Dobrý den,
mám doma fenku,2 roky (NO/australská kelpie-Shelby) je bojácnější ale klidná, vychovaná. Před měsícem jsem si vzala z útulku další fenku (podobný mix-Cora) je to nalezenec odhadovaný věk cca 6-8 měsíců. Ze začátku si holky zvykli, hráli si, vzájemně se hlídali, ale před týdnem mi Cora začala močit do postele, peřin, gauče a pod. Obě holky se mnou spí v posteli a poté co se tam Cora vymočila tam Shelby odmítá chodit, začali se rvát a vůbec spolu nevycházejí. Venku jsou v pohodě a hrají si, jen vlezeme do bytu tak Cora začne provokovat a jakoby šikanovat Shelbynu. Nevím co s tím Cora má dostatek pohybu, hraček, dle mě nemůže být znuděná, aby si vybíjela energii na Shelbyně.
Předem děkuji za jakoukoli radu. :).
Asi jsem se špatně vyjádřila, rvou se protože si chce Cora hrát a Shelbyně se to nelíbí tak vrčí a odhání ji od sebe..není to rvačka, že by po sobě záměrně šli. Hierarchie nastavená je jediný problém co řeším, je takový, že nevím proč se Cora pomočuje do postele a podobně. Zatím to chápu tak že se snaží nadřadit nad Shelby a tím močením si značkuje území- a to nevím jak odbourat. Nechci aby se Shelby tímto odstrkovala.
Cora dospívá, hierarchii nemají nastavenou ani omylem. Cora se snaží nadřadit nad Shelby, označkovává území, apod. Nejde říct, že "nechcete aby Shelby odstrkovala". Tak to prostě nefunguje. Buď musíte tvrdě spacifikovat jednu nebo druhou. Zřejmě ta mladší bude "dominantnější" a to je průšvih, její povahu nepředěláte, protože i kdyby jste zvládla jejich chování ve vaší přítomnosti, Cora se jen tak asi nepodřídí a pokud budou samy, může být zle. Udržet rovnováhu mezi fenami, které soupeří o pozici je těžké i pro odborníka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ájin, pokud máš možnost, určitě si přečti tuhle knihu :
http://www.treninkjerozhovor.cz/... kapitola 9. "Vůdce smečky" je přesně to pravé pro tebe.
"Buď musíte tvrdě spacifikovat jednu nebo druhou"...a třeba si tím taky zadělat na pořádný průser do budoucna...
napsal(a):
Ájin, pokud máš možnost, určitě si přečti tuhle knihu :
http://www.treninkjerozhovor.cz/... kapitola 9. "Vůdce smečky" je přesně to pravé pro tebe.
"Buď musíte tvrdě spacifikovat jednu nebo druhou"...a třeba si tím taky zadělat na pořádný průser do budoucna...
Děkuji konečně nějaká rada :).

Ájin
napsal(a):
Děkuji konečně nějaká rada :).
Zazněla ještě jedna rada : dát urychleně Coru pryč.
Dvě feny, podobná velikost, podobný věk - možná trvalé problémy.

tlupa
napsal(a):
Já bych jen upozornila, že to může být i obyčejné nachlazení močových cest. Takže jako první bych zašla k veterináři, aby se vyloučil zdravotní problém.
Když radu tak : úplně nejdřív bych je vykázala z postele - obě.
Každá by dostala svůj pelech a ten by ta druhá musela respektovat, t.j. když je fena na svém, ty k ní nepolezeš.
To jsem praktikovala mezi dětmi i mezi dětmi a psy. Teď je na svém, není na tebe zvědavý a ty mu dáš pokoj.

Ájin
napsal(a):
Nezlobte se, ale to za radu nepovažuji. Dle mého názoru to není nic co by se nedalo vyřešit. ;).
No, uvědomte si, že někdy se konflikty mezi fenami řeší jejich trvalým oddělením a ta zvířata už k sobě bez dozoru nikdy nesmí. A není to dáno nějakou leností, ale prostě je to tak, jak se feny začnou rvát, může to být na život a na smrt.
napsal(a):
No, uvědomte si, že někdy se konflikty mezi fenami řeší jejich trvalým oddělením a ta zvířata už k sobě bez dozoru nikdy nesmí. A není to dáno nějakou leností, ale prostě je to tak, jak se feny začnou rvát, může to být na život a na smrt.
