Zdravím, nevíme si rady s naší labradoří fenkou. Před 5-ti dny porodila 9 štěňátek. Porod probíhal hladce žádné komplikace. Jenže je fenka zalehává. Venku ve výběhu vyhrabává díry a přenáší je do díry a lehne si na ně. Zbyly už jen dvě :( kdyby jsme vzaly štěňata domů co by to obnášelo?
2 štěňata z 9?! Tak to se na mne nezlobte, ale to je tak trochu šílený...
Proč jste okamžitě nekontaktovali veterináře nebo chovatele v okolí?
Prosím, pokuste se zachránit alespoň ty 2. Zavolejte veterináři o radu/pomoc.
Odkud jste? Ráda bych vám pomohla i já, ale už je myslím pozdě.
Tak hodně štěstí!
Uživatel s deaktivovaným účtem

kolda09
napsal(a):
Zdravím, nevíme si rady s naší labradoří fenkou. Před 5-ti dny porodila 9 štěňátek. Porod probíhal hladce žádné komplikace. Jenže je fenka zalehává. Venku ve výběhu vyhrabává díry a přenáší je do díry a lehne si na ně. Zbyly už jen dvě :( kdyby jsme vzaly štěňata domů co by to obnášelo?
Každé 3 hodiny ( ve dne v noci) krmit štěňata sušeným ( pochopitelně správně naředěným a hlavně správně teplým ) mlékem pro štěňata. Po krmení vlhkou vlažnou vatou, nebo prstem ) jemně masírovat bříška ( nahradit tak olizování feny - bez toho nevyměšují).
Případně k nim fenu vodit a nechat pod dozorem pít od feny. Bylo by lepší ( když to zvládnete vy i fena), s mateřským mlékem by štěňata dostala protilátky proti nemocem.
Nezlobte se na mě, ale vždy když jsme měly štěňata s ovčačkou níkdy se nám tohle nestalo. Vlastně jsme jen chodily kontrolovat. fena si vše zařídila sama. Samozřejmně kontrolovat chodíme! Třeba dnes jsme chodily každé dvě hodiny! a stejně jedno udusila.. Třeba dnes jsme fenu zavíraly ke štěňatům a zase si lehla na ně! A píšu o radu a ne o odsouzení...

kolda09
napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale vždy když jsme měly štěňata s ovčačkou níkdy se nám tohle nestalo. Vlastně jsme jen chodily kontrolovat. fena si vše zařídila sama. Samozřejmně kontrolovat chodíme! Třeba dnes jsme chodily každé dvě hodiny! a stejně jedno udusila.. Třeba dnes jsme fenu zavíraly ke štěňatům a zase si lehla na ně! A píšu o radu a ne o odsouzení...
Příroda si poradí, holt by nebyla dobrou mámou, berte to tak.
kolda09
napsal(a):
My všichni se píše měkké I
A má fenka porodní bednu? Jak velký je prostor, kde se štěňaty je, nemůže to být tím, že je to moc malinké? Je to prvnička?
loolucy
napsal(a):
A má fenka porodní bednu? Jak velký je prostor, kde se štěňaty je, nemůže to být tím, že je to moc malinké? Je to prvnička?
Jééé máte pravdu to se omlouvám za hrubku
Porodní bednu bohužel nemáme.. Jak říkám nikdy jsme nepotřebovali zasahovat do porodu ovčačky a to ikdyž měla štěňata na zimu.. Prostor má si myslím dost velký.. Nevím přesný rozměry.. A ano je to prvnička..
Tak já asi moc neporadím, neznám nikoho, komu by fena zalehla tolik štěňat. Také neznám nikoho, kdo by na tak velkou fenu neměl porodní bednu, ale předpokládám, že před XX lety se také bedny nepoužívaly a štěňata přežila i tak.
Napadá mne jen, že tam má kompletní tmu, že je opravdu nevidí?

manbea
napsal(a):
Proč jen má každý potřebu množit psy...
Přece protože fena Musí mít alespoň jednou za život štěňata...

loolucy
napsal(a):
Tak já asi moc neporadím, neznám nikoho, komu by fena zalehla tolik štěňat. Také neznám nikoho, kdo by na tak velkou fenu neměl porodní bednu, ale předpokládám, že před XX lety se také bedny nepoužívaly a štěňata přežila i tak.
Napadá mne jen, že tam má kompletní tmu, že je opravdu nevidí?
Myslím, že tak hloupá nebude...
kolda09
napsal(a):
Tak aby bylo jasné píšu místo manžela protože je v práci.. A máte pravdu kontrolovali jsme často spolu..
Dobrý večer, koldo09, můj příspěvek nebyl rýpavý, omlouvám se, pokud tak vyzněl. Mám zkušenosti jen s NO, tam to bylo také bezproblémové, jak uvádíte i Vy, takže se nedivím, že Vás současný stav překvapil. Mě zase překvapily první 3 příspěvky... Doopravdy rady, jak mají být, ty koldě09 určitě pomohly a dodaly elán a optimismus...
manbea
napsal(a):
Proč jen má každý potřebu množit psy...
Protože jsme chtěli štěňě po fence... Jako nemusíte se bát my nemnožíme zvířata pro peníze. a už vůbec nekřížíme plemena.. Ovčačka nám umřela tak jsme si pořídili Labradorku, ale do toho Vám nic není.. A už víš jsem psala, že nestojím o odsouzení, ale o radu nebo zkušenost...
!!!
napsal(a):
Dobrý večer, koldo09, můj příspěvek nebyl rýpavý, omlouvám se, pokud tak vyzněl. Mám zkušenosti jen s NO, tam to bylo také bezproblémové, jak uvádíte i Vy, takže se nedivím, že Vás současný stav překvapil. Mě zase překvapily první 3 příspěvky... Doopravdy rady, jak mají být, ty koldě09 určitě pomohly a dodaly elán a optimismus...
