Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2015 17:37
thekachna07

XXX.XXX.73.6

Dobrý den, mám takový celkem velký problém.
Mám 11 měsíční fenku zlatého retrievera, a od mala s ní trénuji pomocí clicker trainingu, takže jen pozitivní motivace - nikdy jsem ji neplácla...
Poslední dobou se jí nechce pracovat - byla jsem u veterináře, ale je fyzicky zdravá, takže to není kvůli nemoci.
Připadá mi, že trénink, i třeba před snídaní s párky, sýrem... bere jen jako utrpení, a pak se třeba sebera a odejde, i když vím, že má hlad (jídlo pak zhltne) a nedaří se mi ať se snažím sebevíc naučit ji například attention walking - i když click když se na mě občas podívá je načasovaný dobře (nechala jsem se zkontrolovat) a mám dobré jídlo.
Napadlo mě, že by to mohlo být těmi vedry, tak trénujeme třeba v 6 ráno během procházky, kdy je příjemně a ona lítá... ale když pak má pracovat, tak se úplně vypne a nechce se jí (má dobré přivolání, tak 95%, a povely i tak vykoná, ale vyloženě s nechutí)
To samé doma s jakýmikoliv pamlsky nebo hračkami jako odměna.
Stalo se vám někdy něco podobného? Prosím poraďte, já jí nechci nechat jen tak '' růst jak dříví v lese'' a chci, aby i ona ráda pracovala.
Prosím o pomoc a děkuji za každou radu nebo komentář!

23.7.2015 17:50
tlupa

XXX.XXX.184.13

Je to váš jediný pes, nebo máte i jiné psy, kteří pracují ochotně?

23.7.2015 18:10
thekachna07

XXX.XXX.73.6

Mám 4 měsíční štěně taky zlatého retrievera a ta pracuje celkem v pohodě... :(.

23.7.2015 18:14
tlupa

XXX.XXX.184.13

thekachna07 napsal(a):

Všechna čtyřměsíční štěňata pracují v pohodě ;-)
Takže zřejmě nemáte moc jiných zkušeností se psy - o to mi šlo. Přijde mi to totiž, že děláte v tréninku něco špatně, pokud vám retrívr i přes atraktivní odměny uprostřed cvičení odchází. Že cvičíte pozitivkou, ještě nemusí nutně znamenat, že to pro fenku není stres - špatně dělaná pozitivka může být obrovský stres. Takže já bych doporučila najít dobrého výcvikáře a pod jeho vedením chyby ve vedení výcviku a v komunikaci se psem postupně opravit.

23.7.2015 18:28
míšak.

XXX.XXX.109.4

Zkuste jí dát pár dní pohov a chtít po ní jen přivolání. Ten pes podle popisu vypadá přetažený, otrávený...Chce to trochu zmírnit režim, ubrat. Aby se na práci těšila.

23.7.2015 19:11
Lexaurin

XXX.XXX.224.153

thekachna07 napsal(a):
Mám 11 měsíční fenku zlatého retrievera, a od mala s ní trénuji pomocí clicker trainingu, takže jen pozitivní motivace - nikdy jsem ji neplácla...
Poslední dobou se jí nechce pracovat - byla jsem u veterináře, ale je fyzicky zdravá, takže to není kvůli nemoci.
Připadá mi, že trénink, i třeba před snídaní s párky, sýrem... bere jen jako utrpení, a pak se třeba sebera a odejde, i když vím, že má hlad (jídlo pak zhltne) a nedaří se mi ať se snažím sebevíc naučit ji například attention walking - i když click když se na mě občas podívá je načasovaný dobře (nechala jsem se zkontrolovat) a mám dobré jídlo.
Napadlo mě, že by to mohlo být těmi vedry, tak trénujeme třeba v 6 ráno během procházky, kdy je příjemně a ona lítá... ale když pak má pracovat, tak se úplně vypne a nechce se jí (má dobré přivolání, tak 95%, a povely i tak vykoná, ale vyloženě s nechutí)
Stalo se vám někdy něco podobného? Prosím poraďte, já jí nechci nechat jen tak '' růst jak dříví v lese'' a chci, aby i ona ráda pracovala.

Záleží hodne i na tom, s jakou energii do toho jdete vy, jestli umite psa strhnout k tomu, ze bude bezva zabava, nebo sama nejste nadsena.To jednak.Za druhe lekce se konci tehdy, kdy to psa bavi a dari se mu, aby se tak tesil na lekci dalsi.Rozhodne to nemuze byt ukonceno odchodem psa. A zkuste zkratit dobu trenovani na 5 minut-jak dlouho vubec cvicite?

