šílené horko jsem dokonce byla jediný člověk (+ výcvikářka), který přišel. (A ne, nebála jsem se o psa v tom vedru - cvičák je těsně u hor, kde bylo příjemných 27 stupňů a sprchlo + dá se schovat v přijemě studené budově).

16.7.2015 10:04

umpa.lumpa napsal(a):
A Vy si myslíte, že je Váš cvičák dobré místo pro psa? Když u Vás málokterý instruktor oplývá vstřícností a iniciativou?

Možná by stálo za to zamyslet se nad tím, proč se to děje a jestli není chybka na Vaší straně. Jestli to děláte dobře, jestli k Vám ti lidi chodí s radostí, jestli je obsah Vašich kurzů opravdu to, co hledají. Jestli jim náhodou nevnutíte něco, co nechtěli, jen to jako laici na začátku neuměli poznat.

Nejde jen o módu nebo nemódu. Spousta lidí nechce mít doma superposlušné sportovce. Chtějí mít příjemného společníka, případně poradit s problémovým chováním. A pokud jim tohle nenabídnete, tak je jasný, že budou mít kyselé xichty na hodinách. Pro takové lidi jsou mnohem prospěšnější a lákavější procházky v terénu, učení se v situacích, které jsou běžné v každodenním životě. Jít s nimi na to pole a prakticky jim ukázat, jak zaujmout svého psa tak, aby si nehledal zábavu svoji. Třeba běhání za zvěří. Nebo třeba jak projít na ulici kolem druhého psa, aniž by se jim ten jejich věšel jako šílenec do jojošňůry.

Jenže to je prostě všechno o komunikaci s tím konkrétním psem a ne o výcviku. Což Vy bohužel odmítáte přijmout. A proto to u Vás na cvičáku vypadá, jak to vypadá..

Procházky městem se svými cvičenci také zdejší instruktorka dělá. Je hezké sledovat kolemjdoucí, když 10 ukázněných pejsků obchází kašnu na náměstí, posedá na schodech u muzea.

16.7.2015 11:59
anonymx

XXX.XXX.27.66

Orionka - vy asi fakt netušíte jak vypadá takový kurz. V kurzu fakt nemůžete po nikom požadovat ani základ pro eventuální budoucí sportovce, ti se vedou absolutně jinak. Příjemný společník, spíš bych to nazvala bezproblémový. Učení v terénu je krásná idea, ale obvykle dost neproveditelná, protože většina psů neumí ani chodit na vodítku, natož přijít na zavolání, pokud vůbec aspoň reagují na svoje jméno. Oplocený pozemek je nutnost. My v kurzech psy necvičíme, učíme především majitele jak vůbec se psem zacházet a "komunikovat" a věřte tomu, že je to dřina. Jediné co by se měli naučit je chodit na vodítku, ne u nohy, ale netahat, přijít na zavolání, sednout, lehnout, eventuálně zůstat na místě. To samozřejmě v přítomnosti jiných psů. Pokud je někdo ve skupině na tom tak dobře, že může mimo oplocení, samozřejmě se to využije. Ona ta hodina s 5ti psy je dost krátká. A to je po ní nevyženeme, ale samozřejmě zůstávají déle (pokud mají zájem).

16.7.2015 12:16

anonymx napsal(a):
Orionka - vy asi fakt netušíte jak vypadá takový kurz. V kurzu fakt nemůžete po nikom požadovat ani základ pro eventuální budoucí sportovce, ti se vedou absolutně jinak. Příjemný společník, spíš bych to nazvala bezproblémový. Učení v terénu je krásná idea, ale obvykle dost neproveditelná, protože většina psů neumí ani chodit na vodítku, natož přijít na zavolání, pokud vůbec aspoň reagují na svoje jméno. Oplocený pozemek je nutnost. My v kurzech psy necvičíme, učíme především majitele jak vůbec se psem zacházet a "komunikovat" a věřte tomu, že je to dřina. Jediné co by se měli naučit je chodit na vodítku, ne u nohy, ale netahat, přijít na zavolání, sednout, lehnout, eventuálně zůstat na místě. To samozřejmě v přítomnosti jiných psů. Pokud je někdo ve skupině na tom tak dobře, že může mimo oplocení, samozřejmě se to využije. Ona ta hodina s 5ti psy je dost krátká. A to je po ní nevyženeme, ale samozřejmě zůstávají déle (pokud mají zájem).

Opravdu nevím, jak vypadá kurz u vás. Vím jak vypadá kurz " u nás" ( úvozovky proto, že jsem byla jen frekventant kurzů ), kam také přijdou mnohdy psi vychovou netknutí. Na závěr kurzu se může většina z nich vycházky do města zůčastnit.
Cvičák má oplocený pozemek a ke cvičení se většinou využívají i louky okolo. Kdo si není jistý, cvičí se psem na vodítku. V zimě se cvičí v pronajaté hale.
Nebudu dávat odkaz na stránky, majitelka - cvičitelka má stálý převis zájemců smajlík

16.7.2015 12:41
anonymx

XXX.XXX.27.66

My jsme jen obyčejný cvičák, louku sice máme, ale do města už je to z ruky, to by všicni museli autem a o hale v zimě se nám může akorát tak zdát.

16.7.2015 13:56
kniga

XXX.XXX.128.66

anonymx napsal(a):
Kniga-ale to je právě ten problém
1/ ZKO tedy klasický cvičák je zaměřen na sportovní kynologii, jiné sporty jsou prováděny pod jinými organizacemi, a priori - tedy cvičák je právě příprava na zkoušky, ano v rámci kurzů pro začátečníky pomůžeme s výchovou a základní poslušností.
2/ viz.1/
Orionka- na cvičácích je za kurz obvyklá cena 100, -Kč/hod. To se vám zdá moc?

AnomyxMno a prave proto se pak nediv, že cvičáky jsou poloprázdné, že nově příchozí nemaj zájem... Že se nudí...
Sice z toho co píšeš je to snad u vas kapánek jiné, ale opětně co jsem psala 80% ZKO, KK a psích škol nenabízí to co ti lidé podvědomě očekávají.
A pokud ty napíšeš, že během pěti minut odhadneš, no sorry, možná tady je také část problému. Pokud druhá strana vycítí, že ty je stejně máš už ve škatulce, ti stejně nic nesvedou...
Pokud nenabízíte žádné další aktivity, aby jste těm lidem ukázali jak je pes vlastně skvělý a co se s ním dá dělat a proč má cenu cvičit něco co v běžném životě ten člověk vlastně nepotřebuje tak opětně se tam nudí, kurz nedochodí nebo chodí linkavě.
POKUD by z hodiny odcházeli pokaždé obohaceni asi by jejich přístup byl jiný!

Jop 100 kč za sedni, lehni, vstan, chuze na voditku u nohy a to pokaždé stejné dokola je docela dost..

Orionka pokud se jedná o Brno tak asi vím o kom je řeč a ta je opravdu naprosto suprová, bohužel pro mě prostě neutahnutelné finančně... Ale přesně to je o něčem úplně jiném... a zajímavé, že tenhle typ výcvikářů má vždy plno, nakonec kupodivu dokáží i lidi co tam dojdou jen na výchovu nadchnout třeba aspoň pro ZOP a ZZO nebo i dál, že!

16.7.2015 14:03
kniga

XXX.XXX.128.66

mishule napsal(a):
Vy si to nedovedete představit, já se s tím setkávám každý týden na cvičáku.

Jsou lidi, takové to tvrdé jádro, které chodí pravidelně, nebo vynechají jen z důvodů opravdu vážných.

Pak je skupina, která chodí skoro pravidelně, ale jak mile prší nebo je moc horko, nepřijdou.

Další jsou ti, co tam chodí jen stát a se psem dělají kulové - vždy jsou děsně překvapeni, že pes nechápe, co se po něm chce.

No a pak jsou ti, co chodí dvakrát, třikrát, zaplatí za půl roční kurz a už se neukáží nebo přijdou jednou za měsíc a půl a děsně se diví, že třeba můj pes už udělal takový pokrok a jejich ne.

Minule, když bylo to šílené horko jsem dokonce byla jediný člověk (+ výcvikářka), který přišel. (A ne, nebála jsem se o psa v tom vedru - cvičák je těsně u hor, kde bylo příjemných 27 stupňů a sprchlo + dá se schovat v přijemě studené budově).

Ja to znala také... a po té co už vím co vím dávám větší podíl viny tomu kdo dělá výcvik, než těm účastníků...
Hmm, příjemných 27 stupnů :D
Byli lidi informovaní třeba o tom, že v případě vedra se bude sedět v klubovně a udělá se teoretická hodina?

16.7.2015 14:05

kniga napsal(a):
AnomyxMno a prave proto se pak nediv, že cvičáky jsou poloprázdné, že nově příchozí nemaj zájem... Že se nudí...
Sice z toho co píšeš je to snad u vas kapánek jiné, ale opětně co jsem psala 80% ZKO, KK a psích škol nenabízí to co ti lidé podvědomě očekávají.
A pokud ty napíšeš, že během pěti minut odhadneš, no sorry, možná tady je také část problému. Pokud druhá strana vycítí, že ty je stejně máš už ve škatulce, ti stejně nic nesvedou...
Pokud nenabízíte žádné další aktivity, aby jste těm lidem ukázali jak je pes vlastně skvělý a co se s ním dá dělat a proč má cenu cvičit něco co v běžném životě ten člověk vlastně nepotřebuje tak opětně se tam nudí, kurz nedochodí nebo chodí linkavě.

Jop 100 kč za sedni, lehni, vstan, chuze na voditku u nohy a to pokaždé stejné dokola je docela dost..

Orionka pokud se jedná o Brno tak asi vím o kom je řeč a ta je opravdu naprosto suprová, bohužel pro mě prostě neutahnutelné finančně... Ale přesně to je o něčem úplně jiném... a zajímavé, že tenhle typ výcvikářů má vždy plno, nakonec kupodivu dokáží i lidi co tam dojdou jen na výchovu nadchnout třeba aspoň pro ZOP a ZZO nebo i dál, že!

Není to Brno. A má po základním kurzu ( i zkoušky je možné složit a skládají se každý rok ) pokračování v agility, dogdancinku, obedience, coursing, stopy... i obrana se dá zkusit s hostujícím figurantem.

16.7.2015 14:11

Není to Brno. A má po základním kurzu ( i zkoušky je možné složit a skládají se každý rok ) pokračování v agility, dogdancinku, obedience, coursing, stopy... i obrana se dá zkusit s hostujícím figurantem.

..."No a pak jsou ti, co chodí dvakrát, třikrát, zaplatí za půl roční kurz a už se neukáží "...
A ti jsou pravým darem z nebes. Maximální výnos s minimálním nákladem smajlík

Je to reakce na Mishule !

16.7.2015 14:15
mishule

XXX.XXX.99.26

kniga napsal(a):
Ja to znala také... a po té co už vím co vím dávám větší podíl viny tomu kdo dělá výcvik, než těm účastníků...
Hmm, příjemných 27 stupnů :D
Byli lidi informovaní třeba o tom, že v případě vedra se bude sedět v klubovně a udělá se teoretická hodina?

Budete se divit, ale pod horami, když je pod mrakem tak 27 stupňů je opravdu fajn, ani jeden pes, kterého jsme vzali na plac nebyl přehřátý. ;)

A o tom, že v případě nepříznivého počasí, ať padají kroupy nebo jsou tropy, se bude cvičit uvnitř (není to klubovna, ale sál), o tom jsou všichni informováni při začátcích kurzu. ;) Cvičitelka vždy informuje, že se psi se cvičí v jakémkoli počasí, jen se v případě extrému přesuneme dovnitř.

U vás je to možná v tom, kdo cvičí, u nás je to rozhodně v lidech. Většina si totiž myslí, že je pes bude poslouchat po dvou hodinách a odmítají si připustit, že výcvik je holt běh na dlouhou trať. :).

16.7.2015 14:37
kniga

XXX.XXX.128.66

mishule napsal(a):
Budete se divit, ale pod horami, když je pod mrakem tak 27 stupňů je opravdu fajn, ani jeden pes, kterého jsme vzali na plac nebyl přehřátý. ;)

A o tom, že v případě nepříznivého počasí, ať padají kroupy nebo jsou tropy, se bude cvičit uvnitř (není to klubovna, ale sál), o tom jsou všichni informováni při začátcích kurzu. ;) Cvičitelka vždy informuje, že se psi se cvičí v jakémkoli počasí, jen se v případě extrému přesuneme dovnitř.

U vás je to možná v tom, kdo cvičí, u nás je to rozhodně v lidech. Většina si totiž myslí, že je pes bude poslouchat po dvou hodinách a odmítají si připustit, že výcvik je holt běh na dlouhou trať. :).

Mishule tak takovy cvicak zavidim... ale azse co treba zamerit se teda na to co se tam cvici a jak, ze to ty lidi nelaka se zdvihnout, ano lidi cekaji jednoduchy navod, ceklaji ze se bude cvicit pes a ne ze vycvik je vlastne o tom, ze se cvici majitel... na druhou stranu kolik z nich opravdu vyuzije to co se maji v tom kurzu naucit? ja take obcas bojovala s nechutí a být vedro tak mám dobrou výmluvu, proc znova znova delat sedni, lehni, vstan, k noze...

16.7.2015 14:38
kniga

XXX.XXX.128.66

Orionka Ostava? :D ne je super videt, ze to spouste vycvikaru jde, a kdyz ma clovek nekoho takoveho v blizksoti je to desne fajn.

16.7.2015 14:44
anonymx

XXX.XXX.133.176

kniga napsal(a):

Nerozumime si a verte mi, ze fakt staci 5 minut s majitelem a mam jasno. Pokud ocekava "neco jineho", v zadnem pripade z nej nebudu tahat penize, ale poslu ho jinam.To plati i pro jine "extremy". Ale u mne se nikdo nenudi a lide odchazeji spokojeni.
Mozna se vam cena zda dost, ale tech par cviku za 10 lekci je skoro zazrak a zvladnou to ti, kteri chteji. Nulta hodina je teorie,1. Obvykle probiha naucit lidi.navazat kontakt se psem a najit motivaci. O vstan jsem nemluvila a chybi privolani. Navic aby se psi nenudili je vse prokladano hrou a prekonavanim prekazek.

16.7.2015 15:22
kniga

XXX.XXX.238.220

anonymx napsal(a):
Nerozumime si a verte mi, ze fakt staci 5 minut s majitelem a mam jasno. Pokud ocekava "neco jineho", v zadnem pripade z nej nebudu tahat penize, ale poslu ho jinam.To plati i pro jine "extremy". Ale u mne se nikdo nenudi a lide odchazeji spokojeni.
Mozna se vam cena zda dost, ale tech par cviku za 10 lekci je skoro zazrak a zvladnou to ti, kteri chteji. Nulta hodina je teorie,1. Obvykle probiha naucit lidi.navazat kontakt se psem a najit motivaci. O vstan jsem nemluvila a chybi privolani. Navic aby se psi nenudili je vse prokladano hrou a prekonavanim prekazek.

Mno asi fakt mluvime o koze a o voze. Mela jsem dojem, ze vam vadi, ze vetsina lidi necvici se psy dal, ze chodi linkave, ze se nesnazi atd.
Pokid tohle vse, ale odhadnete za pet minut kde je problem?

Chjo ano, a k cemu pekne prosim vas potrebuje bezny pes, sedni, lehni? znam dost sidlistnich spokojenych psu, kteri tyto povely neumi vubec. Proc taky! To je to o cem furt mluvim... ze se pak neni co divit, kdyz se lidi uci z jejich pohledu zbytecnou vec...
je jedno jestli ucite vstan nebo ne, ale v konecnem dusledku uz jsem videla dost psu kteri by povel vstan vyuzili v realu vic jak to sedni smajlíksmajlík

jinak asi opravdu spis patrite k 20% lepsich, z meho pohledu! coz je fajne!
jeste ke hre, je myslena hra psu mezi sebou nebo hra psovoda se svym psem?

16.7.2015 15:23
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):

Instruktoři to dělají zadarmo ve svém volnu na úkor svých psů a tak se nedivte, že jen málokterý oplývá vstřícností a iniciativou, zvlášť když se mu někdy sejde skupina opravdu "na infarkt". Vidím to sama. z nově příchozích do kurzů obvykle dříve měla tak 1/3 zájem dál cvičit a člověk to odhadne během prvních 5ti minut a do takových rád "investuje" čas a nervy, ale dnes se sotva najde jeden.

Odcházejí spokojení? Jeden z pěti? Hmmmm. Vy si hrozně ráda protiřečíte.

16.7.2015 15:41

..." a k cemu pekne prosim vas potrebuje bezny pes, sedni, lehni?"...
Tak tady si vám dovolím oponovat. Nastoupím se psem do autobusu, vlaku a zůstane stát jak trubka uprostřed uličky? Ne, poveluji lehni, sedni ( podle okolností) a zůstaň. Je fakt, že mu třeba můžu říkat "hají", ale přece jen to sedni, lehni je normálnější.
Sedni, lehni, zastav, stojí, zůstaň a ke mně ( nebo pocem ) jsou základní povely, které musí umět a ještě "ticho", "stačí", "dost". Navíc "nedám" a "moje" smajlík.
To jen tak to co mě napadlo. Pro nás ještě "prožeň kozla", ale to opravdu sídlištní pes nepotřebuje smajlík

16.7.2015 15:50
kniga

XXX.XXX.238.220

Orionka jezdim vlakem a busem temer denne. Cast psu si sama lehne, sedne. cast jich zustane stat. Cemu vadi, ldyz pes stoji? nekteri se tak citi jistejsi, ze jim lidi neslapnou na packy a ocas... ja pro sve feny pouzivqm v doprave povelu "plac" pro oznaceni mista kde maji byt, zda tam budou lezet, sedet nebo stat je jejich vec! Takze za me si pes ma umet v mhd zalezt na misto kde nezavazi, mezi stojicim a lezicim psem v ulicce rozdil neni.

jo! STUJ! zatracene dulezity povel... nesetkala jsem se v beznem cvicakovem kurzu pro zacouny s nim bohuzel... ano privolani, alfa a omega. Stejne tak PUST... to nepopiram...

16.7.2015 15:53
kniga

XXX.XXX.238.220

Napisu to jinak, kdybych nekdy vedla kurz pro zacatecniky, zacla bych mimo privolani, nejakym psim kouskem na efekt.. proste neco cim by se mohli panicci chlubit. Jako otocka, panacek, stridani tlapek. Urcite by to do pristi lekce procvicilo doma vice lidi nez nudne lehni/sedni. chapes co tim chci rict?

Neregistrovaný uživatel

16.7.2015 16:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Orionka jezdim vlakem a busem temer denne. Cast psu si sama lehne, sedne. cast jich zustane stat. Cemu vadi, ldyz pes stoji? nekteri se tak citi jistejsi, ze jim lidi neslapnou na packy a ocas... ja pro sve feny pouzivqm v doprave povelu "plac" pro oznaceni mista kde maji byt, zda tam budou lezet, sedet nebo stat je jejich vec! Takze za me si pes ma umet v mhd zalezt na misto kde nezavazi, mezi stojicim a lezicim psem v ulicce rozdil neni.

jo! STUJ! zatracene dulezity povel... nesetkala jsem se v beznem cvicakovem kurzu pro zacouny s nim bohuzel... ano privolani, alfa a omega. Stejne tak PUST... to nepopiram...

jo! STUJ! zatracene dulezity povel... nesetkala jsem se v beznem cvicakovem kurzu pro zacouny s nim bohuzel.

těžko chtít po začátečnících v základním kurzu povel k zastavení na dálku - to se s něma budu raději věnovat kvalitnímu přivolání, protože to splní účel i za to "stůj!". A když už bych chtěla teda mermomocí učit kurzisty zastavovací povel, tak použiju položení, protože je to spolehlivější (je jedno jestli na povel, místo, lehni dawn, nebo něco jinýho).