Nevím, co je na mém příspěvku špatného? Radila jsem, aby paní zkusila kontaktovat veterináře, ti se s tím už třeba mohli setkat. Nabízela jsem i moji pomoc...
!!!
napsal(a):
Děkuji.. jako mě to je opravdu líto.. Mrňouskové byly nádherní a když to probíhalo tak hladce myslely jsme, že bude vše ok.. A dnes, když už nám zbyly jen dvě tak mě to dostalo...
A urcite jeblabradorka s PP a urcite je uchovnena... Pokud ne tak jste XXXXXXXXXX
chteli jste po ni stenatka... uz po prvním zalehlem jste se meli ptat... nevim jeste jsem nikdy nechovala, ale o tom co je porodni bedna a jak branit zalehnuti vim... ono se to chce trosku zajimat... a nebo nechat vse na psu a pak se divit! No aspon jich tolik neskonci v utulku...
Upraveno Adminem,12.8.2015 v 13:36, vulgární a napadající obrat. Viz pravidla diskuze na ifauna.cz
kniga
napsal(a):
A urcite jeblabradorka s PP a urcite je uchovnena... Pokud ne tak jste XXXXXXXXXX
chteli jste po ni stenatka... uz po prvním zalehlem jste se meli ptat... nevim jeste jsem nikdy nechovala, ale o tom co je porodni bedna a jak branit zalehnuti vim... ono se to chce trosku zajimat... a nebo nechat vse na psu a pak se divit! No aspon jich tolik neskonci v utulku...
Upraveno Adminem,12.8.2015 v 13:36, vulgární a napadající obrat. Viz pravidla diskuze na ifauna.cz
Nezlobte se, ale tohle je fakt hnus.
kniga
napsal(a):
Prosím, pokud se chcete chovat takto, raději si to vyřizujte ve zprávě. Porušujete pravidla ifauny.
kniga
napsal(a):
Vy jste sprostá... to je neuvěřitelné.
kniga
napsal(a):
Co je hnus? A mnozit za kazdou cenu, nechat sedm stenat zalehnout? To neni hnus?!
Vy jste vážně hnusná! Psala jsem, že nemnožime pro peníze! A už vůbec ne pravidelně.. ovčačku jsme mely připuštěnou 3x a to jen proto, že byl zájem o šťěňata a víte co do toho Vám nic není.. Jste jen zakomplexovana hnusná a ani nechci napsat co protože nemám ve zvyku urážet...
kniga
napsal(a):
Se podivejte do utulku, kolik je tam krizencu labradoru... Podivejte se na sidliste... przni plemeno... povahove, zdravotne... nac maji "labradora" v kotci na dvore?
Kříženců? Psala jsem někde s čím byla křížená? Je čistokrevna hnědá labradorka a pes také! a víte co jděte se bodnout! A víte naco jí máme? Je to pes našich dětí, kteří ji milují a ona je!

kolda09
napsal(a):
Vy jste vážně hnusná! Psala jsem, že nemnožime pro peníze! A už vůbec ne pravidelně.. ovčačku jsme mely připuštěnou 3x a to jen proto, že byl zájem o šťěňata a víte co do toho Vám nic není.. Jste jen zakomplexovana hnusná a ani nechci napsat co protože nemám ve zvyku urážet...
Lepší být zakomplexovaná a hnusná než úplně blbá a nechat si zalehnout vrh štěňat...
kniga
napsal(a):
Co je hnus? A mnozit za kazdou cenu, nechat sedm stenat zalehnout? To neni hnus?!
Jasný. Vám by se to nikdy nestalo protože PP. Fena nemůže zalehnout štěně protože PP. Všechny štěňata bezvadná, protože PP. Fena nemůže začít rodit bez Vašeho dozoru a asistence a odchov nemůže probíhat bez dozoru 24/7, protože PP. Nic jiného nemá právo na život. Vy tu lítost nikdy nezažijete, naštěstí.
Vy nejste *parazit*, pokud se při tomto tématu musíte *přiživit* se svými výlevy PP ne PP? To strašně pomůže.
Ano krizencu, bo prd vite zda deda nebyl cane corso treba... Jo ja jsem desne hnusna a zakomplexovana Takze ma PP, je uchovnena, na spojeni byl vypsan kryci list? pokud ano tak.se omlouvam, ale jaksi pochybuju. Pes bez PP neni cistokrevny, i kdyz se nq hlavu budete stavet! A kdyz neni PP tak proste jen parazitujete na tech co to plemeno vyslechtili... Rengeny kycli mate doufam taky... pokud ano tak se hluboce omlouvam, ale to bych pak prvne kontaktovala chovatele feny a poprosila or adu...
kniga
napsal(a):
Ano krizencu, bo prd vite zda deda nebyl cane corso treba... Jo ja jsem desne hnusna a zakomplexovana Takze ma PP, je uchovnena, na spojeni byl vypsan kryci list? pokud ano tak.se omlouvam, ale jaksi pochybuju. Pes bez PP neni cistokrevny, i kdyz se nq hlavu budete stavet! A kdyz neni PP tak proste jen parazitujete na tech co to plemeno vyslechtili... Rengeny kycli mate doufam taky... pokud ano tak se hluboce omlouvam, ale to bych pak prvne kontaktovala chovatele feny a poprosila or adu...
Nejste hnusná, jste nádhera. To, že někdo parazituje na těch, kdo plemeno vyšlechtili, to už je fakt ujetý. Ti lidi jsou stovky let po smrti a parazitujou na nich všichni, chcete - li to tak brát, kdo z pracovního psa udělali gaučáka, tajtrlíka na cvičáku a šampiona výstav.