23.7.2015 19:17
tlupa

XXX.XXX.184.13

Lexaurin napsal(a):
Záleží hodne i na tom, s jakou energii do toho jdete vy, jestli umite psa strhnout k tomu, ze bude bezva zabava, nebo sama nejste nadsena.To jednak.Za druhe lekce se konci tehdy, kdy to psa bavi a dari se mu, aby se tak tesil na lekci dalsi.Rozhodne to nemuze byt ukonceno odchodem psa. A zkuste zkratit dobu trenovani na 5 minut-jak dlouho vubec cvicite?

S tou energií je to případ od případu. Mám doma jednoho psa, který je extrémně temperamentní a nadšený, takže u něj se naopak musím hodně krotit a být v klidu, žádné velké nadšení, ale jen tichá spokojenost, jinak je na něj toho vzrušení prostě moc a pak taky takhle "vypíná" a přestává pracovat.

23.7.2015 19:27
koňadra

XXX.XXX.128.31

thekachna07 napsal(a):

Myslím, že tady ten váš problém nikdo nevyřeší. Je to jen coby - kdyby, někteří jen napíší, co kdy dělal jejich pes (ale jejich pes není váš pes) a tak podobně. Jestli chcete skutečnou radu, musíte najít ve vašem okolí zkušeného výcvikáře. Který nejen vyslechne, jak to vidíte vy, ale hlavně UVIDÍ - jak se psem komunikujete (tón hlasu, vaše mimika, vaše řeč těla...) a uvidí reakce psa. Jedině pak je možné stanovit správnou "diagnózu" i "léčbu". Bez toho to fakt nejde.

23.7.2015 19:29
Lexaurin

XXX.XXX.224.153

tlupa napsal(a):
S tou energií je to případ od případu. Mám doma jednoho psa, který je extrémně temperamentní a nadšený, takže u něj se naopak musím hodně krotit a být v klidu, žádné velké nadšení, ale jen tichá spokojenost, jinak je na něj toho vzrušení prostě moc a pak taky takhle "vypíná" a přestává pracovat.

Mozna je spatne z psychologickeho hlediska, ze k vycviku pristupuje jako k "praci".Proste by to nebylo od veci brat proste jako hru.

23.7.2015 19:56
scylla

XXX.XXX.150.32

thekachna07 napsal(a):

To vypadá na klasiku - přecvičeného psa a totální devalvaci odměn, což je při tzv. PM docela běžný jev. Dejte jí pár týdnů pokoj od cvičení a nechte jí být psem.

23.7.2015 21:00
anonymx

XXX.XXX.136.53

Uber cviceni, zvlast v tomhle pocasi. Psovi vratis chut do prace paradoxne tak, ;ze.mu ji odepres, ale ne uplne. Najdi si to, co umi perfektne a udelej jen to jedno, treba i jen jeden krucek. Pochval, odmen a dost. A to treba jen 2x denne. Hraj si s nim, ale s mirou. Jakkakoliv cinnost se psem musi vzdy koncit dokud psa maximalne bavi, jinak ho otravis a cviceni.mu znechutis. Kazda prace je jen a jen.hra. V tomhle pocasi pracuji i trenovani.psi 10 minut a dost. Bude to chvilku trvat nez se mu vrati elan a nesmis to.uspechat. Neprehanej to ani s tim druhym, jestli uz ve 4 mesicich pracuje "celkem" v pohode tak.je u tebe.neco spatne. Prestan pracovat a zacnete si hrat.

23.7.2015 22:31
thekachna07

XXX.XXX.73.6

Tim "celkem v pohodě " jsem myslela, že nezvládá ještě věci perfektne, ale zase by se pretrhla kvůli obyčejné granulce.
Trénujeme 2-3x den ne 20 minut stylem 1 minuta trénink a jedna minuta pauza.

24.7.2015 05:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Podle popisu je přecvičená a nebaví jí to. Nechte jí odpočinout. Připadá mi to jako celkem běžný projev - každý trénuje psa pomalu ještě u mámy, už umí tohle, už umí tamto a pak přijde rok a pes je otrávený a znechucený a chce být psem. Ono méně je někdy více.

24.7.2015 06:21
tlupa

XXX.XXX.106.11

Lexaurin napsal(a):
Mozna je spatne z psychologickeho hlediska, ze k vycviku pristupuje jako k "praci".Proste by to nebylo od veci brat proste jako hru.

Ne-e, bereme to oba jako hru ;-) U jiných mých psů více či méně platí, co píšete, ale u něj ne - on je sám od sebe tak strašně nadšený a nabuzený, že když do toho jeho nadšení ještě přidám svoje, tak už je to na něj moc a z přebuzenosti vypíná, jde ten adrenalin vylítat nebo uklidnit se válením, žraním trávy, čucháním... a nejde u něj o nezájem o společnou hru a nedostatek motivace, ale naopak o přemotivovanost.

Jinak si dovoluju nesouhlasit s předchozími příspěvky - nemyslím si, že je to u fenky zadavatelky jen samotnou přemírou cvičení. Může to být jeden z faktorů, samozřejmě, ale hlavní je podle mě to, že je něco ve vedení výcviku od základu špatně a fenka se cítí být pod tlakem. Výcvik má být hra, společná zábava, ne něco, co pes otráveně z povinnosti splní. Jak jsem psala hned na začátku, chce to dobrého výcvikáře - po internetu těžko přijdeme na to, kde přesně je chyba.

24.7.2015 06:38
tlupa

XXX.XXX.106.11

Ještě mě napadla jedna věc. Retrívři bývají často hodně citliví na nespokojenost majitele, třeba i nevyjádřenou. Znám víc psů, jejichž majitelé jsou tolik frustrovaní každou chybou a každým neúspěchem psa, až to nakonec dospěje do stadia, že než by pes riskoval, že udělá chybu, tak radši vypne a nedělá nic. A to i když majitelé psy netrestají, neřvou na ně, dávají svou frustraci najevo třeba jen postojem, povzdechnutím, zamračením...

24.7.2015 07:25
anonymx

XXX.XXX.136.53

tlupa napsal(a):
Ještě mě napadla jedna věc. Retrívři bývají často hodně citliví na nespokojenost majitele, třeba i nevyjádřenou. Znám víc psů, jejichž majitelé jsou tolik frustrovaní každou chybou a každým neúspěchem psa, až to nakonec dospěje do stadia, že než by pes riskoval, že udělá chybu, tak radši vypne a nedělá nic. A to i když majitelé psy netrestají, neřvou na ně, dávají svou frustraci najevo třeba jen postojem, povzdechnutím, zamračením...

I to muze mit vliv, ale popisovany system 20 minut a minutove pauzy je silenost. Ta pauza vypada jak? To neni pauza a 20 minut nejsem na place ani se zavodnim NO.5 minut a dost maximalne v horku 2x denne a u te starsi minuta.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2015 07:29

Zadavatelka píše : "stylem 1 minuta trénink a jedna minuta pauza"
...tak asi ne 20 minut vcelku (jestli to myslí, že 20 minut to po minutě střídá?).

24.7.2015 08:35
thekachna07

XXX.XXX.73.6

Trénujeme 1 minutu a pak má minutu pauzu - tak mi to bylo doporučeno několika výcvikáři co dělají clicker training - takže z těch 20 minut je jen 10 minut ''práce'', a to ani ne v kuse.

Neregistrovaný uživatel

24.7.2015 08:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

To je podle mě úplně blbě, protože se vlastně furt trénuje-netrénuje, ale pes celou dobu neví, co se děje. Trenink by měl proběhnout v krátkých dynamických sekvencích, ale ne takto roztrhaně. Taky mám zkušenost, že pokud se trénuje moc často, tak je to pro psy akorát opruz

24.7.2015 08:48

thekachna07 napsal(a):
Trénujeme 1 minutu a pak má minutu pauzu - tak mi to bylo doporučeno několika výcvikáři co dělají clicker training - takže z těch 20 minut je jen 10 minut ''práce'', a to ani ne v kuse.

A jak si za tu minutu může ten pes odpočinout?

24.7.2015 09:06
tlupa

XXX.XXX.184.13

thekachna07 napsal(a):

To je hlavně takové... jak to říct, mechanické. Prostě pes není stroj, chtělo by to místo stopek použít spíš cit. Tenhle přístup hodně často vidím u výcvikářů, kteří začínají s klikrem - celá ta spousta teorie kolem pozitivního posilování v nich vyvolá dojem, že trénink psa se dá zredukovat na mechanicky použitá pravidla, jedničky a nuly... Není to tak, v pozitivce stejně jako u kterékoliv jiné metodiky je zdaleka nejdůležitější ten cit, komunikace se psem, vnitřní naladění psovoda. Ten teoretický základ je fajn, ale nemělo by to být to jediné, na čem celý trénink stojí.

24.7.2015 09:16
inusanka

XXX.XXX.98.58

No, fence je 11 měsíců, je to puberťák, má právo na trochu změny chování. Navíc je nasnadě pomyslet na možnost hárání, neboli hormony působí i změny v chování. Je to živá bytost a ne stroj.

24.7.2015 12:34
conty

XXX.XXX.103.249

Přesně, taky si myslím, že je přetažená. Měla jsem kdysi Fenku RTW, byl to můj první pes a v půl roce uměla krásně aportovat, jenže pak jakoby se v ní něco zlomilo/prostě jsem ji přetáhla/ a celý život jej už pořádně nedělala.

24.7.2015 12:40

Když pes nechce makat je nejlepší se na to prostě na pár dní úplně vykašlat, nedělat s ním nic, prostě ho nechat zavřeného, nevím kde jí máte, jestli doma, v kotci na zahradě, to je jedno, prostě jen nejnutnější vyvenčení na vodítku a domů, žádné hraní, lítání se psy apod. Za pár dní uvidíte jak se jí chut vrátí. Jestli tedy nemá zrovna hárat, nebo není po hárání.

24.7.2015 12:48
míšak.

XXX.XXX.109.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když pes nechce makat je nejlepší se na to prostě na pár dní úplně vykašlat, nedělat s ním nic, prostě ho nechat zavřeného, nevím kde jí máte, jestli doma, v kotci na zahradě, to je jedno, prostě jen nejnutnější vyvenčení na vodítku a domů, žádné hraní, lítání se psy apod. Za pár dní uvidíte jak se jí chut vrátí. Jestli tedy nemá zrovna hárat, nebo není po hárání.

Tomu nerozumím, proč by si místo práce nemohla hrát nebo lítat se psy? Jako když nemaká, tak má být odsouzena k pobytu v kotci nebo zavřená v bytě? A důvod?

24.7.2015 12:52
thekachna07

XXX.XXX.73.6

No mě taky přijde divné, že bych ji měla někam zavřít, když má možnost běhat po polích s ostatními psy, tak proč ji o to připravovat, když to vyloženě miluje.
Asi máte pravdu s tím přetažením, ale už jsem jí dávala třeba týden pauzu a pak trénink jednou denně... ale nějak bez výsledku. Na druhou stranu když jdeme k vodě dělat aport z vody tak tam je spíš naštvaná že už jdeme domů a pořád by chtěla aportovat (takový ten korektní s předsednutím) takže fakt nevím...

24.7.2015 12:53
tlupa

XXX.XXX.184.13

To je dost smutný, pokud neznáte jiný způsob, jak "otráveného" psa motivovat, než odepřít mu běžné aktivity a sociální kontakty...

24.7.2015 13:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Necvičíte vy tzv. pozitivní motivací? To je návod jako vystřižený - když nechce, tak ho přinutíme.

24.7.2015 13:42
scylla

XXX.XXX.150.32

thekachna07 napsal(a):
No mě taky přijde divné, že bych ji měla někam zavřít, když má možnost běhat po polích s ostatními psy, tak proč ji o to připravovat, když to vyloženě miluje.
Asi máte pravdu s tím přetažením, ale už jsem jí dávala třeba týden pauzu a pak trénink jednou denně... ale nějak bez výsledku. Na druhou stranu když jdeme k vodě dělat aport z vody tak tam je spíš naštvaná že už jdeme domů a pořád by chtěla aportovat (takový ten korektní s předsednutím) takže fakt nevím...

Týden je málo, přecvičovala jste jí nějakých 9 měsíců jejího života, tak jí dejte prostě prázdniny, chce to i několik měsíců.

24.7.2015 13:43
míšak.

XXX.XXX.109.4

thekachna07 napsal(a):

No vida, retriever se projevil. Ona prostě ví, jak má vypadat skutečná práce pro ni. Ne jen poslušnost a psí kusy pořád dokola.
Zkuste aport jako motivaci: 2-3 cviky, aport. Ještě jednou a potom volno. A cvičit jen třikrát týdně, jinak výlety, procházky, hraní se psy...
Ale tím několikadenním odpočinkem bych začala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík