Všichni kdo máme hidně klapaté uši víme, že je třeba zejména v létě uši častěji čistit kvůli absenci "větrání".
Tak mě napadlo, jestli by mým kavalírkám nepomohlo také jim nechat ostříhat srst na uších? Samozřejmě ne do hola, ale dost zkrátit, jestli to pro ty uši nebude příjemnější zejména v momentálních hycech.
Určitě. Dělám to taky - vystřihuji uši hlavně vevnitř a prostříhávám efilačními nůžkami z vnější strany, aby uši nebyly tak těžké. V tomto počasí se uši spíše zapaří a vzniká zánět, ale když uši udržuji vystříhané, tak se to nestává. Čistění - podle mne - moc význam nemá, spíše se ještě více tvoří ušního mazu.
anonymx
napsal(a):
Za 40 let nikdy. Jen rozcesavat a po vykoupani poradne dosusit. Necistim, jen boltce. Zanet nezname. Proc by se.meli zaparit? Pokud je to fotka vaseho kavalira, tak je dost nestandardni a usi ma velmi malo osrstene. Ta srst neni bezucelna, to je jak v ostrihat NF nebo briarda.
Já za 35 let chovu znám! Mám zkušenosti z chovu slídičů - někteří trpí na záněty a zvlášť v horku, kdy se jim uši zapařují, zvláště když je mají hodně osrstěné a těžké, takže přiléhají těsně k hlavě a prostě se dovnitř vzduch nedostane. Ještě horší to bylo, pokud se vykoupali v rybníce. Takže já prostě uši v létě stříhám, protože jeden pes mě dokonce z chronických zánětů ohluchl. Ale to byly právě ty začátky kynologie a moje nezkušenost, dnes už vím, že když uši vystříhávám, ušetřím si tím mnoho problémů a psům mnoho trápení. A srovnávat vystříhávání uší se stříháním (a asi celkovým?) NF nebo briarda, to fakt není totéž. Navíc chlupy zase dorostou, vedra nejsou celý rok.
Nemám sice Kavalíra, ale mám jiného chlupatého Španěla.
Chlupy stříhám jen zevnitř, ty které by šly do ucha. Delší srst navrchu uší nestříhám, chrání před sluníčkem a horkem. Taky když se válí v trávě, delší srst zachytí osinu a smetí a to se nedostane do uší. Aby se ouška nezapařovala, po koupání je dobře osuším. Větrám je jak jen je to možné. Když běhá, nic je nahoře neudrží, ale hned jak si pes lehne, sepnu mu je sponkou nebo do gumičky otočené nahoru. Když leží na boku, otáčím mu aspoň to horní ouško. Zbytečně uši nečistím, tady víc péče spíše škodí.
Já nemyslím čištění jako čištění, ale vyplachování přípravkem na uši, to mi kdysi bylo doporučeno, proto tak činím a žádné problémy nikdy nebyly.
No stále je to tady podle vás tak půl na půl, popravdě bych jim to radši nechala ostříhat.
Dnes jsem potkala jednu paní s kavalírem a ten byl ostříhaný celý a teda vypadal dobře, moje holky by mu to záviděly a právě mě nejvíce na něm zaujaly ty uši.
Ne ostříhat, ale vystříhat (zevnitř) a prostříhat (z venku), aby byly lehčí. Když pes potom běží, tak mu uši vlají a větrají. Na pohled ani nic moc nepoznáte. Se toho nebojte, vždyť jde o pár chlupů, které dorostou a psa to nebolí. A vyplachovat uši "jakýmsi přípravkem"? To je pěkná hloupost - podle mne. K čemu je to dobré?
K výplachu dám odkaz na heuréku na přípravek, který používám
http://kosmetika-a-uprava-psa.heureka.cz/vetoquinol-otifree-pripravek-na-cisteni-usi-60ml/specifikace/#section
Je tam vše jasně popsáno...je to čištění, ale jen formou výplachu.
mgtka
napsal(a):
http://kosmetika-a-uprava-psa.heureka.cz/vetoquinol-otifree-pripravek-na-cisteni-usi-60ml/specifikace/#section
Díky za info, ale já bych to svým psům teda nedávala. Už jen proto, že to podporuje vlhkost a zrovna v tomto vedru je to přesně to, co nepotřebuji - aby se uši zapařovaly spíš bych je potřebovala psům vysoušet. Navíc si myslím, že zdravý pes produkuje normální množství mazu a není potřeba nějak zvlášť do uší zasahovat.
mgtka
napsal(a):
Také bych to nedoporučovala. Čím více uši dráždíte, tím vice mazu se tvoří. Zdravé ucho se čistí samo. A zkuste si nalít tekutinu do uší, poznáte jak příjemné je to psovi.
anonymx
napsal(a):
Za 40 let nikdy. Jen rozcesavat a po vykoupani poradne dosusit. Necistim, jen boltce. Zanet nezname. Proc by se.meli zaparit? Pokud je to fotka vaseho kavalira, tak je dost nestandardni a usi ma velmi malo osrstene. Ta srst neni bezucelna, to je jak v ostrihat NF nebo briarda.
Na fotce je evidentně štěně, nic nestandardního na něm nevidím.
Dlouhosrstým plemenům se srst na vnitřní straně uší vystříhává nebo vytrhává běžně, ucho lépe větrá.
anonymx
napsal(a):
Mne to jako stene nepripadlo uz kvuli te barve. A jestli jste nekdy videla osrsteni ucha kavalira, tak vytrhavat vubec a vystrihani by.muselo byt uplne a to by ze.psa byl paskvil. Oni neplavou, diky usim jdou ke dnu a srst.to ucho chrani. Nema se tam co zaparit.
Ani na té barvě nic nestandardního není. Prostě ruby s bílou náprsenkou, ta sice není žádoucí, ale je celkem častá. Na fotce zadavatelky je krásný, naprosto typický kavalíří dorostenec.
Ucho kavalíra jsem už párkrát viděl, mám doma dva a uši mají.
Ujišťuji Vás, že normálně plavou, ke dnu nejdou, proč by zrovna kavalír neměl umět plavat?!
Uši z vnitřní strany vystříhávám, také okolí zvukovodu kompletně vyholím. Na vzhled psa to nemá vliv, je to zevnitř, takže to jaksi není vidět. Psi mají klid, ucho větrá, nikdy neměli žádný zánět.
Jak píše i koňadra, ucho pod dlouhými těžkými chlupy nedýchá a zapařuje se. Zkuste si na pár týdnů zakrýt uši třeba fáčem, nebudete si cítit moc pohodlně, budete rád/a, až to sundáte. Ten pes se cítí stejně.
Na fotce o kterou se hádáte je fena Happy Nanny, která je řádně uchovněna.
http://www.cavalierclub.cz/breeding_services/stud_bitches?dog_type=0&page=8
Uši má opravdu hodně chlupaté, nechtěla bych to česat, ještě že mám NO.
Jo našla jste moje zlato:)
jak jsem to tak četla tak ještě chvilku a zvrhlo by se to tu zase v diskuzi o PP
Vady nám nevadily, kupovali jsme si společníka, uchovněná je jen kdyby náhodou:)
A bílou máme náprsenku, konec ocásku a nožky máme jako od primalexu
A uši má opravdu nadstandartně chlupaté(když porovnám s kavalíry co jsem zatím potkala), navíc když se drbe tak ne tahy tlapkou, ale takové to chumlání na místě, kdy vytváří takto luxusní nerozmotatelné dredy:).
Pro ty, které by to zajímalo vkládám výsledky stříhání.
Uši mají teď super, mě se to líbí a musí je mít i nepoměrně lehčí:).