Mokrej hadr na hlavu!
kolda09
napsal(a):
Kde berete sílu něco takovéh napsat, když jste nechala fenu zabít 7 štěňat? Máte stáhnout ocas mezi nohy, uznat chybu a postarat se o ta dvě, co jste ještě nestihla svou nepéčí zabít. Porodní bedna s lištami proti zalehnutí je základ. Teda ne, základ je uchovněná fena nakrytá uchovněným psem po schválení poradcem chovu! Další základ je, vědět, jak má vypadat prostředí vhodné pro odchov štěňat.
Představovala jste si to jako hurvínek válku, s první fenou měla fena i štěnda štěstí. Teď bohužel štěstí došlo a přišly komplikace. Sama jste si je způsobila, tak se tu neohánějte husami. Sama jste nezodpovědná množitelka voříšků, co svým počínáním nechala umřít 7 štěňat. A to buďme rádi, že neměla fena komplikace při porodu. Pochybuju, že byste si toho v boudě včas všimla a fenu zachránila.
Ale muze, vim ze muze... me proste stve to, ze nekdo necha zalehnout sedm stenat. to je to co me vadi! Ma pravo na zivot, to te fene nikdo nebere, ale stvou me ti co mnozi!
Pokazit se muze vse, PP chs muze byt taky mnozka, o tom zadna... ale jo prihodim si polinko do ohne proc by ne... za pul roku nebo za rok tu fenu budou chtit znova nakryt... kdyz se to ted nepovedlo.
kniga
napsal(a):
Vite co vy jste vážně kráva.. Mě je uplně jedno jestli je s PP.. Představte si, že známý měl taky labradora s PP a bylo mu rok a půl, měl zkoušky na slepeckého psa a najednou z ničeho nic mu umřel.. Teď bude probíhat pitva.. A ni ve snu se Vám nezdalo o tom kolik ho ten pes stál.. A když říkáte, že když má pes PP tak je vlastně nad pes..100% zdravý že? Naše fenka je zdravá, krásná a ani bych ty PP na ní nechtěla.. A končím tady to fakt nemá cenu..
tapina
napsal(a):
Nejste hnusná, jste nádhera. To, že někdo parazituje na těch, kdo plemeno vyšlechtili, to už je fakt ujetý. Ti lidi jsou stovky let po smrti a parazitujou na nich všichni, chcete - li to tak brát, kdo z pracovního psa udělali gaučáka, tajtrlíka na cvičáku a šampiona výstav.
Mokrej hadr na hlavu!
Nechte emoce stranou a pojďme si projít fakta. Pes bez prokázaného původu nemůže být označen jako plemeno. Je to vykrádání názvu plemene pro lepší prodej kříženců, klamavá reklama a kdo ví co ještě. To je fakt. To vaše jsou jen emocionální výlevy. Nepodložené ničím hmatatelným.
tapina
napsal(a):
Mokrej hadr na hlavu!
Je to parazotovani na znacce, ano vydtavaci jsou taky paraziti. to souhlasim. Proto se ptam proc maji labradora na dvore. Estlipak na praci ci na co...

kolda09
napsal(a):
Kříženců? Psala jsem někde s čím byla křížená? Je čistokrevna hnědá labradorka a pes také! a víte co jděte se bodnout! A víte naco jí máme? Je to pes našich dětí, kteří ji milují a ona je!
Mrzí mě, že moje rada zanikla v ostatních příspěvcích. My jsme tak odchovali 6 štěňat od druhého dne po porodu ( fena měla vážné poporodní komplikace - pro Knigu a ostatní prudiče, ano byla s PP a byla uchovněná ), jen jsme tehdy neměli k dispozici spec. mléko pro štěňata, krmili jsme Tatra mlékem. Přidávali jsme máslo, sádlo, kousek žloutku...Asi po týdnu nám s nimi pak fena pomáhala. Možná když překlenete pár kritických dní, nesmíte je ale úplně oddělit, ale k feně pod dozorem přikládat, fena se vzpamatuje a dochová ta dvě sama.
kolda09
napsal(a):
Vite co vy jste vážně kráva.. Mě je uplně jedno jestli je s PP.. Představte si, že známý měl taky labradora s PP a bylo mu rok a půl, měl zkoušky na slepeckého psa a najednou z ničeho nic mu umřel.. Teď bude probíhat pitva.. A ni ve snu se Vám nezdalo o tom kolik ho ten pes stál.. A když říkáte, že když má pes PP tak je vlastně nad pes..100% zdravý že? Naše fenka je zdravá, krásná a ani bych ty PP na ní nechtěla.. A končím tady to fakt nemá cenu..
Kdepak, pes je pes at.ma pp.ci nema. to oc tu jde a bezi, zda se chova nebo mnozi!
Pes s pp je uastupce plemene, pes bez pp je proste krizenec.
Na tom neni.nic az tak spatneho, ale kupte si na.stanku abibas a hlaste, ze mate adidas!
nejde o ty psy, jde o ty lidi!

kniga
napsal(a):
Kdepak, pes je pes at.ma pp.ci nema. to oc tu jde a bezi, zda se chova nebo mnozi!
Pes s pp je uastupce plemene, pes bez pp je proste krizenec.
Na tom neni.nic az tak spatneho, ale kupte si na.stanku abibas a hlaste, ze mate adidas!
nejde o ty psy, jde o ty lidi!
Políbila Vás básnická múza?
domcaast
napsal(a):
Nechte emoce stranou a pojďme si projít fakta. Pes bez prokázaného původu nemůže být označen jako plemeno. Je to vykrádání názvu plemene pro lepší prodej kříženců, klamavá reklama a kdo ví co ještě. To je fakt. To vaše jsou jen emocionální výlevy. Nepodložené ničím hmatatelným.