Jak jsem již jednou psala:
Asi jsem se špatně vyjádřila, rvou se protože si chce Cora hrát a Shelbyně se to nelíbí tak vrčí a odhání ji od sebe..není to rvačka, že by po sobě záměrně šli. Hierarchie nastavená je jediný problém co řeším, je takový, že nevím proč se Cora pomočuje do postele a podobně. Zatím to chápu tak že se snaží nadřadit nad Shelby a tím močením si značkuje území- a to nevím jak odbourat. Nechci aby se Shelby tímto odstrkovala.
Ájin
napsal(a):
Pokud nevíte, co s tím, tak je taky dost pravděpodobné, že celou situaci interpretujete úplně špatně (bez urážky). Takže já bych poradila konkrétně:
- zajít na veterinu a nechat vyšetřit moč
- pokud bude v pořádku, tak vyhledat dobrého výcvikáře, který řeší problémová chování u klientů doma
Jinou radu po internetu dát nejde, ono to totiž může být celé opravdu úplně jinak, než jak si vy myslíte a popisujete. A to po internetu nepoznáme, nikdo z nás ty fenky neviděl.

Ájin
napsal(a):
1/Hierarchie zjevně nastavená není, když si Cora dovolí močit vůdci ( tedy vám) do pelechu. Nevěřím, že je to z nastydnutí. I velmi nemocná fena dokáže slézt z postele a vymočit se vedle.
Nakonec i vy to považujete za značkování.
2/ Ke rvačce zřejmě nedošlo jen díky trpělivosti Shelby. Zatím jen vrčí a odhání ji od sebe. Až po sobě záměrně půjdou, nic už je nemusí zastavit a zůstane to v nich.
Když vidíte, že se to Shelby nelíbí, je na vás, abyste Coru odkázala do patřičných mezí ( t.j. na její místo - ale to už se opakuji )
Jinak když pohledáte, tak o tom, jak se feny rvou a je třeba je oddělovat, bylo napsáno mnoho.
napsal(a):
1/Hierarchie zjevně nastavená není, když si Cora dovolí močit vůdci ( tedy vám) do pelechu. Nevěřím, že je to z nastydnutí. I velmi nemocná fena dokáže slézt z postele a vymočit se vedle.
Nakonec i vy to považujete za značkování.
2/ Ke rvačce zřejmě nedošlo jen díky trpělivosti Shelby. Zatím jen vrčí a odhání ji od sebe. Až po sobě záměrně půjdou, nic už je nemusí zastavit a zůstane to v nich.
Když vidíte, že se to Shelby nelíbí, je na vás, abyste Coru odkázala do patřičných mezí ( t.j. na její místo - ale to už se opakuji )
Jinak když pohledáte, tak o tom, jak se feny rvou a je třeba je oddělovat, bylo napsáno mnoho.
"... když si DOVOLÍ močit vůdci do pelechu"? Co je to proboha za nesmysl? Močení do postele může mít asi tisíc různých příčin, od zdravotních přes strach, submisivní močení, separační úzkost atd. atd., ale nějaké "boje o pozici vůdce smečky" bych do toho fakt netahala, to je taková oblíbená berlička lidí, kteří si nevědí se svým psem rady a místo aby se s ním normálně domluvili, tak každý jeho pohled a upšouknutí interpretují jako pokus o palácový převrat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
Když radu tak : úplně nejdřív bych je vykázala z postele - obě.
Každá by dostala svůj pelech a ten by ta druhá musela respektovat, t.j. když je fena na svém, ty k ní nepolezeš.
To jsem praktikovala mezi dětmi i mezi dětmi a psy. Teď je na svém, není na tebe zvědavý a ty mu dáš pokoj.
