Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.8.2015 09:10
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Měl někdo špatné zkušenosti s kastrací ? Trvalé následky ? Jaké ? Děkuji.

5.8.2015 09:21
loolucy

XXX.XXX.60.30

Já mám špatnou zkušenost. Fena dostala obrovský zánět mléčné žlázy, na který se přišlo až po 3 měsících a po 3 veterinářech. Nakonec se pod zánětem rozbujil nádor a museli jsme ji nechat uspat.

5.8.2015 09:32
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

loolucy napsal(a):
Já mám špatnou zkušenost. Fena dostala obrovský zánět mléčné žlázy, na který se přišlo až po 3 měsících a po 3 veterinářech. Nakonec se pod zánětem rozbujil nádor a museli jsme ji nechat uspat.

To je mi líto, myslíte, že to bylo pdmíněno kastrací ?

5.8.2015 09:45
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

loolucy napsal(a):

A to zavinila kastrace? Můžu se zeptat, jakým způsobem? Asi to úplně nechápu..

5.8.2015 09:56
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Jedna kamarádka má inkontinentní fenu- doživotní prášky., druhá fenku, která má po kastraci potíže s vyměšováním - pevné stolice.

Otázka kastrace je u mne nedovyřešená otázka smajlík. Tedy u fen, u psa mám jasno, nekastrovat, pokud není doopravdy nutno. Nicméně u fenek nevím. Z jednoduchého důvodu. PRO stojí to, že prostě sebereme tělu něco, co tam má svou opodstatněnou funkci+že můžou nastat někde ne úplně fajn komplikace. Není to malicherná operace, je to velký zásah, nevratný zásah do organizmu. Do organizmu živého tvora, který si sám cestu vybrat nemůže. Určité PRO je to, že u fen, které měly hodně blbé falešky to jednak fenám ulevilo a druhak to s největší pravděpodobností mohlo pomoci předejít závažnýmu onemocnění. Další určité PRO jsou zkušenosti lidí v mém okolí, kteří kastrovali fenky už dospělé - 5-10 let, kdy feny měly blbé falešky a po kastraci se fenám velmi ulevilo, uvolnily se.
Sama mám fenku z útulku, prastarou bábrdli, u které se každé pohárací období bojím pyometry, ale... do kastrace jsem nešla (přesto, že máme ještě psa a bydlíme v paneláku, kde oddělení je kapek komplikované) jednak z výše zmíněného, druhak proto, že je stará, operace by ji mohla ohrozit na životě, a kdyby i ne přímo ohrozit, tak hojení u tak starýho psa, nemusí probíhat úplně cajk.

5.8.2015 10:21
loolucy

XXX.XXX.60.30

Lexaurin napsal(a):
To je mi líto, myslíte, že to bylo pdmíněno kastrací ?

Netvrdím, že přímo kastrací, ale jak už jsem tu kdysi někde zmiňovala, prostě se do ní hráblo, tak se jí rakovina rozjela. Ale ten zánět z kastrace měla

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 10:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

loolucy napsal(a):

Možná se ptám blbě, nevím časové odstupy všech zásahů ale: nebude to spíše tak, že zánět dostala ne z kastrace, ale z toho, že už tam někde pod žlázou byl nádor, na který se, nějak" nepřišlo?

5.8.2015 10:36
mishule

XXX.XXX.99.26

Tohle teď taky řeším - na cvičáku mi radí nechat vykastrovat (je to pes bez PP, takže jejich důvod je toto), ale vzhledem k tomu, že ač štěňata opravdu NIKDY neplánuju, fenku si hodlám dostatečně hlídat. Vím, že by to mohla být prevence proti rakovině (ne každé samozřejmě) a zánětů, apod., ale na druhou stranu si říkám, že je to zbytečný zásah. Nejspíš počkám ještě min. rok a uvidím, zda bude trpět na falešnou březost apod. nebo ne.

Jinak bavila jsem se i s lidmi, co feny kastrované mají - někdo říká, že fenka je taková bez nálady, smutná (hlavně ta sousedovic, ale ta měla zánět a kastrace jí zachránila život), jiným se zase fena nezměnila ani za mák a žádné komplikace se nevyskytly.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 10:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Mne by spíše zajímala statistika nádorů mléčné žlázy u kastrovaných a nekastrovaných fen. Všichni odpůrci kastrací tvrdí, že stejně pozdější kastrace na to už nemá vliv, ale logicky je to blbost, protože pokud není žláza bombardovaná hormony(neřkuli hormony u falešky) tak by měla být mnohem víc chráněná proti takovýmto sajrajtům. Jen můj selský rozum, možná mi bodlinka osvětlí, jak se věci mají doopravdy..
Teď mi Mishule připomněla, tak ještě dopisuju: co znám feny, které byly kastrované kvůli pyometře...tak tam je problém skoro vždycky, tedy každá měla nějaký. Buď tu inkontinenci, další pak voněla psům pořád jako háravka atd. Kamarád mi taky tvrdil, že byli u veta kvůli depresi po kastraci...nakonec tam byl asi pravý důvod rozvádějící se páníčci a, itálie".

5.8.2015 10:42
loolucy

XXX.XXX.60.30

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Možná se ptám blbě, nevím časové odstupy všech zásahů ale: nebude to spíše tak, že zánět dostala ne z kastrace, ale z toho, že už tam někde pod žlázou byl nádor, na který se, nějak" nepřišlo?

Ne, zánět způsobila kastrace.

5.8.2015 11:08
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Mne by spíše zajímala statistika nádorů mléčné žlázy u kastrovaných a nekastrovaných fen. Všichni odpůrci kastrací tvrdí, že stejně pozdější kastrace na to už nemá vliv, ale logicky je to blbost, protože pokud není žláza bombardovaná hormony(neřkuli hormony u falešky) tak by měla být mnohem víc chráněná proti takovýmto sajrajtům. Jen můj selský rozum, možná mi bodlinka osvětlí, jak se věci mají doopravdy..
Teď mi Mishule připomněla, tak ještě dopisuju: co znám feny, které byly kastrované kvůli pyometře...tak tam je problém skoro vždycky, tedy každá měla nějaký. Buď tu inkontinenci, další pak voněla psům pořád jako háravka atd. Kamarád mi taky tvrdil, že byli u veta kvůli depresi po kastraci...nakonec tam byl asi pravý důvod rozvádějící se páníčci a, itálie".

No, já bych si myslela, že už mléčná žláza nějak pracovala, když se do fenky řízlo, a oslabení organismu operací to potencovalo.

5.8.2015 11:11
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Lexaurin napsal(a):
No, já bych si myslela, že už mléčná žláza nějak pracovala, když se do fenky řízlo, a oslabení organismu operací to potencovalo.

Také si myslím. Kolegyně měla psa, podstoupil operaci kvůli torzi, což bohužel - přesně jak bylo řečeno, jak se do něj sáhlo - spustilo rakovinu místních uzlin. Tam jiného řešení nebylo, než operace.

5.8.2015 11:12
Laviel

XXX.XXX.24.181

Také teď tohle doma řešíme. Fence je rok a 5 měsíců. Už hárala 2x a zřejmě bude ještě hárat na podzim. Navíc po každém hárání měla falešku. Už jsme to zkonzultovali s veterinářem, který říkal, že by byla nejlepší kastrace. Fenka bude lovecky upotřebitelná a i proto by nebylo dobré, kdyby celkově pomalu 5 měsíců v roce strávila háráním a falešnou březostí. Navíc jsou tu i zdravotní důvody (zvýšené riziko zánětů a rakoviny). Takže asi počkáme, jak to bude na podzim, a pak na tu kastraci půjde.

Se změnou povahy u psů po kastraci žádnou zkušenost zatím nemáme, ale máme doma kastrovaného kocourka. Po kastraci se jeho povaha vůbec nezměnila. Je pořád stejně akční, vůbec nepřibral a lepšího lovce myší jsme nikdy neměli . Takže to snad bude v pořádku i u fenky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.8.2015 11:15

Laviel napsal(a):
Také teď tohle doma řešíme. Fence je rok a 5 měsíců. Už hárala 2x a zřejmě bude ještě hárat na podzim. Navíc po každém hárání měla falešku. Už jsme to zkonzultovali s veterinářem, který říkal, že by byla nejlepší kastrace. Fenka bude lovecky upotřebitelná a i proto by nebylo dobré, kdyby celkově pomalu 5 měsíců v roce strávila háráním a falešnou březostí. Navíc jsou tu i zdravotní důvody (zvýšené riziko zánětů a rakoviny). Takže asi počkáme, jak to bude na podzim, a pak na tu kastraci půjde.

Se změnou povahy u psů po kastraci žádnou zkušenost zatím nemáme, ale máme doma kastrovaného kocourka. Po kastraci se jeho povaha vůbec nezměnila. Je pořád stejně akční, vůbec nepřibral a lepšího lovce myší jsme nikdy neměli . Takže to snad bude v pořádku i u fenky.

Kastruje se cca 2 měsíce po skončení hárání.

5.8.2015 11:18
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

loolucy napsal(a):
Ne, zánět způsobila kastrace.

Já asi pořád nechápu, jak může kastrace způsobit zánět mléčné žlázy.

5.8.2015 11:20
Laviel

XXX.XXX.24.181

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kastruje se cca 2 měsíce po skončení hárání.

Jasně, s tím počítáme. Asi to tak pro ni bude lepší, i veterinář to říkal.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

umpa.lumpa napsal(a):

Nevím, ale řeže se tam kolem, snad někde špatně vyhojené(uvnitř, skrytě) že by to jako přeskočilo na mléčnou žlázu(myslím tím nějaký stafylokok) Ale také si myslím, že zdravou mléčnou žlázu, by to nemělo postihnout...

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 11:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Už jsem to někde psala, ale v TV byla před nějakou dobou vědkyně, imunoložka a ta potvrdila, že jakýkoliv zásah do organismu může spustit rakovinu a důvod je jasný a zcela pochopiltelný: bílé krvinky se zabývají řešením potencionálního stavu a nepovšimnou si že jim tam někde skrytě začne blbnout nějaká buňka. Když na to přijdou, už bývá zpravidla pozdě. Proto jsou rakovinou ohrožení více alergici, kde tělo neustále bojuje s alergií a co víc, ještě berou léky na potlačení imunity. Stejně tak lidé po úrazech. Dále lidé, kteří jsou neustále bombardovaní nějakýma škodlivinama, třeba v zaměstnání. Ty nemusí zrovna přímo rakovinu způsobovat, jen zaměstnají imunitní systém natolik, že už nemá kapacitu, na to důležité...

5.8.2015 11:52
Helena15

XXX.XXX.89.52

Názor lékaře - Kastrace = úmyslné zmrzačení

http://judies.blog.cz/0808/nez-nechate-sveho-psa-vykastrovat

Já sama nemám kastrovanou fenu, znám jich ale několik ze svého okolí. Jsou to vystrašené chudinky, několik se jich nevratně pomočuje. Navíc souhlasím s názorem že jakákoliv operace oslabí organismus a tím se mohou rozjet jiné nemoci, případně i rakovina.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 12:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Helena15 napsal(a):

Já sama nemám kastrovanou fenu, znám jich ale několik ze svého okolí. Jsou to vystrašené chudinky, několik se jich nevratně pomočuje. Navíc souhlasím s názorem že jakákoliv operace oslabí organismus a tím se mohou rozjet jiné nemoci, případně i rakovina.

Tohle ale není názor veterináře! To je něčí úplný blábol, ani jsem nebyla schopná to dočíst. Znám X kastrovaných fen z důvodů zdravotních, i z té pohodlnosti. Ani jedna neměla nějaký problém s chováním či podobně. Tedy pokud ho měla před kastrací, měla ho i po ní. Kastrovaného psa znám jen jednoho a můj pes ho rozhodně nechtěl zabít, jen na něj naskočit. Nevím, jestli mu, nějak" jinak voněl, nebo poznal, že už není takový frajer a proto si ho tedy podřídí. Zrovna tento jedinec byl předtím vyloženě nevychovaný psí spratek, takže si myslím, že mu, spadnutí hřebínku" mohlo jen a jen pomoct. Nevím přesně, až hodím řeč s paničkou...
Jsou to vystrašené chudinky - já mám naopak zkušenost, že vystrašené chudinky jsou feny nekastrované, které jejich paničky při každém pokusu psa, se k nim byť jen přiblížit(a tím myslím mimo hárání) hystericky vřeští, zdrhají a tahají fenku pryč, popř. ji oběsí na vodítku...

5.8.2015 12:15

Nikdy bych nekastrovala mladou zdravou fenu.
Měla jsem kastrovanou fenku středního plemene, cca v 9 letech ( pyometra- kastrace jí zachránila život ), po kastraci neměla žádné problémy, dožila se ve svěžesti ( pochopitelně relativní ) 15 let.
Známí kastrovali fenu (střední plemeno) cca kolem 6 let, povaha ( rvavost ) se nezměnila vůbec, časem trpěla inkontinencí, dožila se 11 let.
Další fena ( také střední velikosti ) kastrovaná také ve středním věku, také po několika vrzích, silně inkontinentní, na práškách. Bylo to a zůstalo to zlaté zvíře = povaha se nezměnila, dnes kolem 11 let je to silně sešlá stařenka.

5.8.2015 12:16
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Helena15 napsal(a):

Blbost non plus ultra.

5.8.2015 12:18
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Mám jednu fenu kastrovanou a sebevědomí bychom jí mohli závidět, druhou nekastrovanou, ta je naopak submisivní a bojácná..takže nesmysl.

5.8.2015 12:21

Tak ještě dodám : měla jsem kastrovaného psa ( kryptorchismus ), povaha se po kastraci nezměnila, byl stále stejně "prdlý", ve volné venčící smečce měl stále své místo, mladší psi ho i dál respektovali ( ale to bylo dané hlavně tím, že chodil v páru s fenou ). Takže nějaké, že kastrovaného psa ostatní chtějí zabít, také nepokládám za hodnověrný názor.

5.8.2015 12:25
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Tak ještě dodám : měla jsem kastrovaného psa ( kryptorchismus ), povaha se po kastraci nezměnila, byl stále stejně "prdlý", ve volné venčící smečce měl stále své místo, mladší psi ho i dál respektovali ( ale to bylo dané hlavně tím, že chodil v páru s fenou ). Takže nějaké, že kastrovaného psa ostatní chtějí zabít, také nepokládám za hodnověrný názor.

Zabít ani ne, ale můžou otravovat protože jim voní podivně a to zcela pochopitelně psu nebude dělat dobře, ohradí se a může tu být konflikt.

ad ta změna povahy - v mém okolí kastrované fenky se nestaly chudinkami, těm kterým se po kastraci hormonálně ulevilo se prý naopak uvolnily, "odlehlo" jim, U psů - můj první pes, kastrovaný kvůli nádoru na varleti ve vysokém věku - tam ke změně již nedošlo, naopak ze cvičáku znám psa, který býval velmi vyrovnaným, sebevědomým jedincem, řídícím smečku, po kastraci - ze zdrav. důvodů ve věku velmi dospělém - se naopak začal tvrdě ohrazovat smajlík

5.8.2015 12:26
loolucy

XXX.XXX.60.30

umpa.lumpa napsal(a):

Šlo jí po kastraci mléko, které tam vytvořilo ten zánět. Už?

5.8.2015 12:39

Já mám svoje dvě fenky kastrované v necelých dvou letech. Nikdy jsem nebyla zastánce kastrací, ale nakonec mi nezbyla jiná volba. Jedna fenka trpěla na falešky - odmítala chodit ven, ukňouraná, cecíky nalité, pelechy stavěla, prostě magořina se vším všudy. Navíc neháraly nastejno, psům voněly celkem dlouho, a tam kde bydlíme je hodně volně se pohybujících psů. Takže osm měsíců v roce jsme místo užívání si procházek jen odháněly nápadníky. Došlo i na takové manévry jako házení psů přes plot nebo házení buřtu a pak rychlý odjezd autem, stydím se za to ještě dnes. Teď máme klid. Jedna trochu psům voní, ale oproti předchozímu stavu je to prd. Jediný problém máme s počůráváním u ní. Občas za sebou nechává loužičku, když někde sedí nebo leží. Ne moc a neví o tom. Stalo se to za ten rok jen párkrát, prvně hned po operaci.

5.8.2015 12:41

Tak jsem ten článek přečetla. Není celý úplně mimo.
Např. znala jsem dobrmanku vykastrovanou ještě ve věku odrostlého štěněte ( jen tak má kastrace ten správný zdravotní účinek smajlík ). Pak už jako dospělá fena padala na záda před každým ratlíkem, bylo to její jediné výrazivo v psí komunikaci.
..."Je tu ale ještě další problém. Každý kastrovaný pes i fena si velmi dobře uvědomují, že již nejsou plnohodnotní. V rámci vzorce přežití se pak tento stav snaží zamaskovat - dospělí psi straněním se smečky a nekomunikací (tedy postojem "vůbec neexistuji"), feny zvýšenou agresivitou vůči psům (tedy postojem "nepustím tě k sobě, abys to neodhalil")"...
Ale toto už je snad příliš i na mě. Můj zmiňovaný kryptorchický pes byl vždycky hodně ohleduplný ke štěňatům. Jeden starý pán vždycky říkal : "On chudinka ví, že nikdy nebude mít děti, proto je na štěňata tak hodný".
Výše citovaný výrok pana veterináře mi to připomněl.
Ale souhlasím s ním v jednom - zdravá zvířata kastrovat preventivně pro vlastní pohodlí - je nesprávné.
A že to někteří veterináři navrhují pro svůj jistý příjem je taky fakt.
( Když jsem si přivezla svou nynější fenu - s PP- krásnou, zdravou- první co se mě veterinář zeptal bylo, jestli se objednám na kastraci ! ).

5.8.2015 13:17
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Helena15 napsal(a):

To je názor lékaře? Je to zkopírovaný článek rádobypsíkoloka Viktorka Dostála z Psí školy Falco.

5.8.2015 13:19
aritim

XXX.XXX.19.70

Měla jsem kastrovaného psa, teď mám kastrovanou fenu. Povahově se nezměnili, místo ve smečce mají stálé a nejsou nijak napadáni ani podceňováni ostatními. Na kastrovaného psa mi naskakoval jen velmi nevychovaný labrador, který to ale zkoušel na všechny psy co potkal. Většinou byl rychle vyprovozen, ale právě ten kastrovaný pes byl velmi tolerantní, takže na něj nevyjel tak tvrdě jako ostatní. Ale takový byl i před kastrací.
Z okolí znám hodně kastrovaných zvířat a přestože majitelé tloušťku a některé povahové rysy svádějí na kastraci, tak pokud jsem je znala před ní, tak byli úplně stejní. Jen najednou bylo na co to svést, už to nebyla neschopnost majitelů.
Zdravotní problémy měli někteří ve stáří, ale těžko lze odlišit, jestli to bylo způsobeno kastrací, nebo věkem. Jsou to problémy, které běžně mívají i staří nekastrovaní psi.

5.8.2015 13:20
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

loolucy napsal(a):
Šlo jí po kastraci mléko, které tam vytvořilo ten zánět. Už?

A za to může kastrace a to, že nebyli tři veterináři schopní najít důvod, proč se to děje? Zajímavé souvislosti.

Pokud se fena kastruje správně, v mezidobí mezi háráními, tak, aby se kastrace nebila s případnou faleškou, tak je nesmysl, že by se jen tak díky kastraci samo spustilo mléko. Někdo to zmrvil, hodně, a Vy jste si jako viníka naprosto nesmyslně našla kastraci.

5.8.2015 13:25
loolucy

XXX.XXX.60.30

umpa.lumpa napsal(a):
A za to může kastrace a to, že nebyli tři veterináři schopní najít důvod, proč se to děje? Zajímavé souvislosti.

Pokud se fena kastruje správně, v mezidobí mezi háráními, tak, aby se kastrace nebila s případnou faleškou, tak je nesmysl, že by se jen tak díky kastraci samo spustilo mléko. Někdo to zmrvil, hodně, a Vy jste si jako viníka naprosto nesmyslně našla kastraci.

Vy do toho nevidíte, samozřejmě tam toho bylo vícero, není to jen tak. Mléko jí sama kastrace nespustila, ale díky kastraci jí tam zůstalo.

5.8.2015 13:36
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Tak jsem ten článek přečetla. Není celý úplně mimo.
Např. znala jsem dobrmanku vykastrovanou ještě ve věku odrostlého štěněte ( jen tak má kastrace ten správný zdravotní účinek smajlík ). Pak už jako dospělá fena padala na záda před každým ratlíkem, bylo to její jediné výrazivo v psí komunikaci.
..."Je tu ale ještě další problém. Každý kastrovaný pes i fena si velmi dobře uvědomují, že již nejsou plnohodnotní. V rámci vzorce přežití se pak tento stav snaží zamaskovat - dospělí psi straněním se smečky a nekomunikací (tedy postojem "vůbec neexistuji"), feny zvýšenou agresivitou vůči psům (tedy postojem "nepustím tě k sobě, abys to neodhalil")"...
Ale toto už je snad příliš i na mě. Můj zmiňovaný kryptorchický pes byl vždycky hodně ohleduplný ke štěňatům. Jeden starý pán vždycky říkal : "On chudinka ví, že nikdy nebude mít děti, proto je na štěňata tak hodný".
Výše citovaný výrok pana veterináře mi to připomněl.
Ale souhlasím s ním v jednom - zdravá zvířata kastrovat preventivně pro vlastní pohodlí - je nesprávné.
A že to někteří veterináři navrhují pro svůj jistý příjem je taky fakt.
( Když jsem si přivezla svou nynější fenu - s PP- krásnou, zdravou- první co se mě veterinář zeptal bylo, jestli se objednám na kastraci ! ).

Orionka - ad tenhle citát:
Každý kastrovaný pes i fena si velmi dobře uvědomují, že již nejsou plnohodnotn...

já si nejsem jistá, že by určité vědomí toho, že něco není tak jak má být, nebo jak to říct? nevím... nemohlo ovlivnit chování psa. Protože- právě ten pes ze cvičáku, kterého jsem zmiňovala a znala dlouho a který fungoval jako autoria pro všechny... se pak začal chovat preventivně tak, že to co by on dříve řešil právě svou autoritou, řešil jako fakt nejistý pes a nepřipouštěl žádný těsný kontak. Byl to totál přemet v povaze, který nás tehdy všechny směřoval k tomu, že - lidsky řečeno - aby nebyl odhalen "nedostatek" /zase nevím, jak to přesně popsat/, který by mohl ohrozit jeho nejvyšší postavení ve smečce, řešil to takhle.
Ono zvířata poznají, že s tím druhým není všechno cajk. Pochopitelně nepoznají CO. Ale myslím že jak dotyčný, tak ostatní věcí, že něco je jinak.

5.8.2015 13:52
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

loolucy napsal(a):
Vy do toho nevidíte, samozřejmě tam toho bylo vícero, není to jen tak. Mléko jí sama kastrace nespustila, ale díky kastraci jí tam zůstalo.

Tak mi to povězte, co tam bylo dál? Proč se kastrovala fena, která byla plná mléka?

5.8.2015 14:47
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

umpa.lumpa napsal(a):
Tak mi to povězte, co tam bylo dál? Proč se kastrovala fena, která byla plná mléka?

A jsme doma...

5.8.2015 14:52

Dvě kastrované feny velkých plemen.
Jedna v sedmi letech kastrovaná při pyometře.
Druhá kastrovaná ve třech letech.
Ani u jedné nenastaly pooperační komplikace, ani u jedné nedošlo ke změně povahy, struktury srsti, ani k inkontinenci.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 14:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Zrzavci napsal(a):
Orionka - ad tenhle citát:
Každý kastrovaný pes i fena si velmi dobře uvědomují, že již nejsou plnohodnotn...

já si nejsem jistá, že by určité vědomí toho, že něco není tak jak má být, nebo jak to říct? nevím... nemohlo ovlivnit chování psa. Protože- právě ten pes ze cvičáku, kterého jsem zmiňovala a znala dlouho a který fungoval jako autoria pro všechny... se pak začal chovat preventivně tak, že to co by on dříve řešil právě svou autoritou, řešil jako fakt nejistý pes a nepřipouštěl žádný těsný kontak. Byl to totál přemet v povaze, který nás tehdy všechny směřoval k tomu, že - lidsky řečeno - aby nebyl odhalen "nedostatek" /zase nevím, jak to přesně popsat/, který by mohl ohrozit jeho nejvyšší postavení ve smečce, řešil to takhle.
Ono zvířata poznají, že s tím druhým není všechno cajk. Pochopitelně nepoznají CO. Ale myslím že jak dotyčný, tak ostatní věcí, že něco je jinak.

Chápu jak to myslíš a že si to pak majitel může dávat za vinu tím, že do organismu psa zbytečně zasáhnul...jenže nejistotu, postavení ve smečce atd. ztrácí pes i zdravotníma neduhama, stářím...prostě to tak je a pes se s tím musí srovnat. Některý svůj, ústup ze slávy" nese asi líp(flegmouš, jako náš Berry) jiný, do té doby macho, asi hůř...

5.8.2015 15:31
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Lexaurin napsal(a):
A jsme doma...

Jako já si to umím představit. Třeba při akutním zánětu dělohy je asi úplně jedno, jestli má nebo nemá falešku. Nebo při císaři, když se rovnou kastruje. Ale to bych pak nedávala za vinu kastraci.. Nevím, proč se loolucy nepochlubí ostatními záležitostmi stran její fenky. Nejspíš nebude mít svědomí úplně čisté a kastrace jako taková tam byla až druhotný faktor. A ať to bylo jakkoliv, tak to, že zánět mléčné žlázy nepoznali 3 veterináři po dobu 3 měsíců, to mluví taky za dost..

5.8.2015 15:38
scylla

XXX.XXX.203.100

Lexaurin napsal(a):
Měl někdo špatné zkušenosti s kastrací ? Trvalé následky ? Jaké ? Děkuji.

Za poslení léta odešli na následky kastrace 4 psy v mém okolí - RR na osteosarkom, pes a fena na nádor na slezině, fena na selhání ledvin a další fena na pooperační komplikace. Hledala jsem měsíc nový domov psovi x dalmatina, který byl po katraci inkontinentní, domov se nenašel, majitelé ho kvůli tomu dali utratit. Kamarádky fena je po kastraci silně inkontinentní.

5.8.2015 15:42
Psík

XXX.XXX.89.52

Pes RR kastrován v 8 letech, podle veta jediná možnost jak ho zbavit kožních problémů. Změna nenastala a strupy se tvořily dál. Možná věkem, možná tou kastrací, ale už nikdy nebyl jako dřív. Z veselého hravého psa se stal tlustý povaleč bez zájmů.

5.8.2015 15:50
loolucy

XXX.XXX.60.30

umpa.lumpa napsal(a):
Jako já si to umím představit. Třeba při akutním zánětu dělohy je asi úplně jedno, jestli má nebo nemá falešku. Nebo při císaři, když se rovnou kastruje. Ale to bych pak nedávala za vinu kastraci.. Nevím, proč se loolucy nepochlubí ostatními záležitostmi stran její fenky. Nejspíš nebude mít svědomí úplně čisté a kastrace jako taková tam byla až druhotný faktor. A ať to bylo jakkoliv, tak to, že zánět mléčné žlázy nepoznali 3 veterináři po dobu 3 měsíců, to mluví taky za dost..

Zánět byl způsoben kastrací. Po kastraci se jí tam vytvořily boule, přičemž jedna byla vazivová a vedla přes celé břicho. Veterinářka, která kastrovala to nechala, prý ať to hlídáme, že se to vstřebá. Druhá řekla, že je to jen nějaké vazivo a dala nám na to propolis. A třetí veterinář jí z toho vymačkal mléko a zjistil, že je tam prostě zadržené mléko. Fena díky tomu dostala obrovské horečky, místo si neustále lízala, takže měla na břiše místa vylízaná do krve (proto ten propolis od druhé veterinářky). Máme pocit, že díky tomuto, oslabení imunity, se jí rozjela ta rakovina. Nebo tím, že se do ní řízlo (ale to zase prý jiného veterináře rakovina nastoupila dříve), byl to takový jakýsi "14-ti denní karcinom".

Jinak dobu po kastraci nesla velmi špatně - týden nechtěla vůbec pít a dva týdny jíst (jinak pes, co sežere vše), byl to pro nás horor. Známe ji jako fenu, která v životě nekňunkla, takže prostě kastrace u nás probíhala v tom nejhorším světle.

A to, že to poznal až třetí veterinář, mluví o kvalitě jejich služeb. První veterinářka fenu prohlížela asi 10 vteřin, protože mezitím měla na stole uspaného králíka a v ordinaci další 2 jezevčíky. Druhá byla s prominutím úplně mimo, plácala tam tenkrát totální nesmysli...

5.8.2015 15:54
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

loolucy napsal(a):
Zánět byl způsoben kastrací. Po kastraci se jí tam vytvořily boule, přičemž jedna byla vazivová a vedla přes celé břicho. Veterinářka, která kastrovala to nechala, prý ať to hlídáme, že se to vstřebá. Druhá řekla, že je to jen nějaké vazivo a dala nám na to propolis. A třetí veterinář jí z toho vymačkal mléko a zjistil, že je tam prostě zadržené mléko. Fena díky tomu dostala obrovské horečky, místo si neustále lízala, takže měla na břiše místa vylízaná do krve (proto ten propolis od druhé veterinářky). Máme pocit, že díky tomuto, oslabení imunity, se jí rozjela ta rakovina. Nebo tím, že se do ní řízlo (ale to zase prý jiného veterináře rakovina nastoupila dříve), byl to takový jakýsi "14-ti denní karcinom".

Jinak dobu po kastraci nesla velmi špatně - týden nechtěla vůbec pít a dva týdny jíst (jinak pes, co sežere vše), byl to pro nás horor. Známe ji jako fenu, která v životě nekňunkla, takže prostě kastrace u nás probíhala v tom nejhorším světle.

A to, že to poznal až třetí veterinář, mluví o kvalitě jejich služeb. První veterinářka fenu prohlížela asi 10 vteřin, protože mezitím měla na stole uspaného králíka a v ordinaci další 2 jezevčíky. Druhá byla s prominutím úplně mimo, plácala tam tenkrát totální nesmysli...

Ale vždyť jste psala, že tam bylo mléko už v době kastrace...? Takže měla falešku (resp. bylo to v období, kdy přichází faleška, takže se nesmí kastrovat?) nebo kde se tam mléko vzalo?

5.8.2015 16:11
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Chápu jak to myslíš a že si to pak majitel může dávat za vinu tím, že do organismu psa zbytečně zasáhnul...jenže nejistotu, postavení ve smečce atd. ztrácí pes i zdravotníma neduhama, stářím...prostě to tak je a pes se s tím musí srovnat. Některý svůj, ústup ze slávy" nese asi líp(flegmouš, jako náš Berry) jiný, do té doby macho, asi hůř...

Nešlo o zbytečný zásah, ale o nezbytná, takže nešlo nějaký pocit viny.
Však říkám, že právě ten pes vnímá to, že něco je jinak (ne že přišel o tu, či onu část těla/organizmu) a že to stejně vnímají i ostatní psi. A to je to, že pes se jak je citováno necítí být plnohodnotným - no necící, protože není., ví že něco je jinak a proto se může / nemusí chovat tak jak chová. Ale popřít to nelze. Jen je to v citátu špatně slovně popsáno.

5.8.2015 18:12
aggitta

XXX.XXX.65.76

Vykastrovali jsme psa. Dalo by se říct, že pro naše pohodlí - nemusíme smečku v době hárání některé ze 2 fen venčit odděleně, tedy nadvakrát (čímž jsme šidili psy, protože když jdete 2x, logicky čas dělíte a žádný ze psů si dlouhé venčení neužije).
Nebo nejen pro nás - ale i pro zklidnění psa, který opuštěn doma "zpíval" (když byly na procházce), oddělen od fen, když byly doma, stejně nežral, takže 4x ročně byl prostě omezen v životě. Omezoval se sám - hormony jsou hormony.
Nakonec přišel o varlata a kromě těchto problémů, které zmizely, jiné negativní věci nepozoruji, ve smečce se mu vede OK.

5.8.2015 18:51
Anthurium

XXX.XXX.89.52

„v mém okolí kastrované fenky se nestaly chudinkami, těm kterým se po kastraci hormonálně ulevilo se prý naopak uvolnily, "odlehlo" jim, “

No moje nekastrovaná 8 letá a zcela zdravá fena se z falešné březosti přímo těší.
2 měsíce po hárání se nosí se jako královna a cítí se hodně důležitá.
Já bych jí tu radost určitě nevzala.
Kastraci bez vážných zdravotních důvodů doporučují jen vetové kteří na tom vydělají a potom lidé kteří to za své lenosti fenu hlídat udělali. Jsou spokojeni. Ale je spokojena i jejich rozřezaná fena?

5.8.2015 19:17
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Anthurium napsal(a):
„v mém okolí kastrované fenky se nestaly chudinkami, těm kterým se po kastraci hormonálně ulevilo se prý naopak uvolnily, "odlehlo" jim, “

No moje nekastrovaná 8 letá a zcela zdravá fena se z falešné březosti přímo těší.
Kastraci bez vážných zdravotních důvodů doporučují jen vetové kteří na tom vydělají a potom lidé kteří to za své lenosti fenu hlídat udělali. Jsou spokojeni. Ale je spokojena i jejich rozřezaná fena?

Ptala jsem se na kastraci sveho veterinare, ke kteremu mam maximalni duveru, vzdy super pece, penize ze me netaha, a ma klientu tolik, ze to nema zapotrebi, naopak mi mnohdy slevi.Rikal ze nedavno si sam kastroval svoji fenku, bulka na mlecne zlaze, tak zakrok a kastrace ani se nerozmýšlel. Pochvaluje si teď, ze to mel udelat davno, ze fenka je naprosto v pohode a tim, ze nema zadne hormonalni vykyvy je jednak vyrovnana a dokonce se ji vyrazne zlepsilo linani.Toť vlastni zkusenost veterinare

5.8.2015 19:17
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Anthurium napsal(a):

Hmm, mě by spíš zajímalo, jestli takovým sluníčkovým fením ochranářkám ty kastrované pošeptaly do ouška, že jsou nespokojené a strašně jim ty vaječníky chybí.

5.8.2015 20:07
Anthurium

XXX.XXX.89.52

umpa.lumpa napsal(a):
Hmm, mě by spíš zajímalo, jestli takovým sluníčkovým fením ochranářkám ty kastrované pošeptaly do ouška, že jsou nespokojené a strašně jim ty vaječníky chybí.

No nepošeptaly, ale všimla jste si jak je hárající fenka šťastná když o ni mají psy zájem? Je přirozenost, proč jim to brát? Proč se ženy nenechají vykuchat když nechtějí děti? Ale svým fenám to udělají klidně. Pochopí ten pes proč mu to panička udělala? A jak moc je mu to líto své paničce taky řekne. Žije, ano, ale oni se naučí žít i jen s jednou nohou.

5.8.2015 20:09
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Anthurium napsal(a):
No nepošeptaly, ale všimla jste si jak je hárající fenka šťastná když o ni mají psy zájem? Je přirozenost, proč jim to brát? Proč se ženy nenechají vykuchat když nechtějí děti? Ale svým fenám to udělají klidně. Pochopí ten pes proč mu to panička udělala? A jak moc je mu to líto své paničce taky řekne. Žije, ano, ale oni se naučí žít i jen s jednou nohou.

Hm, tak to už je jen třešnička na dortu..

Určitě je ohromně šťastná, když se po ní plazí kdejaký vobšoustník a ona si stejně nemůže vrznout. To bych byla blahem bez sebe. Nakrucovat se před svalovcem a nic z toho.

Pochopí ten pes proč mu to panička udělala? A jak moc je mu to líto své paničce taky řekne.
He? To jako fakt smrtelně vážně?

5.8.2015 20:13
Anthurium

XXX.XXX.89.52

umpa.lumpa napsal(a):

Určitě je ohromně šťastná, když se po ní plazí kdejaký vobšoustník a ona si stejně nemůže vrznout. To bych byla blahem bez sebe. Nakrucovat se před svalovcem a nic z toho.

Pochopí ten pes proč mu to panička udělala? A jak moc je mu to líto své paničce taky řekne.

Pardon,

Já chtěla napsat, psi s měkkým i, a že to paničce neřekne.

5.8.2015 21:16

Při každém hárání a následné falešné březosti mléčná žláza pracuje a buňky se v ní dělí. Při tomhle procesu je určité riziko toho, že některá z těch buněk už se dělit nepřestane. Taková zmutovaná buňka ale může čekat dlouho na příležitost vyrůst v nádor. Čím víc cyklů proběhne, tím větší je pravděpodobnost, že se nějaká buňka zvrhne. Takže pozdější kastrace už na vznik nádorů nemá vliv, protože má-li ta fena mít nádor, ve chvíli pozdější kastrace už ho prostě má, i když ve fázi několika buněk.

Ovšem kastrace o hodně zlepšuje prognózu už zjevného nádoru. Pokud se fena při odstranění nádoru zároveň vykastruje, je větší šance, že se nádor už neobjeví. A u nekastrovaných fen mají nádory během hárání tendenci se velmi zvětšovat.