16.7.2015 16:05
kniga

XXX.XXX.238.220

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

jo! STUJ! zatracene dulezity povel... nesetkala jsem se v beznem cvicakovem kurzu pro zacouny s nim bohuzel.

těžko chtít po začátečnících v základním kurzu povel k zastavení na dálku - to se s něma budu raději věnovat kvalitnímu přivolání, protože to splní účel i za to "stůj!". A když už bych chtěla teda mermomocí učit kurzisty zastavovací povel, tak použiju položení, protože je to spolehlivější (je jedno jestli na povel, místo, lehni dawn, nebo něco jinýho).

Proto jsem napsala ze privolani je alfa a omega. Stuj neni nutne ucit hned jako zastaveni na dalku, ale pomoci her a podobne v blizkosti panecka... nemyslete hned na stuj ze zkousek... myslete na stuj v realnem zivote... a ano lehni nebo "zadaunovani" je na dalku casto uxinejsi, ale optne u zacatecniku fakt nemam na mysli zastaveni na 10 m od panecka...

16.7.2015 16:20
mishule

XXX.XXX.99.26

kniga napsal(a):
Proto jsem napsala ze privolani je alfa a omega. Stuj neni nutne ucit hned jako zastaveni na dalku, ale pomoci her a podobne v blizkosti panecka... nemyslete hned na stuj ze zkousek... myslete na stuj v realnem zivote... a ano lehni nebo "zadaunovani" je na dalku casto uxinejsi, ale optne u zacatecniku fakt nemam na mysli zastaveni na 10 m od panecka...

My třeba v začátečnících stůj trénujeme, je teda pravda, že moje feňule je jedna z mála, která se k tomu už propracovala, ale cvičíme to u klasického odložení. To se nejdřív naučila s lehnutím, pak se sedem a teď trénujeme ve stoje. Povel "stůj" díky tomu pochopila snadno. Je schopná se v chůzi zastavit a zůstat stát, dokud neřeknu/neukážu jinak.

16.7.2015 16:32
kniga

XXX.XXX.138.132

mishule napsal(a):
My třeba v začátečnících stůj trénujeme, je teda pravda, že moje feňule je jedna z mála, která se k tomu už propracovala, ale cvičíme to u klasického odložení. To se nejdřív naučila s lehnutím, pak se sedem a teď trénujeme ve stoje. Povel "stůj" díky tomu pochopila snadno. Je schopná se v chůzi zastavit a zůstat stát, dokud neřeknu/neukážu jinak.

Asi vazne dost dobry oddil smajlík ten cvicak ti fakt zavidim!
osobne, ale uz preferuju a mladou ucim tak, ze povel zustan ignurujeme a proste "lehni" bude platit dokud nebude jiny znamy nebo uvolnovaci povel. smajlík

Neregistrovaný uživatel

16.7.2015 16:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):

Stůj na zkoušky jsem opravdu nemyslela - k čemu by tomu kurzistovi asi tak bylo?
Další problém je, že ti lidi, co příjdou do kurzu, si se psem až na vyjímky hrát ani neumí, a pochvalu, nebo nějaký gesto, kterým dají psovi najevo že něco dělá správně/špatně, aby z nich člověk páčil heverem. Hry ještě jdou jakž takž ve školičce pro štěňátka, a většinou jsem tam byla stejně jediný, kdo si se psy kurzistů opravdu hrál, zatímco majitelé čuměli jak trubky, že lezu s jejich štěnětem do tunelu, tahám se o uzlík apod..... Lidi si prostě dneska tak nějak hrát neumí, nebo se bojí, aby se nedejbože neušpinili

16.7.2015 16:54
kniga

XXX.XXX.138.132

Inspektor ano, ano, neumeji, nevedi... a kdyz jim to nikdo nerekne, neporadi, neukaze! proto se AnonymX ptamjestli ta hra je hra se psy nebo s panecky...
A to jsem tim taky myslela, tohle hrani, pochvaly atd. to by se melo ucit, zduraznovat potreba toho... jojo!

16.7.2015 17:01

kniga napsal(a):
Napisu to jinak, kdybych nekdy vedla kurz pro zacatecniky, zacla bych mimo privolani, nejakym psim kouskem na efekt.. proste neco cim by se mohli panicci chlubit. Jako otocka, panacek, stridani tlapek. Urcite by to do pristi lekce procvicilo doma vice lidi nez nudne lehni/sedni. chapes co tim chci rict?

Nejsem výcvikář, chodila jsem na cvičák do Svazarmu, bylo to tam fajn, starší členové předávali nezištně zkušenosti mladším jak věkově, tak "služebně", cvičilo se pro praxi a důraz se kladl na ovladatelnost za všech situací.

Kdybych chtěla rozjet podnikání v soukromých kurzech poslušnosti, tak nejprve udělám pro psovody alespoň jednu hodinu - ale spíš dvě - teorie. A pak teprve výuka se psy.
Když to totiž vezmu podle sebe, tak když jsem já šla poprvé se psem na cvičák, už jsem měla ne přečtenou, ale nastudovanou knihu Výchova a výcvik psa od pana Karla Hartla a se psem jsem už podle této knihy sama cvičila.
Dnes, kdy je nepoměrně více možností nastudovat teorii podle různých autorů, najít na netu spoustu článků o výchově a metodikách výcviku, mi připadá, že majitelé psů kašlou na to, aby si přečetli alespoň základy výchovy a výcviku.

16.7.2015 17:07
kniga

XXX.XXX.138.132

Balu ja mela taky nacteno smajlík jak knizky tak web... a spise jsem z toho byla zmatena, kolik teorii a jak si v nekterych bodech odporujici... ted uz to chapu, proc tomu tak je. Orientuju se v tom. Pred osmi lety jsem mela v hlave z toho akorat zmatek.
Bylo by krasne, kdyby si lidi přečetli knizku, ale praxe je jinde, ale uz to ze zamiri na cvicak je dukaz, ze snahu maji!

Jojo, na kolika cvicacich doporuci lidem "povinnpi cetbu"?!

je krasne, prsit se tim, ze ten ci onen si na to a to prisel sam, nekho to holt nenapdne. neni o to horsi... jde na cvicak pro pomoc...

16.7.2015 17:39
anonymx

XXX.XXX.133.176

umpa.lumpa napsal(a):
Instruktoři to dělají zadarmo ve svém volnu na úkor svých psů a tak se nedivte, že jen málokterý oplývá vstřícností a iniciativou, zvlášť když se mu někdy sejde skupina opravdu "na infarkt". Vidím to sama. z nově příchozích do kurzů obvykle dříve měla tak 1/3 zájem dál cvičit a člověk to odhadne během prvních 5ti minut a do takových rád "investuje" čas a nervy, ale dnes se sotva najde jeden.

Odcházejí spokojení? Jeden z pěti? Hmmmm. Vy si hrozně ráda protiřečíte.

Naucte se cist, jeden z 5 pokracuje ve cviceni. Ostatnim staci co se.naucili.

16.7.2015 17:49
anonymx

XXX.XXX.133.176

V prubehu kurzu si hraji.majitele se psem (a ze je to drina), po ukonceni ti se kterymi to jde nechaji psy vybehat. Ale takovych moc nebyva a bohuzel to nejde bez dozoru, takze mne to obvykle stoji dalsi hodinku.

16.7.2015 18:07

kniga napsal(a):
Balu ja mela taky nacteno smajlík jak knizky tak web... a spise jsem z toho byla zmatena, kolik teorii a jak si v nekterych bodech odporujici... ted uz to chapu, proc tomu tak je. Orientuju se v tom. Pred osmi lety jsem mela v hlave z toho akorat zmatek.
Bylo by krasne, kdyby si lidi přečetli knizku, ale praxe je jinde, ale uz to ze zamiri na cvicak je dukaz, ze snahu maji!

Jojo, na kolika cvicacich doporuci lidem "povinnpi cetbu"?!

je krasne, prsit se tim, ze ten ci onen si na to a to prisel sam, nekho to holt nenapdne. neni o to horsi... jde na cvicak pro pomoc...

Jenže já podle té knížky cvičila a měla výsledky. Takže jde to - když se chce. Ale pro mne byl tehdy pes a kynologie celý můj život, nic jiného pro mne neexistovalo. Výcvik mne bavil...

Pohodlnější je ovšem nechat se vést...

16.7.2015 18:33
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Naucte se cist, jeden z 5 pokracuje ve cviceni. Ostatnim staci co se.naucili.

Nebylo řečeno pokračovat dál po kurzu a nebo pokračovat v kurzu vůbec.

16.7.2015 19:11
kniga

XXX.XXX.128.66

Jenže já podle té knížky cvičila a měla výsledky. Takže jde to - když se chce. Ale pro mne byl tehdy pes a kynologie celý můj život, nic jiného pro mne neexistovalo. Výcvik mne bavil...

Pohodlnější je ovšem nechat se vést...

Mno ja kdybych si precetla jednu knizku tak bych mozna nebyla tak zmatena :d jen jsem udelala tu chybu, ze jsem si toho precetla asi tehdy zbytecne moc. Vysledky jsem taky mela, ne asi takove jako vy, ale to co jsem chtela to se mi darilo. Jako nikdy jsem nemela problem naucit psa sedni, lehni, vstan, stekej atd. tohle fakt ne. Jen jedina oblast mi nesla...

Nicmene ja tu fakt neresim lidi co je bavi vycvik, ti se v tom najdou, ale tech vetsina nebude... a pokud tu vzdYchaji lidi, tkeri jsou vidente zamereni na tu klasiku, ze o to lidi nejevi zajem, tak proc asi?

Ze se vetsina lid necha vest je jaksi prirozene, ostatne prave pro ne ty cvicaky tady jsou, ne? Kazdy nemuze excelovat ve vsem, treba se nechate vest zase v jinem oboru.. a hlavne lidi fakt nechteji doma sportaka... porizujis i psy pro jiny duvod nez ucast na zavod v stopa-poslusnost-obrana...

16.7.2015 20:06
anonymx

XXX.XXX.133.176

Ale kurzy.nemaji se sportovkou spolecne vubec nic.

16.7.2015 20:08
kniga

XXX.XXX.128.66

anonymx napsal(a):
Ale kurzy.nemaji se sportovkou spolecne vubec nic.

Jo i ne... a opetne jak kde.. osobne jako prave asi nejproblematictejsi vedouci kurzu vidim prave ty co delaji sportovku... protoze i kdyz vi, ze cvici kurzisty, tak proste...

Jinak je fajn, ze si hraji panicci se psi u vas, ale porad tedy nechapu kde je u vas problem teda ?

16.7.2015 20:14

kniga napsal(a):
Mno ja kdybych si precetla jednu knizku tak bych mozna nebyla tak zmatena :d jen jsem udelala tu chybu, ze jsem si toho precetla asi tehdy zbytecne moc. Vysledky jsem taky mela, ne asi takove jako vy, ale to co jsem chtela to se mi darilo. Jako nikdy jsem nemela problem naucit psa sedni, lehni, vstan, stekej atd. tohle fakt ne. Jen jedina oblast mi nesla...

Nicmene ja tu fakt neresim lidi co je bavi vycvik, ti se v tom najdou, ale tech vetsina nebude... a pokud tu vzdYchaji lidi, tkeri jsou vidente zamereni na tu klasiku, ze o to lidi nejevi zajem, tak proc asi?

Ze se vetsina lid necha vest je jaksi prirozene, ostatne prave pro ne ty cvicaky tady jsou, ne? Kazdy nemuze excelovat ve vsem, treba se nechate vest zase v jinem oboru.. a hlavne lidi fakt nechteji doma sportaka... porizujis i psy pro jiny duvod nez ucast na zavod v stopa-poslusnost-obrana...

A kdo tu mluví o sportovním výcviku ve smyslu soutěží a skládání zkoušek IPO?

Základní poslušnost je jen jedna...

16.7.2015 20:26
anonymx

XXX.XXX.133.176

kniga napsal(a):
Jo i ne... a opetne jak kde.. osobne jako prave asi nejproblematictejsi vedouci kurzu vidim prave ty co delaji sportovku... protoze i kdyz vi, ze cvici kurzisty, tak proste...

Jinak je fajn, ze si hraji panicci se psi u vas, ale porad tedy nechapu kde je u vas problem teda ?

U nas problem neni. Jen pohled clena, adepta kurzu a vycvikare z obycejneho cvicaku.

16.7.2015 20:39
kniga

XXX.XXX.134.27

Ti, kteri si stezuji, ze lide necvici dale...

Poslusnost je tu jednak jako obecna vychova. Poslusny pes = vychovany pes.
Pak prave jako sportovni disciplina.

A proste to jak mi prijde 80% cvicaku nabizi i ty vychovne kurzy spise jako vycvikove. O tom tu celou dobu mluvim...

16.7.2015 20:45

kniga napsal(a):
Ti, kteri si stezuji, ze lide necvici dale...

Poslusnost je tu jednak jako obecna vychova. Poslusny pes = vychovany pes.
Pak prave jako sportovni disciplina.

A proste to jak mi prijde 80% cvicaku nabizi i ty vychovne kurzy spise jako vycvikove. O tom tu celou dobu mluvim...

Knigo, a jak by sis představovala ten "výchovný" kurz, aby nebyl výcvikový?

16.7.2015 21:06
kniga

XXX.XXX.134.27

To uz jsem tu psala, druhak staci se divat k tem.co si nestezuji, ze nemaji klientelu atd. ale opetne to shrnu.

Co si pamatuju, co vim od lid, kteri.na cvicak chodili a zakladni kurz nedochodili...

1) nuda, nuda, zbytecnosti. Vazne, proc se zacina nudnymi povely lehni, sedni? protoze jsou ve sportovce! Pes ani fena mych rodicu, ani velka cast psu co jsem snima vencila atd. tyto povely neovladaji a presto jsou to poslusni, vychovani. Bezny pejskar opravdu nechape proc ma tri lekce po sobe a doma cvicit tohle. K cemu vlastne?
proto, aby clovek pochopil jak se pes uci, jak psa ucit, jsou vhodnejsi jine povely. Ktere navic budi v okoli "wow efekt", ktery pak zpetne motivuje panecka, aby se psem voc makal.

2)kdo chce.chodit na prochazce se psem u nohy?! KDO? ale hlavne aby se uz kurzisti naucili spravne prirazovani k noze.

3) Privolani je alfa a omega, na cvicacich kde jsem byla mu venovali tak obdobne stejny cas jak tomu sedni! Pritom pokud pes privolani nema kde jinde to vice cvicit nez na oplocenem pozemku.
dalso.vvdal.

16.7.2015 21:12
kniga

XXX.XXX.134.27

Pokracovani

4) opravdu vice prace s majiteli, ucit je ro chvaleni, to hrani atd.. rozdil mezi odmenou a uplacenim.

Pokud nemotivujete, neodmenujete majitele tak proc cekate ze to bude delat majitel psovi?!

5)pestrost. pokud je jedna hodina jak druha tak zas bod 1).

16.7.2015 21:21

kniga napsal(a):
To uz jsem tu psala, druhak staci se divat k tem.co si nestezuji, ze nemaji klientelu atd. ale opetne to shrnu.

Co si pamatuju, co vim od lid, kteri.na cvicak chodili a zakladni kurz nedochodili...

1) nuda, nuda, zbytecnosti. Vazne, proc se zacina nudnymi povely lehni, sedni? protoze jsou ve sportovce! Pes ani fena mych rodicu, ani velka cast psu co jsem snima vencila atd. tyto povely neovladaji a presto jsou to poslusni, vychovani. Bezny pejskar opravdu nechape proc ma tri lekce po sobe a doma cvicit tohle. K cemu vlastne?
proto, aby clovek pochopil jak se pes uci, jak psa ucit, jsou vhodnejsi jine povely. Ktere navic budi v okoli "wow efekt", ktery pak zpetne motivuje panecka, aby se psem voc makal.

2)kdo chce.chodit na prochazce se psem u nohy?! KDO? ale hlavne aby se uz kurzisti naucili spravne prirazovani k noze.

3) Privolani je alfa a omega, na cvicacich kde jsem byla mu venovali tak obdobne stejny cas jak tomu sedni! Pritom pokud pes privolani nema kde jinde to vice cvicit nez na oplocenem pozemku.
dalso.vvdal.

Knigo, začnu od konce - přivolání - na cvičáku ti mohou ukázat, jak na to, ale cvičit ho musí každý sám, to platí obecně pro každý cvik. Pořád, každou vycházku, každé venčení. Nejprve v nerušivém prostředí, až pes cvik zvládne, přidávají se rušivé vlivy. Není to tak, že si určí psovod - tak teď budeme hodinu cvičit, když nám to dali na cvičáku za úkol, ale psa člověk vychovává a cvičí pořád.
Kdo chce chodit na vycházce se psem u nohy? Přece každý. Ne celou vycházku, ale po část vycházky je to zpravidla žádoucí - úsek po ulici, mezi mnoha lidmi,... naučit chůzi u nohy je užitečné taky proto, abys mohla jít se psem u nohy na volno. Mnohdy se to hodí a to je pak pro okolí wow!, když už potřebuješ, aby tě někdo obdivoval. Ale pes se nevychovává a necvičí kvůli obdivu okolí, ale proto, aby byl příjemným společníkem především pro svého majitele.
Sedni, lehni, stůj, zůstaň, to jsou základní povely, které by měl umět každý pes, nikdy nevíš, kdy je využiješ, a to, že je pes umí, je jen plus. Tak nějak obecně, čím víc pes umí smysluplných povelů, tím je ovladatelnější.
Různé sranda povely a cviky si můžeš se psem cvičit individuálně, na to nepotřebuješ cvičák.

16.7.2015 21:38
kniga

XXX.XXX.134.27

Balu achjo porad si nerozumime.
me uz zacne sichta, tak to zkusim jeste jinak.
Ano, cast prochazky cast... a ted protoze sportovka tak se chodi u leve nohy... a casto v realu potrebujes, aby pes sel u nohy druhe... Na kolika kurzech se uci pohyb u panecka u OBOU nohou?

ale pochop hlavnim tematem bylo, ze LIDI NECVICO. NECHODI, NEDELAJI!
Pes wow efekt nepotrebuje, znudeny clovek jo!
Ten psi kousek jsem myslela na to, aby se lidi naucili JAK cvicit. a proto ze je to bude bavit vic.nez sedni.
Ne, za osm let v beznem zivote moje feny opravdu nepotrebovali sedni a lehni... Caki rodicu ani ua patnact let.

S privolanim jsem to myslela jinak, ale uz neni cas anych to dnes rozpitvavala. az zas zejtra smajlík

17.7.2015 06:27

kniga napsal(a):
Balu achjo porad si nerozumime.
me uz zacne sichta, tak to zkusim jeste jinak.
Ano, cast prochazky cast... a ted protoze sportovka tak se chodi u leve nohy... a casto v realu potrebujes, aby pes sel u nohy druhe... Na kolika kurzech se uci pohyb u panecka u OBOU nohou?

ale pochop hlavnim tematem bylo, ze LIDI NECVICO. NECHODI, NEDELAJI!
Pes wow efekt nepotrebuje, znudeny clovek jo!
Ten psi kousek jsem myslela na to, aby se lidi naucili JAK cvicit. a proto ze je to bude bavit vic.nez sedni.
Ne, za osm let v beznem zivote moje feny opravdu nepotrebovali sedni a lehni... Caki rodicu ani ua patnact let.