Přesně tohle bych udělala taky, naprostý souhlas. I když to odes...i Shelby. Bohužel, už to panička takhle, s prominutím zprasila tím, že si vzala další fenku do bytu. Když si feny nesednou a u nich je to minimálně 50/50, v bytě máte minimální možnost to oddělování řešit. Vím, že jste asi chtěla udělat dobrý skutek, ale hodně jste si tím (i Shelby) zkomplikovala život. Sama mám dva psy-samce, kteří spolu vychází výborně, hierarchii si utvořili s malýma korekcema sami a já se jim do toho snažím zasahovat co nejméně. Kolikrát už jsem měla tiky zachránit nějakého pejska...ale neudělám to, protože mi to za možné problémy nestojí. Ano, jsem možná sobec, ale moji nynější psi jsou mi nade vše. Fenku bych nechala kastrovat a pořídila k ní psa, samce. No, co už. Teď se snažte alespoň jim nastavit pravidla. Tedy hlavně Coře.

tlupa
napsal(a):
"... když si DOVOLÍ močit vůdci do pelechu"? Co je to proboha za nesmysl? Močení do postele může mít asi tisíc různých příčin, od zdravotních přes strach, submisivní močení, separační úzkost atd. atd., ale nějaké "boje o pozici vůdce smečky" bych do toho fakt netahala, to je taková oblíbená berlička lidí, kteří si nevědí se svým psem rady a místo aby se s ním normálně domluvili, tak každý jeho pohled a upšouknutí interpretují jako pokus o palácový převrat.
Jednak jsem vycházela z toho, že sama zadavatelka píše, že si myslí, že jde o značkování.
A že si fena značkuje své území, to snad uznáte. Myslete si, co chcete, ale já bych nechtěla, aby moje fena moji postel pokládala za svou ! Tedy za své území. ( Do mé postele smí, ale jen na mé pozvání.)
I to, že se druhá fena teď do postele bojí, také o něčem vypovídá.
A u nás doma se opravdu žádného "palácového převratu" neobávám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
tlupa
napsal(a):
No, vy zase děláte z každého psa labilního psychouše, což není rozdíl od popisu, palácového převratu". I v tomhle má Orionka pravdu. Značkování si svého území je hlavní a zásadní projev šelem a to se ještě pořád týká i těch našich, panenek na hraní", co se ze psů snažíme udělat Nejde o značkování vůči ní, jako vůdci, ale je to jasný vzkaz pro druhou fenu. Ostatně kdyby byla nemocná, jak se tu snaží někteří o vysvětlení, čůrala by všude, ne jen do postele, která byla doteď jen výsostné území paničky a Shelby a které si chce Cora také zabrat(a vyštvat odtud Shelby).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, vy zase děláte z každého psa labilního psychouše, což není rozdíl od popisu, palácového převratu". I v tomhle má Orionka pravdu. Značkování si svého území je hlavní a zásadní projev šelem a to se ještě pořád týká i těch našich, panenek na hraní", co se ze psů snažíme udělat Nejde o značkování vůči ní, jako vůdci, ale je to jasný vzkaz pro druhou fenu. Ostatně kdyby byla nemocná, jak se tu snaží někteří o vysvětlení, čůrala by všude, ne jen do postele, která byla doteď jen výsostné území paničky a Shelby a které si chce Cora také zabrat(a vyštvat odtud Shelby).
Z každého ne - zdaleka ne každý pes močí do postele. Pokud to dělá, tak je buď nevychovaný, nemocný nebo má nějaký psychický problém. A jistěže to může být i zdravotní problém, i když fena nečůrá všude - nemocný pes může například chodit čůrat jen tam, kde zjistil, že je mu to pohodlné, dobře se to vsakuje a cítí se tam v bezpečí.
Že si zadavatelka myslí, že jde o značkování, ještě nemusí znamenat, že tomu tak skutečně je. A navíc značkování funguje v hierarchii trochu jinak než že "vůdce" jako první označkuje nějaké území. Nejčastěji je tomu naopak - "vůdce" přeznačkovává značky po "podřízených".

..." A navíc značkování funguje v hierarchii trochu jinak než že "vůdce" jako první označkuje nějaké území. Nejčastěji je tomu naopak - "vůdce" přeznačkovává značky po "podřízených".
Pak mám pro zadavatelku ještě jednu radu : Vyčůrejte se tam taky !