5.8.2015 21:34

umpa.lumpa napsal(a):

Hárá mi fena, pod okny jí kňučí nápadníci, ona k nim nesmí, fakt není šťastná. Musí si to holt protrpět, netrvá to věčně. U nás 4 dny jednou za 8 měsíců. I když mám chuť buď psy zastřelit, nebo feně otevřít dveře, ať si jde užít, tak jí.jen domlouvám, že by měla ošatku plnou harantů. Kastrovat ji kvůli tomu nenechám. Žádné zdravotní problémy nemá, snad nám to vydrží !

5.8.2015 22:15
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Anthurium napsal(a):

Tomu se rika antropomorfismus.

5.8.2015 22:41
zdenula

XXX.XXX.42.126

Měla jsem krásnou fenku, loveckého psa se skvělým rodokmenem. Milovala jsem ji a domnívala se, že když ji nechám vykastrovat nedostane zánět dělohy nebo rakovinu a já jí tím prodloužím život. Byl to největší omyl v mém životě. Fenka, do té doby zdravá, byla hned po zákroku špatná. Celkově se metabolicky rozjela, po mnoha vyšetřeních zjištěno, že trpí Cushingovým syndromem, což je nemoc nadledvinek s drahou léčbou a s velmi špatnou prognózou. Během pár měsíců po kastraci ji na do té doby naprosto zdravé mléčné žláze vyrostl zhoubný nádor velikosti pěsti. Po operaci nádoru během krátké doby veliká dušnost, zjištěny metastázy na plicích a musela být v necelých 8 letech uspána. Dnes už mohu mít jenom výčitky, že jsem se rozhodla pro její kastraci a tímto špatným rozhodnutím jsem jí vlastně zabila. Cushingův syndrom s největší pravděpodobností nevyvolala kastrace a je možné, že by se tato nemoc časem stejně objevila, ale díky kastraci a tím pádem oslabenému organizmu vypukla dříve. Pokud jde o nádor na mléčné žláze, jsem přesvědčena, že vznikl jako následek kastrace, což připustili i veterináři. Nejsem odborník, ale selský rozum mi, bohužel pozdě, po této zlé zkušenosti říká, že tam prostě po kastraci ty hormony chybí a je zaděláno na problémy. Teď mi veterinářka navrhuje kastraci nynější fenky, u které byla zjištěna tříselná kýla a trpí po hárání na falešnou březost. Je ji právě 6 let, přesně tolik měla ta moje předchozí fenka, když šla na kastraci. Jsem dnes velký odpůrce kastrací a teď mám toto dilema. Jak se v této situaci zachovat ? Nebude se to opakovat ?

5.8.2015 22:50

Je těžké něco radit. Hodně asi záleží na tom, jak se falešná březost projevuje. Moje fena si pravidelně buduje "hnízdo". Venku pod smrkem ( snad nespadne, je už dost podhrabaný ), doma pod postelí. Ale mléčná žláza v klidu, žádné mléko z ní nekape, žádné chlazení a zavazování není nutné.
Já na svoji povahu bych to, s vašimi zkušenostmi, nechala na přírodě.

5.8.2015 23:15
Clayton

XXX.XXX.224.94

Pro mě je kastrace feny naprosté tabu, pokud nemá pyometru-to se pak nedá svítit...Kdyby moje fena měla falešnou březost, přidala bych jí tolik zátěže, že nedojde domů.Na nějaké štěňata by neměla ani pomyšlení.Pak bych sebrala hračky a upravila krmení.Samozřejmě, pokud by faleška byla nějak extrémní, tam už bych kastraci i zvážila, ale jinak ani omylem.
V mém okolí neznám jedinou zdravou a spokojenou kastrovanou fenu.Každé chybí ta chuť do života.Já to beru stejně, jako kdybyste psovi odebrali jednu ledvinu-preventivně.S jednou se taky dá žít, ale jak...Komu vadí hárání, ať si pořídí psa.

6.8.2015 08:32

Anthurium napsal(a):

Myslíte, že je vaše fena prožívající co půl roku falešnou březost fakt tak v pohodě, jak píšete? Že je faleška pro ni prospěšná?

6.8.2015 08:37
Felow

XXX.XXX.188.103

aritim napsal(a):
Měla jsem kastrovaného psa, teď mám kastrovanou fenu. Povahově se nezměnili, místo ve smečce mají stálé a nejsou nijak napadáni ani podceňováni ostatními. Na kastrovaného psa mi naskakoval jen velmi nevychovaný labrador, který to ale zkoušel na všechny psy co potkal. Většinou byl rychle vyprovozen, ale právě ten kastrovaný pes byl velmi tolerantní, takže na něj nevyjel tak tvrdě jako ostatní. Ale takový byl i před kastrací.
Z okolí znám hodně kastrovaných zvířat a přestože majitelé tloušťku a některé povahové rysy svádějí na kastraci, tak pokud jsem je znala před ní, tak byli úplně stejní. Jen najednou bylo na co to svést, už to nebyla neschopnost majitelů.
Zdravotní problémy měli někteří ve stáří, ale těžko lze odlišit, jestli to bylo způsobeno kastrací, nebo věkem. Jsou to problémy, které běžně mívají i staří nekastrovaní psi.

Myslím si, že otázka kastrace je neustálý zdroj polemik a názorů, které jsou ovlivněny jednotlivými zkušenostmi chovatelů, dle mého názoru pro i proti zhruba v poměru 50-50 procent.Já mohu interpretovat pouze svou zkušenost s fenou velkého plemene, která se k nám dostala jako zachráněné štěně.Měli jsme ji v dočasné péči, no a nakonec jsme si jí nechali.Kastrovaná byla na svých cca 9 měsících ještě před prvním háráním.Nikdy jsme neměli sebemenší problém ani zdravotní ani psychický.Fena po většinu svého života dělala terapeutického a záchranářského psa, pohybovala se v přítomnosti dostatečně velkého množství stejně zaměřených psů naprosto bez problémů s dostatečným sebevědomím i aktivitou. Doma ve smečce (všichni psi) se po úmrtí nejstaršího (Alfa) psa přirozeně zařadila na jeho místo a od té doby je Alfou ona-naprosto bez problémů v hierarchii smečky. Dnes jí je 12 let a je to cca půl roku, co jsme jí nechali odstranit lipom v oblasti hrudníku.Po této operaci, jejíž rekonvalescence proběhla bez problémů se začala projevovat slabostí a nejistou chůzí zadních nohou, což jsme přikládali k jejímu věku, ale ukázalo se, že se jí projevila snížená funkce štítné žlázy. Proč toto popisuji- ano je možné, že tato snížená funkce štítné žlázy se uspíšila nebo odstartovala právě operací lipomu a tím chci navázat na pisatele, kteří popisují nastalé problémy (zdravotní-projevená nemoc)po kastraci jejich pejsků.Toto bych nedávala do přímé úměry vyloženě s kastrací jako takovou, ale kastrace-jako každý invazivní zákrok je pro pejska zásah spojený se zátěží či přechodným oslabením organismu a tudíž se mohou projevit určité dispozice či nemoci, které by se třeba objevily později-nedávala bych je, ale opravdu do spojitosti s kastrací jako takovou, ale se zásahem invazivním do organismu, který může oslabit(jako každá jiná operace).U nás by se s největší pravděpodobností ta štítka projevila tak jako tak, jen ta operace lipomu ji urychlila. Fenka bere nyní 3 prášky denně, slabost v nohou zmizela, samozřejmě ve 12 letech již není tolik aktivní jura jako bývala, ale s inkontinencí jsme neměli a nemáme sebemenší problém ani s ničím jiným v souvislosti s kastrací.

6.8.2015 11:32
Anthurium

XXX.XXX.89.52

Myslíte, že je vaše fena prožívající co půl roku falešnou březost fakt tak v pohodě, jak píšete? Že je faleška pro ni prospěšná?

Faleška je normální fyziologický projev a mají jí téměř všechny feny. Jen některé víc a jiné méně. Někteří majitelé feny si falešky vůbec nevšimnou, snad ani nevědí co to je.
Ta moje si myslí že čeká štěňata, těší se na štěňata. Ano je spokojená a je to na ní vidět. Pak vyhrabe pelíšek a dál už se nic nekoná. Nehledá je, není smutná.
V době hárání s ní chodím jen tam, kde nepotkáme větší psy. Ti malý nevychovaní kteří páníčkům zdrhnou a doženou nás, nejsou hrozbou. Vyskočit na ni nedokáží, tak všechno na co se zmůžou je lízat jí zadek a to jí dělá dobře. Myslím že to považuje za akt spojení.
Doba hárání je pro ni doba její slávy, žádné stresy, je šťastná. Nemůžete přece srovnávat harání s menses.

6.8.2015 11:51

Anthurium napsal(a):
Faleška je normální fyziologický projev a mají jí téměř všechny feny. Jen některé víc a jiné méně. Někteří majitelé feny si falešky vůbec nevšimnou, snad ani nevědí co to je.
Ta moje si myslí že čeká štěňata, těší se na štěňata. Ano je spokojená a je to na ní vidět. Pak vyhrabe pelíšek a dál už se nic nekoná. Nehledá je, není smutná.
V době hárání s ní chodím jen tam, kde nepotkáme větší psy. Ti malý nevychovaní kteří páníčkům zdrhnou a doženou nás, nejsou hrozbou. Vyskočit na ni nedokáží, tak všechno na co se zmůžou je lízat jí zadek a to jí dělá dobře. Myslím že to považuje za akt spojení.
Doba hárání je pro ni doba její slávy, žádné stresy, je šťastná. Nemůžete přece srovnávat harání s menses.

Přečtěte si zejména poslední odstavec
http://www.muj-pes.cz/zdravi-a-nemoci/pseudogravidita-falesna-brezost-220.html.

6.8.2015 11:53

Doba hárání je doba hormonální bouře. Fena opravdu není šťastná proto, že hárá. A už vůbec ne, protože má falešku. To v ní vidíte jen vy a polidšťujete její pocity.

6.8.2015 12:42
Anthurium

XXX.XXX.89.52

Doba hárání je doba hormonální bouře. Fena opravdu není šťastná proto, že hárá. A už vůbec ne, protože má falešku. To v ní vidíte jen vy a polidšťujete její pocity.

Nezlobte se Balu, ale i průměrný pes má inteligenci stejnou asi jako tříleté dítě. Ti chytřejší jsou na tom mnohem lépe.
I to tříleté dítě už ocení a často i vyžaduje zvýšenou pozornost, obdiv mu dělá dobře. Stejně tak už si pamatuje kde se zranilo a příště je na sebe opatrnější.
Domníváte se, že pes nemůže přemýšlet jen proto, že neumí mluvit? A když ho panička odveze někam na kastraci, tam ho nechá a on se pak se probudí s rozřezaným břichem a bolestmi, jste si jistá že ho nemůže napadnout to naše slovíčko: „proč?“
A co rostliny? Považujete je za hloupé, protože nemluví a neumí utíkat? Možná byste se divila co všechno už věda odhalila v rostlinné říši.

6.8.2015 13:37
Cesmina_Ostrolista

XXX.XXX.63.241

Cele jsem to necetla, ale u nas ze strany kastrace
Ani jeden z nize uvedenych psu se nepomocoval a nemel zadne dalsi problemy s kastraci

Bobina v 9 letech kastrovana jeste v utulku Srbce, udajne pro zanet delohy. Uspana v nedozitych 14 letech - rakovina mlecne zlazy.

Anka kastrovana jeste na Slovensku (tj. cca ve 2 az 3 letech) - prevence nekontrolovatelneho mnozeni u majitele...
Fina - adopce z utulku Zelene Vendoli, kastrovana nekdy majitelem
Bert - kastrovany nami cca v 10 letech pro zmeny na prostate. Btw: Ma sklony k agresivite na ostatni samce a kastrace na tom nic nezmenila.

6.8.2015 14:38
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Kdo kastraci chápe, rozumí jejím pozitivům i případným negativům, tak potkává a má samé spokojené kastrované psy a feny, kteří nemají problémy s komunikací s jinými psy, bez změn v povaze a bez zdravotních problémů.
A kdo vidí bezdůvodné mrzačení psů a fen, něco proti přírodě, co jim prostě nemůže udělat, protože sám by byl nešťastný, tak ten potkává a má samé chudáčky, kterým se po kastraci změnila povaha, ztratili chuť do života, jsou týráni ostatními psy, a kastrace u nich vyvolala nejrůznější zdravotní problémy.

Je to podobný spor jako mezi PP a bezPP. Ovšem zajímavé je, že většinou zastánci kastrací propagují PP chov a naopak zastánci bezPP se často staví proti kastracím.

6.8.2015 14:41
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Anthurium napsal(a):
Nezlobte se Balu, ale i průměrný pes má inteligenci stejnou asi jako tříleté dítě. Ti chytřejší jsou na tom mnohem lépe.
I to tříleté dítě už ocení a často i vyžaduje zvýšenou pozornost, obdiv mu dělá dobře. Stejně tak už si pamatuje kde se zranilo a příště je na sebe opatrnější.
Domníváte se, že pes nemůže přemýšlet jen proto, že neumí mluvit? A když ho panička odveze někam na kastraci, tam ho nechá a on se pak se probudí s rozřezaným břichem a bolestmi, jste si jistá že ho nemůže napadnout to naše slovíčko: „proč?“
A co rostliny? Považujete je za hloupé, protože nemluví a neumí utíkat? Možná byste se divila co všechno už věda odhalila v rostlinné říši.

Průměrný pes nemá inteligenci stejnou jako tříleté dítě. Nikdo jiný, než tříleté děti nemají inteligenci stejnou jako tříleté dítě. Tedy alespoň v průměru.

Psi prostě uvažují jinak a ačkoliv si zvládnou zapamatovat po sobě následující kroky, neuvažují o světě a o věcech stylem "kdyby bylo tohle, tak by bylo tamto" a "kdybych byl býval tohle nedělal, tak jsem tohle nemusel mít".

6.8.2015 14:58
aritim

XXX.XXX.19.70

Anthurium napsal(a):

A když ho panička odveze někam na kastraci, tam ho nechá a on se pak se probudí s rozřezaným břichem a bolestmi, jste si jistá že ho nemůže napadnout to naše slovíčko: „proč?“

Asi jste nikdy u kastrace nebyla. Nikdy jsem psa nikde nenechala, usnul mi v náručí a zase se mi v náručí probudil, většinou už doma. Kromě toho, že se mu viditelně točila hlava, si vůbec neuvědomoval co se stalo. První den chodil trochu toporně, druhý den o zákroku vůbec nevěděl a po kulkách se s tázavým proč fakt nesháněl. Opravdu na to hledíte lidskýma očima, psi sice jsou chytří, ale tohle si do spojitosti vážně dát nedokážou.

Moje feny zvýšenou pozornost v době hárání ocení leda od spřátelených nebo domácích psů, a ještě jen od některých. Většinou jim to jde na nervy a kromě 2- 3 dnů, kdy jsou v plném, psy velmi tvrdě odhánějí a to jejich oblejzání je fakt štve. Asi to zase berete z lidského pohledu, a zase jste naprosto vedle.

6.8.2015 19:08
Pepan.

XXX.XXX.89.52

Svoji první fenu jsem nechal kastrovat po prvním hárání. Nádory na mléčných žlázách objevily ve čtyřech letech. Půl roku po operaci byla zjištěna rakovina plic. Dožila se pouhých 5 let.
Podotýkám, že z neznalosti byla krmena granulemi Friskies a Britem.
Mé druhé nekastrované feně je 10 let a je zatím pořád zdravá.
Ještě mám 2 psy ve věku 3 a 5 let. Krmím už jen masem, občas Acanou.

6.8.2015 20:54

Anthurium napsal(a):

Jste žena? Jestli jo, tak jak se cítíte, když menstruujete? Jak jste se cítila těhotná? Odpovězte si po pravdě, co s vámi hormony dělají či dělaly. fena to prožívá celoživotně, dvakrát ročně.
Kastrace je pouze jedenkrát za život, a když je dobře odborně provedená, je rekonvalescence krátká a fena má pozbytek života pokoj.

Neregistrovaný uživatel

6.8.2015 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Jste žena? Jestli jo, tak jak se cítíte, když menstruujete? - nosí se jak královna a všem se nastrkuje...promiňte ...tomu se fakt nedalo odolat

6.8.2015 21:58
skaia

XXX.XXX.209.147

Jste žena? Jestli jo, tak jak se cítíte, když menstruujete? Jak jste se cítila těhotná? Odpovězte si po pravdě, co s vámi hormony dělají či dělaly. fena to prožívá celoživotně, dvakrát ročně.
Kastrace je pouze jedenkrát za život, a když je dobře odborně provedená, je rekonvalescence krátká a fena má pozbytek života pokoj.

Nemají "dělat ze psů lidi" a říkat, že vědí, že s nimi není něco v pořádku, že nejsou plnohodnotní.
Ale vy z nich "dělat lidi" můžete (nebo se najednou fenky při hárání cítí stejně jako ženské při menstruaci?)? Nechce se mi tu moc rozebírat "moje období", ale hůř (ani jinak) než jindy se při něm opravdu necítím. A moje fenky taky ne.
Ze všech mých fen se vždy nejnormálněji, nejpřirozeněji a nejšťastněji chovaly ty, které kastrované nebyly a nikdy si na ta období "nestěžovaly". Ani se jim nezměnila povaha, nic. Falešky je taky nezabily.
A teď mi řekněte. Co je přirozenější? Nemít za celý život štěňata/sex nebo kastrace? Co z toho se stát v přírodě může? A co ne?

6.8.2015 23:26
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Jste žena? Jestli jo, tak jak se cítíte, když menstruujete? - nosí se jak královna a všem se nastrkuje...promiňte ...tomu se fakt nedalo odolat

6.8.2015 23:29
fikovnice

XXX.XXX.240.1

skaia napsal(a):
Nemají "dělat ze psů lidi" a říkat, že vědí, že s nimi není něco v pořádku, že nejsou plnohodnotní.
Ale vy z nich "dělat lidi" můžete (nebo se najednou fenky při hárání cítí stejně jako ženské při menstruaci?)? Nechce se mi tu moc rozebírat "moje období", ale hůř (ani jinak) než jindy se při něm opravdu necítím. A moje fenky taky ne.
Ze všech mých fen se vždy nejnormálněji, nejpřirozeněji a nejšťastněji chovaly ty, které kastrované nebyly a nikdy si na ta období "nestěžovaly". Ani se jim nezměnila povaha, nic. Falešky je taky nezabily.
A teď mi řekněte. Co je přirozenější? Nemít za celý život štěňata/sex nebo kastrace? Co z toho se stát v přírodě může? A co ne?