Dobrý. Ale jak PP nePP patří k tématu? S emocionálními výlevy tu začal úplně někdo jiný. No možná kdyby zadavatelka napsala "nalezená fena" možná by se jí dostalo rady. Byla by ta rada, že měla štěňata utratit hned po porodu, protože jsou to vořeši?
Má teda utratit ta zbylá štěňata? Fenu?
Představte si, že je někdo schopen pro štěňata i bez PP, zajistit domov mezi svou širokou rodinou nebo blízkými známými, aniž by ty lidi PP (a vady atd.) příliš zajímaly.
Neříkám je-li to dobře, nebo špatně, říkám jen, že to kniga fakt přehnala.
napsal(a):
Mrzí mě, že moje rada zanikla v ostatních příspěvcích. My jsme tak odchovali 6 štěňat od druhého dne po porodu ( fena měla vážné poporodní komplikace - pro Knigu a ostatní prudiče, ano byla s PP a byla uchovněná ), jen jsme tehdy neměli k dispozici spec. mléko pro štěňata, krmili jsme Tatra mlékem. Přidávali jsme máslo, sádlo, kousek žloutku...Asi po týdnu nám s nimi pak fena pomáhala. Možná když překlenete pár kritických dní, nesmíte je ale úplně oddělit, ale k feně pod dozorem přikládat, fena se vzpamatuje a dochová ta dvě sama.
Jsem desnej prudic, protoze mnozit bezpp je desne super vec . Copak jsem nekdy rekla, ze PP nemizou mit problemy? Ale muzou a fest.

kniga
napsal(a):
Je to parazotovani na znacce, ano vydtavaci jsou taky paraziti. to souhlasim. Proto se ptam proc maji labradora na dvore. Estlipak na praci ci na co...
Jděte se svým "estlipak" do háje! Víte, co labradorů s PP se válí v paneláku na kanapi?
Běžte řešit PP na jinou diskuzi, tady jde o žití dvou zbylých štěňat. A nemyslete si, že fena s PP nemůže zlikvidovat vrh.

kniga
napsal(a):
Jsem desnej prudic, protoze mnozit bezpp je desne super vec . Copak jsem nekdy rekla, ze PP nemizou mit problemy? Ale muzou a fest.
Ale musíte si uvědomit, že sem čas od času zavítají i obyčejní lidé -nechovatelé, nepejskaři, prosí o radu a Vy se do nich hned pustíte, co si to dovolili, že jejich čuba nemá rodokmen.To by odradilo každého.

kniga
napsal(a):
Bylo by fajn, kdybyste byla tak fajn jako vaši psi - to bohužel nejste, jen omíláte své pravdy tam, kam to vůbec nepatří.
kniga
napsal(a):
Tak hlavne ze to neprehnala zadavatelka...
a kdo teda plni ty utulky... stastne udana stenatka teda ne, ze... hele jo ldyby narovinu napsala, ze jde o krizence o vorisky tak s tim nemam problem... ale uz mi leze krkem tohle oznacovani plemeny... TO je totiz taky pekne hnusne...
Vy jste přesně ten případ člověka, které já dávám pod skupinku "sekta PP lidí"...
napsal(a):
Jděte se svým "estlipak" do háje! Víte, co labradorů s PP se válí v paneláku na kanapi?
Běžte řešit PP na jinou diskuzi, tady jde o žití dvou zbylých štěňat. A nemyslete si, že fena s PP nemůže zlikvidovat vrh.
Asi po paty se ptam, kde pisu o tom, ze by tohle u PP se stat nemohlo? Nikde, protoze vim, ze mohlo... a nebo si vrh oddela sam chovatel.
Jo na jinou diskuzi... no ty zadavatelka cist nebude...
Stenatum preju at to daji, o tom zadna..
me na kanapi vadi kazdej pes.
loolucy
napsal(a):
Vy jste přesně ten případ člověka, které já dávám pod skupinku "sekta PP lidí"...
Jj, fo te sekty se klido hlasim. je v ni dost tech co sami maji voriska me by stacilo ldyby zadavatelka tak zaryte netrvala na tom, ze ma costokrevnou labradorku... na krizencich a voroscich ja nevidim nic spatneho. Ale to vy nepochopite, pac si durt myslite, ze shazujeme.ty psy...

kniga
napsal(a):
Asi po paty se ptam, kde pisu o tom, ze by tohle u PP se stat nemohlo? Nikde, protoze vim, ze mohlo... a nebo si vrh oddela sam chovatel.
Jo na jinou diskuzi... no ty zadavatelka cist nebude...
Stenatum preju at to daji, o tom zadna..
me na kanapi vadi kazdej pes.
Jenže moje rada zanikla ve vašich kecech o PP.
tapina
napsal(a):
Dobrý. Ale jak PP nePP patří k tématu? S emocionálními výlevy tu začal úplně někdo jiný. No možná kdyby zadavatelka napsala "nalezená fena" možná by se jí dostalo rady. Byla by ta rada, že měla štěňata utratit hned po porodu, protože jsou to vořeši?
Má teda utratit ta zbylá štěňata? Fenu?
Představte si, že je někdo schopen pro štěňata i bez PP, zajistit domov mezi svou širokou rodinou nebo blízkými známými, aniž by ty lidi PP (a vady atd.) příliš zajímaly.
Neříkám je-li to dobře, nebo špatně, říkám jen, že to kniga fakt přehnala.
Suma sumárum boj s PP x bez PP bude vždy - tady spíš šlo na to, aby si paní uvědomila, že fakt není nutné za každou cenu ta štěňata mít, když an to ani nemám podmínky. Viz to, že z 9 štěňat má už jen 2.
Tak za a) chci-li chovat, mám k tomu větší zodpovědnost - tj. zvláště u prvničky nespoléhám na to, že si fena poradí, ale udělám opatření, aby se nic nedělo (tj. porodní bedna s lištami, dozor, atd.), protože každá, slovy každá fena je originál a nejde spoléhat na to, že jedna odchovává v pohodě, protože druhá to tak mít nemusí - což se zde i potvrdilo. /Navíc na to dle mýho má vliv i to šílené vedro, co teď panuje./ za b) pokud se už něco takového začne dít, tak rozhodně nečekám na to, až zalehle 7.(!) štěně, ale dělám už něco hnedka v okamžiku zalehnutí štěněte prvního (mám pocit, že právě tahle laxnost tady lidi nejvíc nadzvedla - a oprávněně).
Takže když to shrnu - pokud chcete zachránit zbývající štěňata, tak fenu se štěňaty vemte domů, pokud je fena trochu bláznivka, tak štěňata dejte např. do ohrádky, ať na ně vidí, ale nemůže jim ublížit a po 2-3 hodinách je feně přikládejte, protože všechna umělá mléka jsou pořád jen náhražkou a pokud je možnost, aby štěňata pila od matky, nezvládala bych se toho. Navíc je víc než pravděpodobné, že se fena nakonec naučí, že lehat na štěňata opravdu není to pravé ořechové a bude plnit mateřské povinnosti už dobře. Nicméně nadále bude vhodné mít fenu pod dozorem, co kdyby...
napsal(a):
Jenže moje rada zanikla ve vašich kecech o PP.
Stejne je zajkladatelka na 50% troll... totiz prepokladam, ze kazdy clovek by tohle zacal resit po 3. zalehlem steneti a ze by stacilo zavolat veterinari a ten by je o porodni bedne stopro informoval... nebo o odebrnai stenat atd...
jestli vam jde jen o to, ze ta rada zapadla... no ok, za to se omlouvam. to me mrzi, ale i proto jsme citovala, muzete radu poslat i soukromym vzkazem..
kolda09
napsal(a):
Vážená, v tomhle vedru nechat fenu prvorodičku s 9 štěňaty v boudě v kotci je d.e.b.i.l.i.t.a a nezareagovat po zalehnutí 1. štěněte, ale až po 7, tak na to už pro vás vhodný výraz není.
napsal(a):
Ale musíte si uvědomit, že sem čas od času zavítají i obyčejní lidé -nechovatelé, nepejskaři, prosí o radu a Vy se do nich hned pustíte, co si to dovolili, že jejich čuba nemá rodokmen.To by odradilo každého.
Nepejskaři a nechovatelé?
to ale asi není případ zadavatelky, která už štěňata měla a patrně opakovaně, i když na jiné feně...faktem je, že chtěla porod "přirozený", takže maximálně hodila feně do boudy nějakej starej hadr. Jako, nezlobte se, ale tohle nepovažuju za odpovědný přístup! Já sice chovatelské ambice nemám, ale co je to porodní bedna, to vím i já.
Zadavatelka chtěla porod nadivoko, no tak ho i má. Včetně důsledků.
Štěňátek je mi přirozeně líto, ale neumím si v dnešní době představit nechat čubu rodit někde na dvoře v boudě, a ještě se vztekat, že to lidem přijde neseriózní.
Co tady čekala za rady, když jí už 7 štěňátek uhynulo. proč po prvním problému hned nekontaktovala chovatelku, která ví o linii víc než kdokoliv tady...
A vůbec není od věci sem vnést diskuzi PP x bezPP: fena může být z množírny, může mít dědičně založené psychické problémy, které se teď prostě projevily. Jak dobrá matka je její matka? Může být toto nestandardní chování založené na psychice předchozích generací? Nebo jde jenom o to, že prvnička nezvládla porodní stres? Byla majitelka přítomná porodu, nebo si to všechno čuba prožila sama na dvorku?
v každém případě bych se nejdřív (!) obrátila na chovatele!
Mně je momentálně jedno, jestli má fena PP nebo nemá PP (i když je odsouzeníhodné množit). Ale! Vám umře 7 štěňat a nic pro to neděláte? Prostě to berete podle toho, že minulá fena je vždy měla v boudě a OK? Kouknětě se na teploměr, kolik je venku, pokud fena přenáší prcky, vyhrabává jim nory a dává je tam, je něco blbě. Ale tohle snad dospělého člověka napadne, že nemá optimální podmínky. Nebo že je to prvorodička bez zkušeností a potřebuje pomoc.
Pak vám napíšu ještě toto. Vy necháváte vše na feně a divíte se, že to nezvládá. Ale ona ta fena si za tím čistokrevným labradorem dojela sama a krytí si naplánovala? Ne! Takže je to váš výmysl, mít štěňata, vaše zodpovědnost. Vemte psí rodinku domů, zařiďte jí aspoň provizorní porodní bednu. Vemte si dovolenou a bděte u štěňat a feny ve dne v noci. Hlídejte, starejte se. A nedivte se, takhle to totiž normálně chovatelé dělávají. Chovatelé, kterým záleží na feně i štěňatech. Kdybyste tohle pochopili už na začátku, že je ta zodpovědnost hlavně na vás a že se máte starat, není možná ani jedno štěně mrtvé.
Ano, každá Fifinka musí mít aspoň jednou za život štěňátka, protože jsou tak roztomilouškatá... Tohle je fakt na pár facek - z pohledu chovatele. Proč musí trpět nevinná zvířata.
Přeberte si to jak chcete, možná pro někoho urážlivé, ale to jinak napsat nejde.
Chápu že pokud je fena zvykla v kotci a boudě a vůbecne doma byl by stres ji tahat na porod domu. Taky mmám takovou fenu a nikdy na ni chovat nebudu jako Dítě jsem Zazila chov NO pod dohledem dědy fenu chodil před porodem kontrolovat když se schylovalo k porodu tak s ni v kotci i spal prvních 24 hodin po porodu byla fena pod staly dohledem a potom k a ze 4 hodiny kontrola. Jakmile byl náznak problémů tak užtam nněkdo měl nastěhování spacák a resilo se to.