Ajin- Shelby zatim bere Coru jako stene a jen ji odhani. Jenze.jednou na odhaneni Cora zareaguje take zavrcenim a co.myslite, ze bude nasledovat?
Jakjednou jedinkrat to zkusi, je to.v haji. Kdyz s nimi budete musite se hlidat na kazdem kroku, abyste nezavdala duvod ke rvacce. Kdyz je oddelite uz.nikdy nebudou smet.k sobe. Vite.psi se porvou do krve, ale feny se zabiji.

Jen mě docela nesedí, že fena si namočí na oblíbené místo a pak si do toho jako zas lehne?Ta naše se tomu zdaleka vyhýbá nikdy by si pak nelehla ani na trávník kde si ulevila třeba i několik dní před tím, se nedivím že tam ta druhá asi normálnější pak nechce už jít.Zdá se mě to celé divné a těch problémů tam bude víc, dvě feny vidím fakt v tomto případě jako velký problém.Pokud to ale nevidíme a neznáme pořádně celou situaci, těžko dostatečně poradíme.Na větší konflikt mezi fenami bych ale asi už nečekala.

anonymx
napsal(a):
Ajin- Shelby zatim bere Coru jako stene a jen ji odhani. Jenze.jednou na odhaneni Cora zareaguje take zavrcenim a co.myslite, ze bude nasledovat?
Jakjednou jedinkrat to zkusi, je to.v haji. Kdyz s nimi budete musite se hlidat na kazdem kroku, abyste nezavdala duvod ke rvacce. Kdyz je oddelite uz.nikdy nebudou smet.k sobe. Vite.psi se porvou do krve, ale feny se zabiji.
Klasika : Jednou poběží pro jeden míček ( klacek, aport, kořist ), doběhnou nastejno...

Nedohlídá.
Dvě feny, jedna čtyřletá, druhá roční. Snášely se. Do té doby, než se šly napít k potoku do jednoho místa. Ta roční byla dračice, málem tu čtyřletou při té příležitosti zakousla.
Mám dvě feny a jako zas tak velké drama mi to nepřijde. Ze začátku mladá na starší dorážela, otravovala ji a starší z toho byla hrozně na nervy. Bylo potřeba vyjasnit, že starší je ve "smečce" na vyšší pozici, ve všem má přednost a mladá si na ni nesmí dovolovat. Dnes jsou jak jedna ruka.
Do postele nám mladá ze začátku taky občas čůrala. Příčinu jsem nezjišťovala, prostě dostala párkrát pořádně na zadek a zákaz a časem ji to přešlo. Myslím, že u štěňat to není zas tak neobvyklé, často to dělají jenom z trucu.
hellen
napsal(a):
Mám dvě feny a jako zas tak velké drama mi to nepřijde. Ze začátku mladá na starší dorážela, otravovala ji a starší z toho byla hrozně na nervy. Bylo potřeba vyjasnit, že starší je ve "smečce" na vyšší pozici, ve všem má přednost a mladá si na ni nesmí dovolovat. Dnes jsou jak jedna ruka.
Do postele nám mladá ze začátku taky občas čůrala. Příčinu jsem nezjišťovala, prostě dostala párkrát pořádně na zadek a zákaz a časem ji to přešlo. Myslím, že u štěňat to není zas tak neobvyklé, často to dělají jenom z trucu.
Přidala bych se také k tomuto názoru, je třeba brát zřetel, že mladší fena je ještě štěně a ke všemu z útulku, kde jsou obvykle socializační nedostatky a v častých případech pokud si vezmete štěně, ale i dospělého pejska, tak ten má jiné projevy při postupné socializaci-chce být milováno a trpí mnohdy separačními úzkostmi a z tohoto důvodu se může chovat destruktivním způsobem a vymińovaT SI POZORNOST nejen vaši, ale i starší feny.Takové chování se může, je-li nesprávně pochopeno zaměnit s bojem o dominanci, ale ono může( a v případě útulkového štěněte bych to i předpokládala) pouze znamenat - já jsem tady, všímejte si mě, chci a potřebuji co nejvíce vaší pozornosti, kterou tsk potřebuji, chci si jí nyní užívat, co nejvíc, protože se mi jí tam, kde jsem byla předtím nedostávalo".Pokud budete k oběma fenkám spravedlivá, tak jí v jejím věku správně zařadíte na nejnižší místo vaší smečky, ale přitom jí zahrnete velkou pozorností odpovídající jejím současným potřebá. a určitě se vše nepatřičné chování z její strany srovná.Vy jste alfa, na to nezapomínejte a doporučila bych nedovolit oběma fenkám alespoň pro nějaký čas nesdílet s vámi váš "pelíšek!