Podle mě se v přírodě nemůže stát ani jedno z toho, co píšete na závěr svého příspěvku. Možná narážíte na neplodnost...? To snad, ale "sex" se asi konat bude .

7.8.2015 00:54
skaia

XXX.XXX.209.147

fikovnice napsal(a):
Podle mě se v přírodě nemůže stát ani jedno z toho, co píšete na závěr svého příspěvku. Možná narážíte na neplodnost...? To snad, ale "sex" se asi konat bude .

Věřím tomu, že je pravděpodobnější, že se stane to, že fena(vlčice?) nebude mít mláďata, než, že bude kastrovaná. ;)
Moc se o vlky nezajímám, tak to nemusí být pravdivé. Ale kdesi jsem četla, že vlčata snad "mohou" mít jen ty alfa vlčice. Těm ostatním je "nedovolí". Jestli to je pravda, tak nemít mladé by mělo být i pro psy naprosto normální.

7.8.2015 00:58
fikovnice

XXX.XXX.240.1

skaia napsal(a):
Věřím tomu, že je pravděpodobnější, že se stane to, že fena(vlčice?) nebude mít mláďata, než, že bude kastrovaná. ;)
Moc se o vlky nezajímám, tak to nemusí být pravdivé. Ale kdesi jsem četla, že vlčata snad "mohou" mít jen ty alfa vlčice. Těm ostatním je "nedovolí". Jestli to je pravda, tak nemít mladé by mělo být i pro psy naprosto normální.

Tak určitě se shodneme na tom, že kastrace se jaksi sama od sebe stát nemůže. I když mám takovou zkušenost z rodiny - bratranci se pod kola auta přimotalo jejich kotě (neviděl je, nemohl nic dělat), kotě přejel a nějak mu zatlačil varlata do břišní dutiny. Z kotěte vyrostl nádherný mohutný kocour, ale neplodný, v podstatě "kastrovaný". I když - i zde se vlastně jednalo o zásah člověka...

7.8.2015 06:42
aritim

XXX.XXX.19.70

skaia napsal(a):

Já se docela zajímám, shlédla jsem několik dokumentů a přečetla co se dalo. Z dlouhodobého pozorování vyplynulo, že mladé vlčice, které samy nehárají, jsou štěňata z předchozího vrhu a pomáhají s výchovou mladších sourozenců. V dalším roce se už ale všechny osamostatní a založí vlastní rodinu. Hárání naplano obvyklé není. Mladá vlčice odchází od rodiny a hledá si nepříbuzného partnera, stejně jako mladí vlci.

7.8.2015 07:36
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

skaia napsal(a):

A teď mi řekněte. Co je přirozenější? Žít patnáct let a mít neustále dost potravy nebo žít čtyři roky a umřít, protože nebylo dost kořisti? Co z toho se stát v přírodě může? A co ne?

7.8.2015 07:56

skaia napsal(a):

Ze psů lidi nedělám, ale moc dobře vím, jak se chová a chovaly naše feny v době hárání. Krom těch pár dní, kdy by mohly zabřeznout, a kdy se psům nastavovaly, bylo z jejich chování jasně patrné, že jim zvýšený zájem psů milý není. Musely dotěrné psy odhánět, byly nervóznější než mimo hárání, méně soustředěné.

Faleška, kdysi ve smečce prospěšná záležitost, která pomohla odchovat potomky alfa samice i mlékem a péčí ostatních samic, ztrácí naprosto svůj původní význam. Tím, že se v těle odehrají hormonální změny simulující březost, porod a laktaci, se organismus rozhodí, podobně, jako by byla fena opravdu březí.

Ve smečce se sice s alfa samcem pářily všechny samice, ale jen alfa samice porodila mláďata. Pokud porodila nějaká z podřízených samic, její mláďata alfa samice zlikvidovala.

Nikomu nevnucuji svůj názor na to, že radši kastraci než celý život falešku, taky neříkám, že všechny feny, které nebudou zasahovat do chovu musí být vykastrované. Ale odmítám odsuzování kastrace jako něčeho naprosto špatného a škodícího kastrovanému jedinci.

7.8.2015 08:13
skaia

XXX.XXX.209.147

Žaneta kocková napsal(a):
A teď mi řekněte. Co je přirozenější? Žít patnáct let a mít neustále dost potravy nebo žít čtyři roky a umřít, protože nebylo dost kořisti? Co z toho se stát v přírodě může? A co ne?

Obojí se s troškou "štěstí" stát může, ač je šance u toho prvního šíleně nízká, no ne nemožná. Rozhodně se v přírodě sami nevykastrují, takže je to, že bude fena žít 15 let bez hladovění, stále mnohem normálnější než kastrace.
Nechápu jak tak odlišné věci můžete srovnávat. Je snad žití 15 let bez hladovění zásah do organismu? Kucháte kvůli tomu psa?

7.8.2015 08:16
skaia

XXX.XXX.209.147

Ze psů lidi nedělám, ale moc dobře vím, jak se chová a chovaly naše feny v době hárání. Krom těch pár dní, kdy by mohly zabřeznout, a kdy se psům nastavovaly, bylo z jejich chování jasně patrné, že jim zvýšený zájem psů milý není. Musely dotěrné psy odhánět, byly nervóznější než mimo hárání, méně soustředěné.

Faleška, kdysi ve smečce prospěšná záležitost, která pomohla odchovat potomky alfa samice i mlékem a péčí ostatních samic, ztrácí naprosto svůj původní význam. Tím, že se v těle odehrají hormonální změny simulující březost, porod a laktaci, se organismus rozhodí, podobně, jako by byla fena opravdu březí.

Ve smečce se sice s alfa samcem pářily všechny samice, ale jen alfa samice porodila mláďata. Pokud porodila nějaká z podřízených samic, její mláďata alfa samice zlikvidovala.

Nikomu nevnucuji svůj názor na to, že radši kastraci než celý život falešku, taky neříkám, že všechny feny, které nebudou zasahovat do chovu musí být vykastrované. Ale odmítám odsuzování kastrace jako něčeho naprosto špatného a škodícího kastrovanému jedinci.

Mé feny se vždy chovaly stejně jako jindy. Nápadníky odhánět nemusely, to jsem vždy udělala já.

7.8.2015 08:43
scylla

XXX.XXX.150.32

Pokoj od přirozeného chování? Ale nemusí mít pokoj od následků, které kastrace s sebo nese, které jsou někdy přímo život ohrožující. Zvýšené riziko osteosarkomu, nádoru sleziny... to znamená konečnou. Takže jak dlouho bude "mít pokoj" je sázka do loterie.

7.8.2015 10:03
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

skaia napsal(a):

Máte očkovaného psa ? Kdy se to stane v přírodě vlkům ? Nejde srovnávat hrušky s jabkama....

7.8.2015 10:08
skaia

XXX.XXX.209.147

Lexaurin napsal(a):
Máte očkovaného psa ? Kdy se to stane v přírodě vlkům ? Nejde srovnávat hrušky s jabkama....

Očkování je stejné jak kastrace. Aha. Díky za objasnění. Hned jdu objednat na vykuchání svou fenku.

7.8.2015 10:11
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

skaia napsal(a):
Očkování je stejné jak kastrace. Aha. Díky za objasnění. Hned jdu objednat na vykuchání svou fenku.

Ne, ale je to zásah, který má svá rizika, proč myslíte, že čím dál více matek nenechává očkovat své děti ?

7.8.2015 10:22
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

skaia napsal(a):

A mimo jiné, jablka a hrušky - tím bylo myšleno vlky- dovoce žijící šelmy a psy chované doma.

7.8.2015 10:23
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Divoce.

7.8.2015 10:27

skaia napsal(a):
Mé feny se vždy chovaly stejně jako jindy. Nápadníky odhánět nemusely, to jsem vždy udělala já.

Nápadníky odháním já, fena kňučí a chce k nim. Určitě mi má za zlé, že je odháním a ji k nim nepustím. Určitě to pro nás není šťastné období. ( Fenu nakládám do auta a vyvážím mimo civilizaci, kde se může v klidu projít a vyvenčit ) "Modlím se " ať už je konec, ti psi to přesně poznají a najednou zmizí. Ale stejně jsem toho názoru, že se to dá vydržet - tedy vydržet, ne užít si to. Kastrovat zatím nehodlám a nebudu.

7.8.2015 11:03
skaia

XXX.XXX.209.147

Lexaurin napsal(a):
A mimo jiné, jablka a hrušky - tím bylo myšleno vlky- dovoce žijící šelmy a psy chované doma.

Já psy a vlky nemíchám. Ale přeci jen jsou psi z vlků, takže cosi společného mají. A kdyby bylo to co jsem četla pravdivé, což asi není, jak napsala "aritim", tak by to byla zrovna věc, která by vyvrátila, že je pro psy nepřirozenost nemít potomky, což je argument který se zde omílá stále dokola (proto narážka co je více nepřirozené). Nicméně jelikož to podle "aritim" pravdivé není, tak se vlků mé ostatní komentáře netýkaly.
Tím "v přírodě" a tou "přirozeností", byla myšlena jakási "divoká smečka psů".

7.8.2015 11:14
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

skaia napsal(a):
Já psy a vlky nemíchám. Ale přeci jen jsou psi z vlků, takže cosi společného mají. A kdyby bylo to co jsem četla pravdivé, což asi není, jak napsala "aritim", tak by to byla zrovna věc, která by vyvrátila, že je pro psy nepřirozenost nemít potomky, což je argument který se zde omílá stále dokola (proto narážka co je více nepřirozené). Nicméně jelikož to podle "aritim" pravdivé není, tak se vlků mé ostatní komentáře netýkaly.
Tím "v přírodě" a tou "přirozeností", byla myšlena jakási "divoká smečka psů".

Platí obecně.Mají společnou genetiku, život nikoli...Navíc nepochází z vlků dnešních...dle mého, mám dojem, že toto srovnávání ničemu a nikomu moc neprospívá.

7.8.2015 11:15

E.M.Thomasová Soukromý život psů
Dlouhodobé pozorování smečky psů, v podstatě žijících téměř přírodně. O hárání, množení a odchovu štěňat je toho tam hodně.

7.8.2015 17:04
fikovnice

XXX.XXX.240.1

scylla napsal(a):
Pokoj od přirozeného chování? Ale nemusí mít pokoj od následků, které kastrace s sebo nese, které jsou někdy přímo život ohrožující. Zvýšené riziko osteosarkomu, nádoru sleziny... to znamená konečnou. Takže jak dlouho bude "mít pokoj" je sázka do loterie.

Ze zájmu se ptám: je opravdu vědecky doložená přímá korelace mezi vyšším výskytem nádoru sleziny a kastrací. Z humánní medicíny o tomto nevím. To ale samozřejmě neznamená, že u psů tomu tak není.

7.8.2015 17:47

fikovnice napsal(a):
Ze zájmu se ptám: je opravdu vědecky doložená přímá korelace mezi vyšším výskytem nádoru sleziny a kastrací. Z humánní medicíny o tomto nevím. To ale samozřejmě neznamená, že u psů tomu tak není.

Jistě že ne. Na zhoubný nádor sleziny nám zemřela fena, která nebyla kastrovaná. Bylo jí devět let, plemeno chodský pes.
Nejsem tak naivní, abych z jednoho případu dělala pravidlo, ale o souvislosti mezi kastrací a nádory sleziny jsem nikdy neslyšela.

7.8.2015 18:09
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Jistě že ne. Na zhoubný nádor sleziny nám zemřela fena, která nebyla kastrovaná. Bylo jí devět let, plemeno chodský pes.
Nejsem tak naivní, abych z jednoho případu dělala pravidlo, ale o souvislosti mezi kastrací a nádory sleziny jsem nikdy neslyšela.

Já také ne. Vím, že se nedá vše přenést z humánní medicíny, ale tady se mi to fakt nepozdávalo - proč? Jaký vliv by měla mít chybějící hormonální stimulace na nádory sleziny? Nehledě na to, že i těch nádorů sleziny je histologicky více typů.

7.8.2015 18:11
fikovnice

XXX.XXX.240.1

No a i v případě osteosarkomu - není to ta stejná písnička? U lidí často postihuje mladé jedince, kteří rozhodně nejsou hormonálně za zenitem.

7.8.2015 20:44
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Lexaurin napsal(a):
Ne, ale je to zásah, který má svá rizika, proč myslíte, že čím dál více matek nenechává očkovat své děti ?

Protože jsou to neinformované hloupé ženské, které si nechají nakukat jedna od druhé kdejakou volovinu? A vůbec je nezajímá, jestli se ta volovina zakládá na pravdě nebo ne. Protože když jim jejich guru řekne, že je očkování špatné, tak je prostě špatné.

A s pejskaři je to stejné.

7.8.2015 20:46
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

skaia napsal(a):
Obojí se s troškou "štěstí" stát může, ač je šance u toho prvního šíleně nízká, no ne nemožná. Rozhodně se v přírodě sami nevykastrují, takže je to, že bude fena žít 15 let bez hladovění, stále mnohem normálnější než kastrace.
Nechápu jak tak odlišné věci můžete srovnávat. Je snad žití 15 let bez hladovění zásah do organismu? Kucháte kvůli tomu psa?

Já psa nekuchám, fenu kastruji, protože na chov ji nemám a pozitiva kastrace převažují nad jejich negativy.

7.8.2015 20:56
loolucy

XXX.XXX.60.30

Já psa nekuchám, fenu kastruji, protože na chov ji nemám a pozitiva kastrace převažují nad jejich negativy.

Přijde mi to jako naprostá zrůdnost - kastrovat zdravou fenu. Nikdy to nepochopím. Samozřejmě pokud se jedná o zdrav. komplikace (zánět dělohy a podobně), tak je kastrace na místě.

Ale kastrovat ZDRAVÉ zvíře? No fuj...

Neustále se tu spoustu lidí na diskuzi ohání, že je třeba krmit jen masem, ještě lépe syrovým, prostě příroda, ale přitom mají všechny psy vykastrované. Kde to žijeme?

Nechci se nijak hádat, jen vyjádřit svůj názor, jak zvrhlé to je.

7.8.2015 20:59

loolucy napsal(a):
Přijde mi to jako naprostá zrůdnost - kastrovat zdravou fenu. Nikdy to nepochopím. Samozřejmě pokud se jedná o zdrav. komplikace (zánět dělohy a podobně), tak je kastrace na místě.

Neustále se tu spoustu lidí na diskuzi ohání, že je třeba krmit jen masem, ještě lépe syrovým, prostě příroda, ale přitom mají všechny psy vykastrované. Kde to žijeme?

Je zvláštní, že kastraci koní nebo koček nikdo takhle nehrotí, ale u psů se vždycky vyskytnou exoti, kteří z toho dělají neskutečnou kovbojku...

7.8.2015 21:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Kočka - kocour, nikdy žádné následky.
Fena ?
KATASTROFA !
Už nikdy.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2015 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

loolucy napsal(a):

A to je právě to: strašná zrůdnost a kdesi cosi...přitom kdyby jste fenku vykastrovala, zánět dělohy, což je hodně nebezpečný a život ohrožující stav, by nikdy mít nemusela. Naprostá většina lidí, co to zažila, zpravidla u staré fenky, všechny další kastruje. A jak už jsem psala, takováto kastrace bývá...no nevím jak to napsat...nepovedená...právě s následnými problémy.
A jak se pořád omílá to: taky by jste se dala vykuchat? Z fleku. Pokud by to sebou neneslo rapidní stárnutí, což u žen bohužel nese, neváhala bych, protože bych si zrovna ráda odpustila polovinu života užívání antikoncepce(což jak víme, není také zrovna nejzdravější) hnusnou celulitidu a nebezpečí rakoviny dělohy, vaječníků a prsu.

7.8.2015 21:22

rapotacka11 napsal(a):
Kočka - kocour, nikdy žádné následky.
Fena ?
KATASTROFA !
Už nikdy.

To je ironie ?

7.8.2015 21:25
loolucy

XXX.XXX.60.30

Je zvláštní, že kastraci koní nebo koček nikdo takhle nehrotí, ale u psů se vždycky vyskytnou exoti, kteří z toho dělají neskutečnou kovbojku...

Ano, kočku jsme vykastrovali. A proč? Kvůli jejímu zdravotnímu stavu. Chodila si volně venku, takže házela koťata 2x ročně. Byla to kostra potažená kůží. Takže ano, v tomto případě, kvůli zdravotnímu stavu, jsme byli nuceni kastrovat. Jinak by zanedlouho zemřela...

7.8.2015 21:26
loolucy

XXX.XXX.60.30

A to je právě to: strašná zrůdnost a kdesi cosi...přitom kdyby jste fenku vykastrovala, zánět dělohy, což je hodně nebezpečný a život ohrožující stav, by nikdy mít nemusela. Naprostá většina lidí, co to zažila, zpravidla u staré fenky, všechny další kastruje. A jak už jsem psala, takováto kastrace bývá...no nevím jak to napsat...nepovedená...právě s následnými problémy.
A jak se pořád omílá to: taky by jste se dala vykuchat? Z fleku. Pokud by to sebou neneslo rapidní stárnutí, což u žen bohužel nese, neváhala bych, protože bych si zrovna ráda odpustila polovinu života užívání antikoncepce(což jak víme, není také zrovna nejzdravější) hnusnou celulitidu a nebezpečí rakoviny dělohy, vaječníků a prsu.

Váš názor, každý má nějaký. Za mě fuj...

7.8.2015 21:36
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

loolucy napsal(a):

No, to je váš osobní názor. S fakty nic společného nemá. Pro mě je fuj více vašich názorů, holt nejste moje krevní skupina.

7.8.2015 21:36
loolucy

XXX.XXX.60.30

Myslím si, že něco jiného je také například v Americe. Tam je podle mne na místě kastrace, ač to není ze zdravotních důvodů té oné fenky/oného psa, ale je to na úkor jiných. Jsou tam tisíce psů utráceny a stejné množství nechtěných štěňat odkládáno/vyhazováno...

7.8.2015 21:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

To je ironie ?

Ne. Bohužel není.

7.8.2015 21:53

loolucy napsal(a):

Ale to jste se mě dotkla

7.8.2015 21:58

Hlásím se, kastrovali jsme starší fenku pro zánět dělohy - pyometru. Přesto svoji zdravou fenu kastrovat nenechám, pokud to nebude nutné !

7.8.2015 22:23
skaia

XXX.XXX.209.147

Raději budete mít 15 let neplnohodnou fenu, která to o sobě ví (ne co jí chybí, ale že jí chybí - kastrace není jen neplodnost), než 10 let šťastnou a plnohodnotnou fenu?