S privolanim jsem to myslela jinak, ale uz neni cas anych to dnes rozpitvavala. az zas zejtra smajlík

Knigo - problém je v chápání poslání kurzu - kurz má začátečníky naučit, jak se psem pracovat. Kdyby měl kurz naučit všechny cviky vyčerpávajícím způsobem, musel by trvat roky. Jestliže se v kurzu naučí psovod metodiku nácviku chůze u nohy - a ano u levé (mám psy víc jak třicet let, velká plemena, a nikdy jsem nepotřebovala, aby šli u pravé nohy, ale velmi často, aby šli u nohy bez vodítka), tak stejnou metodikou až budou umět chodit u levé nohy, může zájemce naučit psa chodit u pravé, samozřejmě na zcela jiný povel než "k noze".
Nebudu se s tebou přít o využitelnosti základních povelů v běžném životě, protože ty je nevyužiješ, já denně. Takže komu obsah kurzu nevyhovuje, má možnost si ho nezaplatit a cvičit si podle svého individuálně.

17.7.2015 06:53
kniga

XXX.XXX.227.249

Balu, ale ne to neni moje nepochopeni, ale tvoje. Jsem tu psala o tom proc zacit tim psim kouskem a ne sedni a lehni. Napisu to znova ABY SE NAUCILI JAK CVICIT A ABY JE TO BAVILO.

Pokud by bylo vse pak by tu vedouci kurzu "neplakali" nad twma linyma lidma...
moje, a i jinych lidi, zkusenost rika ze drtiva vetsina cvicaku proste neuci lidi jak pracovat se psy, to jsem tu psala, ze.ocekavaji neco jineho nez dostanou... Proc maji kurzy vysokou "umrtnost"? to je o cem mluvim! A kde je podle me potreba udelat zmenu...
no nevyuziju je k beznemu pejskarskemu zivotu, vyuziju pro dalsi cviceni a rozvoj. ale to je fakt jedno.
Me staci to sledovat, ktere kurzy a u koho nemaji s lidmi problem a jaky stl kurzu ma...

17.7.2015 06:59
kniga

XXX.XXX.227.249

Privolani, opet mam zkusenost, ze se ukaze jeden ze zpusobu. Zakonceny tim, ze pes pribehne k cloveku jez je otoceny celem k psu. Vycviar psa podrzi, pak pusti. Jo tohle trenujte a konec.
No privolani se da trenovat ruzne, a tak se mohou nq cvicaku ukazat dalsi zpusoby atd.Procvicit to i mimo cvicak atd.
Lidi to musi cvicit sami, o tom zadna, ale potrebuji poradit vic, nez to vypusteni atd...

17.7.2015 07:03

Při četbě příspěvků knigy se mi okamžitě rojily odpovědi na její otázky, ale balu to napsala za mě. Jenom dodám k nudným "sedni, lehni" x zábavné psí kousky...za prvé to nezajímavé sedni, lehni je základem mnoha kousků (nehledě na to, že pod pojmem kousek se skrývá cokoliv), a mimochodem je to i učení o učení - že učit začínám od toho základu, postupně...A za druhé, ne každý pes je příznivě nakloněn "kouskům" - zatímco jeden každý pes si sedá a lehá, to jsou polohy životu přirozené, žádný nepotřebuje se dejme tomu stavět na čumák, podávat pac či válet sudy (tohle považuju i za nebezpečné - torze). A četní psi i majitelé o to ani nestojí...

17.7.2015 07:08
anonymx

XXX.XXX.133.176

kniga napsal(a):
Balu, ale ne to neni moje nepochopeni, ale tvoje. Jsem tu psala o tom proc zacit tim psim kouskem a ne sedni a lehni. Napisu to znova ABY SE NAUCILI JAK CVICIT A ABY JE TO BAVILO.

Pokud by bylo vse pak by tu vedouci kurzu "neplakali" nad twma linyma lidma...
moje, a i jinych lidi, zkusenost rika ze drtiva vetsina cvicaku proste neuci lidi jak pracovat se psy, to jsem tu psala, ze.ocekavaji neco jineho nez dostanou... Proc maji kurzy vysokou "umrtnost"? to je o cem mluvim! A kde je podle me potreba udelat zmenu...
no nevyuziju je k beznemu pejskarskemu zivotu, vyuziju pro dalsi cviceni a rozvoj. ale to je fakt jedno.
Me staci to sledovat, ktere kurzy a u koho nemaji s lidmi problem a jaky stl kurzu ma...

A ted rekni s cim bys zacala kdyz pted tebou stoji:
1. Pani duchodoveho veku s bolonakem, ktereho neda z ruky a ktery z naruci rafe po vsem kolem
2. Pani vietnamske narodnosti s akitou
3. Pubertak s NO-exterierakem
4. Pan s russelem, ktereho vyhnala manzelka na cvicak, protoze pes zdrha a rve se.
5 kokr-ktery na sebe ani majitele nenecha sahnout
6 10ti leta holcicka s malym kniracem
A to je nekdy jeste hur...

17.7.2015 07:17

anonymx napsal(a):
1. Pani duchodoveho veku s bolonakem, ktereho neda z ruky a ktery z naruci rafe po vsem kolem
4. Pan s russelem, ktereho vyhnala manzelka na cvicak, protoze pes zdrha a rve se.

Dobrá sestava smajlík.
Nebylo by dobré rozdělit kurzy na malá a velká plemena ?
A pak jen povzdech : Kde jsou ty doby, kdy na Svazarmu byl oddíl dětí a mládeže. U nás měly děti kromě dobrých instruktorů ještě bezva partu. I na tábor se s nimi jezdilo. Bavilo je to určitě víc, než tu 10ti letou mezi dospělými. A zlobily.

17.7.2015 07:17
kniga

XXX.XXX.227.249

Achjo, to je fakt ja o koze a vy o voze, porad dokola smajlík me jde o princip, vam o slovicka smajlík
holt nevyhoda komunikace pres net

Hele pokud jste se stavem na vasem cvicaku, na vasich kurzech spokojeni tak je ta debata o nicem. Mate lidi dost, nizkou umrtnost v kurze, lidi prechazi do pokracovacich kurzu a v okoli vaseho cvicaku je minimum nevychovqnych psu, protoze temer vsichni se psy makaji.
Pak vam vas zpusob funguje a neni potreba ho menit, hledat nove cesty, nove metody.
Pak pochopitelne jsou me zvasty zbytecne a o nicem!

Ale pokud to tak neni, tak muzete alibisticky hazet vse na "klienty" nebo se zamyslet kde by se co dalo zlepsit na vasi strane.

Jak motivovat kurzisty... jak jsem psala, je to o motivaci...

17.7.2015 07:18

Knigo, pokud jsem začátečník, který neví jak se k psovi chovat, jak s ním zacházet a jak ho vychovat, tak potřebuji naučit úplné základy. Základem číslo jedna je přivolání. Metodiky nácviku jsou popsány v literatuře, na netu, v kynologických časopisech. Tam se může podívat a přečíst si to každý. Na požádání by měli vysvětlit rozdílné metodiky a jejich výhody a nevýhody na cvičáku v kurzu. To, co jsi popsala, byla jistě jen ukázka pro kurz, nevím proč taková, ale nevěřím, že takto to chodí ve většině kurzů. Kurzy vedou různí lidé, a protože není třeba žádného prokázání způsobilosti vést kurzy, žádné atestace, může je vést každý, tedy v extrému i člověk bez jakýchkoliv zkušeností s výchovou a výcvikem psů.

Volání po učení"kousků"? Na to ti už dobře odpověděl hmn... Největším "kouskem" je mít dobře vychovaného psa spolehlivě poslouchajícího za všech okolností.

17.7.2015 07:22
kniga

XXX.XXX.227.249

anonymx napsal(a):

Trosku si rypnu smajlíksmajlík Snad za pet minut kazdeho spravne zaskatulkujes smajlíksmajlík nemuzes mit problem
smajlík

Osobne bych zacla dost individualne, a primarne motivaci... a deset lidi je na jednu lekci az az. V takovem slozeni dle me skupinky max po trech...

17.7.2015 07:45
kniga

XXX.XXX.128.66

Knigo, pokud jsem začátečník, který neví jak se k psovi chovat, jak s ním zacházet a jak ho vychovat, tak potřebuji naučit úplné základy. Základem číslo jedna je přivolání. Metodiky nácviku jsou popsány v literatuře, na netu, v kynologických časopisech. Tam se může podívat a přečíst si to každý. Na požádání by měli vysvětlit rozdílné metodiky a jejich výhody a nevýhody na cvičáku v kurzu. To, co jsi popsala, byla jistě jen ukázka pro kurz, nevím proč taková, ale nevěřím, že takto to chodí ve většině kurzů. Kurzy vedou různí lidé, a protože není třeba žádného prokázání způsobilosti vést kurzy, žádné atestace, může je vést každý, tedy v extrému i člověk bez jakýchkoliv zkušeností s výchovou a výcvikem psů.

Volání po učení"kousků"? Na to ti už dobře odpověděl hmn... Největším "kouskem" je mít dobře vychovaného psa spolehlivě poslouchajícího za všech okolností.

Balu ctec vubec co pisu? OPAKUJI ja sama jsem psala, ze privolani je ALFA OMEGA...
Muze, ale necte... A vo tom to je...

Pisu o sve zkusenosti, s tim, ez cca 75-80% je tak a takových a ten zbytek je dost jiný. Rozhodne netvrdim, ze je vsechno uplne stejne...

Proc tu ale si styskas o casech za Svazarmu? Proc? Proc nemate cvicak plny jak tehdy? PROC?

Nevolam po uceni kousku. VOLAM po uceni jednoho jedineho za ucelem NAUCENI lidi jak cvicit a neco co je zabavnejsiho nez sedni, aby ti lidi byli MOTIVOVANI!

17.7.2015 07:49
kniga

XXX.XXX.128.66

Ja to zkusim jeste jednou a naposledy, nez vlezu do betle.

1) Vetsina psu v CR na cvicak nechodi, jejich panicci si mysli, ze to nepotrebuji. Nebo ze je tam nuda, je to stejne o nicem atd. Ze to ti psi, respektive jejich panici potrebuji je snad videt na skoro kazdem kroku... Souhlasite?

2) Pouzivate sedni a lehni v beznem zivote protoze tyto povely vasi psi znaji a vy si tim usnadnujete souziti. Pokud by je vasi psi neznali takbyjste je nepouzivali stejne tak jak je nepouziva hafo lidi a ziji uplne v pohode.

3) Proc vlastne teda poradate kurzy? Co je vasim cilem?

4) Jste teda spokojeni s tim jak to u vas vypada nebo ne?

17.7.2015 08:03

kniga napsal(a):
Balu ctec vubec co pisu? OPAKUJI ja sama jsem psala, ze privolani je ALFA OMEGA...
Muze, ale necte... A vo tom to je...

Pisu o sve zkusenosti, s tim, ez cca 75-80% je tak a takových a ten zbytek je dost jiný. Rozhodne netvrdim, ze je vsechno uplne stejne...

Proc tu ale si styskas o casech za Svazarmu? Proc? Proc nemate cvicak plny jak tehdy? PROC?

Nevolam po uceni kousku. VOLAM po uceni jednoho jedineho za ucelem NAUCENI lidi jak cvicit a neco co je zabavnejsiho nez sedni, aby ti lidi byli MOTIVOVANI!

CO je zábavnějšího než celkem přitrozený povel sedni, který není na naučení nijak těžký?
Výchova a výcvik prostě nejsou atraktivní šou, je to práce a práce, opakování a zase práce. Nejlépe se začátečník učí na jednoduchém cviku. Základní cviky jako sedni, lehni, vstaň, jsou na to ideální. Jsou to pro psa přirozené polohy, kterým se přiřadí povel,... Ne každý chce, aby jeho pes uměl např. podávat pac, ale většina lidí vyžaduje, a chápe potřebnost znalosti a zvládnutosti těchto cviků.

Výcvik pod Svazarmem byl výhodný v tom, že nebyl založen na komerci. I dnes se dají takové cvičáky najít, stát se členem a cvičit.
Ale o tom se nebavíme. Bavíme se o tom, že kritizuješ jeden jediný způsob či ukázku přivolání, a tak jak je tebou popsán, se nedivím. Na to jsem ti napsala viz. výše, a zopakuji to klidně, díky tomu, že se stala z výchovy a výcviku psa komerční záležitost, vedou někdy kurzy lidi, kteří nemají dostatek zkušeností.

17.7.2015 08:16

kniga napsal(a):

1) Vetsina psu v CR na cvicak nechodi, jejich panicci si mysli, ze to nepotrebuji. Nebo ze je tam nuda, je to stejne o nicem atd. Ze to ti psi, respektive jejich panici potrebuji je snad videt na skoro kazdem kroku... Souhlasite?

2) Pouzivate sedni a lehni v beznem zivote protoze tyto povely vasi psi znaji a vy si tim usnadnujete souziti. Pokud by je vasi psi neznali takbyjste je nepouzivali stejne tak jak je nepouziva hafo lidi a ziji uplne v pohode.

1. Není potřeba chodit na cvičák, do kurzů, důležité je, zda je pes vychovaný. Vychovat psa uspokojivě dokáže docela dost lidí i bez cvičáku a kurzů.

2. Jak jsem psala, cviky sedni, lehni, vstaň, zůstaň,... považuji za základ spolu s přivoláním. Kdyby tedy moji psi tyto povely neuměli, naučila bych je to co nejdříve.

3. Kurzy nepořádám. Ale docela často chodím kolem jednoho docela renomovaného soukromého cvičáku v Brně, který se zaměřuje hlavně na agility. Mimo jiné pořádá i kurzy pro začátečníky, pokročilé a tak dál. Mnohokrát jsem byla svědkem nácviku různých cviků. A musím říct, že tam bych se psem nešla. Styl tamních výcvikářek mi nevyhovuje. Mimo jiné proto, že si klidně vezmou libovolného psa kurzisty, a s ním manipulují. To bych já na svém psu nedovolila, protože své psy si poveluji sama (nebo rodina), a taktéž s nimi manipuluji jen já a rodina.

4. U nás kde? Nechodím na cvičák spoustu let, psy si vychovávám sama, k chovnosti zkoušku z výkonu nepotřebují, a to, co potřebuji, tedy hlídání, mají vrozené.

17.7.2015 08:26
mishule

XXX.XXX.99.26

kniga napsal(a):

Já si tedy dovolím odpovědět pouze na bod 2. - umět sedni/lehni je pro každodenní živote se psem (alespoň pro mě) absolutní základ. Máme doma tři feny - jedna moje (poslušnost OK) a dvě mamky a ségry, které nikdy cvičák neviděly a základní poslušnost jim nic neříká, tudíž, jak píšete vy, patří mezi to "hafo, co je nezná".

Jenže. Tady je to jenže, ve chvíli, kdy něco dělám, vařím, nebo přijde návštěva - moje fena je zvědavá a leze všude, ale stačí houknout sedni nebo lehni, poslušně sebou plácne na zem a čeká. Zato ty druhé dvě otravují, štěkají, škrábou, děsí návštěvě děti... Člověk si může vyřvat hlasivky a stejně to nepomůže. A to mi moc v pohodě nepřijde.

To jen tak naokraj k tomu, že ostatní psi žijí v pohodě. Psi možná jo, ale páníčci si zadělávají na absolutně zbytečné potíže, kterým se dá snadno předejít. :).

17.7.2015 08:34
vava69

XXX.XXX.136.28

Nejsem členem. Absolvovala jsem základní kurs a chtěla jsem pokračovat k nějakým zkuoškám pro malá plemena. Něco co bychom vzhledem ke specifiku plemene mohli zvládnout. U nás vedou cvičák policejní psovodi, takže takový vylepšený Svazarm. Ale nemohu říct ani slovo proti. Byla jsem s nimi fakt spokojená. Nechtěli po mě psa někde věšet a řvát na něj. Moje plemeno je dost citlivka a přitom samostatně uvažuje a navíc je pak "uražený". Takže jsme v pohodě zvládli základní povely, nějaké pitominky, překážky a dávali nás za vzor Kurzovné na deset lekcí cca 1200.
Víceméně jsem psa naučila všechno sama. Dostali jsme návod a doma trénovali. Tak to má podle mě být. Když jsme se šli domlouvat na výběru zkoušek a na tom, že se stanu členem, tak mě odradil důchodce v maskáčích svými ale fakt blbými kecy směrem k mému psu. Majitel "vlčáka" a já tam prudím s corgim. Takže jsme se na to vykašlali. Fakt nemám zájem nechat se prudit nějakým pitomcem, který si chce honit ego na menším psu.
Teď mám tříměsíční štěně, fenu - fenu jsem nikdy neměla, tak nevím, jak se sžijeme a jak budeme trénovat. Povahově bude jiná než starší pes, takže hledám cvičák. Ale nevím jestli je to úplně k tématu - sedni, lehni, válej sudy si dokážu psa naučit sama. Socializaci zvládáme taky, protože máme známé napříč všemi možnými psími plemeny. Našla jsem si v sousedním městě cvičák, kde chtějí za 10 lekcí cca 3000. Je to dost, ale kdo k nim chodil, nemůže si je vynachválit. Pojedu se tam jen podívat. Ale nevím, co čekat. Co může být na cvičáku takový zázrak? Co mě tam naučí jiného za "takové peníze". Prosím, já ty peníze klidně dám, jen prostě nemůžu pochopit, v čem může být tak super. Podotýkám, jsme obě dvě města s cca 15 tis. obyvateli, takže větší vesnice.

17.7.2015 08:35
kniga

XXX.XXX.128.66

CO je zábavnějšího než celkem přitrozený povel sedni, který není na naučení nijak těžký?
Výchova a výcvik prostě nejsou atraktivní šou, je to práce a práce, opakování a zase práce. Nejlépe se začátečník učí na jednoduchém cviku. Základní cviky jako sedni, lehni, vstaň, jsou na to ideální. Jsou to pro psa přirozené polohy, kterým se přiřadí povel,... Ne každý chce, aby jeho pes uměl např. podávat pac, ale většina lidí vyžaduje, a chápe potřebnost znalosti a zvládnutosti těchto cviků.

Výcvik pod Svazarmem byl výhodný v tom, že nebyl založen na komerci. I dnes se dají takové cvičáky najít, stát se členem a cvičit.
Ale o tom se nebavíme. Bavíme se o tom, že kritizuješ jeden jediný způsob či ukázku přivolání, a tak jak je tebou popsán, se nedivím. Na to jsem ti napsala viz. výše, a zopakuji to klidně, díky tomu, že se stala z výchovy a výcviku psa komerční záležitost, vedou někdy kurzy lidi, kteří nemají dostatek zkušeností.

Kdyz je tak zabavny proc ho lidi necvici? proc maji problem ho naucit za tri lekce?
Podavani pacek je take prirozena vec pro psa, navic se na tom da dobre procvicit to, aby byl clovek peclivy, presny, zameri se nejdriv na prvni a pak na druhou packu... A pri pristi navste cvickau o bude umet a cvicitel je muze pochvalit...

Vis aj uz asi vim kde je problem, aj pripoustim, ez je to drina ze je to prace. neni to sou, a le proto to lid nebavi. A ja se na to divam stale z uhledu tech LIDI, ne z pozice vycvikaru... Mam stale dojem, ze vy porad mluvite o psech a vube si nevsimate ze ja mluvim o LIDECH.

Podle me je totiz na cvicaku nejdulezitejsi ten clovek. Na toho se musite zamerit, ty kurzy co ja kritizuju jsou zamereny spise na ty psy. A to je podle me jadro pudla.

ANo daji se najit, takze kde je vlastne problem? proc si po tech casech styskat, kdyz stale jsou? ne?