Pokud budete posilovat nadřazenější místo starší feny přirozeným a pochopitelným způsobem, tak se i starší fena bude citit v pohodě a nebude na mladší fenu v budoucnu žárlit a eliminujete budoucí možnou rivalitu.Máte výhodu, že mladší je ještě štěně, výše popisované možné problémy jsou obvyklejší u dospělých zvířat. A jak posilovat přirozeně nadřazenější postavení starší fenky - mnoha malými, leč přirozenými úkony jako např. při odměňování obou najednou podat pamlsek nejprve starší feně, totéž s miskou krmení, když jdete na procházku-připnete vodítko či obojek starší fence jako první, při návratu jí ho jako první sundáte, pokud přicházíte domů, tak při společném vítání uplatníte pohlazení, či dotyk nejdříve také u starší apod. - jsou to třeba jen vteřinové rozdíly, ale takto přirozeně jako alfa a vůdce stále dodržujete přirozenou hierarchii a psům se nesmírně uleví.Oni totiž samy chtějí mít určené místo, být zařazeni a neřešit tento problém případným zkoušením a zjišťováním, to je naopak pro ně více stresující - pro obě.
Ájin
napsal(a):
Píšete:
"Hierarchie nastavená je..."
a dále:
"Cora se snaží nadřadit nad Shelby..."
No tak je nastavená hierarchie, anebo není? Vždyť Vy sama to v jednom příspěvku popíráte.

" rvou se protože si chce Cora hrát a Shelbyně se to nelíbí tak vrčí a odhání ji od sebe.."
konkrétně k tomuto - nenech Coru otravovat Shelby, když si chce doma hrát, stáhni ji na sebe a zároveň Shelby odměň za to, že zůstane v klidu na pelechu - tím ji ujistíš, že se zrovna chová správně. Pokud si spolu hrají venku v pohodě, tak je nech. Pokud bys viděla, že Shelby se to nelíbí, okamžitě ukonči hru, nebo si zase stáhni Coru hrou na sebe.
A cvič, cvič, cvič, potřebují něco dělat, ne si jenom volně hrát.
napsal(a):
" rvou se protože si chce Cora hrát a Shelbyně se to nelíbí tak vrčí a odhání ji od sebe.."
konkrétně k tomuto - nenech Coru otravovat Shelby, když si chce doma hrát, stáhni ji na sebe a zároveň Shelby odměň za to, že zůstane v klidu na pelechu - tím ji ujistíš, že se zrovna chová správně. Pokud si spolu hrají venku v pohodě, tak je nech. Pokud bys viděla, že Shelby se to nelíbí, okamžitě ukonči hru, nebo si zase stáhni Coru hrou na sebe.
A cvič, cvič, cvič, potřebují něco dělat, ne si jenom volně hrát.
Dobře vystiženo.
K tomu co bylo napsáno výše od Orionky:
Klasika : Jednou poběží pro jeden míček ( klacek, aport, kořist ), doběhnou nastejno...
nenechávám. Nenechávám takhle běhat ani fenu se psem. Každý mají svůj předmět na hraní a pro ten si běhají. Pokud mlaďas vystřelí pro balonek/hračku, která je feny, zazní okamžitě - NENÍ TVOJE a mlaďas se stáhne a mastí pro to svoje. Proč by měl jeden usurpovat toho druhého a krást mu jeho. To jsou podle mě detaily, byť i malé, které zbytečně můžou narušit vztah, zvlášť když jde o stejné pohlaví, potažmo fenky. Upozorňuju, že nemám problém ve vztahu mezi naší fenou a psem, ale nechci, aby si mlaďas nárokoval víc, než mu náleží a fena mu zbytečně ustupovala. On takhle jen tak mimochodem ví, že mu prostě nedovolím ji nějak "tlačit" a musí ji respektovat. (Ona je velehodná a dovolila by mu vše, je na mě, abych to vymezila)
Navíc povel NENÍ TVOJE může specielné psům profi-kradákům, jako je náš mladej občas "zachránit kabátek" v situacích, kdy je třeba jako tuhle u nás u vody hodně psů, všichni mají svoje balonky/hračky a někteří jsou na ně hodně fixovaní.