Když se někdo rozhoduje ze sobeckých (myslet na to aby co nejdéle žila /navíc si stojím za tím, že kastrace je pro zdraví mnohem horší než tisíce falešek a hárání/ je sobecké, to nedělá pro fenu, ale pro svůj "dobrý pocit") tak samozřejmě vždy budou pro toho člověka převažovat pozitiva a ty negativa nebude chtít vidět.

7.8.2015 22:25

skaia napsal(a):
Raději budete mít 15 let neplnohodnou fenu, která to o sobě ví (ne co jí chybí, ale že jí chybí - kastrace není jen neplodnost), než 10 let šťastnou a plnohodnotnou fenu?

Když se někdo rozhoduje ze sobeckých (myslet na to aby co nejdéle žila /navíc si stojím za tím, že kastrace je pro zdraví mnohem horší než tisíce falešek a hárání/ je sobecké, to nedělá pro fenu, ale pro svůj "dobrý pocit") tak samozřejmě vždy budou pro toho člověka převažovat pozitiva a ty negativa nebude chtít vidět.

Zvíře opravdu neví/neřeší, že je kastrované, stejně tak neřeší třeba chybějící oko nebo končetinu. Jakmile nic nebolí, jsou v pohodě.

Taková fena fakt nebude plakat v depresi z toho, že je vykastrovaná, a trpět z toho pocitem méněcennosti.

7.8.2015 22:31

Jinak pokud je snaha, aby zvíře žilo co nejdéle, zavrženíhodná a sobecká pohnutka, pak navrhuju zcela zrušit veterináře a zvíře nechat cípnout nebo zastřelit myslivcem.

7.8.2015 22:54
loolucy

XXX.XXX.60.30

Zvíře opravdu neví/neřeší, že je kastrované, stejně tak neřeší třeba chybějící oko nebo končetinu. Jakmile nic nebolí, jsou v pohodě.

Taková fena fakt nebude plakat v depresi z toho, že je vykastrovaná, a trpět z toho pocitem méněcennosti.

Nejsem odborník, ale nezmění fena po kastraci pach? Mám za to, že ano, když přijde o hormony. Taky by mne zajímalo, jak pak voní psům? Taková fena bez hormonů?

7.8.2015 22:56
aritim

XXX.XXX.19.70

skaia napsal(a):

To jako chcete říct, že si fena vede kalendář, kam nakoukne a řekne si sakra, už jsem měla hárat, co to se mnou je? To je nesmysl. Fena po kastraci je prostě jen ve stavu, kdy jsou pohlavní orgány v klidu, jako u nekastrované feny, která zrovna nehárá a nemá falešku. aniž by si to uvědomovala. Všechny mé nekastrované feny jsou právě v tomhle klidovém období hravější a vyrovnanější. S nadcházejícím háráním jsou už dlouho před ním popudlivější a svárlivější a bez nálady. O falešce ani nemluvím, to je ještě horší. A to já to nijak neřeším, jednám s nimi jako vždycky, žádné úlevy, tak na hlouposti nemají čas. Stejně na nich vidím, že nejsou ve své kůži.
Já zase jsem toho názoru, že je lepší kastrace, než opakované hárání a falešky, bez dalšího přirozeného stavu - porodu a odchovu štěňat. To je totiž jediné přirozené.
Přesto feny kastrované nemám, kromě jediné, která k nám kastrovaná už přišla a kromě psa, který nemožností naplnit rozmnožovací pud velmi trpěl. Je to hodně individuální. Pro některého psa je kastrace vysvobozením, u jiného je zbytečná. Záleží jen na majiteli a veterináři, aby rozhodli, co pro konkrétní zvíře je lepší. Oni ho znají nejlépe a nikdo nemá právo jejich rozhodnutí soudit.

7.8.2015 23:03
loolucy

XXX.XXX.60.30

Fena po kastraci je prostě jen ve stavu, kdy jsou pohlavní orgány v klidu, jako u nekastrované feny, která zrovna nehárá a nemá falešku.

Jenom taková poznámka - víte, že kastrovaná fenka už pohlavní orgány nemá? Že už tam nemá (teda většinou) vůbec nic?

7.8.2015 23:11
aritim

XXX.XXX.19.70

loolucy napsal(a):
Fena po kastraci je prostě jen ve stavu, kdy jsou pohlavní orgány v klidu, jako u nekastrované feny, která zrovna nehárá a nemá falešku.

Jenom taková poznámka - víte, že kastrovaná fenka už pohlavní orgány nemá? Že už tam nemá (teda většinou) vůbec nic?

Napsala jsem, že je v takovém stavu, ne že pohlavní orgány má. Ona si neuvědomuje, že je nemá. Nevím, jak jinak to napsat, ale snad to takto pochopíte?

7.8.2015 23:14
loolucy

XXX.XXX.60.30

aritim napsal(a):
Napsala jsem, že je v takovém stavu, ne že pohlavní orgány má. Ona si neuvědomuje, že je nemá. Nevím, jak jinak to napsat, ale snad to takto pochopíte?

Teď už je to zřejmé. Ale co ty hormony?

7.8.2015 23:30
aritim

XXX.XXX.19.70

loolucy napsal(a):
Teď už je to zřejmé. Ale co ty hormony?

Pohlavní hormony produkují i nadledvinky, samozřejmě v menší míře. Jsem jen laik, ale žádné z mých kastrovaných zvířat nemělo nikdy zdravotní problém spojený s nedostatkem pohlavních hormonů, tak jejich tvorba je asi dostačující.

7.8.2015 23:36
skaia

XXX.XXX.209.147

aritim napsal(a):
To jako chcete říct, že si fena vede kalendář, kam nakoukne a řekne si sakra, už jsem měla hárat, co to se mnou je? To je nesmysl. Fena po kastraci je prostě jen ve stavu, kdy jsou pohlavní orgány v klidu, jako u nekastrované feny, která zrovna nehárá a nemá falešku. aniž by si to uvědomovala. Všechny mé nekastrované feny jsou právě v tomhle klidovém období hravější a vyrovnanější. S nadcházejícím háráním jsou už dlouho před ním popudlivější a svárlivější a bez nálady. O falešce ani nemluvím, to je ještě horší. A to já to nijak neřeším, jednám s nimi jako vždycky, žádné úlevy, tak na hlouposti nemají čas. Stejně na nich vidím, že nejsou ve své kůži.
Já zase jsem toho názoru, že je lepší kastrace, než opakované hárání a falešky, bez dalšího přirozeného stavu - porodu a odchovu štěňat. To je totiž jediné přirozené.
Přesto feny kastrované nemám, kromě jediné, která k nám kastrovaná už přišla a kromě psa, který nemožností naplnit rozmnožovací pud velmi trpěl. Je to hodně individuální. Pro některého psa je kastrace vysvobozením, u jiného je zbytečná. Záleží jen na majiteli a veterináři, aby rozhodli, co pro konkrétní zvíře je lepší. Oni ho znají nejlépe a nikdo nemá právo jejich rozhodnutí soudit.

Ta první věta je naprostý nesmysl, kdo psal, že to pozná podle toho, že měla v tenhle den začít hárat? Tady celou dobu píšu o psychice. Myslíte, že kastrace je jen o plodnosti a omezení různých nemocí? Proč jí tedy někteří lidé (mám jiné pojmenování, no tady asi není dobré ho použít) doporučují těm, kteří mají "nezvladatelné" (prostě si s nimi neví rady a neumí je vychovat, ti psi špatní nejsou) psy, že se jim "změní povaha k lepšímu"? A proč se mnoho fen i psů změní, kastrací, psychikou k horšímu? Protože to je čistě jen omezení plodnosti, omezení nemocí? Asi těžko.

První kastrovaná fena (ještě mamky, když jsem byla dítě), kterou jsem měla v blízkosti, se po kastraci změnila k nepoznání. K horšímu. Další feny, již mé, které jsem nechala vykastrovat ze zdravotních důvodů, se změnily k horšímu také. Ani jedna se k ostatním psům nechovala stejně jako předtím, ani ostatní psi k nim. Mě to jako důvod, proč nekastrovat, stačí. Raději plnohodnotný život pro mé fenky, než pohodlný život pro mě.

7.8.2015 23:38
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

loolucy napsal(a):

Kastrovana fena nema pouze "vnitrni" polavni organy, vnejsi ma.

7.8.2015 23:40
loolucy

XXX.XXX.60.30

Lexaurin napsal(a):
Kastrovana fena nema pouze "vnitrni" polavni organy, vnejsi ma.

To mi přišlo natolik zřejmě, že jsem to nezmiňovala. Ale jak vidím, rýpalů se najde dosti...

7.8.2015 23:42
skaia

XXX.XXX.209.147

Jinak pokud je snaha, aby zvíře žilo co nejdéle, zavrženíhodná a sobecká pohnutka, pak navrhuju zcela zrušit veterináře a zvíře nechat cípnout nebo zastřelit myslivcem.

Je to sobecké, jestliže to omezuje toho tvora po celý jeho život a to pouze z pohodlnosti či "preventivních" důvodů. Operace snad mění psychiku? Očkování mění psychiku?

Jinak já nejsem proti kastraci vždy a všude. Když jde skutečně o zdraví, když to není "preventivní", jsem 100% pro. Ale když se to dělá "preventivně" je to humus.

A o tom jak se cítí psi i feny po kastraci se s veterinářkou (?) hádat nebudu. Tohle je jedna z věcí, na které nikdy nezměním názor a je to tedy zbytečné.

7.8.2015 23:43
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

skaia napsal(a):
Ta první věta je naprostý nesmysl, kdo psal, že to pozná podle toho, že měla v tenhle den začít hárat? Tady celou dobu píšu o psychice. Myslíte, že kastrace je jen o plodnosti a omezení různých nemocí? Proč jí tedy někteří lidé (mám jiné pojmenování, no tady asi není dobré ho použít) doporučují těm, kteří mají "nezvladatelné" (prostě si s nimi neví rady a neumí je vychovat, ti psi špatní nejsou) psy, že se jim "změní povaha k lepšímu"? A proč se mnoho fen i psů změní, kastrací, psychikou k horšímu? Protože to je čistě jen omezení plodnosti, omezení nemocí? Asi těžko.

První kastrovaná fena (ještě mamky, když jsem byla dítě), kterou jsem měla v blízkosti, se po kastraci změnila k nepoznání. K horšímu. Další feny, již mé, které jsem nechala vykastrovat ze zdravotních důvodů, se změnily k horšímu také. Ani jedna se k ostatním psům nechovala stejně jako předtím, ani ostatní psi k nim. Mě to jako důvod, proč nekastrovat, stačí. Raději plnohodnotný život pro mé fenky, než pohodlný život pro mě.

Co to je, dle vas, plnohodnotny zivot feny?

7.8.2015 23:51
aritim

XXX.XXX.19.70

skaia napsal(a):

Proč jí tedy někteří lidé (mám jiné pojmenování, no tady asi není dobré ho použít) doporučují těm, kteří mají "nezvladatelné" (prostě si s nimi neví rady a neumí je vychovat, ti psi špatní nejsou) psy, že se jim "změní povaha k lepšímu"?

To ale není žádný odborný názor. Chování se změní jen v tom případě, že je způsobeno rozmnožovacím pudem. Žádný jiný problém kastrace neřeší. Sama jsem ani donedávna nesdílela názor, že se kastrací odstraní značkování psů doma, ale nedávno jsem se přesvědčila, že je to možné u psa, kastrovaného kvůli nádorům u konečníku. Zároveň byl kastrován a okamžitě přestal doma značkovat. Jiný důvod to mít nemohlo, protože se majitelka se značkováním už smířila a psa se už nesnažila to odnaučit. Psovi v době zákroku bylo 8 let, takže značkování měl už dost zafixované.
Netuším, proč zrovna vy máte s kastrací tak špatné zkušenosti. Já neznám žádné kastrované zvíře, které by se povahově tak změnilo. Jen vymizel pohlavní pud, a to ještě ne zcela. Pes se třeba i po kastraci snažil háravou fenu nakrýt, ale už to nebyl ten uslintaný nevnímající blbeček, kdykoliv v okolí hárala některá z fen. Kastrovaná zvířata mám ve smečce a nikdy se nezměnili ani oni sami, ani chování ostatních psů k nim.

8.8.2015 00:03
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Myslím si, že něco jiného je také například v Americe. Tam je podle mne na místě kastrace, ač to není ze zdravotních důvodů té oné fenky/oného psa, ale je to na úkor jiných. Jsou tam tisíce psů utráceny a stejné množství nechtěných štěňat odkládáno/vyhazováno...

Zrovna tento příklad jste neuvedla nejlíp.Dle všeobecně známých amerických pravidel bych já, ač mám též kastrovanou fenu(která nemá doposud ve svých 12 letech sebemenší zdravotní ani psychický problém, prožila aktivní život záchranářského psa a je doposud Alfou v naší smečce) v Americe kastrovat nechtěla. Tam totiž kastrují pravidelně úplně malá štěňata.

8.8.2015 00:11
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Zrovna tento příklad jste neuvedla nejlíp.Dle všeobecně známých amerických pravidel bych já, ač mám též kastrovanou fenu(která nemá doposud ve svých 12 letech sebemenší zdravotní ani psychický problém, prožila aktivní život záchranářského psa a je doposud Alfou v naší smečce) v Americe kastrovat nechtěla. Tam totiž kastrují pravidelně úplně malá štěňata.

Z toho jsem nějak nepochopila vaše vysvětlení? To že tam kastrují štěňata je šílené. Sleduji několik amer. skupin svého plemene na facebook. Prostě trochu chápu, když vykastrují zdravého psa tam. Zamezí tím tomu šílenství.

Jedná se mi o to, že tam jsou psi přemnožení a díky tomu se nechávají uspat, díky tomu jich žije tak obrovské množství na ulicích, díky tomu jsou tam tolik týráni...A o krádežích nekastrovaných psů ani nemluvě.

Jsem ráda, že takový stav u nás nemáme. Teda zatím.

8.8.2015 00:14
Felow

XXX.XXX.188.103

skaia napsal(a):
Je to sobecké, jestliže to omezuje toho tvora po celý jeho život a to pouze z pohodlnosti či "preventivních" důvodů. Operace snad mění psychiku? Očkování mění psychiku?

Jinak já nejsem proti kastraci vždy a všude. Když jde skutečně o zdraví, když to není "preventivní", jsem 100% pro. Ale když se to dělá "preventivně" je to humus.

A o tom jak se cítí psi i feny po kastraci se s veterinářkou (?) hádat nebudu. Tohle je jedna z věcí, na které nikdy nezměním názor a je to tedy zbytečné.

Tak si Váš názor s prominutím nechte a nevnucujte ho pochybnými argumenty druhým.Já například mám za svou více než 20 letou chovatelskou praxi názor opačný, ale nepřesvědčuji odsouzeníhodným způsobem, že ten můj je jediný správný.

8.8.2015 00:18
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Z toho jsem nějak nepochopila vaše vysvětlení? To že tam kastrují štěňata je šílené. Sleduji několik amer. skupin svého plemene na facebook. Prostě trochu chápu, když vykastrují zdravého psa tam. Zamezí tím tomu šílenství.

Jedná se mi o to, že tam jsou psi přemnožení a díky tomu se nechávají uspat, díky tomu jich žije tak obrovské množství na ulicích, díky tomu jsou tam tolik týráni...A o krádežích nekastrovaných psů ani nemluvě.

Jsem ráda, že takový stav u nás nemáme. Teda zatím.

Reagovala jsem na váš příklad, kdy se jako vyjímky zastáváte kastrací v Americe. U nás kastraci odsuzujete a Ameriku uvádíte jako opodstatněnou, což je při vašem přístupu ke kastraci paradox.

8.8.2015 00:19
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Reagovala jsem na váš příklad, kdy se jako vyjímky zastáváte kastrací v Americe. U nás kastraci odsuzujete a Ameriku uvádíte jako opodstatněnou, což je při vašem přístupu ke kastraci paradox.

Důvody jsem uvedla. Nevidíte?

8.8.2015 00:24
skaia

XXX.XXX.209.147

Felow napsal(a):
Tak si Váš názor s prominutím nechte a nevnucujte ho pochybnými argumenty druhým.Já například mám za svou více než 20 letou chovatelskou praxi názor opačný, ale nepřesvědčuji odsouzeníhodným způsobem, že ten můj je jediný správný.

Já je vnucuji? A vy máte pádné argumenty

8.8.2015 00:28
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):

Oháníte se argumenty o plnohodnotném životě a neuznáváte preventivní kastrace a najednou shovívavě souhlasíte s podloženými a evidedentními mrzačeními malých štěňat v jiné zemi a jako důvod uvádíte přemnožení?Pokud bych byla tak zarytým odpůrcem preventivní kastrace jako vy(jakože nejsem), tak bych nikdy nemohla souhlasit s vědomým mrzačením malých štěňat ve jménu účelu světícího prostředek.

8.8.2015 00:29
skaia

XXX.XXX.209.147

Felow napsal(a):
Oháníte se argumenty o plnohodnotném životě a neuznáváte preventivní kastrace a najednou shovívavě souhlasíte s podloženými a evidedentními mrzačeními malých štěňat v jiné zemi a jako důvod uvádíte přemnožení?Pokud bych byla tak zarytým odpůrcem preventivní kastrace jako vy(jakože nejsem), tak bych nikdy nemohla souhlasit s vědomým mrzačením malých štěňat ve jménu účelu světícího prostředek.

Kastrace malých štěňat = mrzačení
Kastrace po prvním hárání/mladých psů = láska.

8.8.2015 00:31
Felow

XXX.XXX.188.103

skaia napsal(a):
Já je vnucuji? A vy máte pádné argumenty

Já své argumenty mám k tomu, abych se sama rozhodla se jimi řídit. Na rozdíl od vás je nikomu nevnucuji a zrovna tak neodsuzuji ani nepřesvědčuji druhé, aby se jimi řídili.

8.8.2015 00:35
aritim

XXX.XXX.19.70

skaia napsal(a):

No on v tom rozdíl je. Takže než se zapojíte do takovéhle diskuze, přečtěte si nějaké odborné studie o kastracích štěňat a proč je důležité kastrovat dospělá, plně vyvinutá zvířata.

8.8.2015 00:36
Felow

XXX.XXX.188.103

skaia napsal(a):

Ano kastrace malých štěňat do půl roku věku je mrzačení-tento jedinec nemá šanci zdárně dospět se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

8.8.2015 00:37
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):

Ale no tak. Kde zas souhlasím s mrzačením štěňat?

Jste opravdu mimo. Kdybyste o situaci v USA měla aspoň trochu ponětí...