Ja nekritizuji jeden zpusob privolani. JA KRITIZUJI styl vyuky. Ten styl ktery vede k tem prazdnym cvicakum, k tomu ze lidi nemakaji na psovi, ajk by mohli kdyz nemakaji na sobe. Kdyz to je to co vy je nenaucite a to co by jste je naucit meli. Vy se porad vrtavte v jednotlivych cvicich, v jednolvych slovicka. JA se vam porad snazim ukazat ten PRINCIP...

Proc teda poradate kurzy? Stojite teda jen o ty co hned smai pochopi, ze je to prace? a o ty druhe ne? Tak pak je vse ok a proad nechapu proc tohle vlakno vzniklo.

17.7.2015 08:37
kniga

XXX.XXX.128.66

mishule napsal(a):
Já si tedy dovolím odpovědět pouze na bod 2. - umět sedni/lehni je pro každodenní živote se psem (alespoň pro mě) absolutní základ. Máme doma tři feny - jedna moje (poslušnost OK) a dvě mamky a ségry, které nikdy cvičák neviděly a základní poslušnost jim nic neříká, tudíž, jak píšete vy, patří mezi to "hafo, co je nezná".

Jenže. Tady je to jenže, ve chvíli, kdy něco dělám, vařím, nebo přijde návštěva - moje fena je zvědavá a leze všude, ale stačí houknout sedni nebo lehni, poslušně sebou plácne na zem a čeká. Zato ty druhé dvě otravují, štěkají, škrábou, děsí návštěvě děti... Člověk si může vyřvat hlasivky a stejně to nepomůže. A to mi moc v pohodě nepřijde.

To jen tak naokraj k tomu, že ostatní psi žijí v pohodě. Psi možná jo, ale páníčci si zadělávají na absolutně zbytečné potíže, kterým se dá snadno předejít. :).

Takhle to je to co pisu, pouzivate (muzu tykat? aj uz toho vykani mam vopruz) povely na ulehceni souziti coz je ok. Ale ono by stacilo, aby ty feny neskakaly a neotravovaly, pokud by neskakaly, neotravovaly tak ten povel nepotrebujete take. Chapes/te?

17.7.2015 09:00

kniga napsal(a):
Kdyz je tak zabavny proc ho lidi necvici? proc maji problem ho naucit za tri lekce?
Podavani pacek je take prirozena vec pro psa, navic se na tom da dobre procvicit to, aby byl clovek peclivy, presny, zameri se nejdriv na prvni a pak na druhou packu... A pri pristi navste cvickau o bude umet a cvicitel je muze pochvalit...

Vis aj uz asi vim kde je problem, aj pripoustim, ez je to drina ze je to prace. neni to sou, a le proto to lid nebavi. A ja se na to divam stale z uhledu tech LIDI, ne z pozice vycvikaru... Mam stale dojem, ze vy porad mluvite o psech a vube si nevsimate ze ja mluvim o LIDECH.

Podle me je totiz na cvicaku nejdulezitejsi ten clovek. Na toho se musite zamerit, ty kurzy co ja kritizuju jsou zamereny spise na ty psy. A to je podle me jadro pudla.

ANo daji se najit, takze kde je vlastne problem? proc si po tech casech styskat, kdyz stale jsou? ne?

Ja nekritizuji jeden zpusob privolani. JA KRITIZUJI styl vyuky. Ten styl ktery vede k tem prazdnym cvicakum, k tomu ze lidi nemakaji na psovi, ajk by mohli kdyz nemakaji na sobe. Kdyz to je to co vy je nenaucite a to co by jste je naucit meli. Vy se porad vrtavte v jednotlivych cvicich, v jednolvych slovicka. JA se vam porad snazim ukazat ten PRINCIP...

Proc teda poradate kurzy? Stojite teda jen o ty co hned smai pochopi, ze je to prace? a o ty druhe ne? Tak pak je vse ok a proad nechapu proc tohle vlakno vzniklo.

Knigo, nejsi trochu mimo?

Proč někteří lidi necvičí základní povely? Protože jim stejně jako tobě nedochází potřebnost těchto cviků. Pokud si zaplatí kurz, tedy objednají službu s jejímž obsahem jsem předem seznámeni, a pak se vykašlou na pokyny vedoucího kurzu, v podstatě ho bojkotují, je to jen jejich věc a chyba. Dřív to tak nějak lidi víc chápali, nevymýšleli pitomosti, nezdůvodňovali si svou lenost cvičit podle pokynů výcvikáře - když už se do výcviku pustili.

Výcvikové kurzy jsou sice pro lidi, ale nejsou primárně pořádány pro to, aby se lidi bavili. Jsou pořádány proto, aby se lidi naučili jak psa vychovat a vycvičit. To hlavní, kolem čeho se výcvikový kurz točí, je pes. Můžu se na to dívat klidně očima začátečníka, ale vždycky to bude pes. Kvůli němu tam začátečník je. A pokud sám nemá zájem se naučit jak se psem zacházet a čeká, jakou zábavu mu výcvikář připraví, tak je tam zbytečně.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 09:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Takhle to je to co pisu, pouzivate (muzu tykat? aj uz toho vykani mam vopruz) povely na ulehceni souziti coz je ok. Ale ono by stacilo, aby ty feny neskakaly a neotravovaly, pokud by neskakaly, neotravovaly tak ten povel nepotrebujete take. Chapes/te?

Takže těch milion situací, které by vyřešilo jedno "sedni nebo lehni" raději budete složitě nahrazovat vším možným, jenom abyste za každou cenu neučila psa tento základní a jednoduchý cvik...?
Tohle už zavání posedlostí

17.7.2015 09:10

kniga napsal(a):

Knigo, co máš proti naučení základních povelů - sedni, lehni, vstaň, popřípadě zůstaň, že se jim zuby nehty bráníš?

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 09:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):

většina lidí potřebuje, aby byl pes v normálním životě ovladatelný, a přesné pečlivé podávání pacek je mu v tomhle fakt nanic - to ať ten čas energii raději věnuje něčemu užitečnýmu, a když si bude chtít udělat spestření, tak ať psa učí blbůstky, ale bazírovat na přesným pečlivým dáváním pacek u psa, co neumí ani sedni mi už příjde hodně ujetý...

17.7.2015 09:19

"Podavani pacek je take prirozena vec pro psa"
to teda fakt nevím, mí psi přirozeně nepackují (abych neargumentovala těmi dalšími cizími)...

17.7.2015 09:33
keporkak

XXX.XXX.184.13

Já asi chápu, jak to kniga myslí. Učení by pro lidi i pro psy měla být především zábava. Pokud to většina cvičáků podá tak, že "tyhle povely jsou nezbytně nutné a je potřeba je opakovat do zblbnutí, i když to nebaví člověka ani psa", tak se na to spousta lidí vykašle, na cvičák chodit přestane a psa už v životě nepustí z vodítka. Souhlasím s tím, že by bylo dobře udělat to pro lidi zábavnější, víc je motivovat, aby necvičili otráveně jen proto, že "se to musí" (protože cvičení v takhle znechucené atmosféře stejně k výsledkům nepovede), ale aby byli pro cvičení nadšení. A nadchnout se dají mimo jiné i těmi blbinkami, jako je podávání pacek - jakýkoliv společný úspěch člověka i psa hrozně motivuje, všechny tyhle snadno naučitelné efektní blbinky jsou super pro vzájemný vztah, takže pak jde daleko líp i to sednutí a přivolání.

17.7.2015 09:42
keporkak

XXX.XXX.184.13

Nemluvě o tom, že lidi se především potřebují naučit, jak psa učit a jak s ním komunikovat. A ze začátku toho často hodně podělají. Podle mě je lepší, když si podělají nějakou nepodstatnou blbinku, než nezbytně důležitý cvik. Protože přeučovat něco, co je od začátku naučené špatně, je mnohem náročnější a ve výsledku to lidem zabere daleko víc času, než kdyby s nácvikem těch důležitých věcí počkali, až budou trochu něco znát a rozumět si se psem.

17.7.2015 11:22
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tady se bavíme o kurzech základní ovladatelnosti.

17.7.2015 11:23
keporkak

XXX.XXX.184.13

anonymx napsal(a):
Tady se bavíme o kurzech základní ovladatelnosti.

Však jo.

17.7.2015 11:27

Zaplatit celkem nezanedbatelné peníze za to, aby se pes naučil naprosto zbytečné pac, mi přijde hodně ujeté.

17.7.2015 11:34
Sapp

XXX.XXX.134.241

K základním povelům(sedni, lehni, chůze u nohy...), jestli je potřebuje pes v běžném soužití - tak např. můj ano, my jsme nad to vystavěly /mám fenu / další povely do běžného života. Např: na vycházkách dělám okruhy při obou březích řeky, jedna část vede těsně vedle lesa - tudíž hodně využito lidmi na běhání a kola, druhá část je už vyloženě při cyklostesce, kde je provoz bruslařů, běžců, cyklystů docela vysoká. Pro psa mám povel Kolo /vystavěný na k noze, sedni, postupně chůze u nohy/. Stačí kdykoliv za jakékoliv situace říct kolo a pes se přiřadí a jde. Je to něco, co jsem neučila cíleně, jen tak vyplynulo z běžného denního provozu, ale tím, že pes chápe k noze či sedni, oči(koukání do očí mně), a neplaší z pohybu za mnou či přede mnou./ano, mohla jsem při každém projíždějícím kole po psovi skočit, chytit a držet, ale velice rychlá cesta byla přes sednutí u nohy a rozcházení se postupně, kdy jsem jen předřadila slovo Kolo.
Stejně tak povel Vodítko /prakticky to samé, jen jsem používala dřív při procházení kolem cizích psů, teď už není třeba, ale funguje pořád/ A to je "kousek" který vypadá jako ten wow :) protože velmi často lidé nahlas oceňují vychovaného psa /a přitom je to jen ta "klasická chůze u nohy".
Kravinek můj pes umí taky dost /myšleno ty packy, tanečky a podobně/, ale ty k běžnému životu nepotřebujem, to máme pro svou zábavu, než "klasická" poslušnost, která je důležitá k ochraně života lidí i psa(nadneseno-ale myšleno tak, že pes vběhnoucí pod kolo může zabít sebe i cyklistu)

U chození na cvičák má představa nebyla, že na tom konkrétním místě se naučíme nové cviky, nebo že mi bude někdo cvičit s mým psem a nebo dokonce, že ho naučí poslouchat, spíš, že někdo z venčí uvidí mou vlastní práci a řekne mi, kde mám pracovat a co zlepšovat. Nemám psa proto, aby mi ho někdo cizí něco naučil, to chci já sama. A taky práce ve skupině psů, to bylo u nás /v provozu/nesehnatelné.Ale zase. Pokud se můj pes naučil pracovat ve skupině na cvičáku, mnohem snáz jsem to přenesla do běžného života - odvolání od hry, poslušnost s rušivým vlivem dalších psů a tak.

Ale také zřejmě chápu, co Kniga myslela - demotivovaný člověk je jako demotivovaný pes. Bude-li se motivovat jen pes a ne psovod, se psem nikdo dál cvičit nebude. Pokud bude kurzista mít pocit, že je někde navíc, "nevítaný host", nebo že dělá lautr všechno špatně, pracovat chtít nebude, zahořkne a černě uvidí už jakékoliv učení na cvičáku .
Ale zase je to o lidech. Pořízení psa by /dle mě/ nemělo být jen koníčkem, ale hlavně srdcovou záležitostí, tudíž věnovat energii, čas a prostředky k zdokonalování se, učení se a vlastnímu postupu(ostatně tak jako v jakékoliv jiné oblasti v životě).

/omlouvám se za dlouhý výlev /.

17.7.2015 11:37
keporkak

XXX.XXX.184.13

Zaplatit celkem nezanedbatelné peníze za to, aby se pes naučil naprosto zbytečné pac, mi přijde hodně ujeté.

To je právě ta základní chyba - představa, že "pac" je zbytečné a že čímkoliv jiným než "sedni - ke mně - sedni - ke mně" opakovaným do zblbnutí majitelé jen ztrácí čas. Naopak. Majitel se těmihle blbinkami naučí psa učit, komunikovat s ním, odměňovat, chválit, zlepší si vztah se svým psem, získá sebevědomí... tohle všechno je základní a nezbytný předpoklad toho, aby se dobře naučil i to "sedni - ke mně", na kterém opravdu záleží.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 11:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

keporkak napsal(a):
Já asi chápu, jak to kniga myslí. Učení by pro lidi i pro psy měla být především zábava. Pokud to většina cvičáků podá tak, že "tyhle povely jsou nezbytně nutné a je potřeba je opakovat do zblbnutí, i když to nebaví člověka ani psa", tak se na to spousta lidí vykašle, na cvičák chodit přestane a psa už v životě nepustí z vodítka. Souhlasím s tím, že by bylo dobře udělat to pro lidi zábavnější, víc je motivovat, aby necvičili otráveně jen proto, že "se to musí" (protože cvičení v takhle znechucené atmosféře stejně k výsledkům nepovede), ale aby byli pro cvičení nadšení. A nadchnout se dají mimo jiné i těmi blbinkami, jako je podávání pacek - jakýkoliv společný úspěch člověka i psa hrozně motivuje, všechny tyhle snadno naučitelné efektní blbinky jsou super pro vzájemný vztah, takže pak jde daleko líp i to sednutí a přivolání.

Viděl jste někdy skladbu lidí v kurzech? Na blbinky jsou vám tam zvědaví tak mládežníci, nebo semtam někdo "pokrokovější" ve středním věku, ale ten zbytek (min.2/3 zůčastněných), tam na žádný "pac a pusu" nejsou vůbec zvědaví.

17.7.2015 11:38
anonymx

XXX.XXX.27.66

Víte, začínat s podáním packy u psů, kteří se absolutně nesoustředí a nemají s pánem žádný kontakt a jediné co je zajímá napadat všechno okolo je poněkud...
To hloupé sednutí je ten nejjednodušší cvik, právě u něj se lidi naučí motivaci, soustředění, navádění, eventuálně mírné korekce, kdy a jak pochválit, odměnit,...

17.7.2015 11:39
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jo a do zblbnutí se snad už nikde a nic necvičí. Jednou a dobře a dost.

17.7.2015 11:44

keporkak napsal(a):
To je právě ta základní chyba - představa, že "pac" je zbytečné a že čímkoliv jiným než "sedni - ke mně - sedni - ke mně" opakovaným do zblbnutí majitelé jen ztrácí čas. Naopak. Majitel se těmihle blbinkami naučí psa učit, komunikovat s ním, odměňovat, chválit, zlepší si vztah se svým psem, získá sebevědomí... tohle všechno je základní a nezbytný předpoklad toho, aby se dobře naučil i to "sedni - ke mně", na kterém opravdu záleží.

Hrát si se psem můžete doma, učit ho takové blbinky a zbytečnosti až do zblbnutí - abych užila tvůj výraz - taky. Když si platím kurz, chci se něco naučit. Tudíž za prvé akceptuji obsah kurzu, za druhé se snažím co nejvíc naučit, a já bych se snažila si i co nejvíc nastudovat teorie. Když si platím kurz, chci se naučit věci využitelné v dalším životě a ne ptákoviny.

A nikdy se necvičí do zblbnutí, to by měl vědět každý.

17.7.2015 11:51
keporkak

XXX.XXX.184.13

Hrát si se psem můžete doma, učit ho takové blbinky a zbytečnosti až do zblbnutí - abych užila tvůj výraz - taky. Když si platím kurz, chci se něco naučit. Tudíž za prvé akceptuji obsah kurzu, za druhé se snažím co nejvíc naučit, a já bych se snažila si i co nejvíc nastudovat teorie. Když si platím kurz, chci se naučit věci využitelné v dalším životě a ne ptákoviny.

A nikdy se necvičí do zblbnutí, to by měl vědět každý.

Podle stejné logiky můžeš říct, že všechno naučíš doma a nepotřebuješ do kurzu chodit vůbec. Kurz není o tom, aby se pes naučil konkrétní cvik, kurz je především o tom, aby se člověk naučil, jak se psem pracovat. Protože tam na člověka kouká trenér a říká mu, co by měl dělat jinak a líp. A tohle se člověk naučí hlavně na úplném začátku nejlíp na těch ptákovinkách - jsou zábavné a nezáleží na nich, takže se člověk uvolní a vstřebávání základních principů mu jde líp. A když se s cvičením toho, na čem záleží, začne až následně, tak se to člověk i pes naučí rychleji a ve výsledku jsou ty peníze vynaložené na kurz využity účelněji, než kdyby se celý kurz mlely dokola jen ty tři čtyři základní cviky a pak se musely odbourávat začátečnické chyby, které na nich lidi zpočátku nasekali.
Pokud se na kurzu neopakují cviky do zblbnutí a přitom se zásadně necvičí jiné věci než ty úplně základní cviky, tak by lekce trvala dvě minuty...

17.7.2015 12:01

"Kurz není o tom, aby se pes naučil konkrétní cvik, kurz je především o tom, aby se člověk naučil, jak se psem pracovat"
a to se naučí jak? No přeci cvičením konkrétních cviků...

" Protože tam na člověka kouká trenér a říká mu, co by měl dělat jinak a líp."
A to se děje při jaké příležitosti? No při cvičení konkrétních cviků...

"A tohle se člověk naučí líp na těch ptákovinkách - jsou zábavné a nezáleží na nich, takže se člověk uvolní a vstřebávání základních principů mu jde líp."
Vzhledem k tomu, že ptákoviny jsou složeniny jednoduchého, tudíž na naučení složitější, tak bych to takhle neviděla. A zábavnější? No jak pro koho...

17.7.2015 12:03
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jenže v kurzu vám trenér neříká co jinak a líp, ale naprosté základy. Tam jsou lidi i psi naprosto nedotčeni, spíš naopak už mají s chováním psů problémy a proto jako poslední východisko jdou do kurzu.
Ty 2 minuty jsou fakt vtipné, já tam mám 5 lidí a jak začneme s přivoláním, tak lekce trvá hodiny 2 a to ještě oddychové pauzy velím po jednotlivcích. Nemluvě o tom, že je potřeba projít věci z lekce předchozí.

17.7.2015 12:07

Co je tak většinou obsahem kurzu pro začátečníky? Na žádném jsem nebyla, tak jen předpokládám, že účelem kurzu je naučit psovody pracovat s jejich psy, ukázat jim, jak nacvičovat přivolání, základní povely, jak psa odměňovat, naučit psovody důslednosti, objasnit jim, proč nemohou cvik opakovat do zblbnutí, a informovat je, že se psem musí pracovat denně, jinak to nemá smysl. Většinou jsou kurzy po deseti lekcích, což rozhodně není moc na to, aby si psovodi osvojili výše vyjmenované.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 12:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

No, ale lhala bych kdybych tvrdila, že mě nerozesmála představa jak na začátku 1. hodiny novýho turnusu ke mně přisméká obtloustlý labrador pánečka, v těsném závěsu bullmastif, za kterým vlaje majitel jak vodní lyžař, a já přeruším ohlušující řev malého knírače větou: "Dobrý den, vítám Vás na 1. hodině kurzu základní ovladatelnosti, mé jméno je..., ... a než to dořeknu, tak si všimnu, že pán s ČSV, je zcela bledý v obličeji, a z očí mu lze vyčíst jen volání o pomoc, protože na něj zlověstně vrčí jeho čévo, kterýmu nechtěl dovolit zneškodnit uřvaného knírače...
... a já s klidem angličana dokončím větu:... a na dnešní lekci se budeme učit dávat pac!

