Dobrý den, prosím o radu a pomoc. Máme 9-ti týdenní štěně anglického kokršpaněla a máme velké potíže s tím, že udělá loužičku i hovínko, kdekoli ji napadne. Chodíme s ní pravidelně ven, i v noci a přesto to udělá. Například ihned po hraní, zasedne ve vteřině a je to. Nestihneme nic. KdYž chodíme ven, za vyměšování ji chválíme a odměňujeme - hladíme, dáme piškot, i tónem hlsu dáváme najevo spokojenost a radost. KdYž to udělá doma, káráme, použiju slovo fuj a teď už i plácnutí nebo smočení čenichu a fuj. Stejně to dělá dál. Dnes v noci to došlo tak daleko, že se dvakrát pomočila v posteli, ve spánku, před venčením. Beru ji s sebou i do práce, kde má volný výběh a na trávu může kdykoli a stejně se vyčůrá klidně na beton...zrovna se jí chce, tak to udělá. Poraďte mi, co s tím, začínám.být nevyspalá a zoufalá.
Nebuďte tak moc náročná, v ekvivalentu vašeho věku k devíti týdnům psím jste taky moč neudržela déle než pár vteřin.
Musíte vychytávat krizové situace, třeba si hrát hodně venku pokud je to možné, jinak ihned po hraní ven, hned jak se vzbudí, hned jak se napije, nají. Do postele si ji třeba zatím neberte, já měla štěnda v ohrádce vedle postele, kde měli pelíšek, kolikrát mě vzbudilo v noci i jen to, že se štěně vzbudilo, tak jsem drapla do ruky a běžela a naučila se to rychle (akorát já žiju v domě, chápu že v bytě nejde vzít a vyběhnout).
Karol83
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu a pomoc. Máme 9-ti týdenní štěně anglického kokršpaněla a máme velké potíže s tím, že udělá loužičku i hovínko, kdekoli ji napadne. Chodíme s ní pravidelně ven, i v noci a přesto to udělá. Například ihned po hraní, zasedne ve vteřině a je to. Nestihneme nic. KdYž chodíme ven, za vyměšování ji chválíme a odměňujeme - hladíme, dáme piškot, i tónem hlsu dáváme najevo spokojenost a radost. KdYž to udělá doma, káráme, použiju slovo fuj a teď už i plácnutí nebo smočení čenichu a fuj. Stejně to dělá dál. Dnes v noci to došlo tak daleko, že se dvakrát pomočila v posteli, ve spánku, před venčením. Beru ji s sebou i do práce, kde má volný výběh a na trávu může kdykoli a stejně se vyčůrá klidně na beton...zrovna se jí chce, tak to udělá. Poraďte mi, co s tím, začínám.být nevyspalá a zoufalá.
V 9 týdnech?! Vždyť je to ještě malé štěně! Má na to nárok, vy buďte trpěliví, hlavně neplácat a nemáchat čumák. To chce čas, nemůže za to. Máte malé štěně, musíte počítat na nějakou dobu s nepohodlím, s malým dítětem se člověk také nevyspí.
Plácnutí a máchání čumáčku?! Za tohle netrestejte, venku chválit, chválit, chválit, ale doma to prostě ukliďte. Když ji takhle budete trestat bude se vás leda bát a pak začne loužičky po bytě schovávat...musíte počítat s tím, že se čistotnosti nenaučí za týden a stěně to opravdu udrží jen chviličku.
My jsme běhali po každým jídle, spani, když byla vzhůru i každou hodinu. Během noci jsme vstávali aspoň 3x. První měsíc jsme skoro nespali . Taky jsme měli pár nehod, a to i do postele a jelikož jsem peřinu špatně vyčistila cítila to tam a udělala to zas. Vzala jsem to z ty lepší stránky a po letech jsme si konečně koupili peřinu novou . Poslední loužičku udělala doma přímo přede mnou na koberec, jen jsem řekla ne! vzala ji vem tam se dovycurala a ja ji moc pochválila.
Chce to trpělivost a klid, naučí se to.
Přesně, nekárat, nemáchat! Chudák štěndo, copak myslíte, že ono to dělá naschvál?
My pokaždé, když se vyčůrala venku chválili až do nebes, jaká je to hodná holka, jak je šikovná, že takhle se to dělá - na dvou a půl měsících pochopila a hlavně dokázala udržet!
Devíti týdenní štěndo je absolutní mimino, nemůžete přeci po něm chtít zázraky.
Dneska mi prakticky čůrá na povel (před cestou vlakem, autem apod.).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Karol83
napsal(a):
Tak to jsem.potřebovala číst, děkuju za každý příspěvek, moc mi to pomohlo zatneme zuby a budeme běhat každé 2 hoďky.ven
chyby vychytáme a trestat už nebudu, děkuji
Je možné, že Vám přestane dělat v bytě už ve 4 měsících a nebo taky až 8...ikdyby to bylo tak, tak ji za to nikdy netrestejte, naučí se to sama.
Máme doma také 9 týdenní štěndo a jsme na tom úplně stejně (i s tou postelí ). Není to náš první pejsek a tak jsme v klidu, návody, které jste dostala fungují, posun k lepšímu bude znát ale až tak za 14 dní. Buďte v klidu, netrestejte a budujte vztah, aby vám štěňátko věřilo a cítilo z vás svou ochranu. To je v této fázi nejdůležitější, nad nějakými loužemi se nevzrušujte.