8.8.2015 00:38
panda H

XXX.XXX.49.186

loolucy napsal(a):

Loolucy, když chcete srovnávat, tak musím poznamenat, že v ČR zije asi 10 mil. Lidi a více než 2 mil. Psu, to je taky obrovske číslo a tak myslím, že je každého věc, jestli sve psy necha kastrovat, nebo ne a nikdo nemá právo ho za kastraci odsuzovat - to je muj názor..

8.8.2015 00:39
skaia

XXX.XXX.209.147

Felow napsal(a):
Já své argumenty mám k tomu, abych se sama rozhodla se jimi řídit. Na rozdíl od vás je nikomu nevnucuji a zrovna tak neodsuzuji ani nepřesvědčuji druhé, aby se jimi řídili.

Diskuze je od toho, aby lidé psali své názory a diskutovali. A nemusí diskutovat tak, aby obě strany nakonec považovaly za správný jen jeden z nich. A čím odsuzuji jiné je mi záhadou. To, že se snažím "přesvědčit" (pro dobro těch psů) lidi, kteří nemají vybraný ani jeden názor, uznávám. Stejně jako druhá strana chce "přesvědčovat", aby lidi své feny/psy preventivně kastrovali.

8.8.2015 00:40
loolucy

XXX.XXX.60.30

Achjo. Svoji zmínku o Americe beru zpět. Jinak se tu zhádáme. Ani to není k tématu. Kdo chcete, napište mi zprávu. Mohu povyprávět, popř. taky si ráda poslechnu co máte na srdci.

8.8.2015 00:42
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Ano kastrace malých štěňat do půl roku věku je mrzačení-tento jedinec nemá šanci zdárně dospět se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

A proč se tedy, u nás v ČR, doporučuje kastrace před prvním háráním? Není snad ten pes také štěně? Je...

8.8.2015 00:46
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Ale no tak. Kde zas souhlasím s mrzačením štěňat?

Jste opravdu mimo. Kdybyste o situaci v USA měla aspoň trochu ponětí...

Ponětí opravdu mám, žila jsem tam 25 let a mám tam dodnes půl své rodiny.

8.8.2015 00:48
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Ponětí opravdu mám, žila jsem tam 25 let a mám tam dodnes půl své rodiny.

Opravdu? Že to tak zdaleka nevypadá...

8.8.2015 00:49
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
A proč se tedy, u nás v ČR, doporučuje kastrace před prvním háráním? Není snad ten pes také štěně? Je...

Je opravdu vidět, že nemáte zdravotnické vzdělání, nastudujte si alespoň základní specifické vývojové fáze z fyziologického a medicinského hlediska, jinak je marné s vámi na toto téma vést jakoukoli diskusi.

8.8.2015 00:50
aritim

XXX.XXX.19.70

loolucy napsal(a):

S tím jsem se nikdy nesetkala. Několik veterinářů mi doporučilo nezávisle na sobě kastraci feny po prvním hárání, ale lépe v jednom roce, u psa kolem druhého roku, jednalo se o středně velké plemeno.
U kocourů po roce, u koček po první říji.

8.8.2015 00:51
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Je opravdu vidět, že nemáte zdravotnické vzdělání, nastudujte si alespoň základní specifické vývojové fáze z fyziologického a medicinského hlediska, jinak je marné s vámi na toto téma vést jakoukoli diskusi.

Nechápu? Jenom mi zdůvodněte na co se vás ptám. Nic jiného po vás nechci.

8.8.2015 00:52
loolucy

XXX.XXX.60.30

aritim napsal(a):
S tím jsem se nikdy nesetkala. Několik veterinářů mi doporučilo nezávisle na sobě kastraci feny po prvním hárání, ale lépe v jednom roce, u psa kolem druhého roku, jednalo se o středně velké plemeno.
U kocourů po roce, u koček po první říji.

Ono stačí projet internet. Jako prevence je to prý nejlepší, ještě před prvním háráním. Řada veterinářů to má na svých stránkách...

8.8.2015 00:53
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Opravdu? Že to tak zdaleka nevypadá...

Takto vypadá odpověď, když dojdou argumenty.S tímto mám za celý život ve své žurnalistické praxi v Americe i u nás docela dobré zkušenosti.

8.8.2015 00:56
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Takto vypadá odpověď, když dojdou argumenty.S tímto mám za celý život ve své žurnalistické praxi v Americe i u nás docela dobré zkušenosti.

No tak mi přišel právě ten váš předchozí příspěvek. Jako největší prevence je doporučována kastrace ještě před prvním háráním. Má poslední fena hárala v 7 měsících. Takže dle doporučení bych měla kastrovat štěně?

8.8.2015 01:00
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Nechápu? Jenom mi zdůvodněte na co se vás ptám. Nic jiného po vás nechci.

Je důležité, aby byl ukončem vývoj skeletového(nosného aparátu) to je jeden z nejdůležitějších důvodů,.

8.8.2015 01:01
aritim

XXX.XXX.19.70

loolucy napsal(a):
Ono stačí projet internet. Jako prevence je to prý nejlepší, ještě před prvním háráním. Řada veterinářů to má na svých stránkách...

Ale to není celé. Tyto studie uvádějí, že z hlediska prevence je to před prvním háráním nejefektivnější, z hlediska zdravého růstu je ale lépe počkat do pohlavní dospělosti. Procento výskytu nádorových onemocnění se sice o pár procent zvýší, ale o mnoho procent se sníží přímé zdravotní komplikace v důsledku kastrace.

8.8.2015 01:06
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
No tak mi přišel právě ten váš předchozí příspěvek. Jako největší prevence je doporučována kastrace ještě před prvním háráním. Má poslední fena hárala v 7 měsících. Takže dle doporučení bych měla kastrovat štěně?

Záleží na plemenu. Hárání je známka ukončeného fyziologického vývoje-zvíře je po fyziologické stránce dospělé a dle jednotlivé praxe dle obvyklých časovýchtermínů je možné kastrovat i před prvním háráním, samozřejmě dle dispozic individuálně u jednotlivých plemen.

8.8.2015 01:10
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Záleží na plemenu. Hárání je známka ukončeného fyziologického vývoje-zvíře je po fyziologické stránce dospělé a dle jednotlivé praxe dle obvyklých časovýchtermínů je možné kastrovat i před prvním háráním, samozřejmě dle dispozic individuálně u jednotlivých plemen.

Mně to přijde opravdu brzo. Kastrovat do jednoho a půl až dvou let. Nerada dělám taková srovnání, ale napadá mne opět srovnání lidské.

Opravdu se mi nelíbí kastrovat ročního psa, který ještě nedokončil růst...

8.8.2015 01:23
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Mně to přijde opravdu brzo. Kastrovat do jednoho a půl až dvou let. Nerada dělám taková srovnání, ale napadá mne opět srovnání lidské.

Opravdu se mi nelíbí kastrovat ročního psa, který ještě nedokončil růst...

Znovu opakuji, že záleží na plemenu a jeho fyziologickém vývoji. Hárání je známkou dosažení dospělosti a z medicinského hlediska ukončeného fyziologického vývoje - růstu. Malá plemena dříve, větší později a velká nejdéle.Svědčí to i o různých časových intervalech prvního hárání. Je velký časový rozdíl např. u Jorka nebo RR.Obecně malá plemena jsou schopná hárat již kolem 7 měsíce, velká naopak o pár měsíců déle.

8.8.2015 01:41
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Znovu opakuji, že záleží na plemenu a jeho fyziologickém vývoji. Hárání je známkou dosažení dospělosti a z medicinského hlediska ukončeného fyziologického vývoje - růstu. Malá plemena dříve, větší později a velká nejdéle.Svědčí to i o různých časových intervalech prvního hárání. Je velký časový rozdíl např. u Jorka nebo RR.Obecně malá plemena jsou schopná hárat již kolem 7 měsíce, velká naopak o pár měsíců déle.

Není hárání známkou pouze pohlavní dospělosti (což je stav, kdy je jedinec schopen se rozmnožovat), ne dospělosti jako takové?

A není to nesmysl, ukončení růstu? Vždyť fenky i po prvním hárání rostou? Třeba jen 1-3 cm, ale stále rostou. A mohutní.

Stejné je to u lidí - u dívek pohlavní dospělost 12-15 let, ale stále rostou...

Nejsem odborník, takže jestli se pletu, tak se omlouvám, ale mám za to, že spojovat první hárání s dospělostí psa nemá nic společného.

8.8.2015 02:43
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Není hárání známkou pouze pohlavní dospělosti (což je stav, kdy je jedinec schopen se rozmnožovat), ne dospělosti jako takové?

A není to nesmysl, ukončení růstu? Vždyť fenky i po prvním hárání rostou? Třeba jen 1-3 cm, ale stále rostou. A mohutní.

Stejné je to u lidí - u dívek pohlavní dospělost 12-15 let, ale stále rostou...

Nejsem odborník, takže jestli se pletu, tak se omlouvám, ale mám za to, že spojovat první hárání s dospělostí psa nemá nic společného.

Je to trochu složitější a pokusím se vám to popsat:
Růst psa je ovlivněn brzlíkem, který je největší u štěněte a má za úkol kromě tvorby lymfatického systému také tlumit tvorbu pohlavních hormonů.Brzlík je největší u štěňat a po 14 dnu od narození se začíná zmenšovat.Ve 2-3 letech mizí.Logicky pokud se tento orgán stará o růst tím, že ovlivňuje - tlumí tvorbu pohlavních hormonů - tím vlastně řídí, jestli je jedinec ještě štěně a má růst nebo je fyzicky dospělý a růst končí.Kastrací produkci hormonů zmírníme- tím se to období, kdy brzlík dokáže tlumit hormony prodlouží a tělo roste delší dobu, než brzlík skutečně zanikne.Takže naopak předčasnou kastrací můžeme dosáhnout prodloužení růstu-pes může více narůst, což je zvláště u obřích plemen z fyziologického hlediska nežádoucí(zátěžové a kloubní problémy)
Pro zajímavost například u koní může mít správně načasovaná kastrace příznivý vliv na růst, zvláště pokud se vykoná ještě před pubertou.Výlev testosteronu v pubertě totiž způsobí uzavření epifyzeálních plotýnek na koncích dlouhých kostí, čímž se znemožní jejich další růst do délky.Bez testosteronu zastavujícího další růst, může valach pokračovat v růstu i po pubertě. Jednoduše řečeno - delší puberta-delší období růstu a vývoje.(potvrzeno studiemi E.M. Kramer-Průvodce plemeny psů)
V povědomí chovatelů je mylné přesvědčení, že brzkou kastrací se zarazí růst, ale je to přesně naopak.Například již v historii původních plemen je známo, že specielně pastevci drželi a v zemích původu dosud i drží, kastrované psy(zvláště samce), kteří jsou značně větší než nekastrovaní.

8.8.2015 07:23
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

skaia napsal(a):

Vzhledem k tomu, že fena neví, že jí něco chybí, tak ji klidně 15 let mít budu a šťastnou. To o té plnohodnotnosti je lidská domněnka. Kastrované feny fungují naprosto normálně, to, že nebudou mít štěňata, je nijak netrápí, protože jim chybí hormonální systém, který by je poháněl do toho, že štěňata mít mají. V podstatě bude šťastnější než fena, která sice přirozeně hárá, ale štěňata jí stejně nedovolíte, takže ji trápí neukojená potřeba. Kastrovanou fenu netrápí nic, neb tu potřebu nemá. A ano, touha po štěňatech (nebo obecně mláďatech) je daná především hormonálním nastavením.

8.8.2015 08:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Vzhledem k tomu, že fena neví, že jí něco chybí, tak ji klidně 15 let mít budu a šťastnou. To o té plnohodnotnosti je lidská domněnka. Kastrované feny fungují naprosto normálně, to, že nebudou mít štěňata, je nijak netrápí, protože jim chybí hormonální systém, který by je poháněl do toho, že štěňata mít mají. V podstatě bude šťastnější než fena, která sice přirozeně hárá, ale štěňata jí stejně nedovolíte, takže ji trápí neukojená potřeba. Kastrovanou fenu netrápí nic, neb tu potřebu nemá. A ano, touha po štěňatech (nebo obecně mláďatech) je daná především hormonálním nastavením.

To je nesmysl, fena moc dobře ví, že jí něco chybí.

8.8.2015 08:18
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

ŽK
- tak ji klidně 15 let mít budu a šťastnou....

- a slepou, hluchou, chromou a šťastnou...

8.8.2015 08:19
scylla

XXX.XXX.150.32

Felow napsal(a):
Růst psa je ovlivněn brzlíkem, který je největší u štěněte a má za úkol kromě tvorby lymfatického systému také tlumit tvorbu pohlavních hormonů.Brzlík je největší u štěňat a po 14 dnu od narození se začíná zmenšovat.Ve 2-3 letech mizí.Logicky pokud se tento orgán stará o růst tím, že ovlivňuje - tlumí tvorbu pohlavních hormonů - tím vlastně řídí, jestli je jedinec ještě štěně a má růst nebo je fyzicky dospělý a růst končí.Kastrací produkci hormonů zmírníme- tím se to období, kdy brzlík dokáže tlumit hormony prodlouží a tělo roste delší dobu, než brzlík skutečně zanikne.Takže naopak předčasnou kastrací můžeme dosáhnout prodloužení růstu-pes může více narůst, což je zvláště u obřích plemen z fyziologického hlediska nežádoucí(zátěžové a kloubní problémy)
Pro zajímavost například u koní může mít správně načasovaná kastrace příznivý vliv na růst, zvláště pokud se vykoná ještě před pubertou.Výlev testosteronu v pubertě totiž způsobí uzavření epifyzeálních plotýnek na koncích dlouhých kostí, čímž se znemožní jejich další růst do délky.Bez testosteronu zastavujícího další růst, může valach pokračovat v růstu i po pubertě. Jednoduše řečeno - delší puberta-delší období růstu a vývoje.(potvrzeno studiemi E.M. Kramer-Průvodce plemeny psů)
V povědomí chovatelů je mylné přesvědčení, že brzkou kastrací se zarazí růst, ale je to přesně naopak.Například již v historii původních plemen je známo, že specielně pastevci drželi a v zemích původu dosud i drží, kastrované psy(zvláště samce), kteří jsou značně větší než nekastrovaní.

A co dospívání povahové, kalcifikace kostí, růstové plošky, štítná žláza a tak dále? Můžete to doplnit?

8.8.2015 09:48
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):

Jej. Tak to jsem opravdu netušila a omlouvám se za moji tupost. Takže děkuji za vysvětlení, toto mi smysl už dává

8.8.2015 09:57
Felow

XXX.XXX.188.103

scylla napsal(a):
A co dospívání povahové, kalcifikace kostí, růstové plošky, štítná žláza a tak dále? Můžete to doplnit?

Kalcifikace kostí, růstové plošky, - na to odpovídám ve Vámi citovaném mém příspěvku(růst psa řídí brzlík...
funkce štítné žlázy i její vývoj neovlivňují pohlavní hormony, ale její činnost je přímo závislá na optimální dodávce jodu, který ve formě jodidu koncentruje z krevního oběhu a vrací ho periferním tkáním v podobě tyreoidálních hormonů.Ty pak působí na široké spektrum buněk a orgánových systémů, ovlivňují enzymatické přeměny a neuroendokrinní regulace.

8.8.2015 10:02

Brzkou kastrací se nezarazí růst. Když pak dobrman naroste do velikosti telete a přitom se "hází na záda " i před "ratlíkem" a jeho psovodem a chce drbat na bříšku, je to situace přímo pikantní.
Ale to bude tím, že brzká kastrace nemá na psychiku psa vliv.

8.8.2015 10:08
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Jej. Tak to jsem opravdu netušila a omlouvám se za moji tupost. Takže děkuji za vysvětlení, toto mi smysl už dává

Není zač

8.8.2015 10:38
Felow

XXX.XXX.188.103

Brzkou kastrací se nezarazí růst. Když pak dobrman naroste do velikosti telete a přitom se "hází na záda " i před "ratlíkem" a jeho psovodem a chce drbat na bříšku, je to situace přímo pikantní.
Ale to bude tím, že brzká kastrace nemá na psychiku psa vliv.

Kastrace má vliv na psychiku zvířete do té míry jaký vliv by u toho konkrétního zvířete měly vliv na psychiku pohlavní hormony. Zde je to opět individuelní u každého jedince a přímo závislé na množství pohlavního hormonu produkovaného jeho organismem.Zde je to patrné zvláště u samců, kde se může nadbytek produkce testosteronu jeho tělem projevit zvýšenou agresivitou, zvýšeným značkováním apod.Naopak pohlavní hormony (dle dostupných studíí) nemají vliv na submisivitu čí bojácnost psa. V obou případech je však většina způsobena nevhodným výcvikem či špatnou zkušeností psa, kterou samozřejmě provedená kastrace naprosto neovlivní.Myslím si také, že u nás se řeší preventivní kastrace ve většině hlavně u fen(z důvodu zdravotní prevence a nechtěného zabřeznutí).U psů je většina případů kastrace spojená s již nastalými zdravotními problémy - s prostatou, varlaty nesestouplými, časté záněty análních váčků, novotvary pohlavních orgánů apod.)Není jediný důvod v případě, že máte správně socializovaného psa, správně výcvikově vedeného a bez předchozích nabytých špatných zkušeností, aby se takto choval.
Já sama mám ve smečce nekastrovaných psů jednu 12 letou kastrovanou fenu(kastrovaná preventivně v mládí-ne ze zdravotního důvodu), tato fena je celý život aktivní,9 let vykonávala funkci záchranářského psa,11 k tomu i terapeutického psa, pohybuje se celý život v široké společnosti stejně zaměřených jedinců, kde je naprosto sebejistá, zdravě sebevědomá.Prožila velice aktivní život bez sebemenších zdravotních problémů a i nyní v jejím psím důchodu doposud zastává vedoucí Alfa úlohu v naší smečce(fena velkého plemene).

8.8.2015 11:24
zdenula

XXX.XXX.42.126

Felow, pročítám Vaše příspěvky a je z nich zřejmé, že jste veterinářka. Můžete mi, prosím, napsat Váš názor na kastraci 6-leté fenky, která má jen mírné známky falešné březosti po hárání /malá tvorba mléka, neklid/ a najednou se jí vytvořila tříselná kýla menšího rozsahu. Veterinářka mi doporučuje ke zvážení kastraci, při které by se odstranila i ta tříselná kýla.Děkuji předem za Váš názor.

