Dobrý den,
mám psa 3roky... nemá sestouplé varlátka... Ptala jsem se mnoho veterinářů, co s tím mám dělat. Jeden říkal, že má jít na kastraci... Druhý, že to nevadí, pokud není s pp a na chov... Třetí, že se to dá nějak tam dám buď to hormonama nebo nějakou operací. A čtvrtý říkal to samé jako třetí.
Usoudila jsem, že to zkusíme dát operativně... Zeptala jsem se u nás v okolí, jestli o tom něco vědí a narazila jsem na paní, která s tím dokonce měla zkušenosti a poradila dobrou veterinu.
Ale pro jistotu se ptám i Vás, jestli někdo s tím nemá nějakou tu zkušenost... Pochopte nechci hned mého milovaného pejska dávat vykastrovat.
Dříve se taky nedávali pejsci kastrovat.
Děkuji :)
Rakovina hrozi uplne ze vseho, varlata obvykle atrofuji. Pokud chcete byt v klidu at se pri ockovani vet podiva na sono, jestli tam vubec jsou a pokud nic nedelaji, tak psa nechte. Kdysi jsem si takhle "nabehla", veterinar necekal, ze budu trvat na tom, ze budu u operace. Varlata samozrejme nenasel, zbytecna operace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem nechávala nesestouplá varlata odstranit, dostala jsem je na vatě do ruky. Na jednom byl nádor - naštěstí nemetastázoval a varle šlo ven včas. Tušila jsem to, i poslušný pes za námi dokázal běžet přes dvě vesnice, jako za háravou fenou. Četla jsem o tom už před tím v některé povídce z veterinárního prostředí ( Heriot ? ).
Takže za mě - odstranit, nejdéle až začne psům vonět jako háravka - ale to taky může být pozdě.
Stáhnout hormonálně se na třech letech nedají a operativně ?
anonymx
napsal(a):
Rakovina hrozi uplne ze vseho, varlata obvykle atrofuji. Pokud chcete byt v klidu at se pri ockovani vet podiva na sono, jestli tam vubec jsou a pokud nic nedelaji, tak psa nechte. Kdysi jsem si takhle "nabehla", veterinar necekal, ze budu trvat na tom, ze budu u operace. Varlata samozrejme nenasel, zbytecna operace.
Zaujalo mě, že jste mohla být u operace. Měla jste podezření nebo to tak děláte běžně? Za jakých podmínek jste tam mohla být? Co vám přineslo vědomí zbytečné operace? Díky.

anonymx
napsal(a):
Na tom příspěvku mi vadí to slovo "samozřejmě". S dnešní technikou není samozřejmé varlata nenajít.
Jak jsem psala, našemu psu je odstraňovali. Na klinice u nás ve městě ( je to už dost let ) mi řekli, že operovat na slepo ho nebudou, že varlata nejsou hmatná, tak do něj nebudou řezat.( Jestli neměli sono funkční, nebo vůbec, to nevím). Na VFU v Brně je našli a bez problémů krátkou operací odstarnili, pod inhalační narkozou, takže ze stolu už ho sundavali při vědomí a "málem je sežral". Jediné, co mě překvapilo bylo, že se pan doktor divil, že ho pes po zákroku namiloval, ale vyjel po něm - já u toho nebyla, ale že je ostřejší, jsem je upozornila a předávala ho s náhubkem.

Jak píšu výš, ( nebo níž?)tak mě operovali psa na VFU. Byla jsem u něj a držela ho, dokud na stole neusnul, pak jsem jim řekla, že teď už to zvládnou beze mě ( nejsem si jistá, jestli by mě nekřísili ) a šla. Kdybych tam chtěla zůstat, asi by nic nenamítali. Aspoň bych si ho i sundavala ze stolu a nevyjel by po panu doktorovi .
Tak to je super, že vás všechny takhle nechají. Já jsem se s tím ještě nesetkala, že by mě nechali být u nějakého z mých zvířat při operaci.
Počkat do usnutí ano, ale na jedné veterině mě ani nenechali s kocourem počkat, než zabere sedace, prostě jsem jim ho jen dala. Výslovně jsem se na to ptala, že by tak mohl být klidnější. Měl právě taky zadržené jedno varle, doktorka mi říkala, že je v třísle, no a pak jsem dostala kocoura, který byl zašitý až nad polovinu hrudníku. Nepředala mi ho ani doktorka, ale technik. Varlata mi teda ukázal na kousku gázy. Pak byly ještě nějaké komplikace, které se řešili rovněž operativně, kocour z toho všeho kolem pomalu chytal fobii z veterináře, přesto mi nedovolili, aby mu dali premedikaci a já s ním počkala, nebo že bych mu dala nějakou sedaci předem - v žádném případě.
Ještě se zeptám, vás co veterináři nechávají u operací, jste zdravotníci?

Ani náhodou, když fence strhávali drápek, musela jsem odejít. Skládala jsem se. I když tam to bylo z prostředí. Na sále bylo teplo až vedro ( pochopitelně), doktorky byly v tričkách, já v zimní bundě...
napsal(a):
Jak píšu výš, ( nebo níž?)tak mě operovali psa na VFU. Byla jsem u něj a držela ho, dokud na stole neusnul, pak jsem jim řekla, že teď už to zvládnou beze mě ( nejsem si jistá, jestli by mě nekřísili ) a šla. Kdybych tam chtěla zůstat, asi by nic nenamítali. Aspoň bych si ho i sundavala ze stolu a nevyjel by po panu doktorovi .
Před lety jsem si domluvila bezplatnou praxi na veterině jako podejmito a podržmito a bylo to moc poučné. Držela jsem háky, pinzety, šila... a moc mi to dalo. V první pomoci i v tom, aby se člověk neskládal, když se psovi něco stane.
tapina
napsal(a):
Tak to je super, že vás všechny takhle nechají. Já jsem se s tím ještě nesetkala, že by mě nechali být u nějakého z mých zvířat při operaci.
Počkat do usnutí ano, ale na jedné veterině mě ani nenechali s kocourem počkat, než zabere sedace, prostě jsem jim ho jen dala. Výslovně jsem se na to ptala, že by tak mohl být klidnější. Měl právě taky zadržené jedno varle, doktorka mi říkala, že je v třísle, no a pak jsem dostala kocoura, který byl zašitý až nad polovinu hrudníku. Nepředala mi ho ani doktorka, ale technik. Varlata mi teda ukázal na kousku gázy. Pak byly ještě nějaké komplikace, které se řešili rovněž operativně, kocour z toho všeho kolem pomalu chytal fobii z veterináře, přesto mi nedovolili, aby mu dali premedikaci a já s ním počkala, nebo že bych mu dala nějakou sedaci předem - v žádném případě.
Ještě se zeptám, vás co veterináři nechávají u operací, jste zdravotníci?
Nejsem, jsem dostudovaný ekonom, dostudovaný učitel a kouč, dostudovaný nadstavbový psycholog a nedostudovaný zootechnik, ale prostě nedám své zvíře vetům, kteří mě nenechají u něj být.
Taky zůstávám u každé operace, navíc většina mých známých co nechávají dělat nějaký zákrok a nemají na to tam byt mě prosí abych je zastoupila, člověk totiž přesně ví co se při operaci dělo a tak. Navíc náš vet s tím i počítá a když plánujeme těžší zákroky u kterých má většinou kvalifikovanou asistenci (kastrace a tak dělá sám) tak ví že u našich zvířat tu asistenci nepotřebuje a že mu pomůžu mě to nevadí člověk se alespoň přiučí.

Náš veterinář také dovolí abych se dívala co s mými psy dělá, dokonce mu při tom i pomáhám, není to podle mě nic zvláštního, že někdo chce být u operace svého psa.
fikovnice
napsal(a):
Takže jste Ph.D. et Ph.D.? Dá se to uvést i takto?
Mám titul ing. pak jsem učitel, nedostudovaný zootechnik a mám certifikovaný kurz z jedné univerzity týkající se psychologie. Titul mám jeden. Manžel jich m víc, ale já jen jeden. Není to o titulech, je to o tom, co si z té školy vezmete a jak to uplatníte v praxi. Hodně jsem pracovala s lidmi, s mnoha lidmi, proto jsem šla kromě různých seminářů a školený českých na ten kurz a moc se mi líbil.
anonymx
napsal(a):
Scylla- prestante delat z lidi blbce. Mozna jste ing., ale ucitel a psycholog je ten, kdo vystuduje prislusne vysoke skoly, jinak jste stejny psycholog jako Desensky.
Proč ta silná slova. Peďák je i střední škola a certifikovaných kurzů mraky. Např. UPOL má certifikováný kurz celoživotního vzdělávání Canisterapie a mraky jiných...
scylla
napsal(a):
Nejsem, jsem dostudovaný ekonom, dostudovaný učitel a kouč, dostudovaný nadstavbový psycholog a nedostudovaný zootechnik, ale prostě nedám své zvíře vetům, kteří mě nenechají u něj být.
Pardon, "dostudovany psycholog " vam nikdo nepodsunul. A pokud ucitel tak zajiste Mgr.
Neberte to osobne, nechci vas urazit, ale vas popis vzdelani je trosku..., ale beru. Znam dost takovych studentu. Vzhledem k tomu, ze jste kdesi uvedla, ze se zabyvate tyranymi psy...
scylla
napsal(a):
Mám titul ing. pak jsem učitel, nedostudovaný zootechnik a mám certifikovaný kurz z jedné univerzity týkající se psychologie. Titul mám jeden. Manžel jich m víc, ale já jen jeden. Není to o titulech, je to o tom, co si z té školy vezmete a jak to uplatníte v praxi. Hodně jsem pracovala s lidmi, s mnoha lidmi, proto jsem šla kromě různých seminářů a školený českých na ten kurz a moc se mi líbil.
Promiňte, že se k tématu vracím. Ale nejdříve jste psala, že máte dva postgraduály, proto moje replika, zda tedy jste Ph.D. et Ph.D. No a pak mi odpovíte tak, že tam postgraduál nevidím ani jeden. Certifikovaný kurz týkající se psychologie snad nerovná se Ph.D.
Vím, že je to tu o psech, ale nedá mi to se na toto nezeptat...?