My zase máme problém malinko jiný. Doma už loužičku neudělá, ale v garáži, ve sklepě a v mezipatře, tam chodí pravidelně. Řešili jsme to tak, že jsme ji tam nepouštěli nebo chodili s ní. Ovšem dnes se u nás pracovalo a dveře do sklepa dokořán. Loužička i bobek. Tohle bude problém zase u nás.
Takže jen, pevné nervy
Příbuzní mají štěně jezevčíka (jejich první pes), podotýkám, že jakékoliv pro ně nevhodné chování řeší křikem a pohlavky psa. Je to trpasličí pes, tak je mi ho opravdu líto. Myslím si, že si z toho musí odnést nějaké trauma - navíc mlácení za bobek doma nepomáhá, stále si chodí kamkoliv a to je mu už přes půl roku.
Takže opravdu raději s klidem a pohodou. Pejsek se to naučí, je jen na vás jak budete vytrvalí :).
Máme ročního jezevčíka a od neděle 11ti týdeního jezevčíka. Štěndo u majitelů spalo na slámě a když mělo potřebu, tak vyběhlo ven na trávu. A od neděle co ho máme ani jedna louže nebo bobík doma. Mám dovolenou. Po spaní než se štěně rozkouká a po jídle čapnout, zvednout.5 pater výtahem sjet dolů a šup na trávu. Chodíme každé cca 2 hodiny. V noci žádný spaní v posteli. Psi jsou na chodbě a v kuchyni. Manžel spí ve dveřích do pokoje na karimatce. Jak se v noci štěně vzbudí, čapne ho a jde venčit. Spí v triku, tak jenom natáhne kraťasy, aby nepolekal sousedy Vstává už jen 1x v noci. Poslední venčení je v 10, ráno v 6.
Starší jezevčík byl naučený od chovatelky na noviny. Venku na trávě neuměl. Takže venku nic a pak doma šel na noviny. Počůrané noviny jsme pak nosili ven. Tak nejdřív čůral na noviny venku. Pak na to stejné místo do trávy. A nakonec do trávy kdekoli. Ve 4 měsících už na 95 procent bylo všechno venku. Nehody byly hlavně v noci, protože nás tvrdě spící neprobudil. Nakonec na přechodnou dobu si dával manžel budík na druhou. Jinak za nehody vůbec netrestat, venku odměňovat.
Jinak pokud budete učit doma na noviny nebo podložku. Doporučuju místo pod novinami nevytírat - maximálně např. setřít vlhkou kuchyňskou utěrkou. Ostatní místa po nehodách vytírat se saponátem.
Ještě pokud na koberec tak jen pod dohledem. Pokud se stane nehoda, tak hned hodit kuchyňskou papírovou utěrku na koberec, aby se to vsáklo do utěrky a ne do koberce. Pak se mi osvědčilo vyřadit jednu toaletní vodu a na to místo do koberce to stříknout. A už na to místo podruhý nepůjde
Velmi záleží na tom, jak bylo štěně vedeno u chovatele. Pokud to byl tzv.ohrádkový odchov, kde štěńata bydlela a zároveň se venčila ( což je pro štěně proti přírodě), trvá déle než se naučí čistotnosti. Každé štěně je od přírody čistotné, proto ten, co sice spal na slámě, ale měl možnost upalovat mimo pelech na trávu je čistotnější, než ten odchovaný v ohrádce. Proto je velmi důležité, co štěně naučí chovatel a jaké mu dá možnosti. Dneska bych se velmi a velmi rozhodovala, zda si vzít štěně, které do dvou měsíců nepoznalo trávník a venčilo se jen v kuchyni...
loolucy
napsal(a):
My zase máme problém malinko jiný. Doma už loužičku neudělá, ale v garáži, ve sklepě a v mezipatře, tam chodí pravidelně. Řešili jsme to tak, že jsme ji tam nepouštěli nebo chodili s ní. Ovšem dnes se u nás pracovalo a dveře do sklepa dokořán. Loužička i bobek. Tohle bude problém zase u nás.
Takže jen, pevné nervy
Příbuzní mají štěně jezevčíka (jejich první pes), podotýkám, že jakékoliv pro ně nevhodné chování řeší křikem a pohlavky psa. Je to trpasličí pes, tak je mi ho opravdu líto. Myslím si, že si z toho musí odnést nějaké trauma - navíc mlácení za bobek doma nepomáhá, stále si chodí kamkoliv a to je mu už přes půl roku.
Takže opravdu raději s klidem a pohodou. Pejsek se to naučí, je jen na vás jak budete vytrvalí :).
Chudák jezevčík! Vyroste z něj bázlivý neurotik, anebo agresor. Takto p.r.a.s.i.t výchovu psa... .
Tento problém asi řeší každý kdo si pořídí štěndu. záleží také na rase a povaze pejska. trpělivost přináší růže. Hlavně netrestat ale odměnit. Nám se to vyplatilo, naučil se na psí záchod. Nejdříve pleny a postupem času si jokšírek zvykl., díky pamlskům. Pokud si označuje vice míst pak je sám zmatený.