8.8.2015 11:29
loolucy

XXX.XXX.60.30

zdenula napsal(a):
Felow, pročítám Vaše příspěvky a je z nich zřejmé, že jste veterinářka. Můžete mi, prosím, napsat Váš názor na kastraci 6-leté fenky, která má jen mírné známky falešné březosti po hárání /malá tvorba mléka, neklid/ a najednou se jí vytvořila tříselná kýla menšího rozsahu. Veterinářka mi doporučuje ke zvážení kastraci, při které by se odstranila i ta tříselná kýla.Děkuji předem za Váš názor.

Mám pocit, že Felow je spíše z lídského zdravotnictví? Veterinářka je bodlinka.

8.8.2015 11:32
zdenula

XXX.XXX.42.126

loolucy napsal(a):
Mám pocit, že Felow je spíše z lídského zdravotnictví? Veterinářka je bodlinka.

Aha, tak to jsem popletla. Pokud je to tak, prosím o názor bodlinku.

8.8.2015 11:51
loolucy

XXX.XXX.60.30

zdenula napsal(a):
Aha, tak to jsem popletla. Pokud je to tak, prosím o názor bodlinku.

Ještě moje rada. Když se jedná o takový zásah, poptala bych se vícero veterinářů. Normálně jim zavolala do ordinace. Já mám opravdu špatné zkušenosti, takže pokud by se jednalo o něco takového u mne, neváhala bych a poptala se třeba 4 vetů. Ikdyž to samozřejmě nemají rádi, tak každý může mít názor jiný a problematiku vám může vysvětlit jinak.

8.8.2015 12:18
Felow

XXX.XXX.188.103

Nejsem ani jedno ani druhé. Má původní profese, které jsem se věnovala dlouhá léta je novinařina. Psy a koně jsou již od dětství (50let) spojeny neslučitelně s životem naší rodiny a jelikož je to můj obrovský koníček(spíše kůň) tak za ta dlouhá léta jsem nasbírala a vyštudovala mnohé. Jsem klasický "lev", řídím se bezmezně samotnou svojí zkušeností i poznáním, které prohlubuji studiem odborných poznatků(ve větší míře i zahraničních vědeckých studií), které pak konfrontuji s praxí a vlastní zkušeností.Možná proto se mi daří vidět problematiku v souvislostech a ne leckdy "úzce diagnostickým způsobem" poplatným některým veterinářům.
Pro loolucy : Ve vaši diagnoze tříselné kýly není vyloženě nutná zároveň kastrace. Veterináři ji doporučují nejvíce z důvodu komplikací při následném možném zabřeznutí.Je totiž možnost vchlípení děložního rohu do kýly, který celý život nedělá problém do té doby než fena zabřezne a když se tam začne vyvíjet plod-pak to může být oboustranně životohrožující.Je to opět na individuelním posouzení diagnostickém(rozsah, vchlípení části dělohy apod.)Pokud je Váš případ bez zmíněných komplikací a chirurgicky prostě odstranitelný, tak bych neviděla nutnost kastrace. Pokud by však nějaký problém s děložním rohem byl, tak bych nešla v budoucnu do štěňat, protože by to mohlo (zvláště u větších plemen s početnějšími vrhy) znamenat zdravotní riziko nejen pro štěňata, ale i pro fenu. Pokud, ale i přes možný problém s fenou chovat nechcete(v tomto případě bych to nedoporučovala) a "uhlídáte jí" od neplánovaného nakrytí, tak z důvodu samotné tříselné kýly kastrovat nemusíte.

8.8.2015 12:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Felow
Psy a koně jsou již od dětství / spojeny neslučitelně/ s životem naší

- no to snad ne .

8.8.2015 12:28

rapotacka11 napsal(a):
Felow
Psy a koně jsou již od dětství / spojeny neslučitelně/ s životem naší

- no to snad ne .

Ale no tak : I mistr tesař se někdy utne.

8.8.2015 12:35
Felow

XXX.XXX.188.103

Ale no tak : I mistr tesař se někdy utne.

Omlouvám se, samozřejmě "PSI" - Píšu v rychlosti-vařím oběd.

8.8.2015 12:59
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

scylla napsal(a):
To je nesmysl, fena moc dobře ví, že jí něco chybí.

Ano? A co přesně podle vás fena ví, že jí chybí? A jak se to projevuje? Ideálně, kdybyste uvedla nějaké názorné příklady nebo ještě lépe nějaké odborné studie.

8.8.2015 13:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Felow napsal(a):
Omlouvám se, samozřejmě "PSI" - Píšu v rychlosti-vařím oběd.

Rozesmálo mne, že jsou zvířata /neslučitelná/ s životem....

8.8.2015 14:09
Felow

XXX.XXX.188.103

rapotacka11 napsal(a):

To byl asi fakt blbý obrat, prostě "inextricably linked", tak to asi bude "neodmyslitelně".Přemýšlím v textu víc v angličtině, ještě se jednou omlouvám-profesionální deformace, ale někdy neprofesionálně srandovní. Máte naprostou pravdu - v kontextu to vyšlo jako totální blbost.

8.8.2015 14:35
panda H

XXX.XXX.49.186

Felow napsal(a):
To byl asi fakt blbý obrat, prostě "inextricably linked", tak to asi bude "neodmyslitelně".Přemýšlím v textu víc v angličtině, ještě se jednou omlouvám-profesionální deformace, ale někdy neprofesionálně srandovní. Máte naprostou pravdu - v kontextu to vyšlo jako totální blbost.

O nic přece nejde, srandovní ? ale ne, já jsem to normálně pochopila, jak jste to myslela, to prostě z toho textu vyznělo, jako - bez koní a psů ani " ránu ", prostě patří k našemu životu a nikdy to nebude jinak...

P.S. Rapotačka to pochopila stejně, jen si musí vždycky tak trochu rýpnout a to nemyslím ve zlém...

8.8.2015 15:04
Felow

XXX.XXX.188.103

panda H napsal(a):
O nic přece nejde, srandovní ? ale ne, já jsem to normálně pochopila, jak jste to myslela, to prostě z toho textu vyznělo, jako - bez koní a psů ani " ránu ", prostě patří k našemu životu a nikdy to nebude jinak...

P.S. Rapotačka to pochopila stejně, jen si musí vždycky tak trochu rýpnout a to nemyslím ve zlém...

Jasně, já to taky tak beru, určitě jsem si nemyslela, že by v tom bylo něco zlého

8.8.2015 15:13
scylla

XXX.XXX.150.32

Ano? A co přesně podle vás fena ví, že jí chybí? A jak se to projevuje? Ideálně, kdybyste uvedla nějaké názorné příklady nebo ještě lépe nějaké odborné studie.

Fena po kastraci změní chování, vadí jí, že jí psi očichávají déle, protože nevěcí, co to je. Feny se stávají nervoznější a občas i vyjíždějí na psy. Příkladů najdete kolem sebe dost a dost, stačí se jen dívat a trošku si všímat toho, co pes říká nebo dělá. Určitě si toho všimnete sama, když se budete dobře dívat.

8.8.2015 15:47

scylla napsal(a):
Fena po kastraci změní chování, vadí jí, že jí psi očichávají déle, protože nevěcí, co to je. Feny se stávají nervoznější a občas i vyjíždějí na psy. Příkladů najdete kolem sebe dost a dost, stačí se jen dívat a trošku si všímat toho, co pes říká nebo dělá. Určitě si toho všimnete sama, když se budete dobře dívat.

Jo, řeknu Nikoušovi, že se chová jako kastrovaná fena, ať přestane...Kastrovaná není, co s tím? Když se budete dobře dívat, zjistíte, že podle chování od sebe kastráta a nekastráta nepoznáte.

8.8.2015 15:49
Felow

XXX.XXX.188.103

Jo, řeknu Nikoušovi, že se chová jako kastrovaná fena, ať přestane...Kastrovaná není, co s tím? Když se budete dobře dívat, zjistíte, že podle chování od sebe kastráta a nekastráta nepoznáte.

To také ze zkušenosti mohu potvrdit a souhlasím.
P.S. Fena, o které jsem se zmiňovala je také "Nikouš" (Nikita Forte X), jestli ony Ty "Nikči" to nemají společné...?

8.8.2015 15:50
fikovnice

XXX.XXX.240.1

rapotacka11 napsal(a):

Předpokládám, že tam mělo být "nerozlučně spjata se životem atd.".

8.8.2015 15:59
Felow

XXX.XXX.188.103

fikovnice napsal(a):

Předpokládám, že tam mělo být "nerozlučně spjata se životem atd.".

Již jsem to zdůvodňovala, že myslím někdy rychleji "v angličtině" a spletla jsem si anglický výraz
"inextricably linked", to by tuším v češtině mělo znamenat "neodmyslitelně patří", ale to je tím, že angličtina je skoupější na rozvinutá příslovce podobného významu a já občas ještě někdy při psaném projevu myslím dvojjazyčně. Jasně ten význam je shodný.

8.8.2015 16:00
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Felow napsal(a):
Již jsem to zdůvodňovala, že myslím někdy rychleji "v angličtině" a spletla jsem si anglický výraz
"inextricably linked", to by tuším v češtině mělo znamenat "neodmyslitelně patří", ale to je tím, že angličtina je skoupější na rozvinutá příslovce podobného významu a já občas ještě někdy při psaném projevu myslím dvojjazyčně. Jasně ten význam je shodný.

Jasný! Nemyslela jsem to zle.

8.8.2015 16:01
Felow

XXX.XXX.188.103

fikovnice napsal(a):
Jasný! Nemyslela jsem to zle.

To bych ani tak nebrala, to já vím, je to spíš srandovní, co jsem za obrat vyplodila...

8.8.2015 16:02
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Felow napsal(a):

Připadlo mi slovo "neslučitelně" nejsnáze zaměnitelné právě se slovem "nerozlučně".

8.8.2015 16:03
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Felow napsal(a):
To bych ani tak nebrala, to já vím, je to spíš srandovní, co jsem za obrat vyplodila...

Tak pokud čtete naše zpravodajské servery, tak jako novinářka musíte být poněkud konsternovaná z některých obratů a bohužel přímo gramatických pochybení, které se v článcích vyskytují...

8.8.2015 16:09
Felow

XXX.XXX.188.103

fikovnice napsal(a):
Tak pokud čtete naše zpravodajské servery, tak jako novinářka musíte být poněkud konsternovaná z některých obratů a bohužel přímo gramatických pochybení, které se v článcích vyskytují...

Ano, to je pravda, ale není to jen a pouze u nás...
I když mě někdy přijde, že u nás panuje v tomto směru nepochopitelně větší benevolence, paradoxně i v periodikách a serverech nebulvárního charakteru.

8.8.2015 16:14
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Felow napsal(a):
Ano, to je pravda, ale není to jen a pouze u nás...
I když mě někdy přijde, že u nás panuje v tomto směru nepochopitelně větší benevolence, paradoxně i v periodikách a serverech nebulvárního charakteru.

Ano, máte pravdu... Navíc ty servery, které se tváří jako nebulvární k tomu bulváru stejně postupně sklouzávají (viz iDNES)...

8.8.2015 16:37
Felow

XXX.XXX.188.103

fikovnice napsal(a):
Ano, máte pravdu... Navíc ty servery, které se tváří jako nebulvární k tomu bulváru stejně postupně sklouzávají (viz iDNES)...

Jj, souhlasím.

8.8.2015 16:54
aritim

XXX.XXX.19.70

scylla napsal(a):

S vámi je to pořád dokolečka. Nechápete, že každý pes je jiný. Tak jinak. Mám momentálně 3 feny. Nekastrované špicku a jorkšírku, kastrovanou kříženku pinče. Špicka nesnáší, když jí pes očichává a okamžitě vyjíždí, jedno jestli hárá, má falešku, nebo je zrovna v klidovém mezidobí. Jorkšírka si naopak očichávání užívá, klidně si lehne na záda a nechá psy čichat jak dlouho chtějí. Když skončí, klidně si za nimi doběhne a znovu lehne na záda, aby pokračovali, kromě doby hárání. to si je drží od těla. Kastrovaná kříženka je tak něco mezi. Klidně se nechá dlouho očichávat a když toho má dost, prostě odejde. Pokud pes nepochopí, lehce na něj vyštěkne. Všechny se jinak chovají ke spřáteleným psům a jinak k cizím. Cizí si drží mnohem více od těla. Není v tom žádné pravidlo. Psi se mnohem více zajímají o jorkšírku, protože ta jim to dovolí, nejméně očichávají špicku, protože ta je rychle vyprovodí. Vy v tom snad vidíte nějaké pravidlo návazné na kastraci?

8.8.2015 17:07
Helena15

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):
S vámi je to pořád dokolečka. Nechápete, že každý pes je jiný. Tak jinak. Mám momentálně 3 feny. Nekastrované špicku a jorkšírku, kastrovanou kříženku pinče. Špicka nesnáší, když jí pes očichává a okamžitě vyjíždí, jedno jestli hárá, má falešku, nebo je zrovna v klidovém mezidobí. Jorkšírka si naopak očichávání užívá, klidně si lehne na záda a nechá psy čichat jak dlouho chtějí. Když skončí, klidně si za nimi doběhne a znovu lehne na záda, aby pokračovali, kromě doby hárání. to si je drží od těla. Kastrovaná kříženka je tak něco mezi. Klidně se nechá dlouho očichávat a když toho má dost, prostě odejde. Pokud pes nepochopí, lehce na něj vyštěkne. Všechny se jinak chovají ke spřáteleným psům a jinak k cizím. Cizí si drží mnohem více od těla. Není v tom žádné pravidlo. Psi se mnohem více zajímají o jorkšírku, protože ta jim to dovolí, nejméně očichávají špicku, protože ta je rychle vyprovodí. Vy v tom snad vidíte nějaké pravidlo návazné na kastraci?

Možná nevidíte ten rozdíl, ale když si fena lehne na záda a ukazuje psům bříško, vzdává se, ukazuje že je podřízená a že se nebude prát. Takže reakci Jokšírky chápu docela jinak než Vy.

8.8.2015 17:09

Felow napsal(a):
To také ze zkušenosti mohu potvrdit a souhlasím.
P.S. Fena, o které jsem se zmiňovala je také "Nikouš" (Nikita Forte X), jestli ony Ty "Nikči" to nemají společné...?

Ne, můj Nikouš je Arnika. Možná to chování způsobuje to jméno? Zdá se to minimálně stejně pravděpodobné jako to, že za to může či nemůže kastrace...

8.8.2015 17:16
Felow

XXX.XXX.188.103

Ne, můj Nikouš je Arnika. Možná to chování způsobuje to jméno? Zdá se to minimálně stejně pravděpodobné jako to, že za to může či nemůže kastrace...

Přesně tak jsem to i myslela , tím spíš, že ta moje je kastrovaná a vaše ne...

8.8.2015 17:19

Felow napsal(a):
Přesně tak jsem to i myslela , tím spíš, že ta moje je kastrovaná a vaše ne...

8.8.2015 17:21
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

scylla napsal(a):

Asi nedosahuji vaší odbornosti, neboť zatím se mi podařilo podle chování pouze rozpoznat feny nekastrované a to jen za jistých specifických podmínek. Jestli ono to nebude tím, že vy prostě "víte", že kastrovaná fena mění chování a tak počítáte všechny případy, kdy vám přijde fena kastrovaná a trefíte se. Zatímco případy, kdy se netrefíte, podvědomě "zapomenete".

Mimochodem, proč by psi nevěděli "co to je"? Vidí fenu, co je (většinou) cítit jako fena mimo hárací období. A úplně nejdéle očichávají psi většinou fenu v hárání a to (pokud není správná fáze), vadí feně zrovna tak. Ostatně, mám takový dojem, že feny často odráží psy, kteří je očichávají obecně, bez ohledu na délku očichávání, prostě proto, že o ně a jejich očichávání nestojí.

PS: Kdyby vám odebrali dělohu a vaječníky, vy sama byste přestala proto být ženou? Nedělá z vás ženu náhodou trochu víc "věcí" než tyhle dva orgány?

8.8.2015 17:55

Co mě vadí při hárání feny nejvíc - to jak bojuje se svou přirozeností, pudem a snahou mi vyhovět. Táhne za psy a tváří se provinile, protože cítí, jak jsem vzteklá. Tím vím mě vytáčí 2 psi, kteří nám obléhají dům ( majitele bych s chutí zastřelila a snad by mě každý soud osvobodil ). Po hárání pak na psy krátký čas ostře vyjíždí, jakoby chtěla dát na jevo, že teď už je hodná. Ale ode dneška máme na 8 měsíců pokoj. Jupííí.

8.8.2015 18:24
Pepan.

XXX.XXX.89.52

Ale majitelé těch psů Vám rádi poradí : „Nechte fenu vykastrovat a bude po potížích. “

8.8.2015 18:51

Pepan. napsal(a):
Ale majitelé těch psů Vám rádi poradí : „Nechte fenu vykastrovat a bude po potížích. “

Ale mě fena neutíká, to oni si nedokáží ohlídat psa. Když psa nezvládnou, ať ho nechají vykastrovat, já fenu zvládám.
To je asi tak, jako když tady ve vsi lítala smečka ridgebacků na cizí zahradu a majitelé psů poradili, ať si postaví plot !

8.8.2015 18:59
Pepan.

XXX.XXX.89.52

Ale mě fena neutíká, to oni si nedokáží ohlídat psa. Když psa nezvládnou, ať ho nechají vykastrovat, já fenu zvládám.
To je asi tak, jako když tady ve vsi lítala smečka ridgebacků na cizí zahradu a majitelé psů poradili, ať si postaví plot !

Neregistrovaný uživatel

8.8.2015 21:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Co mě vadí při hárání feny nejvíc - to jak bojuje se svou přirozeností, pudem a snahou mi vyhovět. Táhne za psy a tváří se provinile, protože cítí, jak jsem vzteklá. Tím vím mě vytáčí 2 psi, kteří nám obléhají dům ( majitele bych s chutí zastřelila a snad by mě každý soud osvobodil ). Po hárání pak na psy krátký čas ostře vyjíždí, jakoby chtěla dát na jevo, že teď už je hodná. Ale ode dneška máme na 8 měsíců pokoj. Jupííí.

Moje zkušenost: huskyna ze sousedství hárá. Samojed, protože už si, skočil" je v tomto bystřejší a přesně pozná ty správné dny. Takže zatím, co berňák tam u plotu skučí a tancuje od prvních příznaků, samojed jen těch pár správných dní. Pak jeho zájem rychle opadá, berňák chodí minimálně ještě týden a doufá Fena...tak ta si pozornost užívá od samého začátku, ale rozhodně zapomeňte na to, že proto, že hárá. Z mého 7-letého pozorování je to proto, že si psi konečně všímají jí, že má naději, že si s nima, pohraje", není pro ně vzduch. Pokud totiž nehárá, tak projdou kolem brány, čichnou ne k ní, ale stačí k bráně a jdou dál. Ona se chudinka mlůže zbláznit, ale pro ně je už pasé. Je mi jí líto, hladím ji alespoň já. Takže šťastná fenka, že hárá? Houby Šťastná, že má psí kamarády alespoň na těch pár dní. Je to asi 14dní, co dohárala a je smutná, nežere...hlásil soused. Fenky nemám, takže nevím, čím to, jestli to už může nastupovat faleška, nebo...?