17.7.2015 12:58
scylla

XXX.XXX.150.32

U nás probíhaly lekce o hodně jinak a také se scházeli různí psi s různými majiteli.

17.7.2015 13:57
anonymx

XXX.XXX.133.176

No, ale lhala bych kdybych tvrdila, že mě nerozesmála představa jak na začátku 1. hodiny novýho turnusu ke mně přisméká obtloustlý labrador pánečka, v těsném závěsu bullmastif, za kterým vlaje majitel jak vodní lyžař, a já přeruším ohlušující řev malého knírače větou: "Dobrý den, vítám Vás na 1. hodině kurzu základní ovladatelnosti, mé jméno je..., ... a než to dořeknu, tak si všimnu, že pán s ČSV, je zcela bledý v obličeji, a z očí mu lze vyčíst jen volání o pomoc, protože na něj zlověstně vrčí jeho čévo, kterýmu nechtěl dovolit zneškodnit uřvaného knírače...
... a já s klidem angličana dokončím větu:... a na dnešní lekci se budeme učit dávat pac!

Jezis a to mne po prazdninach zase ceka... realita.

17.7.2015 13:58
kniga

XXX.XXX.128.66

BALU A PSI INSPEKTOR

absolutne totalni NEPOCHOPENI toho o cem mluvim. Kde PISU, aby SE NECVICICLO SEDNI A LEHNI? KDE? Ja napsala, ABY SE TIM NEZACINALO! Chapete ten rozdil?!
Ja nemam nic proti sedni, lehni, jako takovemu!

17.7.2015 14:03
kniga

XXX.XXX.128.66

Knigo, nejsi trochu mimo?

Proč někteří lidi necvičí základní povely? Protože jim stejně jako tobě nedochází potřebnost těchto cviků. Pokud si zaplatí kurz, tedy objednají službu s jejímž obsahem jsem předem seznámeni, a pak se vykašlou na pokyny vedoucího kurzu, v podstatě ho bojkotují, je to jen jejich věc a chyba. Dřív to tak nějak lidi víc chápali, nevymýšleli pitomosti, nezdůvodňovali si svou lenost cvičit podle pokynů výcvikáře - když už se do výcviku pustili.

Výcvikové kurzy jsou sice pro lidi, ale nejsou primárně pořádány pro to, aby se lidi bavili. Jsou pořádány proto, aby se lidi naučili jak psa vychovat a vycvičit. To hlavní, kolem čeho se výcvikový kurz točí, je pes. Můžu se na to dívat klidně očima začátečníka, ale vždycky to bude pes. Kvůli němu tam začátečník je. A pokud sám nemá zájem se naučit jak se psem zacházet a čeká, jakou zábavu mu výcvikář připraví, tak je tam zbytečně.

Ne nejsem mimo. Kvuli tomu psovi je tam ten zacatecnik. Na tom cvicaku maji byt pro ty majitele.
Zamerem kurzu se take nelisime. Nikdy jsme nerekla, ze se nemaji lidi naucit sednia lehni, jenze ze to neni nutne cvit 7 lekci z 10. A to je realita na spouste kurzu pro zacatecniky!
Zbytecne? ano, ano... no tak pak at nevzdycham, ze ti lidi nechodi a necvici...

17.7.2015 14:05

kniga napsal(a):
BALU A PSI INSPEKTOR

absolutne totalni NEPOCHOPENI toho o cem mluvim. Kde PISU, aby SE NECVICICLO SEDNI A LEHNI? KDE? Ja napsala, ABY SE TIM NEZACINALO! Chapete ten rozdil?!
Ja nemam nic proti sedni, lehni, jako takovemu!

Knigo, píšeš, cituji - "Ne, za osm let v beznem zivote moje feny opravdu nepotrebovali sedni a lehni... Caki rodicu ani ua patnact let." Pořád se točíme kolem toho, že považuješ tyto základní povely - cviky za zbytečné.

Nemůžeš psát s diakritikou?

17.7.2015 14:08
kniga

XXX.XXX.128.66

Vas problem, ze si neumite roztridit poradne skupinky, ze smichate zacatecniky s problemovymi psy...

Ne takhle opravdu nemyslim, ze by se melo zacit.
Kolik lidi tu napsalo, ze prvni hodina by byla teoreticka? Takze... to za a) za b) co takhle tem lidem podekovat? To vas nenapadne, ze... a o tom ja tu furt zblebtam.
Namotivovat je do toho, nakopnoput..
A ze to neumite zbaalit, tka jak to lidi radi to uz ej take vas problem. Co takhle na te prvni lekci praktickeho vycviku zacit mluvit o tom, ze si dneska ukazeme princip na jakem se psy cvicit, jak je dulezite, aby byl CLOVEK oustredeny na to co dela...

Hele jak tu furt pisete jak vetsina tech lidi neni zvdava na ty psi kousky, vy jste jim to nekdy nabidli'? Ze to tak jiste vite? Mate vyplnene dotazniky od tech lidi co a jak si prejou z kurzu odnest a zpetne reakce po absolvovani kurzu?

17.7.2015 14:09

kniga napsal(a):
Ne nejsem mimo. Kvuli tomu psovi je tam ten zacatecnik. Na tom cvicaku maji byt pro ty majitele.
Zamerem kurzu se take nelisime. Nikdy jsme nerekla, ze se nemaji lidi naucit sednia lehni, jenze ze to neni nutne cvit 7 lekci z 10. A to je realita na spouste kurzu pro zacatecniky!
Zbytecne? ano, ano... no tak pak at nevzdycham, ze ti lidi nechodi a necvici...

Výcvikáři, vedoucí kurzu jsou tam pro dvojici - psovod a pes. Myslíš si, že procvičování cviků poslušnosti je zbytečné? Je to totiž naopak, je potřeba cvičit každý den, a tedy i na každé lekci.

17.7.2015 14:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Knigo, píšeš, cituji - "Ne, za osm let v beznem zivote moje feny opravdu nepotrebovali sedni a lehni... Caki rodicu ani ua patnact let." Pořád se točíme kolem toho, že považuješ tyto základní povely - cviky za zbytečné.

Bez nich se pes opravdu dobře obejde, neobejde se bez přivolání, chůze na vodítku. samostatnosti a odložení.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Vas problem, ze si neumite roztridit poradne skupinky, ze smichate zacatecniky s problemovymi psy...

Kolik lidi tu napsalo, ze prvni hodina by byla teoreticka? Takze... to za a) za b) co takhle tem lidem podekovat? To vas nenapadne, ze... a o tom ja tu furt zblebtam.
A ze to neumite zbaalit, tka jak to lidi radi to uz ej take vas problem. Co takhle na te prvni lekci praktickeho vycviku zacit mluvit o tom, ze si dneska ukazeme princip na jakem se psy cvicit, jak je dulezite, aby byl CLOVEK oustredeny na to co dela...

Hele jak tu furt pisete jak vetsina tech lidi neni zvdava na ty psi kousky, vy jste jim to nekdy nabidli'? Ze to tak jiste vite? Mate vyplnene dotazniky od tech lidi co a jak si prejou z kurzu odnest a zpetne reakce po absolvovani kurzu?

vám už chodí na první hodinu roztřídění... ? Hmmm, asi nějaký lepší oddíl.

17.7.2015 14:14

kniga napsal(a):

Vyplněné dotazníky a podepsané od obou rodičů, ne?

A ty je máš, knigo?

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 14:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

scylla napsal(a):
Bez nich se pes opravdu dobře obejde, neobejde se bez přivolání, chůze na vodítku. samostatnosti a odložení.

A to odložení budete dělat jak se psem, co neumí sedni ani lehni? Na to, že by kurzista měl spolehlivé odložení ve stoje nevěřím, a vy asi taky ne...

17.7.2015 14:17
kniga

XXX.XXX.128.66

Mám s diakritikou problém, ale budu se snažit když jsme na pc psát s ní. NA mobilu fakt bez ní.. Holt jsem konzerva :D

Já je považuju za zbytečné v tom smyslu, ze velka cast psu je neovlada, nebo je ovlada za uplatek (panecek vytahne kolecko salamu, zamava jim pred oblicejem psa a rekne no tak si sedni) a pokud to nejsou nevyhcovanci (jak ty feny co skacou na lidi) tak je fakt nepotřebují, respektive dokáží bezproblemu zit bez nich.
Znalost techto povelu usnadni zivot, jasny. Souhlas. To mé přehnané označováni za zbytečnost má být jen upozornění na to, nevím jak to popsat, když to nechápete jak to myslím.
Prostě těm povelům je v tom kurzu (ve velke části, né ve všch) dán velký prostor, opkaují se do zblbnutí, na x lekcích. A tom je ta zbytečnost... míjí se to účinkem, když to ty lidí nebaví, neprocvičují to a nudí to ty, kteří se to naučí za první týden a pak neustále čekají kdy se půjde dál... a ono se furt cvíčí sedni a lehni...

17.7.2015 14:19

kniga napsal(a):
Mám s diakritikou problém, ale budu se snažit když jsme na pc psát s ní. NA mobilu fakt bez ní.. Holt jsem konzerva :D

Já je považuju za zbytečné v tom smyslu, ze velka cast psu je neovlada, nebo je ovlada za uplatek (panecek vytahne kolecko salamu, zamava jim pred oblicejem psa a rekne no tak si sedni) a pokud to nejsou nevyhcovanci (jak ty feny co skacou na lidi) tak je fakt nepotřebují, respektive dokáží bezproblemu zit bez nich.
Znalost techto povelu usnadni zivot, jasny. Souhlas. To mé přehnané označováni za zbytečnost má být jen upozornění na to, nevím jak to popsat, když to nechápete jak to myslím.
Prostě těm povelům je v tom kurzu (ve velke části, né ve všch) dán velký prostor, opkaují se do zblbnutí, na x lekcích. A tom je ta zbytečnost... míjí se to účinkem, když to ty lidí nebaví, neprocvičují to a nudí to ty, kteří se to naučí za první týden a pak neustále čekají kdy se půjde dál... a ono se furt cvíčí sedni a lehni...

Jaké feny, co skáčou na lidi?

17.7.2015 14:20

kniga napsal(a):

Prostě těm povelům je v tom kurzu (ve velke části, né ve všch) dán velký prostor, opkaují se do zblbnutí, na x lekcích. A tom je ta zbytečnost... míjí se to účinkem, když to ty lidí nebaví, neprocvičují to a nudí to ty, kteří se to naučí za první týden a pak neustále čekají kdy se půjde dál... a ono se furt cvíčí sedni a lehni... No když to neumějí - neprocvičují, tak se nemůže jít logicky dál...

17.7.2015 14:23
kniga

XXX.XXX.128.66

Ajajaj. takze znova.

Máte plnou členskou základnu? Máte úspešné kurzisty? ANo? No tak v pořádku, určitě to děláte správně. Kde je ten problém? Nikde! to je jasné,. že to děláte dobře. Tak si to tak dělejte dál.

Není to ideál? Hmm, co takhle se zaměřit na nějaké změny? Hmm, no to ne, zůstaneme u osvědčeného :D

Před první lekcí snad proběhne nějaký kontakt, člověk zavolá, napíše email... U Vás ne? Difný :D

Bacha ja v současné době na žádném cvičáku jako člen nejsme. kvůli malé jsme si zase zaplatila kurz - né, že bych to nenaučila, a le jde mi o to, že nenasimuluju sama skupinku psů. A vzhledem k její povaze jsou psi její slabina. Takže je nutné procvičovat cvičení mezi psy.
Mno a prostě vidím jak to chodím tam, kde lidi nepíší na netu, jak je to straščná doba a jak jsou ti lidi nemožní...

17.7.2015 14:24
kniga

XXX.XXX.128.66

Prostě těm povelům je v tom kurzu (ve velke části, né ve všch) dán velký prostor, opkaují se do zblbnutí, na x lekcích. A tom je ta zbytečnost... míjí se to účinkem, když to ty lidí nebaví, neprocvičují to a nudí to ty, kteří se to naučí za první týden a pak neustále čekají kdy se půjde dál... a ono se furt cvíčí sedni a lehni... No když to neumějí - neprocvičují, tak se nemůže jít logicky dál...

A přesně tohle je ten zacyklenej retez, kterej vede k umrtnosti na kurzech a k nudě těch lidí... a aby to ti lidi cvičili je třeba jejich motivace. proto je z toho dua, důležitější ten člověk! ten pes si sám domácí úkol nenapíše. proto práce na cvičáku má být primárně práce s člověkem... tam kde je tam jsou úspěchy velké.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 14:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):

Neznám kurz, kde se furt dokola cvičí sedni, lehni - ve většině se cvičení se sedni začíná, protože je to nejjednodušší, je na tom nejrychleji vidět výsledek, a to je pro majitele motivace, ale pak se jenom zopakuje to co psi znají, každou hodinu se přidá nový cvik, a u těch cviků, co už znají se přidávají rušivé vlivy nebo se jinak stěžují podmínky. Poslední lekce až už jsou psi víceméně ovladatelní se jde třeba někam do ulic, nebo do rušnějšího cizího prostředí, nebo se jim udělá sranda závod. Pokud mám ve skupině 5 lidí, tak to odpovídá 20 minutám na každýho, a to opravdu není čas na to je ještě učit blbinky.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 14:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
A přesně tohle je ten zacyklenej retez, kterej vede k umrtnosti na kurzech a k nudě těch lidí... a aby to ti lidi cvičili je třeba jejich motivace. proto je z toho dua, důležitější ten člověk! ten pes si sám domácí úkol nenapíše. proto práce na cvičáku má být primárně práce s člověkem... tam kde je tam jsou úspěchy velké.

Vy si opravdu myslíte, žeti lidi s nevychovanýma psama jdou na cvičák hledat zábavu...?
Ten, koho cvičení baví má kurz jen jako vstupenku k členství, ale většina lidí tam jde řešit už vznilý problém. To je jako kdyby vás bolel zub, a zubař na vás vytasil Člověče nezlob se!

17.7.2015 14:36
kniga

XXX.XXX.128.66

Vy si opravdu myslíte, žeti lidi s nevychovanýma psama jdou na cvičák hledat zábavu...?
Ten, koho cvičení baví má kurz jen jako vstupenku k členství, ale většina lidí tam jde řešit už vznilý problém. To je jako kdyby vás bolel zub, a zubař na vás vytasil Člověče nezlob se!

Ne nejdou hledat zábavu. ale aby lidi něco dělaLI TAK MUSÍ BÝT MOTIVOVANÍ TO DĚLAT. je to úplně to samé jak u psů. někho motivuje snaha řešit problém, na začátku asi všechny... Pak je třeba některé nakopnout, namotivovat. a ktomu slouží ta "zábava".

Víte zrovna zubař je dobrý příklad, víte kolik lidí se jich bojí? A víéte jaký je rozdíl mezi zubařem, který řekne otevřete ústa a jde na to a mezi zubařem, který "pracuje" nejen se zubem, a le i s psychikou pacienta?

Hele jakou máte úmrtnost? Pokud minimální tak fakt jako o nic nejde. Já tu po Xté píšu, že reaguju na ty co si STEZUJI na prazdne cvicaky a necvicici lidi...

17.7.2015 14:36
kniga

XXX.XXX.128.66

Jaké feny, co skáčou na lidi?

Je tu nekde prispwevek hend z rana, o tom zda je lehsni/sedni ptoreba nebo ne...

17.7.2015 14:39
kniga

XXX.XXX.128.66

"Podavani pacek je take prirozena vec pro psa"
to teda fakt nevím, mí psi přirozeně nepackují (abych neargumentovala těmi dalšími cizími)...

Opravdu? a co je mléčný krok...

17.7.2015 14:42
keporkak

XXX.XXX.184.13

Jenže vy si neuvědomujete jednu věc: ten problém lidí se psy není daný tím, že pes neumí "sednilehnipocem". Ten problém je daný tím, že se s ním lidi neumí rozumně domluvit, říct mu, co po něm chtějí, motivovat ho, odměnit ho, navázat ho na sebe... Navíc ti lidi ani nevědí, že výcvik může být zábava - pro ně je to především nekonečná frustrace a dokud se ten bludný kruh frustrace, neporozumění a nátlaku nerozetne a nenaváží se psem normální pohodovou komunikaci, tak nijak nepokročí. A k tomu můžou (MIMO JINÉ!) sloužit třeba právě i ty blbinky a hry. U nás znám několik výcvikářů, co to takhle praktikují, a světe div se, jejich klienti dělají právě v té důležité každodenní ovladatelnosti daleko rychlejší pokroky, než klienti výcvikářů, kteří jsou zadření v představě, že učit cokoliv jiného než "sednilehnipocem" je ztráta času.
A mimochodem, pokud je pes vyloženě problémový, tak nemá ve skupinové lekci v tu chvíli co dělat, potřebuje individuální výuku. Proto dobré cvičáky dělají úvodní seznamovací lekce zdarma, kde se ukáže, jak na tom kdo je, a podle toho se teprve rozřadí do skupin nebo do individuálních lekcí.

17.7.2015 14:42
keporkak

XXX.XXX.184.13

kniga napsal(a):

Mléčný krok jsem tedy u psů nikdy neviděl. Jen u koček. Možná jsou psi, kteří tohle chování mají, ale moc jich nebude...

17.7.2015 14:48
kniga

XXX.XXX.128.66

keporkak napsal(a):
Mléčný krok jsem tedy u psů nikdy neviděl. Jen u koček. Možná jsou psi, kteří tohle chování mají, ale moc jich nebude...

Ja ho na videu viděla. Jestli budu někdy chovat tak budu štěníky sledovat pečlivě...

treba tady je hezky videt u odrostlejsich stenat, jak ho maji zafixovany https://youtu.be/SmMKZ4yVjHw.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 14:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Ne nejdou hledat zábavu. ale aby lidi něco dělaLI TAK MUSÍ BÝT MOTIVOVANÍ TO DĚLAT. je to úplně to samé jak u psů. někho motivuje snaha řešit problém, na začátku asi všechny... Pak je třeba některé nakopnout, namotivovat. a ktomu slouží ta "zábava".

Víte zrovna zubař je dobrý příklad, víte kolik lidí se jich bojí? A víéte jaký je rozdíl mezi zubařem, který řekne otevřete ústa a jde na to a mezi zubařem, který "pracuje" nejen se zubem, a le i s psychikou pacienta?

Hele jakou máte úmrtnost? Pokud minimální tak fakt jako o nic nejde. Já tu po Xté píšu, že reaguju na ty co si STEZUJI na prazdne cvicaky a necvicici lidi...

Ti co chtějí cvičit dál a baví je to jsou příjmáni za členy, a už si sami vybírají jakému odvětví kynologie se chtějí věnovat. Pokud za mnou někdo potom přišel, a ptal se jak se učí pes válet sudy, nebo se stydět, tak mu to ráda řeknu, ale drtivá většina kurzistů má úplně jiný starosti.

To se zubařem neumím posoudit, protože mi nikdy nic špatnýho neudělal a nebojím se ho. Nicméně když už k němu někdo příjde v bolestech s prohnilým zubem (totéž, co zkažený pes), tak mu stejně to člobrdo ani pokec bolest zubu neodstraní, a většinu těchto lidí by k tomu zubaři nikdo nedostal, kdyby vážně nebyli v úzkých, a nebrali to jako záchranu, a to ani kdyby na ně byl zubař sebemilejší.

17.7.2015 14:53
kniga

XXX.XXX.128.66

A já pořád mluvím o té mase, ne o těch prá co tomu propadnou hned. A štěně už si pořizují cíleně na sport!...
Ale o těch druhých co trošku uvažují, pes je asi fajn, když ho mají 3 ze 4 sousedů. tak si ho koupíme taky...

já šla na cvičák s bíglem, s tím, že se rozhodně kynologii nechci věnoat, pořídila jsme si bígla o neměž všichni říkali, že bígl je na nic. Což mě vyhovvalo, měla jsem svoji představu o tom co mě se psem bude bavit dělat a co ne...
Jenže ono to dopadlo trošku jinak...