Pokud jde o 2 feny, ktere maji problem, tak nesmite zadat sebemensi duvod k zarlivosti a naucit je behat jen za svou hrackou je velice nebezpecny napad. Staci jakykoliv podnet a rvacka je zakonitosti. A jeste pokud se o to pokusi laik. Vite, hodite jedne, druhou nepustite a co myslite ze udela ta kterou drzite? Okamzite se pusti do te co mela micek. Davat takove rady nezkusenemu je stejne jako strcit mu do ruky odjisteny granat.
To ze nenechate 2 psy bezet pro jeden aport je aspon doufam samozrejmost. Jenze ona si ten klacek muze najit sama. Nebo se proste zapomenete a hodite. Nahoda je blbec.

Jak píšu ve svém dalším - nám se feny poprvé servaly ( respektive ta mladší napadla razantně tu starší ) u potoka, kam se šly napít. A držela a držela ( za krk ), páčili jsme jí hubu klackem.
Naštěstí nežily trvale spolu, protože jejich nenávist pak neměla hranic...
Mame doma prevazne feny, nektere se pod dohledem snesou, delaji ze se nevidi. Nektere se k sobe nesmi dostat ani omylem.2 moje jsou spolu 24 hodin, miluji se, hraji si, klidne se krmi i piji z jedne misky, spi pritulene i se.mnou. Jednou jsem je oddelila na par hodin a jen diky dokonale poslusnosti (proste jsem je urvala) se nezabily. Druhy incident- jen jsem z auta kdyz behaly kolem vzala aport. Jeste stesti ze byla blizko branka na cvicak. Obe dostaly co proto. Nemaji hierarchii smecky a ja to i cilene potlacuji, mladsi ma od zacatku navrh, starsi ji nesmi vychovavat, ale vse ma sve hranice.Obe jsou silne dominantni, koristnicke, ale vuci psum nekonfliktni. Proste balanc na tenkem lane.
2 jine spolu vzorne zily 4 roky, dokonce pecovaly vzorne o stenata jedne z nich, pak se jednou po sobe blbe podivaly a od te doby k sobe nesmi ani nahodou.
anonymx
napsal(a):
Pokud jde o 2 feny, ktere maji problem, tak nesmite zadat sebemensi duvod k zarlivosti a naucit je behat jen za svou hrackou je velice nebezpecny napad. Staci jakykoliv podnet a rvacka je zakonitosti. A jeste pokud se o to pokusi laik. Vite, hodite jedne, druhou nepustite a co myslite ze udela ta kterou drzite? Okamzite se pusti do te co mela micek. Davat takove rady nezkusenemu je stejne jako strcit mu do ruky odjisteny granat.
To ze nenechate 2 psy bezet pro jeden aport je aspon doufam samozrejmost. Jenze ona si ten klacek muze najit sama. Nebo se proste zapomenete a hodite. Nahoda je blbec.
Proč bych měla jednu držet? Má odložení, nevím, proč bych jí měla držet, nemá se co z odložení hnout. Promiňte. Nevím co je na mé radě pro laika špatného, když právě popírám to, co píše orionka, tedy, že se feny MOHOU servat o aport. Od toho jsem právě JÁ, abych tu situaci nedopustila.
Právě proto, aby nedošlo k tomu co popisuje orionka NENECHÁM NIKDY druhého psa za tím aportem vyrazit. Má odložení? Má, tak v něm bude. Velmi jednoduché, nic složitého. Nacvičím postupně a nemám problém. POvel platí, dokud ho já nezruším. A mám-li feny, který si jdou po krku, tak si tu chybu NESMÍM dovolit. A nebo pokud si nejsem jistá, aportuju odděleně. Šmidra. Žádná složitost.
napsal(a):
Jak píšu ve svém dalším - nám se feny poprvé servaly ( respektive ta mladší napadla razantně tu starší ) u potoka, kam se šly napít. A držela a držela ( za krk ), páčili jsme jí hubu klackem.
Naštěstí nežily trvale spolu, protože jejich nenávist pak neměla hranic...
Ano to je jiná situace, ale já reagovala na výše zmíněné... že se mohou servat o aport a proto jsem psala, že není dobré psy nechávat volně pro jeden aport běhat. Už i proto, že ten jeden průbojnější, bude toho druhého tak trochu utlačovat i když vztah jinak funguje. Takže je to prostě tak, že jeden má odložení a čeká. Běží ten, který má povel připrav se... přines! Já osobně problém nemám a stejně to tak dělám, dělala jsem to tak s předchozí kombinací - téměř stejně starý pes+fena, jako teď stará fena+mlaďas. Už jen proto, aby každý z ních měl možnost mé plné pozornosti a ten druhý se učil ovládání se. Prostě vydám povel, a ten musí platit.
Je jasné, že situaci kterou popisujete vy, jaksí nevykalkuluju , ale to je o něčem trochu jiném.
Muzu se zeptat co mate za plemena? Me zatim souziti fen (5,5 leta stredacka a 1.5 leta mala kniracka ) funguje uplne luxusne. Skvele se doplnuji, v necem je "dominantnejsi" mala, v jinem spis stredacka, ale nijak to mezi sebou neresi. Zradlo v pohode, s vyjimkou vyjmecnych namek, ale ty davam pod dohledem, hracky zcela... U rodicu maji 2,5 malou belobu, tam musime tu moji prvni ctvrthodinu hlidat, protoze se jedna druhe zkousi nadradit, a ani jedna nechce ustoupit. po chvili to vzdaj a hraji si pak spolu...
doufam, ze jim to vydrzi. Prijdou mi kniraci hodne snasenlivy. I kdyz pred cizima si sve brani.

Určitě vám to perfektně funguje, skoro profesionálně. Myslím, že u zadavatelky je situace dost jiná. Ale určitě je vaše rada, neházet jeden aport na místě !
Když jsme u aportu, přidám úsměvnou historku ze svého docházení na cvičák.
Nechali jsme si psa po naší feně. Na cvičáku sice chtěli, abych chodila s každým psem zvlášť. Nešlo to hlavně z časových důvodů a pak, fena věděla moc dobře, kam se jde a těžko snášela, že má zůstávat doma.
Odložení měla perfektní - v tom problém nebyl. Odložila jsem ji opravdu velký kus od místa, kde jsem cvičila se psem. Všechno v pohodě, až do aportu. Hodila jsem psovi aport, ten ho zvedl, na mě se ani nepodíval a metelil s ním k mámě. Holt pro něj byla větší autorita
Zadavatelka ale potřebuje rady, jak feny spojit na pohodu, ne jak je izolovat a uřvat a tak dále.
Zadavateli, obraťte se na někoho, kdo umí smečku a kdo umí vychovávat. Můžete si najít Ladislava Tejmla - má doma smečku pracovních, sebevědomých psů i fen bez konfliktů a bez oddělování. Dalším dobrým rádcem může být Eva Štemberová, má psí školu a doma podobnou smečku. S jejich pomocí se vám podaří feny sladit a bude to v pohodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
U nás vždy fungovalo pravidlo prvního.
Pravidlo prvního je základ k bezstarostnému bytí...
Momentálně mám 3 psy (už jen 2 berňáci a šarploš), za 2 měsíce se k nám přidá 4tý (BŠO).
Nikdy se mi neservali a nikdy k tomu nebyl důvod, všichni ví, kam patří. Nikdy jsem je neoddělovala, nikdy to nebylo na život a na smrt.
Jako první dostává žrát můj mladší berňák (je prostě první), druhý můj starší berňák a nakonec šarploš. Stejné je to s nandaváním obojků, stejné je to s obměňováním... stále stejné pořadí... Až se k nám přidá prcek, zařadí se nakonec.
Nefunguje to, když chvíli velí jedna, chvíli druhá. Musí být dané pořadí, nejde mít oba psy na jedné "úrovni".
Od tebe, co by páníčka čeká, že podpoříš prvního. Když vidim, že šarploš opruzuje mladšího berňáka (prvního), okřiknu ho, a šarploš dá pokoj, aj. Vždy je potřeba podpořit prvního, ostatní psiska to vidí, že první pes má ještě podporu u páníčka a daj pokoj...
Občas stačí tak málo... u nás to tak funguje a fungovalo...
Jenže to, že je tam první, ještě neznamená, že musí být nutně kápo.
Já jako šéf musím poznat, který mezi psy je první a který druhý.
A wulfino, nevím, jestli máte psy nebo feny nebo smíšenou smečku. Ale mezi smečkou psů a smečkou fen je dost rozdíl. U fen jsou rvačky na život a na smrt, psi jsou jaksi rozumnější (nebo se o sebe víc bojí ? ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
kobroor
napsal(a):
Jenže to, že je tam první, ještě neznamená, že musí být nutně kápo.
Já jako šéf musím poznat, který mezi psy je první a který druhý.
A wulfino, nevím, jestli máte psy nebo feny nebo smíšenou smečku. Ale mezi smečkou psů a smečkou fen je dost rozdíl. U fen jsou rvačky na život a na smrt, psi jsou jaksi rozumnější (nebo se o sebe víc bojí ? ).
Jak jsem již v příspěvku psala, mám 3 psy.
Samozřejmě, že fungování smečky psů a fen je o něčem jiném.
Pravidlo prvního mám od svého strýce, jež je vášnivý myslivec a má doma nyní 8 loveckých psů - 5 fen,3 psy (bývali doby, kdy měl psů/fen i kolem 15). Nikdy jsem u něj nezažila, že by se mu psiska a feny rvali. Psi vědí, kde má každý své místo.
A k tomu, že neznamená, že je první, že je kápo - no, já jsem si prvního vybrala - já rozhodnu o tom, kdo bude první. Já určila a tak to bude. Takže za prvního psa jsem vybrala mladšího berňáka a ostatní se s tim srovnali...
Každý ať dělá, jak umí, já říkám, že u nás to funguje již mnoho let takto...
Ono je to všechno složitější, velký vliv hraje i plemeno. Některá plemena jsou více smečková a pokud se mezi nimi nevyskytne abnormální jedinec tak fungují bez větších problémů i zásahu člověka. Jiná, která jsou velmi kontaktní ve spojení s chutí do práce už nejsou tak jednoduchá a ještě feny nebo psi nebo kombinace už bývá složitější. Navíc majitel musí být prostě autorita a psi vychovaní.
U nás platí také bezesporu právo prvního. Vždy, celá léta jsem podporovala hierarchii tak, jak psi poistupně přicházeli do smečky. Bez ohledu na plemeno. Tak jsme měli smečku, kde velel malý Lhasa Apso - pes, pod ním byla fena Labrador(když přišla jako štěně, tak se zařadila na spodní místo a fungovalo to tak po celý život Lhasáka naprosto bez problémů-samozřejmě při mé podpoře "prvního" psa, o které jsem psala výše).Po smrti Lhasáka(zemřel v 18 letech) přišli postupně 2 psi RR a opět se zařadili na spodní místa až za fenu. V současné době tato již 12 letá fena je stále vůdčí pes a je to naprosto bez problémů. Za celý život, co chovám psi se mi nestalo, že by se porvali, ani že by po sobě jen vyjeli. Fena, pokud se jí něco nelíbí tak pouze pohrozí ohrnutím pysků a lehkých zavrčením a ostatní se naprosto zklidní. Přitom fena je dobrosrdečné zlatíčko, naprosto neagresivní, dělala terapeutického psa a doslova by se dalo na ní dříví štípat, co si vše nechá líbit-respekt, ale má naprosto dostatečný.Do naší rozšířené smečky ještě patří JRT mé dcery, kterého dost často hlídám a přesto, že to je takový malý zločinec, tak naše psi naprosto respektuje a pokud je u nás, tak je vždy hierarchicky na nejnižším místě, se kterým nemá problém se ztotožnit.