8.8.2015 22:07
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Moje zkušenost: huskyna ze sousedství hárá. Samojed, protože už si, skočil" je v tomto bystřejší a přesně pozná ty správné dny. Takže zatím, co berňák tam u plotu skučí a tancuje od prvních příznaků, samojed jen těch pár správných dní. Pak jeho zájem rychle opadá, berňák chodí minimálně ještě týden a doufá Fena...tak ta si pozornost užívá od samého začátku, ale rozhodně zapomeňte na to, že proto, že hárá. Z mého 7-letého pozorování je to proto, že si psi konečně všímají jí, že má naději, že si s nima, pohraje", není pro ně vzduch. Pokud totiž nehárá, tak projdou kolem brány, čichnou ne k ní, ale stačí k bráně a jdou dál. Ona se chudinka mlůže zbláznit, ale pro ně je už pasé. Je mi jí líto, hladím ji alespoň já. Takže šťastná fenka, že hárá? Houby Šťastná, že má psí kamarády alespoň na těch pár dní. Je to asi 14dní, co dohárala a je smutná, nežere...hlásil soused. Fenky nemám, takže nevím, čím to, jestli to už může nastupovat faleška, nebo...?

Nerozumím Vašemu příspěvku: píšete o fence, jak je ráda, že má aspoň občas kamarády a pak ta poslední věta: "Fenky nemám,..." Jak jste to myslela?

8.8.2015 22:08
fikovnice

XXX.XXX.240.1

fikovnice napsal(a):
Nerozumím Vašemu příspěvku: píšete o fence, jak je ráda, že má aspoň občas kamarády a pak ta poslední věta: "Fenky nemám,..." Jak jste to myslela?

Možná si jen z vedra sedím na vedení .
Možná jste psala o sousedovic fence...?, kterou znáte 7 let...?

8.8.2015 22:10
Felow

XXX.XXX.188.103

fikovnice napsal(a):

Fenka.o které se pisatel zmiňuje není jeho, ale sousedova.

8.8.2015 22:12
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Felow napsal(a):
Fenka.o které se pisatel zmiňuje není jeho, ale sousedova.

No vždyť říkám, že si z vedra sedím na vedení ...

9.8.2015 06:18
aritim

XXX.XXX.19.70

Helena15 napsal(a):
Možná nevidíte ten rozdíl, ale když si fena lehne na záda a ukazuje psům bříško, vzdává se, ukazuje že je podřízená a že se nebude prát. Takže reakci Jokšírky chápu docela jinak než Vy.

A vy mojí fenu znáte? Myslím že ne. Zdá se, že i vy si myslíte, že psi jsou jako přes kopírák. Tahle fenka se rozhodně nevzdává. Je velmi sebevědomá a ještě jsem jí neviděla, že by se před někým podřídila. Jen jí to prostě dělá dobře.

9.8.2015 07:40
Helena15

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):
A vy mojí fenu znáte? Myslím že ne. Zdá se, že i vy si myslíte, že psi jsou jako přes kopírák. Tahle fenka se rozhodně nevzdává. Je velmi sebevědomá a ještě jsem jí neviděla, že by se před někým podřídila. Jen jí to prostě dělá dobře.

To bude tím, že já jiné než vystrašené Jokšíry neznám. U nás na sídlišti jsou přemnožení, má je snad každý. Vystrašené a bojácné chudinky jsou všichni. Když je potkávám se svou velmi přátelskou (ale větší) fenkou, která na ně už z dálky mává ocasem, schovají se za paničku, nebo zdrhnou. Dokonce ani když hárá, samci této rasy o ní nemají zájem, zatím co jiní malí psi za ní běhají jak šílení.

9.8.2015 09:26
Anthurium

XXX.XXX.89.52

„Takže šťastná fenka, že hárá? Houby
Šťastná, že má psí kamarády alespoň na těch pár dní. Je to asi 14dní, co dohárala a je smutná, nežere...hlásil soused. Fenky nemám, takže nevím, čím to, jestli to už může nastupovat faleška, nebo...? “

A to je přesně to co říkám. Moje fena má pozornosti od lidí víc než dost, i cizí si jí chtějí hladit, to jí ale nestačí. Chce pozornost i od psů. A tu má jen v době hárání, čeká si na ten zájem a je šťastná. Když před brankou čeká, hrabe a kňučí nějaký obejda klidně leží na zahradě a jen se dívá, mlátí ocasem a snad se i usmívá. O kastrovanou fenu zájem není a právě toto by jí hodně chybělo.
Faleška to být nemusí, ta fenka od sousedů je smutná, že už na ní psi kašlou.

9.8.2015 12:11

..." ta fenka od sousedů je smutná, že už na ní psi kašlou"...
Ještě se mi nestalo, že by fena po hárání nežrala. Na nějaký smutek bych nespoléhala, sledovala ji a případně mazala k veterináři.
Když tak bych nechutenství spíš spojila se současnými vedry, ale ne s koncem hárání.
Moje fena je naopak šťastná, že může konečně z vodítka.

9.8.2015 12:39
aritim

XXX.XXX.19.70

Helena15 napsal(a):
To bude tím, že já jiné než vystrašené Jokšíry neznám. U nás na sídlišti jsou přemnožení, má je snad každý. Vystrašené a bojácné chudinky jsou všichni. Když je potkávám se svou velmi přátelskou (ale větší) fenkou, která na ně už z dálky mává ocasem, schovají se za paničku, nebo zdrhnou. Dokonce ani když hárá, samci této rasy o ní nemají zájem, zatím co jiní malí psi za ní běhají jak šílení.

Ono to je taky tím, že malí psi jsou většími často napadáni. Neznám žádného malého psa, který by se narodil bojácný. To z nich udělají až špatné zkušenosti. Mí jorci vyrostli ve smečce různě velkých psů a kamarádili se s každým, od čivavy až po labradora. Jenomže špatné zkušenosti je naučily, že cizí psi jsou nebezpeční, neumí komunikovat a seznamovat se s jinými psy a bez ohledu na přátelské chování je rovnou převálcují. Když potkáme cizího psa, tak běží ke mě, abych je vzala na ruku. Jsou tak naučení. Nestojím o to, aby mi je každý větší pes nahrabal pod sebe, a majitel na mě křičel, že jsem hysterka, že on si přece jen tak hraje.

9.8.2015 13:25
maja24

XXX.XXX.10.1

loolucy napsal(a):
Váš názor, každý má nějaký. Za mě fuj...

Mě zase přijde fuj přeplněné útulky psů, které jsou většinou vina lidí, kteří říkají fuj na kastraci a pak neuhlídají psa/fenu a na světě jsou další chudáci, které nikdo nechce a stává se to nekonečným koloběhem

9.8.2015 13:40

maja24 napsal(a):
Mě zase přijde fuj přeplněné útulky psů, které jsou většinou vina lidí, kteří říkají fuj na kastraci a pak neuhlídají psa/fenu a na světě jsou další chudáci, které nikdo nechce a stává se to nekonečným koloběhem

Jenže majitelé těch fen na iFaunu nechodí a prachy za kastraci by taky "nevyhodili". Tak je to úplně v něčem jiném, než že by z etických důvodů odmítali kastraci.

9.8.2015 13:47
maja24

XXX.XXX.10.1

Jenže majitelé těch fen na iFaunu nechodí a prachy za kastraci by taky "nevyhodili". Tak je to úplně v něčem jiném, než že by z etických důvodů odmítali kastraci.

Nevěřím, že se zde nikomu nestalo, že se jim na zahradu dostal vořech, např. za nepřítomnosti majitele a obskočil jim jejich fenečku, znám spoustu takových případů i u zodpovědných majitelů. Psi jsou v tomto ohledu až neuvěřitelně vynalézaví.

Jinak si myslim, že tato diskuse je podobna jako psi s pp nebo bez pp.
Každého názor a na kazdem je stejne pro i proti.

9.8.2015 13:51

maja24 napsal(a):
Nevěřím, že se zde nikomu nestalo, že se jim na zahradu dostal vořech, např. za nepřítomnosti majitele a obskočil jim jejich fenečku, znám spoustu takových případů i u zodpovědných majitelů. Psi jsou v tomto ohledu až neuvěřitelně vynalézaví.

Rozumný majitel nemá fenu při hárání na zahradě bez dozoru, t.j. bez vodítka. Je to "vopruz", ale jde to. Těch 10 dní ( s rezervou na sichr) se to dá vydržet.

9.8.2015 16:41
Helena15

XXX.XXX.89.52

maja24 napsal(a):

Mám čtvrtou fenu a k nám na zahradu opravdu nikdy žádný nevítaný nápadník neproniknul. Když hárá, prostě si ji hlídám. To snad není takový problém. Plot máme kvalitní, ale stejně když odcházím z domu, samotnou háravku na zahradě nenechám. Zavřu jí doma.

9.8.2015 16:44
Helena15

XXX.XXX.89.52

aritim napsal(a):
Ono to je taky tím, že malí psi jsou většími často napadáni. Neznám žádného malého psa, který by se narodil bojácný. To z nich udělají až špatné zkušenosti. Mí jorci vyrostli ve smečce různě velkých psů a kamarádili se s každým, od čivavy až po labradora. Jenomže špatné zkušenosti je naučily, že cizí psi jsou nebezpeční, neumí komunikovat a seznamovat se s jinými psy a bez ohledu na přátelské chování je rovnou převálcují. Když potkáme cizího psa, tak běží ke mě, abych je vzala na ruku. Jsou tak naučení. Nestojím o to, aby mi je každý větší pes nahrabal pod sebe, a majitel na mě křičel, že jsem hysterka, že on si přece jen tak hraje.

No vidíte. A já zase neznám žádného velkého psa, který by bezdůvodně napadl fenu, štěně, nebo malého psa. To už by musel být pořádný rapl a jeho pán by ho určitě jinak než na vodítku s náhubkem nevodil, protože jinak by se nedoplatil. Na volno necháváme běhat jen své vychované psy o kterých víme, že se prát nebudou. Vy zvedáte své psy do náručí a tím jim zbytečně ukazujete že se mají jiných psů bát. Tak se bojí.
Proč by měla moje 6 letá fena hrabat jinou fenku pod sebe? Čuchne si k zadečku a běží dál. To je takový problém? Byla dostatečně socializovaná, jako štěně řádila se všemi psy, bez ohledu na rasu nebo velikost. Když se blížíme k jinému psovi o kterém vím, že se bude bát, přivolám ji k sobě a ani si ho nevšimne. Zajímavé je, že čivavy ani trpasličí pinč se jí nebojí. Jen ti Jorci jsou vyklepaní a asi to z nich dělají jejich páníčci.

9.8.2015 16:47

Helena15 napsal(a):
No vidíte. A já zase neznám žádného velkého psa, který by bezdůvodně napadl fenu, štěně, nebo malého psa. To už by musel být pořádný rapl a jeho pán by ho určitě jinak než na vodítku s náhubkem nevodil, protože jinak by se nedoplatil. Na volno necháváme běhat jen své vychované psy o kterých víme, že se prát nebudou. Vy zvedáte své psy do náručí a tím jim zbytečně ukazujete že se mají jiných psů bát. Tak se bojí.
Proč by měla moje 6 letá fena hrabat jinou fenku pod sebe? Čuchne si k zadečku a běží dál. To je takový problém? Byla dostatečně socializovaná, jako štěně řádila se všemi psy, bez ohledu na rasu nebo velikost. Když se blížíme k jinému psovi o kterém vím, že se bude bát, přivolám ji k sobě a ani si ho nevšimne. Zajímavé je, že čivavy ani trpasličí pinč se jí nebojí. Jen ti Jorci jsou vyklepaní a asi to z nich dělají jejich páníčci.

Souhlas, mám čubu, která se s fenami nekámoší, takže chodí na vodítku s náhubkem, ale stejně se nás každý s menším psem bojí.

9.8.2015 16:56
loolucy

XXX.XXX.60.30

aritim napsal(a):

A já zase neznám žádného velkého psa, který by zuřivě štěkal a škrtil se na obojku, když se k němu se svou feňulí přiblížím. Pak honem panička běží, škrtící se na vodítku, ho popadne do náruče, načež není schopná se udržet. Při slovech "hodný pejsek, hodný pejsek" ji ještě stihne ťafnout do prstu a já dostanu vydanáno, ať si jdu se svým psem jinudy, že tudy šli oni .

Za zatáčkou zase jekot. Aha, bišonek, na té nejdelší flexině jakou jsem kdy viděla.

Moje fena nemá zájem se s takovými psy ani zahazovat, většinou se po nich ani nepodívá. Proč taky, s takovýma hysterkama?

9.8.2015 17:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

A že vám to tak vadí, že si nečichne ?
My co je zvedneme, máme buď své zkušenosti.
Nebo zprostředkované.
Můj naprosto pohodovej pes NO, napadl letitýho známýho knírače.
Chodili jsme s nimi roky, po večerech a vždy v pohodě, No a jednou
prostě ne. Můj chodíval zásadně s košíkem, což bylo asi štěstí.
Na cz. pes jsem četla, že se jim stalo na nějakém večírku (?), taky banda,
co se znala a ?
Jorkšírka to nepřežila. Ve vteřině to měla za sebou.
Rozhodně nemíním se svým psem experimentovat.
Vím, co za tupce potkávám. Není schopnej si ho přivolat-blb, jen řve,
že ten jeho nic nedělá. Skočil mi až "na košík" na kolo, kde se můj
bezmocně krčil a já se málem vysekala.

9.8.2015 17:34

My, co svého psa neunesem, jsme v nevýhodě. Přiznám se, že už jsem kolikrát přemýšlela, jestli bych ji v nouzi nejvyšší zvedla a hodila třeba přes plot.
Ale zase je trochu líp "udělaná" než york. Tím myslím, že víc vydrží - snad.

9.8.2015 17:52
panda H

XXX.XXX.49.186

loolucy napsal(a):
A já zase neznám žádného velkého psa, který by zuřivě štěkal a škrtil se na obojku, když se k němu se svou feňulí přiblížím. Pak honem panička běží, škrtící se na vodítku, ho popadne do náruče, načež není schopná se udržet. Při slovech "hodný pejsek, hodný pejsek" ji ještě stihne ťafnout do prstu a já dostanu vydanáno, ať si jdu se svým psem jinudy, že tudy šli oni .

Za zatáčkou zase jekot. Aha, bišonek, na té nejdelší flexině jakou jsem kdy viděla.

Moje fena nemá zájem se s takovými psy ani zahazovat, většinou se po nich ani nepodívá. Proč taky, s takovýma hysterkama?

No dovolte !

9.8.2015 17:53
loolucy

XXX.XXX.60.30

panda H napsal(a):
No dovolte !

Příjde mi to úsměvné, toť vše

9.8.2015 17:56
panda H

XXX.XXX.49.186

loolucy napsal(a):
Příjde mi to úsměvné, toť vše

Možná, ale není bišon jako bišon

9.8.2015 18:04
loolucy

XXX.XXX.60.30

panda H napsal(a):
Možná, ale není bišon jako bišon

Nebojte, neházím všechny malý psy do jednoho kastlíku. U nás na agility je perfektně vycvičený jorkšír, to člověk valí oči

9.8.2015 18:09
panda H

XXX.XXX.49.186

loolucy napsal(a):
Nebojte, neházím všechny malý psy do jednoho kastlíku. U nás na agility je perfektně vycvičený jorkšír, to člověk valí oči

Fain, to beru...

10.8.2015 07:01
aritim

XXX.XXX.19.70

Helena15 napsal(a):

Vy zvedáte své psy do náručí a tím jim zbytečně ukazujete že se mají jiných psů bát.

Jen jestli si nepletete příčinu a důsledek.
Mí malí psi se velkých psů nebojí, protože s nimi vyrostli. Ale s normálními, socializovanými, vychovanými psy. Pořiďte si malého psa, a uvidíte kolik psů najednou zařadíte mezi nebezpečné. Ono z výšky 20 cm, s váhou 2 kg svět vypadá trochu jinak.

To už by musel být pořádný rapl a jeho pán by ho určitě jinak než na vodítku s náhubkem nevodil, protože jinak by se nedoplatil

Docela by mě to rozesmálo, ale ono je to spíš smutné, protože takhle to fakt nefunguje.

10.8.2015 08:09
tiffany

XXX.XXX.96.13

Souhlas, mám čubu, která se s fenami nekámoší, takže chodí na vodítku s náhubkem, ale stejně se nás každý s menším psem bojí.

Já mám opačnou zkušenost, fenka jorka se nebojí, u velkých psů je opatrná, ale očuchat se nechá, sama si taky čuchne, i by si s nimi hrála. Nikdy jsme ji nezvedali, nemá problém potkat vlkodava( vyzkoušeno). Ale když jdeme na procházku, většina majitelů velkých psů je ani nenechá k naší přiblížit nebo nechtějí, aby si ve výběhu pohráli, aby jí vzhledem k velikosti něco neudělali. Někdy je mně to líto, protože jak pak má ty zkušenosti s velkými psy sbírat. Ale chápu jejich obavy a možná i zkušenosti s těmi bázlivými psy. fenka rozhodně nemá mini velikost.

10.8.2015 08:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

loolucy napsal(a):

Já zas většinu bezohledných majitelů, "socializovaných" nevychovanců jo.

10.8.2015 08:43

tiffany napsal(a):
Já mám opačnou zkušenost, fenka jorka se nebojí, u velkých psů je opatrná, ale očuchat se nechá, sama si taky čuchne, i by si s nimi hrála. Nikdy jsme ji nezvedali, nemá problém potkat vlkodava( vyzkoušeno). Ale když jdeme na procházku, většina majitelů velkých psů je ani nenechá k naší přiblížit nebo nechtějí, aby si ve výběhu pohráli, aby jí vzhledem k velikosti něco neudělali. Někdy je mně to líto, protože jak pak má ty zkušenosti s velkými psy sbírat. Ale chápu jejich obavy a možná i zkušenosti s těmi bázlivými psy. fenka rozhodně nemá mini velikost.

Víte, ono ani tak nejde o mini velikost, ale pro nás je i 20kg mini velikost, ona je prostě hrozný hordubal, slon do police a když si hraje třeba se psy známých tak ji musím někdy až krotit, protože je to buldozer a neuvědomuje si svoji velikost...

Přidejte reakci

Přidat smajlík