A zase není účelem naučit lidi dělat psí kusy, je účelem naučit lidi cvičit!

To "člobrdo a pokec" ale povede k tomu, že ten člověk tam přijde přístě dříve... Bude chodit pravidelně... k tomu je ta motivace a ta zábava.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 14:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):

Tak to už můžeme chtít po těch majitelích, aby jim dávali napít i z dudlíku, a masírovali jim bříška aby se vyvenčili, ať je to komplet! Tohle už myslím ženete do zbytečnýho extrému...

17.7.2015 14:55
kniga

XXX.XXX.128.66

Tak to už můžeme chtít po těch majitelích, aby jim dávali napít i z dudlíku, a masírovali jim bříška aby se vyvenčili, ať je to komplet! Tohle už myslím ženete do zbytečnýho extrému...

Do extrému? Jen odpoídam, na to, že pohyb packami je psu přirozený...

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 15:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
A já pořád mluvím o té mase, ne o těch prá co tomu propadnou hned. A štěně už si pořizují cíleně na sport!...
Ale o těch druhých co trošku uvažují, pes je asi fajn, když ho mají 3 ze 4 sousedů. tak si ho koupíme taky...

já šla na cvičák s bíglem, s tím, že se rozhodně kynologii nechci věnoat, pořídila jsme si bígla o neměž všichni říkali, že bígl je na nic. Což mě vyhovvalo, měla jsem svoji představu o tom co mě se psem bude bavit dělat a co ne...
Jenže ono to dopadlo trošku jinak...

A zase není účelem naučit lidi dělat psí kusy, je účelem naučit lidi cvičit!

To "člobrdo a pokec" ale povede k tomu, že ten člověk tam přijde přístě dříve... Bude chodit pravidelně... k tomu je ta motivace a ta zábava.

A kolik vám s tím bíglem bylo?
Nemůžete srovnávat mládežníka, co doma kope nudou do pr..., a babu co letí z práce, rychle nakoupí, hodí nákup domů, a letí se psem na hodinu (čímž jí odpadne jedno venčení), a pak trtá domů udělat večeři a poklidit, a postarat se o děcka. A to ani nepočítám to, že kolikrát na hodinu příjde se psem jiný člen rodiny, protože žena nestíhá, má rýmu nebo dostala... (případně nedostala )
Navíc populace je čím dál línější

17.7.2015 15:00
keporkak

XXX.XXX.184.13

kniga napsal(a):
Ja ho na videu viděla. Jestli budu někdy chovat tak budu štěníky sledovat pečlivě...

treba tady je hezky videt u odrostlejsich stenat, jak ho maji zafixovany https://youtu.be/SmMKZ4yVjHw.

U štěňat jo, pochopitelně. Ale ne u dospělých psů.

17.7.2015 15:01
kniga

XXX.XXX.128.66

27... já si na svho prvního psa počkala... do doby kdy jsem věděla, že si psa fakt mohu dovolit. že mu dám to co bude potřeba...

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 15:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Do extrému? Jen odpoídam, na to, že pohyb packami je psu přirozený...

Samozřejmě že pohyb packami je psovi přirozený - jinak by padnul na hubu

17.7.2015 15:03
kniga

XXX.XXX.128.66

keporkak napsal(a):
U štěňat jo, pochopitelně. Ale ne u dospělých psů.

Jo, tak jasně. Jenže pokud se to podle mě odchytí brzo, dokud je to v té hlavě někdo a zafixované... nejlepší úspěch je u štěnat co to mají hodně čerstvé, ale naučila jsem to ve výběhu pár starších psů a prostě byl tam u minimálně dvou te "jóoo" efekt...

17.7.2015 15:04
kniga

XXX.XXX.128.66

Hele ja už se du věnovat svým fousatkám :D Vy mi stejně neodpovíte, zda teda máte více těch úspěšných kurzistů než těch linkavých, líných atd. :D
j.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 15:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Hele ja už se du věnovat svým fousatkám :D Vy mi stejně neodpovíte, zda teda máte více těch úspěšných kurzistů než těch linkavých, líných atd. :D
j.

Nejvíc jich máte samosebou Vy - sice umí jenom pac, ale zase je to baví

17.7.2015 15:10
kniga

XXX.XXX.128.66

Nejvíc jich máte samosebou Vy - sice umí jenom pac, ale zase je to baví

Jasne :D jasne.. ipravdu totální nepochopení toho o čem jsem psala... Aler to už by bylo fakt dokolečka... Nikde jsme nepsala, že se nemají učit nic jiného, ale to je úplně jedno fakt.
Kdybych si mysleal, že je cvičení a cvičáky nedůležité tak to nebudu dělat, že... ale vy prostě můj úhel pohledu nechápete a ani se nesnažíte ho pochopit...

A prostě už radši fakt mizím... jsem ráda, že jsem motivovaná se svými psy neco delat...

17.7.2015 15:15
keporkak

XXX.XXX.184.13

A kolik vám s tím bíglem bylo?
Nemůžete srovnávat mládežníka, co doma kope nudou do pr..., a babu co letí z práce, rychle nakoupí, hodí nákup domů, a letí se psem na hodinu (čímž jí odpadne jedno venčení), a pak trtá domů udělat večeři a poklidit, a postarat se o děcka. A to ani nepočítám to, že kolikrát na hodinu příjde se psem jiný člen rodiny, protože žena nestíhá, má rýmu nebo dostala... (případně nedostala )
Navíc populace je čím dál línější

A právě takhle "rozlítanou" majitelku můžete krásně motivovat právě prostřednictvím těch blbinek, když jí to dobře podáte. Vyzkoušeno smajlík Protože ty kravinky si může pocvičit po půlminutkách mezi chystáním večeře a čištěním zubů - pár půlminutek denně si najde i ten nejvíc zaměstnaný člověk. A když si ověří, že to takhle funguje, baví to psa i ji a hlavně že opravdu není třeba cvičit povely denně hodinu v kuse, aby viděla výsledky, tak jí začne fungovat i ta běžná poslušnost.

17.7.2015 15:43

Mléčný krok štěňata mají a ještě u toho kroutí ocáskem jako malí krokodýli smajlík

17.7.2015 16:53
anonymx

XXX.XXX.133.176

kniga napsal(a):
j.

Ti, kdo chteji aspon neco udelat pro sveho psaodchazi spokojeni.Ale zacina byt problem clenska zakladna. Vymirame. Mladez je lina i kdyz ted se jedna 15 docela chytla, ale to je ojedinele. Jeste ze mame deti a vnoucata.

17.7.2015 17:05

kniga napsal(a):

Co má mléčný krok společného s podáváním packy?! A opravdu ne, nikdy mi mí, maminčini, tchánovi... psi sami o sobě, přirozeně, packu nepodávali. Ale sedají si, lehají ba i stojí jeden každý boží den x-krát, i bez učení a bez povelu...

"A právě takhle "rozlítanou" majitelku můžete krásně motivovat právě prostřednictvím těch blbinek, když jí to dobře podáte"
člověk by čekal, že když se někdo dobrovolně přihlásí do kurzu, tak že má zájem a je tudíž motivován...no pokud se zájemce o packování přihlásí do kurzu majícího za cíl výcvik dle sportovní kynologie, tak co...

17.7.2015 17:13
keporkak

XXX.XXX.184.13

Co má mléčný krok společného s podáváním packy?! A opravdu ne, nikdy mi mí, maminčini, tchánovi... psi sami o sobě, přirozeně, packu nepodávali. Ale sedají si, lehají ba i stojí jeden každý boží den x-krát, i bez učení a bez povelu...

"A právě takhle "rozlítanou" majitelku můžete krásně motivovat právě prostřednictvím těch blbinek, když jí to dobře podáte"
člověk by čekal, že když se někdo dobrovolně přihlásí do kurzu, tak že má zájem a je tudíž motivován...no pokud se zájemce o packování přihlásí do kurzu majícího za cíl výcvik dle sportovní kynologie, tak co...

Nebyla řeč o sportovní kynologii, ale o kurzu základní ovladatelnosti. A divil/a byste se, kolik majitelů přichází na výcvik s představou "jen počkej, půjdeme na cvičák, tam tě naučí poslouchat!" a není úplně jednoduché je přesvědčit, že musejí začít s "převýchovou" na opačném konci vodítka, že ten, kdo "nefunguje" a potřebuje odborně "opravit", není pes, ale jejich přístup k němu ;-).

17.7.2015 17:28
kniga

XXX.XXX.128.66

Je motivovany trochu neco delat, pak kdyz nejde to lehce tak motivace upada... to fakt nechapete?

17.7.2015 17:30
scylla

XXX.XXX.150.32

kniga napsal(a):
Je motivovany trochu neco delat, pak kdyz nejde to lehce tak motivace upada... to fakt nechapete?

A od toho je tam výcvikář, aby to šlo lehce, aby vymyslel dobré metodiky a postupy pro danou dvojici.

17.7.2015 17:31
kniga

XXX.XXX.128.66

anonymx napsal(a):
Ti, kdo chteji aspon neco udelat pro sveho psaodchazi spokojeni.Ale zacina byt problem clenska zakladna. Vymirame. Mladez je lina i kdyz ted se jedna 15 docela chytla, ale to je ojedinele. Jeste ze mame deti a vnoucata.

To máme mládež, doma řezali je málo jak se zdálo... to my byli jinačí!...

Jak je to jednoduché, říct, že mládež je líná, lidi jsou líní... než hledat cestu změny u sebe...

Strašně líná mládež :D
https://youtu.be/g7VZuUXVsYk.

17.7.2015 17:33
kniga

XXX.XXX.128.66

scylla napsal(a):
A od toho je tam výcvikář, aby to šlo lehce, aby vymyslel dobré metodiky a postupy pro danou dvojici.

Ano, ale tojenesmí mít během petiminut zaškatulkované, nesmí nad nimi zlomit hůl, ale pomáhat lidem najít tu společnou cestu a řeč... ale to je tak těžké! Lehčí je být úplně stejní jak ti, které kritizují... Tak jak ti nemotivovaní, znudění... protože ani těm výcvikářům to nejde lehce... Vlůastně to úplně sedí!
Výcvikář neochotný pracovat s lenochy se nemůže divit, že ti lenoši jsou líní makat se psy...

17.7.2015 17:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Není to těžké, aspoň se mi to nezdá být těžké. Spíš naopak.

17.7.2015 17:41
anonymx

XXX.XXX.133.176

Knigo-cvicit tam chodi zapalenych docela dost, posezeni taky jakztakz, ale jak je brigada.. to si je radsi zaplati a ze by nekoho jen tak napadlo vytrit nebo vynest odpadky...

17.7.2015 17:58
kniga

XXX.XXX.128.66

scylla napsal(a):
Není to těžké, aspoň se mi to nezdá být těžké. Spíš naopak.

Jak pro koho... pro ty uspesne ne. A jsem rada, ze jsem na ne narazila... Ze jsem nezustala jen u tech co lamou hul :).

17.7.2015 18:02
kniga

XXX.XXX.128.66

anonymx napsal(a):
Knigo-cvicit tam chodi zapalenych docela dost, posezeni taky jakztakz, ale jak je brigada.. to si je radsi zaplati a ze by nekoho jen tak napadlo vytrit nebo vynest odpadky...

Aha, zajimave ze jsem z uvodu thle diskuze mela jiny dojem :D A ono jde o praci... STEJNE ALE stale plati jedno a to same, je to o motivaci...

Narovinu, aj ja bych s brigadami mela take problem. v praci makam rukama, chodim z ni docela sedrena... ted tri mesice delam minimalne o tyden vic (jako ze misto cca 160, mam odmakanych skoro 400 hodin)... takze byt vyhlasena na nedeli brigada, tak pokud nebudu mimoradne motivovana, radsi ozelim ty dve stovky... Takze by musel byt nejaky system na tom cvicaku co by me nakopl jit makat i kdyz jsu utahana jako kote. Kuprikaldu u me by fungovalo to, ez jen ti co chodi na brifgady mohou treba jednou tydne vyuzit cvicak pro vlastni solo trenink psu. Najdi podobna lakadla...

17.7.2015 18:13
scylla

XXX.XXX.150.32

kniga napsal(a):
Jak pro koho... pro ty uspesne ne. A jsem rada, ze jsem na ne narazila... Ze jsem nezustala jen u tech co lamou hul :).

Je fakt, že jsem byla na cvičáku jen půl roku jako instruktor a je to něco o dost jiného, než dělám. Když přijde majitel psa a říká mi, že má problém se psem a přijdeme na to, v čem je problém a řešíme ho, majitel se naučí vidět ten rozdíl mezi tím, jak chápal psa a jak s ním komunikoval před tím a jak to vypadá teď, je spokojený a tím pádem i motivovaný v práci se psem pokračovat. Nejdřív ale pochopí, že musí začít u sebe, že ho má pes něco naučit. A má z toho radost.

17.7.2015 18:15
anonymx

XXX.XXX.133.176

Ale tohle privilegium maji clenove samozrejme. Zrovna tak si mohou odpracovat brigady kdykoliv. Ani to nepomaha. Proste chybi ten vztah. Prava znaji perfektne, s povinnostmi je to horsi a to navic uz je nezajima.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 18:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Aha, zajimave ze jsem z uvodu thle diskuze mela jiny dojem :D A ono jde o praci... STEJNE ALE stale plati jedno a to same, je to o motivaci...

Narovinu, aj ja bych s brigadami mela take problem. v praci makam rukama, chodim z ni docela sedrena... ted tri mesice delam minimalne o tyden vic (jako ze misto cca 160, mam odmakanych skoro 400 hodin)... takze byt vyhlasena na nedeli brigada, tak pokud nebudu mimoradne motivovana, radsi ozelim ty dve stovky... Takze by musel byt nejaky system na tom cvicaku co by me nakopl jit makat i kdyz jsu utahana jako kote. Kuprikaldu u me by fungovalo to, ez jen ti co chodi na brifgady mohou treba jednou tydne vyuzit cvicak pro vlastni solo trenink psu. Najdi podobna lakadla...

Tak to je vtipný - já myslím, že to, že můžete za pár korun ročně využívat majetek a pomůcky klubu, (který vybudovat někdo jiný), můžete se účastnit akcí apod. je dostatečná motivace k tomu, abyste pro ten klub občas taky něco udělala.
A to je přesně ono - každý vidí jenom sebe a své zájmy, ale jak má něco udělat pro klub, tak je najednou unavený a potřebuje lákadla jako motivaci. Kdyby k tomu přistupovali všichni takhle, tak si můžete cvičit leda v parku, protože na place bude prales, z klubovny je sqwat, a překážky se rozpadnou...

17.7.2015 19:25
anonymx

XXX.XXX.133.176

Nebo platit na soukromem cvicaku.

17.7.2015 20:03
kniga

XXX.XXX.128.66

anonymx napsal(a):
Ale tohle privilegium maji clenove samozrejme. Zrovna tak si mohou odpracovat brigady kdykoliv. Ani to nepomaha. Proste chybi ten vztah. Prava znaji perfektne, s povinnostmi je to horsi a to navic uz je nezajima.

Ne vsude! Kdyby to byla vsude samozrejmost bylo by to hezke...

17.7.2015 20:07
kniga

XXX.XXX.128.66

Tak to je vtipný - já myslím, že to, že můžete za pár korun ročně využívat majetek a pomůcky klubu, (který vybudovat někdo jiný), můžete se účastnit akcí apod. je dostatečná motivace k tomu, abyste pro ten klub občas taky něco udělala.
A to je přesně ono - každý vidí jenom sebe a své zájmy, ale jak má něco udělat pro klub, tak je najednou unavený a potřebuje lákadla jako motivaci. Kdyby k tomu přistupovali všichni takhle, tak si můžete cvičit leda v parku, protože na place bude prales, z klubovny je sqwat, a překážky se rozpadnou...

V om pripade nema byt moznost brigady nahrait penezmi! Pokud KK ci ZKO nabizi moznost vyhnout se brigadam tim, ze clovek zaplati penize tak se pak nemuze zas enikdo divit, ze lidi radije caluji nez makaji.

A neni to otom, ze by videli jen sebe, je to o tom, ze lidi (a vubec vsichni zivocichove) voli tu snadnejsi cestu! Takze ro ty co maji penize je jednodusi dat dve stovky... Problem klubu, ze si to nenastavi jinak.
POku proste nechodi na brigady dost lidi, je potreba neco zmenit... treba proste to postavit tak, ze kdo nechodi na brigady ztraci privilegia atd. az treba po vylouceni z klubu...

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 20:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Ne vsude! Kdyby to byla vsude samozrejmost bylo by to hezke...

I kdyby vám otevřeli cvičák jen 2x za týden, tak při platbě příspěvků 500, - za rok platíte ani ne 5 kč za užívání placu, zařízení klubu a trenink na place, který někdo musí pravidelně sekat a udržovat (ani ten benzín a olej do sekačky není zadarmo). To byste mohli slevit ze své pohody, a přiložit ruku k dílu, a ne si ještě vymýšlet že chcete další privilegia.

17.7.2015 20:14
kniga

XXX.XXX.128.66

I kdyby vám otevřeli cvičák jen 2x za týden, tak při platbě příspěvků 500, - za rok platíte ani ne 5 kč za užívání placu, zařízení klubu a trenink na place, který někdo musí pravidelně sekat a udržovat (ani ten benzín a olej do sekačky není zadarmo). To byste mohli slevit ze své pohody, a přiložit ruku k dílu, a ne si ještě vymýšlet že chcete další privilegia.

Odpoved viz. muj pripevek v 20:07...

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 20:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
V om pripade nema byt moznost brigady nahrait penezmi! Pokud KK ci ZKO nabizi moznost vyhnout se brigadam tim, ze clovek zaplati penize tak se pak nemuze zas enikdo divit, ze lidi radije caluji nez makaji.

A neni to otom, ze by videli jen sebe, je to o tom, ze lidi (a vubec vsichni zivocichove) voli tu snadnejsi cestu! Takze ro ty co maji penize je jednodusi dat dve stovky... Problem klubu, ze si to nenastavi jinak.
POku proste nechodi na brigady dost lidi, je potreba neco zmenit... treba proste to postavit tak, ze kdo nechodi na brigady ztraci privilegia atd. az treba po vylouceni z klubu...

Tohle není o penězích, ale o lidské vychcanosti - ta záloha na brigády není zas tak vysoká, aby něko spasila nebo zruinovala, a to že se brigády zpoplatnily je jenom obrana klubů, aby když už tam chodí lemplové, tak z toho klub aspoň něco měl.
A představte si, že u nás brigády paradoxně dělají ti co vůbec nemusí, ani nemají finanční nouzi, ale ti, co jim není jedno jak plac a jeho okolí vypadá.

17.7.2015 20:20
anonymx

XXX.XXX.133.176

Kniga-klubovy rad nesmi byt v rozporu se stanovami CKS A
a musi ho schvalit clenska schuze.

17.7.2015 20:50
kniga

XXX.XXX.227.249

Tohle není o penězích, ale o lidské vychcanosti - ta záloha na brigády není zas tak vysoká, aby něko spasila nebo zruinovala, a to že se brigády zpoplatnily je jenom obrana klubů, aby když už tam chodí lemplové, tak z toho klub aspoň něco měl.
A představte si, že u nás brigády paradoxně dělají ti co vůbec nemusí, ani nemají finanční nouzi, ale ti, co jim není jedno jak plac a jeho okolí vypadá.