Nejde tu o PP a bez pp ale o vasi absolutní nezodpovědnost ke svým chovancum! !
kniga
napsal(a):
Tak hlavne ze to neprehnala zadavatelka...
a kdo teda plni ty utulky... stastne udana stenatka teda ne, ze... hele jo ldyby narovinu napsala, ze jde o krizence o vorisky tak s tim nemam problem... ale uz mi leze krkem tohle oznacovani plemeny... TO je totiz taky pekne hnusne...
No ale o tom přece nebyl dotaz. Dotaz byl jak zachránit zbývající dvě štěňata.
fikovnice
napsal(a):
No ale o tom přece nebyl dotaz. Dotaz byl jak zachránit zbývající dvě štěňata.
A suuup :D
Heh tak zkuste pochopit, ze se diskuze vyviji, ze... tahle odpoved je uz jen nasledek toho, jak moc jsem hnusna, kdyz jsme napsala, ze holt kdyz to nechali na fene tak se divi, ze...
Ale ja to chapu zadavetelka je chudak, bo ji umrelo sedm stenat, ale co delat na ni vyskoci po zadani tri slov do strycka Google...
Poradili ji tu poradili, snad pri pristim kryti na to bude myslet...
Nemám čas tu číst vaše žabomyší války, protože se jedná o chov bez pp. mohla mít klidně štěňata nějakou vadu a uhynula, nebo fena cítí, že nejsou ok, tak je zlikviduje. To je holt příroda a normál u "přírodních chovů". Nebo měla jiný problém, nemá dostatek mlíka, moc vedro apod. Ona je nutně nemusí zalhnout, mohla uhynout sama. To, že se nakryjí dva bezpapíráci nutně neznamená, že - jak si mnozí myslí - nenatrefili na sourozence feny, nebo na nějakou linii s fatálním onemocněním.
kolda09
napsal(a):
Zdrava fena zdrava životaschopna štěnata nezalehne a taky je nebude přenašet.Pokud se fena takto chova tak je potřeba skontrolovat fenu zda je vpořadku a zda v ni nezustalo štěně nebo placenta.
Dalši problem muže byt teplo pokud je bouda na přimem slunci tak uvnitř musi byt pro fenu i štěnata horko.
Doporučila bych fenu přestěhovat do domu někam na chladne a klidne misto a krom toho bych s ni zajela k veterinaři na kontrolni sono jestli v ni nezustalo štěně nebo placenta.
kolda09
napsal(a):
Proboha to je zas dotaz!
co bylo bylo ( i když osobně bych vás za to asi seřvala bez servítek a to vás neznám), teď je hlavní dostat z toho zbylá štěňata! okamžitě fenu dejte na místo VHODNÉ pro porod a odchov štěňat-ať tam nepaří slunce a není tam horko a dusno, ideálně někde do spodního parta domu, na kachličky, dejte ji tam deky, pokud nemáte a nemůžete si půjčit porodní bednu, tak oddělte štěňata a co cca 3 hodiny je přikládejte a nechejte pod dozorem pít od feny! pak bedlivě sledujte fenu zda masíruje olizováním bříško, pokud ne, udělejte to za ní jemně prsty!
bude je muset odchovat a vypiplat, fena to nezvládá, a mimo to bych odvezla alespoň fenu na kontrolu po porodu-zda v ní něco nezůstalo, protože vám může taky umřít!
během pauzy kdy budete sledovat štěňata si načtěte na netu co nejvíc o tom, jak se o štěňata starat!
a proboha prosím vás kvůli všem těm zemřelým štěňatům, už nikdy nezkoušejte chovat cokoliv živého
38C ve stínu a vy necháte vysoce březí fenu venku v boudě, porodit a dále pečovat o novorozence bez permanentního dozoru? Jen na základě toho, že ovčačka vám odchovy bezproblémově zvládla? Z toho bych upřímně bláznila taky a nemusela bych na to být hormonálně nebo iontově disbalancovaná prvorodička! Ona je instinktivně chrání, prostředí v boudě jí zjevně nevyhovuje - přehřívají se, nedostatek vzduchu atd. Pokud to berete tak, ať si příroda dělá co chce, pak musíte s neúspěchem počítat, ani v přírodě nepřežívají všichni a v extrémních podmínkách, jako panují teď, už vůbec ne! Pak se tu ale neohánějte tím, že vám jde o fenu - rodinného mazlíčka, která z tohoto stavu určitě není nijak odvázaná a nijak ji netěší (vaše motivace tedy bude asi jiná, ale s tím už se poperte sami a vaše svědomí)!
Jestli chcete ta dvě poslední zachránit a pomoct feně, udělejte prostorný pelech v chladnější místnosti v domě, mějte je všechny pod dozorem a dbejte na pravidelný přísun tekutin a kvalitní stravy pro fenu!
Sissiaspol.
napsal(a):
38C ve stínu a vy necháte vysoce březí fenu venku v boudě, porodit a dále pečovat o novorozence bez permanentního dozoru? Jen na základě toho, že ovčačka vám odchovy bezproblémově zvládla? Z toho bych upřímně bláznila taky a nemusela bych na to být hormonálně nebo iontově disbalancovaná prvorodička! Ona je instinktivně chrání, prostředí v boudě jí zjevně nevyhovuje - přehřívají se, nedostatek vzduchu atd. Pokud to berete tak, ať si příroda dělá co chce, pak musíte s neúspěchem počítat, ani v přírodě nepřežívají všichni a v extrémních podmínkách, jako panují teď, už vůbec ne! Pak se tu ale neohánějte tím, že vám jde o fenu - rodinného mazlíčka, která z tohoto stavu určitě není nijak odvázaná a nijak ji netěší (vaše motivace tedy bude asi jiná, ale s tím už se poperte sami a vaše svědomí)!
Jestli chcete ta dvě poslední zachránit a pomoct feně, udělejte prostorný pelech v chladnější místnosti v domě, mějte je všechny pod dozorem a dbejte na pravidelný přísun tekutin a kvalitní stravy pro fenu!
Myslím si, že fena je chtěla uchránit před horkem, dusnem a sluncem a tak kopala díry a dávala štěnata do nich. Ale bohužel je tím, že je zalehla, udusila...chudák fenka
kolda09
napsal(a):
Jako já nevím, kde se rodí jinde, ale nám fenky rodily vždy v boudě.. A boudu má ve velikém kotci! Jako myslíte si, že by jsme nechali jen tak v kouťe?
Tady je možné všechno, co já jsem se už tady dočetla! A nakonec - když ji máte v boudě a v kotci, tak jak může vyhrabávat díry a nosit štěňata někam jinam? Předpokládám, že v kotci nemáte hliněnou podlahu? Zřejmě má tedy ten kotec otevřený - a to je ta chyba. Některé feny tyto tendence mají, mají příliš ochranitelský pud a místo, které jim připravil člověk (bouda, porodní bedna), se jim nezdá dost dobré, a tak štěňata stěhují - když mají kam. Proto moje feny mají v kotelně porodní boudu a k ní maličký výběh - ohrádku. Je to jen proto, aby nemohly vymýšlet blbosti a stěhovat štěňata třeba za kotel na beton, nebo do hromady uhlí. Tyhle zkušenosti už mám také, ale od doby, kdy jim jednoduše omezím akční rádius, tak je pokoj. Když už jsou štěňata větší, tak tyto tendence se stěhováním už nemají. Ale jak píší ostatní - nevím jak máte kotec udělaný (zastřešený?), aby nebylo v té boudě moc velké vedro. Pokud je zastřešený a na boudu ani na okamžik nesvítí slunko, tak bych se toho nebála nechat štěňata v boudě.
Dobrý den,
bohužel, opět se mazalo a editovalo, z důvodů vulgárních a napadajících příspěvků, které navíc zhusta vůbec nesouvisely s tématem vlákna. Protože diskuze slouží i jako zdroj informací pro ostatní chovatele, je proto třeba, aby se v nich dalo orientovat.
Otázka chovu psů s PP a bez PP má (několik) svých vláken, kde je možné vyjádřit svůj názor k této problematice. Ovšem i zde je nutné zachovávat slušné chování a nikoho svými výroky nenapadat.
Děkuji za pochopení a přeji hezký den
Admin.

kniga
napsal(a):
Takze ifauna podporuje mnozeni? oook. dobre to vedet! Pravda se rikat nesmi :D.
Tady by zas někdo lítal jak holubička a nebo byl samý květ ! A takové má pěkné psy !
Koukám, že můj příspěvek byl zmazaný celý, byť si nejsem vědoma, že bych v něm někoho urazila nebo byla nedejbože vulgární. To nemám v internetových diskuzích ani ve zvyku, ani zapotřebí. Dokonce jsem přidala i radu, aby se zadavatelka urychleně spojila s chovatelem, který by jí mohl dát možná dost důležité informace. Opakovat již vyřčené rady od jiných, co se štěňátky, nepovažuji za přínosné.
Pravda, pozastavila jsem se nad tímto divokým způsobem odchovu a byla jsem patrně málo sluníčková. A to se tady možná nesmí.
Takže teď mě, admine, můžete klidně smazat znova.
Šarina
napsal(a):
Koukám, že můj příspěvek byl zmazaný celý, byť si nejsem vědoma, že bych v něm někoho urazila nebo byla nedejbože vulgární. To nemám v internetových diskuzích ani ve zvyku, ani zapotřebí. Dokonce jsem přidala i radu, aby se zadavatelka urychleně spojila s chovatelem, který by jí mohl dát možná dost důležité informace. Opakovat již vyřčené rady od jiných, co se štěňátky, nepovažuji za přínosné.
Pravda, pozastavila jsem se nad tímto divokým způsobem odchovu a byla jsem patrně málo sluníčková. A to se tady možná nesmí.
Takže teď mě, admine, můžete klidně smazat znova.
Smazány jsme byly, ač ne vulgární, tak reagujíce na vulgarity. Padni komu padni. Odpoledne jsem chtěla reagovat na Váš příspěvek a už nebylo na co. Tak jen
kolda09
napsal(a):
Protože jsme chtěli štěňě po fence... Jako nemusíte se bát my nemnožíme zvířata pro peníze. a už vůbec nekřížíme plemena.. Ovčačka nám umřela tak jsme si pořídili Labradorku, ale do toho Vám nic není.. A už víš jsem psala, že nestojím o odsouzení, ale o radu nebo zkušenost...
Myslím, že větší snůšku oslovin už jste vypotit nemohla. Množíte. Protože cílený chov psů je o něčem úplně jiném. Peníze z toho mít nebudete, to je fakt. když fena všechny štěňata zalehne. A křížíte bůh ví co s bůh ví čím. Protože když to nemá doklady o původu, je to pořád jen nějaký rádobylabrador, co má v předcích beztak nějakýho ovčáka nebo bulla.
To je tak aby bylo jasno.
Jinak fena má evidentně víc rozumu než vy doma všichni dohromady. Přivádět na svět další křížence jen proto, že jste chtěli štěňátko je holý nesmysl a fena to jasně vyřešila za vás.
A do třetice - Vy sama byste taky rodila sama někde v boudě, kde by se na Vás přišla jednou za tři hodiny podívat nějaká sestra? Proč se pouštíte do rozmnožování zvířat, když o odchovu nevíte naprosto nic?
Jo a nezapomeňte, že se to bude příště opakovat.
Dobrý den, nevím jak by jim mohl pomoci veterinář, jediná šance jak miminka zachránit je-vzít si je domů a hlídat fenku aby je nezalehla! Když je sma a nosí si je po kotci a hrabe jim hnízdo je to dle mého názoru proto, že chce miminka ochránit ale bohužel asi neví jak, tak si na ně lehne v domnění že je tak ochrání...vemte si fenečku i s miminkama domů a hlídejte! Vstávejte i v noci aby nezalehla i ty dvě poslední! Nemusíte dělat žádnou bednu stačí deka n zem třeba v obýváku a hlídat a hlídat...nic jiného nepomůže, fenečka sama neví jak by si je ochránila, proto jí musíte pomoct.Tak hodně štěstí a pro příště si raději fenku vezměte domů už dlouho před porodem aby jste ji ohlídali.
marco1975
napsal(a):
Dobrý den, nevím jak by jim mohl pomoci veterinář, jediná šance jak miminka zachránit je-vzít si je domů a hlídat fenku aby je nezalehla! Když je sma a nosí si je po kotci a hrabe jim hnízdo je to dle mého názoru proto, že chce miminka ochránit ale bohužel asi neví jak, tak si na ně lehne v domnění že je tak ochrání...vemte si fenečku i s miminkama domů a hlídejte! Vstávejte i v noci aby nezalehla i ty dvě poslední! Nemusíte dělat žádnou bednu stačí deka n zem třeba v obýváku a hlídat a hlídat...nic jiného nepomůže, fenečka sama neví jak by si je ochránila, proto jí musíte pomoct.Tak hodně štěstí a pro příště si raději fenku vezměte domů už dlouho před porodem aby jste ji ohlídali.
Já myslím, že všechny tyto rady, co píšete, už jsou v diskusi a mnohokrát byly napsány. Zadavatelka se asi už neozve, takže Bůh suď, jak to dopadlo se zbývajícími dvěma štěndy...
tapina
napsal(a):
Smazány jsme byly, ač ne vulgární, tak reagujíce na vulgarity. Padni komu padni. Odpoledne jsem chtěla reagovat na Váš příspěvek a už nebylo na co. Tak jen
Dobrý den,
byly odstraněny příspěvky, které neobsahovaly informace, ale pouze nadávky, útoky atd. Aby byla co nejvíce zachována návaznost vlákna, padly jim za oběť i příspěvky slušné, které ale reagovaly pouze na útok v předchozím příspěvku. Po jeho vymazání by tak diskuze nedávala smysl. Příspěvky vztahující se k tématu vlákna, pouze s nějakým vulgarismem, nejsou mazány, ale editovány.
Děkuji za pochopení
Admin.
iFauna
napsal(a):
Dobrý den,
byly odstraněny příspěvky, které neobsahovaly informace, ale pouze nadávky, útoky atd. Aby byla co nejvíce zachována návaznost vlákna, padly jim za oběť i příspěvky slušné, které ale reagovaly pouze na útok v předchozím příspěvku. Po jeho vymazání by tak diskuze nedávala smysl. Příspěvky vztahující se k tématu vlákna, pouze s nějakým vulgarismem, nejsou mazány, ale editovány.
Děkuji za pochopení
Admin.
No to je tedy bramboračka
Dasvo
napsal(a):
Nepřipadá mi to jako bramboračka ale jako zcela logický a správný přístup rozumného správce!
Problém je v tom, že i ty vulgarismy vidí každý jinak.
Co je pro někoho nadávka, může jiný myslet jako jadrné ulevení, které je ale součástí jeho příspěvku a může v kontextu připojené rady působit jako její zdůraznění. Já osobně si ve vulgarismech nepotrpím, ale pokud není příspěvek vulgární prvoplánově (tedy neobsahuje nic jiného než přímou urážku), pak "editaci" správcem vidím jako zbytečnou a stírající autenticitu příspěvku.
Objevily se tady diskuze, které se zvrhly na pouhé štěkání nadávek, tam je zásah do příspěvků a ukončení diskuze na místě. Téhle diskuze se to ale zatím netýkalo, protože tady se jenom lidi pozastavovali (každý podle svého naturelu) nad nezodpovědným přístupem zadavatelky.
Šarina
napsal(a):
Problém je v tom, že i ty vulgarismy vidí každý jinak.
Co je pro někoho nadávka, může jiný myslet jako jadrné ulevení, které je ale součástí jeho příspěvku a může v kontextu připojené rady působit jako její zdůraznění. Já osobně si ve vulgarismech nepotrpím, ale pokud není příspěvek vulgární prvoplánově (tedy neobsahuje nic jiného než přímou urážku), pak "editaci" správcem vidím jako zbytečnou a stírající autenticitu příspěvku.
Objevily se tady diskuze, které se zvrhly na pouhé štěkání nadávek, tam je zásah do příspěvků a ukončení diskuze na místě. Téhle diskuze se to ale zatím netýkalo, protože tady se jenom lidi pozastavovali (každý podle svého naturelu) nad nezodpovědným přístupem zadavatelky.
Dobrý den,
jak již bylo zmíněno, nelze se zavděčit všem. Vždy bude někdo nespokojen, že se vůbec mazalo, jiný zase, že se nemazalo dost.
V tomto konkrétním vlákně byly opakovaně nahlašovány vulgární příspěvky. A některé výrazy zde skutečně nemají co dělat v jakémkoliv kontextu (opravdu sprostá slova, obraty typu "co to melete", "jste úplný pitomec" atd.). Před každým odesláním příspěvku uživatel souhlasí s pravidly diskuze, kde je užívání tohoto způsobu komunikace jednoznačně zakázáno.
Přeji krásný den.
Admin.
Makáč

XXX.XXX.230.35
loolucy
napsal(a):
My všechny ženy... Ty chtráku!