Chjo, ale vy prece nemate problemy s tema co delaji, ale.s tema co nedelaji! Je fanj, ze mate zdrave jadro, ale je to stejne jak s tim vycvikem, je tu skupinka ne tak dokonalych lidi... Chcete, aby byli lepsi? Nebo je vam to jedno?

jinak mi zaloha na brigady nikdy nepropadla, to jen tak mimochodem.smajlík

17.7.2015 20:56
kniga

XXX.XXX.227.249

Ted trosku nepobiram?

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 20:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Chjo, ale vy prece nemate problemy s tema co delaji, ale.s tema co nedelaji! Je fanj, ze mate zdrave jadro, ale je to stejne jak s tim vycvikem, je tu skupinka ne tak dokonalych lidi... Chcete, aby byli lepsi? Nebo je vam to jedno?

jinak mi zaloha na brigady nikdy nepropadla, to jen tak mimochodem.smajlík

Už je mi to jedno - lepší nebudou, takže jsem po mnoha letech dělání kašpara jiným dala přednost svým psům. Ať si každý dělá co chce, protože každý je svého štěstí strůjcem

17.7.2015 21:16
kniga

XXX.XXX.227.249

Už je mi to jedno - lepší nebudou, takže jsem po mnoha letech dělání kašpara jiným dala přednost svým psům. Ať si každý dělá co chce, protože každý je svého štěstí strůjcem

To jiste smajlík kdyz je to uz jedno, tak zase neni problem... neni treba to resit, ze... jojo, vyhoreni, ztrata motivace...

predstavte si, ze mate dva psy. Jeden maka jen za micek. Druhy na micek haze bobek. Reknete si, ze ten druhy uz lepsi nebude a zlomite nad nim hul? Nebo budete hledat neco jineho?

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 21:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
To jiste smajlík kdyz je to uz jedno, tak zase neni problem... neni treba to resit, ze... jojo, vyhoreni, ztrata motivace...

predstavte si, ze mate dva psy. Jeden maka jen za micek. Druhy na micek haze bobek. Reknete si, ze ten druhy uz lepsi nebude a zlomite nad nim hul? Nebo budete hledat neco jineho?

Díky bohu mám všechny psy, co by se pro míček zabili, ale měla jsem fenu kdysi nevhodnou pro sportovku, tak jsem s ní dělala agility - myslím že jsem docela tvárný člověk (nemám ani problém z recese připravit svého psa s IPO3 za víkend na zkoušku z dogdancingu a udělat ji), ale už mi nedělal dobře pohled na své psy zavřené ve vozíku, zatímco já tam mám na krku ten jurský park, a pak jdu ještě sekat trávu, neb si všichni odcvičili, pokecají, ale jak slyší o práci, tak najedno všichni mají naspěch...
Však vám nic nebrání udělat si psí školu, a spasit svět;-).

17.7.2015 22:00
kniga

XXX.XXX.227.0

Brani, nebrani. Ja nema potrebu v první rade. Jen jsem ti chtela nahodit jiny uhel pohledu. Je pro vas neprijatelny. Poho.

Jo a prave proto me zarazi jak clovek co umi fest dobře trenovat psy neumi, ci spise nechce prevest tyto zkusenosti na lidi!

jako chapu proc jste vyhorela, za zle vam to nemam. jen si rikamze je to skoda.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 22:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
Brani, nebrani. Ja nema potrebu v první rade. Jen jsem ti chtela nahodit jiny uhel pohledu. Je pro vas neprijatelny. Poho.

Jo a prave proto me zarazi jak clovek co umi fest dobře trenovat psy neumi, ci spise nechce prevest tyto zkusenosti na lidi!

jako chapu proc jste vyhorela, za zle vam to nemam. jen si rikamze je to skoda.

Já jsem lidem věnovala 16 let na úkor svých vlastních psů (i těch cizích co mám doma), a vím že jim to dlužím.
Ať si tu službu lidu taky zkusí chvilku i jiní

17.7.2015 22:39

keporkak napsal(a):
A právě takhle "rozlítanou" majitelku můžete krásně motivovat právě prostřednictvím těch blbinek, když jí to dobře podáte. Vyzkoušeno smajlík Protože ty kravinky si může pocvičit po půlminutkách mezi chystáním večeře a čištěním zubů - pár půlminutek denně si najde i ten nejvíc zaměstnaný člověk. A když si ověří, že to takhle funguje, baví to psa i ji a hlavně že opravdu není třeba cvičit povely denně hodinu v kuse, aby viděla výsledky, tak jí začne fungovat i ta běžná poslušnost.

Každý cvik se dá procvičit v těch půlminutkách mezi chystáním večeře a čištění zubů. Nechápu, proč to nemůže být normální smysluplný v životě využitelný cvik, ale nějaká naprostá ptákovina, jako je např. zmiňované pac. To prostě nemá logiku!

17.7.2015 22:50
keporkak

XXX.XXX.106.11

Každý cvik se dá procvičit v těch půlminutkách mezi chystáním večeře a čištění zubů. Nechápu, proč to nemůže být normální smysluplný v životě využitelný cvik, ale nějaká naprostá ptákovina, jako je např. zmiňované pac. To prostě nemá logiku!

Má to logiku. A velkou.
"Sedni" je nezbytný povel, cvičení "sedni" je povinnost, a co je povinné, to je otrava a stres pro majitele i pro psa (neříkám, že to tak musí být, ale že to tak spousta lidí vnímá).
"Pac" je blbinka pro srandu, tím pádem zábava, majitel se postupně začne se psem bavit... a následně při správném vedení výcviku zjistí, že se dá kupodivu bavit i s tím "sedni" a celé to začne fungovat.

18.7.2015 00:30
kniga

XXX.XXX.227.0

Já jsem lidem věnovala 16 let na úkor svých vlastních psů (i těch cizích co mám doma), a vím že jim to dlužím.
Ať si tu službu lidu taky zkusí chvilku i jiní

16 let je hodne, zasluzna prace!
jasny nekdy toho uz proste ma clovek dost. Ale pak proste nechapu o co vam.v tomhle tematu slo.

Ja mela za to, pusobilo to na me tak, ze si tu clenove nekolika KK/ZKO postezovali na to, ze lidi malo prechazi z kurzu dal, ze lidi jsou lini a nemakaji se svymi psy. Pal ze je.malo mladezniku, pak ze jich malo neni, vsichni jsou vlastne spokojeni, ale nechodi na brigady...

Ale.ja porad vychazela z toho, ze s tou situaci chcete neco delat. Tak jsem napsala svuj pocit, kde je dle me zadrhel...
Ted mam pocit, ze si chctete jen hromadne postezovat, ale situaci nemeni.

18.7.2015 09:05

keporkak napsal(a):
Má to logiku. A velkou.
"Sedni" je nezbytný povel, cvičení "sedni" je povinnost, a co je povinné, to je otrava a stres pro majitele i pro psa (neříkám, že to tak musí být, ale že to tak spousta lidí vnímá).
"Pac" je blbinka pro srandu, tím pádem zábava, majitel se postupně začne se psem bavit... a následně při správném vedení výcviku zjistí, že se dá kupodivu bavit i s tím "sedni" a celé to začne fungovat.

Knigo, tak ještě jednou a pomalu - fakt si myslíš, že lidi, co si zaplatí kurz základní poslušnosti - ovladatelnosti, se chtějí učit jak psa naučit pac? Nebo jinou zbytečnou kravinu? Ne, oni se chtějí naučit jak psa naučit povely a cviky užitěčné v běžném životě. Na těch pár lekcí, co jsou rozsahem kurzu, je i tak dost těchto potřebných cviků, natož psovi plést hlavu ještě kravinami. A je fuk, jestli procvičuje pac nebo sedni, akorát to sedni je pro další život využitelné, kdežto pac ne.
Mohla bys mi říct, co je tak zábavného na nácviku nějaké kravinky oproti cviku např. sedni? To jako že když budou cvičit pac, tak se budou bavit až se budou za břicho popadat, kdežto když budou cvičit sedni, tak musí být vážní?

18.7.2015 09:19
keporkak

XXX.XXX.106.11

Knigo, tak ještě jednou a pomalu - fakt si myslíš, že lidi, co si zaplatí kurz základní poslušnosti - ovladatelnosti, se chtějí učit jak psa naučit pac? Nebo jinou zbytečnou kravinu? Ne, oni se chtějí naučit jak psa naučit povely a cviky užitěčné v běžném životě. Na těch pár lekcí, co jsou rozsahem kurzu, je i tak dost těchto potřebných cviků, natož psovi plést hlavu ještě kravinami. A je fuk, jestli procvičuje pac nebo sedni, akorát to sedni je pro další život využitelné, kdežto pac ne.
Mohla bys mi říct, co je tak zábavného na nácviku nějaké kravinky oproti cviku např. sedni? To jako že když budou cvičit pac, tak se budou bavit až se budou za břicho popadat, kdežto když budou cvičit sedni, tak musí být vážní?

Pokud tomuto skutečně věříte, tak víte o výcviku (lidí, ne psů) velmi, velmi málo.

18.7.2015 09:20
scylla

XXX.XXX.150.32

keporkak napsal(a):
Pokud tomuto skutečně věříte, tak víte o výcviku (lidí, ne psů) velmi, velmi málo.

S tím se nedá souhlasit, spíš mi připadá, že o tom víte velmi málo vy. Málo lidí se nechá takto oblbovat.

18.7.2015 09:27
keporkak

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
S tím se nedá souhlasit, spíš mi připadá, že o tom víte velmi málo vy. Málo lidí se nechá takto oblbovat.

Váš problém, pokud nevidíte rozdíl mezi motivováním a oblbováním.
Zajímavé je, že výcvikáři, kteří umí lidi tímhle způsobem motivovat, nemívají problém s tím, že by jim lidi nedokončili kurz, nemají velký "odpad" a klienti ve výcviku těch důležitých věcí postupují rychleji než klienti výcvikářů, kteří s blbinkama "neztrácejí čas"...

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 09:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

keporkak napsal(a):
Váš problém, pokud nevidíte rozdíl mezi motivováním a oblbováním.
Zajímavé je, že výcvikáři, kteří umí lidi tímhle způsobem motivovat, nemívají problém s tím, že by jim lidi nedokončili kurz, nemají velký "odpad" a klienti ve výcviku těch důležitých věcí postupují rychleji než klienti výcvikářů, kteří s blbinkama "neztrácejí čas"...

Vážně...?!
Předpokládám, že to máte nějak podložené, a můžete uvést konkrétní příklady. Ale srovnávejte prosím pouze kurzy ovladatelnosti, ne školičku pro štěňata, protože do té chodí úplně jiná sorta lidí (ti, co mají od začátku chuť a snahu se psovi věnovat, narozdíl od kurzistů co na psa do roka kašlali, a pak čekají že je někdo spasí).

18.7.2015 09:35
scylla

XXX.XXX.150.32

To, co tady popisujete, je jednoznačně oblbování a u mnoha lidí narazíte a to dost tvrdě. Už dávno jsem si všímla, že výcvikáři a zejména trenéři mají k oblbování majitelů velké sklony, proč také ne, manipulace s lidmi vynáší, pokud to dělají trenéři za peníze. Motivace je něco o dost jiného a nemůžete házet lidi do škatulky, jako házíte psy. Ono to nefunguje ani u jedněch ani u druhých.

18.7.2015 10:02
anonymx

XXX.XXX.143.171

Oblbovat a docela vynosne neumime. Motivovat ano. Scylla cviceni odsuzuje, Keporkak asi take, ale obe umi lidi zrejme skvele motivovat.Tak nevim, bud se jedna o teoretiky, kteri o realite nemaji ani poneti anebo je to "motivovani" zivi.

18.7.2015 10:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Proč píšete takové hlouposti, nezlobte se. Motivování poměrně velkého týmu lidí mě hodně dlouho živilo, ono vést lidi k dobrému výkonu a k tomu, aby je práce bavila a nacházli v ní realizaci, není zase jen tak. Takže umím rozeznat manipulaci od motivace. U psů to tak složité není.

18.7.2015 10:30
anonymx

XXX.XXX.143.171

Pokud jste takovy odbornik, tak vam musi byt jasne, ze srovnavate nesrovnatelne. Motivovat lidi k praci a lepsimu vykonu je uplne neco jineho nez mit psa a chtit s nim pracovat.

18.7.2015 10:52
scylla

XXX.XXX.150.32

To je naprostý nesmysl. Naprostý. Vidím denně kolem sebe lidi, kteří mají psy, kteří pracují s radostí, pro radost z práce, pro práci samu. Jsou lidé, kteří toto umí psa naučit, a že to není jeden pes, ale skoro dvě desítky. Nemusí ze sebe dělat šaška ani věšák na peška ani na pamlskovník, nemusí psy krmit převážně při výcviku, prostě s nimi UMÍ. A neříketejte, že to není možné, protože to téměř denně vidím kolem sebe na vlastní oči.

18.7.2015 11:20

Tyjo, za pětikilo bych tam sekala klidně i sama. Takové ceny ještě někde existují ?

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Tyjo, za pětikilo bych tam sekala klidně i sama. Takové ceny ještě někde existují ?

Jo existují, a na moravě jsou naprosto běžné - smaozřejmě nový člen zaplatí třeba 500, - vstupní poplatek 500, - zálohu za brigády, takže poprvé ho to výjde na 1500, ale další roku už platí jenom pětikilo, a z toho ještě za něj klub odvádí poplatek svazu. Bohužel lidi jsou zhnilí na práci i tak, a myslí si jak jim všichni musí za tuhle směšnou částku padat k nohám a sloužit

18.7.2015 12:17

Jo existují, a na moravě jsou naprosto běžné - smaozřejmě nový člen zaplatí třeba 500, - vstupní poplatek 500, - zálohu za brigády, takže poprvé ho to výjde na 1500, ale další roku už platí jenom pětikilo, a z toho ještě za něj klub odvádí poplatek svazu. Bohužel lidi jsou zhnilí na práci i tak, a myslí si jak jim všichni musí za tuhle směšnou částku padat k nohám a sloužit

Tak to se vyplatí, to je jak za hubičku, škoda, že to mám na Moravu daleko.
Máte pravdu, dnešní doba je odporná, lidé jsou shnilí, ale existují i výjimky, ale těch je málo, bohužel.

18.7.2015 13:31
anonymx

XXX.XXX.143.171

scylla napsal(a):
To je naprostý nesmysl. Naprostý. Vidím denně kolem sebe lidi, kteří mají psy, kteří pracují s radostí, pro radost z práce, pro práci samu. Jsou lidé, kteří toto umí psa naučit, a že to není jeden pes, ale skoro dvě desítky. Nemusí ze sebe dělat šaška ani věšák na peška ani na pamlskovník, nemusí psy krmit převážně při výcviku, prostě s nimi UMÍ. A neříketejte, že to není možné, protože to téměř denně vidím kolem sebe na vlastní oči.

Vy jste fakt..., ja mam samozrejme taky lidi s kterymi trenuju a delam saska.my se tady celou dobu bavime o clenech ns cvicaku a kurzech.
muzu vedet jaky sport delate?

18.7.2015 13:58
Felow

XXX.XXX.188.103

ORIONKA - není náhodou ten výcvikový kurz, o kterém píšeš v Liberci?

18.7.2015 14:10
kniga

XXX.XXX.230.229

anonymx napsal(a):
Pokud jste takovy odbornik, tak vam musi byt jasne, ze srovnavate nesrovnatelne. Motivovat lidi k praci a lepsimu vykonu je uplne neco jineho nez mit psa a chtit s nim pracovat.

To je prave chybna uvaha. Vycvik, poslusnost je prece prace a prace. Ano, ty lidi maji chut neco se psem delat, jine motivuje to, ze maji problem... ale to je motivace pro ten prvotni impuls jit na cvicak...
A pak je to jen a jen na vas, zda si ie tak udrzite ci ne...

18.7.2015 14:16
kniga

XXX.XXX.230.229

Vis, ja si to nemyslim, ja to vim. To je rozdil. Ty lidi se musi naucit pracovat se psem. Kdyby to umeli sami tak do toho kurzu nejdou. Tak jak tam mnoho jinych. Kdyz vis jak na to, tak tu obwcnou poslusnost zvladnes sam..
Ale tady se.furt bavime o lidech, kteri to evidentne neumi..

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 14:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kniga napsal(a):
To je prave chybna uvaha. Vycvik, poslusnost je prece prace a prace. Ano, ty lidi maji chut neco se psem delat, jine motivuje to, ze maji problem... ale to je motivace pro ten prvotni impuls jit na cvicak...

Já myslím, že se stačí podívat na ty kvanta lidí, co si dají předsevzetí, že začnou cvičit a koupí si domů stroj, permici do posilovny, nebo si řeknou, že zhubnou, přestanou kouřit atd...
... a kolik jich to vydrží - 1%... ?

Taky mají primární impulz když zjistí, že vypadají jak velryby, nebo že už nemají prachy na cigára, ale protože jsou líní a nemají žádnou osobní disciplínu, tak se na to stejně vykašlou, a raději vymýšlí jak to odrbat zázračnýma pilulkama na hubnutí, liposukcema, všelijakýma náhražkama cigaret a já nevím čím, jenom aby nemuseli slevit ze své lenosti a trochu na sobě máknout!

18.7.2015 14:39
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Vy jste fakt..., ja mam samozrejme taky lidi s kterymi trenuju a delam saska.my se tady celou dobu bavime o clenech ns cvicaku a kurzech.

Bylo jich celkem hodně.

18.7.2015 14:40
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

My se tady bavíme o tom, jak pracovat s lidmi a naučit je pracovat se psy. Aspoň o tom se bavím já, ale vidím, že vy asi máte jiné téma.

18.7.2015 14:41
scylla

XXX.XXX.150.32

kniga napsal(a):

Asi tak.

18.7.2015 14:50
kniga

XXX.XXX.238.113

Vis, ja si to nemyslim, ja to vim. To je rozdil. Ty lidi se musi naucit pracovat se psem. Kdyby to umeli sami tak do toho kurzu nejdou. Tak jak tam mnoho jinych. Kdyz vis jak na to, tak tu obwcnou poslusnost zvladnes sam..
Ale tady se.furt bavime o lidech, kteri to evidentne neumi..

18.7.2015 15:23
anonymx

XXX.XXX.143.171

scylla napsal(a):
Bylo jich celkem hodně.

Aha, s jakymi vysledky?
Jenze do kurzu chodi lidi aby je.pes poslouchal. Jak na to a co je vladtne prace se psy se teprvedozvidaji. Ti.kdo chteji pracovat uz jdou jinam a pokud nekdo takovy prijde, jde do vycviku primo.

18.7.2015 15:44
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Aha, s jakymi vysledky?
Jenze do kurzu chodi lidi aby je.pes poslouchal. Jak na to a co je vladtne prace se psy se teprvedozvidaji. Ti.kdo chteji pracovat uz jdou jinam a pokud nekdo takovy prijde, jde do vycviku primo.

Dvakrát v repre.

Tady jde o to, aby se výcvikář naučil učit, číst lidi a jejich psy a sladit to na jednu vlnu. O tom to podle mého názoru celé je.

18.7.2015 16:20
kniga

XXX.XXX.238.113

Já myslím, že se stačí podívat na ty kvanta lidí, co si dají předsevzetí, že začnou cvičit a koupí si domů stroj, permici do posilovny, nebo si řeknou, že zhubnou, přestanou kouřit atd...
... a kolik jich to vydrží - 1%... ?

Taky mají primární impulz když zjistí, že vypadají jak velryby, nebo že už nemají prachy na cigára, ale protože jsou líní a nemají žádnou osobní disciplínu, tak se na to stejně vykašlou, a raději vymýšlí jak to odrbat zázračnýma pilulkama na hubnutí, liposukcema, všelijakýma náhražkama cigaret a já nevím čím, jenom aby nemuseli slevit ze své lenosti a trochu na sobě máknout!

BINGO! jojo! Vidis, chapes lidskou povahuvdocela dobre. A aby slevili z te sve lenosti tak musi byt motivovani nebyt lini!
A toho motivatora prpste podvedome cekaji v tom vycvikari!
Stejne tak jak si.mnozi ve fitku zaplati trenera aten trener jim nerika jen jak maji cvicit, ale ohrome je motivuje! trener, ktery by nemotivoval by byl bez klientu. A mohl by nadavat na line lidi jak by chtel. Ostatni treneri by se mu vysmali...

Jaky koliv trenink je o motivaci. Kurzisty mate spravne trenovat/ucit makat se psy.
K tomu proste motivace je nutna! jinak zvitezi lidska lenost. ale tu jsem na strane kurzistu, protoze oni si za trenera zaplatili!

18.7.2015 16:41
kniga

XXX.XXX.238.113

anonymx napsal(a):
Aha, s jakymi vysledky?

Hele z toho co pisete se fakt snazite, ale zaroven delate podle me strašné chyby.

Proc lidi nepokracuji z toho kurzu? protoze vy podvedome ocekavate, ze proste nebudou... Zaskatulkujete si je. a je to. Na jejich motivaci absolutne nepracujete. a pak se divite, ze nevidi duvod jit dal...

Uz jste nekdy pred kurzisty "shodila" ci "vyzdvihla" rasovou prisluanost jejich psa?

18.7.2015 17:00
anonymx

XXX.XXX.143.171

kniga napsal(a):
Hele z toho co pisete se fakt snazite, ale zaroven delate podle me strašné chyby.

Proc lidi nepokracuji z toho kurzu? protoze vy podvedome ocekavate, ze proste nebudou... Zaskatulkujete si je. a je to. Na jejich motivaci absolutne nepracujete. a pak se divite, ze nevidi duvod jit dal...

Uz jste nekdy pred kurzisty "shodila" ci "vyzdvihla" rasovou prisluanost jejich psa?

Ale no tak, tohle mne fakt urazi.

A prominte, shazovat nekoho Nikdy. Clovek musi byt diplomat a to i tehdy, kdyz se vas po 10ti hodinach pan zepta kdy ma psa pochvalit. Klady vyzdvihuju stale i jdyz he pracne hledam.

18.7.2015 17:07
scylla

XXX.XXX.150.32

kniga napsal(a):

Mám dojem, že se z té motivace všichni jednou přeskočí.

Není to jen o motivaci, je to o tom, co jim říkáte a jak jim to říkáte. Snažím se s lidmi jednat naprosto na rovinu a totéž chci od nich vúči jejich psům. Většinou mám individuální konzultace a někdy musím opravdu na příkladu ukázat, kde je chyba a v čem je problém. Jednou jsem vzala člověka novinami po ruce, protože nechtěl pochopit, co je na nápřahovém trestu špatně. Pochopil a problém s pejskem se vyřešil. Je to o tom, jak ty informace lidem podáte. Jsou učitelé dobří a špatní a průměrní. Pak jsou učitelé, kteří mají pocit nadřazenosti a mluví s lidmi shora dolů nebo učitelé, kteří s lidmi manipulují Když budu chtít naučit se základní povely a někdo mě bude nutit učit psa podávat pac, půjdu prostě jinam. Něco konkrétního potřebuji, tak něco konkrétního chci.

18.7.2015 17:10

scylla napsal(a):

Není to jen o motivaci, je to o tom, co jim říkáte a jak jim to říkáte. Snažím se s lidmi jednat naprosto na rovinu a totéž chci od nich vúči jejich psům. Většinou mám individuální konzultace a někdy musím opravdu na příkladu ukázat, kde je chyba a v čem je problém. Jednou jsem vzala člověka novinami po ruce, protože nechtěl pochopit, co je na nápřahovém trestu špatně. Pochopil a problém s pejskem se vyřešil. Je to o tom, jak ty informace lidem podáte. Jsou učitelé dobří a špatní a průměrní. Pak jsou učitelé, kteří mají pocit nadřazenosti a mluví s lidmi shora dolů nebo učitelé, kteří s lidmi manipulují Když budu chtít naučit se základní povely a někdo mě bude nutit učit psa podávat pac, půjdu prostě jinam. Něco konkrétního potřebuji, tak něco konkrétního chci.

To jste napsala hezky.

18.7.2015 17:33
anonymx

XXX.XXX.143.171

Ano az na to, ze se jedna o individualni konzultace a to uz jsne zase jinde.

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 17:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

scylla napsal(a):
Dvakrát v repre.

Tady jde o to, aby se výcvikář naučil učit, číst lidi a jejich psy a sladit to na jednu vlnu. O tom to podle mého názoru celé je.

V repre čeho?

18.7.2015 17:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Sportu.

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 17:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

scylla napsal(a):
Sportu.

To je dost široký pojem - přecejen jsme na psím fóru a být v repre třeba v petangu tady nebude mít takový kredit, jako třeba agility, canicross nebo IPO.

18.7.2015 17:51
kniga

XXX.XXX.128.66

scylla napsal(a):

No tak si nejprve musime stanovit co je a co neni motivace... pro me je uz to CO a JAK se rika v oblasti motivace... protoze bud podavane inforamce a rady podam tak, ze nakopnou v kladnem slova smyslu, nebo znechuti...

i pro AnonymX

Dam prikald, byla jsem na dvou seminarich, obe vedly zkusene, dobre lektroy, majci uspechy ve psich sportech, lide k nim jezdi radi. Nauci se neco noveho.
Z jednoho seminare jsme odjizdela spokojena, zase vim neco noveho. Z druheho jsem odjizdela neskutecne nadsena. Kde byl rozdil?

treba v drobne nuanci toho jak chvalila psy psovodu.

AnonymX ja nemyslela, ze bys nejak urazela, a le opravdu jis nikdy nepouzila vuci ci pred kurzisty vety typu "No, je to ovčák." No, je to teriér." s kladným i záporným "tonem"? Nikdy jsi nerekla "Na bígla dobrý!" apodobně?

Jedna lektorka pouila vetu "Nojóo, borderák", druhá chválila bez upozorňování na plemeno psa "Šikovná! Hezky udělala to a to atd.
Jeden přistup pidává bodíky k motivaci, druhý ubírá... chápete proč ?

Scylla druhalk zase si uvedom o kom se bavime, kdyz si ja najdu odbornika na reaktivnost sve feny, tak opravdu nepotrebuju aby jsi me ucila pac. To je jasny, ale sousedka s dvourocni maltezackou co uz nemuze vydrzet nevychovanost sve feny a v zoufalstvi zamiri na nejblizsi cvicak je uplne v jiné situaci...

18.7.2015 19:29
anonymx

XXX.XXX.143.171

Kniga-tohl e se fakt nemusim ucit. To je samozrejme chovani k platicim zakaznikum. Ale se mnou kdyz takhle nekdo jedna, tak si myslim svoje. Neni nad uprimnost, ale to je jine mezi lidmi s kterymi trenuju. Ale my uz motivovat fakt nepotrebujeme. A seminare to je zase uplbe jina diskuze..

18.7.2015 19:52
Grandina

XXX.XXX.130.27

První návštěva cvičáku s 5 měsíčním štěnětem šarplanince...
Proboha co tu chcete s TAKOVÝM psem? Co to vůbec je, kavkazák? Ne, to je šarplaninec.
A co tu s ním jako chcete? To se necvičí !
No já bych chtěla jen tu základní poslušnost, jen prostě chodit někam organizovaně, ať můžu řešit chyby pod nějakým vedením.
A na co si sakra pořizujete takového psa, když to neumíte vychovat?
Pes seděl celou dobu u nohy a naprosto v klidu sledoval co se kolem děje.
No on už nějaké základní věci docela zvládá, sedni, lehni, k noze, docela i zůstaň...
No a kde máte balonek? Balonek? No gumový balonek na šňůře...motivaci! Ho tohle ale vůbec nezajímá...on se přetahovat nebude. On se MUSÍ přetahovat! Ale prostě ho tohle opravdu nezajímá...když už potřebuju nějak zaujmout, tak na mlsku... On si MUSÍ hrát...dokud si nebude hrát a přetahovat se, tak nemá cenu abyste sem chodila...A vůbec, s takovým psem nemá vůbec cenu, abyste sem s ním chodila. To je pes nanic...
Naprosto konsternovaně jsem na paní koukala a zeptala se, kam teda s ním mám chodit, když ne na cvičák... Paní mi vyrvala vodítko z ruky, zařvala na štěně K NOZE! smýkla s ním k sobě, pes sebou švihl na zem a po zemi ho dotáhla k sobě...Říkala jste, že k noze jít umí. No umí... LEHNI! LEHNI! chytla štěně za kůži za krkem a smýkáním ho donutila lehnout... No to lehnutí bylo lepší... Pak ho chtěla odvést...ale to už pes naprosto odmítal, třepal se a vyděšeně koukal na mě... Víte co? Dejte mi ho a já půjdu...Tohle asi fakt nemá cenu... Jsem říkala, že je to pes na nic...!
Sebrala jsem psa a šla jsem od tama pryč...Po chvíli jsem viděla, jak se tam skupinka lidí, v čele s touhletou paní, kouká směrem za náma a skvěle se baví... Pak jsem jela za pár dní okolo a viděla jsem paní při výchově dvou dobrmanů...Vím jistě, že takhle bych svého psa vychovávat nechtěla...

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 20:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Grandina napsal(a):
Proboha co tu chcete s TAKOVÝM psem? Co to vůbec je, kavkazák? Ne, to je šarplaninec.
No já bych chtěla jen tu základní poslušnost, jen prostě chodit někam organizovaně, ať můžu řešit chyby pod nějakým vedením.
No on už nějaké základní věci docela zvládá, sedni, lehni, k noze, docela i zůstaň...
No a kde máte balonek? Balonek? No gumový balonek na šňůře...motivaci! Ho tohle ale vůbec nezajímá...on se přetahovat nebude. On se MUSÍ přetahovat! Ale prostě ho tohle opravdu nezajímá...když už potřebuju nějak zaujmout, tak na mlsku... On si MUSÍ hrát...dokud si nebude hrát a přetahovat se, tak nemá cenu abyste sem chodila...A vůbec, s takovým psem nemá vůbec cenu, abyste sem s ním chodila. To je pes nanic...
Naprosto konsternovaně jsem na paní koukala a zeptala se, kam teda s ním mám chodit, když ne na cvičák... Paní mi vyrvala vodítko z ruky, zařvala na štěně K NOZE! smýkla s ním k sobě, pes sebou švihl na zem a po zemi ho dotáhla k sobě...Říkala jste, že k noze jít umí. No umí... LEHNI! LEHNI! chytla štěně za kůži za krkem a smýkáním ho donutila lehnout... No to lehnutí bylo lepší... Pak ho chtěla odvést...ale to už pes naprosto odmítal, třepal se a vyděšeně koukal na mě... Víte co? Dejte mi ho a já půjdu...Tohle asi fakt nemá cenu... Jsem říkala, že je to pes na nic...!
Sebrala jsem psa a šla jsem od tama pryč...Po chvíli jsem viděla, jak se tam skupinka lidí, v čele s touhletou paní, kouká směrem za náma a skvěle se baví... Pak jsem jela za pár dní okolo a viděla jsem paní při výchově dvou dobrmanů...Vím jistě, že takhle bych svého psa vychovávat nechtěla...

Tak tohle zní tak neuvěřitelně, že pokud jste tohle opravdu zažila, tak jste narazila na naprostý odpad mezi cvičáky, protože tohle rozhodně není běžné. To už je častější, že se za výcvikáře vydávají lidi co nic neumí, nic nedokázali (teda kromě nějakých ZUP, ZOP, ZZO, BH), ale vymetli pár seminářů, tak mají pocit, že sežrali všechno moudro světa, ale ti se většinou k lidem chovají vstřícně a o cosi se aspoň snaží.

18.7.2015 20:07
anonymx

XXX.XXX.143.171

Nezlobte se, ale.bud he to hodne stara historka nebo silne upravena.S timhle uz se snad opravdu nemuzete nikde setkat a jestli ano, tak klidne zverrjnit kde.

18.7.2015 20:14
Grandina

XXX.XXX.130.27

anonymx napsal(a):
Nezlobte se, ale.bud he to hodne stara historka nebo silne upravena.S timhle uz se snad opravdu nemuzete nikde setkat a jestli ano, tak klidne zverrjnit kde.

Historka stará 9 let a Prostějov... Paní malinko silnější, nakrátko ostříhaná blondýna..skoro na ježka.

18.7.2015 20:17
Grandina

XXX.XXX.130.27

Tak tohle zní tak neuvěřitelně, že pokud jste tohle opravdu zažila, tak jste narazila na naprostý odpad mezi cvičáky, protože tohle rozhodně není běžné. To už je častější, že se za výcvikáře vydávají lidi co nic neumí, nic nedokázali (teda kromě nějakých ZUP, ZOP, ZZO, BH), ale vymetli pár seminářů, tak mají pocit, že sežrali všechno moudro světa, ale ti se většinou k lidem chovají vstřícně a o cosi se aspoň snaží.

Já věřím, že paní uměla a věřím že pracovní psy dělala s výsledkama (jestli dobře, to nevím), ale zjevně hrála jen na výkon...což při mé potřebě, pouhé poslušnosti, nějak nepasovalo do plánů...

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 20:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Grandina napsal(a):
Já věřím, že paní uměla a věřím že pracovní psy dělala s výsledkama (jestli dobře, to nevím), ale zjevně hrála jen na výkon...což při mé potřebě, pouhé poslušnosti, nějak nepasovalo do plánů...

Pochybuju, že člověk který se chová tak jak jste popsala může mít dnes ve výcviku úspěch - dneska už musí ke cvičení mít člověk i cit a odhad (i v případě korekcí), protože doba kdy se cvičilo stylem "cukni, škubni, nakopni" už je dávno pryč, a tento styl výcviku je na psovi poznat a bázlivý projev psa je docela tvrdě penalizován (klidně i diskvalifikací).

18.7.2015 20:36

Grandina napsal(a):

Jéé, teď jsrm se tak nadzvedla, někdo mi hrábnout na štěně a ještě takhle, tak jí schytá ani neví jak

18.7.2015 20:37
Grandina

XXX.XXX.130.27

Pochybuju, že člověk který se chová tak jak jste popsala může mít dnes ve výcviku úspěch - dneska už musí ke cvičení mít člověk i cit a odhad (i v případě korekcí), protože doba kdy se cvičilo stylem "cukni, škubni, nakopni" už je dávno pryč, a tento styl výcviku je na psovi poznat a bázlivý projev psa je docela tvrdě penalizován (klidně i diskvalifikací).

Já už tohle opravdu nedokážu posoudit, od té doby jsem na cvičáku nebyla a skoro si myslím, že už ani nebudu :) Jako vůbec nic proti nim...nejspíš paní byla unikát...Jen mi prostě tahle vzpomínka vytanula při pročítání té dlouhé diskuze o motivaci a sedni a pac...Paní si zjevně s motivací hlavu moc nelámala. A docela by mě zajímalo, co by z takového psa vychovala...teda pokud by ji nesežral :) Já tam šla opravdu jako naprostý samouk, do té doby jsem pracovala jen s NO, choďákem, rotvajlerem, jezevčíkem a vestajem...vše jen na úrovni kamaráda, a u toho šarplanice jsem si prostě říkala, že by možná nějaká pomoc do budoucna v případě nouze pomohla...Ta mentalita byla opravdu trochu jiná a nechtěla jsem něco prošvihnout... :).

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 20:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Grandina napsal(a):
Já už tohle opravdu nedokážu posoudit, od té doby jsem na cvičáku nebyla a skoro si myslím, že už ani nebudu :) Jako vůbec nic proti nim...nejspíš paní byla unikát...Jen mi prostě tahle vzpomínka vytanula při pročítání té dlouhé diskuze o motivaci a sedni a pac...Paní si zjevně s motivací hlavu moc nelámala. A docela by mě zajímalo, co by z takového psa vychovala...teda pokud by ji nesežral :) Já tam šla opravdu jako naprostý samouk, do té doby jsem pracovala jen s NO, choďákem, rotvajlerem, jezevčíkem a vestajem...vše jen na úrovni kamaráda, a u toho šarplanice jsem si prostě říkala, že by možná nějaká pomoc do budoucna v případě nouze pomohla...Ta mentalita byla opravdu trochu jiná a nechtěla jsem něco prošvihnout... :).

Podle mě musela být paní úplně mimo mísu, protože v kurzech se ani na míček necvičí (max. tak přivolání nebo hra na přetahování), protože k poslušnosti na míček vede dlouhá cesta, a i sportovní psi zkušených psovodů se k míčku propracovávají několik měsíců intenzivního treninku, takže u 10 hodinového kurzu je tohle úplná pitomost.

18.7.2015 20:51
Grandina

XXX.XXX.130.27

Jéé, teď jsrm se tak nadzvedla, někdo mi hrábnout na štěně a ještě takhle, tak jí schytá ani neví jak

No já byla spíš docela zaskočená... :).

18.7.2015 20:54

Grandina napsal(a):
No já byla spíš docela zaskočená... :).

Chudák to Vaše štěně.

18.7.2015 21:01
Grandina

XXX.XXX.130.27

Podle mě musela být paní úplně mimo mísu, protože v kurzech se ani na míček necvičí (max. tak přivolání nebo hra na přetahování), protože k poslušnosti na míček vede dlouhá cesta, a i sportovní psi zkušených psovodů se k míčku propracovávají několik měsíců intenzivního treninku, takže u 10 hodinového kurzu je tohle úplná pitomost.

No ano, ona chtěla, aby hra s tím míčkem byla motivace...jsem koukala že ten míček nosili v ruce a ti psi na něj furt koukali...A chvilkama se o něj přetahovali. Jenže ho tohle nikdy nebavilo...on se nenechal vyhecovat. Za mlsku cokoliv..i když vše značně zpomaleně..on se prostě nepřetrhne :D Jako on není drilovací...Ona tam ty dobrmany drilovala furt dokola, docela hlučná u toho byla, ale všechno bylo takové hrozně rychlé.. Nevím, zda to popisuju dost pochopitelně. Ale je fakt, že jsem viděla i že je chválila. Koukala jsem asi 20 minut.

Neregistrovaný uživatel

18.7.2015 22:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Grandina napsal(a):
No ano, ona chtěla, aby hra s tím míčkem byla motivace...jsem koukala že ten míček nosili v ruce a ti psi na něj furt koukali...A chvilkama se o něj přetahovali. Jenže ho tohle nikdy nebavilo...on se nenechal vyhecovat. Za mlsku cokoliv..i když vše značně zpomaleně..on se prostě nepřetrhne :D Jako on není drilovací...Ona tam ty dobrmany drilovala furt dokola, docela hlučná u toho byla, ale všechno bylo takové hrozně rychlé.. Nevím, zda to popisuju dost pochopitelně. Ale je fakt, že jsem viděla i že je chválila. Koukala jsem asi 20 minut.

Jenže tomu, kdy pes pracuje na míček předchází několikaměsíční učení cviků a stylu práce na žrádlo. Na míček se přechází, až ten pes přesně chápe co se po něm chce, a má takovou disciplínu, že se dokáže soustředit a vnímat i když je tam ten míček, který hrozně chce. Tohle jsou ale věci, který se v kurzech vůbec neučí, a ani by to kurzistům na nic nebylo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík